» »

Microsoft in EU dogovorila ime

poweroff ::

Še link k Kitajcih: link:

"Sam si rekel: Thomas: "Če pade intelektualna lastnina, padeta Amerika in EU, pa še Japonska, Koreja, Singapur, Avstralija, Nova Zelandija .. in še nekaj drobiža.
Padejo iz vrha sveta na mesto Kitajske, Indije, Indonezije ... ki itak imajo več prebivalstva in cenejšo delovno silo. Potem bo stagnacija na celem svetu, za razvoj pa nobenega denarja, jasno.
Tako razmišljajo top politiki v ZDA in EU ... in jest jim dam prav."


Se pravi gre za strah pred padcem, strah, da bomo izenačeni s Kitajci, ki jih je več in delajo ceneje.

Proti temu se je očitno treba boriti.

Ker je neoliberalna mantra, da morajo imeti vsi enake možnosti in da naj država nikomur ne postavlja ovir, hkrati pa se je očitno treba boriti proti temu, da bi imeli Kitajci enake možnosti, je logičen sklep, da Kitajcem ne želimo dati enakih možnosti."
sudo poweroff

BluPhenix ::

Veš kako je ne, tudi poleti lahko udari kakšna vevihta ali pa veter spremeni smer, narava pač :\ .

V bistvu pa ima in tudi potrebuje vsak forum svojega dvornega norčka, ker bi bilo čene preveč dolgočasno in bi bile teme brez glave v rokah in brez "pasiona".

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Se pravi gre za strah pred padcem, strah, da bomo izenačeni s Kitajci

Seveda. Plače 300 evrov mesečno, namesto 1000, kolikor so jih Slovenci zdaj (povprečno) navajeni.

Ampak mi hočemo, da Slovenci preidejo na višji nivo proizvodnje, bolj zahtevnih izdelkov in storitev. Predvsem pa hočemo, da začnejo živeti več od lastnine in manj od dela.

Hočemo počasen in zanesljiv vzpon tako Slovenije, kot Kitajske, kot ZDA. Nočemo enakosti v zdajšnji revščini s Tretjim svetom.

> V bistvu pa ima in tudi potrebuje vsak forum svojega dvornega norčka

Zagotovo nisem dvorni norček tega foruma. Na njem je vsaj 100 bedakov, ki kvasijo standardne traparije, pobrane od Čimpskega, Aurelija Jurija in podobnih modnih "filozofov". Horda dvornih norcev torej.

B-D_ ::

Mathai... sožalje o nakupu, tud jaz sem bil enkrat davno tko neumen da sem stran vrgel 10 tisočakov za Win98 upgrade ki mi je težil z vstavljanjem win95 disket, ker nisem vedel da mi je veliko boljša verzija bila že v tistem trenutku na voljo na bližnjem ftpju... pa vseeno ne robantim zaradi tega, pač sem naredil napako, zagonil težko prislužen denar in živim s tem. Na napakah se učimo.8-)

Uglavnem... ne vem kaj tolk morite o monopolu in kajševedisega vsem...

Microsoft Internet Explorer vs. Firefox pove kaj?

Ja, tudi če je že vgrajen v sistem in je že zraven v windowsih se uporabniki v vedno večjem številu odločamo, da bomo njegovo ikono pobrisali z namizja in uporabljali virus & reklama free internet. Temu se reče konkurenca. Naj nekdo spravi skupaj nekaj kar bo še celo uporabno, pa bodo uporabniki prešoltali na to. Ravno zato je winamp tako popularen. Ker nima realne konkurence. Isto je s firefoxom.

Namesto da luzerji, ki niso sposobni skup spravit boljšo aplikacijo, ovirajo najboljše na trgu, naj se raje vsedejo, malce manj drkajo na pr0n in pišejo pritožbe, ter napišejo eno KONKRETNO APLIKACIJO katera ne bo vredna samo brisanja 10 min po inštalaciji. :\

borchi ::

@B-D_: zadrž take bedarije, o tem kako je bolj pametno krast softver kot pa ga kupit, drugič za sebe.

firefox je boljši od ie6 pa ga uporablja kolk ljudi? 10x manj kot ie. pravijo, da pa je opera še 100x boljša in da ti zraven še tratvo pokosi pred bajto, pa ni še noben slišal za njo. ti to kaj pove?
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

BluPhenix ::

Oh Thomas dej, sej dvorni norček je bilo mišljeno kot entiteta, ki razbije vsakdanji dolgčas in predstavi pogled z druge strani.

slassi ::

joj joj thomas!!

Žal ne ločiš kapitalizma in komunizma med sabo! nIti ne ločiš.
No vsaj po tem kaj si napislal teh dveh sistemo ne ločiš čisto med sabo!
Zakaj?
Za začetek enačiš socializem in komunizem! Med tem dvema idejam je velika razlika!
O tem se neda razpravjat, ja pač potrebno kaj prebrat in se kaj naučit, da zadevo ločiš med saboj!!!
Tudi ne razumeš kapitalizma! Kapitalizem je že v svoji osnovi naravnan poroti monopolom.
Tudi o tem ni mogča razpravljati. Še enkrat v pravem kapitalizu NI MONOPOLOV!(če kdo ne verjame naj se o zadevah pozanima)

Thomas če zares ampak zares(ne tako mimogrede, ker se ti je besedna zveza zdela zanimiva ne da bi jo razumel) stojiš za besedami da je EU vukojebina potem ti svetujem da se preseliš v Turčijo! Turčija je dežela v razvoju in to v zeeelo pospešenem razvoju! V Turčiji sem preživel malo več kot 4 mesece! V tem času sem si nabral kar precej znastev v Turških IT podjetjih. In Thomas ponujam ti pomoč pri zaposlitvi v teh podjetjih! Če si res znalac(kakor je lahko razbrali iz tvoji tekstov) ti bodo dali večjo plačo kot bi jo dobil v Sloveniji!

