» »

Razvoj Firefoxa zabredel v resne težave

Razvoj Firefoxa zabredel v resne težave

«
1
2

Marjan ::

Thomas ::

A kva menimo?

Jest menim, da bo najbrž tega projekta kmalu konec. Tistih 6 bodo nehali s tem, drugi bodo pa težko prišli v njihovo kodo, pa naj bo še tako odprta.

Se bo pa verjetno pojavil spet kakšen nov brouzer, na ruševinah Netscapea. Pardon, Mozille. Pardon Firefoxa ...

To menim.

Marjan ::

Zanimivo je ker primer kaže kakšne težave se pojavljajo znotraj tako opevanih open source projektov.

Pa tuki iz ST so jim celo denar pošiljal, da so potem eno reklamo objavli...

Če to primerjamo s podjetjem kot je Opera software, se takoj vidi kaj je boljši model.

Thomas ::

Opera ima kar precej milijonov švedskih kron profita, kaj šele prometa.

To, da se akomercialno da še težje kot komercialno, je pomemben nauk. Ne samo iz te zgodbe, tudi iz drugih se to precej jasno vidi.

BigWhale ::

Firefox? Umrl? Ja, cisto mozno, ce ne bo dovolj interesentov, da bi se ukvarjali z njim, potem bo res umrl.


> Če to primerjamo s podjetjem kot je Opera software, se takoj
> vidi kaj je boljši model.

Na enem samem primeru, oziroma dveh, si ti upas presoditi kaj je boljsi model? Dober si.

Vzemi jih 100 ali pa 1000. Random projektov.

Marjan ::

BW, ta primer (mi) je pač najbolj očiten. Sploh tukaj na ST, kjer se je postavljalo FF za zgled uspešnosti itd.

Gandalfar ::

A slucajno ni?

Marjan ::

Odvisno kako meriš uspešnost.

Marjan ::

> Firefox? Umrl? Ja, cisto mozno, ce ne bo dovolj interesentov, da bi se ukvarjali z njim, potem bo res umrl.

Pošlite jim še gnara, pa se bojo mogoče bolj organiziral? ;)

Gandalfar ::

Marjan: kako bi jo ti?

Marjan ::

V zaslužku. Posledično rasti... boljši organiziranosti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

BigWhale ::

Z zasluzkom bos meril uspesnost open source projekta, ta je pa dobra.... ;)

Apache anyone?

kopernik ::

Heh, a je kdo mislil, da so opensource projekti večni ? Še zdaleč ne, ves čas umirajo in se pojavljajo novi. Npr. aktivnost na sourceforge.net je pri marsikaterem projektu enaka 0.

Isto kot pri komercialnih podjetjih in produktih. A zato komercialni model ne dela (ker propadajo podjetja) ? :\

Ziga Dolhar ::

Škoda.

Ravnokar se je potencialni izid potencialnega Internet Explorerja 8 zamaknil na potencialno leto 2010 >:D.
https://dolhar.si/

Marjan ::

Ne vem... ne štekam jest opensource.

Jest sem tradicionalist v tem pogledu: "Ti mi dej kruh, jest ti ga pa plačam."

Tko vsaj vem, da vse špila in so vse strani zadovoljne.

Seveda imam še rajši zastonj kruh, samo potem ne vem kako je zadovoljnostjo na drugi strani... in zgleda, da je res problematična.

kopernik ::

Marjan,
ni kaj štekati. Jaz želim pri vsakem izdelku zraven še izvorno kodo. Ali sem jaz ta izdelek plačal ali ne, je irelevantno.

Thomas ::

FF ima v klinču komercialne browzerje. Opera in podobni težko razvijajo, če nekdo daje kar zastonj, tako kot FF. Tudi IE kot zastonjski privesek Windowsow je vprašljiva stvar. Samo to smo videli, da ni tako hudo. Živijo in editorji in predvajalniki muske, kljub temu, da imajo Winsi to built in, saj je pudarek drugje.

Propad FFja bi dal poleta Operi in še komu, ki si zdaj ne upa niti pomislit na to, da bi prišel na trg.

Zdrave osnove so komercialne osnove.

Brane2 ::

Kar se FFa tiče, sploh ne vidim problema. Pač ga ne bodo več razvijali.

Na stvar gledam kot na zobotrebec. Dosegla je potrebno stopnjo v razvoju in ne vidim, kje bi jo lahko še res bistveno izboljšali, da bi upravičili novo generacijo. Stvar dela. Zakaj se še sploh zaj* s tem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> Propad FFja bi dal poleta Operi in še komu, ki si zdaj ne upa
> niti pomislit na to, da bi prišel na trg.

