» »

Microsoft in EU dogovorila ime

BluPhenix ::

Na vasi strani sem gledal, samo nisem nasel, katere podatke moram posredovati ob registraciji preko telefona.

Mi lahko prosim poveste, katere podatke je potrebno vse posredovati?


odgovor:
Novo aktivacijsko kodo vam lahko posredujemo tudi po elektronski pošti, vendar pa nam žal niste posredovali dovolj podatkov za ponovno aktivacijo produkta.

Še dobro da je blo po mailu, da je lahko v miru prebral. Sicer pa če se ne motim si mu tudi napisal da si stvar dobil na faksu in da ti noče registrirati, ne pa da rabiš ponovno registrirati.

Ful se mi zdi to kot en template mail :D

Op. Sursarji ne poznate porabnika, vas tudi ne zanima, zato je vaš izdelek slabši že v osnovi. Ne nudite dolgoročne zanesljivosti, razen z Pitijskimi izjavami in ne tvegate nič. Zato se tudi trudite ne dovolj. In niti ene prednosti ali vsaj enakosti z MS.


Ti to resno misliš? Po mojih izkušnjah je linux, ko je enkrat inštaliran do uporabnika prav toliko prijazen kot windows.

Slabša kopija slabega produkta.


A niso bli windows par postov višje odlična zadeva?

Beri malo ti, EULE ti ni treba podpisati, sprejmeš jo v trenutku ko vžgeš računalnik in začneš uporabljati windowse. Res ne gre to v glavo?

Še tisto, kar izpulite od trga MS, najbrž izpulite zato, ker delate po MS vzorcu (windowsi). Slabša kopija slabega produkta. Zato pa vas tudi tako boli Patentna direktiva. Nič več leechinga na MS razvoju.


Zdej vidim zakaj borchi govori da si otrok, poznaš ti sploh stvari o katerih govoriš, si videl kdaj linux v živo? Si videl sploh kdaj kaj drugega kot Microsoftove izdelke?

In sem ti že napisal ne primerjaj popravila avtomobila in popravila softwareja. V primeru avomobila ti defekten kos zamenjajo z novim, nedefektnim kosom, ki jih imajo na zalogi. Buga ne popraviš z novim delom softwerja ki ga imaš na zalogi. Če je defektna cela serija avtomobilov le te potegnejo nazaj in jih zrihtajo, čim prej, če ti je zaradi njihove napake umrl otrok ti bogato povrnejo (izguba je še vedno, vsaj vidiš da jim ni useeno), če pa ti gre firma v rit zaradi buga v windowsih Microsoft ti ne izplača nič, ker si EULO sprejel in se tako strinjal da oni niso krivi. Če se ti bojo Windowsi na HPju sesuli zaradi buga v windowsih ti bojo na HPju rekli da se obrni na M$ podporo.

CCfly ::

To je odgovornost jamčena z kapitalom. Če ne moreš/jo nič izgubiti, vtakneš roke v žep in odkorakaš ! In ne jebeš.
Točno tako odgovornost imajo do uporabnikov komercialni ponudniki Linux distribucij.

Ni pa to razumljivo akademskim razpravljalcem, ki biznis poznajo kot fancy besedo iz časopisov in so varno spravljeni v kakem inštitutu, javnih službah ali financiranih iz proračuna-subvencij. In po mojem občutku, ki sem ga dobil tukaj, je večina Linuxašev takšnih. Izjemam opravičilo, ampak oni že tako ali tako vedo, kaj govorim.

Open source in kapitalizem nista nezdružljiva pojma, kot bi nas želel prepričati.

In ne biti patetični ! SW je blago kot vsako drugo. Ne rabiš biti avtomehanik, da bi prodajal avtomobile, ne rabiš biti programer, da veš kaj je dobro blago in kaj ni tako dobro blago !

Uporabnik ocenjuje blago, jasno, samo zakaj misliš da te nismo razumeli.

Op. Sursarji ne poznate porabnika, vas tudi ne zanima, zato je vaš izdelek slabši že v osnovi. Ne nudite dolgoročne zanesljivosti, razen z Pitijskimi izjavami in ne tvegate nič. Zato se tudi trudite ne dovolj. In niti ene prednosti ali vsaj enakosti z MS.
In zraven ste še nestrpneži ! Vse vas sem srečal že na kaki temi ala Kadilski zakon, Romi raus, ali pa kar tukaj.


Posplošuješ in to neupravičeno.

Slabši izdelek, slaba garancija, slab PR in nikakršni marketing, razen hate speacha. Ni treba biti Iaccoca, da veš, da nimate šanse.
Še tisto, kar izpulite od trga MS, najbrž izpulite zato, ker delate po MS vzorcu (windowsi). Slabša kopija slabega produkta.


Zdaj si pa prišel iz ekonomskega področja v domeno razvijalcev programja, kjer ti kot eden od njih rečem, da se motiš in da ti zgodovinski podatki o razvoju in raziskovanju na tem področju niso znani.

BigW: Nisem podpisal EULA z HP... Beri !
Podpisal si EULA z Microsoftom in točno to ti je BW povedal.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

IgorGrozni ::

Hp mi odgovarja za produkt, ki mi ga je prodal (HW in SW)= nisem podpisal EULA z HP.

Ko bodo patenti pobrali iz Linuxa vse kar je MS-ovo IMHO ne bo ostalo veliko. Kolikor sem do sedaj uporabljal Linux OS je to ista stvar.Malo drugače. Živi bili pa videli.

Trdim, da je MS boljši, ne pa odličen ! Ima bolezen vsega SW, često nedelujoč produkt. Slab.

Nekdo oporeka relevantnosti mnenj nepoznavalca-neprogramerja.
Slepci samo, lahko zdravijo slepe.

Ali ni imel Red Hat A.G. finančnih težav ? Ali jih ima MS, HP, ipd.? Ni baš neka garancija.Kako bo dovolj hitro razvijal proizvod, če pa mu manjka denarja ?

Op.S.: je združljiv z kapitalizmom, le tak kot je, v okolju kakršno je, ne. Boljši produkt kot MS, boljši marketing, drugačna organizacija, pa bo šlo. Op(M).S($).

Avto- primera je primera za odnos do porabnika, ne o produktu, ...otročaj BluPhenix :D

LP. IgorGrozni

Gandalfar ::

Microsoft: ne zanimajo me tvoje pretekle izkusnje. Zanima me tech support za ta konkreten problem, ki si ga izpostavil (add/remove..). Zakaj ti iskanje tega odgovora skozi uradne kanale predstavlja taksen problem?

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Ja igor grozni lahko je primerjava odnosa do uporabnika, ampak takega odnosa ni pri M$. Sej sem ti napisal odnos do uporabnika, avtomobilski proizvajalec to bo v primeru škode le to najverjetneje izplačal, M$ tega ne bo storil, ker si se strinjal da nisi kriv.

Kaj si greš lahko enkrat končno prebrat EULA-o, na tukaj še en izsek:

YOU AGREE TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS EULA BY INSTALLING, COPYING, OR OTHERWISE USING THE PRODUCT. IF YOU DO NOT AGREE, DO NOT INSTALL OR USE THE PRODUCT; YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A FULL REFUND.

Ni treba da kaj podpišeš, ko uporabjlaš tako ali drugače ta software, ne glede na to kako si ga kupil ali dobil, se strinjaš z EULA-o. Res nevese, otroče?:D

CCfly ::

Op.S.: je združljiv z kapitalizmom, le tak kot je, v okolju kakršno je, ne. Boljši produkt kot MS, boljši marketing, drugačna organizacija, pa bo šlo. Op(M).S($).
Marketing in organizacija sta odvisna od komercialnih ponudnikov, ki želijo s prodajo FLOSS zaslužiti.
Produkt pa se razvija kot kombinacija hobi razvoja in ekonomskih interesov nekaterih podjetij. Okolje se torej ne razlikuje bistveno od closed source produktov, le ti kot kupec imaš garancijo, da ti je dostopna izvorna koda.

