» »

Izstop iz katoliške Cerkve

Izstop iz katoliške Cerkve

Temo vidijo: vsi
««
6 / 12
»»

madmitch ::

jype je izjavil:

DeusVult> Biblija. Če bereš v Slovenščini, beri Dalmatinovo ali Chraskovo, "Slovenski Standardni Prevod" je poln Katoliških manipulacij.

Ne zanima me, katera se tebi zdi prava, zanima me, kako naj to ugotovim sam.

Čak mal, ne kvasi, meni se ne zdi tko zmanipulirana. Predvsem deli, ki jih je prevajal Kocjančič so celo zelo dobri, boljši od marsikatere druge. Dej mi povedat, kako naj nekdo, ki niti v sodobni slovenščini ne zna prebrati knjige, bere Dalmatinovo Biblijo?
Tut s Chraskovo bo imel preveč dela.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

revvs ::

Jaz bi rad bral v originalnem božjem jeziku biblijo, samo še ne vem kakšen jezik govori sonce.

Bergi ::

Religija po Carlinovo

(staro, vem. mogoce pa komu vseeno odpre oci?)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bergi ()

Aston_11 ::

revvs je izjavil:

Jaz bi rad bral v originalnem božjem jeziku biblijo, samo še ne vem kakšen jezik govori sonce.

Pa tudi biblije ne bi sonce pisalo, bi bilo verjetno kaj bolj pametnega od njega.

BigWhale ::

Pyr0Beast je izjavil:

Modela ni bilo naokoli 2000 let in se mu, tudi če obstaja, očitno dobesedno jebe za nas. Če bi mu bilo mar, bi nas reševal iz težav in nebi pustil da folk umira ali pa živi v hudih muhah.
Ampak enim ljudem pa je za to mar, imenujejo se zdravniki in celotna vera se imenuje 'medicina', ki ni samo pasivno sprejemanje neumne božje danost ampak spoznavanje da je magari njegovo ustvarjen svet popolno sranje.

V bistvu te stvari marsikatera vera precej dobro razlozi. V krscanstvu je tako, da je bog dal cloveku svobodno voljo. Clovek se je sam odlocil, da bo boga zavrgel in prevaral. Zato je bog izgnal cloveka iz raja. V raju teh stvari ne bi bilo.

jype je izjavil:

Se pravi bog niti svojih lastnih predstavnikov ni sposoben v red spravit? Kako naj se pa človek odloči, katera biblija je prava?

Jaz imam tule vsaj štiri, ki so med seboj precej različne.

To se v bistvu navezuje na zgornji odstavek, bog je dal ljudem svobodno voljo.

Drugace so pa prevodi biblij precej podobni med seboj. Niso pa dobesedno enaki. Muslimani so to rec 'lepo' resili. Pravi Koran je samo tisti, ki je pisan v arabscini.

DeusVult je izjavil:

Biblija. Če bereš v Slovenščini, beri Dalmatinovo ali Chraskovo, "Slovenski Standardni Prevod" je poln Katoliških manipulacij.

Ugh, to pa ni res. SSP je v bistvu prvi konsolidiran prevod, pri katerem so sodelovali tako katoliki, protestanti in adventisti. Glede na to, da adventisticna cerkev uporablja SSP, bi rekel, da je notri bolj malo katolicizma. :)

Bellatrix je izjavil:

Deus te lahko nekaj vprašam, kako si ti predstavljaš boga ? Kakšne oblike je, je to sploh bitje, je to skupek materije.
Vprašanje 2: Kako si ti predstavljaš nebesa ?
Vprašanje 3: Že ker si tako zagrizen vernik, si kdaj kritično pogledal na Biblijo in nasplošno vero ?

Bom jest, kot nevernik, odgovoril. :) Boga si predstavljas, kot vsemogocno bitje, kaksne oblike je, je pa popolnoma vseeno. Nebesa, kot kraj kamor bomo odsli po smrti, ne obstajajo. Bog in angeli sicer zivijo v nebesih ampak krscanstvo uci, da bomo ob drugem prihodu Jezusa vsi obujeni in bomo ziveli na drugi zemlji. Ne v nebesih. Prav tako ni pekla v katerega bi sel po smrti. Pekel je nekaj kar je rimokatoliska cerkev povzela in s tem strasi vernike. Ob drugem prihodu tisti gresniki, ki niso vredni nove zemlje enostavno ne bodo ziveli na njej. Ostali bodo mrtvi. :) Pekla Bibilja niti enkrat ne omeni. :)

madmitch je izjavil:

Kako naj se odloči vsak sam, če ga včlanijo starši skoraj ob rojstvu. Dej ne kvasi kozlarij.

