» »

Intelektualna lastnina in copyleft

Intelektualna lastnina in copyleft

Kiberpipa - V sredo, 24. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo, kjer bo imel Andraž Tori predavanje z naslovom Intelektualna lastnina in copyleft v informacijski družbi.

Si je intelektualno lastnino resnično lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Ali pa je vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki vložke svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Najučinkovitejše udejanjenje ideje copylefta je prosto programje. Koncept odprtosti in skupnosti postavljen po robu zaprtosti in brezpogojni komercializaciji. Pingvin proti Goliatu. Svoboda in etika, ki ju ponuja prosto programje, sta lahko sama sebi namen ali pa dajeta konkretne rezultate. Kako torej programerji iz teorije osvobojenih bitov in bajtov ustvarijo drugačno podobo sveta? In zakaj to sploh počno?

Na predavanju bo razčlenjena intelektualna 'lastnina', ter prikazane oblike njenega lastenja in ščitenja. Prikazan bo zgodovinski in praktičen pogled na razmerje med družbo in ustvarjalcem / izumiteljem. Razložen bo pojem copyleft in predstavljeni verjetni razlogi za njegov razmah. Trenutna problematika intelektualne 'lastnine' bo zarisana v kontekstu izzivov, ki so trenutno aktualni v Sloveniji, predvsem problematike programskih patentov in digitalnega ščitenja vsebin. Več tej strani.

Na sliki: predavatelj Andraž Tori

267 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

Spc ::

minmax.. prava faca si.

:D

tigrr ::

Končno nekaj etične zavesti ob komopjuterski tehno-manični anarhiji in političnem pasivizmu.
Vse pohvale Andražu, v priporočilo vsem, ki vam je novica ugajala pa še en Andražev prispevek:

Informacijska družba, intelektualna lastnina, jezik

Thomas ::

Dokler ničesar ne prispevaš v zakladnico znanja človeštva, je tvoje govorjenje o tem ... prej nepomembno, kot ne.

Aggressor ::

Tudi vedenje o smislu prostega programja oz. copylefta nasploh je določeno znanje, Thomas. Oz. drugače povedano, vsako širjenje konstruktivnih idej ima smisel in niti slučajno ni nepomembno.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Ideja je jasna. "Tisti ki imate kakšno znanje, ga prostovoljno predajte naprej!"

Mogoče. Mogoče bi pa kdo rajš menjal z nafto ali pšenico. Ali denarjem.

Dokler se ne pogovarjamo tudi o hrani, se nima smisla.

Brane2 ::

Ideja ni "predajte mi svoje znanje zastonj" ampak "ne mi metat polen pod noge s svojimi patenti. Če so vaše ideje tako genijalne, mi jih pač ne razlagajte (in potem govorite o kraji idej, ko bom prišel do enakih idej tudi sam)."

IMHO ni nič narobe s svobodo idej.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

To pa vsekakor, kar pravi Brane!

Solato pa lahko sadim tudi sam, ne da jo kupujem na tržnici.


Samo ne verjamem, da je mišljena Branetova varianta. Kokr vem ni.

Jest sem tapru za give away economy, samo pod pogojem, da pridejo kmetje zraven.

Tero ::

Pravkar na ircu::D
Ziggga Roflol.
Ziggga Kero kozmopolitanstvo na Slotechu.
TERORR ?
Ziggga Napišeš novico o sebi, prilimaš svojo slikco,
Ziggga ampak v novici o sebi pišeš celo v tretji osebi.
Ziggga >:-))))))))))
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

ferdo ::

thomas, sprašujem se, zakaj nisi pomislil na menjavo znanje za znanje?

imaš materialistični gen? mislim, da ti znanje bolj pomaga preživeti kot pa pšenica in nafta, to dvoje je samo sredstvo, kaj pa, če tega sredstva zmanjka, potem ti izpadeš iz evolucije, oh, kako sem si oddahnil;) upam:D
Če ne bomo šerali znanje, bomo zavirali razvoj, kopičenje lastne svinjarije nas bo pokopalo, in tudi nafta ter pšenica ne bodo rasli, pa tudi, če se bi samo pogovarjali o tem, treba znanje udejanjit, tisti, ki imajo kapital imajo bolj malo interesa...

minmax ::

thomas pridi in poslušaj. Kar trdiš da je ideja copylefta, to ni. Celo več, copyleft je v bistvu posledica več različnih idej, in zaradi sešteveka množice parcialnih razlogov je se je relativno uspešno uveljavil kot alternativna paradigma razvoja.

vse ostalo pa na predavanju.

tigrr ::

thomas, smiri svoj pesimizem in poglej na koristno plat te teme. Pa mogoce se kaksne druge tudi. Izmenjavanje idej mora biti produktivno in napori minimaxa se mi zdijo koristni. Samo kurcanje te ne pripelje nikamor, kakor si že sam lepo zapisal.

