» »

[DivXviD] Yakumo predvajalniki

[DivXviD] Yakumo predvajalniki

««
«
1 / 28
»»

Stepni Volk ::

Zaradi ponavljajočih se vprašanj, bom na tej prvi strani redno združeval zadnja spoznanja o omenjenem ploščkosuku, ki veljajo tudi za nekatere "podobnike" na Mtk 1389DE procesorju: Gericom Bellagio AD2020, Yamada 6600... Splošna tema o [DivXviD] komponente - splošna vprašanja in primerjave & [DivXviD] Firmware za predvajalnik (peka in uporaba)
* Proti koncu tega teksta imate tudi preveden detajlni test ploščkosuka z nemškega Foruma.

Zadnja osvežitev strani 18.januar 2004

Yakumo DVD Master DX4 FAQ


1.Kje dobim Firmware?
Na uradni Yakumo strani www.yakumo.de dobite uradni Firmware, ki nima podpore za naše šumnike. Povezava do obeh se nahaja tudi v tem tekstu, pod naslovom "Yakumo DVD Master DX4 - Poročilo uporabnika." Prvi FW podpira 2 vrstici podnapisov (max 60 znakov), drugi 3 (max 88 znakov).
FW s podporo za šumnike in s slovenskim OSD - On Screen Display, po domače meniji; prihaja sedaj od skupine zavzetih entuzijastov s tega foruma. FW in podporo za le tega dobite v temi:
[DivXviD] P.Y.P.S. FirmWare - povezava do Internetne strani je na prvi strani!!!

Neuradne Yakumo Internet stran: http://yakumodx4.tvheaven.com, kjer najdete tudi obilo drugih informacij o tem ploščkosuku in samem procesorju Mtk1389.

POZOR
Problem z Yakumo-i je, da jih je 5 različnih vrst, čeprav se na zunaj predstavljajo z enakim imenom: Yakumo DVD Master DX4. Vsak potrebuje svoj lasten FW, ker se razlikujejo po sestavnih delih:
- motorček za vratca
- motorček za vrtenje medijev
- laser
- itd...
Firmware je dejansko operacijski sistem, ki napravi pove kako ravnati s svojimi sestavnimi deli, če naložite napačno verzijo Firmware-a... se bo vaš predvajalnik obnašal ČUDNO in na KONCU se bo CELO POKVARIL.
Povedno malce drugače: To je tako, kot če bi nadgradili Firmware v vašem avtomobilu in mu s to nadgradnjo dopovedali, da ima bencinski motor namesto dizelskega, ročno odpiranje oken namesto električnega, ročno klimatsko napravo namesto avtomatske...
Detajlli v v naslednjem vprašanju.

2.Kako se nadgradi Firmware?
Do sedaj je znanih 5 verzije FW:
YAD2710.BIN
YAD2710G.BIN - t.i. German / nemška
YGAD2710.BIN - zloglasna prva ver.C (0C.00.00.02 - SUB VERSION)
YWAD2710.BIN - zaenkrat neznana?!?
YFAD2710.BIN - druga ver. C ( 0C.00.00.04 - SUB VERSION in 0C.00.00.05 - SUB VERSION)

Vsak ploščkosuk gleda in išče le točno določeno datoteko. Prva verzija C se pusti nadgraditi le, če je datoteki ime YGAD2710.BIN. Druga verzija C le z YFAD2710.BIN.
Problem je, če ste kupili ploščkosuk, ki so vam ga že nadgradili v trgovini. Tako ne veste kateri FIrmware dejansko potrebujete. Načeloma so vsi zadnji predvajalniki od nekje konca novemra, začetka decembra 2004 druga verzija C.
Reštiev tega problema bo možna, ko bomo vedeli kateri sestavni deli se razlikujejo po posameznih verijah.

1. Zapečite vse datoteke na tlačenko (CD) v ISO formatu brez map (Folder) in pazite na to, da so vse črke velike! V nasprotnem primeru bo ploščkosuk javljal "UNKNOWN DISC" !!
2. Vstavite tlačenko v ploščkosuk.
3. Nadgradnje se začne avtomatsko. Pritisnite tipko ENTER, da potrdite nadgradnjo.
4. Ploščkosukov pladenj se bo odprl. Odstranite tlačenko. Ne ugašajte ploščkosuka! Počakajte nekaj minut, da se nadgradnja nemesti v spomin ploščkosuka.

3.Kako preveriti verzijo Firmware:
1) Odprite pladenj ploščkosuka.
2) Pritisnite tipko SETUP, nato tipko < (levo), da pridete do: Preference Page (oz. odgovarjajoče ime v drugih jezikih).
3) Pritisni tipke '1' '3' '6' '9' zaporedoma in verzija se bo prikazala na ekranu.

4.Kako lahko zamenjam nabor znakov in ozadje v Firmware?
Za stare mačke nič novega, za ostale lep nazoren poljski link s slikami postopkov, ki veljajo za Yakumo DVD Master DX4: klik...
Za morebitne p o s l e d i c e odgovarjate sami!!

5.Je kakšna omejitev z dolžino imena datotek?
Da. Datoteke ne smejo biti imenovane z več kot 40 znaki!!

6.Kako do podnapisov pri Divx/Xvid filmih?
Linki s podnapisi za filme - kliknite sem in našli boste Internetne strani, ki zbirajo podnapise za Divx /Xvid filme. Podnapisi delujejo le, če je ime filma in ime podnapisov ABSOLUTNO ISTO. npr:
Film Stoletja.avi
Film Stoletja.srt
Vsi znaki, presledki in velikosti znakov morajo biti enaka!