Ko bodo patenti pobrali iz Linuxa vse kar je MS-ovo IMHO ne bo ostalo veliko. Kolikor sem do sedaj uporabljal Linux OS je to ista stvar.Malo drugače. Živi bili pa videli.
Nekdo oporeka relevantnosti mnenj nepoznavalca-neprogramerja.
Slepci samo, lahko zdravijo slepe.


Tvoje mnenje s tehničnega vidika je nerelevantno, ker je napačno. Če me zaradi tega označuješ za slepca slepiš kvečjemu samega sebe. S stališča uporabnika pa lahko imaš svojo oceno o ustreznosti programja za tvoje potrebe. Popolnoma relevantno vendar le če si produkt dejansko preizkusil, kar v tvojem primeru očitno ne drži.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

BluPhenix ::

Še o M$ monopulu in njegovih formatih. Ne samo da ne izda specifikacij za formate, ampak tudi:

5. LIMITATION ON REVERSE ENGINEERING, DECOMPILATION, AND DISASSEMBLY. You may not reverse engineer, decompile, or disassemble the Product, except and only to the extent that it is expressly permitted by applicable law notwithstanding this limitation.

No, še ena zanimiva zgodba:
http://www.netcraft.com.au/geoffrey/tos...

izseki:
I purchased a Toshiba notebook on February 2nd this year from my local Linux-friendly supplier (Nick Stock at Cybernet Systems). Being the devoted Linux user I am, I didn't want to pay for a copy of Microsoft Windows if I wasn't going to use it. Unfortunately, Nick informed me that it was impossible to purchase a Toshiba (or practically any brand of notebook) without Windows coming along for the ride.

When I received the computer, I noted that the ``End User License Agreement for Microsoft Software'' stated that I did not have to accept the agreeement, and if I didn't agree to its terms, I could contact the manufacturer for instructions on returning the software for a refund. That seemed like just what I wanted, so I contacted Toshiba in Adelaide and spoke with Kon Karanastasis.

Kon got back to me and the word from Sydney was that Toshiba would be happy for me to return my notebook and receive a full refund, but they were not willing to give me a refund on just the Microsoft Software. I explained that this was unacceptable; the license agreement for the Software specifically said that I could return just the Software. Too bad apparently; Toshiba have a contractual agreement with Microsoft where they can't unbundle the software from the hardware, therefore they wouldn't give me a refund.

Naprej si "preberite sami"

Resnična možnost izbire, al ja računalnik al ne.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

IgorGrozni: resno ti svetujem, da si ogledaš Linux.
Kajti!

Debian Linux, aha, se popravki samodejno poiščejo in naložijo, ali so vsaj na istem mestu(situ) ?
Daaaaaaaaaaa.
Vtipkaš en ukaz (oz. klikneš eno ikono in avtomatsko se ti poiščejo in naloijo popravki za VES software (ne samo za sistem). OK, pri določenih softwareih moraš vpisati lokacijo kjer naj Debian išče popravke, kar pa storiš samo enkrat, potem jih vedno poišče iz vseh navedenih virov. Poišče najnovejšo verzijo, jih zdovnloada in nainštalira. En ukaz. Pika.
Aja, mašine ni potrebno NIKOLI restartat.

Je možno tale Debian v osnovi naložiti v 45 min, brez predznanja računalništva, samodejno polinka in DL driverje, ipd. ??
Jaz sem ga prvič, ko nisem imel nobenih resnih izkušenj z Linuxom, naložil v... kaj pa vem. Max pol ure. V eni uri imaš že povsem postavljen sistem - z OOo, Mozillo, Thunderbirdom, Gimpom, itd. Ko je osnovni sistem gor, je hitrost nalaganja ostalega odvisna zgolj od hitrosti internetne povezave. Namreč kako poteka namestitev določenega programa. Vpišeš ukaz apt-get install ime_programa (obstaja tudi clikcable grafični vmesnik, ki dela isto), stisneš enter in Debian ti lepo poišče program, ga inštalira in to je to! (Valjda lahko tudi iščem med seznanom teh paketov).
Namestitev kakšnega bolj "eksotičnega" kosa strojne opreme pa je res včasih problematična. Večinoma se da zadeve rešiti tako, da si na proizvajalčevi strani dol potegneš driverje in jih inštaliraš, včasih je pa treba uporabiti Google. Najde se pa tudi kakšen kos opreme, ki se ga ne da usposobiti.
Večinoma pa zadeve kar lepo delajo.
Pač, ko kupuješ kišto, malo pogledaš kaj boš kupil, in potem bo vse delalo kot mora.

In kako dolgo bo obstajal ?
Kolikor vem, ima Debian okrog 3000 razvijalcev. Imajo precej formalno zastavljeno organizacijo in stroge pogoje, so pa tudi precej razpršeni.
Eee, malce naivna, a vseeno primerjava s skladi. Kaj je bolje, da sklad ves denar vloži v ene delnice, ali da svoj kapital razprši?
No, Debianovi razvijalci so precej razpršeni po celem svetu, kolikor vem, pa gre za ljudi, ki v svojih podjetjih uporabljajo Debian in so torej njihove firme zainteresirane za to, da Debian živi. Debianovci torej delajo popravke za svoje firme, seveda pa si jih med sabo delijo. Razpršenost je v tem primeru pravzaprav zelo dobra taktika.

Kdaj bo posodobljen, da bom lahko vkomponiral nove, recimo MS programe ( recimo MS Project 2003, dela z LOMP ?..., )
V teroriji lahko uporabiš Windows emulator, ki pa ne dela 100%. Razlog? MS skriva specifikacije svojega OSja. Obstaja celo en komercialen produkt, mislim, da se imenuje CrossOver Office.
Ampak zadevo lahko zastavimo tudi drugače: kdaj bom lahko jaz na Windowsih poganjal Linux programe? Da bodo vsaj 5% delali?

Ali bere različne formate dokumentov?
To nima zveze z Debianom, ker je to operacijski sistem. Windowsi sami brez dodatnih programov (npr. Offica) tudi ne berejo vseh formatov.
Ampak konkretno: jaz z OpenOffice lahko odprem večino (99,9%) dokumentov. V bistvu sem samo enkrat dobil nek dokument, ki ga nisem mogel pravilno odpreti (odprl ga je samo delno - oblika je bila spremenjena). Slike in PDFje pa seveda normalno odpre.

Kako, razen na besedo, lahko verjamem, da se bo Debian razvijal enako, ali celo hitreje, kot MS ?
Kako, razen na besedo vem, da bo MS jutri še živel. Da ne bo firma crknila, da se ne bo pojavil nov deadly virus (blastem, slammer), ki mi bo zjeb*** podatke in strežnike?

Kdo bo izobrazil mene in moje zaposlene ?
No, TO so dobra vprašanja. Odvisno kakšen uporabnik si. Če si tajnica, so neke raziskave pokazale, da lahko narediš prehod iz MS Office v OpenOffice v povprečju v pol ure.
Je pa res, da ne smeš biti len.
Obstajajo podjetja, ki izvajajo izobraževanja. Pri nas recimo Agenda.
Jaz bi recimo zaposlenim lepo povedal. Plačamo vam tečaj. Če se naučite v 3 dneh, dobite nagrado v vrednosti 20.000 SIT. Če se naučite v 3 mesecih, ne dobite nič. Če se ne naučite, dobite knjižico. Dogoročno bi denar prihranil in dobil zaposlene, ki so se pripravljeni učiti, ne pa zasedenih lenuhov, ki jih je v naših podjetjih žal ogromno.

Ga bo lahko uporabljala, tako kot Xp, moja starejša sestra, pravnica, ki živi v drugem mestu in doslej še ni uporabljala drugo, kot MS (DOS) ? Brez telefonic guidance ?
Na to vprašanje naj ti Linuxdaddy odgovori. On ima precej izkušenj s tem in pravi da ja. Mimogrede, če se je moj oče lahko naučil uporabljati OpenOffice v... 15 minutah... pa je že v letih in nima nikakršne računalniške izobrazbe, kar je uporabljal so bili pa samo Windowsi (še DOSa ne pozna)... potem ni vrag, da se ne bi tudi tvoja sestra. Če je faks končala je verjetno inteligentna ženska, ne?