Thomas ::

Jest jih zmerjam, ker so socialisti samo na enem področju.

Naj bodo na vseh!

Sploh se mi zdi, da sem to že videl v Renesansi. Dramatikom (avtorjem zgodb) niso dali nobenega plačila, da bi jih s tako posvetno stvarjo kot je denar, ne žalili. Igralci in postavljalci odra so svoj denar seveda dobili.

Take asimetrije so problematične.

minmax ::

thomas: fakt je da to ljudje pocnejo. predavanje se trudi odgovorit zakaj to ljudje pocnejo in kaj imajo od tega in ali imajo korist od tega tudi drugi. ce te zanima prav, ce te ne tudi prav, samo ne pa bluzit o socializmu in ne vem se cem.

Alexius Heristalski ::

Zigga ima prav. :D
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Exilian ::

pomoje prvič v 4 letih da bom potegnu s tomasom..

programerji ki pišejo v copyleft, opensource in ostalih bullshit licencah so bedaki (period)
na koncu so na boljšem end-userji, ki lahko uporabljajo program zastonj..

pšenica tudi ni zastonj.. avti so patentirani.. zakaj pa še koda ne bi bila?? konec-koncev tudi to je itelektualno delo (sj vi to bolj od mene veste, ker skoz zaklepta teme na forumu :) ). Če bom pogruntal nek algoritem za kodiranje, bom to patenteru pa šu na Kubo uživat do konca življenja, ne pa daju naokol kot opensource, tako da bodo lahko drugi služili z mojo kodo.

Kruha, iger in plačilo za kodo!!!

Če bi Linus obdžu in razvijal linux sam (ali pa najel par programerjev za pomoč).. bi zdele uživu tako kot Gates, samo je bil mlad pa neumen....

Thomas ::

> ce te zanima prav, ce te ne tudi prav

Še naprej bom otresal gofljo. Tukajle (tudi) če dovoliš.

Me prav zanima, kateri kmet in kateri avtomehanik delujeta po principu copyleft.

NoUse4AName ::

Če bi Linus obdžu in razvijal linux sam (ali pa najel par programerjev za pomoč).. bi zdele uživu tako kot Gates, samo je bil mlad pa neumen....

Ja zagotovo. :\

Brane2 ::

Če bi Linus obdržu svojo kodo zase, z njo ne bi sestavu krmiljenja za soliden brivnik.
Bistvo Linuxa je tisto, kar so drugi "prinesli not".

Linux je to, kar je ravno zato, ker se je odprl. Mnogi projekti pred njim so umrli zaradi neumnosti in pohlepa inicialnih avtorjev. Pravzaprav bi lahko rekel, da je ravno zaradi te neumnosti PC presegel vse ostalo. PC je postal globalen, ker ga je IBM odprl. Vsi ostali Atariji, Amige itd, ki so bili takrat svetlobna leta nad PCjem, so izginili. Zakaj ? Zaradi monopola inicialnih avtorjev nad standardi.

Ko je folk denimo prerasel Atarija, si ni mogel kar tako ubosti nov, hitrejši Atari, ker jih ni bilo. Na PCju pa Atarijevi programi niso delali. Da bi kak tajvanec naredil boljši združljiv stroj tudi ni šlo, ker bi Tramiel jasno začel vpiti o copyrighty. Po nekaj letih agonij je folk končno presedlal na odprt standard, ki je požrl vse ostalo.

Bistvo vseh teh OS gibanj ni v tem, da ne računaš svoje kode. Bistvo je v tem, da ne delaš sužnjev iz uporabnikov.
Na OSu se da prav fino zaslužiti, za to da so časi vzponov Microsofta mimo, pa tudi ni kriv OS/FSF etc. Pač znanje je vse manj elitna storitev in z rastjo trga znanja je vse več ponudnikov, tako da je vse težje narediti denarni killing, vsaj na dosedanjih področjih.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


programerji ki pišejo v copyleft, opensource in ostalih bullshit licencah so bedaki (period)
na koncu so na boljšem end-userji, ki lahko uporabljajo program zastonj..



Eno ni vedno povezano z drugim. Ja, OpenOffice je čisto uporabna stvar, recimo, a ne odpre brezhibno vseh Wordovih dokumentov. Če ga hočem uporablajti torej kot 100% zamenjavo za Word, bom moral nekomu plačati za dodatno kodo (ali jo napisati sam), ki bo izbolljšala to stanje. Programerji OO bi jo seveda tudi lahko, vendar ker jih ne plačujem jaz, se ne bodo prilagajali mojim željam.