7.Katero vrsto podnapisov rabim?
Delajo le podnapisi katerih sinhronizacija je vezana na čas = .srt = SUB RIP format podnapisov, fancy je javil, na tej temi, da delajo tudi podnapisi .smi oz. sami.
Ne morejo (zaenkrat) delati podnapisi s končnico .sub in ostali, ki bazirajo na frame-ih.
Podnapise lahko relativno enostavno iz enega formata v drugega menjate z različnimi programi:
DirectSub - omogoča tudi centriranje podnapisov,
Subtitle Workshop...
Na tem Forumu poteka podpora in debata o tem še: [DivXviD] DirectSub urejevalnik podnapisov - podpora za Mediatek divx playerje, [DivXviD] Yamada predvajalniki in [DivXviD] Subtitle Workshop urejevalnik podnapisov.

8.Imam podnapise, ki delajo, vendar zaostajajo / prehitevajo. Zakaj?
Podnapisi imajo še sledeč problem: filmi tečejo v različnih FPS (Frames Per Second) - št. slik na sekundo in sicer najbolj pogosto:
23,976,
25 in
29.
V primeru prehitevajočih oz zaostajajočimi podnapisi zadeva ni sinhronizirana, beri: podnapisi tečejo na hitrejšem ali počasnejšem taktu.
Včasih imajo podnapisi tudi konstanten zamik, recimo 19s... Sinhronizacijo glede na FPS, konstantni zamik, maksimalna dolžina vrstice (glej več o tem malce spodaj) in še marsikaj durgega lahko naredite z zgoraj omenjenimi programi: DirectSub, Subtitle Workshop...

9.Zakaj v podnapisih ni šumnikov š,č in ž?
Ker niste ploščkosuka nadgradili z ustreznim Firmware-om. Glej zgoraj: Kje dobim FW.

10.Kako zapečem večjezične podnapise?
Večjezične podnapise se doda, na sledeč način:
Film Stoletja.avi
Film Stoletja.srt - tem imenom zapečeš slovenske podnapise
Film Stoletja.en.srt (kratica 'en' ploščkosuku da na znanje, da so to angleški podnapisi)
Film Stoletja.fr.srt ( - " - 'fr' - " - francoski podnapisi)
Film Stoletja.hr.srt ( - " - 'hr' - " - hrvaški podnapisi)
Film Stoletja.it.srt ( - " - 'it' - " - italijanski podnapisi)
Film Stoletja.de.srt ( - " - 'deu' - " - nemški podnapisi)
...
Obstajajo še ostale kratice, za druge jezike. Kratice za slovenski jezik, še nisem našel. Očitno nas tudi pri Mediateku še niso našli.>:D
Ob zagonu filma, se avtomatično naložijo podnapisi brez oznake jezika (v zgornjem primeru Film Stoletja, bi bili to slovenski podnapisi). V primeru, da zapečete recimo hrvaške in angleške podnapise, s kraticami navedenimi zgoraj, se avtomatično zaženejo angleški.
S tipko SUBTITLE potem izbirate med njimi.

11.Koliko hkratnih podnapisov imam lahko za en film?
Za enkrat jih omogoča le 5.

12.Zakaj mi podnapisi čez čas izginejo?
Kombinacija Xvid in AC3 žal povzroči, da podnapisi izginejo po cca. 10min, več o tem: [divXvid] Podnapisi izginejo na komponenti & [DivXviD] Yamada predvajalniki.
Najefikasnejša rešitev je pretvorba AC3 zvoka v MP3.
Rešitev je našel tudi podtalje: "Uporabi se AVI-Mux GUI, odstrani se "use Open DML output" ter shrani." Več o tem v [DivXviD] Yamada predvajalniki

13.Zakaj mi del podnapisov izgine z ekrana?
Ker je število znakov v vrstici omejeno. Več o tem je stuhtal podtalje v temi: [DivXviD] Yamada predvajalniki, kjer vam svetuje 38 znakov na vrstico, ker je:
max. št. znakov v vrstici = 44
min. št. znakov v vrstici = 34
max št. znakov v 2 vrstah = 60
max št. znakov v 3 vrstah = 88
S tem, da je dolžina vrstice odvisna od širine posamezih črk. Max. 44 znakov je doseženo s čkrmi: iiiiiiiii... & min.34 s črkami: oooooo.
*Ta podatek velja za Yakumo / Bellagio / Yamada originalen FW. Ne tudi za lokalizirane FW s povečanimi znaki izpod peresa skupine P.Y.P.S.

14.Naredil sem vse zapisano, a mi podnapisi še vedno izginjajo?!
Podnapisi so delo različnih garažnih prevajalcev, ki poleg očitnih in ušesa bolečih slovničnih, vsebujejo tudi tehnične napake. Tako vam SubtitleWorkshop (Tools - Information and errors - Information and errors) javi različne tipe napak: overlaping with previous subtitle - dva ali več podnapisov se časovno pokriva, OCR error - uporabljen je znak, ki lahko zmoti predvajanje podnapisov, too long duration, too short duration... Program sam jih po klliku na Fix errors večino popravi, druge je potrebno odstraniti ročno.

15.Kako lahko centriram podnapise?
NALOŽITE USTREZEN FIRMWARE.

