» »

Microsoft in EU dogovorila ime

darkolord ::

No ok se zadnjic glede tega... jaz sem govoru o hroscih/bugih/napakah

borchi: tale zadnji post je pa res nesmiseln... jaz sem tudi vse govoril v prispodobi (ding, ding!!!) - v resnici sem pa govoru glede rozic na travniku

BluPhenix: res je da je debata tekla o drugem, samo jaz sem samo BWju odgovoril, pol sta pa vidva z borchijem zacela to naprej razvijat, potem pa tudi malo po svoje...
In kaj ma NTFS veze z bugi, o katerih je blo govora? Ali pa je mogoce v NTFSju bug, ki Linuxu preprecuje pisanje po njem...

BigWhale ::

Igor,
Kakršnakoli resna analiza, makro, mikro, ali pa recimo ( tale naziv mi je všeč[>:D] ) analiza z pomočjo matrik priložnosti, konkurenčnosti,...z orodji, ki jih teor. ekonomija pozna, za Op.S. ne more ugotoviti drugega, kot da gre za eksotiko, ki nima prav nobenih možnosti uspeha. Ne takšna kot je in ne v tem okolju !


Ampak zakaj hudica pa MS tako pospeseno tekmuje z F/OSS in se ga brani oziroma, ga celo imenuje rak?

In zakaj toliko podjetjem dejansko uspeva razvoj in prezivljanje z F/OSS? Ce nima nobene moznosti za uspeh? In zakaj je med web strezniki Apache se vedno najbolj razsirjen, pa je spet F/OSS?


---

Na prvo alinejo si pozabil odgovorit ali to samo pomeni, da se generalno strinjas z mano? ;)

2) Tile tvoji argumenti so, hm, a load of crap. Cela kista ne dela? Katera? Kaj ne dela in kje? MS je z driverji v prednosti zato, ker HW vendorji prilagajo driverje. Linux community mora sam poskrbeti in v vecini primerov tudi poskrbi za ustrezne driverje. Kot sem ze rekel, pa se to spreminja in to hitro.

3) Ne, resno, razlozi mi, kako imajo zaradi vec razvijalcev manj stroskov. Zaradi stevila prodanih izvodov pa si lahko privoscijo vec stroskov ja. Ampak vsi ti silni stroski so precejkrat samo stroski, glede na to, da potem vkljucujejo v svoje produkte stvari iz OSS sveta (bolj natancno BSD sveta), o cem govorim? Govorim o Kerberosu in TCP/IP skladu...

4) Mejna vrednost je v ITju dosezena prakticno takoj. Ne verjames? Vprasaj nase studente. Vazen je 'team building', pikniki in gratis pijaca.

Uhm, tozil bos tistega, ki ti je Windows prodal? Mercator, ker si ravno pri njih kupil kompjuter ali pa podjetje lala d.o.o., ker so ti oni streznik postavili? Ti pa si hecko. No, saj ti pravim, najdi en primer, kjer je to uspelo.

> Veš, da slej ko prej pritresete v argumentacijo, pravico, skrb
> za državo, ljudi,

Kje sem to prinesel v argumentacijo? Lepo prosim.

> In če sam ne priznaš profitnega motiva, še ne pomeni, da ga ni.
> Mimogrede, od česa živiš zadnje čase ?

Kakega profitnega motiva? O profitu ni bilo nikoli govora, profit in F/OSS nimata nic skupnega. Lahko s pomocjo uporabe le-tega prides do profita, ni pa nujno. Od cesa pa jaz zivim, pa niti nima veze, se pa uspem prezivljat tudi zaradi F/OSS.

borchi ::

@darkolord: no, očitno smo se narobe razumeli. da si ti govoril o bug-ih mi pa še o ostalem. čeprav, sem še vedno prepričan, da ti uspem citirat, ko si reku, da so zaprti standardi v prid uporabnika. in sem pol mogoče ti storil krivico, ker te nisem slišal naglast rečt, da bi se pa zdej rad ogradil od izjav, ki si jih prej dajal.

torej te je treba samo še prepričat, da je bug v zaprti kodi slabši kot v open source? al je v bistvu vse kar bi rad povedal, da se da včasih bug tudi zaobiti? wau! 1+1=2! amerika!
l'jga

Thomas ::

Thomas ma vas dost!

V tej temi.

IgorGrozni ::

1) v položaju monopola M$ lahko samo ugibam(špekuliram), ne morem pa kvalitetno trditi - zato
2) če ni dobrega driverja računalnik(kišta) ne dela (dovolj dobro)
3) stroški MS : 100 000,00 enot
prodano 25.000.000,00 kosov
-----------------------------------------
strošek na kos = 0,004 e./kos

stroški superSW d.o.o : 30.000,00 e.
prodano : 10.000,00 kos
-------------------------------------------
strošek na kos = 3 e./kos


0,004 < 3,00 ---> lastna cena manjša, prišteješ dobiček( v primerni količini:D ) = prodajna cena je manjša pri MS ! 1+1=2

OK ?:| :|

Kaj pravim ...da denar ni edini/najpomembnejši motiv !! In ti mi ugovarjaš, da denar ni edini/najpomembnejši motiv. :| :\

Za sedaj. LP.IgorGrozni

slassi ::

@thomas
ja pa glih ko spet najdem čas in voljo, da v tole že smešno razpravo kaj napišem!

Mogoče pa boš odgovoril na tole!
Če sem preveč oseben se opravičujem!
Thomas koliko pa si star?



ps:opravičujem se tudi za razmišljano o isti osebi z microsoftom.

BluPhenix ::

darkolord: ena zanimiva tema se je pojavila te dni:
http://www.giannisoldati.com/jeegtv/cho...

človeku je pač zginlo 10GB muzike. Pravi da ni nič naredu, da se je kar zgodilo, sej to tukaj nima tolko veze. Torej če ti zaradi buga v Windowsih "zginejo" podatki z diska, kaj lajko narediš? Koga tožiš?

Preden se osmešiš se spomni na EULA-o.