Enako je recimo z Gimpom. Zelo soliden program, vendar ne najbolj spoliran, pa tudi ne podpira revcimo CMYK barvnega modela, niti ne več kot 8 bitov po barvi. Zato je neprimeren za DTP. Je pa zelo solidna stvar za obdelavo slik, ki bodo šle denimo na web. Če mi to ne ustreza, lahko naredim sam kaj na tem, plačam nekomu ali počakam, da se stvari same uredijo.

Taki programi vedno dvigujejo nivo v bazenu splošno dostopnih idej in silijo proizvajalce zaprte kode, da se obrnejo za svoj tolar in dajejo od sebe konkretne izboljšave in s tem uporabnikom razlog za uporabo plačljive kode. Ti lahko delajo z odprto kodo, ko ta zadošča in z zaprto, ko je ta bolj primerna.


pšenica tudi ni zastonj.. avti so patentirani.. zakaj pa še koda ne bi bila??


Mešaš free-as-beer in free-as-freedom. Pšenica ni patentirana. Ni patenta, ki bi ti prepovedoval speči kruh denimo. Tudi avti niso patentirani, ampak samo nekateri sklopi in rešitve.

Sploh pa, zakaj tega ne bi mogli gledati iz druge perspsektive ? Uporabna koda je lahko odprta, zakaj so potem "avti patentirani" ?


konec-koncev tudi to je itelektualno delo (sj vi to bolj od mene veste, ker skoz zaklepta teme na forumu :) ). Če bom pogruntal nek algoritem za kodiranje, bom to patenteru pa šu na Kubo uživat do konca življenja, ne pa daju naokol kot opensource, tako da bodo lahko drugi služili z mojo kodo.


Če boš to patentiru, boš danes rabil že kar božjo pomoč, da bo tak kodek sploh kdo uporabljal. Kar poglej malo okrog sebe. Folk povsod beži od zaprtih rešitev, kjer se le da.

Kar se Kube tiče, resno misliš da bi te Fidel dolgo časa gledal, kako služiš z "intelektualnim delom" ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Give away economy je logično nadaljevanja razvoja kapitalizma. IMO.

Ampak do sedaj hrana, ki jo zastonj delijo v ljudskih kuhinjah še ni taka, kot je tista v najboljših restavracijah.

Podobno je z zastonjskimi programi.

Kar pa ne pomeni, da ljudske kuhinje ne morejo doseči ali preseči nivoja restavracij s petimi zvezdicami. Oziroma, da freeware ne doseže in preseže vsega, kar ponujajo komercialna podjetja.

Narobe je samo to, da ideologi zastonj programov in kuhinj ne delajo, kar govorijo. Da ne razdajajo zastonj top robe.

Thomas ::

Evo:


C21=A21*A12;
C11=A11*A11;
C11=C11+C21;
C22=A22*A22;
C22=C22+C21;
X=A11+A22;
C12=X*A12;
C21=X*A21;

Tole je recept za kvadriranje matrike 2x2. Ga delim zastonj, nikjer ga še nisem videl, uporablja naj ga kdorkoli hoče, nič ni treba plačat.

Vsak ga lahko tudi kakorkoli popravi.

Lahko se vsak tudi zmrduje, kako je zanič, kako je itak "nepotreben za sodobne vektorske procesorje, blah, blah ...."

Dam tole v copyleft.

p.s.

Itak vem, da ste "to vsi znali izpeljati, samo vam ni prišlo na misel" in podobno. Ampak to je moj skromni prispevek.

Poldi112 ::

In zaradi tega si ti zdaj upravicen do tega, da zagovarjas oss, jaz pa ne?

Exilian, po tvoji logiki tudi tvoja punca (mama, kdorkoli), ki ti da darilo, spada v kategorijo bedakov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Exilian ::

brane: tvoj prvi post:
Kaj pa če bi drugi "prinesejo notr" in bi jih zato plačal, nato pa šel program prodajat. Temu se reče biznis in to je naredu Gates s ne prav veliko vloženega kapitala. Sepravi: Linus "ne odpre" kode, vzame kredit, odpre podjetje, najame programerje in voijla working OS. (ja sj vem ni tok simpl, ampak MOGOČE bi vžgal, biznis je tveganje in Gatesu se je splaču).

Da ne delaš sužnjev iz uporabnikov?? Kaj ma to veze z mojim kruhom na mizi. To je moje delo, če ga lahko prodam ga bom, OS programerji so geeki (in to mislim skrajno žaljivo).

Ne me vzet narobe jaz sem happy da se najdejo taki idioti da ponujajo svojo delo zastonj naokol... ne in z os programejem lahko zalužijo samo main developerji (pa še to ne glih kaj dost), kaj šele tiste uboge budale ki grejo hekat linux kernel..