Ali ima Remote assistance možnost ?
Hahahaha! Linux je imel prvi "Remote Assistance". Linux sistemi so internet native speakers; popolnoma dostopni. Nanj se lahko povežeš iz kateregakoli sistema in delaš, kot bi delal lokalno. Linux-Linux povezava je pa nekaj najbolj naravnega. Te zadeve (povezljivost,...) so vgrajene v samo filozofijo sistema.

Ker če dobim na zgornja vprašanja pozitivne, zadovoljive odgovore, me stvar zanima. Enako dober kot MS, pa še zastonj !>:D
Ne bom rekel, da je enako dober, ker ima vsak sistem svoje prednosti. Definitivno pa sem mnenja, da si bo vsak razumen človek, ki želi gledati vsaj malo v prihodnost ogledal oba sistema. Se seznanil z njima in ju spremljal.

Povprečen uporabnik računalnika rabi leta, ne nekaj tečajev, da se navadi na nov OS!
Bedarija. Linux lahko namestiš, daš gor "Xp" skin in povprečen uporabnik še opazil ne bo razlike. Ne zafrkavam se - resno. Vprašaj linuxdadya.
Aja, pardon. BO opazil razliko. Ko se bodo njegovim kolegom Windowsi sesuli zaradi novega Blasterja, bo njemu še vedno vse delalo.

P. S. Če resno misliš, da bi lahko tožil (in iztožil) Microsoft zaradi napake, potem te vabim, da mi to dokažeš. Na konkretnem primeru.

Thomas: Grozni ni povedal, če ve ali ne ve, kako dela motor z notranjim izgorevanjem. Samo do ne bo odpiral pokrova in se ubadal s tem.
Potrošnik, ki ima do tega vso pravico. Celo zelo pametno je, da jo izkorišča, če mene vprašaš.


Evo, tokrat se strinjam s Thomasom.

Jaz hočem, da mi zadeve delajo. Da se ne bo pojavil novi Blaster, ki mi bo zjeb*** mašino. Da ne bom imel rednih stroškov z nakupi antivirusnega, anmtispyware in ostalega programja zato, ker je MS namerno napisal svoje programe tako, da so ne-varni (ja, tukaj se sklicujem na študijo Schneierja in ostalih priznanih strokovnjakov z naslovom Cyber(In)security - The Cost of Monopoly)!!!).

Ko se pojavi nova varnostna luknja NOČEM čakati 3 mesece, da mi jo popravijo, pač pa hočem, da po treh urah napišem apt-get upgrade in stisnem enter in popravki so naloženi brez restarta mašine.
To hočem. MS mi tega pač ne omogoča. Pika. DEJSTVA.

Microsoft: Windows si kdaj probal inštalirat linux?
Ce je bilo to vprasanje meni namenjeno. Ja, sem. RedHat. Nevem katera verzija. Da ne bom dolgovezil: znanost na kvadrat. Pa se verjetno kanceku umetnosti, filozofije, pa se cesa. Aja, utopija se manjka.

Heh, ko sem se jaz čisto prvič lotil (pred parimi leti), sem obupal. Potem sem lani skušal namestiti Debiana (kar stejem za zares prvic). Napredek je bil tako očiten, da kar verjeti nisem mogel. (Res je pa, da sem prvič instaliral nek stari Suse). Lani sem tudi gledal Red Hat in je izgledal precej fletno...
Skatka: poiskusi še kdaj. Saj verjetno Windowsev Xp ne sodiš po Win95, ali pač???

Hehe, tale je dobra:
Gand: Hoces rect da je tako tezko pridt do supporta, da se raje sploh ne bos spuscal v to?
Jimi: Nevem. Ker ga se v zivljenju nisem uporabil.
...
Jimi: Skratka, da bos dal mir. Zelo sem zadovoljen z podporo Microsoft Slovenija. Zelo.

No, OK. Enkrat si nekaj vprašal glede aktivacije, pa si zadovoljen. Če pa ne bi dobil odgovora, pa ne bi bil. Mislim, halo, kakšen support pa je to glede aktivacije. Kot bi jaz spraševal štacuno s pohištvom ali lahko plačam z Mastercard ali moram z gotovino...
Jaz sem klical okrog desetkrat. S konkretnimi vprašanji, kako se naredi to ali ono. Pomagali so mi le enkrat. Napačno so mi odgovorili vsaj dvakrat, v ostalih primerih so rekli, da ne morejo pomagati, pa sem potem odgovor dobil v par dneh preko forumov.

IgorGrozni: In zraven ste še nestrpneži ! Vse vas sem srečal že na kaki temi ala Kadilski zakon, Romi raus, ali pa kar tukaj.
Večina Linuxašev je zelo strpnih. Zagovarjajo pravice raznoraznih manjšin, so ekologi, mirovniki, celo na demonstracije hodijo. Nestrpneži so ponavadi neokonzervativci, ti pa zagovarjajo velekapital, torej Microsoft. Naštej mi par Linuxašev, ki so nestrpneži.

Odgovajati mu moraš za svoj izdelek, odgovornost pa je vsebovana v obliki podjetja, vloženega kapitala in tvojem poslovanju. Odnosu. Zato ker tvegaš še kaj drugega kot besede, poizkušaš nudit največ kar lahko.
Laž. Tam, kjer delam, kupujemo zelo veliko stvari od Microsofta. Pa so mi lepo pokazali, da se jim jeb** za moj problem (ko sem klical kot predstavnik organizacije). Pač točno vedo, da nimamo izbire in bomo naslednjič milijone spet zmetali njim.

BigW: Nisem podpisal EULA z HP... Beri !
Podpisal ne, si pa kliknil, da se strinjaš. Kakorkoli obrneš, če Windowse upraobljaš, si EULO sprejel.

Slabša kopija slabega produkta.
Hmm, če bi bil naiven, bi rekel, da tole izjavo dokaži ali pa vzemi nazaj. Kdo je imel prvi auto update? Kdo ima polno virusov in črvov zaradi slabe zasnove sistema?

Ko bodo patenti pobrali iz Linuxa vse kar je MS-ovo IMHO ne bo ostalo veliko. Kolikor sem do sedaj uporabljal Linux OS je to ista stvar.Malo drugače. Živi bili pa videli.
No, potem naj pa tudi iz Windowsov poberejo vse, kar je Linux PREJ razvil. Prva stvar, ki bo izginila: dostop do interneta. Ja, dostop do neta (TCP/IP) je MS lepo skopiral (!) iz BSD-ja (bom rekel herezijo, da ti zadeve poenostavim, to je en tak malo bolj čuden Linux). Druga stvar: automatic updates bodo leteli ven. Tretja stvar: firewall. Pa še kakšna tehnologija, ki jo je Linuxi mel že leta in leta, preden jo je MS lepo skopiral v svoj OS.
Zdaj mi pride na misel razlika med MS in Linuxom: Linux je razvil nekatere zelo dobre rešitve, ki jih je potem uporabil tudi MS. MS pa je razvil svoje zaprte standarde (DOC,...) in jih preko monopolnega položaja na trgu vsilil potrošnikom.

Trdim, da je MS boljši, ne pa odličen ! Ima bolezen vsega SW, često nedelujoč produkt. Slab.
Aaaaaaa? Nedelujoč? Pa saj to ni problem, saj jih lahko tožimo. Ali pač ne???

Madona, saj ves čas trdiš, da jih lahko tožimo. Daj, dokaži kako jih lahko tožim, ko se mi zaradi ene napake sesuje mašina in izgubim par ur dela na analizi podatkov?
sudo poweroff

poweroff ::

YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A FULL REFUND.