Ne razumem razburjenja da v EU ne bo WMPja. Tisti ki si neznajo sami namestiti Windovsov(namestitev je zeeeelo enostavna, glede tega je potrebno MSju priznati da je svetlobna leta pred tekmeci)) mu bodo namestil predvajalnik v servisu ali pa mu bo namestil kakšen "sosed" predvajlanik ki je nekoliko manj okoren kot je WMP.
Tako izguba WMP v EU nikakor ne bo tragična! Saj je mogoce popolnoma zastojn dobiti bolješe predvajalnike kot je WMP.

PO PONOVNEM PREGLEDU KOMENTARJEV SEM DOBIL OBČUTEK,DA STA THOMAS IN MICROSOFT ISTA OSEBA! JE ŠE KDO DOBIL ISTI OBČUTEK????????????????'
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slassi ()

Daedalus ::

Thomas in Microsoft definitivno nista ista oseba:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

njok ::

Tisti ki si neznajo sami namestiti Windovsov(namestitev je zeeeelo enostavna, glede tega je potrebno MSju priznati da je svetlobna leta pred tekmeci))


Slassi, a si ti kdaj namescal MacOS mogoce?

Thomas ::

> Še enkrat v pravem kapitalizu NI MONOPOLOV!

V tejle temi bi pričakoval debato med zagnanimi podporniki kapitalizma, ki jih skrbi edinole, da bi MS ne imel monopola in s tem kvaril kapitalistične idile na eni ... in protikapitalisti, ki jim je MS samo najpomembnejša tarča v boju proti kapitalizmu.

Slassijem na eni in Matthaijem na drugi strani.

Ampak onadva se oba ukvarjata z mano. Hehe ...

> Za začetek enačiš socializem in komunizem! Med tem dvema idejam je velika razlika!

Hehe ... po tvoji nomenklaturi mogoče.

BigWhale ::

MacOS ima za podpred bistveno manj hardware-a, kot ostali operacijski sistemi. :)

Thomas ::

Še nekaj o MSju.

Da je to kakšna posebej advanced firma, ne bi rekel. Ni pa niti nazadnjaška. Taka, solidna, visoko povprečje ali še više.

Ampak da bi bili pa "nevemkakšna NASA", to pa niso.

Microsoft ::

PO PONOVNEM PREGLEDU KOMENTARJEV SEM DOBIL OBČUTEK,DA STA THOMAS IN MICROSOFT ISTA OSEBA! JE ŠE KDO DOBIL ISTI OBČUTEK????????????????'

Jst tud tak pravm! Ka pa ti Thomas?
(dej pa pocaki, da se odlogiram, pa da se z drugim nickom prjavm...)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

IgorGrozni ::

Pa sem mislil, da se ˝Ferdo ( iz Ti(p)čki)˝ pojavi na teh forumih samo izjemoma. Je pa kot kaže ˝renesančna¨ širina interesov Thomasa izvabila še nekaj Krjavlov na plano !:) .

Heh, lahko bi bil pa tudi alien, a ne :\ ? Cssss.

LP. IgorGrozni

poweroff ::

Thomas, mislim, da imaš precej napačne predstave o meni. Jaz se v resnici ne zavzemam za komunizem in zrušenje kapitalizma. To mantro si si ti prvi izmislil, res je pa, da sem jaz potem tvoje napačno prepričanje nalašč potenciral.

V resnici je moje mnenje, da je kapitalizem kar v redu sistem - definitivno boljši od komunizma, ki smo ga poznali. Idealen komunizem bi bil verjetno tudi kar v redu, vendar idealnega komunizma ni in ga v realnosti skoraj gotovo tudi ne more biti.
Kapitalizem 19. stoletja je bil pa slab.
Najboljše, kar trenutno poznamo je kapitalizem s primesmi socialne države in zmernim državnim intervencionizmom - da ne boš skočil v zrak - s tem mislim zakonodajo, ki ureja pošteno poslovanje (preprečuje goljufije, razrast monopolov, itd). To pa seveda ne pomeni, da ne bo čez kakšnih 50 let nastalo kaj boljšega. Morda, morda pa ne.

Predvsem je pa moje mnenje, da je treba spoštovati pravno državo. Da smo ljudje najpomembnejši in ne korporacije. Iz tega seveda sledi, da mora biti zakonodaja naštelana tako, da ščiti predvsem pravice ljudi. In mene zanimajo predvsem pravice ljudi - torej tudi MOJE pravice. Če je zakon na moji strani, ga bom izkoristil zase. Pa če Microsoftu to škodi ali ne. Ne mislim postati zagovornik Microsofta, tako kot nekateri tukaj. MS me ne plačuje za to.

Poleg tega sem za razliko od tebe mnenja, da v ZDA nima "boljš uštimano ama vse" (kot si enkrat izjavil), pač pa da je njihov sistem precej pomankljiv na nekaterih področjih. In ja, tam kjer je pomanjkljiv, ga je treba kritizirati. Zame Bush in ZDA pač niso svete krave, kot za nekatere.

