» »

plusi in minusi administracije ZDA

plusi in minusi administracije ZDA

««
5 / 12
»»

attackiko ::

Ataticko, si opazil, da se Mrkaica ne jemlje prevec resno?
Ne nisem opazil. Nekoga drugega tule se pa res ne jemlje resno. Najbrž ti gre samo na živce, ker je bolj uspešen kot velika večina naših ekonomistov. Ne vabijo ga kr brez veze predavat na Stanford, NY University, London School of Economics, Duke, Carnegie Mellon.. medtem ko ostali ekonomisti, ki pri nas modrujejo običajno nimajo niti ene spodobne objave v tujem tisku.

jype ::

Se fajn clanek na temo "free press", ce ze ne "free speech" v ZDA:

http://news.independent.co.uk/world/ame...

Caligula ::

Mas profesorje, ki se speializirajo za gostovanja, univerze nasplosno (sploh tuje) rade vabijo folk, ki izstopa iz mainstreama-nasploh take, ki prihajajo iz "razvijajocih se" dezel, njega pa ne vabijo zaradi tega, ker bi bil njim zanimiv kot svetovni ekonomist ampak kot Slovenca, ki naj bi studentom podal poglede z tovrstnih drzav,..

In ne, njega in njueovih programov za prakso nihce ne jemlje resno. Ker so to modeli iz kart. Nasploh je slo pa za izjemno povrsno in populisticno delo.

Ostali ekonomisti pri nas so realni in s tem podobni 95% profesorjem, ki jih na tujih univerzah ze imajo. Vabijo take, ki povejo tudi kaj drugace, ker nimajo nic od tega, ce pride Slovenec pa predava enako kot bi jim njihov profesor.

Sicer pa dobro osebno poznam par profesorjev (EF in FDV), ki redno gostujejo na LSEju, Oxfordu, po ZDA itak... in to je taka rutina, da ne pomeni prestiza. To so samo v tem "modu". In ravno ti profesorji nic kaj ne izstopajo razen po tem ,da so pac se malo bolj odprti. V bistvu v tujini le se bolj posploseno vse razlagajo-tako sami pravijo.
Se jim pa splaca. To pa.

Skratka gostovanja,... to je tudi stvar osebne odlocitve in se najbolj osebnih poznanstev po tujih fakultetah. Tisti, ki radi hodijo po seminarjih pac spoznavajo tuje profesorje in potem se izmenjujejo. Da tem stvarem ti pripisujes tak pomen kaze na to ,da pac ne razumes kako te stvari potekajo. Jaz sem mel kar precejsnje vloge pri organizaciji letnih univerz in "rihtanju" gostujocih profesorjev za predavanja (pa nasoih politikov) pa malo bolj vem kako te stvari gredo. In ravno Mrkaic je bil zanimiv vedno samo, ker je pac neke vrste skrajnez in populist. Ne pa kot resen ekonomist, ki bi izdelal realen program.

Ko pa bo kak resen institut, vlada,.. njegov program resno obravnavala, ga oznacila kot reaisticnega, premisljenega,.. bo pa drugace. Samo to se ne bo zgodilo. Ker je pac samo neko teoreticno razglabljanje.

Sej je bil Kovac tud en cas wonder boy slovenskega igralnistva-toliko, da so mu senkali Audija A8 in je pac nabijal v 3 dni, pa kako bi se dalo iz nasega igralnistva svetovni vrh narest.... pa ni bilo iz nicesar nic. Je pa parim godilo en cas tisto kar je govoril in se mu je to splacalo.

username ::

Ce mislis, da si lahko na internetu pogledas, ce neka korporacija, katere jogurte rad jes za zajtrk, uporablja snovi, ki bodo cez 10 let privedle do ciroze tvojih jeter, pomisli, kako izgleda mailbox povprecnega uporabnika.
Tudi ti površno bereš. Saj sem ravno to priznal, da vsake malenkosti ne utegneš preverjati na internetu. Ne se tako v ta moj primer interneta zapikovat, no. Še v Sloveniji je takoj v vseh novicah, če najdejo kakšno svinjarijo v hrani ali pa če se kaj razlije nad kakšnim vodnom zajetjem. A nisi nikoli v npr. Delu zasledil uradnega obvestila, da kak nevaren proizvod (ponavadi el. aparat) umikajo iz prodaje?

studentom na izmenjavi iz ZDA, je rekel, da dokler zivis v ZDA nikoli ne izves 3/4 reci iz ZDA, o katerih porocajo evropski mediji. Omenil je, da pri njih niso nikoli porocali o skandalih z e-voting masinami
No evo. Nekaj takega sem čakal.

Namreč jaz sem bil en teden v ZDA ravno tisti čas leta 2000, ko so imeli ta cirkus s štetjem. O teh škandalih so na TV poročali NONSTOP. Toliko o "preverjenih info o ZDA".

Now eat your heart out!
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username: v katerem delu ZDA pa si bil? Ta, ki mi je to razlagal, je iz Utah :)

Jogurt sem se jaz tudi zmislil samo za primer, valjda da ne gledas za vsak jogurt.