Ampak, dokler ne prakticiras verskih naukov, ki jih narekuje tista institucija je pravzaprav vseeno komu pripadas. Poleg tega gres lahko do svojga zupnika in reces, da hoces izstopiti iz cerkve in da te zbrisejo iz njihovega registra.

Biblijsko gledano je vera nekaj za kar se odlocis, ko imas ze nekaj izkusenj v zivljenju. Vcasih so se krstili pri polnoletnosti, ko so bili stari 30 let. Nekatere veje krscanstva to se vedno prakticirajo. Katoliska cerkev je ubrala drugacno doktrino, skupaj z izvirnim grehom, ki so ga zgruntali. Izvirni greh, kontra kontracepcija in podobne zadeve so pogruntavscine rimo katoliske cerkve, ki jih drugi kristjani ne prakticirajo. Vsaj ne vsi. :)

jype ::

BigWhale> Biblijsko gledano je vera nekaj za kar se odlocis, ko imas ze nekaj izkusenj v zivljenju.

Še vedno ostaja vprašanje, kako naj vem, katera sveta bukva je prava. Nisem rekel tega, da mam različne različice iste knjige, temveč različne verske knjige (od različnih religij) in se ne znam odločit, kateri verjet.

jype je izjavil:

BigWhale> Biblijsko gledano je vera nekaj za kar se odlocis, ko imas ze nekaj izkusenj v zivljenju.

Še vedno ostaja vprašanje, kako naj vem, katera sveta bukva je prava. Nisem rekel tega, da mam različne različice iste knjige, temveč različne verske knjige (od različnih religij) in se ne znam odločit, kateri verjet.

Če že res rabiš nekoga, preberi vse knjige, poberi kar ti paše v vsaki in naredi svojo vero.

Kaj pa rabiš vero, da boš šel te bukve brat? Kaj ti pa manjka? Andersenove pravljice so bistveno boljše čtivo. Potem imaš razne zbirke super knjig - ti dajo več, kot vse religije skupaj.

madmitch> Če že res rabiš nekoga, preberi vse knjige, poberi kar ti paše v vsaki in naredi svojo vero.

Ne rabim nikogar, me pa zanima, na podlagi česa se lahko odločim, da je določena knjiga prava.

Ker, kot rečeno:

Bellatrix ::

Bom jest, kot nevernik, odgovoril. :) Boga si predstavljas, kot vsemogocno bitje, kaksne oblike je, je pa popolnoma vseeno. Nebesa, kot kraj kamor bomo odsli po smrti, ne obstajajo. Bog in angeli sicer zivijo v nebesih ampak krscanstvo uci, da bomo ob drugem prihodu Jezusa vsi obujeni in bomo ziveli na drugi zemlji. Ne v nebesih. Prav tako ni pekla v katerega bi sel po smrti. Pekel je nekaj kar je rimokatoliska cerkev povzela in s tem strasi vernike. Ob drugem prihodu tisti gresniki, ki niso vredni nove zemlje enostavno ne bodo ziveli na njej. Ostali bodo mrtvi. :) Pekla Bibilja niti enkrat ne omeni. :)

Bog ni vsemogočno bitje. Če sledimo bibliji nam ta pove, da je bog človek tako kot mi.
Nebesa obstajajo, saj si sam rekel druga zemlja, nebesa so drugi planet ?
Glede pekla bi se pa res strinjal, pekel pomeni le to, da ne boš ponovno obujen, fizično kraj ne obstaja.

Sam neki me pa tudi matra. Zakaj bi eni ljudje pred 2000 leti kar naenkrat začeli pisati o Jezusu in čudežih, če se dejansko ni zgodilo nekaj ? Kot že vemo, stvari katerih ne znamo razložiti pojmujemo kot čudež, torej maybe je Jezus alien8-).
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Bellatrix> Glede pekla bi se pa res strinjal, pekel pomeni le to, da ne boš ponovno obujen, fizično kraj ne obstaja.

Resno?

IMMA KILL EVERYONE!!111

Bellatrix je izjavil:

Bog ni vsemogočno bitje. Če sledimo bibliji nam ta pove, da je bog človek tako kot mi.
Glede pekla bi se pa res strinjal, pekel pomeni le to, da ne boš ponovno obujen, fizično kraj ne obstaja.

Sam neki me pa tudi matra. Zakaj bi eni ljudje pred 2000 leti kar naenkrat začeli pisati o Jezusu in čudežih, če se dejansko ni zgodilo nekaj ? Kot že vemo, stvari katerih ne znamo razložiti pojmujemo kot čudež, torej maybe je Jezus alien8-).