Hm, torej kupim prenosnik, nato pa grem na MS Slovenija in rečem, da se ne strinjam z EULO. Tam jim vrnem Windowse in dobim denar nazaj???

:D
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, pa še to.

Closed source firma gre v stečaj. Konec.

OS firma gre v stečaj. S firmo je konec, ti pa imaš source, ki ga lahko daš eni firmi oz. programerju, naj ti ga razvija naprej.

Primer: Blender. Program za 3d modeliranje. Firma je šla v stečaj. Na srečo je OS skupnost odkupila kodo in sedaj program živi dalje. Če kode ne bi odkupili, bi bil Blender pa-pa...

toliko o aranciji. Pa ne predpostavljat, da je MS večen. Nobena firma ni večna.
sudo poweroff

IgorGrozni ::

Ok Matthai, fer ! Ko bom imel malo več časa bom še enkrat temeljito prebral.
In preiskusil Linux temeljiteje.Bi me pa zanimalo, v čem pa je Linux slabši od MS OS ? Po mnenju Linuxaša.

In ne pozabiti, sem uporabnik, ki kupuje istega proizvajalca GSM, avtoradia, ipd. ipd. samo zato, da mu potem ni treba ponovno brati zajetnih navodil z zapletenimi funkcijami. Ker potrebujem funkcije, ki jih imajo tako ali tako vsi. Nimam pa časa. Torej samo bistveno.

LP. IgoGrozni

Ali vam je napačno branje v navadi, ali ste navajeni napačno brati:

Slepec( strokovnjak-programer) samo, naj zdravi( ocenjuje program) slepca.

IgorGrozni ::

Nobena firma ni večna != Pitijski odgovor. Nič si ne moreš pomagati z njim.

darkolord ::

kdaj bom lahko jaz na Windowsih poganjal Linux programe?

Unix programe lahko v Windows 2003 R2

Microsoft ::

borchi, to je nek moj 'standard'.:P

R2 pride novembra al kdaj?

Gandalfar, zato, ker so zdele na sporedu stvari z visjo prioriteto, recimo vektorji.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Microsoft: kaj zdej, bomo stopal al ne?

Microsoft ::

Lahka, da se bos boljse pocutil. Komu bos pa stopal, pa nevem.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Bos ti povedu kolk casa so rabl da so ti odgovoril :-)

64202 ::

Thomas:
> Kje so kakšne sodbe, ki prepovedujejo MSju uporabljat svoje formate. Doc, pa NTFS ... pa tko naprej?
> To le vi, odprdokodniki, stalno navijate, da so.
> Živite v iluzijah! Pa če še tako mene vlečete not v temo ... jest nisem pomemben, naj počivam v miru!

Sicer ne spremljam kaj prevec tega glavobolnega threada, ampak ti bom vseeno z uzitkom razbil mirno pocitnikovanje :))
EU rejects Microsoft protocol license terms

Hehe: However, FSF Europe plans to ask the Commission to fine Microsoft 100,000 EUR a day until it complies, beginning in two weeks, according to Jakobs.
Grdigrdi odprtokodniki :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Thomas ::

Štiriinšestdesettisoč dvestsodva ... tole je odločitev komisije, ne sodišča.

poweroff ::

IgorGrozni: .Bi me pa zanimalo, v čem pa je Linux slabši od MS OS ? Po mnenju Linuxaša.
Iz uporabniškega stališča (nisem namreč programer, uporabljam pa OBA sistema) definitivno v podpori strojni opremi. Uporabniški vmesnik je sicer precej dodelan, vendar je na določenih področjih Windows bolj funkcionalen (v smislu usability) - čeprav na nekaterih področjih je pa Linux bolj funkcionalen. Samo razmerje gre tukaj v prid Windowsom (po moje).

Problem (glavni!) je tudi razširjenost programja. Sicer za navadno domačo in pisarniško rabo imaš pri Linuxu vse programe, kakšen bolj specializiran software pa je pogosto na voljo le za Windowse.

Morda še to, za nekoga je lahko slabost to, da imaš precej programov, ki delajo isto stvar. In sistem se da "razbiti" na kose. Čeprav večina pravi, da je to pravzaprav prednost.
Ampak konkretno. Pri Linuxu je grafično okolje ločeno od sistema (imaš dve okolji), prav tako desktop (jih imaš kar nekaj). To je sicer zelo uporabno, ampak zakaj pravim, da je morda to za koga slabost?
Zato, ker večja svoboda izbire lahko pomeni, da se moraš odločiti kaj boš izbral, pegledati prednosti slabosti in to je za end userja lahko malo naporno. Je pa res, da velike distribucije (Ubuntu, RedHat, itd.) prinesejo s sabo vnaprej pripravljeno izbiro programja, tako da tega problema tam niti ni (še vedno pa imaš možnost kasneje spremeniti kakšno stvar).

Ja, instalacija programov, za katere ni deb ali rpm paketov zna bii rahlo zapletena. Treba je vpisati dva ukaza (./configure in /.make), ter včasih odgovoriti še na par tekstovnih vprašanj. To navadnega uporabnika lahko odvrne. Ampak deb in rpm paketi so pa za namestitev precej enostavni.

Še ena glede Debiana: namestitveni program je rahlo zastarel. V primerjevi z RedHatom, ki ima grafični vmesnik, bi se pri Debianu lahko malce potrudili... je pa res, da je Debian na voljo za precej arhitektur (mislim da za 11) in zato so se odločili za textovni namestitveni vmesnik...).
sudo poweroff

IgorGrozni ::

OK. Pa dajmo še o tožbah. Sicer je to (moje :8) ) kislo jabolko, jabolko v katerega ne grizem z užitkom, a vendarle.

Kot sem že omenil, tožba je konec procesa odgovornosti kapitala. Ponavadi kapital odgovori in odgovarja prej preden pride do tožb. V poslu pač ne tožiš vsakogar in tudi tožbo uporabiš, ko je rezultat ( - kolateralna škoda) tožbe večji od stroškov in ni drugega izhoda. Zato tudi tako veliko poravnav. V ali izven javnosti.V USA.
Naj vas ne zavede Jerry Springer efekt izpostavljanja ekscesnih dogodkov v prid prodaje. Freak show !! USA je pod tem plaščem medijskega eksploatiranja čisto podobna država vsem ostalim državam zahodne civilizacije. Tožbe niso tako vsakdanje v 250 milj. naciji.

Tukaj razpravljam zato, ker o nekaterih stvareh nisem čisto prepričan in ko v razpravi dobim veljavne argumente proti mojim razmislekom, skušam moj razmislek v skladu s tem spremeniti. Preizkušam tudi kako špekulacijo.
Če bi verjel, da imam v vsemu, kar trdim prav, bi morali za moje razmisleke kupiti knjigo ali plačati masten honorar za predavanje. :D
Zgornje sem napisal zato, da ne bi bilo kakih neslanosti na naslednjo trditev/vprašanje.

EULA: Ali verjamete, da če vam kruhopek ob prodaji pod nos pomoli v podpis EULO( pač o kruhu), da ga taka EULA odvezuje vse odgovornosti, če vas s tem kruhom zastrupi ?
Ali je oproščen odgovornosti, ko vas je v EULI obvestil, da vas lahko zastrupi in ste se vi, s podpisom, strinjali s tem ?

Pojavijo se tale vprašanja :

1. Ali je interna pogodba ( EULA) med dvema strankama močnejša od splošnih odgovornosti (uzakonjenih) proizvajalcev blaga do konzumentov blaga ?

2. Ali pravna logika ( ker pravo JE logičen sistem) onemogoča uspešnost tožbe za škodo, ki jo povzroča SW (MS) ??

Ker, še enkrat, SW je blago kot vse ostalo !

In seveda še praktičen preizkus :
Ali je kdo izpodbijal EULO MS in terjal odgovornost za škodo, izkoristil vsa pravna sredstva in izgubil ??
Ali je samo predčasno odnehal, ker so bili stroški večji od koristi. Ali je pristal na poravnavo. Poravnave samo potrjujejo tezo, da ni (tudi MS) podjetij, ki bi bili nedotakljive.


