» »

Microsoft in EU dogovorila ime

borchi ::

In dejte si ze enkrat dopovedat, da Microsoft ne dela nic drugega, kot da na 1000 in 1 nacin brani svoj polozaj. V vecini primerov legalno.


hmm, EU pravi, da je v tem primeru blo nelegalno. zdej pa je na teb, da dokažeš, da je EU nelegalno prepovedala legalno stvar. naj še mal počakamo al naj kr sklepamo, da tega ne znaš pokazat?
l'jga

MrStein ::

Samo, a mi lahka ti zrihtas BMWja, ki bo mel od Passata motor noter, pa da bo mel podvozje od A6 in vrate od Mercedesa S? Heh, tu pa ni kompatibilnosti.

Joj pa res ! Naj jih nekdo toži :\

Glejte, M$ je kršil zakone in bil kaznovan. Pika. Če ti kaj ne paše, pa se lahko pritožiš na sodbo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldi112 ::

Microsoft, a ti mislis da je NTFS tako blazno razsirjen zato ker je tako blazno dober? Ali pa .doc. Da so oni leta in leta razvijali format zapisa. Da je ostalo samo navlaka, ki je pac potrebna. FFS, tu ni nobene znanosti.

Pac, umetnost je narediti dober urejevalnik, kamor pri primerjavi spada motor, pa podvozje,..., ni pa umetnost v nastavku za prtljaznik, ki bi moral biti univerzalen. Ne pa da das notri nek cip ki gleda, ali si kupil MS prtljaznik in ce ga nisi ti pade dol. Tako kot delajo printer firme. Ker ljudje ne bi kupili njihove tinte jih v to prisilijo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Kje so kakšne sodbe, ki prepovedujejo MSju uporabljat svoje formate. Doc, pa NTFS ... pa tko naprej?

To le vi, odprdokodniki, stalno navijate, da so.

Živite v iluzijah! Pa če še tako mene vlečete not v temo ... jest nisem pomemben, naj počivam v miru!

BigWhale ::

Jimi,

Malo se bos moral izobrazit, kar se tice operacijskih sistemov in relevantnih tehnologij.

BMW trojka z masino od Passata je nekako tako, kot ce bi jaz hotel Windows z Linux kernelom ali obratno. Tega nisem nikjer trdil. Media Player, neka precej nepomembna komponenta samega sistema, ki je dalec od tega, da bi bila bistvena je pa prtljaznik. In moj prtljaznik, pase tako na BMWja, kot na Passata, ce je le pravih dimenzij. Prav tako guma. 185 sirina in 15 col premer (kateri ne vem vec tocno), to pase na vsak avto, ki ima primerno dimenzijo koles. Pa se kolesa se da marsikdaj zamenjat.

Kar se pa omejevanja konkurence tice, ce bi stvar bila legalna, se ne bi vlekla po sodiscih. Microsoft lahko bundla Media Player in Windows, a ob Telekomovem bundlanju ISDNja in ADSLa pa vsi tukaj jokate?

V cem sta si ta dva primera razlicna?

----


Thomas, ma dej nehi. Bluzis, spet. Pa okrog teh tem kar pogosto. ;) Receno je bilo, da je MS zlorabljal svoj polozaj. Sodbe so pa, da so jim prepovedali bundlanje Media Playerja.

darkolord ::

ob temu, kaj vse Apple bundla zravn svojga OSa, ki je tudi monopolist, pa noben nic ne rece?

poweroff ::

Deadalus: seveda Wallerstein ni referenca sam po sebi. Sem samo rekel, naj namesto Sobotne priloge vzame v roke njegovo knjigo in se neposredno seznani z njegovimi idejami.
P. S. Foucault je sicer zelo kul :-)

Darkolord: Drugace pa, a eni res mislite, da bi cena racunalnika (od kaksne vecje firme - IBM, Compaq, Dell...) brez Windows bila nizja za tako vsoto, kot je cena le-tega v trgovini?
WallMart je v ZDA ponudil prenosnike za 100 jurjev (preračunano v SIT). Gor je Linux. Če kišto dobim za 30 jurjev ceneje, se mi že splača. Lahko vzamem en USB disk zraven in pa TV kartico. Ali pa ženo na večerjo peljem. Takaj bi moral plačati nekaj, kar ne rabim? Pa čeprav samo za jurja.
(Da ne govorimo o firmah, ki kupijo po 20 prenosnikov - tam se cena Wintenda že pozna)

Thomas, si manipulator?
Kje so kakšne sodbe, ki prepovedujejo MSju uporabljat svoje formate. Doc, pa NTFS ... pa tko naprej?
NIHČE ni trdil, da MS ne sme uporabljati svojih formatov.
Ne zdaj speljevati debate v drugo smer, ko ti je zmanjkalo argumentov. Deadalusov link si preberi, pa moj post, ko sem pastal kos teksta iz tiste ameriške razsodbe.

Glede na to, da si tak ljubitelj Amerike, pričakujem, da boš spoštoval tudi njihova sodišča :-)))


P.S.: Kakšna je razlika med Microsoftovim bundlanjem Media Playerja in Wintenda ter Telekomovim bundlanjem ISDNja in ADSLa?
Ja, jasno! V primeru Microsofta gre za ameriško korporacijo, vse, kar prihaja iz ZDA in kar diši po kapitalizmu je pa avtomatično dobro. Telekom pa je ostanek bivšega sistema, komunistični agent takorekoč, zato ga je treba zj***. Zdaj, ko so skoraj vsi stari partizani in domobranci pomrli, je treba hitro najti novo temo na kateri bomo bili boj med komunizmom in kapitalizmom, ne?
sudo poweroff

poweroff ::

No, evo, še en zelo konkreten primer!

" a je komu izmed vas uspelo v linuxu usposobiti pametno kartico?"

"zadnjič sem prejel odgovor iz banke na vprašanje če je to možno:

Na Windows okolje pa smo trenutno vezani zaradi upravitelja kartičnih certifikatov (CSP), tako da je trenutno uporaba i-Net Banke s pametno kartico možna samo z brskalniki v MS Windows okolju."