Kako lahko folk verjame v vse te izmišljitine. Na zemlji je res raj, vendar je ta za razne parazite - zadnjič je nekdo pisal neke blodnje o realjanskem gibanju - nek novinar je nategnil folk, da kar res ni. Tako, da če potegneš črto, res, pa zakaj ne bi nategnil naivcev, če jo že nastavljajo zastonj... vse, kar jim rečeš, sprejmejo za čisto zlato. Če ne, pa jim prodaš nekaj drugega. Point - nekaj jim boš prodal, vsak ima svojo ceno, za katero bo kupil blodnje.

Resno?

IMMA KILL EVERYONE!!111

To se zgodi, če si 15 let bil pod vplivom precej vernih staršev, pol pa začenjaš razmišljati s svojo glavo (en drek rata, ker del tebe tudi če se prepričuješ da stvari niso mogoče vztraja pri tem).

Kako lahko folk verjame v vse te izmišljitine. Na zemlji je res raj, vendar je ta za razne parazite - zadnjič je nekdo pisal neke blodnje o realjanskem gibanju - nek novinar je nategnil folk, da kar res ni. Tako, da če potegneš črto, res, pa zakaj ne bi nategnil naivcev, če jo že nastavljajo zastonj... vse, kar jim rečeš, sprejmejo za čisto zlato. Če ne, pa jim prodaš nekaj drugega. Point - nekaj jim boš prodal, vsak ima svojo ceno, za katero bo kupil blodnje.

Kot sem že rekel zgoraj. Trudim se ne verjeti, ampak naivnost se po takem pranju možganov precej pozna.

revvs ::

Religijo ti določi okolje, se pravi: 1.) starši v mladosti 2.) politični sistem in tv, saj pa tukaj nismo muslimani oz. hinduisti, ker to ni praksa. Možno je pa da se bodo določeni konvertirali v budiste, saj je to zdaj trend med hollywoodskimi igralci in joga raztegovalci, to bo še vse preko tv ali interneta k nam prišlo. Če bo pa Indija dobila na moči bomo pa v prihodnje tudi hinduisti, vendar bolj na slovensko-hinduistični način. Hitlerov mein kampf tudi več ni originalno kot je bilo, saj so pa priredili, določene stvari spremenili, zbrisali, tako kot spreminjajo zgodovino različni ljudje.

jype je izjavil:

madmitch> Če že res rabiš nekoga, preberi vse knjige, poberi kar ti paše v vsaki in naredi svojo vero.

Ne rabim nikogar, me pa zanima, na podlagi česa se lahko odločim, da je določena knjiga prava.

Ker, kot rečeno:

Za vsako odločitev, ki jo narediš, rabiš avditorij al se sam odločaš glede na dejstva, podatke, ki jih imaš in lastno intuicijo? Verjetno je tukaj isto. Naberi knjige, jih preberi in se odloči.

Jaz sem se že odločil, kar pa ne pomeni, da me ne zanimajo argumenti tistih, ki me še vedno poizkušajo prepričat, da je knjiga, ki so jo oni izbrali, res edina prava.

Saladin ::

Kako vedet, katera religija je prava?

Vprašaj se
Ali se je Bog sploh razodel?
Kdaj se je razodel?
Komu se je razodel?
Kako se je razodel?
Kako je bilo to razodetje razumljeno?
Kako je bilo to razodetje napisano?
Je to razodetje sploh bilo napisano?
Koliko razodetja se je ohranilo?
Koliko razodetja se je iskrivilo?
Koliko razodetja je skritega pred očmi javnosti?
S kakim namenom je bilo razodetje napisano?
S kakim namenom je bilo razodetje kasneje promovirano in razumljeno?

V večini primerov enostavno "ne veš" in sploh nimaš realne podlage odločat o tem katero razodetje je boljše in realnejše od drugega. Oz. imaš podlago - to pa je medverska in medznanstvena strpnost (religija, kis e prilagaja znanosti - NE obratno) ter pozitivna morala.

To je vloga religije danes - teologi pa morajo skladno s tem prevetriti svoje nazore. Celo Bog in Razodetje potrebuje znanstveno definicijo in taka definicija je vkomot možna, na več kot en način.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Saladin> Ali se je Bog sploh razodel?

Ne.