Ker IMHO je po mojem mnenju nedotakljivost z EULO zaščitenih SW podjetij še ena ˝Splošno priznana neresnica˝.

Tole je sicer bolj vprašanje za kak zelo teoretičen JUS forum, a vendar.
Če se kdo znajde zelo, zelo dobro v globoki (božanski) logiki pravnega sistema kapitalizma, bo mogoče lahko kaj pametnega pripolnil tudi tukaj.
Kak tehten, poudarjam, tehten, razmislek o zadevi, pa lahko koristi tudi nam vsem .


LP.IgorGrozni

borchi ::

v pravo se ne bi spuščal, ker nimam pojma.

vseeno pa me tale EULA malo bega. če je prednost komercialnega softvera za uporabnika v tem, da nekdo odgovarja oz. "stoji" za svojim produktom in je to eden njegovih glavnih "selling point-ov".... čemu potem EULA??!! če je EULA tako neškodljiva, kot praviš ti, zakaj jo je treba tako skrivat, da je recimo ti al pa kdorkoli drug, ki ima vse svoje dobavitelje tako pod vajetmi, sploh ne pozna, sploh ne ve, da jo je sprejel?

zunajsodne poravnave so pa poglavje zase. če misliš, da tožene stranke pristanejo v zunajsodne poravnave zaradi altruističnih vzgibov (da minimalizirajo stroške tožeče stranke) je to naivno mišljenje. ja, tožeča stranka ima manjše stroške z zunajsodno poravnavo. ampak za toženo stranko je veliko večja nevarnost, da gre proces do konca, ker obstaja možnost, da bo po miljon letih ugodeno tožeči stranki in pride lahko do precedensa.

poleg tega, js pravni logiki ne bi rekel, da je "božanska".
l'jga

username ::

2. Superiorni servis je sama izdaja service packov in popravkov, driverjev, .... Saj naduti in verjetno slabše plačani (slabše izobraženi)na MS Slovenija niso ravno superiorni servis. Globalno ( pri SW je globalno pravilo) dobiš dober servis.
Debian Linux tudi to omogoča. Že precej let. S tem, da so popravki na voljo v dnevih ali pogosto celo v urah. Pri MS pa čakamo tedne, navadno mesece.
Po tej tvoji logiki je Linux servis bolj supreioren, ne?
Saj mogoče pa je. Ampak le zakaj se potrošniki še naprej matrajo s tem nezanesljivim, ne-varnim in sploh zanič MS Win?

Odgovor: ker jim je tako všeč. Pika. Potrošnik ima prav.
Očitno nihče razen MS trenutno ni sposoben narediti podobno user-friendly proizvoda, ki bi bil podobno uporaben. Kar pa še ne pomeni, da se ne da. Nepregledna kopica raznovrstnega softwara to potrjuje, vključno z alternativnimi OS.

Trg pač nagradi relativno najbolj sposobne. Med njimi je trenutno tudi MS in s tem ni nič narobe.
Narobe je, da bi ga kaznovali zaradi njegove sposobnosti.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

IgorGrozni je napisal:

Ne, ne, ne,... nič tehničnih podrobnosti ! Dela tako enostavno kot pri MS ?. Ne dela ! Ali lahko dela z MS formati ? Ne ! Ne dela z najbolj razširjenimi formati na svetu , ha ?? Neuporabno ! Razlog ? Me ne zanima ! NE DELA !
Hja fantje, tkole je, ja. Taka je realnost, sori. Večina uporabnikov PCjev je pač (upravičeno) takih, da se jim ne da pretirano ukvarjat z drobovjem mašine in parametri programja. PC rabijo za delo (ali zabavo, ni važno) in hočejo, da dela. S čim manj ukvarjanja s sistemom. Če zraven windowsov dobijo še čimveč programov, super.

Windows pač trenutno omogoča najmanj truda za povprečnega uporabnika, posebej če mu ga ni treba niti instalirati, ker že iz trgovine domov prinese za delo pripravljen PC. Če ti zraven PCja naložijo še OS, katerega del je pač nek media player, nič hudega. Rahlo noro je to razglašati za neko gorje, ki bi ga bilo treba preprečiti.

"Svinje! zraven Windowsov dajo še IE in WMP. Strahota! zaščititi moramo ubogega neukega potrošnika, zapovedati moramo distribucijo zgolj golega OS" - sorry fantje, kot potrošnik vas odločno prosim, da mi ne delate takih "uslug". Please don't "help" me.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

poweroff ::

username: Saj mogoče pa je. Ampak le zakaj se potrošniki še naprej matrajo s tem nezanesljivim, ne-varnim in sploh zanič MS Win?
Odgovor: ker jim je tako všeč. Pika. Potrošnik ima prav.


Strinjam se. Saj pravim, da je imel v prejšnjem sistemu Telekom Slovenije najboljšo storitev. Potrošnikom je bil všeč. V mojem kraju so ljudje poslali delegacijo na Telekom, če lahko zberejo samoprispevek in pomagajo izkopati jarke za kabel. Na kolenih so prosili Telekom, da je prišel s svojimi storitvami. Si moreš misliti kakšna krasna firma je bila to? Ljudje so celo del stroškov za prihod te firme v naše kraje pokrili iz latnega žepa.


Ali pa recimo Mobitel. Uporabniki Simobila pravijo, da se v Simobilovem omrežju bolje sliši zvok. Z temi novimi paketi je menda Simobil tudi cenejši 8za klice). Tudi aparati so precej dobri. Ampak večina še vedno vztraja pri drugih operaterjih. Le zakaj?

Če smo realni je verjetno najbolj prijazen sistem Applov. Že leta nazaj. Pa ni razširjen. Zakaj?

Zato, ker se dejanska prijaznost in kvaliteta včasih ne odrazita v tržnem deležu.

Konkretno: ko uporabnik kupi računalnik, mu preko OEM vsilijo Windowse.
Uporabnika pa ne zanimajo podrobnosti. On hoče računalnik, ki dela.

Enako kot pri avtu. Ko ga kupiš, ne sprašuješ kakšno olje so notri nalili. Razlika je le v tem, da lahko ti potem tankaš drugo olje (in da olje ne predstavlja bistvenega stroška sistema), pri računalniku pa ni tako. Ko si notri, si notri.
sudo poweroff

Daedalus ::

> Trg pač nagradi relativno najbolj sposobne. Med njimi je trenutno tudi MS in s tem ni nič narobe.
Narobe je, da bi ga kaznovali zaradi njegove sposobnosti.

Jajca. Nihče tu ne trdi, da je treba MS kaznovati zaradi spospobnosti. Pač pa ga je treba, v kolikor se ugotovi, da je izkoriščal svoj monopolno položaj na trgu. Ampak enim trdobučnežem to nikakor ne gre v glavo, ne username?

Mislim, izjave v stilu:

>Če ti zraven PCja naložijo še OS, katerega del je pač nek media player, nič hudega. Rahlo noro je to razglašati za neko gorje, ki bi ga bilo treba preprečiti.

...kažejo, da si očitno spregledal kup postov, ki so jasno pokazali, da v določenih primerih zna to biti narobe. Ker se v določenih primerih s takim delovanjem izklopi konkurenco. Pa ne zato, ker bi bla slaba, ampak ker jim preprosto zaloputneš vrata pred nosom. Ampak, enim trdobučnežem to nikakor ne gre v glavo...

>Če zraven windowsov dobijo še čimveč programov, super.

kratkoročno gledano s stališča potrošnika je to OK. Dogoročno s stališča konkurence (in s tem tudi potoršnika) je to slabo. Ker s tem uničiš konkurenco. In tega se na tak način ne počne. Na trgu rabimo izbiro, ne "izbire." Mislim, tak mojster ekonomskih ved in še česa, kot si ti, bi pa to že lahko vedel.