"Sumim pa da imajo neko čudno navezo z microsoftom - namreč še do kakega meseca nazaj sploh ni bilo mogoče certifikatov uvoziti v firefox (ali kaj drugega), ampak samo v IE! No očitno so le dobili dovoj pritožb da so se nas usmilili ;)"

Torej - če hočeš uporabljati internetno bančništvo - moraš uporabljati Windows.
sudo poweroff

darkolord ::

In za to je jasno kriv Microsoft

borchi ::

ja, darko, hitr si zakapiral. tokrat si samo kakih 200 postov nucal. a big cookie before bedtime for you today.
l'jga

BluPhenix ::

Microsoft, ne primerjaš pravilno.

Motor, podvozje, sedeži so hardware. Hardware naredi ena firma oziroma naredi več firm, po standardih ene firme. Gume, gorivo, motorno olje, to so pa software, gume pašejo na različne avte, isto olje uporabljaš na vseh avtih bencin točiš v vse avte isti. Kaj bi naredu, če bi bencin deloval pravilno le v BMWjih in ostalih avtih ne? Ali pa ko kupiš recimo Opel corso bi ti rekli da jo moraš kupiti skupaj skupaj s 5000l goriva znamke petrol? Seveda če nočeš tega goriva ga lahko vržeš stran, ne smeš ga pa prodati ali pretočiti v svoj drugi avto, ki ga imaš doma? Take primerjave so bolj na mestu, malo pomislite preden delate neke čudne kombinacije.

username ::

Aplikacij pisanih za en OS ne mores poganjat na drugem
Prej nisi govoril o tem, temveč o problemu prepoznavanja dokumentov, če uporabljaš non-MS pisarniške programe.

Ne moreš argumentirat na primeru prepoznave Word dokumentov, ko ti dokažem nasprotno, pa se izgovarjaš "ja ampak operacijski sistem...", čeprav smo trenutno govorili o nečem drugem - to je neresno!

Si kdaj poizkusil pisati na NTFS particijo s cim drugim kot z Win? Najbrz ne. Ocitno ne poznas stvari, ne poznas trzisca, kaj sele tehnologij
Res je, o NTFS ne vem kaj prida (razen da imam v NTFS formatiran disk).

Ponavljam:
nismo govorili o tem, s čim pisati na NFTS ali whatever*.

Govorili smo o tem, ali se da brati in kreirati dokumente, kakršne uporablja MS Office, še s kakšnim drugim programom. Ti si trdil, da je to nemogoče. Da če imaš katerikoli pisarniški program razen MS Office, ne moreš delati z dokumenti, kakršne naredi MS Office in si izvisel.
In ta tvoja trditev ne drži.
Tako preprosto je to.

Nobene akrobacije z omenjanjem NTFS, različnih OS itd ne pomagajo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

IgorGrozni ::


Glede ekonomije:


To kar je pri monopolu moteče in zakaj je tudi kapitalizem ( izbor-najboljšega-v- ostrem - tekmovanju - z- drugimi- je-naraven-evolucijski) , tudi ameriški, cepljen z antitrustovskimi zakoni, je monopolni dobiček(dobiček, ki, ko je večji od ˝naravnega˝dobička panoge.

Monopolnost pa ne ˝posesa˝ dobička iz zraka, ampak ga nekomu odvzame. Svojim konkurentom, sorodnim panogam in celotnemu gospodarstvu. Ker ga posesa nekaterim bolj, ti pač zaradi manj dobička=kapitala zaostanejo v razvoju, se ne razvijajo ˝enakomerno˝in lahko dobimo t.i.m. ˝strukturna neskladja˝. V skrajnem primeru dobimo gospodarsko krizo, vsekakor pa neoptimalni razvoj. Gospodarstva, države, regije.

Zato pa imamo v vseh državah, tudi v ZDA, keynesianizem, poseg države v gospodarstvo. Pumpanje denarja države v orožarsko industrijo.... Kolikšen delež predstavlja Bushevski primanjkljaj v BDP-ju ? Pravzaprav, kam mislite, je poniknil gigantski proračunski primankljaj, ki ga je pridelal Bush ?... Direktno v neoptimirano gospodarstvo.

Če sledite denarju, boste ugotovili, da je na oblasti v ZDA gospodarsko trenutno najbolj socialistična(planska) oblast v zadnjem obdobju. Državni intervencionizem par exellence ! Eheh !
Kako daleč je free market ??

Sporno je le dvoje, da zajema denar za ˝socializem˝ sorazmerno bolj pri revnih, kot pri bogatih in da spet v največji meri ta denar najprej konča pri ˝fat cats˝, še najbolj (neupravičeno) pa pri monopolistih.



Gled zakonodaje:
Za vsak člana družbe ( posameznik, skupina, podjetje, korporacija ) velja načelo pozitivnega prava. Dovoljeno je vse, kar ni izrecno prepovedano ! Kršitev prepovedi pa se mora dokazati na sodišču ! Do tam pa je vsak postopek posameznika,...korporacije legalen. Tako tvoje pluvanje po ˝uradnih prostorih˝, kot izkoriščanje monopolnega položaja korporacije.
In mislim, da se moram strinjati z Thomasom, ko pravi, da je kapitalizem osnovan na človekovih pravicah.

Glede M$:
M$ je monopolist na trgu programske opreme. Navajanje šolskih, lepobesednih definicij ne spremeni tega. In ta položaj tudi krepko izkorišča. Z svojo močjo določa višino ˝vstopnega praga˝za vse ostale. Vendar mu je to dovoljeno ( do sodb)!!!. Pika.
Samo počne tisto, zaradi česar je na trgu. Pridobiva dobiček! As much as it can !
Medijsko preganjanje, ali EU preganjanje, ali Op.S. preganjanje je v bistvu res v maniri najtršega komunizma. Skupine ljudi, ki bi si rade z ˝gobcanjem˝ prisvojile/razdelile dobiček, ki ga sedaj pobira M$ ( in to ne samo monopolni dobiček), ker si ga niso sposobne priboriti na trgu. V kompeticiji.

Ker če natančno pogledamo, je EU IT industrija, kar nekaj let za USA IT industrijo (če bomo z zakonodajo onemogočili kompetitorje izven EU v Evropi, bo IT Evrope bliskovito zaostala še za nekaj let, saj bomo ustvarili domač monopol na nižji stopnji razvoja..)


