» »

Demokratična država pomeni kaos

Demokratična država pomeni kaos

1
...
3 4
5
»

jype ::

Ej, vidva!

Kot moderator vaju moram opozoriti, da vajino nakladanje ne nosi kvalitetne vsebine, ki bi si je na forumu želeli. Če ne nehata takoj, bom prisiljen vse skupaj pobrisat, svojemu sodelovanju v temi navkljub.

Zokzel ::

ju es ej !!! Ju es ej !! Preberite si stran 301 na teletekstu rtv slo. Poučno.

opomba moderatorja: dodal sliko in povezavo, ker bo originalna stran teleteksta prej ali slej izginila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

jype ::

Treba je poudariti, da na spletni strani, na katero se naša RTV sklicuje , piše:

Medical facilities

For a guide to physicians, dentists, and clinics in Slovenia, go to the U.S. Embassy website. Adequate medical care is widely available.


Očitno je, kdo ni pismen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Zokzel ::

No, potem pa sploh poučno !!

drejc ::

Nauk: slovenski šolski sistem je bolj v peesdi kot ameriški :)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

Ne, drejc, zmotil si se.

Nauk je, da je RTV po vzoru desne vlade bistveno manj sposobna od RTV po vzoru kominterne.

Pa saj to že vemo.

Ravno berem zanimivo knjigo, katere avtor je ugotovil, da povprečen Američan enostavno ne more ločiti med šarlatani in znanostjo, ker ga (izobraževalni) sistem na to sploh ne pripravi.

LjubimPeezde ::

ajej jype:\
pejt prodajat nekam drugam ta crap

jype ::

Ker avtor citira (lastne in od kolegov) ustrezno izvedene in dokumentirane raziskave, njegovemu opisu zaupam bistveno bolj, kot tvojemu jamranju.

Če kdo verjame v nasprotno, potem lahko poskusi pojasniti, zakaj več kot tretjina Američanov trpi za debelostjo, zakaj je vsak 13. Američan sladkorni bolnik in čemu so ZDA v vrhu smrtnosti zaradi rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja in še vrste kroničnih bolezni, čeprav vložijo v svoj zdravstveni sistem več kot katerakoli druga država na svetu.

Odin ::

jype,

Linki, ki jih postas in knjige, ki jih beres govorijo samo o Ameriki. Finta pa je v tem, da se tebi zdi samoumevno, da pa Evropejci vse to znamo, kar pa je zelo dalec od resnice. Zdi se nam, da prekasamo Americane skoraj na vseh podrocji, a vecina podatkov kaze ravno obratno stanje.

jype ::

Odin> Finta pa je v tem, da se tebi zdi samoumevno, da pa Evropejci vse to znamo,

Po čem to sklepaš?

Sem kje napisal, da smo boljši od njih (razen tam, kjer sem na podlagi podatkov, do katerih sem praviloma prilepil tudi povezavo, to ugotovil)?

drejc ::

Če kdo verjame v nasprotno, potem lahko poskusi pojasniti, zakaj več kot tretjina Američanov trpi za debelostjo, zakaj je vsak 13. Američan sladkorni bolnik in čemu so ZDA v vrhu smrtnosti zaradi rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja in še vrste kroničnih bolezni, čeprav vložijo v svoj zdravstveni sistem več kot katerakoli druga država na svetu.


Vse je zgoraj je direktno in indirektno povezano z debelostjo. Hec pa je da so bili ljudje skozi večino svoje zgodovine v evolucijski prednosti ako so imel gen naklonjen debelosti, ker v takratnem pomankanju je to pomenilo da si več energije shranjeval v maščobo - zalogo, kot v sranje. Od tod je debelost bolezen zahoda (in ne samo amerike) in je posledica izobilja v katerem živimo cca zadnjih 50 (eni 15) let (ameri malo več ker pač globje depresije zaradi vojne,sistema,ekonomije niso imeli že vsaj 80 let oz skoraj 3 generacije). Kar se rakavosti tiče je pa eden od razlogov sigurno to, da okusna hrana ni vedno najbolj zdrava in to da se absolutno gledano sedaj več folka z genskimi predispozicijami za raka goni med sabo kot kadarkoli prej v zgodovini, deloma zaradi nekajkratnega povečanja mobilnosti, delno zaradi naraščanja populacije.

Seveda ima zraven svoj delež tudi to, da jih noben ne brca v glavo, če ne plačujejo zavarovanj in jih nihče ne obdavči na kile. Je pa zadeva dokaj analogna šolstvu.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

jype ::

drejc> Vse je zgoraj je direktno in indirektno povezano z debelostjo.