Tvoja zadnja trditev je pa itak kronski dokaz, da se ti niti ne sanja, o čem govoriš, torej:

"It is impossible to defeat an ignorant man in argument."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MrStein ::

IgorGrozni :
OK. Pa dajmo še o tožbah.

Aha, najprej trdiš, da se lahko toži. ( ne samo da se lahko, ampak da je to ključna prednost "zaprte kode" )
Zdaj pa se izmotavaš ?

username:
Saj mogoče pa je. Ampak le zakaj se potrošniki še naprej matrajo s tem nezanesljivim, ne-varnim in sploh zanič MS Win?

Odgovor: ker jim je tako všeč. Pika. Potrošnik ima prav.


Ampak le zakaj je milijone židov živelo in umrlo v taboriščih ?

Odgovor: ker jim je tako bilo všeč. Pika. Žid ima prav.

To, da so jih tja prisili, ne igra vloge, a ne ?

To da ima MS monopol, da sili prodajalce, da oni potrošnikom vsiljujejo MS izdelke, itd. to vse ne igra vloge, kajne ?

Ker vemo , da vsak potrošnik pred nakupom primerja in testira 3 različne OS-e in se potem odloči ta windows. Yeah right.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

username ::

Daedalus,

kako lahko kdo reče, da je za potrošnika slabo, če za isti denar dobi več? Če je konkurenca boljša, bo potrošnik presedlal na njene produkte. Ker za MSjeve programe IE, WMP itd itak ni nič dodatno plačal, bo to storil s toliko lažjim srcem, a ne? Če so res boljši. To, ali je konkurenca boljša, bo potrošnik presodil sam, to je njegova pravica. Mogoče se sploh ne bo s tem ukvarjal. Tudi to je njegova pravica.


MrStein,

tvoj komentar o Židih je bil milo rečeno neokusen. Poleg tega, da je povsem nerelevanten za to temo.


Vidim da je zmanjkalo argumentov...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

64202 ::

> Štiriinšestdesettisoč dvestsodva ... tole je odločitev komisije, ne sodišča.

My bad... ampak MS ocitno ni ravnodusen, kali?

poweroff ::

Uporabniki uporabljajo tisti OS, ki jim ga prodajalec "vsili". Vsili jim pa tisto, kar jim vsili MS z OEM pogodbami.

Uporabniki ne vedo za možnost izbire niti za alternative.

Dokaz?

tule ga imate.

Par cvetk:

Moja punca pa je par let nazaj imela še bolj slab računalnih in malo diska. Zgodilo se je, da je diska zmanjkalo, in kaj je storila: Windowse primla pa v koš vrgla :D Butasti w98 so to seveda dovolili, comp še je delal do prvega reseta pol pa tema

Pridem k uporabnici in vidim, da ima zelo malo prostora na disku. Najprej zbrišem vsebino koša. Napaka !!! Ženska je shranjevala svoje dokumente v KOŠ-u.

Me je uprasu enkrat en sodelavc ko je opazu linux na moji masini: 'a mas skrekane linuxe??'

Pokliče en gospod v naš inf. center in reče da ima probleme z odpiranjem nekega wordovega dokumenta na mrežnem disku in če lahko pride dol in potegne dol iz strežnika. Seveda mu odgovorim misleč da je kaj ušpičil na svoji kištici. Ko pride vpraša kje je strežnik in jaz mu pokažem gajbice, on stopi k terminalu in misli da bo začel koprati, ko vpraša kje je pa miška. :D Na ko mu razložiom da se neda tako preprosto in greva gledat na mrežo kje naj bi bil njegov izguljeni dokumen, se izkaže da je njegova mapa čisto prazna in ni ne duha ne sluha o čemerkoli, nikoli uporabljena. ;(( Nakar greva pogledati na njegov računalnik in ugotovim, da je shranjeval na neko mašin od nekoga tretjega, ki je imel deljeno neko mapo. Ko mu to razložim mi poved, da je bilo res čudno ker včasih sploh ni mogel odpreti dokumentov, kot da bi bil strežnik izključen. :D Najbolj smešno pa je da je imel drugui uporabnik deljeno mapo v my documents in sploh ni opazlik 50 MB dokumentov ki niso bili njegovi!! :D :D

Enkrat je tko mama pisala neki v Wordu in po pomoti prtisnila desni gumb od miske. Tkoj panika: "Eno okence se je pokazalo kaj zdej nardit??":D

2 kolega serviser mi pravi kako se je pri njih oglasil en gospod in zahteval da mu vgradijo v njegov racunalnik kopirno pasto. sprva je kolega mislil da misli tinto za tiskalnik a mu je gospod vneto razlagal da ne rabi tinte ampak kopirno pasto. kolega je kmalu pogruntal kam pes taco moli in ga prasal ce misli slucajno copy/paste in kmalu sta prisla do tega da
je tej stranki prijatelj razlagal kako kopira v wordu in da on ni nasel copy/paste ker je pac imel slovenske office.

TAKIM UPORABNIKOM LAHKO PRODAŠ SMETI, PA JIH BODO KUPILI. če jim zraven rečeš, da "tako pač je" (virusi, spyware, itd.), se ne bo noben pritoževal. Vzamejo kar dobijo in to je to.
sudo poweroff

Thomas ::

> TAKIM UPORABNIKOM LAHKO PRODAŠ SMETI, PA JIH BODO KUPILI

Zato boste vi (modrejši od kupcev) posegli na trg in naredili red?

Daedalus ::

>kako lahko kdo reče, da je za potrošnika slabo, če za isti denar dobi več? Če je konkurenca boljša, bo potrošnik presedlal na njene produkte. Ker za MSjeve programe IE, WMP itd itak ni nič dodatno plačal, bo to storil s toliko lažjim srcem, a ne? Če so res boljši. To, ali je konkurenca boljša, bo potrošnik presodil sam, to je njegova pravica. Mogoče se sploh ne bo s tem ukvarjal. Tudi to je njegova pravica.

Username, nikakor se ne morem otresti občutka, da polovično bereš moje poste, ali jih pa ne razumeš. Sej sem sam razdelil koristi potrošnika in to časovno - kratkoročno je super, če potrošnik dobi zraven OS, kar potrebuje za delo/gledanje pr0na/urejanje fotk, whatever... Dolgoročno pa takšno ravnanje ponudnika izriva konkurenco, kar pomeni, da bo na dolgi rok potrošnik plačeval relativno več za izdelke slabše kakovosti. Ne vem, kaj ti tu ni jasno... Če so windowsi OS, naj to bojo. Če pa hoče MS prodajat winse kot workstation application bundle, pa lahko zaradi mene to tudi počne, samo naj se pol ne spreneveda.In naj ne ovira konkurence z raznimi OEM pogodbami s sumljivimi členi in "ne smete ponujat softvera ostalih proizvajalcev," "ne smete prodajati laptopov/workstationov brez našega OS-a" klavzulami. Razumeš, kaj hočem povedat? Enaka pravila za vse, ne pa sklepanje dogovorov, ki motijo delovanje trga in direktno blokiranje konkurence. Naj majo tudi prodajalci opreme svobodno izbiro pri prodaji opreme in s tem posledično tudi kupci. Ne pa da kupiš laptop, opremljen z winsi in jih plačaš, ne glede na to, da jih boš itak formatiral ob prvem vklopu (govorim za uporabnike ostalih OS). In da ti kupnine za winse nočejo vrnit, ker so pač na voljo laptopi z winsi, če hočeš al pa ne. Posebej jih ne moreš dobiti. Razumeš zdaj, kaj hočem povedati, ko rečem prosti trg in izbira? Če ti hočeš meti winse in si jih pripravljen plačati, OK. Jih lahko maš. Jaz, ki jih pa nočem, pa nimam izbire. To mi gre v nos.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

borchi ::

pa upam, da ne bo kdo zdej mislu, da je hotu matthai rečt, da v linux-u al pa v kakih drugih sistemih ne moreš nič zaštrikat.

bolj je verjetno cikal na to, da ko ekonomska teorija govori o tem, da trg (uporabnik) odloči o "zmagovalcu", se predpostavlja POPOLNA informiranost o produktu. IRL to ne obstaja. so samo boljši in slabši pribljižki temu. in zato JE slabo, če nekdo poskuša omejevat informacije oz. vsiljuje svojo "resnico". pa če mislite, da FLOSS vsiljuje svojo resnico, kako ste potem prepričani, da recimo ms tega ne dela. ker ima ms po defaultu prav? ker vprid njemu govori tržni delež? dejte no!
l'jga

poweroff ::

Thomas: Zato boste vi (modrejši od kupcev) posegli na trg in naredili red?
Valjda NE. NE in še enkrat NE.
moja poanta je v tem, da so potrošniki neinformirani. In da ne moremo govoriti, da je tržni delež indikator za kvaliteto, če imamo situacijo neinformiranih potrošnikov.

