» »

Nova jedrska v Krškem že čez 10 let?

Nova jedrska v Krškem že čez 10 let?

««
«
1 / 6
»»

keber ::

Članek iz Dela

Moje mnenje: takoj za! Raje čisto jedrsko energijo (pustimo Černobil, sama elektrarna ni bila nič kriva za katastrofo) kot pa smrdeče termoelektrarne na premog in plin.

St@jler ::

ja. jst se mtud za. se mi zdi bolj čista energija. Samo problem je v ljudeh k pr jedrski elektrarni prec pomisljo na černobil in je že avtoproti. Mogl bi narest mal boljšo predstavitev, pa primerjave, kolk onesnažuje JE pa TE (tud na daljši rok, ker pri JE so problem odpadki).

So pa tukej še naši preljubi sosedje avstrijci na čelu z herr fuererjem Heiderjem. :|

kopriwa ::

To bi znal bit zanimiv. Sicer ne poznam zadev, lahko bi naredili jedrsko elektrarno, ki bi dovajala elektriko samo nam, se prav bi nekaj drugih elektrarn lahko zaprli. Druga možnost je, hrvati bodo slej kot prej opazili da ko bo konec sedanje jedrske elektrarne in bo njim tut treba pridobit dodaten vir elektrike. Tako se lahko podpiše resna pogodba z novimi pogoji >:D in vsi vemo kaki so lahko...

Keyser Soze ::

Šele?

#000000 ::

Itak je super zadeva atomsk'ka elektrana, v černobilu je usekal zarad pomankanja denarja in zaradi šlampastega vzdrževanja. bwt čudno je da ni še v keri od bivših sssr usekal, sej je zdej še manj denarja, Jedrsko elektrarno pa ima skor vsako mal večje mesto.
In zdej ko grejo cene nafte in energij nasploh gor, drugega človek niti ne pričakuje. Pr nas in v evropi je to uredu, zanima pa me kaj bo ko bodo 'če že ne' tud biše sssr države začele razmišljat, če ne bi veljalo zalavfat kako staro JE kera je že takat ko je bla stara 2 let vsake tolk časa zakašljala in spustila kak manši strupen oblaček (Oblak)

Tko da bo treba bolj pazit na unem koncu, doma pa seveda tud, ampak kaj ti pomaga doma če ti iz ukrajine pride oblak in ti opustoš pol evrope ? LP

Dr Evil ::

V Černobilu je počlo zato,ker so testirali nove načine izkoriščanja energije,ki pa so bili v nasprotju z atomsko teorijo.O tem je bilo emitiranih že veliko dokumentarnih filmov.


Sem za novo nuklearko,ker druge alternative nimamo.

flipflop ::

#000000, zakaj bluziš.|O

Avstrijci zelenjaki bodo imeli spet ogromno proti, sicer pa jaz sem za JE.

#000000 ::

Kva bluzim jest sem samo svoje mneneje povedu. In tud Če bi bluzil kaj je narobe ?

Gavran ::

Ali je od vas zagovornikov JE tudi kdo ki je pripravljen imeti skladišče radioaktivnih odpadkov v svoji neposredni bližini in tam tudi živeti?
PS tudi jaz sem za jedrsko, če se bodo odpadki vozili vsaj 500 km stran...

PARTyZAN ::

V Černobilu je počlo zato,ker so testirali nove načine izkoriščanja energije,ki pa so bili v nasprotju z atomsko teorijo.O tem je bilo emitiranih že veliko dokumentarnih filmov.


Kolikor jaz vem je bila napaka ze v samem reaktorju...temu dodas se slamparijo folka not in zgodilo se je, kar se je zgodilo :P

Keyser Soze ::

Primerno zapakirani in uskladiščeni... Prej tebe zbriše z zemlje kot pa te odpadke ven iz skladišča.

Poleg tega lahko še nekaj malega od države potegneš.>:D

Dr Evil ::

Neposreden povod za nesrečo je bilo zavestno kršenje predpisanih postopkov med preizkušanjem turbogeneratorja.

LINK

Vikking ::

Ali je od vas zagovornikov JE tudi kdo ki je pripravljen imeti skladišče radioaktivnih odpadkov v svoji neposredni bližini in tam tudi živeti?