V bistvu ne - vse je povezano s prehrano. Debeli ljudje niso obvezno nezdravi sami po sebi.

drejc> Od tod je debelost bolezen zahoda

V bistvu ni od tod. Bolezen izhaja iz prevelikega vnosa neustreznih beljakovin, ki je lastno samo kulturi, ki je prva izolirala beljakovine, ki jih potrebuje človeško telo in znanstveno ugotovila, da so najustreznejše beljakovine v obliki, najprimernejši za prebavo, na voljo v mesu.

Pri tem je znanost popolnoma pozabila na to, da morda sploh ni dobro, da te beljakovine vnašamo s hrano. Tako kot je napaka pri vsebnosti železa v špinači povzročila neupravičeno čaščenje špinače, je mesna dieta zahoda posledica napačne interpretacije metabolizma, ki je zdaj trdno zakoreninjena v zahodni kulturi (vključno z našo). Praktično vsaka babica vam bo povedala, da kosilo brez mesa ni kosilo, na primer.

Hec je, da dolgo življenje, v katerem blestijo predvsem japonci, očitno statistično favorizira hrano, revno z beljakovinami in maščobami. Več, ko je v hrani "balasta", bolje vpliva na počutje in zdravje sodobnega človeka - do neke meje. Geni imajo pri tem zelo majhen vpliv - debelost je predvsem bolezen življenskega sloga, ne pa genetske predispozicije.

alexa-lol ::

jaz menim da je inflacija v ekonomiji gonilna sila napredka...je res da potem sledi zlom ampak to niti ni pomembno. vazno je kaj se naredi med hiperinflacijo

glede debelosti...jej manj pa bolj zdravo pa bo. ko pa pogledaš te američane kaj jejo. krompirček, hamburger, pizza, samo mast. pol se pa čudja da so taki k prašiči.

po mojem mnenju je ta sistem mal cudn...dohtar ti da zdravilo za vse...sam oni bi mogl resevat problem ne pa odpravlat posledice.
sm vidu enkrat v lekarni enga dedka k je dubu 16 škatl zdravil(ene 10 razlicnih)...zda mi pa povejte je to normalno?

genska predizpozicija za debelost...to samo pomeni da moreš več energije vlagati da obdržiš določeno težo in ni izgovor za debelost

Vajenc ::

Plačljivo šolanje? Ne hvala Para. Imamo že sedaj ene par zasebnih, "elitnih" šol (MBA, GEA College), pa ne verjamem, da pridejo z njih kaj bolj izobraženi kot z Ekonomske fakultete, javnega značaja. To, da bi si dobro izobrazbo lahko privoščili le izbranci, je korak nazaj, ne naprej. To me spominja na kastni sistem - če se rodiš kot revež, moraš tudi umreti kot revež. Trenutno pa je še vedno tako pri nas, da lahko študent iz podpovprečne družine študira na svetovno priznani javni ekonomski fakulteti, iz katere gre lahko diplomirat tudi kam v tujino, brez kakšnih hudih naporov ali zapletov. Tisti, ki ima veliko denarja, naj si kupi Gea College ali pa naj pridno guli klopi z ostalimi "manjvredneži".

ZDA ima visoko razvit celotni sistem delovanja države. Ima tudi Harvard, vendar nič od tega ne pomeni, da ima dobro razvit sistem šolstva. Se pa sumasumarum vse pogliha.

Calligula ::

Drejc, tezava z njihovo hrano je, da so jih navadili kot da so stroji in da je hrana nekaj za goltat.
Hrano imajo do konca predelano, vse vlaknine ipd kar je dejansko hranljivega so vrzeni ven, ker se potem lazjje predela, zgleda bolj cisto in rafinirano.. imajo pa zato dve tretjini populacije (urandno-drugace pa se kakih 10 odstotkov vec) predebelih, eksplozijo sladkornih bolnikov ipd...

Ker je pehanje za dobickom hrano in to kar bi moralo v njej dejansko biti razvrednotilo.

Verjetno tega ne ves ampak URADNO je najvecji razlog za zamude New Yorske podzemne zeleznice zenska populacija, ki pada skupaj zaradi preskakovanja obrokov (da bi hujsale in potem zaradi nizkega krvnega sladkorja skupaj padajo).

Hrana je se ena stvar kjer so v riti. In no tko simpl, da je okusna hrana manj zdrava. Oni samo v najcenejso in najmanj zdravo hrano tlacijo vse zive aditive za okuse, ki naj bi se celo imeli adiktivne ucinke. Tam steje le prodaja. Tudi k nam to prihaja ze lep cas.