Igor Grozni
2) če ni dobrega driverja računalnik(kišta) ne dela (dovolj dobro)

Na koga sploh ciljaš tukaj? Tudi če sistem ne dela dobro računalnik ne dela dovolj dobro, tudi če se driverji ne razumejo prav s sistemom zadeva ne deluje dovolj dobro. Kaj je zate slab driver?
Ta teorija o driverjih in crap hardwareju stoji v zraku.

slassi ::

Prebral sem en zanimiv citat!
"kerga kurca lahko pokličem če imam težave z openofficom?"

Ne vem sicer če lahko koga pokličeš ampak pomoč dobiš na agenda.si.
Ni pa zastojn oz. openofficem moraš kupit oz. podporo zanj!
Z malo truda pa zadevo rešiš če ne drugje na google.com

O tem ali MS izkorišča svoj monopolni položaj pa ni nobenega dvoma to je vedar že zdavnaj dokazano.

Malo manj ljudi pa ve, da sta imela Borland in MS nekaj let nazaj spor.
Borland je tožil MS da je pri razvoju C++(vsaj mislim da je šlo za tole bom preveril) za windows od MS dobil pokvarjene knjižnice!
Spor je bil urejen zeEEEEEELO hitro prek zunajsoden poravnave.
Borland je tedaj bil na robu preživetja in je takoj sprejel precejšno odškodnino od MS.
Pa tudi drugace je dokazno , da je MS uprabljal tudi nedovoljne prijeme za onemogočanje konkurence.
PA tudi to je res da nekaj let nazaj nekateri večji sestavljalci računalnikov v slo niso smeli prodati računalnik z ne MS op. sistemo. To so sicer reševali na zanimiv način. Sestavljalec je prodal računalnik podjetju y in ta je izstavil račun, v nekaj primerih računalnki sploh niso zapustili prostore sestavljalca. Takih pogodb danes seveda ni več!
V pogodbah so dejansko imeli člen, ki jim je omogočal samo prodajo računalnika brez sistema ali pa z MS sistemom, oglaševali pa so smeli samo računalnik z priloženimi windowsi.

V ZDA zelo težko prideš do monopolnega položaja! MS je ušel samo zato, ker "računalniško"
industrijo mnogi zelo dolgo niso jemali resno, govorili so drugače, ko si obrnil hrbet pa so se posmehovali!
Naprimer mojam mama še danes ne razume, da sem nekje na koncu osemdesetih zaslužil nekaj dinarjev za objavljeno rešitev igre! No nasrečo je to bilo samo glede iger!
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

darkolord ::

BluPhenix: na linku, ki si ga pastal, ne vem ce je komu kaj "zginlo", razen mogoce oblacil... :\

borchi: se opravicujem, sem zgresu nick... ampak sm naredu workaround :D

Zgodovina sprememb…

borchi ::

borchi: na linku, ki si ga pastal, ne vem ce je komu kaj "zginlo", razen mogoce oblacil... :\


darkolord: sem šel pogledat moje linke - pa je očitno "zginil"??!! tvoj brain ima bug! morš poiskat workaround!
l'jga

poweroff ::

IgorGrozni: In ko Op. S. programje ne dela konkurenčno dovolj dobro, kaj mislite, naredi CEO od HP ? Toži človeštvo, boga ali kaj ? Ponoči lahko tuli v Luno ! In če ga jaz, lastnik, uhvatim, da je plačal eni neznani, kapitalsko ne dovolj involvirani firmi, za programje, ki konkurenčno tako slabo dela, da izgubljam denar, tožim pa lahko zrak,..jadna mu majka ! In enako velja zame kot davkoplačevalca !


Aja, kaj pa lahko naredim jaz, ko mi Microsoftov izdelek ne dela in mi celo povzroči poslovno škodo?

En k*** lahko naredim. Konkreten primer, ki se mi je zgodil te dni, si preberi v forumu!

Da ne govorim o tem, da sem že velikokrat (no, okrog desetkrat) klical na MS podporo in pomagati so mi znali le enkrat. Večinoma ne, celo napačne podatke so mi dajali. Potem sem odgovor na isto vprašanje našel na internetu. (Ja, klical sem pa iz principa, če se hvalijo s tehnično podporo, naj mi jo tudi zagotavljajo). V glavnem: moje osebne izkušnje z MS tehnično podporo so, da je popolnoma neuporabna. Vse in še več najdeš na internetu.

Medijsko preganjanje, ali EU preganjanje, ali Op.S. preganjanje je v bistvu res v maniri najtršega komunizma.
EU preganjanje je ugotavljanje monopola. To je enako kot sodno ugotavljanje monopola. Pred tem si rekel: Vendar mu je to dovoljeno ( do sodb)!!!. Pika.
Bodi torej konsistenten.

IgorGrozni: 1. Glasujejo potrošniki ( no ja, monopol.. pa vendar). Njihov glas je raziskava trga. Ni samo monopol vzrok razširjenosti MS.
Hahaha!
V socializmu so potrošniki glasovali za Telekom Slovenije in Iskra telefone. Vsi so uporabljali to kombinacijo, celo pulili so se za to, da jim je Telekom priklopil dvojčka. Torej je bila storitev Telekoma Slovenije in Iskre najboljša možna??!??

2. Superiorni servis je sama izdaja service packov in popravkov, driverjev, .... Saj naduti in verjetno slabše plačani (slabše izobraženi)na MS Slovenija niso ravno superiorni servis. Globalno ( pri SW je globalno pravilo) dobiš dober servis.
Debian Linux tudi to omogoča. Že precej let. S tem, da so popravki na voljo v dnevih ali pogosto celo v urah. Pri MS pa čakamo tedne, navadno mesece.
Po tej tvoji logiki je Linux servis bolj supreioren, ne?