Če se iz sentimentalnih razlogov ne morete ločiti od starejšega Firmware-a, lahko centriranje opravite z dvema različnima programoma:
CenterSub - izpod peresa piki64 Bellagio AD-2020... dvojček DX4, podpora na [DivXviD] CenterSUB urejevalni podnapisov - centriranje
+ nova verzija programa CenterSub:
Zaradi različnih fontov v Firmware je dodan izbor "Vašega FW" in nato program glede na Vaš FW pretvori podnapise. Podpora vsem FW skupine PYPS.
in DirectSub - izpod peresa podtalje Yamado 6600, podpora na [DivXviD] DirectSub urejevalnik podnapisov - podpora za Mediatek divx playerje

16.Ukazi daljinskega upravljalnika se mešajo z drugimi napravami...?
Konflikti z različnimi daljinci so znani za različne Mtk1389 ploščkosuke, kot tudi za druge A/V naprave. FW to zadevo lahko reši... tako Yamada ob vsakem FW oznani, da so odpravljena določena prepletanja IR daljinskih ukazov... a vedno še kakšna ostanejo;((. Hec je v tem, da očitno ni standarda na tem področju... tako je lahko STOP na Yakumi / Yamadi isto kot "znižaj glasnost" na TV-ju... itd. To je težko predvideti in zunaj je ogromno različnih naprav.
To je izredno moteča napaka zato priporočam vsem, ki nameravajo kupiti ploščkosuk z MTk 1389 rezinico (chip) oz. za kakršnokoli novo A/V napravo:
- da gredo s svojimi daljinci do trgovine in preverijo ali nova željena napravica na te daljince / ukaze trza
- ali si sposodijo IR daljinec nove željene naprave in preverijo na domačih napravah.

REŠITVE ZA TISTE, KI ŽE MORAJO ŽIVETI S KONFLIKTNIMI DALJINCI:
Začasna rešitev: ploščkosuk postaviš stran od ostalih naprav, tako, da se signal od drugih naprav ne bo mešal z Yakumo IR sprejemnikom.
DIY* Hardware rešitev: na sprednji maski dodaš material, ki ne prepušča IR signale in tako pomagaš bolj usmeriti sprejemnik IR signalov.
Podobnega postopka se je lotil Pikl64 na Gericom Bellagi AD2020 z obratnim namenom: povečati senzibilnost IR sprejemnika. Pri Bellagiu je namreč sprejemnik nekoliko pomaknjen navznoter v napravo, kar posledično pomeni bolj natančno usmerjanje daljinca. Postopek bo objavljen na Internetni strani, takoj ko bom imel časa narediti jo do konca.
* DIY - Do It Yourself

17.Kako predvajaš, oz. izbiraš skladbe v MP3 formatu?
Dokler so vse skladbe v ROOT directory-u oz. na tlačenki /natlačenki ni map, je predvajanje enostavno. LCD ekran prikazuje zaporedno številko predvajane skladbe, ki so razvršečen po abecedi. Tako je moč predvajati MP3 skladbe tudi brez vklopljenega televizorja. Več o tem si poglej v sledečem testu PLUSI / MINUSI.

18.Kolikokrat lahko nadgradim Firmware?
Flash spomini imajo končno število zapisov, cca 1000x. Se pravi, če ste bolj omahljive sorte in boste vsak dan po 3x zamenjali FW, vam bo le ta odpovedal poslušost po 2 letih in 9 mesecih. :)

19.Moj ploščkosuk med predvajanjem ropota, je to normalno?
Ne ni. Ostali uporabniki nismo bolj tolerantni (beri gluhi). Zamenjaj ploščkosuk.

TEST Yakumo DVD Master DX4


Poročilo uporabnika, prevod s strani DVDBoard:

Pozdravljeni! Ker Yamaha še vedno na tržišče ni dala S550, sem si "pridobil" začasni/vmesni predvajalnik (do Yamahe S550 ali kaj podobnega oz. do nove generacije Chip-ov) Yakumo DVD Master DX4 za 69,90 EUR (16'776 SIT).
To temo bom poskušal nadgrajevati, vendar se bom razveselil tudi informacij in vtisov drugih lastnikov in uporabnikov tega foruma.
---
Zahvala WeDeDeWe in the-magician za informacije, vtise in teste, ki so bili tu izvedeni.
---
Informacije proizvajalca
* Internetna stran proizvoda,
* Tehnični podatki
* Navodilo za uprabo - MANUAL (PDF) - angleški - moj dodatek nemškemu izvirniku
* Navodilo za uporabo - HANDBUCH (PDF) - nemški
* Tehnični podatki (PDF)

Fotografije:
* Sprednja maska (JPG)
* Dalinjski upravljaljnik (JPG)
---
Yakum-ov FORUM (nemški)
---
Firmware:
Firmware-verzija pri dobavi: 05.00.02.08 / 00.00.00.03
POZOR: Aktualni Firmware je zelo hroščast npr.: MPEG1/2 (kopirani .dat in drugo s VCD/SVCD) z ISO-CD/DVD
Aktualni Firmware verzija: 05.00.03.05 / 00.00.00.02
Spremembe: Zoom-Icon se čez kratek čas spet osvetli, podpora za podnapise za TXT-File.

Firmware ver.1-Podpora za PODNAPISE v TXT obliki in UPDATE za ZOOM funkcijo (podpora dvem vrsticam podnapisov za Divx/Xvid)
Firmware ver.2 - Zakrpa za previjanje MPEG, ter več jezična podpora. (podpora trem vrsticam podnapisov za Divx/Xvid)
Pozor! Oba FW nimata podpore za naše šumnike!
---
PLUSI
(+) Cena 69,-EUR
(+) dosedaj ni poznanih nobenih hudih problemov z obsotječimi Video Formati
(+) dobra izdelava in navkljub plastični sprednji maski: urejen videz (Švabi pravijo : Ordnung muss sein! >:D )
(+) zelo dobra podpora MP3-DVDjem
(+) tih, do zelo tih pogonski mehanizem
(+) dalinjski upravljalec deluje tudi brez snajperskih spodobnosti uporabnika
(+) codefree
(+) podpora WMA in DivX Audio