So we're done here?

dzinks63 ::

Nekateri so malo preveč pametni, če nekaj ne vedo, bolše, da so tiho.

hamax ::

V bistvu te stvari marsikatera vera precej dobro razlozi. V krscanstvu je tako, da je bog dal cloveku svobodno voljo. Clovek se je sam odlocil, da bo boga zavrgel in prevaral. Zato je bog izgnal cloveka iz raja. V raju teh stvari ne bi bilo.

Problem pri tej razlagi je samo bozja vsevednost.
Bog je preden je ustvaril cloveka moral vedeti, da bomo zasustral, pa mu ni bilo prav veliko mar.

Zdej mozno je, da ni mogel narediti cloveka, ki ga nebi zavrgel, morda ni vedel, da ga bomo zavrgli, ali pa mu enostavno ni mar.

solatko ::

Kako, da ni mogel narediti človeka po želji, saj je ja vsemogočen, bolj bo to, da gleda in uživa, ko se mi tle dol prepucavamo in koljemo med sabo, ko se ne moremo zmenit, kateri bog ima večjega.
Tudi bogovi so samo ljudje, mi pa skrbimo za njih zabavo.
Delo krepa človeka

jype je izjavil:

Saladin> Ali se je Bog sploh razodel?

Ne.

So we're done here?

Vkomot smo lahko v lokalni simulaciji, kjer celo Admin ne more biti stalno prisoten in občasno samo pride pogledat in navrže kak nov ukaz notri.
Vkomot je komu spogramiral kake sanje.
Vkomot se je lahko delno utelesil in je pač pridigal kraju in času primerno.
Vkomot.....

Ampak 99% teh variant je striktno metafizičnih, nedokazljivih in na splošno povsem znanstveno nepovezanih in neuporabnih za resno debato. "Morda" je - ampak ker je pač izven fizikalno dokazljivega - tega ne upoštevamo. Ne gre se za "impossibilitye" - ampak "potencialne možnosti", ki pa jih, dokler ne postanejo realne možnosti, puščamo ob strani.

Agnosticizem naspram ateizmu, Jure. Reci da "ne vemo" in tega ne upoštevamo - pa si objektivno pravilen in izkazuješ določeno mero spoštovanja do vernikov. Počasi mi že najeda, da moram stalno skakat med nasprotnimi bregovi in iskati sredino/mirit duhove.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Saladin> pa si objektivno pravilen

Čajnik torej morda orbitira, pravimo.

Čeprav smo prepričani, da ne, puščamo možnost, da ja.

Saladin> izkazuješ določeno mero spoštovanja do vernikov.

Ja ampak je nočem. Če bi bila vera ena in bi se o njej vsi strinjali, potem bi bila reč drugačna, tako pa ni razloga, da bi ta mnenja spoštoval kaj bolj kot katerokoli drugo literarno fantastiko.

Čajnik torej morda orbitira, pravimo.

Čeprav smo prepričani, da ne, puščamo možnost, da ja.

Če ti bo zagovornik tega povedal zakaj in kako verjame v to (in je ta razlaga vsaj logično koherentna in nimaš fizikalnega dokaza proti) si njegovo mnenje zasluži spoštovanje.

Dokler se verniki ne vpletajo direktno v znanost in osnovne človeške pravice - lahko bluzijo karkoli hočejo. Še sam vem, da je ogromno reči pri vernikih bluz - pa vseeno hodim k maši in spoštujem religijo iz kulturnega vidika.

innerspace ::

jype je izjavil:

Saladin> izkazuješ določeno mero spoštovanja do vernikov.

Ja ampak je nočem. Če bi bila vera ena in bi se o njej vsi strinjali, potem bi bila reč drugačna, tako pa ni razloga, da bi ta mnenja spoštoval kaj bolj kot katerokoli drugo literarno fantastiko.

Point je v spostovanju cloveka, ne njegovega mnenja, veroizpovedi.
Je pa problem, ce kritiziras mnenja, na katera je nekdo kot vernik navezan in se s svojimi mnenji(okrasenimi v "resnico") pretirano identificira.
Takrat pomeni napad na mnenje, napad na cloveka/vernika.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

innerspace> Takrat pomeni napad na mnenje, napad na cloveka/vernika.

Se ne strinjam. Mnenja so lahko napačna.

Saladin> Dokler se verniki ne vpletajo direktno v znanost in osnovne človeške pravice - lahko bluzijo karkoli hočejo. Še sam vem, da je ogromno reči pri vernikih bluz - pa vseeno hodim k maši in spoštujem religijo iz kulturnega vidika.