Ja, hihi. Mi ki FF uporabljamo, bi presaltali na Mozillo ;>

Thomas ::

Razvoj (brovzerja) ni nikoli končan. Kar trenutno manjka še vsakemu brovzerju je to, da beleži pota mojega surfanja, potem pa ob prostem času po avtomatskih konzultacijah z Googlom pove, kaj bi me še lahko zanimalo. To recimo naredi čez noč, potem pa jest to pogledam ali pa ne.

Takih reči je še tisoč, razvoj pa preveč stoji pri brovzerjih. Zaradi političnih bitk, ki jih morajo dobiti.

Marjan ::

kopernik,
>ni kaj štekati. Jaz želim pri vsakem izdelku zraven še izvorno kodo. Ali sem jaz ta izdelek plačal ali ne, je irelevantno.

Ja, tko gledaš mogoče ti, ki si programer. Večina gleda ravno obratno: "Kaj je to izvorna koda? Edino važno, da je cenej (zastonj) in/ali boljše od konkurence."

BigWhale ::

Ti bi se od browserja rad, da te spama? ;)

Thomas ::

>Ti bi se od browserja rad, da te spama? ;)

Nasprotno! Naj on vodi dialog z vsakim, ki mi piše. Pa naj bo spamer ali buddy. Naj mi kar sugerira kaj mu je odpisati, če je buddy, ali pa naj spamerja zaplete v kakršenkoli dialog po svoji presoji.

Mašine so zato da delajo.

Brane2 ::


Razvoj (brovzerja) ni nikoli končan. Kar trenutno manjka še vsakemu brovzerju je to, da beleži pota mojega surfanja, potem pa ob prostem času po avtomatskih konzultacijah z Googlom pove, kaj bi me še lahko zanimalo. To recimo naredi čez noč, potem pa jest to pogledam ali pa ne.


1. IMHO ciljna publika, ki bijo zanimalo recimo to ne bo upravičila stroškov razvoja.

2. Za to ne rabiš browser. To lahko narediš z obstoječimi oroodji (wget itd) ki jim pač dodaš še svojo inteligenco. Stvar ti lahko pusti linke v HTMLu, ki ti ga da recimo na namizje...


Browserji nasploh delajo čisto v redu, verjetno precej nad nivojem znanja navadnih smrtnikov, ki jih v povprečju slabo izkoriščajo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

>2. Za to ne rabiš browser. To lahko narediš z obstoječimi oroodji (wget itd) ki jim pač dodaš še svojo inteligenco. Stvar ti lahko pusti linke v HTMLu, ki ti ga da recimo na namizje...

Nej mau integrirajo potem. Jest bi imu vse v brovzerju, ker edin tega znam zalaufat. Recimo.

Se pa spomnim Bilija, kako je jokal ene deset let nazaj, da ne smemo dopustiti, da bi brovzerji prevzeli funkcijo operacijskega sistema. Zgleda da so ga tiste čase zares preplašili, da utegnejo brovzerji pojesti OS. Kot je videti, si je Gates od tega strahu kar opomogel, toda zlopamtilo kot jest, bi to še zmeraj rad. Da točno brovzer pokanibalizira vse mogoče, od OS do Googla do Editorjev do Compajlerjev ... . Brovzer je potencialni slon, ki bi res lahko nosil vso našo kramo. Opera deluje v tej smeri. Pederiranje OC-a, da bi nekoč dosegel točko, kjer je MS že bil dolga leta nazaj, pa samo kvari igro.

Brovzer kot klient in server hkrati, ki se na vse bolj komplicirane načine pogovarja z drugimi brovzerji ... tja bi jaz rad videl, da bi zadeve šle.

Gandalfar ::

Napisi bolj natancno specifikacijo v anglescini pa bomo zrihtal :)

BluPhenix ::

In kaj bi imel od tega, razen povečane Ne-varnosti?

Browserji se morajo med sabo pogovarjati čim bolj enostavno, nekateri namreč še vedno živijo na dial up-u, pa tudi drugače kompleksnejša kot je komunikacija med browserji, več nepotrebnih podatkov se pretaka po omrežjih.

FF ima eno možnost in to so plugini, s temi ga lahko spremeniš v skoraj vse kar hočeš. Če se bo projekt končal se bo pač končal, bomo našli nekaj drugega za uporabljat, nekaj kar bo delalo vsaj tako dobro kot FF.

Brane2 ::


Brovzer kot klient in server hkrati, ki se na vse bolj komplicirane načine pogovarja z drugimi brovzerji ... tja bi jaz rad videl, da bi zadeve šle.