"Se v Sloveniji je takoj v novicah" nic ne pove o tem, a je v ZDA podobno, ceprav si napisal tako kot da je to kaksna implikacija.

V ZDA pac lahko placas tisk, da objavi tisto, kar hoces, ker je svobodnega tiska tako malo. Sem prilimal link malo visje, ki ga lahko preberes in ugotovis v kaksnem stanju je "free speech" v ZDA danes.

username ::

In pocasi nehaj primerjat stevilke o brezposelnosti med ZDA in EU.
Zakaj pa? A mogoče zato, ker realni podatki niso v skladu s tvojimi neresničnimi trditvami?

Zakaj mislis, da ZDA same nikoli ne uporabljajo podatkov o zaposlitvi za bahanje proti Evropi...?
Mogoče zato, ker se jim ni treba bahati? Ker sploh nimajo vzroka, da bi se postavljali pred nekom, za katerega je itak jasno, da je slabši.

Med drzavami v EU to ima smisel, med ZDA in Evropo pac ne. Ker je dejansko struktura gospodarstva drugacna.
Tole je nevzdržna izjava. Dokler ne opredeliš, kakšne so konkretne razlike v strukturi gospodarstva. In dokažeš, kaj je nesmiselnega v eni ter smiselnega v drugi primerjavi.

Sicer je pa bolj pomembno to: razlike v strukturi gospodarstva so velike ravno med posameznimi EU državami. Po tvojem tudi njih torej ni smiselno primerjati glede nezaposlenosti ali kaj??

Spet bluziš nekaj, o čemer nimaš pojma.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

njega in njueovih programov za prakso nihce ne jemlje resno. Ker so to modeli iz kart. Nasploh je slo pa za izjemno povrsno in populisticno delo. (gre za Mića Mrkaića, op. username)

Ostali ekonomisti pri nas so realni
Najprej disclaimer: nisem kak osebni zagovornik Mrkaića (no pa saj se zna več kot dobro zagovarjati sam), gre mi le za splošno intelektualno raven.

Namreč praktično vse, kar sem od njega prebral, je bilo osnovano na konkretnih podatkih in izračunih, ter izpeljano v skladu s pravili logike. Seveda se razne zasidrane zablode (socialističnega ali pa klerikalno-konzervativnega tipa) ne skladajo s takimi znanstveno neoporečnimi ugotovitvami. Kar zmoti njihove propagatorje (med njimi so žal tudi ljudje z visokimi akademskimi nazivi, ki naj bi bili strokovnjaki), ti pa udarijo nazaj z novimi bedarijami in nelogičnostmi ter ponavljanjem starih napačnih dogem brez pravih dokazov.

Ti kekci seveda zato Mrkaića in ostalih "ne jemljejo resno". Kot inkvizicija ni resno jemala idej Bruna in Galilea. Ravno oni so površni in populistični ter niso realni.

Ko pa bo kak resen institut, vlada,.. njegov program resno obravnavala, ga oznacila kot reaisticnega, premisljenega,.. bo pa drugace.
Aja, če ga bo vlada požegnala, bo pa tudi zate naenkrat bog i batina, ne bo več površen populist?

Včasih je fino misliti z lastno glavo. Res zna biti naporno, posebej če tega nisi vajen - ampak se splača.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Caligula ::

Username, ti nimas pojma in si zto sploh ne znas razlagat stvari, ki jih pisem in te pac zmedejo :D
Med drzavami v EU-sploh s podobnimi gospodarstvi, podobno velikimi trgi je smiselno primerjat.

Tega, da nase gospodarstvo prakticno v nicemer ni podobno tistemu v ZDA ti pa ne mislim razlagat, ce ne razumes.

In kot sem ze rekel-oni delajo, ker morajo. Pri njih VSI studenti-razen res najpremoznejsi-delajo. In to karkoli. Pomivajo posodo,.. karkoli.
Ker rabijo denar. Oni morajo za enak realen tandard delati vec. Oni so overemployed.

Koliko ljudi, ki opravljajo 3 dela in 3 izmene poznas ti?
Jaz nobenega. Oz kakih 5. So pa vsi ti bili ameriski studentje in to je standard.
2 ali 3 sluzbe.

In oni jih opravljajo uradno. Pri nas pa so edini, ki taka dela opravljajo, juznjaki, ki pa so vecinoma zaposleni na crno in jih uradna statistika ne zajema. Sej majo sicer v ZDA tud Mehicane samo hitro pada stevilo ilegalno zaposlenih, ker ravno zadnja 4 leta precej bolj drasticno kaznujejo delo na crno-sploh pa so zaostrili nadzor nad nelegalnimi priseljenci-delno tudi zaradi terorizma.

Samo to so komponente, ki jih ti ne razumes.

Ker v osnovni knjigi pise.

Ce je po % nekje brezposelnost nizja in BDP rast dolocen % pol je ekonomija faaaajn! :D
Sej ni cudno ,da ce tko razmisljas, da ne razumes kaj hocem pvoedat oz, da mislis, da sem jaz tisti, ki nima pojma.