Jaz je pa ne! Verniki naj se čimprej privadijo, da čeprav je bluzenje njihova pravica, za katero sem se tudi jaz pripravljen boriti, kritika tega bluzenja ni in ne sme biti prepovedana.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

innerspace ::

jype je izjavil:

innerspace> Takrat pomeni napad na mnenje, napad na cloveka/vernika.

Se ne strinjam. Mnenja so lahko napačna.

Vecinoma so napacna. Ne vem, ce si me razumel.
Ce sem jaz zivljenjsko navezan na lastno vero v boga, dozivljam tvojo kritiko(mojega mnenja) kot napad name. Takrat bom branil mojega boga, moje mnenje, kot bi slo za moje zivljenje.. Pogoj je mocna navezanost.

Zato spostuj hardware neglede na software.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Pyr0Beast ::

To je pa problem v glupem SW ki teče na HW in ne kritike same. Če se SW ne mora kosati z inputom je treba zadevo sformatirat.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

AmokRun ::

Ponavadi je tako:

Bellatrix je izjavil:

Ne, ne. Bog je vsemogocen, uclovecil se pa je zato, da je on namesto nas trpel za nase grehe. Vem, konfuzno. Torej, Jezus se je s svojo smrtjo odkupil za vse grehe clovestva. Umrl je za nas. Zato tudi ni spovedi in odpuscanja grehov, kot jih imajo v RKC. To je traparija. Grehe lahko odpusca samo bog in ne nek zupnik. In to bo bog tudi pocel, ko pride drugi prihod.

Bellatrix je izjavil:

V nebesih prebivajo bog in angeli. Po smrti pa ljudje/duse ne gredo tja. Po koncni sodbi, bodo tisti, ki so tega vredni, ziveli na drugi zemlji.

Kaj, kako in kje tocno to je, pa ni nihce povedal. :)

hamax je izjavil:

Problem pri tej razlagi je samo bozja vsevednost.
Bog je preden je ustvaril cloveka moral vedeti, da bomo zasustral, pa mu ni bilo prav veliko mar.
Zdej mozno je, da ni mogel narediti cloveka, ki ga nebi zavrgel, morda ni vedel, da ga bomo zavrgli, ali pa mu enostavno ni mar.

To je spet tista prec zaradi katere se vse skupaj imenuje vera. Bog je vedel, da ga bo clovek izdal in je vedel, da bo cloveka izgnal iz raja. Ravno zaradi tega, ker je dal cloveku svobodno voljo. Bog nas je ustvaril in lahko na koncu odloca kaj bo pocel z nami. Ob omenjanju starsev in njihovih otrok so mi povedali, da je moj otrok hkrati tudi bozji otrok in da jaz nimam pravice poceti kar se mi zljubi z mojim otrokom. Bog pa to lahko pocne.

V bistvu je tako, da je bog sam po sebi dober, nas ljubi, ker smo njegovi otroci. Taksna je vera v svojem bistvu, dobra. Zastrasevanje in groznje so se zacele kasneje. Bog je sicer povedal kaj se bo zgodilo ob drugem prihodu ampak ni pa teh svari prikazal na tako strasljiv nacin kot to prikazujejo drugi.

jype je izjavil:

Jaz sem se že odločil, kar pa ne pomeni, da me ne zanimajo argumenti tistih, ki me še vedno poizkušajo prepričat, da je knjiga, ki so jo oni izbrali, res edina prava.

Najvecji hec pri vsem skupaj je to, da v Bibliji dejansko pise, da bodo na novi zemlji ziveli tisti, ki so v zivljenju bili dobri in so ziveli tako kot narekuje Biblija. Hec je v tem, da precej stvari, ki jih zapoveduje Biblija dandanes veljajo kot druzbeno moralno sprejeta nacela v vecini drzav so tudi uzakonjena. Nevem tocno v katerem delu pise (bom poiskal) ampak na drugi zemlji bodo ziveli tudi tisti, ki so iz drugih kraljestev in niso poslusali (biblijske) bozje besede.

Pyr0Beast ::

Hec je v tem, da precej stvari, ki jih zapoveduje Biblija dandanes veljajo kot druzbeno moralno sprejeta nacela v vecini drzav so tudi uzakonjena.

Korelacija, ne pa tudi vzročnost.

Hec je tudi v tem, da precej stvari, ki jih zapoveduje Biblija, so danes kazniva dejanja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hamax ::

The Big Book of Multiple Choice.
Za vsakega nekaj :)

Ne, ne. Bog je vsemogocen, uclovecil se pa je zato, da je on namesto nas trpel za nase grehe. Vem, konfuzno. Torej, Jezus se je s svojo smrtjo odkupil za vse grehe clovestva. Umrl je za nas. Zato tudi ni spovedi in odpuscanja grehov, kot jih imajo v RKC. To je traparija. Grehe lahko odpusca samo bog in ne nek zupnik. In to bo bog tudi pocel, ko pride drugi prihod.