Sedanje Op. S. tarnanje, pa je sicer zelo simpatičen, a jalov poiskus spraviti na kolena M$, na, zanimivo ( I wonder why :\? ,... mogoče zaradi relativno nezahtevnih izdelkov, ki bi jih lahko kleplje skoraj kdorkoli, zaračuna pa jih z MS cenami,... ? malo dela(pameti), veliko zaslužka, hmmm...) najbolj privlačnem trgu, SW za posameznike.

Saj na IT rešitvah za gospodarstvo še nekako gre, ali se motim ?

Zakaj jalov poizkus ? Zato, ker za najbolj pogostega potrošnika, ki hoče produkt samo uporabljati ( aplicirati, saj se razumemo ?), ne pa reševati puzzlov, M$ prodaja:

1. Superiorne produkte : M$ ponuja na tem trgu uporabniku najbolj prijazne rešitve: Enostavne namestitve, slikovno upravljanje, povezljivost in izmenljivost z drugimi, ipd ...S tem, da so vsi produktii v tem trenutku dodelani najboljše na svetu.
Takšne so potrebe potrošnikov-trga.

2. Superiorni ponakupni servis. Ne glede na občasne (ali pa stalne:D ) mrke MS OS in podpore uporabnik ve : Kdo je proizvajale, kakšna je njegova tel. št.... ,
Dobiva redno, avtomatično popravljanje napak ali spreminjanje funkcionalnosti v odvisnosti od novonastalih potreb uporabnikov, izboljšave, zastonjske programe ( WMP), ipd...
Takšne so potrebe potrošnikov-trga.
Kojeg kurca, kam naj pokličem, ko imam težave z OpenOffice ? In ko je potrebno nekaj funkcionalnosti dodati danes, koga ali kaj naj počakam, vprašam, downloadam... od kod ?

3.Nižje cena zaradi velikih serij.
Če se samo spomnim ˝saldo/konti majstrov˝, ki še zdaj pričakujejo za crap program, ki potrebuje več žive sile za vzdrževanje uporabnosti, kot za uporabo samo, ..ki pričakujejo plačilo, kot bi izrodili iz možganov formulo za pretvarjanje dreka v zlato, mi kar slabo pride.

4. M$ je delniška družba, v katero so ljudje vložili denar, ta denar pa izgubijo, če podjetje ne dela dovolj dobro. Ni samo Billy. In zaposleni v M$ se prekleto trudijo, da izdelujejo dobre in uporabniku prijazne produkte. Ker če jih ne, izgubijo delo ! In vloženi denar ! Ugled ! Ponos !...Lakota ! Taka in drugačna. Z drugimi besedami, ni jim vseeno in motivirani so vrhunsko !

In če naslednje podjetje, npr. Dell, HP, dobi crapy program od M$ in manj zasluži, ker so potem njihovi produkti slabši od konkurence, mislite, da nima in ne uveljavlja penalov ?.
Saj so tudi oni na trgu z in zaradi denarja !
In ko Op. S. programje ne dela konkurenčno dovolj dobro, kaj mislite, naredi CEO od HP ? Toži človeštvo, boga ali kaj ? Ponoči lahko tuli v Luno ! In če ga jaz, lastnik, uhvatim, da je plačal eni neznani, kapitalsko ne dovolj involvirani firmi, za programje, ki konkurenčno tako slabo dela, da izgubljam denar, tožim pa lahko zrak,..jadna mu majka ! In enako velja zame kot davkoplačevalca !



Pa še nekaj. Trditve Op.S. , da M$, prisiljuje v boljše izdelke, me spominja na tisto pravljico... krojaček-hlaček....sedem na en mah....

M$ sili k razvoju nujnost ustvarjanja zadosti velikega dobička, da lahko ˝tehnostruktura˝( J.K.Galbraith ) v miru dela.Z močjo , ki jo ima, grožnje odstrani ali kupi.
Da pa pri Op. S. ne gre za grožnjo, pa dokazujejo tako inferiorni produkti, kot tudi dejstvo, da na podlagi Op.S. noben resen ˝igralec˝še ni poizkušal resno prodreti na dobičkanosen trg M$. Igralcev z dovolj denarja pa je dovolj.

Ja,ja,....sedem muh že... ne pa M$-a. Žal Op.S. nima šans, dokler je ek./pol. sistem tak kot je in dokler sam ne bo drugače organiziran.

LP.IgorGrozni

BluPhenix ::

A res ne vidiš da je isto?

MS je naredu Windowse IN Office. .doc dokumentov ne moreš 100% uporabljati z drugim programom, tako kor ne moreš na NTFS 100% pisati z drugim sistemom kot Windows. Res ne vidiš analogije? Ej bo treba začet malo možgane uporabljat. Če še vedno ne vidiš da je debata o istem pomisli na tak, poenostavljen način: Windows "pišejo" na disk NTFS file, ki jih znajo v celoti če Windows prebrat (tako kot Office .doc file).

Če hečeš pisati ali brat z NTFS particije s katerim drugim operacijskim ne moreš. Tako kot ne moreš v .doc file pisat ali jih brat z drugim kot officem (tukaj privzemam 100% podporo, da se ne boste obešali na to).

Dej vzemi v roke kaj literature in potem bluzi kaj se da in kaj ne in postavljaj primerjave, saj očitno ne veš kaj primerjaš.

borchi ::

@username: a nardimo en test. ti izber poljuben non-MS pisarniški program, js pa izberem fajl narejen v ms office. in če ga ta program prebere brez napake si ti zmagal, drugače pa js. si upaš?

ja ali ne?
l'jga

borchi ::

@IgorGrozni:

add1) določen proizvajalec, ki ima sicer samo manjši sadovnjak za bajto se ne bi strinjal. videl sem že tudi nekaj ozpod prstov "komunistov", kar je meni boljše, lažje za uporabljat in imam boljšo podporo kot pa pri ms slovenija, kjer telefoni zvonijo v prazno, kadar pa ne se pa pogovarjam z imbecilom.

add2) če imaš težave z openoffice in nimaš koga poklicat si pač neumen, ker nisi kupil sun office za $79, ki je po funcionalnosti enak openoffice + še kak bonus.

add3) ??? argument(?) česa je to. da če imaš veliko serijo si po defaultu ok in vsi na kolena?

add4) in? a to je kj novega? v ibm-u, novell-u.... pa delajo za značke in lizike?

da pa konkurenca prisili vsa druga podjetja k razvijanju boljših produktov, ms pa prisili sam sebe je pa ... SMEŠNO.

glede ekonomije: monopoli ne "sesajo" dobička konkurentom ampak potrošnikom. bolj precizno, monopol si prisvaja potrošnikov presežek.
l'jga

IgorGrozni ::

Borchi:


Eh, ne bereš. Ne razumeš. Ne misliš.
Še eden, ki raje piše, kot misli !