Ali bi ti, ko ti mulec razbije šipo na avtu tožil državo. Ne. Prvega v vrsti. Tako jaz. Podjetje, ki mi proda, karkoli že jaz uporabljam, in to ne dela ! Če mi ne more garantirati z primerno velikim kapitalom glede na možno izgubo, se izogibam.
Jao, kakšen bluz. Meni oz. moji firmi, je ravno v začetku tedna hrošč v Excelu povzročil ne ravno zanemarljivo poslovno škodo. Na srečo smo napako opazili pravočasno. Če bi jo opazili par dni kasneje, bi škodo merili v milijonih. Dobesedno.
Koga lahko tožim? Microsoft? Ne bodi smešen. Sem klical na MS na tehnično podporo in so mi lepo rekli, da podpore za ta izdelek ni več.
Glee na podobne izkušnje s tehnično podporo od prej, bom dal tole primerjavo.

Vozim se z avtom in nenadoma mi odpade kolo. Kličem servis, pa pravijo, da za ta avto ni več podpore. Naj kupim nov, drag, avto in če se bo napaka ponovno pojavila, mi bodo skuššali pomagati. Ko torej kupim nov avto in če se ista napaka ponovno pojavi, mi pa rečejo, da tako pač je, naj počakam na novejši model, mogoče bo napaka potem odpravljena. Če imam zaradi tega škodo je pač moj problem, saj sem podpisal EULO. Če se ubijem toliko bolje, bodo imeli eno sitno stranko manj...

Resno: preberi si Win XP EULO.
NO LIABILITY FOR CONSEQUENTIAL DAMAGES. To the maximum extent permitted by applicable law, in no event shall Manufacturer or its suppliers be liable for any damages whatsoever (including without limitation, direct or indirect damages for personal injury, loss of business profits, business interruption, loss of business information, or any other pecuniary loss) arising out of the use of or inability to use this product, even if Manufacturer has been advised of the possibility of such damages.

Torej, na kratko povedano. Proizvajalec, torej Microsoft, NE odgovarja za nič, kar se vam je zgodilo pri uporabi ali pa napačni uporabi njihove programske ali strojne opreme. Sedaj pa če tista cvetka: tudi v primeru, ko je bil proizvajalec opozorjen, da lahko pride do napake!

Torej sklep: če primerjam nakupu MS izdelka in "nakup" OS izdelka, je ob naupu razlika v ceni, poleg tega pri OS izdelku dobim kodo programa.
Po nakupu pa:
- MS mi sicer ponuja podporo in pomoč, vendar v realnosti (razen za dumby uporabnike) le-ta ni uporabna, pri OS programju pa uradno pomoči ne dobim (v resnici so izjeme, Red Hat, itd...), v realnosti pa preko interneta jo dobim in to zelo uporabno (se mi še ni zgodilo, da ne bi dobil odgovora na kakšno vprašanje).

- V primeru napak in posledično škode MS ne morem tožiti (EULA!), čeprav me nekateri "strokovnjaki" prepričujejo da lahko, pri OS programih pa tudi nimam koga tožiti.

- Ostane le problem kompatibilnosti, o katerem smo že razpravljali, morda le kot zanimivost: v OOo lahko odprem večino MS Office dokumentov, v MS Wordu ne morem odpreti nobenega OOo dokumenta.

Torej: po nakupu je situacija v obeh primerih praktično enaka, MS me le na nek način zavaja, d ami več nudi. V resnici mi ne nudi nič. Govorim iz lastnih izkušenj, kot nekdo, ki intenzivno uporablja MS programe in njihovo tehnično pomoč. Morda ima kdo drugačne izkušnje - moje pa so take.
sudo poweroff

BigWhale ::

Nekateri EUL agreementa enostavno nocejo razumeti.

IgorGrozni ::

Imam HP lap-top z WniXppro. Če ta mlinček ne dela, ga odnesem na HP servis. Če še potem ne dela, zahtevam kupnino/novo. Če mi povzroči še škodo, lahko tožim HP. Če nič drugega, bo HP Slovenija sporočil HP central, da kupec ni zadovoljen, in da gnjavi,.... In pri dovolj velikem številu pritožb, bo HP CEO pritisnil na MS. Naslednji OS bo boljši. Hp ga bo testiral (že sedaj to počne) posebej na tej(takšni) mašini ! Ko sem kupil, nisem podpisal EULA.

Koga pa pokliče CEO pri Op.S.? Kdo testira kaj ?

Mene, potrošnika, ne zanima zakaj ne dela !
Mene, kot potrošnika ne zanima, da je mogoče ˝najti˝rešitev na netu. Hočem uporabno storitev, ne pa izgubiti oči in časa na netu. S tem, da ima MS tudi tovrstno ( forumsko) podporo. Celo več, ker je MS uporabnikov več, je podpora toliko bolj obširna.

Z vami, računalnikarji. imam, recimo 15 letne izkušnje. Od vzdrževalcev VAX-ov, do vzdrževalcev PC. Do HW-erašev.
Sorry, vsak izdelek ˝kučne radinosti˝, t.j. - vsak izdelek, ki sem ga do sedaj uporabljal, pa je bil narejen izven podjetja z dolgo tradicijo, ki ga ni naredilo podjetje z dovolj zastavljenega kapitala in Trade Markom (se pravi obstaja dovolj dolgo) je bil podložen čudnim prebavnim motnjam, ki so se odpravljale neznansko dolgo ! In če so bili motnje in škoda, ki so jo motnje povzročile prevelike, je ˝majster˝izginil. Podjetje izginilo. Razblinilo se je v zrak ! Ko pa imaš vložen dovolj velik kapital, pa ne izgineš kar tako. To je kapitalska odgovornost ! Ki pri Op.S. ne obstaja.

Medijsko preganjanje....Sodna odločba ni preganjanje.

Če primerjaš MS in Telekom v SLO, ... no comment !