Glede na IEjev varnostni track record doslej bi vsaj jaz rad idel, da se moj IE ne zapleta kaj dosti v pogovore z neznanci.

Že kar vidim dan, ko bo IE dal na siteu cifro lastnikove VISA-a ruski mafiji, da lahko pride na pay-per-view siteu do zanimivih strani... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

No, da ne bo pomote, tu mislim na vsa tovrstna orodja, čeprav je IE postal že "slaven" na tem polju...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Sej, tale sekjuriti je ljudi lepo preplašil. Toliko hudobne kode kroži okoli, da niti ni čudno, da nihče več ne mara exe fajlov ali kaj podobnega. To je nekoliko zaustavilo razvoj.

Ampak sekjuriti na stran za trenutek, potem je brovzer res vse kar rabiš. OS (Windows, Linux ..) je nekako namenjen temu, da poveže skupaj ves hardware. Ampak to je čedalje manjši problem, to bo že! Kako boš povezal vse podatke skupaj, kar jih je po širnem netu in jih koristil, to je vprašanje! Googlizacija je dobra reč. Mogoče je že večji del tega kar rabimo. Mogoče bi brovzer sam moral googlati, ker ročno delo je zamudno. Mogoče bi moral okoli spraševati druge brovzerje, kdo je že kaj takega zgooglal, da je bil gospodar zadovoljen (in to dovoli). V ta namen bi brovzer moral imeti dva gumba. Pleasure in pain. Kadar kaj najde, kar gospodar odobrava, mu ta navije pleasure gumb, kadar ne, pa pain gumb. Koliko, je odvisno od tega, kako (ne)zadovoljen je. Brovzer si to potem zapomni in kar mu je dovoljeno, sporoča drugim svojim instancam, da jim prihrani nepotreben pain. Seveda rangira gospodarja, kakšne sorte tič je, da ni nesporazumov. Recimo če sem UltraEditid user, pa se trudim z makroji, da mi jih od nekod prinese, take tauporabne. Ma to je maljon reči!

V bistvu se to vse (prepočasi) že dogaja. Stvari v to smer grejo z raznimi spletnimi storitvami, toda integracije manjka. Ker je ves fokus na tem, kdo bo zajel več grafičnih kartic v OS, kateri OS je bolj stabilen (kot da je kakšno opravičilo whatsoever, da se seipa!)... No, za eno nadstropje ali dva prenizko je usmerjen fokus. Ker tržna bitka ni dovolj srdita. Umetno je inhibirana z raznimi kvazi dilemami.

UMO.

Microsoft ::

Meni je zanimivo, kako ste se pred kaksnim mesecem na veliko hvalili FF kot boga, ko je ven prisel pa to. Ko pa kaze, da bo propadel, pa ga kar pustite in grete drugam. Zanimivo. Cudno pa je to, da vedno opevate najboljsega, ki konkurira Microsoftu. V tej igri ni pomembno, za koga navijas, pomembno je, proti kom si.

Sicer pa dobre zamisli za borwserje prihodnosti, Thomas.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

Meni je bolj pomembno, da je sistem stabilen, kot da mi browser pove kaj je bilo drugim všeč. Jaz tudi rabim os, ne pa browser OS, ker jaz brez browserja lahko delam, prav tako lahko delam brez zunanjih povezav, brez OSa, ki teče individualno na mojem računalniku pa ne morem delati.

Sicer pa, to bi zahtevalo od folka dodatno klikanje po gumbih, tudi to bi se dalo izrabiti in si tako nabiti rate za svojo stran.

Sej kaj ti predlagaš delno dela že google. On da najvišje tiste linke, ki jih priporočijo višje rangirane strani, kar je nekako to, kar bi hotel ti.

Thomas ::

> On da najvišje tiste linke, ki jih priporočijo višje rangirane strani, kar je nekako to, kar bi hotel ti.

Nekaj je že, samo vse to delo visi na tistih bogih desettisoč računalniki, ki so pri Google inc. doma.

Nej dela še milijardo drugih računalnikov! Oziroma, naj se njihovo delo ponuca.

Gandalfar ::

Thomas: dej si to gor pa ne filozifiraj: http://www.stumbleupon.com/ :)

Thomas ::

To mam itak gor.

Filozofiral bom pa še naprej, če dovoliš. Al pa če ne.

Thomas ::

Recimo, da sem googlal za "atomic harmonic". Potem sem naletel na vse sorte. Od brovzerja bi pričakoval, da lahko podčrtujem določene zadeve, ki mi ustrezajo. Miš kot zeleni flomaster. To se recorda in potem vsak, ki bi hotel od Googla zvedeti isto, bi dobil sugestijo za moj produkt. Podčrtano, komentarji, relevanca ... Mojo google raziskavo fenomena bi lahko vsak kar uporabil, ali vsaj vzel v obzir.