LP. IgorGrozni

BigWhale ::

> In ta tvoja trditev ne drži.
> Tako preprosto je to.

Kateri program ponuja 100% ali pa vsaj 95% zdruzljivost z MS Word/Excel formati?

Povej, ker bi ga rad uporabljal.

borchi ::

@IgorGrozni: s katerim delom mojega odgovora točno se ne strinjaš? js sem vsaj argumentiral. kaj si ti misliš o mojih bralnih sposobnostih verjetno malokoga tukaj zanima. če ne misliš samo smetiti foruma pa lahko daš kotraargument. če se ti pa ne ljubi pa izkoristi odvečen čas in se nauči postavljati klicaje, vprašaje in oklepaje. se bojo tvoje klobase vsaj lažje brale.

(zadnji stavek je samo zato, da pogledam, če stvar razumem, če se spustim na tvoj nivo)
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

BigWhale ::

Igor:

1) Subjektivno mnenje. ZELO subjektivno. Meni osebno se zdi naravnost retardirano, da ne morem odstraniti Maximize knofa v programih. KDE mi to omogoca ze od prve verzije. To mi je omogocal ze FVWM.

Kaksne so potrebe potrosnikov ne ves. Ker jih 80% pozna samo en produkt, za ostale pa, ce jih ze poznajo, jih poznajo le povrsinsko. Nihce se pa ne poglablja zato, ker so ostali marginalci.

2) Superiorni servis je fiktivna entiteta. V 90% ti MS support rece, da se obrni na 'hardware vendorja'. Iz izkusenj govorim. Precej letnih.

3) Nizje cene? Velike serije? Cesa? To je pa najvecja traparija kar bi jih lahko povedal. Saj ne potrebujejo pol tone zeleza, da naredijo ene Windows. Rabijo CD stamper. Tega pa lahko vsak lolek najame za sitne pare. Si prebral moje prejsnje poste? Sem ze omenil, da je strosek proizvodnje (ne razvoja) prakticno nic v primerjavi s katerokoli drugo industrijo.

4) Eh? A ti ves kako izgleda razvoj software-a? V nekem resnem podjetju, ki se s tem precej dolgo ukvarja? Govoris tako, kot da ne ves. Denar ni ravno neka motivacija. Ugled? V MSju? Kjer delas med tisoci ljudi? Si ze slisal za izraz Code Monkey?


Dell, HP? Penali za crappy software? A si ze kdaj prebral EULA? MS ti pove, da oni v bistvu delajo crappy software ampak, da je pa tvoj problem, ce ga kupujes.

V cem se F/OSS razlikuje? V tem, da podjetje, ki proda neko storitev, ki temelji na F/OSS tudi podpira. Ce nekaj crkne, to popravijo. V MS primeru se pa zgodi, da podjetje rece, 'jah windows so krivi, da stvar ne dela' ona stranka pa skomigne z rameni, se malo po glavi pocoha, se malo pojokca, potem se pa navadijo 'workaound-a'.

Spet, precej let izkusenj, ki to potrjujejo.

darkolord ::

da ne morem odstraniti Maximize knofa v programih
|O *sigh*

V 90% ti MS support rece, da se obrni na 'hardware vendorja'.
Jah, tko je, ce uporabljas crappy hardware...

Ce nekaj crkne, to popravijo
V MS primeru, tudi popravijo... (al so pa dumbassi (ponudniki storitve, jasno))

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

>Kje so kakšne sodbe, ki prepovedujejo MSju uporabljat svoje formate. Doc, pa NTFS ... pa tko naprej?
>To le vi, odprdokodniki, stalno navijate, da so.
>Živite v iluzijah! Pa če še tako mene vlečete not v temo ... jest nisem pomemben, naj počivam v miru!

Thomas, kdo je pa govoril o kakršnihkoli prepovedih? Zahteval si dokaz, da je pravna stroka ugotovila, da je MS monopolist in da ta položaj izkorišča. In si ga dobil. Kje je pa bilo govora o kakih prepovedih? Pa nihče te ne vleče v to temo, sodeluječ pač prostovoljno. Sej ni treba, če nočeš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

IgorGrozni ::

BigW:

Ker si bolj resen :D :
1. Glasujejo potrošniki ( no ja, monopol.. pa vendar). Njihov glas je raziskava trga. Ni samo monopol vzrok razširjenosti MS.
2. Superiorni servis je sama izdaja service packov in popravkov, driverjev, .... Saj naduti in verjetno slabše plačani (slabše izobraženi)na MS Slovenija niso ravno superiorni servis. Globalno ( pri SW je globalno pravilo) dobiš dober servis.
3. Oh, come on ! Cena SW ni cena CD. Cena je načrtovanje, inženiring, izvedba... Pamet. Stroški 1000 Redmondašev se razdeli kot vsaka drug strošek. Na več prodanih izdelkov, manj na izdelek.
4.Kaj veš o organizacijski kulturi podjetja. Kaj veš o sredstvih in načinih motivacije na meji koristnosti plače kot motivacije. In na koncu koncev imajo zaposleni denar vložen v zadevo. Ne samo kot delnice, tudi kot penzijsko varčevanje, ko so stari 40 ni več dobrih služb,....
Sorry BigW. ampak o tem, kaj motivira delavca v IT ali kjerkoli drugje v razvitem kapitalizmu, veš očitno toliko kot jaz o programiranju. Malo !

Ali ti resno misliš, da se podjetje kot npr. HP v pogodbi zaveže z M$ kot ti, z EULO ? Ha, podjetje, ki tvega miljarde $ v poslu in ki porabi miljarde v MS ? Obravnavano kot ti ? Tja, BigW. ne !