MINUSI
(-) ne prikazuje MP3-ID-TAGs,
(-) trenutno predvajana skladba, se v mapi obarva temneje in če jo zapustiš (mapo), nimaš več pojma, kaj predvaja,
(-) predvaja skladbe le iz enega direktorija potem konča
(-) ne moreš skočiti na naslednjo MP3/WMA-skladbo, brez da vidiš TV sliko (PREV/NEXT je pregled mape), REŠITEV: gumb navzol in navzgor, ter ENTER.
(-) naključno predvajanje skladb le znotraj enega direktorija
(-) presledek med MP3-/WMA-skladbami predolg,
(-) pri DVD+/-R ni sposoben brati multisession ploščke (bere le prvi Session), hkrati nobenih problemov z DVD+/-RW,
(-) predvajalnik se zašteka od časa do čaasa, če se z daljinskim upravljalnikom prehitro sprehajaš po direktoriju
(-) po dolgem času vklopljenjem Screen Saver-ju, se predvajalnika ne da več obuditi v življenje, potreben je pritisk na Standby (se meni osebno še ni zgodilo)
(-) Previjanje le 16x REŠITEV: GO TO - glej pojasnilo in vprašanje čisto spodaj
---
Odprto vprašanje:
* Kje je "Progressive Scan" oz. kje se aktivira?
Odgovorjena vprašanja::
* Čemu služi tipka "T.E." na daljincu? -> Transition Effects
---
Rezultati DivX-Test-CD (izpeljani s CD-R in DVD+RW):
Resolucija
480x204 -> ok
496x208 -> ok
512x220 -> ok
528x220 -> ok
544x236 -> ok
560x236 -> ok
576x248 -> ok
592x248 -> ok
608x260 -> ok
624x260 -> ok
640x272 -> ok
656x276 -> ok
672x288 -> ok
688x288 -> ok
704x296 -> ok
720x308 -> ok

DivX3
fast3k-DivXTon -> slika(*) ok(**) / Ton ok
fast3k -> slika ok / Ton ok
fast6k -> slika ok (s CD-R lahek Slowdown pri zoom-u beli šum = "fließendes Wasser") / Ton ok
low3k-DivXTon -> slika (*) ok(**) / Ton ok
low3k -> slika ok / Ton ok
low6k-320 -> slika (*) ok (zatika se s CD-R) / Ton ok (zatika se s CD-R)
low15k -> slika ok / Ton ok
(*) malce zamaknjeno v levo v primerjavi z ostalimi Test-Clip-i
(**) v prvih sekundah kratek Slowdown/Speedup

DivX5
1k-bf -> slika ok / Ton ok
1k-gmc -> slika ok / Ton ok
1k-qpel -> slika ok / Ton ok
2pass15k -> slika ok / Ton ok
2pass3k -> slika ok / Ton ok
6k-320 -> slika(*) se zatika/ Ton se zatika
6k-gmc-bf-320 -> slika(*) se zatika / Ton se zatika
(*) malce zamaknjeno v levo v primerjavi z ostalimi Test-Clip-i

JPG
1000 -> ok
1500 -> ok
2000 -> ok
4000 -> ok

Glasba
Test.ac3 -> ni bilo prikazano
Test.ogg -> ni bilo prikazano
Test.wma -> ok(*)
Test-CBR-128.mp3 -> ok
Test-CBR-320.mp3 -> ok
Test-VBR.mp3 -> ok(*)
(*) Bitrate in Remaining Time - prikaz tudi ok

Muxing
avimux+ac3 -> ok
avimux+cbr -> ok
avimux+vbr -> ok
nandub+ac3 -> ok
nandub+cbr -> ok
nandub+vbr -> ok
vdub+ac3 -> ok
vdub+cbr -> ok
vdub+vbr -> ok

Zvok
1xAC3-448 -> ok
1xCBR-MP3 -> ok
1xVBR+1xAC3 -> ok
1xVBR-MP3 -> ok
2xAC3-448 -> ok
2xCBR-MP3 -> ok
2xVBR-MP3 -> ok

XviD
1k-bf -> slika ok / Ton ok
1k-gmc -> slika ruckelt (bolje z "Diashow", predvajalnik zamrzne s CD-R-ja v cca. 50 s) / Ton ok
1k-qpel -> slika ok / Ton ok
2pas15k -> slika ok / Ton ok
2pass3k -> slika ok / Ton ok
6k-320 -> slika (*) ok (zatika se s CD-R) / Ton ok (zatika se s CD-R)
6k-gmc-bf-320 -> slika (*) se zatika (bolje z "Diashow") / Ton ok (zatika se s CD-R)
(*) malce zamaknjeno v levo v primerjavi z ostalimi Test-Clip-i


MOJ KOMENTAR


Dalinjski upravljanik je identični brat dvojček, po domače jajko od Yamade 6600, s tem, da je na Yamadi, po mojih skromnih izkušnjah, potrebno prekleto precizno usmerjanje upravljalca v ploščkosuk!.
Sam ploščkosuk je ergonomsko za moje pojme bolje zamišljen od Yamade zaradi preprostega razloga: nima gumbov na zgornjih površinah. Te gumbi namreč zelo omejijo možnosti postavitve komponente (mačo = vedno le zgoraj :D ). Torej 2:0 za Yakumo. Da rezultat ni tudi v resnici takšen, si preberite še moj primerjalni test na str. 3 in 5 te teme.

Neodgovorjena vprašanja
1.Zakaj funcija GO TO pri določenih filmih dela, pri drugih ne?
Za tiste, ki tega še ne vedo: 2x pritisneš GO TO, vneseš čas in še enkrat GO TO in se znajdeš na željenem času.

Caligula ::

Odlicen prispevek.