Samo eno vprašanje. A si ti dejansko seznanjen s Biblijo ali le govoričiš (sprašujem zato ker jst s samo Biblijo nisem seznanjen prav v podrobnosti, zato me zanima, če je kar pišeš dejansko napisano tudi v Bibliji)?
Ker kolikor vem se Bog ni učlovečil, človek naj bi že bil. Za naše grehe pa kolikor vem je trpel Jezus ne Bog, razen če smatraš Jezusa kot Boga?
V nebesih prebivajo bog in angeli. Po smrti pa ljudje/duse ne gredo tja. Po koncni sodbi, bodo tisti, ki so tega vredni, ziveli na drugi zemlji.

Kaj, kako in kje tocno to je, pa ni nihce povedal. :)

Hem malo z znanstvenega vidika. Je mogoče človeka po smrti (ponovno to sprašujem) oživeti če imamo na razpolago njegov DNK zapis oz. tisto potrebno, da vemo kako njegovo telo spraviti skupej?
Je mogoče ohraniti/obnoviti tudi osebkovo znanje, osebne značilnost, obnašanje ?
Bog je vedel, da ga bo clovek izdal in je vedel, da bo cloveka izgnal iz raja.

Kolikor vem ste tukaj ljudje, ki v nadnaravne stvari in čudeže ne verjamete. Potovanje v prihodnost oz. izvedeti kaj se bo v prihodnosti zgodilo, ni mogoče mar ne ?
Torej Bog ni vedel da ga bomo izdali, ampak je to spoznal po tem ko je do tega šele prišlo. Prav tako v vseh letih ko so mi prali možgane s tem, nisem nikoli zasledil da bi Bog vedel v naprej da ga bodo ljudje izdali.

Verniki naj se čimprej privadijo, da čeprav je bluzenje njihova pravica, za katero sem se tudi jaz pripravljen boriti, kritika tega bluzenja ni in ne sme biti prepovedana.

"Bluz" so nelogičnosti in vera v najneverjetnejše ekstreme. Vsaka kritika le teh je dobrodošla.

Tebi pa je že vsaka ideja Boga avtomatsko bluz. Kar smatram tudi sam kot žaljivo. Ideja Boga (če je podkrepiš vsaj z dokazano logiko A do Ž) NI bluz - ampak je min. potencialna možnost, v katero ima brez predsodkov pravico verjeti vsak.

solatko ::

Je bluz, enako kot vera v Božička, Dedka Mraza ali povodnega moža.
Delo krepa človeka

Zheegec ::

Tebi pa je že vsaka ideja Boga avtomatsko bluz. Kar smatram tudi sam kot žaljivo. Ideja Boga (če je podkrepiš vsaj z dokazano logiko A do Ž) NI bluz - ampak je min. potencialna možnost, v katero ima brez predsodkov pravico verjeti vsak.

Težava je v tem, da dokazana logika A do Ž ni logično povezljiva z idejo Boga. U can't have both. Pa ne se trudit razlagat, da lahko imaš. Vedno ti manjka "nekaj", kar pa dobiš iz "faith" in potem je cela tvoja "dokazana logika od A do Ž" nesmiselna.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pismu, ste pametni - odkod veste toliko stvari o bogu? Ni racionalno bitje, razlagate pa ga z logiko. Boo, bit me under it. Jaz o bogu ne vem nič. Razen tistega, kar prebereš. Prebereš pa tisto, kar so drugi pisali. Ker uplinka z bogom niso imeli nič večjega kot jaz, so pisali obične blodje. Ki jih napišem sam v dveh dneh ob pomoči platoja pive. Več vem o dežju - če pada, me zmoči. Ne rabim nič prebrati. Če bi bil sam na svetu, ne bi vedel, da bog obstaja, ker mi ne bi bilo dano prebrati, niti mi ne bi nihče o tem povedal, niti ne bi ga imel možnosti, da bi ga zaznal. Če bi se še tako poglobil in bi svojeročno v par tisoč/milijon letih pogruntal vse, kar je pogruntalo človeštvo, do boga ne bi prišel niti pod razno.

Razen seveda, če me ne bi bilo strah bliska in groma, kakšnega ognja, ki bi opalil čez gozd, potem bi bila druga zgodba.

Saladin> Tebi pa je že vsaka ideja Boga avtomatsko bluz.