Debian Linux, aha, se popravki samodejno poiščejo in naložijo, ali so vsaj na istem mestu(situ) ? Je možno tale Debian v osnovi naložiti v 45 min, brez predznanja računalništva, samodejno polinka in DL driverje, ipd. ?? In kako dolgo bo obstajal ? Kdaj bo posodobljen, da bom lahko vkomponiral nove, recimo MS programe ( recimo MS Project 2003, dela z LOMP ?..., ) ? Ali bere različne formate dokumentov ? Recimo MS-ovih, vseh MS, ki jih dobivam po mail-u ? In ko bom dodajal costum made programe, če Debian rikne, ali je prepočasen v razvoju, ali jih vržem stran in plačam nove ? Kako, razen na besedo, lahko verjamem, da se bo Debian razvijal enako, ali celo hitreje, kot MS ? Kdo bo izobrazil mene in moje zaposlene ? Jutri ? Po kaki ceni ? Ga bo lahko uporabljala, tako kot Xp, moja starejša sestra, pravnica, ki živi v drugem mestu in doslej še ni uporabljala drugo, kot MS (DOS) ? Brez telefonic guidance ? Ali ima Remote assistance možnost ?

Ker če dobim na zgornja vprašanja pozitivne, zadovoljive odgovore, me stvar zanima. Enako dober kot MS, pa še zastonj !>:D

Lp.IgorGrozni

PS. Od zadnje izkušnje z hard core računalnikarji, ko mi je po treh poiskusih in mesecu in pol, serviser trdil, da računalnik ne dela zaradi MSWIN, v resnici pa je crknila grafa in MB, sestavljam moje računalnike sam. Naložim MS in nimam nikakakršnih problemov. Če so(SW), jih v doglednem času popravijo.
Ne rabim klicati mojih znancev in prijateljev vsake štirinajst dni, da mi pridejo ˝zrihtat˝zadevo. Ne rabim njih, ki so prav tako zaposleni, čakat štirinajst dni....
Ne rabim po netu izgubljat časa z iskanjem popravkov, ker so avtomatski,....Ko potrebujem novo aplikacijo, jo instaliram in dela.
To rabim in hočem ! In rad za to plačam ! Na koncu koncev za tak servis 30.000,00 SIT ni veliko. To je KVALITETA ! Ali jo Linux ima ??

borchi ::

IgorGrozni: to kar si spraševal o Debianu - to si RESNO spraševal? RES nič od tega ne veš? se pravi da SPLOH nič ne veš o gnu/linux sceni?

zdej mi pa ni jasno kako je mogoče, da smo te tukaj en dan skor resno jemali. ccc...
l'jga

Daedalus ::

Prekleti ignoranti!

Igor - napisal si kup bedarij in to strašanskih:

>Imam HP lap-top z WniXppro. Če ta mlinček ne dela, ga odnesem na HP servis. Če še potem ne dela, zahtevam kupnino/novo. Če mi povzroči še škodo, lahko tožim HP. Če nič drugega, bo HP Slovenija sporočil HP central, da kupec ni zadovoljen, in da gnjavi,.... In pri dovolj velikem številu pritožb, bo HP CEO pritisnil na MS. Naslednji OS bo boljši. Hp ga bo testiral (že sedaj to počne) posebej na tej(takšni) mašini ! Ko sem kupil, nisem podpisal EULA.

Bullshit all the way. Preden boš ti stožil HP, si bankrotiral. Preden boš ti s svojim teženjem dosegel, da bo HP pritisnil na MS, bomo vsi mrtvi. In EULA si "podpisal." Tak sporazum pride z vsako inštalacijo winsev - pravzaprav se z njim moraš strinjat, drugače ne moreš uporabljat Winsov. Ga nisi videl? Tvoj problem.

OS - če hočeš podporo, izbereš distribucijo, ki jo ponuja. Suse, Red Hat... In jo tudi plačaš, ne direktno softvera, ampak podporo.. Če nočeš plačat, lahko dobiš zastonj, ampak si prepuščen samemu sebi. Po želji, pač. Testirajo pa skupnosti, ki nastajajo okoli teh projektov. Zato pa ima vsaka komercialna OS zastnjsko rešitev - tam se zadeve testirajo, si upam zatrditi, da vsaj v takem obsegu, kot pri MS.
In od te točke dalje trdim, da sem odgovoril na tvoje nabijanje o neodgovornosti open source projektov.

Debian Linux - po defaultu se popravki ne nalagajo samodejno. So vsi na istem mestu oz. po mirrorjih okoli celega planeta (saj veš, kaj je mirror site?), zadnja stabilna veja je s stališča varnosti podprta, dokler je ne nadomesti nova (v tem trenutku je Debian woody star okoli 5 let). Dovolj? Pa mislim da apt-get upgrade ni taka hudo dolg in zapleten ukaz, da ga ne bi mogel obvladati? Da se pa postopek avtomatizirati in za to ne rabiš biti doktor iz open source rešitev.
Evo področja, zaradi katerega sem te imenova prekleti ignorant. Uporaba MS rešitev v OSS okolju. KAKO ZA BOGA, če pa MS skriva standarde, ki stojijo za njihovimi rešitvami? Če jih ne zanima sodelovanje s komerkoli drugim? Zakaj lahko odpiraš MS Office dokumente z OOo? Ker so OSS programerji shekali MS-jev način zapisa dokumenta. Ker drugače ni šlo, ker MS noče povedat, kako in kaj. Ker jih to drži stran od konkurence in preprečuje konkurenci, da bi mu odščipnila del tržnega deleža. Ker izkorišča svoj prevladujoč položaj na trgu, kar nekako ni v interesu potrošnika. KAPIRAŠ ZDAJ?
Debian ne bo riknil, ker je v nasprotju s splošnim prepričanjem MS loverjev ta organizacija zelo kompleksna, imajo hude standarde glede kvalitete (probaj izdat paketek za Debian, medtem ko za winse vsak idiot piše neko glupo programje, ki ga po možnosti nihče ne odobri) in tudi veliko število programerjev, ki skrbijo za razvoj. Tako da pomojem ni panike, da bo debian čez noč zaostal/riklnil/padla kvaliteta programja. Kaj takega lahko trdi samo popoln nepoznavalec področja.
Izobraziš se lahko sam, če bi se pokazalo veliko zanimanje za prešolanje, pol tudi razni tečaji ne bojo lih redki. Poleg tega maš vsaj v Kiberpipi vsake tolko uvod v Linux, pa še kje drugje v Slo tudi. Seveda pa lahko greš k Agendi, ponujajo en kup seminarjev, samo za Red Hat. Tvoja sestra bi se pa uporabe Linuxa naučila v tolikšnem času, kot se je uporabe Winsov. Al si mogoče mnenja, da je Point & Click v KDE kaj drugačen, kot v winXP? Sicer je res, da je Debian malo težek za začetek, če pa začneš z Mandrake (grafični install, grafična konfiguracija, grafični vmesnik za inštalacijo programov), pa sploh ni problema.