Ne razumem zakaj bi nekdo zapravil svoj denar in čas zato da gre programerat OS program, oz. patchat, hackat, ali karkol??

tvoj drugi post: ja imaš prov OO in Gimp sta fini zadevi, ampak nevem kaj si hotu s tem povedat? Razen tega da je to konkurenca zaprtim programom in da so end-userji spet na boljšem.

glede pšenice in avtom sm govoril na splošno, zato ne pametuj s butastimi kot pšenica ni patentirana...(si predstavljaš koliko bi zaslužil dandanes nekdo ki bi patentiral kruh??)

Glede "uporabna koda je lahko odprta..", če si tako butast (govorim o neki 3. osebi) da boš šel uporabno kodo "odpret" to pač ni moj problem,.. jaz jo bom šu patentirat (tako ko so patentirali luč in telefon itd..., remember Nobel, in od kje denar za nobelovo nagrado) in uživu do kraja života..

Glede "folk beži od zaprtih kod".. preveč se družiš z računalničarji.. 99% folka niti ne ve kaj je to koda. Kaj šele da bi vedel kaj je to odprta/zaprta koda.. Ne ne bom imel božjo pomoč, ampak 20 zaposlenih programerjev in na tisoče odprtih kodekov, ki jih lahko po mili volji izkoristim.

Kaj ma Fidel veze z mojim 50 letnim dopustom na kubi?? Če bom mel denar grem na kubo pa magar samo kubanke gledat/kadit..

Exilian ::

poldi: saj jaz tud plačam rundo.. samo da se odpovem doživljenski renti (par tisoč pivov), zaradi ljudi ki jih sploh ne poznam.. a si neumen al kaj, preko mene mrtvog..

minmax ::

exilian: te smem povabit na svoje predavanje? res... potem bomo tu vsi lažje debatirali, ker bomo debatirali o isti stvari.

Thomas ::

Poldi

Vsak je upravičen razpravljat o čemerkoli. Tudi o tem, kako bi bilo dobro razdeliti vse tolarje v Sloveniji tistim, ki imajo priimek krajši od imena.

Svoboda govora obstaja, lahko zagovarja vsak karkoli, praktično.


Je pa vprašanje, koliko lahko zagovarja. Koliko je uspešen pri tem, kako močne argumente ima.

Pravim pa predvsem, če nekaj zagovarjaš, to tudi delaj! Če zagovarjaš zastonj deljenje intelektualne lastnine, potem jo pač nekaj tudi potalaj.

Dosti je ljudi, ki imajo avtomobile, hiše, repo na polju ... Tistih, ki bi lahko tudi dali kaj intelektualno vrednega, je pa hudičevo malo. Hudičevo!

Mogoče bom dal še recept kvadriranje matrike 3x3. Mam ga. :P

Exilian ::

mimax: mam plane takrat. pa tudi če jih nebi mel....
ti men samo lepo povej zakaj se ljudje mučjo pisat programe (čas je denar, pluš še račun za elektriko), zato da lahko nato talajo kodo zastonj? Dons smo se to pogovarjal s kolegi na faksu (ja na fri hodm), pa nobenmu ni bilo jasno. Socializem je razpadu in to z vzrokom. pa ne mi s takimi da smo na koncu vsi na plusu (tak kot brane), ker to ni res!! (na boljšem je samo end-user, programer je pa brezveze zgubu par mescov življenja)

Brane2 ::


brane: tvoj prvi post:
Kaj pa če bi drugi "prinesejo notr" in bi jih zato plačal, nato pa šel program prodajat. Temu se reče biznis in to je naredu Gates s ne prav veliko vloženega kapitala.


Gatesa ^ CO. je na noge postavil IBM. Brez njega v tistih začetnih letih Microsofta ne bi bilo.

Linus te priložnosti ni imel. Leta 90 je bil trg že zdavnaj razparceliran, še preden so imeli karkoli oprijemljivega na mizi. Po moje lahko rečeš,d a je stvar postala uporabna tma nekje 1994 z verzijo 2.2.
Kljub temu je to še vedno smao kernel. Rabiš še veliko stvari zraven, da iz njega narediš OS.



Sepravi: Linus "ne odpre" kode, vzame kredit, odpre podjetje, najame programerje in voijla working OS. (ja sj vem ni tok simpl, ampak MOGOČE bi vžgal, biznis je tveganje in Gatesu se je splaču).


Hehe. Poglej si malo, kdaj se je Gates postavil na noge in kaj je za to naredu. Nato primerjaj to s sourceom, ki bi ga danes rabil za kompleten pošten OS...



Da ne delaš sužnjev iz uporabnikov?? Kaj ma to veze z mojim kruhom na mizi. To je moje delo, če ga lahko prodam ga bom, OS programerji so geeki (in to mislim skrajno žaljivo).


Ga pač prodajaj. Nihče te ne ne sili v karkoli drugega.