Ne, vsaka pa ne. Vsaka, ki je iz trte zvita pa seveda (čeprav nobena ni apriori nemogoča).

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: jype ()

Zheegec ::

Pismu, ste pametni - odkod veste toliko stvari o bogu? Ni racionalno bitje, razlagate pa ga z logiko. Boo, bit me under it

Če se ga zagovarja kot imaginarno bitje, oziroma "it is what ever you want it to be", potem ni panike. Če pa zagovarjaš, da OBSTAJA, potem pa potrebuješ logiko. Drugače pač ne gre, razen če poznaš kakšen drug način? Da se potem organizacija, ki naj bi bila predstavnica tega OBSTOJEČEGA bitja vmešava v naša življenja, hkrati pa je najbogatejša in med najbolj pokvarjenimi organizacijami na svetu!? Pa lepo prosim no. Že v tem ni logike.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

jype je izjavil:

Saladin> Tebi pa je že vsaka ideja Boga avtomatsko bluz.

Če pogledaš malo po definicijah, vidiš da verjetno že mora biti tako.

Vsi pojmi in ideje, kar jih premoremo, se v taki ali drugačni obliki nanašajo na naš zaznavni svet. Če definiraš pojem "Bog" izven tega sveta ( kar je že samo po sebi neumnost ) potem nimaš ničesar na kar bi se lahko zanašal pri snovanju te ideje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Bellatrix je izjavil:

Samo eno vprašanje. A si ti dejansko seznanjen s Biblijo ali le govoričiš (sprašujem zato ker jst s samo Biblijo nisem seznanjen prav v podrobnosti, zato me zanima, če je kar pišeš dejansko napisano tudi v Bibliji)?
Ker kolikor vem se Bog ni učlovečil, človek naj bi že bil. Za naše grehe pa kolikor vem je trpel Jezus ne Bog, razen če smatraš Jezusa kot Boga?

Jn 1:14, Jn 10:30, Jn 10:38, Heb 1:1-14
Sicer pa, tudi wikipedia pove precej o tem. Trinity @ Wikipedia

Bellatrix je izjavil:

Bog je vedel, da ga bo clovek izdal in je vedel, da bo cloveka izgnal iz raja.
Torej Bog ni vedel da ga bomo izdali, ampak je to spoznal po tem ko je do tega šele prišlo. Prav tako v vseh letih ko so mi prali možgane s tem, nisem nikoli zasledil da bi Bog vedel v naprej da ga bodo ljudje izdali.

Bog je to vedel. Saj je vsemogocen. Raz 13:8 govori o tem.

"Zver bodo molili vsi prebivalci zemlje, katerih imena že od začetka sveta niso vpisana v knjigo življenja Jagnjeta, ki je bilo zaklano."

Tit 1:2,3 prav tako.

"v upanju na večno življenje, katero je Bog, ki ne laže, obljubil pred večnimi časi, svojo besedo pa ob svojem času razodel v oznanilu, ki je bilo zaupano meni na povelje Boga, našega odrešenika"

Pa se nekaj sestavkov je na to temo.

TESKAn ::

Hecen, tale bog. Se "učloveči" in žrtvuje samemu sebi, da odreši ljudi grehov, ki se jih je on spomnil.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

Tomi666-jev neargumentiran offtopic o reševanju vojakov, prehrani, detektorjih laži in nataknjenosti izbrisan - Pravila.

Opravičilo gre ostalim (izbrisanim) sodelujočim zaradi pozne intervencije.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

še dobro da sem našel tole temo. bom zahteval izstop iz rkc.:)

http://www.zrtve-cerkve.org/vzorec_izst...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

Mislim, ce za kej tacga nucas vnaprej narejen obrazece pol je cist vseen, ce izstopis al ne. ;>

durrenmatt ::

Zanimivo, kako se te teme ponavljajo. Ves čas krožite okrog istega.
you're repeating yourself :)

Zanimivo pa je tudi, da raje razčiščujete med seboj o drobcih, ki so vam čisto slučajno prileteli v uho skozi življenje (npr. preko kakšnega filma ali what-so-ever), ni pa junaka, ki bi kliknil na biblija.net in bi se mu ljubilo prebrati katerega od evangelijev, ali pa vsaj odlomek.
Hec.

Mimogrede: če apliciramo na islamsko okolje, bi v Pakistanu fizično likvidirali 99,9% tukajšnjih razpravljavcev zaradi bogokletja :D
Pozor, branje ogroža neumnost!

ni pa junaka, ki bi kliknil na biblija.net in bi se mu ljubilo prebrati katerega od evangelijev, ali pa vsaj odlomek.