V bistvu gre tukaj za vprašanje svobode. Open source pomeni mojo svobodo, da delam brezplačno ali za velik denar, če hočem. Je pa moja svoboda omejena. Ne smem delati monopolistično. In Microsoft tudi ne.

Nekateri pa so v svojih izjavah precej nekonsistentni. Bush, ZDA in korporacije lahko delajo vse, kar želijo, mali človek pa ne. Madona, vsaj za enake kriterije se zavzemajte, če že ne upoštevate neenakosti v moči...
sudo poweroff

BluPhenix ::

Thomas, bravo si končno ugotovil da obstajamo tudi taki, ki nam je kapitalizem všeč, ker nas lahko nekam pripelje, ne maramo pa monopolov, ker nam tej lahko ustavijo pot. Ampak tukaj se ne gre le zato, da Microsoft nebi imel monopola, ampak da nihče nebi imel monopola. Če MSju to uspe, ker države ne reagirajo, bodo tudi druge korporacije rekle bomo pa še mi. In na koncu bo kapitalizem en velik monopol. Veliko posestnikov in poln svet njihovih podložnikov.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Jap, nastal je nek miselni preskok očitno - nekomu je potegnilo, da nismo vsi, ki jim grejo monopoli v nos, komunisti:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Potem ste pa ali:

A - Državni uradniki, ki se ukvarjajo s pestrostjo trga. Od Agencije za prevzeme, nekej takega.

B - posamezniki, ki vam je pri srcu trg (brez monopolov).

Jah sej ni kej. Za zaščito ptic selivk je baje celo društvo. A je potem čudno, da nekateri se zavzemajo pa za monopolov prazen trg v EU ... ali za ohranitev narodnih plesov. Naprimer.

Nimam kej drugega, kot da vam verjamem, če tko pravte.

Aha! In zdej jo boste posvetili temule MSju. Uni tadrugi bodo pa učili mladi rod poskakovanj iz Bele Krajine. Lepo ... lepo.

borchi ::

deadalus, je blo veselje mal preuranjeno, ane?
l'jga

username ::

nam je kapitalizem všeč, ker nas lahko nekam pripelje, ne maramo pa monopolov, ker nam tej lahko ustavijo pot
Ampak MSjev monopol sploh ni zares monopol. Kajti čeprav ima MS res prevladujoč tržni delež na trgu (ampak verjetno samo pri OS), ne ustreza osnovni definiciji monopola ( Wikipedia ima IMO kar dober opis monopola): "stalen položaj na trgu, ko obstaja le en ponudnik določenega produkta/storitve; ni ekonomske konkurence in ni ustreznega nadomestnega proizvoda".

Po osnovnih ekonomskih zakonitostih torej MS sploh ni monopolist, saj obstajajo konkurenčni ponudniki. Takole na pamet se takoj spomnim dveh konkurentov za OS: Mac in Linux (slednji je menda celo zastonj), ene par konkurentov za pisarniške programe (OpenOffice in StarOffice - AFAIK zastonj, pa še neke ponudbe od Corela in Lotusa, pa najbrž še kaj), na področju interneta in vsega ostalega pa produktoma IE ter Outlook (pa WMP, MSPaint...) konkurira malo morje alternativ, večinoma zastonjskih.

Ponudnikov softwara je malo morje, zato nima smisla govoriti o monopolu MS. Drugo vprašanje pa je, zakaj ljudje večinoma uporabljajo MS produkte (če jih). In to kljub temu, da se za vsako računalniško potrebo da dobiti programe od drugih ponudnikov (in to pogosto zastonj).

Če kljub poplavi konkurenčne ponudbe potrošniki kupujejo večinoma le pri enem ponudniku, je ponavadi vzrok temu njegova boljša kvaliteta (vsaj v očeh potrošnikov, ampak to je edino kar je važno, če dosledno upoštevamo načela svobode posameznikov). Kajti potrošniki se odločajo racionalno, glede na svoje preference. (preference so pa osebna stvar)

Poseg (regulacija) s strani države je upravičena le, če drugih ponudnikov sploh ni, v primeru softwara jih je pa mali milijon. Očitno pač večina potrošnikov želi MS proizvode - deal with it! Če bo MS začel delati zanič, se lahko v vsakem trenutku potrošniki obrnejo h konkurenci - ki že obstaja.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Daedalus ::

Sploh ne. Eni si pač ne morejo pomagat, da ne bi poskušali folka kr predalčkat. Ker očitno ne morejo razumet, da ma pač vsak posameznik svoje poglede in prepričanja in da ni nujno, da me z ostalimi sodelujočimi v tej temi druži karkoli drugega kot sodelovanje v tej temi. Pa očitno je razumevanje sveta, kjer ni etiket, preveč zapleteno za nekatere, samooklicane master minde tule.