Pa še en nasvet - naslednjič raje priznaj, če nekega področja ne poznaš in se nehaj smešit, ostalih pa spravlat v slabo voljo s svojim nabijanjem v prazno. OK?

p.s. - evo ti Debian "EULA"
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

IgorGrozni ::

Ne, ne, ne,... nič tehničnih podrobnosti ! Dela tako enostavno kot pri MS ?. Ne dela ! Ali lahko dela z MS formati ? Ne ! Ne dela z najbolj razširjenimi formati na svetu , ha ?? Neuporabno ! Razlog ? Me ne zanima ! NE DELA !

Povprečen uporabnik računalnika rabi leta, ne nekaj tečajev, da se navadi na nov OS! Kar poglejte tisto: kopirni pasta v printerju. To je povprečen uporabnik !

In ker vam je očitno blizu primera z avtomobili :
Zadnja dva avtomobila( in to ne samo za primer, kot pri računalniku), ki sem jih kupil, nisem nikoli, ampak prav nikoli pogledal pod motorni pokrov. Redni servisi in pooblaščena mehanična delavnica ob problemih. Ko se je ena napaka ponovila tretjič in je najkvalitetnejši servis za ta vozila ni popravil, sem poklical predstavnika za Slovenijo ! In mu povedal, da me ne zanima, zakaj ne zmorejo popraviti, samo popravijo naj ! Zdaj !!
Brez, da sem jim zagrozil z sodišči in mediji, so napako ( konstrukcijsko) odpravili na naslednjem servisu. Z opravičilom ! Brez nadaljnega posredovanja/pojasnevanja ! Brezplačno nadomestno vozilo ! Pripeljano na dom !
Razumete ???




To kar ste potrdili v reakciji na prejšni post, je samo to, da ne poznate trga, zahtev tega trga in potreb porabnika ! Kakšna znanja in kakšne potrebe ta trg ima. In kakšen je uporabnik!

I vi bi igrali u talijanskoj ligi ??? :D

Osnove ! Basics !

Pri tem, da ko se kdo ne strinja z vami, ste zraven še arogantno nesramni ! Ker jaz sem recimo vaša možna stranka. Razumete ??

Talijanska liga:\ , ... prej vaška liga v zakotnem kraju sveta !!!

LP.IgorGrozni

MrStein ::

IgorGrozni :
Če mi povzroči še škodo, lahko tožim HP.

Enako lahko tožim Redhat.

S tem, da ima MS tudi tovrstno ( forumsko) podporo. Celo več, ker je MS uporabnikov več, je podpora toliko bolj obširna.

Od osmih zadnjih sporočil poslanih na microsoft.public.... mi na 4 sploh noben ni odgovoril, na presotale pa nisem dobil nič uporabnega.
Ja support je res bombastičen :\

vsak izdelek, ki sem ga do sedaj uporabljal, pa je bil narejen izven podjetja z dolgo tradicijo, ki ga ni naredilo podjetje z dovolj zastavljenega kapitala in Trade Markom (se pravi obstaja dovolj dolgo) je bil podložen čudnim prebavnim motnjam, ki so se odpravljale neznansko dolgo

A tak kot pri Windows ?

Debian Linux, aha, se popravki samodejno poiščejo in naložijo, ali so vsaj na istem mestu(situ) ?

Ja.
Je možno tale Debian v osnovi naložiti v 45 min, brez predznanja računalništva, samodejno polinka in DL driverje, ipd. ??

Enako kot windows.
In kako dolgo bo obstajal ?

Vedeževalka ne dela danes. Kako dolgo pa bo obstajal MS ?
Kdaj bo posodobljen, da bom lahko vkomponiral nove, recimo MS programe ( recimo MS Project 2003, dela z LOMP ?..., )

Kdaj bo Windows posodobljen, da bom lahko vkomponiral(???) nove, recimo MacOS programe ?

Na preostalo bluzenje ne bom zdaj zapravljal časa (so ali bodo drugi)?

Naložim MS in nimam nikakakršnih problemov. Če so(SW), jih v doglednem času popravijo.

Kak kje kako ? Na kolenih te prosim !
Plačam !
Kaki pripraviti MS, da mi popravijo SW probleme ????
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borchi ::

mislim, da je IgorGrozni povedal vse. da ne ve in da ga ne zanima. še vseen pa bi rad, da bi ga meli za neko referenco.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Thomas ::

Grozni ni povedal, če ve ali ne ve, kako dela motor z notranjim izgorevanjem. Samo do ne bo odpiral pokrova in se ubadal s tem.

Potrošnik, ki ima do tega vso pravico. Celo zelo pametno je, da jo izkorišča, če mene vprašaš.

Nej se mehaniki in dobavljalci softwarea sami mučijo. Siljenje v "izobraževanje" ... ni pametno. Ker ni optimalno, da se izobražuješ take oslarije, kot zakaj tale grafa pa ne prime na OS. A je prebedna a je premoderna? Plug and play! Čisti humanizem.