Ne razumem zakaj bi nekdo zapravil svoj denar in čas zato da gre programerat OS program, oz. patchat, hackat, ali karkol??


Zato, ker mumogoče za to celo kaj plačajo. Mogoče je to denimo del deala. Imaš na razpolago OS orodja. Z njimi narediš neko rešitev, pisano na kožo določeni stranki. Ta koda ostane v OS lasti in si z njo lahko pomagaš pri naslednji stranki, ki bo plačala morebitno predelavo. Ti imaš svoje delo torej plačano in nastopaš na trgu storitev.


tvoj drugi post: ja imaš prov OO in Gimp sta fini zadevi, ampak nevem kaj si hotu s tem povedat? Razen tega da je to konkurenca zaprtim programom in da so end-userji spet na boljšem.


Hotu sem reč, da zastonj obrok v javni kuhinji in večerja v luksusnem hotelu nista konkurenca. Obstajajo situacije, za katere je idealno orodje Gimp in druge, v katerih niti najnovejši Photoshop ni zadosti...

Gimp ni zamenjava za Photoshop, je pa za stopnico nižje in se razvija. Photoshop mora torej ohraniti razliko, če se hoče prodajati. Gimp torej skrbi za to, da bo kupec z naslednjo verzijo Photoshopa dobil še kaj, kar sicer ne bi...


glede pšenice in avtom sm govoril na splošno, zato ne pametuj s butastimi kot pšenica ni patentirana...(si predstavljaš koliko bi zaslužil dandanes nekdo ki bi patentiral kruh??)


Kar se pametovanja z butastimi tiče, bi na tvojem mestu malce preučil razlike med različnimi licencami, se naučil razlikovati patent in copyright itd.


Glede "uporabna koda je lahko odprta..", če si tako butast (govorim o neki 3. osebi) da boš šel uporabno kodo "odpret" to pač ni moj problem,.. jaz jo bom šu patentirat (tako ko so patentirali luč in telefon itd..., remember Nobel, in od kje denar za nobelovo nagrado) in uživu do kraja života..


Ti kar.


Glede "folk beži od zaprtih kod".. preveč se družiš z računalničarji.. 99% folka niti ne ve kaj je to koda. Kaj šele da bi vedel kaj je to odprta/zaprta koda..


Ampak teh 99% folka prekleto dobro ve, kaj so to stroški, izterjava in sodni postopki. Če plačilo patenta zahteva denar, misliš da jim to ne bo jasno ?



Ne ne bom imel božjo pomoč, ampak 20 zaposlenih programerjev in na tisoče odprtih kodekov, ki jih lahko po mili volji izkoristim.


Odprte kode ne moreš "po mili volji izkoriščat", ker je to povezano s prej omenjenimi sodnimi stroški.
Ne mi reč da tega nisi vedel. A pol si tud ti v onih 99% ?


Kaj ma Fidel veze z mojim 50 letnim dopustom na kubi?? Če bom mel denar grem na kubo pa magar samo kubanke gledat/kadit..


Ima s tvojim poznavanjem sveta. Če poznaš Kubo tako dobro kot poznaš OSS potem mej vedno kondom v riti. Zna bit da so kubanke namenjene Fidelovim ljudem ko opravijo s tabo in ne tebi...
On the journey of life, I chose the psycho path.

minmax ::

exilian: ... ne morem ti povedati na hitro. cirka eno uro rabim za to. na predavanju, skupaj s slidei.

nikomur ne vsiljujem da naj to dela, samo razlagam za kaj se gre. in btw... veliko ljudi tega ne dela izključno zaradi denarja in ja, nekaterim se stvar tudi finančno zelo splača, čeprav je morda to na prvi pogled protislovno. Hej, ampak protislovno je bilo tudi deljenje mobitelov po 1 sit, pa se je mobitelu na koncu vseeno spalačal... gre torej za malce kompleksnejše poslovne modele...


thomas... tebi pa nihče bognedaj ne preprečuje svobode govora. če pa se zanimaš kaj sem sam dozdaj dal svojega intelektualnega dela v prosto rabo (in se tudi redno rabi) tudi, ampak se mi ne zdi ne vem kako vkljudno tu pisat (nekaj je na kiberpipini povezavi o tem napisan na koncu)

NoUse4AName ::

ti men samo lepo povej zakaj se ljudje mučjo pisat programe (čas je denar, pluš še račun za elektriko), zato da lahko nato talajo kodo zastonj?

Obstajajo ljudje, ki radi programirajo. Če je tebi pisanje programov muka, potem boš/si kilav inženir računalništva.

Thomas ::

Sej. Kar napišite kakšen freeware in ga razdajajte s kodo vred.

Prej ... sem skeptičen. Zelo skeptičen.

drejc ::

beware:

opensource != freeware

MrStein ::

"Ne razumem OSS, torej mora biti z njim nekaj narobe."