Ne, Thomas, študent sem, z ene par idejami, kako se preživet po študiju. In če ne bi bilo kapitalizma, bi bol težko sploh razmišljal o lastnem podjetju. Je pa malo neprijetno pomislit (možen scenarij), da ravno začneš spodobno delat, pa pride okoli vogala firma tipa MS in te gladko pofuka. Nikol nimaš možnost naresti česarkoli, ker te zdrobijo. Če ne drugo, majo tolko denarja, da te lahko tožijo za kratek čas, ker ti itak prej sfali denarja. Krasno tržno delovanje, svoboda za vse, rajt Thomas? Tako, kot je MS s "tržnimi prijemi" recimo sesul OS/2 Warp. Če lahko negativno propagando in FUD šteješ med tržne prijeme - ma eni očitno jih. In taki kljukci se pol razglašate za podpornike napredka. Kakega že?

username - krasen, povsem teoretičen opis monopola, prepisan iz kakega učbenika za ekonomijo. MS ima ~90% tržni delež (globalno) na področju operacijskih sistemov za domačo/pisarniško rabo. Obvladovanje trga (prevladujoč položaj, praktično že monopol) se pa začne pri 60% tržnem deležu. O ostalih razlogih, zakaj je vsepovsod MS, konkurenca pa skor nikjer, pa ne bi. Za OEM pogodbe si že kdaj slišal? Verjetno ne, ker pol ne bi nakladal takih tule. Med drugim - tudi razni dogovori in pogodbe motijo delovanje trga, kajnede?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

username ::

Kapitalizem 19. stoletja je bil pa slab.
To ni res, bil je odličen*. (poudarek na pretekliku)

Slabši je bil od današnjega kapitalizma v razvitih državah, jasno.

Veliko boljši je pa bil od ureditve in razmer pred začetkom kapitalizma.


*Pomenil je torej (potrebno) vmesno stopnjo med predkapitalizmom in današnjim modernim (modificiranim) zahodnim kapitalizmom. In svojo nalogo je očitno dobro opravil.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

@username: pa to si zanalašč sam en delček "literature" o monopolih "preštudiral" al dejansko bol mal veš? dej, vsaj mal si preber, da mi ne bo treba tolk narekovajev uporabljat.
l'jga

Thomas ::

> Tako, kot je MS s "tržnimi prijemi" recimo sesul OS/2 Warp

Hudobni MS je sesul OS/2 Warp bogega IBMa? Nezaslišano!

Meni visi dol za oba. Za IBM in za MS. Ne bojim se ne enega in ne drugega. Hočem samo, da se te zverine spopadajo na trgu in da imajo mir pred gverilci. Naj jih skrbi njihov profit in naj grejo zanj na kolena pred kupci.

Jest sem preprost človek.

borchi ::

js si tut želim, da bi si fuzbalerji tekmo sodili sami. bi bilo velik bolj zanimivo. kri pa to....
l'jga

BigWhale ::

> Naj jih skrbi njihov profit in naj grejo zanj na kolena
> pred kupci.

Problem je v tem, da ne gredo na kolena pred kupce ampak drugim polomijo kolena, da oni drugi ne bi mogli kleceplazit pred kupci, dasiravno bi to radi. Potem se pa oni drugi fentajo, ker jim ne preostane nic drugega.

Ne verjames? Ni treba. Ne gre se za neko hudo teorijo zarote, kot ti mislis, da jo mi vidimo. Gre se za enostaven fair play in enaka pravila za vse. Ki pa to zdaj niso.

Thomas ::

Sej je pravna država s svojimi zakoni nad korporacijami, tako kot nad vsemi.

Ni pa naloga te države, da ukrepa na podlagi kričanja neke množice "Linčajte monopolista, frdamanega, kvari nam kapitalizem, ki ga mi v resnici ljubimo!".

Bi pričakoval to vsaj, no.

borchi ::

če množica to kriči in to nekdo spravi do tožilca in se njemu zdi, da ima "case" in potem sodišče odloči kakor se pač odloči - pravna država.
l'jga

borchi ::

al "komunisti" niso upravičeni do pravnega varstva?
l'jga

BigWhale ::

Username,

MS nima monopola? Na trziscu operacijskih sistemov? Ne? A monopol je 100% prevlada? torej, ko ni nikjer vec nobenega drugega? Ah daj no. MS pokrije tam nekje 90% delez. Ostali so pa marginalci.

Ampak, ves, s tem ne bi bilo nic narobe, ce bi MS ne izkoriscal tega monopolnega polozaja z zatiranjem konkurence. Kako jih zatira? Tako, da je izmenjava dokumentov nemogoca, tako, da je nemogoce povezovanje sistemov med seboj. Stanje, kot ga imamo sedaj v racunalnistvu, se ni naredilo se nikjer drugje (tudi Mama Bell ni bil tako 'evil') v nobeni drugi industriji. Poleg tega je IT industrija precej unikatna vsaj za zdaj, ker so stroski proizvodnje prakticno nicni. Bi rad prodal se nadaljnih pol milijona kosov programske opreme? Za pest dolarjev jih lahko nastancas in potem prodas. V kakem tednu recimo, se prej. Bi rad prodal se nadaljnih pol milijona avtomobilov? No, to ne bo slo ravno za pest dolarjev ampak za precej vec in tudi casovno bo precej bolj potratno.

Trg je zaprt in vstop nanj je prakticno nemogoc. Teh nekaj marginalcev se otepa na spodnjem delu trzisca. Zakaj ni novih? Zato, ker zaradi patentov in drugih zascit ne mores ponuditi uporabniku nic, kar bi mu olajsalo prehod na drug sistem. Zaprt si zunaj.