LjubimPeezde ::

Calligula, jype..: očitno Rjev ni potrebno iskati v ameriki, zgleda da so že tukaj na forumu: klik>:D

kopernik ::

jype:
Večkrat sem že zasledil, da je najbolj zdrava in najbolj okusna mediteranska prehrana. Japonksa tako favorizira ribe, da so lahko že problemi s težkimi kovinami.

jype ::

LP> Calligula, jype..: očitno Rjev ni potrebno iskati v ameriki, zgleda da so že tukaj na forumu: klik>:D

Tega pač ne gre zanikati - pogovarjamo se predvsem o tem, da resnično demokratična ureditev inherentno pomeni, da je povprečen IQ volilca po definiciji 100.

Na ameriškem primeru se lahko veliko naučimo in se njihovim napakam izognemo - zdravstvo in izobraževanje sta področji, kjer so ZDA konkretno zamočile (ne pa tudi na celi črti - ne smemo dobrih lastnosti njihovega sistema zavračati samo zato, ker ima celoten sistem tudi slabe lastnosti in ker je v povprečju slab).

Evrope ni smiselno kritizirati, ker še vedno zaostaja za ZDA, kar se tiče sodobne demokratične ureditve. EU kot politična organizacija ta zaostanek zadnje čase kvečjemu povečuje, v veliki meri zaradi naše "ameriške" indiferentnosti - če bi se potrudili, bi reči brez težav spremenili na bolje, hkrati pa bi taka klima pomenila, da bi se potrudili tudi ljudje, ki imajo nevarne perspektive (nekaterim se pač zdi, da bi bilo življenje brez civilizacijskih pridobitev toliko lepše, da so se pripravljeni boriti za prepoved in odstranitev teh pridobitev).

kopernik> Večkrat sem že zasledil, da je najbolj zdrava in najbolj okusna mediteranska prehrana. Japonksa tako favorizira ribe, da so lahko že problemi s težkimi kovinami.

Verjetno je to res. Knjiga ne govori o tem, s čim se je treba basat, da dočakaš sto let, opisuje le razmerja med snovmi, ki jih najdemo v sodobni prehrani in njihovo vlogo v organizmu ter seveda statistično nezanemarljive vplive na preučevano populacijo. Ne podaja sodb, zgolj dognanja, ki pa precej natančno kažejo, kaj je v kombinaciji s čim škodljivo (ne pa tudi, kaj je zdravo - načeloma še vedno verjamem, da je raznolika prehrana bistveno bolj koristna od basanja izključno z rečmi, za katere se predvideva, da so najbolj zdrave). Debata terja posebno temo, zato naj jo, če koga stvar zanima, odpre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

LjubimPeezde ::

ker ima celoten sistem tudi slabe lastnosti in ker je v povprečju slab

Lej spet ne moreš iz svoje kože! Sistem v povprečju NI slab!

jype ::

LP> Sistem v povprečju NI slab!

Dejstva govorijo drugače.

Zdravstvo:
http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm
za primerjavo z evropo:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/ATLAS/EN/ATLAS-EN.HTM

Šolstvo, primerjalna analiza študije kanadske organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, z opisano metodologijo in korelacijo:
http://www.hrsdc.gc.ca/en/hip/lld/nls/Surveys/ialsfrh.shtml

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

_marko ::

jype:
Brez zamere, samo o prehrani, beljakovinah in genih pa nimaš pojma.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Tega se zavedam, zato sem upal, da boš razložil kaj več v posebni temi.

Žal ostaja dejstvo, da lahko o sodobni prehrani preberem vse, kar si želim, ker je na voljo toliko različnih gradiv, ki ponujajo različne rezultate raziskav. Verjeti ne morem praktično nobeni, lahko pa verjamem temu, da različne kulture, ki imajo različne prehrambene navade, izkažejo tudi bistveno različne zdravstvene profile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Calligula ::

Da se razumemo.

Uradni podatek o debelosti v zda (cca tretjina) je v bistvu obesity kar ne pomeni prekomerna telesna teza ampak hudo prekomerna telesna teza. Prekomerno telesno tezo ma cca 70 ali raje 80% ljudi.

Po nekaterih podatkih je dnevno na dietah cca 70-75% Americanov. To zelo niha, ker diete ne delujejo in sproti nehujejo in spet zacenjajo.

_marko ::

Caligula,
od zdaj naprej daj za vsako trditev link in tako primerjaj EU in ZDA.
Pri debelosti ti bo verjetno lažje, drugje pa malo težje.