"Ne razumem, kako lahko 100 tonski predmet leti, torej v resnici ne leti. Vsa letala so le množična halucinacija."

"Ne razumem, kako se lahko le z vibracijami zraka prenese misel iz enega uma v drugi. Torej ni komunikacije med ljudmi, vse je le plod domišljije."

Kdor kar objavo pod open/free licenco, naredi to po lastni presoji. Ni krivcev oz. nategnjenih. Če pa vseeno, pa lahko išče svojo pravico po sodiščih, tako kot v vseh drugih panogah.

"Zakaj ne bi zaračunali tduio za kodo ?"

Zakaj ne bi potem zaračunali tudi za zrak ?
Pa za "konzumiran" zvok ?
Svetlobo ?
Vsako sekundo življenja ?
Lahko nadaljujemo do neskončnosti, ampak to ni argumentacija, nego nakladanje.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Brane2 ::

Thomas:


Sej. Kar napišite kakšen freeware in ga razdajajte s kodo vred.




Jaz mam resno v planu nekaj takega. Pa ne freeware, ampak OS.

Primer:

Zbral sem material za izdelavo programatorja čipov, ki ga jasno priklopiš na PC in za katerega bo treba napisat program. NAredil bom vezje in napisla program, tako za vdelani mikrokrmilnik na vezju kot program za PC.
Program za PC bo:

-open source
-namenjen programatorju, vendar bo v določeni meri uporaben tudi brez njega (hex editor itd)
- odprt za dodajanje algoritmov za dodatne čipe itd

Program v mikrokrmilniku bo seveda zaščiten- ne nujno da v celoti. Mogoče bo tudi zanj obstajala zastonj okrnjena binarna koda, vendar bo za polno verzijo treba naročiti sprogramiran čip. Pravzaprav sem malo preveč poenostavil- na tiskanini bo extra mikrokrmilnik v vlogi ključa. Če ga imaš gor, bo koda v glavnem mikrokrmilniku delala 100%, drugače pa recimo 50% stvari.

Torej kljub temu, da bo program za PCja open source, mislim potegnit iz zadeve kak tolar.

Če bi tako stvar razvijal in prodajal na klasičen način, bi moral veliko investirati v reklamo, izdelavo ničte serije, obsežna testiranja., tega denarja pa niti pod razno nimam, poleg tega pa bi bil učinek ob vsej konkurenci zelo negotov, cena izdelka pa primerno visoka.

Tako bom pa spravil zagonske stroška na primerno raven, odprtost bo pa privabila ljudi.

Primerov je še, tole je samo eden.
On the journey of life, I chose the psycho path.

NoUse4AName ::

Bo slučajno to predavanje v kakšni obliki dostopno na internetu? Ne ljubljančane to tudi zanima...;)

Exilian ::

Gatesa ^ CO. je na noge postavil IBM. Brez njega v tistih začetnih letih Microsofta ne bi bilo.

Linus te priložnosti ni imel. Leta 90 je bil trg že zdavnaj razparceliran, še preden so imeli karkoli oprijemljivega na mizi. Po moje lahko rečeš,d a je stvar postala uporabna tma nekje 1994 z verzijo 2.2.
Kljub temu je to še vedno smao kernel. Rabiš še veliko stvari zraven, da iz njega narediš OS.

Kot sm ti rekel.. odpreš podjetje tvegaš denar, ampak z srečo lahko obogatiš..btw:Linux je starejši od Win95...

Hehe. Poglej si malo, kdaj se je Gates postavil na noge in kaj je za to naredu. Nato primerjaj to s sourceom, ki bi ga danes rabil za kompleten pošten OS...
glej gor..

Zato, ker mumogoče za to celo kaj plačajo. Mogoče je to denimo del deala. Imaš na razpolago OS orodja. Z njimi narediš neko rešitev, pisano na kožo določeni stranki. Ta koda ostane v OS lasti in si z njo lahko pomagaš pri naslednji stranki, ki bo plačala morebitno predelavo. Ti imaš svoje delo torej plačano in nastopaš na trgu storitev.
če ne morem prodati kodo jo tudi ne bom šel pisat.... zakaj bi delal samo predelave in ponujam storitve, če lahko med tem časom naredim nekaj pametnejšega in posledično zalužim več.

Hotu sem reč, da zastonj obrok v javni kuhinji in večerja v luksusnem hotelu nista konkurenca. Obstajajo situacije, za katere je idealno orodje Gimp in druge, v katerih niti najnovejši Photoshop ni zadosti...

Gimp ni zamenjava za Photoshop, je pa za stopnico nižje in se razvija. Photoshop mora torej ohraniti razliko, če se hoče prodajati. Gimp torej skrbi za to, da bo kupec z naslednjo verzijo Photoshopa dobil še kaj, kar sicer ne bi...