Priden :D

ceboy ::

Dober opis, no tudi sam sem si omislil tole zadevo Yakuma in me zanima ali je že komu uspelo najdit pravi Firware zanj. Sam imam namreč takšnega, ki mi kaže podnapise poravnane levo in to zelo majhne, kot tudi ne pozna šumnikov. Če ima kdo kakšno rešitev se mu že v naprej zahvaljujem.

Tim

PharaoH ::

ceboy ne vem točno kateri FW imaš; jaz sem pobral enega in mu dodal podporo za čžš-znake (iz yamade).
Je sicer še vedno poravnava samo leva ampak delajo pa čžš-ji.
Bom pa v kratkem poskusil prevesti še menije v slovenščino (če bom imel čas; rabim, ker bo mašina za starše).
Če rabiš FW mi piši na sebastjan666@yahoo.com; ti ga pošljem (nimam kam dat na net).

Stepni Volk ::

Test Yakumo DVD Master DX4 na Golem.de.
Zanimivo: podpira več tonski zapis pri Divx filmih.

Okrnjen ogled primerjalnega testa v PC@praxis

Par tipičnih 1389 Screenshot-ov.
Še nekaj fotk in "ravninskih" komentarjev (beri: Nizozemskih).

megaubo ::

šit a sem zabit, al kaj, ne znam zapečt tist bin fie ker moreš met cue file zravn pa sem naredu cue file z vsebino
FILE "YAD2710G.BIN" BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
TRACK 02 MODE2/2352
INDEX 01 00:02:30
pa mi ne dela, sem kej narobe napisal?

Zgodovina sprememb…

ceboy ::

Stepni Volk hvala ti za datoteki, zadeva deluje ampak na naslednji način. Podnapisi so, tudi šumniki so, so pa fonti nekako slabo vidljivi, ker so "Oultile" ali samo obrobljeni in je zelo težko zadevo brat če je v ozadju kakšna bela podlaga. Ali se da to kaj spremenit in ali se da zadeva naredit tako, da bi bila poravnava po sredini (center).

In še nekaj: ko zaženem film se podnapisi ne startajo sami ampak moram pritisnat tipko za previjat 2X hitrost za kakšno sekundo, potem pa Play in nato malo postanka in potem so podnapisi lepo vidni. Je to normalno? Kakorkoli če je ali ne mogoče bo kdo imel tudi tako pa toliko da ve.

Lep pozdrav in najlepša ti hvala za faile. Ko pa boš imel titsti prevod ali pa kakšne druge fonte mi pa vsekakor sporoči.

PS: dolgujem ti pir!

PI ::

@megaubo
Normalno zapeci oba bin faila na cd. Pisana morta bit z velikimi črkami. Nato vstaviš cd v predvajalnik in počakaš pribl 1 min.
To je to. Pa ne ga ugašat !! Predvajalnik se bo sam vrno v prvotno stanje .

Lp B

PharaoH ::

Ceboy je prislo, misli da, do majhne zamenjave. Update sem ti poslal jaz in ne StepniVolk (no lahko, da ti jih je tudi on poslal kake; ampak glede na vsebino tvojega posta skepam, da so moji). Tolk, da se ve komu si dolžan pir :-)))).

Kar se tiče fontov. V principu bi se dalo zrihtat večje, ampak to (zaenkrat) pomeni, da bi moral popravljat vsako črko posebej, kar pa traja. Če najdem kak drug način oz., če bom imel preveč časa, potem tudi to uredim.
Glede tega da so prozorni je problem nekje v FW, ki pa ga ne znam popravit (pa se nekateri drugi se matrajo s tem, pa ne gre). Z sredinsko poravnavo je enako.
Tisto glede zamujanja pa ne vem. Jaz imam update na dveh mašinah pa na nobeni ni problema. Zna bit, da imaš kake specifične podnapise.

Kar se tiče pa slovenskih menijev...
Stvar imam že narejeno, vendar pa mi je prišlo na uho, da na določeni firmi v Ljubljani že čakajo na to, da bom popravljen firmware dal na net in ga bodo oni potem uporabili in potem take popravljene mašine prodajali. Moj trud bi bil zastonj, oni bi pa zaslužili.
Zato sem se torej odločil, da tistega FW z popravljenimi slovenskimi meniji pač ne bom objavil oz. pošiljal po netu. Če pa se stvar kako drugače razvije ga seveda z veseljem objavim in pošljem.

hubahaba ::

zdravo

tudi jaz sem si omislil tegale yakumota, za podnapise posnel na cd .bin datoteki, update je naredil:) , sam podanpisov pa še vedno ni videt..:(

kaj sem naredil narobe??
lp
b.

PharaoH ::

hubahaba, verjetno nisi nič narobe naredu.
Ena stvar je ta, da morajo biti podnapisi v .srt obliki drugače jih predvajalnik ne prikaže.
Imeti morajo tudi enako ime kot film. Se pravi če ima film ime Test.avi potem morajo biti tudi podnapisi poimenovani Test.srt.
No, pa ko se film začne vrtet je treba pritisnit gumb SUBTITLE, da se podnapisi vklopijo.

PharaoH ::

Ja, če koga zanima...
Naredil sem še eno varianto podnapisov kjer so fonti enaki kot v originalu. Se pravi niso obrobljeni kot v prejšnji varianti. Če kdo rabi, naj piše, pa pošljem.
sebastjan666@yahoo.com

Caligula ::

Dajte prosim napisat, ko pride varianta z na sredini naravnanimi podnapisi normalnih-vecjih fontov, da ga grem takoj kupit pol. Ker 16 jurjev za kolikor se ga dobi je pa res malo.

hubahaba ::

hvala PharaoH

takoj bom probal,res sem mel prej v .sub in .txt obliki pa ni delal..
nism si mislu da bo v.srt delalo in nisem probal.. :)
lp, b.