Sej uporabnik ima potem še svojega dela dovolj, nima smisla, da odpira pokrov in heka. Ni učinkovito.

borchi ::

thomas, vsi ki ne uporabljajo windows morejo bit heckerji, da preživijo sistemom?

js sem dokaz, da ni treba bit. mam dual boot windows/gentoo sistem. v gentoo večino stvari naredim enostavneje in bolj varno. ja, mogoče, da če bi se "prekvalificiral", bi tudi windows uspel spedenat tako, da bi se malo pribljižal uporabnosti, ki mi jo nudi gentoo, ampak kot praviš sam je to nespametno.

pa sploh ne vem, kje je bilo govora o "pokristjanjevanju". samo svoboda veroizpovedi!

je pa treba zamižat na eno oko, ker par ljudi tu ne pozna stvari, ki jo kritizira.

edit: zato se tudi sedaj opravičujem IgorjuGroznem za prejšnji post, ki ga bom tudi poeditiral.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Microsoft ::

sweet8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

borchi ::

tu jim pravno ne morejo nič. dell kupi windows licenco in kot kupec se odloči, da bo namestil wmp. potem pa kupcu računalnika da zraven "dell recovery cd".
l'jga

borchi ::

me pa veseli dejstvo, da se nekateri tako prisrčno veselijo tega, da če bojo hotli dobit OS z wmp bojo mogli zraven "dobit" še šrot od dell-a.

kk je že reku einstein? there are two things....
l'jga

BluPhenix ::

darkolord: :8) oops, pastalo napačen link, prosim če lajko dko zbriše, mislil sem na:
Help....izguba 10giga muske
se opravičuje, :8) .

Zadnja dva avtomobila( in to ne samo za primer, kot pri računalniku), ki sem jih kupil, nisem nikoli, ampak prav nikoli pogledal pod motorni pokrov. Redni servisi in pooblaščena mehanična delavnica ob problemih. Ko se je ena napaka ponovila tretjič in je najkvalitetnejši servis za ta vozila ni popravil, sem poklical predstavnika za Slovenijo ! In mu povedal, da me ne zanima, zakaj ne zmorejo popraviti, samo popravijo naj ! Zdaj !!


Ej ma zdej pa res pišeš že bedarije. Avto odpelješ na servis ti ga popravijo in pripeljejo na dom. Windows ne delajo pokličeš na servis in ti rečejo da trenutno še ni popravka za to napako in da bo mogoče v naslednji verziji. Ti boš klical na M$ slovenija in rekel isto, kaj misliš da bojo naredili, popravek na tvoj ukaz? Kje je med tem dvojim povezava veš le ti.

Res človek preberi EULA-o, ali pa vsaj tisti del ki so ti ga pastali. ko boš klical na M$ ti bojo rekli le ste prebrali EULO? ne? windowse pa uporabljate? ja? no, mi nismo krivi, če je firma v bankrotu zaradi buga v našem sistemu.

to bi blo res dobro, greš na servis in ti reče mehanik, ja za to napako že vemo, ampak ni še prave rešitve, mogoče bo v naslednji verziji avtomobila, pač uporabljajte ta avtomobil tako, da boste zmanjšali možnost te napake. In še nejlepše, napaka je v zavornem sistemu...

S tem da primerjava avtomobilske industrije in IT ni čisto realna stvar, ker avto lahko vsako razstavi do zadnjega kosa in pogleda kako je narejen (razen nekaterih elektronskih komponent), Programja pa ne moreš tako lepo razstaviti in pogledati kako dela.

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

Sam men se zdi, da se na tem podrocju, kjer Dell in HP prodajata, ni spremenilo nic. Na voljo imata sedaj dve razlicici, oba pa sta se odlocila, da ne bosta spremenila ponudbe. Prakticno nic novega za koncnega kupca.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

Še o tem kako je problematično uporabljanje Linuxa:

Na FE so v avli računalniki z nameščenim izključno Linuxom. Zanimivo je to, da znajo vsi brskati po internetu, uporabiti kalkulator za kakšen izračun,... ja tudi študentke FF, FDV in ostalih ne tehničnih faksov. Pride, pogleda, vzame miško, klikne na ikono za internet, oziroma kaj rabi in to je to.

S tem da je na FE nameščena dokaj stara verzija KDEja...

Jaz sem si prvič inštaliral linux pred nekako 5 mesci v službi. Izbral sem Suse personal 9.1. Inštaliral sem ga v 1. brez nobenega problema, naredu mi je dual boot, preko Yast!a sem si doinštaliral kar mi je rabilo. Uporabljal brez nobenega problema in glej to, vse v roku enega delovnega časa. Res komplicirano.

Tako da ne bluziti kako je neuporabno in teško privajanje če tega še niste poskusili.

Microsoft ::

...glej to, vse v roku enega delovnega časa.

Madona, tole si bil pa verjetno rekordo hiter.:\

Btw, Longhorni se namestijo gor se lazje kot bi si lahko sploh mislu. Das CD noter, reces install, nardi reboot, izberes particijo in ime PCja, kilnes continue, in v kakih 20 minutah s v Winsih. To je cisto vse. Res, me je kr presenetlo prejsni teden.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

borchi ::

Ko se je ena napaka ponovila tretjič in je najkvalitetnejši servis za ta vozila ni popravil, sem poklical predstavnika za Slovenijo ! In mu povedal, da me ne zanima, zakaj ne zmorejo popraviti, samo popravijo naj ! Zdaj !!

in so verjetno zrihtali, ne? ker drugač boš drug avto kupu. MS ti pa ne bo zrihtal, ker obstaja velika verjetnost, da si nasedu FUDu in si ne upaš linux naložit.

ampak teb verjetno še vedno ne bo jasno, da na trgu avtomobilov mamo konkurenco, na trgu OS pa monopol.
l'jga

borchi ::

js pa morem priznat, da skor nikol (pa naj gre za windows al pa linux) nimam sistema točno tako uštimanega kot jaz hočem v manj kot 8ih urah.

je pa res, da jih veliko zna instalirat sistem in pustit vse tako kot je. ponavadi so to tisti, ki pravijo, da sistem ne rabi nobenih popravkov, antivirusa, firewall-a in da nikol nimajo problemov. in so gotovi v 20 minutah. profesionalci pač!
l'jga

BigWhale ::

> Ko sem kupil, nisem podpisal EULA.