Lahko ti povem da jaz bi raje imel jedersko odlagališče odpadkov kot pa to kar nam sedaj v naši vasi vsiljuje umazano podjetje z svojim odlaganjem sadre. Kjer ni nobenih zaščitnih ukrepov in veter veselo naokoli raznaša to sadro, ki je radioaktivna, vsebuje težke kovine nevarne za zdravje.....

Raje imam jederske odpadke, ki bi bili zakopani v bunker, okoli bi bili strašni monitoringi ter 24 ur spremljanje vsakršne povečanje radioaktivnosti, poleg vseh zaščitnih ukrepov, poleg spremljanja zadev vseh vej oblasti....

Če me vprašaš JA miljonkrat DA jedrske odpadke raje.

perci ::

Tudi ob kršenju teh predpisov, se kaj takega v krškem AFAIK ne bi moglo zgoditi, ker bi se reaktor samodejno ustavil. Mi mamo kokr vem Westinghouse reaktor, tisti v Černobilu je bil pa tipa RBMK, ki so potencialno nevarni.

gzibret ::

Za primerno odškodnino naj jih zakopljejo pod mojo bajto (če bi jo imel seveda...).
Vse je za neki dobr!

Dr Evil ::

Ja to je res,ampak brez zgoraj omenjenega razloga do nesreče ne bi prišlo,tudi če je reaktor šlampasto narejen.

perci ::

Če jedrske odpadke poliješ s par metrov betona, si ze cel biznis naredu. Praktično nobene radioaktivnosti več. Sicer pa narediš varno zaprto skladišče 100m pod zemljo in si spet problem rešil. Jst pri jedrski energiji vidim samo en problem - ljudi, ki so proti.

borchi ::

Ali je od vas zagovornikov JE tudi kdo ki je pripravljen imeti skladišče radioaktivnih odpadkov v svoji neposredni bližini in tam tudi živeti?

v sloveniji se trenutno 3 občine tepejo za jederske odpadke. (samo) tri ker drugih občin ne spustijo v ring. drugač bi jih blo verjetno še več.
l'jga

zbogi ::

vse lepo in prav, beton, zalit, zakopat, potopit, sam vi se tle ne zavedate da majo ti odpadki cca 10000 let razpolovno dobo.
Treba je najt boljšo rešitev, ker če bomo sam nalagal, prej al pa slej ne bomo mel več kam.
Tud za noben beton ne vemo kak se bo obnašal čez 1000 let, kaj šele 10000.

Dr Evil ::

Uran je radioaktiven,pa ga najdemo kje?

perci ::

zbogorgon: Dej ti men povej kolk NEK letno sproducira jedrskih odpadkov. Relativno zelo zelo malo.

Sicer pa, cez 1000 let bomo imeli ze tako advanced tehnike in materiale, da se za takrat ne bi preveč sekiral. Ozirom, če verjameš Thomasu, bomo takrat itak v Protokolu in nas sevanje ne bo preveč motilo.

Aja, 10.000 let? Si ti šur?

zbogi ::

dost šur, cca 10000 let, 100 let gor al pa dol. Sej rečemo 1000 let je ogromno, sam ko so začel delat masivno plastiko, 50 let nazaj tud niso študiral, kva bodo z jo počel čez 100 let. Trenutno je jedrskih sorazmerno malo, pa ti povem da jih je ogrog megalopolisa v US, New York, Washington,... približno 30, vsaj 5x večjih central kot Krško. Pa so američani letos komi mel dost energije, pa glede nato da nafte kmal ne bo več, da se bo večina te energije preusmerle v, verjetno električno.
In če zdej mi začnemo z množično proizvodnjo jedrskih elektran, se nam čist možno da zgodi, da še v času naše življenjske dobe, ne bomo mel več kam z odpadki.
Drugače je pa svetovni trend, k zmanjšanju jedrskih in verjamem da se kej pretirano velik jedrskih ne bo postavljalo. Dejasnko bo treba pogruntat bolj čisto energijo, recimo princip vodikove bombe, sam da bi izvedl reakcijo kontrolirano, fuzija :D

gzibret ::

> vse lepo in prav, beton, zalit, zakopat, potopit, sam vi se tle ne zavedate da majo ti odpadki cca 10000 let razpolovno dobo.