Stepni Volk ::

Ploščkosuk Yakumo DVD Master DX4 je naprodaj v Comtronu za 18'900 SIT. Ker z bratovo Yamado 6600 praktični ni več dela, ter obstaja ogromno podpore, sem si sedaj kupil Yakumo DX4. Od sedaj naprej bom torej nehal s teorijo in še malo o praksi.:D

Edinim, ki jim je dosedaj uspelo narediti FW za MTK1389_E serijo čipov, so rusi. Player je našel TAI na 31 str. splošne teme o Divx player-jih tega Foruma . Web prevod strani v angleščino.

Ker je dosegljiv tudi Firmware, bo prej ali slej nekdo našel kako to integrirati v ostale MTK1389_E player-je.
Ljudje namreč iščejo poti, kako izboljšati proizvode, ker uradnega zanimanja "proizvajalcev" (narekovaji zato, ker je pravih izdelovalcev malo, drugi samo lepijo logotipe na škatle in OSD) za podporo dostikrat ni. Zadevi se reče REVERSE INGENEERING in poteka na mnogih forumih.
Tisto, kar veseli mene, kot amaterja je , da je v naslednjih tednih napovedan izid Mtk Firmware ReMaker v0.2, ki bo dovolil vpogled v različne stvari, ki nas trenutno motijo, tudi možnost izdelave novih, večjih črk.
Nekaj link-ov do programčkov in uporabnih strani, sem navedel že na splošni temi o Divx playerjih.

Prava programska orodja so dosegljiva le podjetjem, ki "izdelujejo" , DVD ploščkosuke z Mtk1389_E čipi. Seveda je nekaj tega "špricnilo" na Internet, ena bolj obsežnih zbirk se nahaja na Forumu Yahoo Groups MTK 1389, naj omenim samo nekaj, uporabnih za nas amaterje:

Jezik na OSD- On Screen Display-u spremeniš / prevedeš s pomočjo MTK OSD Language Tool Beta 2
Svetujem, vam da zamenjaš tisti obstoječi OSD jezik, ki ga sicer ne uporabljate. Poleg tega je to že naredil PharaoH in bi bilo ponovno prevajanje podvajanje dela.

Logo, ki se zažene ob zagonu ploščkosuka se lahko zamenja z zadnjo verzijo MTK Viewer 0.1f

Na Slo-Tech Forumu se s temi zadevicami ukvarjata še tai in LexLuthor pod splošno temo in Amstrad Divx predvajalniki.

Se pravi, da je vse kar potrebujemo: sodelovanje. Vsak pogrunta, najde ali naredi kaj malega, na koncu imamo vsi lepšo in uporabnejšo celoto.:D

Stepni Volk ::

Opozarjam, da imajo podnapisi "neko svoje" življenje. Enkrat delajo, drugič ne (izkušnje z Yamade).Še posebej v kombinaciji Xvid in AC3. Fora je v tem, da so vsi update-i ponavadi Beta.
Sam od podnapisov uporabljam angleške (za jezike, ki jih ne razumem), ker so najbolj kvalitetni (ponavadi DVD rip).
Slovenskim in ostalim "našim" se vidi, da je prevod
1. laičen,
2. prevajal se je samo tekst in nihče ni preveril tudi smiselnost dobesednega prevoda.

Vsaka beseda ima lahko različne pomene, pravi pomen je razviden le iz situacije. Zato pravi prevod vzame nekajkraten ogled filma in sprotno popravljanje dobesedenega prevoda. Dodatna ovira so specifične teme in izrazoslovje različnih ozko specialliziranih poklicev itd. Sam seveda prevajam filme, ki še nimajo podnapisov in popravljam ostale "slovenštine". En tak čuden Cankarjev duh mi sicer ne da miru.:D

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Po navedbah CHIP.de je Yakumo DVD Master DX4 sposoben predvajati Windows Media datoteke:D , vendar je ta funkcija začasno še izklopljena. Z enim od naslednjih firmware upgrade-ov naj bi jo vklopili.:O
Počakajmo, če je to res :\

Caligula ::

Uuuuu! To bi blo pa hudo dobr. Windows media? K z Moviemakerjem 2 se zlo simpl pa zlo mejhne file dela z domacga videa in bi bil zakon, ce bi se dal tud to pol direkt na komponenti gledat.

Drgac jih pa na Bolhi en prodaja po dobrih 16.000 SIT.

šifra ::

pozdravljen!
hvala glede prispevka o yakumotu. vprašal bi, če je uredu firmware za yakuma dx4 pobran z neke nizozemske strani. vsebuje samo dva bin file-a!

Stepni Volk ::

Glede Firmware, ki si ga našel na nizozemski strani, bi bilo lepo, da dodaš link. Potem bomo lahko pogledali katera verzija je.
Nekaj lahko rečem z gotovostjo: Nizozemci ne potrebujejo podpore za šumnike. Le to pa je naredil PharaoH. Glej nekaj sporočil zgoraj.

Stepni Volk ::

Če je bila to gathering.tweakers.net stran in tale FW Update... potem ti lahko povem, da je to FW identičen tistemu na začetku te strani (podnapisi - DA, šŠ- DA, čČ,žŽ - NE).

ceboy ::

PharaoH SOOOORRY. res je od tebe sem prejel tisti update in še enkrat ti hvala. Ali je že kaj novega s tole našo Yakumo? Zadnje čase sem si zapekel kopico divxov, doma pa moram gledat samo DVDje in to originalne, ker ženo silno moti tale poravnava levo in male črke, tako da bi že zaradi nje rabil kaj bolj uporabnega. Če kdo kaj ma naj javi.

Lep pozdrav

jano ::

pozdravljen. lahko pošlješ tudi meni ta firmware od ykumota za podporo šumnikov (na olmo2@email.si). čakam pharaoh-a pa mi sene javi. hvala v naprej.