Tole je ali laz ali pa hudo neznanje in nepoznavanje zadev. Slednje se ti oprosti ampak ti pa se ne da moznosti, da izkoriscas pravice, ki jih ti nimas.

Vse ostalo kar si napisal je irrelevant. Vso sreco s tozbami tako HPja, kot njihovih resellerjev pri nas v Sloveniji.


----

Cas, ki ga porabis za instalacijo nekega sistema, je irelevant. Ker to ne pocnes petkrat na dan. No mogoce z Windows... ;>

BluPhenix ::

Microsoft: glede na to, da sem se takrat prvič srečal z linuxom je blo zame hitro. Sicer pa preberi boljše, napisal sem da sem inštaliral sistem, dodaten software in znotraj delovnega časa že vse uporabljal. Za samo inštalacijo sistema sem porabil nekje 1 uro. Še ene 1 uro za ostale programe (tiste ki jih nisem inštaliral med inštalacijo sistema), 3 ure sem malo gledal okoli po sistemu in programih in 3 uri sem delal v scribusu.

Microsoft: koliko pa ti porabiš da inštaliraš Windowse na frišno mašino? Meni prej ko v 2h urah ni uspelo nikoli. Ko se mi je Suse bootal je delalo vse mreža, grafika, vse. Pri windowsih moram ponavadi namestiti vsaj driverje za grafično, zvočno, plato. Potem pa še software ki ga rabim. Nah če pomislim boljše gre več kot 2 uri.

Btw, Longhorni se namestijo gor se lazje kot bi si lahko sploh mislu. Das CD noter, reces install, nardi reboot, izberes particijo in ime PCja, kilnes continue, in v kakih 20 minutah s v Winsih. To je cisto vse. Res, me je kr presenetlo prejsni teden.:))


Ja, jaz pa sem moral izbrat še geslo, aja pa kaj HOČEM inštalirat od dodatnega softwareja sem moral še izbrat... pa inštalacija je trajala malo več, ker sem inštaliral na durona 900.
Windows si kdaj probal inštalirat linux?

borchi, jaz sem instaliral tako, za to da dela za kar sem rabil, nisem se kaj dosti poglabljal (če bi se bi verjetno tudi jaz namestil gentoo),.

Microsoft ::

Windows si kdaj probal inštalirat linux?
Ce je bilo to vprasanje meni namenjeno. Ja, sem. RedHat. Nevem katera verzija. Da ne bom dolgovezil: znanost na kvadrat. Pa se verjetno kanceku umetnosti, filozofije, pa se cesa. Aja, utopija se manjka.

Drgace pa nisem nikol meril, kolko ponucam, da vse gor namecem. Na tejle masini sem to delal nazadnje takrat, ko sem prvic dal XPje gor. Lani avgusta.
Na drugi masini pa to delam prakticno mesecno, ker mam probleme z diskom. Bed sektorji so razprseni, kot za salo. No, sej drug tedn grem po nov disk, pa bom pol mel mir.
Sicer pa najdlje traja SP2, ker ni integriran, pa pol se VS.NET 2003, ker kr dolgo mele. Kake 15 minut. Ostalga programja mam pa tolko malo, da ni omembe vredno. Se antivirusnega programa nimam vec.:P

Btw, full bi bil vesel, ce kdo ve za ukaz, ki bi ti izpisal vse instalirane programe, ki jih lahko vidis v Add/Remove. Bi lahka pl pokazu, kaj mam gor nalozen, ane.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

Ja, tebi :8) , malo sem zabluzil.

No, ko boš imel kaj časa oziroma ko si boš nabavu nov disk probaj dat gor kakšno novo in začetniku prijaznejšo distribucijo, boš videl da ni več taka muka in da je stvar precej napredovala.

MrStein ::

Ja, klikat NEXT in izbrat jezik itd. je težje, če se zavedaš, da odzadi laufa linux. Verjetno gre za neko psihološko finto.

Btw, full bi bil vesel, ce kdo ve za ukaz, ki bi ti izpisal vse instalirane programe, ki jih lahko vidis v Add/Remove.

Zakaj pa ne vprašaš na famoznem supportu ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

Le kje sem v temle tredu jst napisal kaj o suportu? Le kje? In niti ni nujno, le zanima me.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Probi za foro vprasat na supportu in merit response time. Pol bom pa se jzt probu na Debian supportu isto vprasat za linux pa merit response time.

Daj no :)

borchi ::

sj vseen če si al nisi. tu so ti dali fantje odlično priložnost, da s plačanim supportom zavrtiš številko in v minuti bi moralo bit tvoje vprašanje odgovorjeno. in boš začepil usta tem linux geekom!
l'jga

Microsoft ::

Cudni ste. Neki me silte v suport. Tema je WMA da/ne po defaultu.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Hoces rect da je tako tezko pridt do supporta, da se raje sploh ne bos spuscal v to?

Microsoft ::

Nevem. Ker ga se v zivljenju nisem uporabil.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

No daj. Naj bo zdaj prvic.

Microsoft ::

Aja, pa sm se le spomnu. Preko mejla sm pred kratkim nekaj spraseval. In tudi dobil zadovoljiv odgovor.

Skratka, da bos dal mir. Zelo sem zadovoljen z podporo Microsoft Slovenija. Zelo.

Si zdej hapi?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

bradek ::

Dober slalom, Microsoft! :\

Gandalfar ::

Ne. Zanima me koliko casa rabis da dobis uradno tehnicno pomoc za ta konkretni problem.

borchi ::

In tudi dobil zadovoljiv odgovor.


re-format?
l'jga

BluPhenix ::

Verjetno, lol.

zanimivo kako se, ko zmanjka argumentov folk spomne da že nekaj časa VSI bluzimo off-topic in da je bila tema ena druga. :D

Microsoft, no če ni tajna kaj si spraševal in kaj so ti povedali?

Microsoft ::

Gandalfar, jst sm poslal v petek popoldne, dobu pa sm v ponedeljek zjutraj.

borchi, nisem posiljal zaradi tezav. Le informacije o aktivaciji so me zanimale. Formata ze jst nism naredu od prve instalacije.