Če crkne popravijo !! Ja in ko zaradi slabega, e.g. analitsko- investicijskega software naročnik zajebe miljone $, kdo mu jih povrne ? Iz kapitala podjetja ?? Mogoče posamezniki iz podjetja, ki v bistvu vložijo možgane ne denarja ? Tudi ti znajo izračunati, da jih ceneje pride umik, kot povrnitev škode. Kapitala tako ali tako nimajo.

Mogoče je ˝ umrl Ubuntu˝ res fools day joke, a vest bi lahko bila resnična. Da imam IT poslovanje podjetja na podobni lahko umirajoči osnovi, se lahko samo še ustrelim. Zaostal sem v trenutku za konkurenco ! Ne kriv, ne dolžen. Leta mojega dela, pffff...., kot Keyser Soze...

LP. Igor Grozni

BigW:
To kar ti poizkušam povedati že vse te poste nazaj je, da bi tvoje - in vseh ostalih želje , da bi bil sistem malo bolj human ( ki bi moral obdržal učinkovitost evolucijskega kapitalizma, !! conditio sine qua non !) zvenele prepričljivo, če bi zadevale spremembo vsega sistema, ne pa da si prizadevate za spremembo vam pomembnega in vaš profit zadevajočega dela !
In ko zraven zatrjujete, da to počnete zaradi humanizma, .... Cssss.

Komunisti so to počeli za prihodnost, KC za neobstoječi kraj, nacisti pa za raso...
Prav vi pa se zavzemate za splošno dobro - Za narodov blagor.:D .Ahm.

Poldi112 ::

1. Zgolj in samo monopol je posledica razsirjenosti MS. Zdaj so sicer malo bolj kakovostni, ampak poglej si situacijo 5*10 let nazaj. A res lahko reces da je njihova prijaznost uporabniku in superiornost produktov tista, ki jim je zagotovila trzni delez.

Pa tudi danes sta osX in linux bolj uporabniku prijazna. OsX neukemu uporabniku in linux malo bolj naprednemu uporabniku. Samo ce ne poznas pac ne ves.

2. Superiorni servis, ki rabi tedne za crittical patche in mesece na srednje kritcne, kjer jih ogromno sploh ne popravi,. to je zate superiorno? Na linux pa ne upas, ker ni za njimi firme, ki bi zavlacevala izdajanje popravkov in jih dobis takoj???

Ni mi jasno kaj hoces povedati s tem:
>Ja in ko zaradi slabega, e.g. analitsko- investicijskega
>software naročnik zajebe miljone $, kdo mu jih povrne ?
Mogoce da ti MS povrne skodo?

In to da firme crkujejo ni nic novega. Sem uporabljal WordPro. Je crknil. Ce bi bil opensource bi verjento zivel naprej. Sam sebe streljas v nogo. Znova in znova. Edino nikakor ne mores spregledati tega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Naredite komercialni Linux, prodajajte ga, konkurirajte MSju! Požvižgajte se na bluz z imenom GPL ... in po nekaj letih "otroštva", skozi katerega je šel tudi MS ... zdej pravite, da so bili to njegovi "nekvalitetni časi" .. boste lahko resen soigralec.

Ampak pozabite na OC in zastonjsko deljenje programov. Iz društva revolucionarjev postanite firma.

Mogoče je potem prihodnost OSa vaša. Pa Officea tudi. Če mislite, da se bo svet večno vrtel okoli teh dveh stvari. Če mislite, da se zdaj, to še nekako razumem.

BigWhale ::

Darko,

Kje imam v control panel to moznost? Resno, brskanje po registriju je crap. Tega user ne dela. Se bom spomnil nate, ko bo nekdo rekel, da ne mara konzole ali pa da je editiranje config datotek traparija.

Crappy hardware? Tale tvoj argument je crappy...

MS popravi stvari? Koliko casa si cakal na service pack in kdo od MSja je prisel k tebi domov ti ga instalirat?

----

Igor,

1) Sem ti ze rekel, da glas nekoga, ki pozna samo eno plat medalje ne steje. Ravno zaradi monopolnega polozaja. Ne mores ti nekaj oceniti kot dobro, ce nimas reference. Lahko samo reces, da ti je vsec. Nimas pa neke primerjave.

2) Izdaja service packov je superiorni servis? Meni se bolj superiorno zdi izdajanje popravkov v manj kot 24 urah. In pa usklajevanje ostalih s temi popravki. Prakticno vsaka distribucija ze ima avtomatske nadgradnje. Tukaj ni MS nic bolj superioren. Imajo pa prednost pri driverjih. Ja, to se pa strinjam ampak, prednost se zmanjsuje, precej hitro.

3) Cena ni zaradi tega nic nizja. Prej obratno. Vec razvijalcev je vecji strosek.

4) Hm, o motivaciji vem se toliko vec, ker delam v IT podjetju, delal sem v vec njih, poznam malo morje ljudi, ki delajo v IT podjetjih. Ves kaksna motivacija je razvijalcem denar? Taka, da se raje odpovedo petim procentom place, kot pa polnemu hladilniku v kuhinji in free kavi/pijaci. Delnice? Stock options? Ah lepo te prosim, stock options je en fopfop delodajalcev, kako privabit dolocen tip kadra v firmo. Razvijalci imamo druge zelje, eksotika hardware, nove tehnologije, razvoj. Denar pa pride sam od sebe, ni pa neka blazna motivacija. Meni, trenutno, bo najvecja motivacija 80% delovnega casa doma. Penzija? 40+ let stari? To niso razvijalci, ce pa je kak je pa redek primer. To so ponavadi druge vrste ljudi, ki pa so, ja, bolj na denar usekani. Ampak oni ne furajo razvoja naprej.

Igor, najdi mi en primer, da je hw vendor pokasiral kaj denarja od MSja, ker je ms pustil bug v nekem svojem izdelku.

Um, povrnjeni milijoni? Zato ker je prislo do napake na nekem F/OSS programu? Denar ti povrne tisti, ki ti ga povrne, ce pride do napake na MS programu. Nihce. Preberi EULA. Resno. Pri uporabi MS software-a nimas NOBENE garancije, da ti bodo stvari delovale, kakortudi nimas nikogar, ki bi ti povrnil poslovno skodo ob izpadu. Kaj bos? Tozil MS? Najdi mi en sam primer, ko je to uspelo. Oziroma, ko se je to sploh zgodilo, no matter the outcome.