Obstajajo slike cestnih tabel, obstajajo zemljevidi ... če jih je nekdo uspel povezati, škoda da se to dognanje meče proč. Naj bo na razpolago drugim!


Samo zato mora brovzer kaj omogočati, ne pa da je invaliden.

Thomas ::

Evo, najdem en pdf, ki ga preberem. Posebno zanimive pasuse podčrtam z zeleno. Tisto kar se ne strinjam, podčrtam z redčo, obkrožim diagram ali dva in ruknem link sem na forum.

Ampak kaj, ko ne vem kdo je bolj beden. Ali brovzer ali Acrobat viewer. Oba dovolj, da tega ne morem delat.

Beda pač.

kronik ::

... potem bi racunalnik znale uporabljat tudi opice, to pa za mene ni sprejemljivo. Ce hoces bit racunalnicar se bos naucil dolocenih stvari, drugace pa kramp in lopata power

Microsoft ::

Heh, to bi sele bil en napredek, ja. Ce bi vsi tako razmisljali, bi danes vsi imeli kramp in lopato, ker racunalnika sploh ne bi blo.
No, pa na sreco ni tako.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Kronik, bednik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Poldi112 ::

jao kronik, dajmo naredit racunalnike cim bolj zahtevne za uporabo, da jih bodo samo maherji znali uporabljat. Kaj se gre MS z nekimi user friendly idejami.

MS, kdo tu dejansko vidi, da Firefox umira? Jaz sem se vedno vesel uporabnik. Ce se bo pa res nehal razvijati, bom pa cez 3 leta pogledal, ce mu je IE ze dorasel in razmislil o menjavi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matev ::

Razvoj (brovzerja) ni nikoli končan. Kar trenutno manjka še vsakemu brovzerju je to, da beleži pota mojega surfanja, potem pa ob prostem času po avtomatskih konzultacijah z Googlom pove, kaj bi me še lahko zanimalo. To recimo naredi čez noč, potem pa jest to pogledam ali pa ne.


pa to imaš v vsakem spyweru

ne hvala

bom že sam ugotovil kaj me zanima in kaj ne

nobenih ponudb - prosim

Thomas ::

> nobenih ponudb - prosim

Ti, ki si bolj starokopiten, to lahko izključiš.

CaqKa ::

kronik: o opicah in računalnikih.. malo morš it s časom.. ti razmišljaš za deset let nazaj.. danes je pa računalnik tko kot kak gospodinsjki aparat, zato je zaželeno da ga znajo uporabljat tudi opice... tak čist mimogrede.. kako daleč od opice pa si?

Matev ::

thomas
zato imam pa FF in popup-e blokirane
pa redno spajver očistim

a imaš ti kako enostavnejšo opcijo

Brane2 ::

Če se ne motim, je topogledno Firefox čisto lepo razširljiv skozi zunanje module in samo zaradi takih stvari še ni treba razvijati novega browserja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Matev ... ti se trudiš vse razložiti s tehnologijo 20. stoletja. Nisi zanimiv sogovornik tule.

Thomas ::

> je topogledno Firefox čisto lepo razširljiv skozi zunanje module in samo zaradi takih stvari še ni treba razvijati novega browserja.

Nimaš zelenega flumastra. In še 100 reči nimaš. Žal.

BigWhale ::

> Meni je zanimivo, kako ste se pred kaksnim mesecem na veliko hvalili FF
> kot boga, ko je ven prisel pa to. Ko pa kaze, da bo propadel, pa ga kar
> pustite in grete drugam.

Saj ga se vedno hvalimo. Resne tezave? Zato ker je en developer malo pojamral? Eh, lepo te prosim. Da ne bom sel iz principa bugov popravljat ;>

Ce bo pa res kriza jih bom pa sel! Ker mi je FF vsec. Tako kot KDevelop recimo. Zanj sem ze popravljal buge in se jih bom, ce bo treba.

BigWhale ::

Thomas, naredi jih!

Saj jih lahko, za firefox. Imas source, imas idejo in znanje.

To ti brane hoce povedat, da je firefox razsirljiv.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wikipedija spet pomagala širiti zablodo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
13914567 (11577) jype
»

Microsoft in EU dogovorila ime (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
39423387 (19538) OwcA
»

Direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
718362 (7088) borchi
»

opensource = free??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30312883 (10347) BigBoss
»

Intelektualna lastnina in copyleft (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26715129 (15129) Exilian

Več podobnih tem