Daj dokaži nam, da ni tvoje verovanje res le slepo verovanje.
(pa da neboš mislil, da se norčujem - resno mislim, ker me bo presenetlo, če boš uspel kaj zanimivega dokazat)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Calligula ::

KLIK

To je 4 z Googla. Ze prvi bi bil dovolj... pa precej je studij, ki nakazujejo, da je stevilka v resnici opazno visja.
So tudi razlike po zveznih drzavah in tiste studije, ki so vzorce enakomerno jemale po vseh drzavah in sem jih jaz kako leto ali dve nazaj bral so bile vse na okoli 70% za debelost, 35% za hudo debelost in cca 8-10 za morbidno debelost a.k.a nasedli kiti.

Mas teh studij kolikor hoces. Od bolnisnic, institutov, univerz...

_marko ::

Ja, ampak jaz sem ti rekel primerjavo z EU.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

_marko> Ja, ampak jaz sem ti rekel primerjavo z EU.

Z izjemo grčije očitno močno zaostajamo za ZDA.

Žal odstotki povsod rastejo, tako da verjetno jih bomo prej ali slej ujeli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

_marko ::

Ja, sicer imajo še pa kar lepo prednost. Drugače jih pa tudi VB dohaja.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Calligula ::

Seveda, blizje ko si ZDA po pristopu in industrijcki naravnanosti, bolj si izpostavljen razen redkih (kulturno pogojeno) izjem.
Prehrambene zadeve, pravni postopki,.. in se marsikaj je takega cesar bi se morali na siroko ognit, ko gre za uvazanje iz ZDA.

Luka Percic ::

Calligula ima prav. Če nočemo bit debeli, moramo nehati uvažati iz USA.

Hrana bo le za bogate, revni pa naj umrejo od pomanjkanja, ali pa naj vse življenje garajo za hrano, namesto da bi si lahko privoščili hišo/službo kot hočejo/avto.
Tako bomo v večini vitkejši od Američanov.

Calligulo za diktatorja, da nam bo pokazal pot do popolne postave!

(saj ga v demokraciji nihče pri zdravi pameti nebo poslušal)

Calligula ::

Se tebi spet malo cufa?

Daj pokazi malo normale. Govora je o uvozu pristopov in nacinov. Americani so hrano in hranilne snovi razvrednotili do konca. Vse pobrali ven in potem loceno vse prodajajo v obliki dodatkov. Pa 60% folka je na tabletih tipa antidepresivi,..

Tega nihce ne rabi uvazat.

Luka Percic ::

Yup, pa za praznike jedo otroke stare 1 leto.
Začinjene, z kupom dodatkov seveda.

LjubimPeezde ::

Rad imam McDonald's!!!>:D
Kaj vse vam ne pade na pamet, zdej pa še nad hrano... Je zmanjkalo manevrskega prostora?

leinad ::

par strani nazaj sem omenjal raziskavo, ki je ugotovila, da cca. 50% Nemcev verjame v rotacijo Sonca okoli Zemlje. Očitno niso edini, njihovi sosedje jih v blesavosti očitno šijejo. Moja teza, da EU rulja ne zaostaja za stupidnostjo prekolužniške bi rekel, da je tako v veliki meri potrjena. Žal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

_marko ::

IMO so res neumni tisti, ki si ego večajo s tem, da govorijo kako so ameri neumni, mi pa pametni.

Če česa več ne morem slišat je ta mit o neumnosti amerov, slabo mi lahko postane ko to poslušam od enih zavožencev že celo življenje...
No, pa o košarki tud ne morem več dosti slišat... ;(
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

mktech ::

ozivljam temo o kaosu

kako je kaj takega mogoce?

Timx ::

ozivljam temo o kaosu

kako je kaj takega mogoce?


Lol:))

Sj to ni edini primer če mene vprašaš in je dokaj logično. Če ga 3x ustavijo bodo imeli večji dobićek, kot če bi ga pa samo enkrat, tak je ta svet vse se vrti okoli denarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Timx ()

TESKAn ::

Največji LOL je, da ga na koncu pridržijo zaradi nedostojnega vedenja...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

[Michael] ::

Ta svet je res nor!
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Minister Turk pripravlja prostor za sesutje javnega šolstva (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26434597 (29717) donfilipo
»

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10713620 (8622) BigWhale
»

Dobra stara evropa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1619356 (6694) drejc
»

plusi in minusi administracije ZDA (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
57227553 (19882) mlamat
»

Mulci bodo dobili prenosnike

Oddelek: Novice / Ostale najave
242812 (2812) Jeebs

Več podobnih tem