Lahko umirajoca osnova? A zaradi tega, ker je F/OSS based? A ti nastejem nekaj imen? Hm, Digital, se spomnis digitala? Ali pa Next, Commodore, pa se izven IT industrije, Enron.... Imena precej dobro stojecih podjetij, ki so crknila, prakticno cez noc. Kdo ti bo zdaj popravil nexta ali pa eno alpho ali pa odpravil en bug na tistem starem vaxu, ki cepi tam v kotu.

Ampak pri F/OSS je razlika v tem, da dejansko lahko popravis zadeve. Najames nekoga, da ti jih popravi, ce sam ne znas. Kdo ti bo sedaj odpravil bug v Windows NT? Obsolete so? Ja in? Linux 2.0.34 je tudi obsolete, pa lahko popravis kak bug, ce si to zazelis.


> če bi zadevale spremembo vsega sistema, ne pa da si prizadevate
> za spremembo vam pomembnega in vaš profit zadevajočega dela !
> In ko zraven zatrjujete, da to počnete zaradi humanizma

Zdaj pa ze bluzis v tri dni. Nikjer ni bilo govora o kakrsnem koli profitu, kaj sele o humanizmu. To je zrastlo na tvojem zelniku. Zakaj, ne vem.

Jaz si pa prizadevam za spremembe celotnega sistema, MS je pa v celi igri dalec spredaj na fronti. Jaz nisem kriv, da si je izboril taksno pozicijo. Ni pa MS edini, ki bi bil bad guy. Dalec od tega.

IgorGrozni ::

Prav sedajle se mi je instaliral novi KPF 4.1.3. Sam, z WinInstallerjem. Par sekund. To je dober program, servis in produkt.
Mogoče nisem bil jasen:
Op.S. je kot mravlja na MS slonu, le da ste zelo glasni, ko vpijete ˝Daj ga Viktor !:D ˝. In vsakič, ko slon prestopi in vas malo pomendra, kričite ˝Faul, faul˝,... namesto, da bi bežali. Saj veste, tam, kjer sloni plešejo,...

Tisto kar poganja konkurencni razvoj v MS, so predatorji tipa IBM, Apple, vsi Sonyi, Googli, ipd. Zaposleni v MS vedo, da če ne bo dobrega produkta in če ga ne bodo obnovili na dve leti(npr.), ne bodo imeli česa prodajati in ne bo dobička, miru, službe, denarja, ...( t.j. delovanje tehnostrukture..).
Hkrati pa vsi skupaj, lastniki in zaposleni vedo, da če bodo pokazali slabosti, jih bo kak predator takoj napadel in pojedel.

Glede na to, da na tem forumu prisegate na znanost(čeprav bi v teor.ekonomiji težko našli kaj dosti znanosti:8)) :
Kakršnakoli resna analiza, makro, mikro, ali pa recimo ( tale naziv mi je všeč>:D ) analiza z pomočjo matrik priložnosti, konkurenčnosti,...z orodji, ki jih teor. ekonomija pozna, za Op.S. ne more ugotoviti drugega, kot da gre za eksotiko, ki nima prav nobenih možnosti uspeha. Ne takšna kot je in ne v tem okolju !

LP.IgorGrozni

IgorGrozni ::

BigW:

2. Zaradi driverjev (format frik:D )sem jaz, preprost uporabnik, zgubil že stotine ur, in to pri MS. Kaj bi bilo šele pri Op.S. Ker niti kišta ne dela, kaj šele SW.
3. Hm, ..daj no še enkrat premisli odnos stroški/količino. Prosim, prosim, da ne bo treba debatirati o matematiki 1+1=2
Ker tudi borchi-ja ne preziram, le premalo časa imam, da bi šel še enkrat poštevanko razlagat. Raje porabim čas za dobro debato s tabo in podobnimi.

4. Mejna motivacijska vrednost plače za zaposlene pomeni, da ko je plača dovolj velika, ne predstavlja več glavnega motiva. V ospredje pri zaposlenih pride to kar ti naštevaš. In med njimi je tudi ponos... Ne smeš pa pozabiti, da tvoje lastnike zanima predvsem in samo dobiček.!

Ali bi ti, ko ti mulec razbije šipo na avtu tožil državo. Ne. Prvega v vrsti. Tako jaz. Podjetje, ki mi proda, karkoli že jaz uporabljam, in to ne dela ! Če mi ne more garantirati z primerno velikim kapitalom glede na možno izgubo, se izogibam. Ne dam mu naslednjega naročila, ipd. Mene ne briga, kaj imata on in (MS) ! In tako po verigi gor do MS. Še enkrat, če misliš,da MS dela pod enakimi pogoji z HP, kot s tabo, si pa res nepoboljšljiv romantik. Bravo !
Veš, da slej ko prej pritresete v argumentacijo, pravico, skrb za državo, ljudi, razvoj, ipd. , .....skratka humanizem.
In če sam ne priznaš profitnega motiva, še ne pomeni, da ga ni. Mimogrede, od česa živiš zadnje čase ? ;)

Zgodovina sprememb…

borchi ::

Zaradi driverjev (format frik:D )sem jaz, preprost uporabnik, zgubil že stotine ur, in to pri MS.

ti maš mal izkrivljen pogled na to kaj je preprost uporabnik, al pa poslovni uporabnik. format frik? lemme guess - 11 years old?
le premalo časa imam, da bi šel še enkrat poštevanko razlagat

ne rabiš se s poštevanko zamujat al pa s tolčenjem okoli grma. povej mi zakaj naj bi veljalo, da če imaš veliko serijo, da imaš s tem tudi kvaliteto. sem te vprašal že prvič, samo branje danes mal nagaja?
Tisto kar poganja konkurencni razvoj v MS, so predatorji tipa IBM, Apple, vsi Sonyi, Googli, ipd.

zanimivo! predvsem zato, ker trdiš tudi tole:
Pa še nekaj. Trditve Op.S. , da M$, prisiljuje v boljše izdelke, me spominja na tisto pravljico... krojaček-hlaček....sedem na en mah....

in ker vemo, da IBM, Novell, Apple uporabljajo kr nekaj open source kode, človek MORA sklepat, da ne veš ravno kaj trobezljaš (če smo že ravno pri slonih).
Ali bi ti, ko ti mulec razbije šipo na avtu tožil državo. Ne. Prvega v vrsti. Tako jaz. Podjetje, ki mi proda, karkoli že jaz uporabljam, in to ne dela !

seveda. ti lahko gnjaviš bogega sp-ja, ki ti je glavno knjigo naredu. ko ti bo pa excel narobe zračunal, ti bo pa MS EULO na čelo vtetoviral, da te bo vsako jutro pred pranjem zob ogledalo spomnalo kak cepec morš bit zaradi položaja, ki ga MS ima na trgu.
Še enkrat, če misliš,da MS dela pod enakimi pogoji z HP, kot s tabo, si pa res nepoboljšljiv romantik.