Od kod pa ta trditev, da ni junaka ki nebi še prebral Biblije ali Svetega pisma ?
Jst sem prebral nekaj odlomkov Svetega pisma, nisem se pa v samo pismo poglabljal kar sem tudi povedal.

lambda ::

gruntfürmich je izjavil:

Morda se spotoma lahko učlaniš še v to društvo in svoje frustracije deliš s podobno mislečimi. Ko človek prebrska to čtivo, vidi da nekateri ne ločijo razlike med ateizmom in antiteizmom. Sami postanejo tisto, proti čemur trdijo, da se v resnici borijo.

rjavimucek ::

Kdor je vse svoje življenje žrtev ideološke indoktrinacije, toplega, nežnega pranja možganov s strani kakšnega kulta, sekte ali cerkve - mora v odraslosti narediti kar velik intelektualni napor, da začne razmišljati s svojo glavo in ne kakor ostala čreda ovac.

Če malce pogledamo nazaj, vidimo da sta bili pred razvojem znanosti religija in astrologija tisti področji, ki sta človeka najbolj zaznamovali in usmerjali. Sta sestri dvojčici, ki pa v moderni dobi res nimata kaj početi in sodita na smetišče zgodovine.

Dejstvo je torej, da je znanstven pogled na svet objektiven, religiozen pa tipično subjektiven.
Znanost je mrtvo hladna, religija pa zelo čustvena. Saj veste : bog je ljubezen. Ste lačni in žejni božje ljubezni ?

Znanost je ateistična - to pomeni, da v svojem delovanju, raziskovanju deluje brez predpostavk o nekih nadnaravnih silah. In če hoče ostati znanost, enostavno mora tako ravnati - če hoče dosledno 100 % ostati objektivna.

Religija je seveda predmet znanstvenega proučevanja. Z njo se ukvarjajo predvsem : psihologija, sociologija, filozofija. Nikakor pa ne kakšna fizika.

In kaj ugotavlja sodobna znanost o religiji ?

Sodobna psihologija tako obravnava religijo kot SKUPINSKO SAMOPREVARO. To pomeni, da se ljudje vrtijo okoli navideznega Sonca, in pri tem ne opazijo, da je vse skupaj fatamorgana.
Gre torej za otročje, infantilno obnašanje.
Odrasel vernik je v enakem položaju, kakor majhen otrok nasproti staršu. Odraslega vernega človeka nekdo kaznuje, nagrajuje, varuje !

Sociologija obravnava religijo kot človekov produkt, družbeni pojav. Ljudje si ustvarjajo bogove po svoji podobi. Njihov bog je projekcija človeka v nebo, projekcija človeške družine v nebo. Od človeške domišljije, ustvarjalnosti je torej odvisno, kakšno mitologijo si bodo ustvarili za zadovoljevanje svojih potreb. Pravijo, da strah rodi bogove.

Že stari Grki so vedeli, da če bi konji znali govoriti, bi si ustvarili bogove s konjsko glavo in če bi krave znale govoriti bi si ustvarile bogove s kravjo podobo.

Danes ljudje častijo bogove iz židovsko-krščanske mitologije iz dveh razlogov :
Prvič jim je to kulturna komponenta življenja. Posebej na podeželju je cerkev višek arhitekture, tam se poje, se druži. Prisotni so seveda tudi pritiski družine, okolice, sorodstva - ti hodijo zato, da imajo mir.

Druga skupina (šibke duše) pa pri židovskih bogovih išče upanje, vero, tolažbo, berglo, psihoterapijo. Seveda pri tem ne opazijo, da imajo vsi ti leseni, porcelanasti, plastični, pozlačeni bogovi, svetniki oči - pa ne vidijo; imajo ušesa - pa ne slišijo.

Veliko lepše je torej živeti v svetu, kjer po nebu letajo angelčki, kakor pa v svetu, kjer po nebu letajo sateliti.

Vsak posameznik si torej sam izbere ali bo živel v fantazijskem ali v realnem svetu.

Ali bo po svetu hodil z zravnano hrbtenico, ali pa bo malikoval pozlačene palčke, padal na kolena in poljubljal roke moškim v kiklah ?

gruntfürmich ::

:O
kako težko je spoštovati mnenje drugega... sploh če ti rkc redno vsako nedeljo pere možgane...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
««
6 / 12
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1084150266 (133382) Mrakw
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992125283 (109893) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55284704 (74462) gruntfürmich
»

Ali koran res poziva k terorizmu/nasilju do nevernikov? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14931911 (29242) JanK

Več podobnih tem