» »

Nasilje v druzini

Nasilje v druzini

Tutankhamun ::

Nism vedu kam nj to postavm tko da...

Kaj se steje pod nasilje v druzini (nad mladoletnikom) recimo. Je to sam fizično nasilje al tut psihično? Pa kam se lahk mladoletna oseba sploh zateče, kje lahko dobi kšne odgovore?
Al pa če tuki kej poveste kaj lahk nardi taka oseba?

Kaj se zgodi če pobegne od doma? Jo lahko babica uzame pod streho al ne, a gre v kšn dom? In če gre stran od doma, ji mami more plačevat kšne račune da jo nekdo drug uzdržuje?

Hvala za odgovore
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

robinson33 ::

Poglej semle: http://www.csd-lj-siska.si

Želim ti, da rešiš svoje težave.

LP

Vajenc ::

Še ena stran. Link
Je pa to psihično nasilje relativno. Če starši ne pustijo vse, kar otrok vidi po TV-ju in mu zaradi tega "omejujejo" pravice, je tukaj problem v otroku in ne v starših. IMO

Tutankhamun ::

Vajenc se strinjam. Ampak ta osebica, nima nicesar. Ceu mesc more prezivet z mau več k 10k sit. Se pravi brez malce u šoli, konc tedna se z vlakom pelje domov in nazaj, ker more, lahko bi bla pr babici, pa bi šla domov sam 1x na 2 tedna al pa kej, mesečna avtobusna pol učasih še kup kšno kartico za GSMja. Use za teh 10k, glavnem katastrofa. Tisto malco zaston, al regres al kaj je že, pa ne more dobit, ker useen niso socialno nisko al kak se temu reče.

Vedno se derejo nanjo, NIKOL te osebice ne objamejo, usaj kokr js vem, raj kušujejo psa k ga majo :'(. Poletne počitnce katastrofa, komi je ta oseba čakala da se začne šola da nau skos doma.

Psihično je pa čist na tleh ta oseba, hitr jo spravš u jok, čist nemočna. Strah jo je kar kol mami prašat (a gre lahko mau vn...), al pa ji povedat.

Robinson tvoj link mi pa ne dela..
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

Daedalus ::

Mislim, da je razlika med omejevanjem TV-ja in psihično zlorabo dosti očitna.

Bom povprašal kolegico, ki je socialna pedagoginja, na koga se lahko v Lj obrne za svetovanje. So tud centri za mladoletnike, kamor lahko gre živet za nekaj časa, če je prehudo...bom napisal, danes al pa jutri.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tutankhamun ::

No sej js bom tut to osebo še mau sprašu, sam sprašujem, če lahko živi pri starih starših, a lahko mami to prepreč?
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

Tear_DR0P ::

sam sem mel prijateljico, ki je doživljala podobno krizo - dekle že od 15. leta kadi je prvi otrok v družini oče in mama pa sta bila oba jugoslovanska reprezentanta v močnih športnih disciplinah - zaradi kajenja ni dobivala denarja, mati je mela blazne izpade, kar prjtlci sploh nisem verjel, dokler nisem videl - ko je prišel čas za maturo, je sploh ni šla delat, ker je bila povsem na psu, ko se je vpisala na maturitetni tečaj, sploh ni imela spričeval, ker so jih doma verjetno nekam vrgli,....

moj nasvet je bil, naj se navkljub vsemu odseli k babici, ko je to nardila, se je zbrala skupaj, ugotovila, da mati le ni tako hudo grozna, da jo oče podpira in da tudi sama nekaj pripomore k težavam v družini - sedaj uspešno že 4 leto študira v LJ, vmes je spremenila smer študija, ampak ima dobre ocene in tudi doma so sicer še težave, vendar niso več tako grozne

torej distanca od doma je potrebna, že za to, da se da ocenit, kdo dela zdraho, pol pa nikogar kaznovat, ampak naj vsi delajo na tem, da bodo lahko skupi živel

sej vem da se idilično čuje, sam včasih pa zlaufa
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Stepni Volk ::

Amatersko vmešavanje v tovrstne stvari je visoko rizično početje. Oseba se zna potem vrniti k svojim (m)učiteljem in skupno zasovražiti vas, ki ste posegali.