Kot analogijo, bi lahko uporabil zeleznico. Naj nekdo poskusa prodati v sloveniji kaksno sirokotirno lokomotivo ali pa cel vlak. Ja, kako jo bo prodal, ce imamo 3/4 prog ozkotirnih (oz nekaj vmes, ce sem cisto natancen). Aja, ne smes pa narediti take lokomotive, ki bo sla tudi po nasih tirih, ker je nas tir patentiran.

Thomas ::

> če množica to kriči in to nekdo spravi do tožilca in se njemu zdi, da ima "case" in potem sodišče odloči kakor se pač odloči - pravna država.

Ja. Kar pa meni kot državljanu ne preprečuje, da ne bi potem zmerjal teh sodnikov z osli.

> al "komunisti" niso upravičeni do pravnega varstva?

Komunisti ja, komunizem ne.

borchi ::

Ja. Kar pa meni kot državljanu ne preprečuje, da ne bi potem zmerjal teh sodnikov z osli.


seveda lahko. lahko greš celo kričat skupaj z množico. mogoče celo imaš case. ampak ti imaš očitno rajš ulično varjanto kot pa po pravni poti.
to, da ti ne veš kako funkcionira pravna država, še ne pomeni, da le-ta ne funkcionira.

Komunisti ja, komunizem ne.


and your point is? da kapitalizem pa ja?
l'jga

Thomas ::

> to, da ti ne veš kako funkcionira pravna država, še ne pomeni, da le-ta ne funkcionira.

Pomeni da ti ne veš? Tudi ne.

> and your point is? da kapitalizem pa ja?

Kapitalizem je avtomatična posledica človekovih pravic, zagarantiranih v ustavi in zakonih.

Zato je kapitalizem ubranljiv pred sodiščem, komunizem pa ni.

borchi ::

driblaš. znaš nehat?

torej prej sem te vprašal, kaj bi ti naredil, da bi zavaroval svoje pravice? kričal po ulici in zmerjal sodnike? napiši kaj bi naredil! pa bomo vidli če je to drugače kot pa se je zgodilo v primeru ms.
l'jga

username ::

MS nima monopola? Na trziscu operacijskih sistemov? Ne? A monopol je 100% prevlada? torej, ko ni nikjer vec nobenega drugega? Ah daj no. MS pokrije tam nekje 90% delez. Ostali so pa marginalci.
Prosim malo pazljiveje preberi in premisli, preden skočiš v luft.

Mešaš monopol ter trenutni tržni delež. Sem lepo napisal, da obstajajo še drugi ponudniki OS (Mac, Linux, pa še Unix pa mogoče še kak, ki ga ne poznam, pa Google menda nekaj načrtuje) - če sem se motil, mi argumentirano povej; če imam prav, potem pač moja trditev drži. Monopol je stvar PONUDBE. Trenutni položaj na trgu pa tudi je stvar POVPRAŠEVANJA. Po čem ljudje večinoma dejansko povprašujejo, pa vidimo.

Na trgu operacijskih sistemov ni monopola. Komur ni všeč Win, naj si omisli Mac, Linux, Unix.... Glavno je, da ljudje imajo možnost izbire, in to imajo.

da je izmenjava dokumentov nemogoca, tako, da je nemogoce povezovanje sistemov med seboj.
Ali npr. word/excel dokumenta ne moreš prebrati/pisati, če imaš Mac ali Linux? (vprašam, čeprav se mi vsaj za Mac zdi, da lahko). Kakšno "povezovanje sistemov" imaš v mislih? Internetni protokoli (vsaj e-pošta in www) delujejo na vseh platformah, AFAIK. Kakšnih drugih načinov povezovanja pa povprečen uporabnik PCja ne uporablja pomoje.

IT industrija precej unikatna vsaj za zdaj, ker so stroski proizvodnje prakticno nicni.
To je res.

Trg je zaprt in vstop nanj je prakticno nemogoc.
Vstop na trg je zelo lahek, če drži tvoja prejšnja izjava. V preteklosti je bila težava vstopa na trg ravno zaradi stroškov zagona fizične proizvodnje. Zdaj je ozko grlo verjetno pri trajanju in financiranju razvoja, ampak glede na malo morje ponudbe softwara vseh vrst (tudi OS) očitno to ni tak problem.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Poldi112 ::

Sveta groza.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Daedalus ::

>Na trgu operacijskih sistemov ni monopola. Komur ni všeč Win, naj si omisli Mac, Linux, Unix.... Glavno je, da ljudje imajo možnost izbire, in to imajo.

Aha, monopolni položaj na trgu je torej odvisen zgolj od števila ponudnikov... Tržni deleži in s tem tržna moč in vpliv enega samega podjetja na cene in tudi ponudbo, nimajo s tem nič. Se pravi - ni monopola, doker eno podjetje obvladuje magari 99% trga (in s tem ponudbe), če je zraven še ene par ostalih, ki se cufajo za tisti 1%. Dobro da vem, očitno je nekdo izumil neko novo ekonomijo. Ja, res je lepo gledati samo en kriterij pri opredeljevanju takih problemov. Več je očitno - prenaporno, vsaj za nekatere. Pa po tem razmišljanju monopolov itak ni, sej je vedno možnost izbire, ne? Sam ne vem zakaj pol padajo tožbe zaradi izkoriščanja monopolnega položaja na trgu. Verjetno je to komunistična zarota proti uspešnim in poštenim korporacijam, ne?