Jaz osebno bi sicer zadeve izboljševal z informiranjem, ne pa s siljenjem. Ter s protimonopolnimi tožbami, o upravičenosti katerih bi odločilo nepristransko sodišče.

Kakšen fašist bi pa pač prepovedal OS alternative. Kakšen fašist pa bi prepovedal Microsoft. ampak fašizem je fašizem, tukaj pa govorimo o povsem drugih zadevah.
sudo poweroff

Thomas ::

> Jaz osebno bi sicer zadeve izboljševal z informiranjem, ne pa s siljenjem.

Lepo. EU komisija bi pa nekoliko silila ...

username ::

TAKIM UPORABNIKOM LAHKO PRODAŠ SMETI, PA JIH BODO KUPILI.
Ja in?
Za svoj denar imajo do tega vso pravico. Imajo tudi veliko možnosti, da se informirajo. Če se ne, njihova stvar.

Zakaj je tako težko sprejeti načelo, naj bo vsak posameznik odgovoren zase?


moja poanta je v tem, da so potrošniki neinformirani. In da ne moremo govoriti, da je tržni delež indikator za kvaliteto, če imamo situacijo neinformiranih potrošnikov.
Kadar se potrošniku zdi, da bi lahko za svoj denar dobil več, se bo potrudil in raziskal tržišče, brez skrbi. Pri svojem denarju večina ljudi zelo pazi, kje ga zapravi glede na svoje preference.
Še vedno je bilo tako. Ljudje niso tako neumni, četudi ne poznajo v nulo vseh podrobnosti delovanja računalnikov. Zakaj bi jih pa morali, razen če sami želijo? Mene tudi ne zanima, kako deluje drobovje mobitela, jaz hočem samo telefonirati.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

jaz hočem samo telefonirati


seveda, sam ne razumem, zakaj se tako branit možnosti, da bi telefoniral v več omrežnih skupin. al pa zakaj za nobeo ceno nočeš, da bi te kdo iz druge omrežne skupine lahko poklical nazaj. preprosto ni mi jasno zakaj bi se moral/hotel temu odpovedat.
l'jga

username ::

borchi,

Nisi dal ustrezne primerjave. Telefoniranje med raznimi omrežji lahko primerjamo z možnostjo pošiljanja e-pošte in ogledovanjem (ter postavljanjem) spletnih strani, kar lahko počneš v vseh sistemih in s katerimkoli za to narejenim programom.

Določene stvari moraš pa vzeti v zakup. Naprimer da ni enotnih dodatkov za telefon (slušalke, etuiji, baterije, polnilci, mogoče še kaj). Podobno je pač tudi pri PCjih, le da se pri telefonih nihče glede tega ne razburja.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BluPhenix ::

Danes sem v CTKju videl eno zanimivo reklamo:

Kako prisiliti računalnik, da bo pravilno delal (brezplačen tečaj - MG):

- izbira pravega operacijskega sistema (prave verzije Windowsov)
...

Tako se to dogaja prinas, izbira pravega operacijskega sistema se omeji naizbiro prave verzije windowsev.

username dej ne kretenizari. Če dobi uporabnik zraven računalnika že inštalirane windowse ne bo spraševal za kaj drugega. Sploh ne ve da lahko izbere kaj drugega, ker je splošno znano, da računalnik ne more delat brez Windowsev.
Pravilno bi bilo recimo, da bi te prodajalec ob nakupu prenosnika vprašal: "Kateri operacijski pa želite zraven?" Ampak to nebi imelo dosti smisla, ker lahko prenosnike prodajajo le z prednaloženimi windowsi, tako naredkuje OEM pogodba,

Si si prebral link ki sem ga podal, kajo je hotel človek vrniti Windowse ki jih je dobil zraven prenosnika, ker se ni strinjal z EULO, ampak so mu s Toshibe sporočili da lahko vrne le celoten prenosnik, ker jim OEM pogodba z Microsoftom narekuje, da lahko prodajajo le prenosnike z Windows OS? Na koncu mu je nekako uspelo, ampak še to na način kot bi moralo delovati.

Igor Grozni: Kaj ni to tako ponavadi , da če podpišeš pogodbo v s katero se strinjaš z določenimi pogoji, da ta pogodba velja neglede na ostale stvari? Ti z sprejetjem EULA-e se strinjaš z izjavo da M$ ni odgovoren za tvojo izgubo dobička na račun njihove napake. Res tako težko?

borchi ::

Telefoniranje med raznimi omrežji lahko primerjamo z možnostjo pošiljanja e-pošte in ogledovanjem (ter postavljanjem) spletnih strani, kar lahko počneš v vseh sistemih in s katerimkoli za to narejenim programom.

točno tako! končno se razumemo! le da nekateri uporabniki hočejo celo take perverzije, kot so izmenjava dopisov, tablične kalkulacije in podobne neumnosti. zakaj je že potem treba zagrenit življenje vsakemu, ki bi rad odpru .doc, .xls? s famoznim winmail.dat tut sklepam, da še nisi imel opravka? mi lahko poveš v čem je fora, da mora uporabnik, ki nima outlook-a žonglirat z winmail.dat? al pa da z ie "optimized" web stranmi?
l'jga

IgorGrozni ::

Borchi: Vedno tožena stranka predlaga poravnavo. Tožeča se je že odločila proti poravnavi, ko je vložila tožbo.

Deadalus : Če bomo še enkrat šli v krog: MS sem, MS tja, MS je svinja.... ne pa MS je sodišče dokazalo, da krši....
MS je potrebno dokazati, to je dokazati z ..ee... z pravnomočnostjo, da je kršil.....
To velja za EU komisijo, kot za vse ostale, ki mu kaj očitajo... Do tam je, četudi v resnici monopolno delovanje, v skladu z pravom in dovoljeno.
Žal, če pričakuješ zase, da si nedolžen do pravnomočne sodbe, velja tudi za MS. To je eden temeljnih kamnom prava.
Brez sodnega postopka je takšna medijska gonja zastraševanje v najhujši maniri slabih družbenih sistemov. EU komisija pa paternalistična klika starcev ( razen če pač igrajo ˝zemljo krast˝ z USA-ki pa brez pravne osnove lahko pomeni trgovinsko vojno z hudimi posledicami za vse ljudi sveta) !

In če spodbiješ ta temelj, in to celo samo na enem področju (direktiva o patentih, dobiš sicer boljši ustroj na enem ozkem delu človeške dejavnosti, vendar destabiliziraš celotno ravnovesje, saj povzročiš neenakopravnost na trgu.
Enaka patentna logika in položaj subjektov( do pravnomočnosti....) kot pri SW, velja na primer na trgu jekla.

Matthai: Thx, cenim tvoj opis slabosti Linuxa.!

Mr. Stein: eh.... mr.stein

Potrebna informiranost na potrošniškem trgu se dosega z menežiranjem marketinga. Glede na položaj in denar je MS tukaj v boljšem položaju. Tudi prisila OEM je del marketinške taktike in strategije..
V tem sistemu bo moral Linux pač izboljšati Marketing Menagement, kar pa ne gre brez kapitalskih vlaganj, glede na nasprotnika velikih, to pa pomeni : ..Tržno tekmo z vsemi dovoljenimi sredstvi. Boljše, višje, močneje !:D




Ker glavni problem od flopa socializma prav na poden, je najti družbeni ustroj=pravni ustroj, ki bo omogočal učinkovitost kapitalizma z dejansko in potrebno enakopravnostjo pravnih subjektov (brez recimo igre monopolya od MS). Ker kapitalizem v sedanji obliki ni večen. Thomas ima prav na:D en način. Tudi kapitalizem evolvira.