CaqKa ::

v tej temi sem v prvi post dodal link do teme o fwjih.. [DivXviD] Firmware za predvajalnik (peka in uporaba) in v splošni... [DivXviD] komponente - splošna vprašanja in primerjave sem podal link do te teme... bodite pridni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Stepni Volk ::

@CaqKa - Pozdravljen, lahko bi dodal še link za Yakumo na temi Firmware za divx predvajalnik.:D

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

@PharaoH

Vedno se najde kdo, ki želi služiti na račun nevednosti in/ali dela drugih. Na bolhi že ponuja Firmware s CD-jem za 3'000,-SIT;((

CaqKa ::

joulf ::

Še vedno ne vem iz zgoraj napisanega, kako čšž ji na Yakumi????
Firmware dal gor samo čšž ji ne delajo!!!!
Jabolka mi je spremenila življenje!

Stepni Volk ::

@ joulf
Po emailu kontaktiraj PharaoH-na (naslov je pustil v eni izmed tem zgoraj). FW s šumniki je naredil on.

joulf ::

Sem poskusil pa ne vem več če je med živimi!
Jabolka mi je spremenila življenje!

PharaoH ::

joulf
Še med živimi :-) , ampak nekaj časa odsoten in brez računalnika, tako da ni šlo. Letijo pa fajli glihkar na tvoj e-mail (pa še na par drugih).

joulf ::

PaharaoH

Hvala za fajle, zadeva deluje!
Sem kar zadovoljen z Yakumo.
Jabolka mi je spremenila življenje!

Caligula ::

A fonti so se vedno majhni pa a so podnapisi se vedno stisnjeni ob eno stran ali so ze centrirani?

Cim bo to delovalo ga grem iskat.

joulf ::

Fonti so pomaknjeni v levo da se jih brat, niso majhni.
Jabolka mi je spremenila življenje!

Stepni Volk ::

črke bomo povečali takoj ko pride ven MTK ReMaker v0.2,

podnapise lahko centriraš s pomočjo različnih programčkov (več je na splošni temi o Divx/Xvid komponentah)

Na MTK1389 chip-u je uspelo, kot rečeno le rusom z zgoraj omenjenim ploščkosukom. Skrb, da tega ne bodo naredili je odveč. Vprašanje je zakaj tega ne naredijo TAKOJ?

Kupil, ga boš pa že sedaj težko. Po prihodu v trgovino, ga zmanjka v manj kot eni uri (minuli petek v Comtron-u v BTC 10kom, ali v dveh dneh predprejšnji petek v isti trgovini 44kom).
če boš prdolgo čakal, bodo tako 4 generacije chipi zunaj, ki bodo spet imeli vse otroške bolezni (podpora za podnapise, šumniki, velikost črk, centriranje itd.)
Prva generacija ima to pošlihtano (Kiss), druga tudi (Neuston)... cena napredka?? 8-O

Podnapisov v 95% ne uporabljam, vendar je tam, kjer so potrebni (recimo armenščina, hindu itd.), bolj moteče dejstvo, da ne sme biti več kot 35 znakov v vrstici in ne več kot 60 v obeh. Ostalo preprosto poreže. Debato o tem imaš pri Yamadi 6600.
Ta problem je najbolj očitne npr.: pri filmih kjer hitro, zelo hitro govorijo posledično ni nikoli dovolj črk za podnapise ;((

Zadevo lahko rešiš samo z lastnim prevajanjem, ko uporabiš pomen povedanega in ne vseh besed. Samo za kaj takšnega ti gre na en film okoli 2 dneva časa ali več . Prvdoi drugih, ki niso ravno najboljši nit iprilagojeni za Mtk1389 se dobijo na podnapisi.net.
LP,
Volk

Zgodovina sprememb…

Caligula ::

Mah jaz podnapisov ne uporabljam. Divx player bi v glavnem uporabljal foter. Jaz itak vse prek TVouta gledam pri sebi. Sicer pa tudi ,ce jih v Comtronu zmanjkuje se na Bolhi dobijo novi po 16 jurjev od neke firme-z DDVjem, racunom in garancijo.

Stepni Volk ::

Odgovor je KISS

Tam naj bi bilo vse pošlihtano (za 2x toliko denarja). Tisto kar me tolaži je, da je tudi KISS začel uporabljati 1389 chip (DP-1600 in še dva modela katerih oznak se sedajle ne spomnim).
Prej ali slej bo nekdo Firmware pogledal, snel in prilagodil našim ploščkosukom... Saj orodja za Firmware postajajo vedno bolj uporabna nam laikom.:D
CENTRIRANO ali ne je stvar navade in po ogeldu enega filma te ne moti več (svak in svakinja). Na velikosti črk pa fantje na yahoo.groups že delajo >:D

Yanez ::

Zdravo družba !!!:D
Ker sem čisto nov se naj malo razpišem.

V Comtronu v celjskem Šparu sem v petek nabavil Yakumo DVD Master DX4 za slabih 19 jurjev in moram reči, da sem več kot pozitivno presenečen. Ker po defaultu ni bilo podnapisov pri DivX filmih, sem se podal v lov za firmwarejem po širjavah medmrežja, prebral nekaj forumov in ker tudi PharaoH ni bil dosegljiv za download, sem se izdelave fontov z orodji s tega foruma lotil kar sam. Z linka na omenjeni ruski strani sem potegnil fonte, ki so malenkost večji in bolj čitljivi od obstoječih (z Yamade), jim dodal šumnike (ročno delo) in jih konvertiral v Yakumov FW, zamenjal dolgočasno osnovno ozadje, dodal še hrvaški meni namesto portugalskega (za izdelavo slovenskega še ni bilo časa), zapekel oba fileja na CD in zadeva špila 8-O !!!
Pri podnapisih v DivX formatu so fonti so dovolj veliki in čitljivi, ČŠŽ-ji špilajo (bravo Trubar in Dalmatin), levo poravnavo pa sem že prebolel.
Če hoče kdo FW naj javi, mu ga pošljem za pir (upgrade FW na vašo odgovornost, konzumacija pira pa na mojo ;)).