Zdaj pa samo čakam, da mi nekdo pribije, kako tržni deleži in moč podjetja nimajo nič skupnega...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

metalc ::

Pri navadnih domačih uporabnikih ni nobenega povpraševanja, prodajalec ti mimogrede poturi zraven še en in edini OS. Vsaj pri meni je tako hotel in ga umaknil šele na mojo izrecno zahtevo in po moji pripombi, da lahko kar obvesti BSA. Marsikakšen, ki ima manj pojma o teh rečeh, pa seveda kar pokima, ker mu nihče ne pove, da obstajajo tudi druge reči. In MS mu z izsiljevanjem prepreči, da bi ponudil ali vsaj omenil te druge reči. Za podobna izsiljevanja pri proizvajalcih OEM pa očitno še nisi slišal. In povej mi, kje lahko kupim prenosnika brez prednameščenih in že v ceno vključenih Windows?

Daedalus ::

Sicer pa mnogo branja na to temo: spis sodnika na to temo in pa mnogo različnih povezav do člankov, razsodb, mnenj.

Čeprav ne verjamem, da bo kdo to bral...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

username: *Pomenil je torej (potrebno) vmesno stopnjo med predkapitalizmom in današnjim modernim (modificiranim) zahodnim kapitalizmom. In svojo nalogo je očitno dobro opravil.

slab - pomeni slab glede na to kaj poznamo sedaj.
Definitivno je bil slab, saj je pripeljal do leta 1939 (Great Depression).

Pa tudi za tedanje razmere ni bil ravno najboljši, glede na to, da je privedel do revolucije. Očitno sistem ni znal razrešiti svojih notranjih nasprotij drugače, kot nasilno. Zato JE BIL slab.

Thomas: Sej je pravna država s svojimi zakoni nad korporacijami, tako kot nad vsemi.
Aja? Ti včasih drugače trdiš. Ti se ne zavzemaš vedno za vladavino prava.

Ni pa naloga te države, da ukrepa na podlagi kričanja neke množice "Linčajte monopolista, frdamanega, kvari nam kapitalizem, ki ga mi v resnici ljubimo!".
Ne, to ne. JE PA naloga izvajati obstoječo zakonodajo. In če je ne izvaja zaradi pritiskov korporacij, imamo pravico zakričat.

In če korporacije lobirajo, imamo tudi mi pravico lobirati. Država naj posluša argumente obeh in se potem odloči.

Kapitalizem je avtomatična posledica človekovih pravic, zagarantiranih v ustavi in zakonih.
Če mene spomin ne vara, se je najprej pojavil kapitalizem in šele potem človekove pravice. Zgodovinsko gledano namreč.

Zato je kapitalizem ubranljiv pred sodiščem, komunizem pa ni.
Bla, bla. Danes imamo tudi socialne pravice.


username: monopol ni stvar 100% monopola. Pa tudi sicer monopol sam ni prepovedan - izkoriščanje monopolnega položaja pa je. Daj preberi si kaj resnega preden pišeš.
sudo poweroff

poweroff ::

Hmm, mi lahko nekdo nekaj razloži. A ni prodaja prenosnika z Windowsi vezana trgovina? A ni nobene prepovedi takega početja v zakonodaji?

Nimam možnosti sklicevati se na kakšen zakon, da želim kupiti prenosnik BREZ OS-ja (ker bom gor nalestil Linux)?
sudo poweroff

TheJack ::

username:
>Ampak MSjev monopol sploh ni zares monopol. Kajti čeprav ima MS res prevladujoč tržni delež na trgu (ampak verjetno samo pri OS), ne ustreza osnovni definiciji monopola (Wikipedia ima IMO kar dober opis monopola): "stalen položaj na trgu, ko obstaja le en ponudnik določenega produkta/storitve; ni ekonomske konkurence in ni ustreznega nadomestnega proizvoda".

Monopol je ekonomski izraz. Pravno relevanten izraz je ''prevlaudujoč položaj na trgu'', ki po našem zakonu pomeni ''položaj, ko podjetje glede določenega blaga ali določene storitve nima konkurentov ali ima na trgu le nepomembno konkurenco ali ima v primerjavi s konkurenti občutno boljši položaj glede na tržni delež, možnosti za financiranje, možnosti za nakup in prodajo ali glede na dejstva, ki druga podjetja ovirajo pri vstopu na trg.

Kot vidiš prevladujoč položaj na trgu ni nujno čisti monopol. Ne vem točno kako je zadeva definirana v ZDA, ampak glede na to da so oni izumitelji konkurenčnega prava, dosti drugače ne more biti.
Skratka, za državo in njene posege na trgu je relevanten prevladujoč položaj, ne pa monopol.

> Poseg (regulacija) s strani države je upravičena le, če drugih ponudnikov sploh ni...

Glede na zakonodajo to ne drži.

Matthai:
> Nimam možnosti sklicevati se na kakšen zakon, da želim kupiti prenosnik BREZ OS-ja (ker bom gor nalestil Linux)?

10. člen ZPOmK (Prepoved zlorabe prevladujočega položaja) govori o tem, da zlorabo prevladujočega položaja med drugim pomeni tudi ''pogojevanje sklepanja pogodb s sprejemom dodatnih obveznosti, ki po svoji naravi in glede na trgovinske običaje niso povezane z vsebino teh pogodb.''

Le za informacijo. Dosegel tako ne boš nič.