Drugače pa naj bi bila vsaka 5 ženska pretepena. Verjetno zaradi tistega pregovora: "Ženska, pes in oreh... bolj jih tepeš, boljši so."
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

malibu ::

Pozdravljen
nasilje nad posameznikom je zelo različno - v grobem pa ga delimo na fizično in psihično nasilje. Tako da drži, ko se sprašuješ o primernosti vedenja, da je psihično nasilje popolnoma neprimerno in kaznivo. V Otrokovih pravicah, Kazenskem zakoniku in podobnem piše, da je prepovedano KARKŠNOKOLI nasilje, torej vključno s psihičnim nasiljem. Žal pa je dejstvo tako, da smo pogosto nepozorno in na tovrstno nasilje in tega nasilja ne zaznavano kot ogrožujočega v tej meri in na način kot reagiramo na fizično nasilje.

Kaj lahko naredi mladoletna oseba?
1. verjetno hodi v šolo - takoj se oglasi v svetovalni službi, ki je tam prav zaradi tega - lahko ji pomagajo, poskušajo rešiti problem, ugotoviti, kaj je najbolj sporno in se dogovoriti za rešitve z obema stranema;
2. lahko se oglasi na Centru za socialno delo (ki je pristojno za njeno območje - določeno z mladostnikovim stalnim bivališčem) in pove za problematiko. Center je ob priajvi dolžan ukrepati in vsaj povabiti na pogovor.
3. beg od doma je najmanj pripročljiva zadeva, ker ne prinese nič dobrega nikomur - mladostnik se sicer začasno umakne iz težavne situacije, a se takoj sreča z novimi - življenej na cesti, preživetje, možnost zabresti v neobvladljive ogrožujole situacije ... torej vse, kar si sam niti najmanj ne želi ...
Pri babici je lahko samo z dovoljenjem staršev - gre za to, da so kljub vsemu starši tisti, ki so zakoniti skrbniki otroka in ga (npr.:) ob pobegu prisilno privedejo domov s policijo (imajo pravico do tega) ali celo ovadijo osebo, pri kateri otrok biva, za nezakonito zadrževanje otroka, poseganje v njihove skrbniške pravice, ipd. Skratka zapleti, ki so spet nepotrebni in si jih ne želi nihče. Najpomembnejše pa je to, da nas oddaljujejo od dejanskega problema: kaj se dogaja doma, v čem je problem, ali gre samo za nerodno komunikacijo ali kaj drugega, do kolikšne mere je možnos problem rešiti brez nadaljnjih zapletov, ipd.

Starši so po zakonu in ustavi dolžni mladoletno osebo vzdrževati, vzgajati in zanjo skrbeti, jo izobraževati (če nima denarja, so mehanizmi, ki lahko te starše opozorijo na njihove dolžnosti)....

4. še vedno je tudi dodatna možnost Center za svetovanje otrokom in mladostnikom, Šiška. Lahko se tam najavijo - ali sam ali družina (žal pa je čakalna vrsta).
Najbolj svetujem, da se oglasi v svetovalni službi na šoli.

Upam, da bo vaša izbira pravilna in blizu rešitvi in ne jedro novega problema.
Univ. dipl. psihologinja

Tutankhamun ::

Hvala vsem za odgovore.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

Tear_DR0P ::

uf ja to sem pa pozabil napisat - hvala stepnemu za dodatek

bolje strokovna pomoč, kot amaterska - vedno
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Fazaniranje" prvih letnikov SŠ (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
628114911 (81328) Mehmed
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107649 (92851) mailer
»

Psihicno nasilje v druzini

Oddelek: Loža
468989 (6952) Ziga Dolhar

Ali se vam zdi to normalno

Oddelek: Loža
353984 (1501) slowie

Več podobnih tem