Če pa je kdo že izdelal Slo menije pa se priporočam.
Prav tako, če je kdo rešil problem šumnikov za imena datotek in MP3 v osnovnem meniju.
Omnia mea mecum porto

ceboy ::

Pozdravljeni,

kaj je sedaj s tistim firmwarejem za podporo WMV? Že ima kdo to zadevo ali je to samo tema o kateri se govori?

Lep pozdrav vsem.

Hammer ::


Stepni Volk ::

@ YANEZ

Namesto hvale, nalepi še kakšno slikico, da vidimo tvojo / rusko verzijo črk in če še razložiš postopek izdelave, dobiš GAJBO, ne samo pir. :D

jerry2000 ::

Mene samo zanima ali ima Yakuma tudi podnapise bližje sredini kot levemu robu pri divx?

Stepni Volk ::

@ jerry2 - Malce neprecizno vprašanje. Upam, da bo moj odgovor pomagal. Pri TV z diagonalao 22" (55cm) se podnapisi začnejo točno 1" (2,54cm) od levega roba vidne slike. Poravnani so na levo in pri max. dolžinah podnapisa se tako raztezajo do druge strani ekrana, kar pomeni, da so "centrirani". Pri krakih besedah Hello, Good bye... je večina podnapisa na levi polovici ekrana.

Zgodovina sprememb…

Yanez ::

@ Stepni Volk

Glede slikic evo nekaj za pokušino:
- Podnapisi
- Slo meni
- Osnovna stran

Še link do pomanjšane slike mojega ozadja na Yakumi tule


Glede fontov pa sledeče: s pomočjo MTKReMakerja sem najprej iz YAD2710.BIN izvlekel željene fonte, jih s programom fon_tool.exe, (link na tem forumu) preoblikoval v textovno datoteko (sintaxa je: fon_tool -e fontx.bin fontx.txt), ki sem jo v navadnem editorju (notepad) poljubno popravil
npr.:
#G 138
#W 20
#l ....................
#l ..--------------....
#l ..---***--***---....
#l ...---******---.....
#l ....---****---......
#l ..--------------....
#l ..----******----....
#l .---**********---...
#l .---**********---...
#l .--****----****--...
#l .--***------***--...
#l .--****----------...
#l .--*******-------...
#l .---*********----...
#l .-----*********---..
#l ---------******---..
#l ------------****--..
#l --***--------***--..
#l --****-------***--..
#l ---****-----****--..
#l ---************---..
#l .---**********----..
#l .-----*******----...
#l ..--------------....
#l ....-----------.....
#l ....................
#l ....................
#l ....................
#l ....................
#l ....................
#A

itd....

Nato sem popravljeno textovno datoteko nazaj pratvoril v bin fajl (fon_tool -a fontx.txt fontx.bin) in zopet z MTKReMakerjem vstavil v osnovno bin datoteko YAD2710.BIN (enako z ono drugo datoteko YAD2710G.BIN). Sledi še pečenje in upgrade v Yakumo.



Velike stvari so v bistvu zelo enostavne :D

Bodi dovolj (za kakšno flašo bo že...8-O )
Omnia mea mecum porto

jerry2000 ::

Ja sorry, sploh sem narobe vprašal. Hotel sem vprašati če so tudi tako visoko po višini, pa po slikici zdaj vidim, da so... To me pa res moti, da so povsod napisi tako visoko, rad jih imam na dnu da me ne motijo...

Volk| ::

Haj vsem.
danes sem kupil to zadevico.čakam da mi poslje kdo fajl za podnapise pa zadeva bo pol super laufala. Imam pa en problem. Zadevo sem kupil mojemu bratu ki pa ima staro televizijo. žal ta televizija nima skart priključka.Obstaja kaka alternativa da to priklopim brez zamenjave televizorja. Mogoče bi šlo prek videorekorderja, vendar tudi tega nima.
ajd, možgančki, vsak nasvet je dobrodošel.
pozdrav vsem!

tebodi ::

A je kje mogoče pridobiti vaše predelane firmwareje?

Stepni Volk ::

Podnapisi na TV izgledajo tako. Na Yakumo-i pa takole. Oboje slikano na 28" ekranu.
Še "ginekološki" fotografiji: Notranjost Yakume DVD Master DX4, Motherboard Yakumo DVD Master DX4
In ne nazadnje še kako zadeva izgleda "od zadaj": Priključki na zadnji strani

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

@ Yanez - O, hvala... sem očitno napačne fonte ven vlekel... šibam... se javim po ponedeljku

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

Volk| in katere priključke tv sploh ima? sej veš kristalno magično kuglo sem doma pustil.

Zgodovina sprememb…

««
«
1 / 28
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[DivXviD] P.Y.P.S. FirmWare (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
35870419 (18238) koks2005
»

[DivXviD] Firmware za predvajalnik (peka in uporaba)

Oddelek: Zvok in slika
1524556 (5054) JanezC
»

[DivXviD] Gericom Bellagio predvajalniki (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
38460831 (19245) Caniggia
»

[divXvid] Mediatek - kateri firmware oz. fonte uporabljate

Oddelek: Zvok in slika
194231 (2053) Nebomgabiksa
»

[divXvid] Rimax predvajalniki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
24123698 (12114) piki64

Več podobnih tem