Napisal bi lahko še ogromno, ampak sem vse kar sem želel glede tega povedati, že povedal tule, par mesecev nazaj (najdite kakšne štiri malo daljše poste, kogar zanima).

username ::

Aha, monopolni položaj na trgu je torej odvisen zgolj od števila ponudnikov
Točno. Monopol obstaja, ko je na trgu le en ponudnik in izbira ni možna. MS Win ni edina izbira, je pa očitno najbolj pogosta. Uporabniki imajo vso možnost uporabljati kak drug proizvod, ki ni MS. Njihova stvar je, ali bodo uporabljali MS Win, Mac, Linux ali kaj tretjega.

po tem razmišljanju monopolov itak ni, sej je vedno možnost izbire, ne?
Včasih te izbire ni, obstaja monopol. Naprimer pred leti pri telekomunikacijah v Sloveniji je bil monopol PTT (kasneje Telekom). Kdor je hotel telefonirati preko drugega ponudnika, te možnosti sploh ni imel. Telekom ni bil najpogostejša izbira uporabnikov - bil je edina možnost, ker druge variante ni bilo.

Pa tudi sicer monopol sam ni prepovedan - izkoriščanje monopolnega položaja pa je.
Res je. Ampak kjer ni monopola, ne more biti govora o izkoriščanju monopolnega položaja.


Marsikakšen, ki ima manj pojma o teh rečeh, pa seveda kar pokima, ker mu nihče ne pove, da obstajajo tudi druge reči.
Vsakdo je zase odgovoren, da razišče trg in najde najugodnejšo ponudbo. Če se zanaša samo na nasvete prodajalcev, si je pač sam kriv.

In MS mu z izsiljevanjem prepreči, da bi ponudil ali vsaj omenil te druge reči.
Hm to so pa kar resne obtožbe. Take trditve je treba argumentirati, sicer je to vse bolj rekla-kazala in je treba ignorirati. Boš lahko dokazal?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

@TheJack:
Monopol je ekonomski izraz. Pravno relevanten izraz je ''prevlaudujoč položaj na trgu'', ki po našem zakonu pomeni ''položaj, ko podjetje glede določenega blaga ali določene storitve nima konkurentov ali ima na trgu le nepomembno konkurenco ali ima v primerjavi s konkurenti občutno boljši položaj glede na tržni delež, možnosti za financiranje, možnosti za nakup in prodajo ali glede na dejstva, ki druga podjetja ovirajo pri vstopu na trg.
Hvala za tole pojasnitev, pa še dodatna pohvala, ker ločiš med konceptoma "monopol" in "prevladujoč položaj na trgu".

Seveda pa mene bolj zanima ekonomski vidik, to je omogočanje maksimiziranja koristi potrošnikov in čim hitrejša gospodarska rast. Pravni mehanizmi naj zgolj sledijo ekonomskim vidikom ter zagotavljanju maksimalne možne svobode posameznika (ekonomska svoboda je del človekove svobode!).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Pa tudi za tedanje razmere ni bil ravno najboljši, glede na to, da je privedel do revolucije. Očitno sistem ni znal razrešiti svojih notranjih nasprotij drugače, kot nasilno.
Kapitalizem ni še nikjer privedel do revolucije, kolikor vem.

"Revolucija" je bila le v carski Rusiji, ki je bila še napol fevdalna država. Ne moremo resno govoriti o kapitalizmu, saj se je v Rusiji začel takrat šele razvijati (sicer je menda pred vojno ruskemu gospodarstvu kazalo bolje, kot se večinoma misli sedaj; pomembno vlogo je imela vojna).

V ostalih vzhodnih državah je bila "revolucija" vnešena od zunaj, tudi če bi lahko katero od teh držav pred vojno označili za razvito kapitalistično (no Češkoslovaško bi že lahko, in definitivno ni šlo za kako "vstajo češkega naroda proti kapitalistom").

Če so v kapitalizmu kaka notranja nasprotja, jih zaenkrat očitno dokaj dobro razrešuje, kar kaže stanje v Severni Ameriki in večini Evrope. Vedno boljše življenje in (posledično) nobene revolucije ni bilo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Daedalus ::

> In MS mu z izsiljevanjem prepreči, da bi ponudil ali vsaj omenil te druge reči.

>Hm to so pa kar resne obtožbe. Take trditve je treba argumentirati, sicer je to vse bolj rekla-kazala in je treba ignorirati. Boš lahko dokazal?

Username - zgoraj sem napopal linke - prvi je pravna utemeljitev razsodbe v protimonopolni tožbi proti MS. Izvoli, preberi in videl boš, da ni rekla-kazala. Je bilo ugotovljeno.

In pa tvoje sklepanje o monopolu in izkoriščanju monopolnega položaja so švoh. Ker če bi držale, pol MS ne bi zgubil nekaj tožb zaradi izkoriščanja monopolnega položaja. Ker po tvojem - če ni edini, ni osnove za monopolni položaj. Daj si še malo bolj zategni plašnice... Nisi namreč odgovoril na moje vprašanje o povezavi tržnega deleža in moči podjetja, ki nastopa na trgu in ki se kaže tudi v moči sesuvat konkurenco z raznimi mehanizmi, ki nimajo s trgom nič skupnega (OEM pogodbe v smislu - lahko prodajaš/razvijaš za winse ampak pod pogojem, da drugih, konkurenčnih izdekov ne boš prodajal/razvijal za njih). Torej, je povezava ali ni povezave?