Odvisno, kateri. Visoko radioaktivni odpadki res, vendar teh v Sloveniji ne bomo skldiščili, ampak izvozili. Trenutno pa so potopljeni v "Savo" v Krškem. Nizko in srednjeradioaktivni odpadki pa se po cca 300 letih prekvalificirajo v navaden odpadek. To je desetkratna razpolovna doba cezija, ki ga je v teh smeteh največ.

VRO nebi skladiščil pod mojo hišo, NSRO pa komot.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

VRO pa moraš itak še nekaj desetletij hladit.
Vse je za neki dobr!

IceIceBaby ::

Prostora je na svetu dost, za to se ni treba bat. Tiste par kubikov odpadkov bomo že nekam pospravli. Veliko raje imam primerno odlagališče jederskih odpadkov v svoji okolici kot pa da me TET lepo počasi zastruplja.

cholt45 ::

Že vidim novi referendum.
Sicer pa komotlih za elektrarno!
Ja za odpadke pa lahko kar pod pikijevim pesjakom grabo skopljejo! Naj samo dajo lepo odškodnino pa vala!
Glih pred enim tednom sem se vozi po slovenskih goricah in pri jurovskem dolu zasledim velik plakat "Nočemo radioaktivnih odpadkov", pa sem gli malo premišljeval o tem. Namesto da bi izkoristili priložnost in eno izmed najbolj revnih področij slovenije malo napumpali z $$$, NE, se najde par pametnih knetov in zelencev, ki nimajo pojma o stvari in vse skupaj za***ejo! Ob strani pa brundajo kako je vse v pi***!

Gavran ::

NSRO niso tak problem (za primerno odškodnino - beri takšno da se lahko odselim - jih lahko zakopljejo pod mojo hišo.
@gzibret: kakšen vir trditve da se bodo VRAO izvozili? In odpadki niso potopljeni v Savo ampak so lepo v velikem lepo osvetljenem bazenu.

gzibret ::

VRO se bodo izvozili, ker jih ima Slovenija premalo, da bi sama gradila odlagališče, odlagališče pri NEK pa ni trajno, ampak začasno.

> In odpadki niso potopljeni v Savo ampak so lepo v velikem lepo osvetljenem bazenu.

S čim pa polnijo bazen? Z Radensko?
Vse je za neki dobr!

Tomay ::

Mislim, da bo zelo težko nadomestit nuklearko, tako da je izgrandnja nove skoraj obvezna, drugače bo elektriko treba uvažat in to bomo plačali mi.

Vprašanje kaj je bolj škodljivo živeti blizu kake termoelektrarne ali blizu skladišča radioaktivnih odpadkov? Če živiš blizu sklarišča radioaktivnih opadkov, vsaj upaš, da je stopnja radiaktivnosti nadzorovana. :'(
Voodoo 4Ever

krneki0001 ::

Černobil je explodiral zaradi tega ker se kritična masa poveča tudi če palice namesto da jih približaš oddaljiš na pravo točko in to je dalo približno 10X več energije kot so jo bili pripravljeni sprejeti, pa je pol počilo. Nč nebi bilo hudega, če bi takoj zalil vse skupaj in če bi delal po predpisih in zavarovali vse skupaj. Ker pa si sprva sploh niso priznali in so potem še nekaj počeli tam, je pa prišlo do tega do česar je prišlo. Obogaten uran ima razpolovno dobo okoli 1400 in ne 10.000 let.

SaXsIm ::

kaj se pizdite glede odpadkov? Nihče noče imeti odlagališča odpadkov, sami prebivalci krškega pa jih tako ali tako imamo ves čas v svoji neposredni bližini, saj le-te začasno skladiščijo v sami nuklearki. Drugače mislim, da dograditev obstoječe jederske elektrarne ne bi pomenila neke katastrofe za okoliške prebivalce, saj smo že navajeni, sam objekt pa je tako zelo varen, da človek letno dobi večjo dozo naravnega sevanja kot pa sevanja, ki ga oddaja objekt NEK. Dograditev bi za nas pomenila kvečjemu dobro stvar, saj bi tako zagotovili delovna mesta mnogim domačinom, in pa tudi drugim slovenskim izobražencem. Mi gre prav na ku*ac gledat te Hrvate, ki se na delo vozijo v nuklearko...
SaXsIm

zbogi ::