IMHO tehnologija bo poskrbela tako ali drugače za svoj ˝gigantski korak v prihodnost˝, ki pa zna biti korak v prepad, če ne bo izumila (vplivala, usmerjala) pravilnega družbenega ustroja za prihodnost.
Problem je, ker se z družbenim ustrojem ukvarjajo družboslovci, ki počasi nimajo več pojma ( Hawking : o recimo filozofskih posledicah teorije relativnosti, kvantnega kockanja, ipd.). Naravoslovci pa se izogibajo odgovornosti ˝še za to˝ !

In od tukaj ( v času) zgleda spoj kapitalizma in ˝humanizma˝ .... Nemogoč !

Vsekakor, pa bo do razrešitve prišlo, pa čeprav brez preživelih !

LP. IgorGrozni Konec časa zame v tej temi .8-)

username ::

username dej ne kretenizari. Če dobi uporabnik zraven računalnika že inštalirane windowse ne bo spraševal za kaj drugega. Sploh ne ve da lahko izbere kaj drugega
Prosim da se lepo obnašaš in me ne žališ (če ti je zmanjkalo argumentov, se ni treba zatekati k zmerjanju).
Še enkrat: uporabnik je svoboden in sam odgovoren za to, da se informira o alternativnih možnostih - če želi.

Pravilno bi bilo recimo, da bi te prodajalec ob nakupu prenosnika vprašal: "Kateri operacijski pa želite zraven?"
Bi bilo čisto kul, ampak stvar prodajalca je, kaj ponudi kupcem. Če ima majhno paleto ponudbe in zato manj prometa, si je sam kriv. Ne vem, kako da to ni vsem logično.

hotel človek vrniti Windowse ki jih je dobil zraven prenosnika, ker se ni strinjal z EULO, ampak so mu s Toshibe sporočili da lahko vrne le celoten prenosnik
Ja malo je takih biserov, ki bi vračali, kar so dobili zastonj.
A si hotel reči, da so mu Winse zaračunali in je hotel tisti del kupnine nazaj? Hja to mi zveni, kot bi šel kupovat Renault Megane in hotel, naj mu odmontirajo in od cene avtomobila odračunajo električni pomik stekel (mislim da ne dobiš megana brez šip na štrom).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

zakaj je že potem treba zagrenit življenje vsakemu, ki bi rad odpru .doc, .xls?
Govoriš, kot da bi bila možnost uporabe doc in xls dokumentov temeljna človekova pravica. Pa ni, je privilegij, zato je pošteno, da ima od tega nekaj tudi tisti, ki je v prvi vrsti sploh pogruntal .doc in .xls dokumente.

mi lahko poveš v čem je fora, da mora uporabnik, ki nima outlook-a žonglirat z winmail.dat? al pa da z ie "optimized" web stranmi?
Za univerzalno delovanje web strani so odgovorni njihovi kreatorji. Če si z omejevanjem na določen browser zapirajo del potencialne publike, njihova stvar (razen v primeru javnih/državnih webstrani, ti bi morali skrbeti za univerzalnost HTML dostopa).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Zalostno je to, da se v bran na nekateri strani postavljajo ljudje, ki:

a) nimajo pojma o licencah
b) nimajo pojma o alternativni programski opremi
c) trpijo za hudim pomanjkanjem argumentiranja svojih stalisc
d) precejkrat kar tako malo odbluzijo in pozabijo odgovoriti na vprasanja

Mnja, vec vas je takih. Na zalost.

---

Igor, EULA si podpisal z Microsoftom, pa se lahko na glavo postavis. Povej, bos tozil Merkator, ker si si zlomil zob na sraufu iz kruha iz Vrhniske pekarne? Ali pa ker so ti operirali slepic, ker si pojedel koscico, ki je bila v pecjakovem knedlu not? Torej, mora merkator vsak kruh prej na rentgen poslat, ce slucajno ni kak srauf not? Aja, pa knedle tudi?

BluPhenix ::

Ja malo je takih biserov, ki bi vračali, kar so dobili zastonj.
A si hotel reči, da so mu Winse zaračunali in je hotel tisti del kupnine nazaj? Hja to mi zveni, kot bi šel kupovat Renault Megane in hotel, naj mu odmontirajo in od cene avtomobila odračunajo električni pomik stekel (mislim da ne dobiš megana brez šip na štrom).



Ti sploh prebereš kaj pišeš? Ker to so dobesedno bedarije. Windowsev ni dobil zastonj, ampak so bili na računi za računalnik, dodatnih 100$. Od kje tebi, da dobiš Windowse zastonj polek prenosnika pa mi res ne bo nikoli jasno, tukaj res bluziš.

Windows niso električni komplet, ki ga dobiš že vračunanega v ceno avtomobila ali ki ga doplačaš če želiš. Windowse dobiš zraven in ti jih tudi zaračunajo, niso všteti v ceno računalnika.

Ja Windowse so mu zaračunali in je hotel del kupnine nazaj, ker Windowse vrača, da to lahko narediš ti piše v EULI, (katere še sedaj nisi niti polgledal). Na koncu, po mnogo teženja in eni mistični okoliščini je kupnino tudi dobil nazaj.

Lol, da dobiš windowse zastonj zraven prenosnikov, kaj takega pa še ne.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

> Deadalus : Če bomo še enkrat šli v krog: MS sem, MS tja, MS je svinja.... ne pa MS je sodišče dokazalo, da krši....

igor, ti si zabluzil. Sem dve strani nazaj dal link do obrazložitve sodnega procesa, v katerem je bilo ugotovljeno, da je MS zlorabil monopolni položaj na trgu. Moje predpostavke so utemeljene. Tvoje so? Al so bolj tvoje meditiranje na to temo? Če ti niso všeč moje trditve o OEM pogodbah, tud prav. Ampak to ne spremeni dejstva, da takšne pogodbe obstajajo, da obstajajo členi in klavzule o katerih sem govoril in da se na tak način MS precej neupravičeno brani pred konkurenco. In me sploh ne moti, da se kdo spravi na MS. Seveda pa morajo morebitne kršitve zakonov ugotavljati sodišča - imajo edino to kompetenco.

p.s. - če se kdo tu vrti v krogu, ste to zagovorniki MS. Ker zaradi lastnega (pre)slabega poznavanja situacije na področju operacijskih sistemov ne morete videti ene par stvari.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldi112 ::

>Hja to mi zveni, kot bi šel kupovat Renault Megane in hotel, naj mu odmontirajo in od cene avtomobila odračunajo električni pomik stekel (mislim da ne dobiš megana brez šip na štrom).

Torej, po tvoji primerjavi Megana in Win, imas pri Meganu izbiro glede elektricnega pomika stekel. Samo razgledan moras biti da vidis alternative...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Lol, da dobiš windowse zastonj zraven prenosnikov, kaj takega pa še ne.

Jep, ko zmanjka argumentov, pač treba neresnice uporabljat.

In ko nekdo pokaže na to neresnico, se hitro "braniti" z drugo.

Repeat.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Jst ::

Jaz nisem mogel v (Sloveniji) kupiti prenosnika (Della) brez Windowsov.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

www.fmc.si

In še vedno je isto.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne predvaja novega audio CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
51953 (1909) Tea Time
»

windows media player 10 mi ne dela !?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81427 (1375) bunnyrabit
»

Katere programe uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
424294 (3574) R33D3M33R
»

media player 10 slo

Oddelek: Programska oprema
91690 (1594) Myth
»

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
938323 (6971) BigWhale

Več podobnih tem