če misliš, da MS OEM partnerje manj stiska kot končne uporabnike...

edit: evo, tudi tokrat brez humanizma. ccc....
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

IgorGrozni ::

Borchi :

1. ne bereš --> nikjer nisem trdil, da je za kvaliteto prednost velika serija. Trdil sem --->nižja cena zaradi velike serije
2. ne razumeš ---> Op. S. je krojaček hlaček, Viktor, ipd. - ne HP, ipd.
3. ne misliš ---> iz vsega ostalega

Poštevanka,...žal, žal,...

LP. IgorGrozni

Zgodovina sprememb…

borchi ::

kot sem že reku, tu nikogar ne zanima, če jaz znam brat, razmišljat, ...

za krojačka hlačka bi te moral prosit, za vsebino. očitno je kot otrok nisem poslušal al pa sem pozabil. ti imaš to prednost, da si še bolj v rosnih letih in so ti pravljice in basni še bolj sveže. skratka, kaj zdej? a open source ma vpliv na ms al ne?

za velikost serije/ceno se ti pa iskreno opravičujem. očitno sem preveč bral med vrsticami. ti si pa očitno samo hotel povedat, da je velikoserijska proizvodnja cenejša. breakthrough!!! morem priznat. mogoče bo to celo kdaj v učbenikih.

s tem, da me boš pa na lekcije poštevanke pošiljal, se pa ne boš zmazal. take argumente uporabljajo otročaji.
l'jga

Poldi112 ::

Sej po svoje ima Igor prav. Freesoftware nima kolicinskega popusta, ergo MS je cenejsi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

borchi ::

@Poldi: :D
l'jga

BluPhenix ::

Jaz tudi :).

Sej to, da pri M$ rabiš plačat enega usposobljenega admina in kupit licence verjetno pride res cenejše kot pri linuxu plača enega usposobljenega admina. :\ Aja, sej je M$ izvedel raziskave in je tudi on prišel do teh ugotovitev...

IgorGrozni, kot so to že povedali, če software ki ti ga je neka firma naredila pri tebi ne deluje pravilno zaradi buga v sistemu firma ni kriva. Tako kot ni kriv proizvajalec bencina, če ti avto cuka zaradi tehnične napake. Res ne nese?

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Kje imam v control panel to moznost?
Pac en program si instaliras in lahko vse s checkboxi postoris, ce ti je to lepse...
Aja, zakaj pa bi user to sploh hotu narest?

Crappy hardware? Tale tvoj argument je crappy...
Ne. Ce ti 3rd party driverji sesuvajo sistem, kaj naj MS nardi glede tega? Kupijo proizvajalca hardverja, da bojo tebi na ljubo popravili slabo napisane driverje?

MS popravi stvari?
Se enkrat preberi, kar sem napisal...

darkolord ::

Tako kot ni kriv proizvajalec bencina, če ti avto cuka zaradi tehnične napake.

Kaj pa ce bi nardili malo drugacno primerjavo... proizvajalec avtoradiev, ki dela avtoradie samo za Yugote... ampak ti radii ne delajo v Yugotih, ker sta zelena in rdeca zica za priklop zamenjani... lahko proizvajalec radiev samo jamra, al pa pac nardi zadevo tako, da bo delala

BluPhenix ::

ne, ne bo šlo. Namreč nisi napisal kdo zamenja žice, proizvajalec avtoradija, ali Yugo ne naredi avta kot piše v specifikacijah. Nisi napisal kdo je naredu napako. Moja primerjava je čisto na mestu.

Tudi nisi nikjer upletel uporabnika. Če firma dela avtoradijo za yugo in ga naredi po specifikacijah ki jim jih je dal Yugo in potem radio ne dela ker so pri Yugotu zamenjali žice, ni kriv proizvajalec avtoradia.

Še to, če je proizvajalec avtoradija naredu napako mu lahko težiš da jo popravi. Če je Yugo naredu napako boš težil proizvajalcu radia?

Če ti narediš en software ki dela pod Windowsi po specifikacijah M$ in ne dela zaradi napake v sistemu nisi kriv ti. Lahko poskušaš narediti program ki nekako obide to napako, kar pa ni vedno izvedljivo. V tem primeru lahko le čakaš dokler M$ ne popravi sistema, v tem času pa lahko crkneš.

Zgodovina sprememb…

borchi ::

ampak ti radii ne delajo v Yugotih, ker sta zelena in rdeca zica za priklop zamenjani... lahko proizvajalec radiev samo jamra, al pa pac nardi zadevo tako, da bo delala

še sreča, da IRL proizvajalec avtoradijev ne ugotovi, da so vse žice sive barve. pol jih ne dela nič, druga polovica pa enkrat tako, drugič drugače...
l'jga

darkolord ::

Ja... ampak moj point je, da bi proizvajalec avtoradia lahko vedel, da recimo Yugo ni narjen, kot je treba - lahko bi stvar testirali, namesto da bi glede žic pogledali samo v navodila...

Če je Yugo naredu napako boš težil proizvajalcu radia?
Zakaj pa ne, če ostali delajo brez problema??

borchi ::

ker je bolj smotrno, da vsak jebeni proizvajalec avtoradijev razdira yugote, kot pa da proizvajalec yugota da ven navodila v katerih so stvari opisano tako kot dejansko so???!!! mislim, vdam se.... ti nas dejansko hočeš prepričat, da je to way to go??? workaround je boljši od fix-a???!!!

škoda besed...
l'jga

darkolord ::

Nism reku da je boljsi... sam ce NI fixa, je pa workaround EDINA moznost... Al me hoces prepricat, da je najboljsi tisti nacin, da samo vzdihujes pa jamras...