Črnobil je bil sam "waiting to happen". Predpisi dol/gor, dejansko tisti ki so opravljali z elektrano niso imel pravilne oz dovolj podatkov, ker jih pomojem tud rusi sami niso mel.
Če bi zalili vse skupaj, ja kaj so pa naredil, ni variante da ti ustaviš nekontrolirano jedrsko reakcijo.
Fora je da so potegnal ven vse borove palice, ki jih uporabljajo za kontroliranje reakcije. Potegnal so jih ven, ker je prišlo do nekih anomalih pri ustavljanju reaktorja, v pripravi za on "safty" test, ki pa btw ni mel neke pretirane vloge. In ko so ustavljal reaktor, se je po njihovih senzorjih skor ustavil in so zato potegnal ven palice, da bi pospešil reakcijo. Ampak ker je bila izvedba tega reaktorja čudna, senzorji niso kazal pravega stanja, dejansko je na dnu reakcija tekla in oni tega niso vedl. Ko so dobil podatke na senzorjih da je moč reaktorja full poskočla, je blo že prepozen. Dal so nazaj vse borove palice not, da bi ustavil reakcijo, sam fora pa je da, v prvem kontaktu te palite delujejo kot katalizator in so v tistem trenutku pospešil reakcijo za 1000x in je naredil bum. Zdej čist točn ne vem kaj je eksplodiral, mislim da je vrgl pokrov dol, pa je prišel kisik iz zraka zraven in uzgal grafit, sam nisem čist zihr, mal pozabu že.

__luka__ ::

se ena JE bi bla kul, ampak baje ni izvedljiva, ker bi dve JE prevec segrevale savo ( naj bi max sprememba temp vode 3° - kar poleti ob majhnem pretoku sava komi zdrzi)

aja se izjava zaposlenega v JE - v okolici JE krsko je stopnja radioaktivnosti nizja kot pa v Ljubljani.
the truth is out there

keber ::

Na isti način zgradit novo elektrarno na isti lokaciji, to ne gre.
Ampak če pa dodaš enega ali dva večja hladilna stolpa, potem pa ni težav. Sicer ne bo izgledalo tako lepo, ampak ne zgleda niti v Šoštanju.

St@jler ::

Hm hm da mal komentiram.

če bo referendum bo skor verjetno padu, ker takih, ki vemo da ni tak problem z odpadki pa to je zelo malo, večina se pa že ustraš k sliš jedrsko.

je pa druga stvar. Mislm da se je Slovenija ob vstopu v EU zavezala, da ne povečevala jedrskih kapacitet ampak naj bi v naslednjih 20 letih še to zaprla in odstranla.

jedrske odpadke bi pa lahko tud v rudnike zakopal. Bi se preuredilo pa bi blo. sej itaq je 3/4 rudnikov v zapiranju. samo problem bi biu poj čez ene 1500 let k bi arhelologi kopal....:D

Nejc Pintar ::

IMO bi morali drugo energijo ukint, pa samo na jedrsko laufat, odpadki so pa itqk pod zemljo in je nad zemljo le vhod...
Lahko je biti prvi, če si edini!

keber ::

Stajler, to o zavezanosti ne-atomu je larifari, ki ga za populističbne zahteve rad ponavlja Haider. Dejansko ni pa nikjer zapisan.

Drugo, referendum dvomim da bi padel. Dovolj je nekaj redukcij elektrike, pa podpora drastično naraste. Primer je iz nekje leta 95. Zeleni (ko so še bili neka stranka) so se spomnili naredit referendum o zaprtju jedrske v Krškem. Ravno takrat je bilo "slučajno" nekaj izpadov električne energije, no zgodilo se je, da Zeleni niso zbrali niti 10.000 podpisov za referendum.
In glasovalo bi se gotovo o točni lokaciji. Ker bo to Krško (kaj drugega niti ni možno), bi se večinska Slovenija strinjala, ker je dovolj stran, Krčani pa tudi niso ravno nasprotniki nuklearki, zaradi katere Krško živi, ne pa životari.

iskra ::

Kaj pa če bi kar TET predelali v JE? Hladilni stolpi so že tam.