Nc posebnega:

Pozdravljni,

Glede na to, da aktivacija preko interneta ni možna, lahko to opravimo preko telefona na telefonski številki 01/585 34 49 - Microsoft center za uporabnike (delamo vsak delovnik od 8. do 16 ure, ob ponedeljkih oddelek Microsoft Aktivacije od 8. do 19. ure).

Novo aktivacijsko kodo vam lahko posredujemo tudi po elektronski pošti, vendar pa nam žal niste posredovali dovolj podatkov za ponovno aktivacijo produkta. Za aktivacijo potrebujete zgolj installation ID (Namestitveni ID), ki ga dobite v tretjem koraku čarovnika za aktivacijo, če izberete aktivacijo preko telefona.



Lep pozdrav,

Anton Pegan
Microsoft center za uporabnike
Telefon: 01/585 34 49
E-pošta: aktivacije@microsoft.si



-----Original Message-----
From: Microsoft Podpora
Sent: Monday, March 07, 2005 8:40 AM
To: Microsoft Aktivacije
Subject: FW: Aktivacija operacijskega sistema


-----Original Message-----
From: Miha [mailto:jimibtn@email.si]
Sent: Friday, March 04, 2005 4:31 PM
To: Microsoft Podpora
Subject: Aktivacija operacijskega sistema

Pozdravljeni!

Sem student FRI, kjer MSDNAA ponuja nekja stvari od Microsofta. Sam sem si posnel Windows Server 2003 Enterprise Edition. Ko sem ga instaliral na racunalnik, me je opozorilo, da ga moram se aktivirati. Tu pa pride tezava. Sporoci mi, da je bil ze preveckrat aktiviran.

Na vasi strani sem gledal, samo nisem nasel, katere podatke moram posredovati ob registraciji preko telefona.

Mi lahko prosim poveste, katere podatke je potrebno vse posredovati?


by Miha



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

IgorGrozni ::

Vam še zdaj ni kanilo ?

OK.Še en poizkus . Ker sem simpatizer Linusovega poizkusa !!

Pri mojih poslih doslej nisem vložil niti ene tožbe in niti ene niso vložili doslej proti meni. Ni potrebe. Moji partnerji vedo, da imam možnost tožbe in jaz vem, da imajo. Ne tožiš vsakogar. Izgubim lahko veliko. In oni veliko ! Zato se obnašam. In oni se obnašajo. Zato so mi popravili avto z opravičilom in darilom ! Peta največja av. tovarna na svetu ! Ne zato, ker sem jih tožil. To je odgovornost jamčena z kapitalom. Če ne moreš/jo nič izgubiti, vtakneš roke v žep in odkorakaš ! In ne jebeš.

Ni pa to razumljivo akademskim razpravljalcem, ki biznis poznajo kot fancy besedo iz časopisov in so varno spravljeni v kakem inštitutu, javnih službah ali financiranih iz proračuna-subvencij. In po mojem občutku, ki sem ga dobil tukaj, je večina Linuxašev takšnih. Izjemam opravičilo, ampak oni že tako ali tako vedo, kaj govorim.



In ne biti patetični ! SW je blago kot vsako drugo. Ne rabiš biti avtomehanik, da bi prodajal avtomobile, ne rabiš biti programer, da veš kaj je dobro blago in kaj ni tako dobro blago !

Poznati moraš porabnika. Ponuditi mu moraš njemu primerno blago in ne vam primerno. Tvoj izdelek mora biti oblikovan po uporabniku.Odgovajati mu moraš za svoj izdelek, odgovornost pa je vsebovana v obliki podjetja, vloženega kapitala in tvojem poslovanju. Odnosu. Zato ker tvegaš še kaj drugega kot besede, poizkušaš nudit največ kar lahko. In ves kapitalistični svet posluje tako. Tisti, ki ne poslujejo tako , crknejo .Zato je kap. uspešen.


Op. Sursarji ne poznate porabnika, vas tudi ne zanima, zato je vaš izdelek slabši že v osnovi. Ne nudite dolgoročne zanesljivosti, razen z Pitijskimi izjavami in ne tvegate nič. Zato se tudi trudite ne dovolj. In niti ene prednosti ali vsaj enakosti z MS.
In zraven ste še nestrpneži ! Vse vas sem srečal že na kaki temi ala Kadilski zakon, Romi raus, ali pa kar tukaj.

Slabši izdelek, slaba garancija, slab PR in nikakršni marketing, razen hate speacha. Ni treba biti Iaccoca, da veš, da nimate šanse.
Še tisto, kar izpulite od trga MS, najbrž izpulite zato, ker delate po MS vzorcu (windowsi). Slabša kopija slabega produkta. Zato pa vas tudi tako boli Patentna direktiva. Nič več leechinga na MS razvoju.

BigW: Nisem podpisal EULA z HP... Beri !



LP.IgorGrozni

Borchi: Ne potrebujem opravičila od tipa, ki svoj prav išče v starosti sogovornika. Če sem jaz otročaj ali ne, ne spremeni pravilnosti/nepravilnosti mojih trditev. Kot sem že povedal. Ne bereš, ne razumeš, ne misliš. Skratka si ......... !

Zgodovina sprememb…

borchi ::

Mi lahko prosim poveste, katere podatke je potrebno vse posredovati?


by Miha


jimmi, ti v emailu na koncu napišeš "by miha":D

zakaj? res me zanima.
l'jga

borchi ::

BigW: Nisem podpisal EULA z HP... Beri !


mogoče res ne, ker si jo z MS.
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne predvaja novega audio CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
51952 (1908) Tea Time
»

windows media player 10 mi ne dela !?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81427 (1375) bunnyrabit
»

Katere programe uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
424294 (3574) R33D3M33R
»

media player 10 slo

Oddelek: Programska oprema
91689 (1593) Myth
»

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
938323 (6971) BigWhale

Več podobnih tem