Ampak, ne dvomim da enim dokazi ne zaležejo. Kako temu reče Thomas - meme war. Očitno se je enim mem o 100% pravilnem delovanju kapitalizma in trga tako zagrizel v glavo, da jih nič ne prepriča.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Username,

Kaksno izbiro imas, ce hoces delati enakovredno z vsemi? Ce se odlocis za nekaj drugega, kot za tistih 90%, potem s tistimi ostalimi ne bos mogel delati. Ce bos pa hotel, te bodo pa ovirali pri tem.

Izbira je bolj fiktivna, kot resnicna. A se ti ne zdi?

V bistvu MS nima popolnega monopolnega polozaja. So v precej hujsi poziciji, da lahko izsiljujejo in posiljujejo trg. In tudi ga.

BluPhenix ::

username ti res malo blodiš.

na trgu ni take pestrosti operacijskih sistemov kot ti opisuješ. MacOS na x68 arhitekturi? Linux v bistvu tudi uradno ni na tržišču. Pred nekaj leti je pri nas "veljal" zakon, da trgovine niso smele prodajati računalnikov brez operacijskega sistema. Edina "izbira" MS windows X. Toliko o možnosti izbire.

Zanimivo, da nekateri, ko se gre o kreganju ali MS zaseda monopol ali ne, pa ta Linux kr neki vlečete v debato, čeprav ponavadi govorite da Linux ni nadomestek za Windowse.


Microsoft morda res ne zaseda 100% monopola, ampak pa lepo izkorišča monopolni položaj. Kako? v svoj sistem vgrajuješ le tehnologije, za katere se odločiš, za druge, pa čeprav boljše ne nudiš podpore. Podjetja, ki ne začnejo delati po tvojih navodilih izumrejo.

kot so že napisali, če moraš za to, da izkoriščaš monopolni položaj bit edina možnost na trgu, brez izbire, lahko MS tožijo Države za iskoriščanje monopolnega položaja. Ampak verjetno imaš ti več pojma o tem "monopolu" kot horda pravnih strokovnjakov v EU.

Thomas, spet tvoje predalčkanje, kaj pa če bi poskusil:

c) posamezniki, ki imajo idejo in bi radi nekaj svojega realizirali na trgu, ampak zaradi monopolnih korporacij jim nikoli ne bo uspelo

d) zaposleni(lastniki) v podjetju, ki si je ravnokar začel uspešno prodirati na trg, vendar lahko monopolni ponudniki istih storitev ali izdelkov kot on to pot kmalu prekinejo?

e) ...

Al imaš bitno logiko, dve izbiri 0,1? Dej nadgradi se, vsaj na 2 bitno logiko, da boš imel vsaj 4 nivoje razmišljanja. Pa še kakšne primerjalne algoritme si naloži.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

username: ekonomska svoboda je del človekove svobode
Se strinjam. Ampak povej mi, si ekonomsko svoboden, če ti nekdo da na izbiro: ali boš kupil prenosnik z windowsi, ali pa ga ne boš kupil? Kje je tukaj tvoja svoboda? (Po domače povedano: ali boš živel tako kot bomo mi hoteli,ali pa crkni - maš svobodo da crkneš. Ja, to je pa res svoboda, ni kaj...)

Kapitalizem ni še nikjer privedel do revolucije, kolikor vem.
Najprej si preberi zgodovino,potem bova pa naprej debatirala. Seveda je naključje, da je bila komunistična partija najmočnejša ravno v Nemčiji...

Če so v kapitalizmu kaka notranja nasprotja, jih zaenkrat očitno dokaj dobro razrešuje, kar kaže stanje v Severni Ameriki in večini Evrope.
Če jih ti ne vidiš, še ne pomeni, da jih ni. Wallersteina si kaj bral? Pa ne Utopistike, kakšno drugo knjigo...

V ZDA poznaš situacijo? Razkorak med majhno bogato elito in revnimi množicami? Pritiski kapitala na svobodo medijev? Ne bluzit, prosim.

BluPhenix: Zanimivo, da nekateri, ko se gre o kreganju ali MS zaseda monopol ali ne, pa ta Linux kr neki vlečete v debato, čeprav ponavadi govorite da Linux ni nadomestek za Windowse.
Točno to!
Linux kao ni vreden nič in je povsem neuporaben, RAZEN, koje treba dokazovati, da Microsoft pa nima 100% tržnega deleža.
Sploh ne morem verjeti kako so nekateri dvolični in nekonsistentni v svojem razmišljanju.

TheJack: a veš, da me ima, da bi šel težit, da hočem prenosnik kupiti brez Windowsov. Prav do konca bi šel...
sudo poweroff

Thomas ::

> V ZDA poznaš situacijo? Razkorak med majhno bogato elito in revnimi množicami? Pritiski kapitala na svobodo medijev? Ne bluzit, prosim.

Potem si pa užaljen, če pravim, da si antikapitalist. Retoriko imaš ko KGB. Pa če verjameš svojim izjavam ali ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne predvaja novega audio CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
51891 (1847) Tea Time
»

windows media player 10 mi ne dela !?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81417 (1365) bunnyrabit
»

Katere programe uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
424274 (3554) R33D3M33R
»

media player 10 slo

Oddelek: Programska oprema
91683 (1587) Myth
»

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
938258 (6906) BigWhale

Več podobnih tem