In ja, dajem 100% podporo še eni JE in še kakšni HE, da se zapre vse, kar oddaja nevarnosti v ozračje.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Dr_M ::

ma kaj sanjate se o eni JE.
avstrijci bodo zacel 3 svetovno vojno zarad tega. se zarad obstojece nam dihajo skos za vrat.
baje pa je slovenija podpisala pred vstopom v EU, da ne bo gradila vec JE.
zdej nategnt EU od zadi na suho, se mi ne zdi prevec pametno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

EU ni jemati resno. Bluzatorji totalni, noben njihov nasvet ni dosti vreden.

Dejmo se že otrest klanjanja bruseljskemu dvoru in tamkajšnjim mandarinom.

Avstrijcev se pa jest tudi čisto nič ne bojim. Drugorazredna država, ki ji Rusija garantira državnost. LOL!

Zato zgradimo JE, odpravimo trošarine na bencin, odstopimo od "evro za vsako ceno!" politike.

Dihajte umirjeno. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Afaik nismo podpisali, da ne bomo več gradili jedrskih elektrarn ampak, da se bomo usmerili tudi k alternativnim virom. Mislm, če resno pogledaš, kakšni so argumenti, da ne bi gradil nukleark, če jih je maljon po celi evropi?

Dr Evil ::

Saj ne rabimo nove nuklearke.Za elektriko bodo že avstrijci poskrbeli>:D

Dr_M ::

Afaik nismo podpisali, da ne bomo več gradili jedrskih elektrarn ampak,

pol pa avstrijci lazejo. :)

EU ni jemati resno. Bluzatorji totalni, noben njihov nasvet ni dosti vreden.

EU dost mn bluzi kot ti in ZDA :)
edit: pa brez zamere ;)

jest mislm, da je slo mal premejhna za 2 nuklearke. in ljudstvo bo definitivno proti.
sicer pa glede na to, kako znamo v sloveniji zastavit zadeve, se mi zdi, da bi bli stroski gradnje ene 3x visji, kot bi lohk dejansko bli.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

zbogi ::

Mi smo lohk 100x za, dejstva pa so da je večina ljudi proti gradnji JE, ne samo v Slo, temveč po vsem svetu in verjemte mi, da če bo EU proti gradnji, da mi niti prdnal ne bomo. Pač tak politko furamo že od osamosvojitve.

perci ::

Ce bomo zacel une don kihotove postavljat, se bojo pa tut zeleni spicil, da to ful ptic pobije. Hidroelektrika jim tut ne pase, ker res ful onesnazuje, isto termoelektrarne, solarne celice ne dajo dost štroma.

Najbrz bi ti ljudje radi, da res zaprezemo vse prasce, krave, pa se klosarje, da zacnejo v eno cev prdet, pa bomo metan kurili.

Ch4N93 ::

Ni nam lahko...

keber ::

Pa od kje vam ideja, da EU zavrača postavitev novih elektrarn? Prosim številko direktive, da preverimo!

A je ni?!? Mhm:\

Pa Slovenija tudi ni nič podpisala v predpristopnih pogajanjih, zbijte si to z glave.|O

Pyr0Beast ::

Zarad mene lahko postavjo odlagališče zravn baše bajte, pa ne bom mel nč proti, ta tiste zelence me pa boli ku%4(
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zheegec ::

Nova nuklearka? Resno? Super!
Očitno nekdo vsaj razmišlja o bolj čistih in varnih virih energije... pohvalno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

perci ::

No, vsaj na ST smo očitno večinsko ZA. Upam, da se bojo tudi nukleoskeptiki spametovali. Bečki konjušari smo pa bili dovolj dolgo, počas nej oni začnejo svoje zaveze iz avstrijske državne (mirovne!!) pogodbe uresničevat.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fuzijska elektrarna (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11111091 (3274) vostok_1
»

Vetrne elektrarne ne vplivajo na gnezdenje ptic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10515962 (12678) Pyr0Beast
»

Pa pa lučka pa folding (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5230476 (29241) Matev
»

65 let jedrske dobe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
556716 (6707) pablic
»

20. obletnica černobilske katastrofe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20622144 (16498) strictom

Več podobnih tem