še zmeri ne razumem kaj hočeš povedati.. ja sj je gimp fina zadeva.. ampak kaj ima folk od tega da dela zanga patche cele dneve zato da bo lahko nek fotograf zaston obdelavu slike??

Kar se pametovanja z butastimi tiče, bi na tvojem mestu malce preučil razlike med različnimi licencami, se naučil razlikovati patent in copyright itd.
imaš prav.. ampak vem dovolj da lahko pametujem...

Odprte kode ne moreš "po mili volji izkoriščat", ker je to povezano s prej omenjenimi sodnimi stroški.
Ne mi reč da tega nisi vedel. A pol si tud ti v onih 99%

OpenSource licenco lahko po mili volji izkoriščaš (smo se to na faxu učil)| vem razliko med LPG, GNU, OpenSource, To lahko smatraš tudi kot odgovor na prejšen vprašanje...

ne da se mi več odogovarjat naprej o vaših bežanjih na opensource.. imam pa tole za vas...

GOOGLE
kaj mislite da bi una 2 modela ki sta ga razvila obogatela kot sta, če bi izdala source od search engina? ja pa še kaj, pejte se skrit pod pojstlo, ker vam kapitalizem ni jasn pol kurca (lahko pa rečete da men os ni jasn pa bom reku: res je).

Minmax: malo premlad mi zgldaš da bi mi razlagu o copyleftu.. saj se ta tema neposrdedno nanaša na biznis in kapitelizem, o čem pa pomoje ne veš veliko, saj bi drugače zaračunal vstop na predavnje ali pa se zaposlil v nekem podjetju pa naj ti oni plačajo za predavanja....

Ne deljenje mobitelov za 1sit ni nikakor protislovno, če prebereš da boš moral 2 let plačevat naročnino. In btw to ni zapleten poslovni sistem..

Exilian ::

MrStein: kak si ti pameten .. ampak zrak je bil dan vsem ljudem... jaz pa hodim v šolo zato da bom lahko zaračunaval svoje programe.. zato te sprašujem zakaj nekdo zapravla čas in svojo pamet ter izobrazbo zato da pišem opensource programe

drejc ::

@Brane: tvoj program je brez hw-ja rahlo neuporaben, lohk pa filozofiraš o tem, da je unikat zadeva in ohoho uporabna. Dejstvo ostaja.

Še enkrat opensource NI zastonj. Nič več, kot zaprta koda. Ja? Redhat, Mysql,... niso zastonj za vse.

p.s.: nekateri tuki to mešajo z freewearom, ki je ravnotako zaprt ali odprt

Sahel ::

:D :D :D :D :D
looooooool
:D :D :D :D :D

exilian in thomas...
da te jst neki vprasam...
a mas ti ves software na svojem mlincku za kavo dejansko licencen????

ja tolko o tem...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Exilian ::

ne imam linux... in sam izredno happy z njim, pa še vsak dan se nasmejim ko pomlim koliko ljudi je izgubi čas z njegovo izdelavo

btw: verjetno si mislil closed source in ne licenčen, saj je tudi linux pod licenco...

Sahel ::

in kaj ce teh ljudi nebi blo?
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Sahel ::

aja sori...
sm spregledal zadnji stavek...
amm... sm napisal licenčno... kar naj bi pomenilo v skladu z licenco...

kot zgleda nimas se dovolj razvite CPE da bi razumel smisel open source-a
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

drejc ::

@Sahel: uporabljaš đabe XPje, Vstudio,... vse to čist legalno = MSDNAA. btw: kolk vas ve za ta hec?

Exilian ::

ja imaš prov ne razumem os.. vprašanje je samo ali sm zaradi tega zabit jaz ali si ti?? opensource je smiselen le v komunizmu ali socializmu, kjer bi ti dobival hrano, elektriko,.... zastonj od ljudi ki bi delali v elektrarnah/kmetijah,... ti pa bi vračal družbi svoj davek tako da bi pisal freeware/opensource programe

Exilian ::

drejc: jaz sm član :)

Brane2 ::


če ne morem prodati kodo jo tudi ne bom šel pisat.... zakaj bi delal samo predelave in ponujam storitve, če lahko med tem časom naredim nekaj pametnejšega.


Če lahko, daj. Ampak tu nisi začel o tem, da imaš ti kaj pametnejšega počet, ampak da so OS razvijalci debili.
In BTW ali imaš res kaj pametnejšega počet ?


še zmeri ne razumem kaj hočeš povedati.. ja sj je gimp fina zadeva.. ampak kaj ima folk od tega da dela zanga patche cele dneve zato da bo lahko nek fotograf zaston obdelavu slike??


Kaj pa, če z vsakim takim fotografom pride še kak, ki je imel korist od programa in je pripravljen pomagat ?
Ali pa, če recimo razvijalcem tudi kdo plača za razvoj kakega filra itd ?