Kupca boli k...c, zaradi cesa stvar ne deluje... bo pac kupil tisto drugo, ki dela...

borchi ::

bo pac kupil tisto drugo, ki dela...

ampak to izbiro (kupiti TISTO drugo) naj imajo samo kupci "avtoradijev", čist ok pa je, če je samo en "yugo"?

pa če me boš zdej začel prepričevat, da ms nima in ne zlorablja monopola na trgu OS, te nekak ne bom mogu jemat resno.
l'jga

BluPhenix ::

no, darkolord si končno prišel okoli.

Yugo ne izda popravka, zato en priozvajalec avtoradijev propade, ne ker bi bili njegovi izdelki slabi, ampak ker Yugo ne dela tako kot bi moral treba.

Če nadaljujemo z Yugotom: Pri Yugotu bodo vedli da so zamenjali žici in nekega dne bodo začeli izdelovati svoje avtoradije, ki jih bodo vgrajevali v avto, ker pač vejo kako so naredili avto, bodo vedeli tudi kako morajo naredili avtoradijo da bo deloval pravilno (če bo kakšen dodaten problem bodo v naslednji proizvodnji avte popravili). Ti boš lahko kupil le Yugota z avtoradijem. Če ti ta avtoradijo ne bo všeč boš moral novega domontirati nekam v avto, brez da bi Yugovega lahko odstranil. Bi ti bila všeč taka možnost izbire? Si opazil končno kaj smo hoteli nekateri povedati, al moramo napolniti še 2 strani, da boš spet podal eno primerjavo, s katero boš prišel okoli sebe?

Walkaround ni vedno mogoč.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

borchi: nism nič reku o monopolu...

BluPhenix: zdej si pa skoču na drugo temo.... moji zadnji posti so se nanasali na tisto, da firma, ki ponuja storitve, ki temeljijo na ne-opensource, ne more narest nic, ce njihova storitev ne dela zaradi buga v teh zaprtih programih... workaroundi niso vedno mozni, so pa v vecini primerov... ce je le interes...

borchi ::

čaki, čaki... praviš, da recimo openoffice ne more "zadet" ms office formatov zaradi .... pomanjkanja interesa? hja, pa še prav imaš. zaradi pomanjkanja "interesa" microsofta.

pičkarija, samostojni podjetnik janez elektronček bi rad shranjeval output svoje aplikacije v tak format, da bi ga lahko word in excel prebrala. in zdej ker bi rad mel mal bolj kompliciran output more vržt v reverse engineering ms formatov $100 mio. da mu ne bojo stranke očitale, da ni pokazal "interesa"????!!! BOLANO.
l'jga

darkolord ::

TLE SE NOBEN NE ZNA O ENI TEMI POGOVARJAT...

govorim o eni stvari, pol dobim odgovor cist o eni drugi... spet odgovorim in dobim odgovor o tretji stvari... govora je bilo o BUGIH/HROSCIH in ne o formatih

p**** *****

borchi ::

ti se pa držiš črk kot pijanc plota. ampak, če se nimaš na kej drugega naslonit...

a znaš aplicirat stvari, ki sem jih v prispodobi (ding, ding!!! kaj je že to??) razlagal za ms format, na buge? vsaj približno. samo sem dal za primer ms office formate, da ti bo primer bolj domač, ker si enkrat prijavu eno genialno, kako je uporabnik na boljšem, če npr. ms skriva/menjava/patentira formate.

vejetno bo zdej prletela zahteva, da ti to citiram? ne bo problem.
l'jga

BluPhenix ::

darko, začelo se je z implementacijo WMP, prešlo na monopol M$ in ko si ti uletu je bila debata tudi na formatih, kako jih če nisi M$ ne moreš uporabljat, potem je naneslo že na to kdo je kriv, če nek software ne dela pravilno zaradi buga v windowsih. In jaz sem ti z tvojim Yugotom prikazal kako bi bile stvari, ki sedaj vladajo v IT industriji, v avtomobilski. Nič ne spreminjamo teme.

moji zadnji posti so se nanasali na tisto, da firma, ki ponuja storitve, ki temeljijo na ne-opensource, ne more narest nic, ce njihova storitev ne dela zaradi buga v teh zaprtih programih
... workaroundi niso vedno mozni, so pa v vecini primerov... ce je le interes...


čaki zdej lahko kaj naredijo al ne morejo?
Možnost workarounda ni odvisna od interesa ampak od "zmožnosti" (pa ne programerjev ampak "naprave", sistema), ne da se povsod uporabiti, kot sme ti že napisal, so primeri, kjer workarounda ni! Lep primer je NTFS v Linuxu, interes je ogromen, vendar workaroundi ki so jih uporabili ne delujejo popolnoma, zato z Linuxom pisanje po NTFS particiji ni najbolj pametna ideja.

MrStein ::

"workaround je boljši od fix-a???!!!"
You finaly get it. Your conversion to the dark side is complete.

;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

IgorGrozni :
2. Superiorni ponakupni servis. ... uporabnik ve : Kdo je proizvajale, kakšna je njegova tel. št.... , ...
Kojeg kurca, kam naj pokličem, ko imam težave z OpenOffice ? In ko je potrebno nekaj funkcionalnosti dodati danes, koga ali kaj naj počakam, vprašam, downloadam... od kod ?

Kojeg kurca, kam naj pokličem, ko imam težave z MS Office ? (<-- popravljeno, sorry)
In ko je potrebno nekaj funkcionalnosti dodati danes, koga ali kaj naj počakam, vprašam, downloadam... od kod ?

Daj, izdaj mi to telefonsko številko in se bom 100% strinjal z vsem kar si napisal. Strinjal se bom tudi z vsem, kar boš kadarkoli kjerkoli napisal v prihodnje.

Glede "umrl Ubuntu" pa : Katera linux distibucija je umrla v resnici ?
Naj premislim : Slackware, debian, redhat, turbolinux, mandrake... nope, vsi še migajo.
In podjetja seveda ne morejo umreti, yeah right.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne predvaja novega audio CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
51953 (1909) Tea Time
»

windows media player 10 mi ne dela !?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81427 (1375) bunnyrabit
»

Katere programe uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
424294 (3574) R33D3M33R
»

media player 10 slo

Oddelek: Programska oprema
91690 (1594) Myth
»

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
938323 (6971) BigWhale

Več podobnih tem