OpenSource licenco lahko po mili volji izkoriščaš (smo se to na faxu učil)| vem razliko med LPG, GNU, OpenSource, To lahko smatraš tudi kot odgovor na prejšen vprašanje...


Če ste se pa to na faxu učil, lahko ustreliš prfoxa, ki ti je to reku. Boš dobu kvečjemu davčno olajšavo. :\
In BTW, če "poznaš vse te licence", potem me čudi, da kratic ne poznaš. Kaj je recimo LPG ? In kaj GNU ?
Si mislil na GPL ? Pravzaprav GNU GPL in GNU LGPL ?

Poglej si malo recimo semle:

http://www.opensource.org/licenses/inde...

Maljon od OSI požegnanih licenc, vse v težkem pravnem jeziku in ti jih seveda poznaš VSE in zagotovo veš "da jih lahko po mili volji izkoriščaš" ? Na ker fax pa hodiš ? V "Alan Fordovo" cvjećarnico ? :\


GOOGLE
kaj mislite da bi una 2 modela ki sta ga razvila obogatela kot sta, če bi izdala source od search engina? ja pa še kaj, pejte se skrit pod pojstlo, ker vam kapitalizem ni jasn pol kurca (lahko pa rečete da men os ni jasn pa bom reku: res je).


Una dva modela sta to začela IIRC v polnem akademskem okolju. Prvi "Google" je živel na univerzitetnih (IIRC parsto) računalnikih kot plod univerzitetne študije. Šele potem sta šla v komercialne vode...



Minmax: malo premlad mi zgldaš da bi mi razlagu o copyleftu.. saj se ta tema neposrdedno nanaša na biznis in kapitelizem, o čem pa pomoje ne veš veliko, saj bi drugače zaračunal vstop na predavnje ali pa se zaposlil v nekem podjetju pa naj ti oni plačajo za predavanja....


Mogoče ga bodo pa najeli, če se bo na tem pokazal. Sliši se neverjetno, a pismenih ljudi je danes v bistvu malo.
Nekdo, ki se zna izražat, predavat pred publiko in celo povezat nekaj smiselnih stavkov je lahko iskana roba.
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

> Linux je starejši od Win95...

Windows95 je samo malo lepsi shell za dos. Nic drugega. Dos je star okrog 20 let.

"Malo lepsi shell za Linux je pa KDE... Naprimer..." Ceprav je to bolj tako tako receno, ampak tudi tvoja zgornja izjava, je bolj tako tako...

> OpenSource licenco lahko po mili volji izkoriščaš (smo se to na faxu učil)|
> vem razliko med LPG, GNU, OpenSource, To lahko smatraš tudi kot odgovor na
> prejšen vprašanje...

"Open Source" licence ni. Open source je ideologija, potem je tukaj se Free Software. "Open source licence" ne mores po mili volji izkoriscat. Ce si se to na faxu ucil lahko recem, da:

a) profesor ni vedel o cem govori
b) ti ne ves o cem je govoril profesor
c) all of the above

Preden bleknes se kaksno neumnost raje premisli... To najbrz znas...

roscha ::

Bog nam pomagaj. Namesto, da bi denar ki ga plačujemo za šolstvo bil pametno porabljen, je kot kaže vržen proč. Lep primer Exilian.

Naklada o nečem, o čemer nima pojma. Zgodovina M$-ja in s tem sploh operacijskih sistemov, pa se mu je začela z Win95. JAO!

BigWhale ::

Za vse, ki jim se ni jasno:

FREE SOFTWARE; FREE AS IN SPEECH, NOT AS IN BEER.

FREE SOFTWARE != OPEN SOURCE


Preberite si licenco GPL, ce ne veste kaj vam omogoca kot razvijalcu, potem pojdite poslusat Andraza, ce ne veste kaj vam omogoca kot uporabniku, potem pojdite poslusat Andraza. Ce ste uporabnik, pa ne razumete zakaj nekateri pisemo prosto programje, kaj vam je mar? Pustite nas, da ga pisemo, ce vam je vsec, ga uporabljajte, ce vam ni, si pojdite kupit kak drug izdelek v trgovino ali pa ga, kar je bolj verjetno, ukradite od nekoga, ki ga je naredil v neprosti obliki. Ce mi pisemo programe, jih lahko izdajamo pod kakrsnokoli licenco nam srce pozeli, zaprite svoja precastita usta in nam dajte mir.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11327655 (22991) hanibal
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723181 (19957) Daedalus
»

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
16814897 (12173) Jux
»

Eben Moglen v Ljubljani!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
72336 (2336) Masamune
»

Intelektualna lastnina in copyleft (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26714420 (14420) Exilian

Več podobnih tem