Oni nimajo sociale. Oni ce ne delajo toliko ,da dobijo za prezivetje je konec. Ker enako velja za cele njihove druzine in sorodstva jim tudi ti tezko pomagajo,.. In to, da je folk doli nezadovoljen, ker je kljub procentualno nizki brezposelnosti, premalo delovnih mest, ti pove, da so dejansko pripravljeni delati karkoli-ker vecina prebivalstva to mora. Pri nas se folk med volitvami nikoli ne buni tako. Ker pac ni take krize s tem. Dol pa je. Zdaj nekako razumes zakaj?

Samo zakaj, zakaj pol volilci v ZDA jamrajo? Zakaj ne priznajo Bushu ,da je macher, ko gre za ekonomijo? 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

username ::

Pri nas pa so klosarji dejansko v glavnem ljudje, ki so si to sami zbrali.
Caligula, vsaka čast za tole modro ugotovitev. Pejd ti rečt klošarjem v Zvezda park al pa v kakšno kuhinjo za brezdomce, da so si itak sami izbrali tako "kariero" ("stari, a da nimaš za liter pa en sendvič? joj si neumen, pa pejd za direktorja, ej!"). Me zanima, kako te bojo gledal...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Med drzavami v EU-sploh s podobnimi gospodarstvi, podobno velikimi trgi je smiselno primerjat.
Saj je treba primerjat, ampak gospodarstva znotraj EU si niso podobna. A ti ni jasno, da je struktura gospodarstva različna med npr. Švedsko in Grčijo? Spet tupiš svoje bedarije ne glede na dokaze.

Me nič ne čudi, da očitno nisi naredil faksa...

Sploh si ne daš nič dopovedati. Kot če bi npr. neomajno trdil, da je Zemlja ravna in sonce kroži okli nje, potem pa trobil, da so na Fakulteti za geografijo ali pa Fakulteti za fiziko sami kreteni (ker se ne strinjajo s tabo) in njihova diploma ni nič vredna.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Caligula ::

Username-pri nas je klosarstvo v 90% primerov sociolosko psiholoski pojav in ne ekonomski.
Bi pricakoval, da clovek tvojega kova to ve.

Pozanimaj se malo okoli tega. Pa tudi o tem so bille pri ans raziskave-pa o profilih nasih klosarjev,..
Gre za psiholosko zlomljen folk in neprilagodljive ljudi oz take, ki jih je strlo zivljenje in ne ekonomska stiska-razen res redkih izjem.

Predvsem pa je veliko alkoholikov, ki jih je alkohol dotolkel in niso postali alkoholiki po tem.

Pa nasploh-kot sem rekel-tudi o tem nimas pojma. Ker ni bilo v ekonomski knjigi :D >:D
Pocasi uzivam 0:)

Skratka pozanimaj se kako je s tem. Do teh sklepov nisem prisel jaz sam.

Glede tvojga pristopa-pejd to rect klosarjem... je pa butast do konca.

Pejd ti kaki nosecnici razlozit, da po vecih studijah pari otroka v vec kot 50% primerov spocnejo, ko je njihov odnos v riti in bi mogla it narazen pa se jima zaradi ugodja, skupnega stanovanja,.. pac ne ljubi in navkljub sudijam ,ki kazejo nasprotno, partnerja mislita, da ju bo otrok zblizal pa predvsem zenske rade zapolnijo praznine v zivljenju z otrokom. Skratka, da vecina otrok nastane iz napacnih razlogov. To so tudi take studije. Pa pejd frajer to kaki nosecnici rect pa me zanima kako te bo gledala....

Ves med dejanskimi razlogi,.. pa razumeanjem le teh s strani dosticnih osebkov so veliiiike razlike. Samo ker tudi o psihologiji nimas pojma, tudi tega ne ves. In pol je jasno tudi ,da ne znas cenit vloge psihologije v ekonomiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

username ::

Pa pejd frajer to kaki nosecnici rect pa me zanima kako te bo gledala....
Le zakaj, saj nisem jaz te teme o nosečnicah na dan privlekel. Sicer se v tem odstavku (ko si pisal glede otrok in partnerskih odnosov) v bistvu kar strinjam s tabo, čeprav v tej temi v bistvu to nima kaj dosti iskati.

Vidim da si šel stran od teme ekonomije na druga področja, kjer tudi nisem čisto zadovoljen s teboj. Ampak že to je nekaj vredno, da malo nehaš smetiti po ekonomski znanosti.

Samo ker tudi o psihologiji nimas pojma, tudi tega ne ves. In pol je jasno tudi ,da ne znas cenit vloge psihologije v ekonomiji.
O, nekaj malega pojma o psihologiji pomoje že imam. Po debati s tabo jo bom pa začel še bolj ceniti. :D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Barakuda1 ::

Če bi malce umirili strasti, ne bi nič škodilo. Tema je itak zašla povsem off, ni potrebno da se sprevrže še v nekorektna osebna obračunavanja. Če ne želite videt "ključavnice" na njej, torej previdno.

Hvala za razumevanje

username ::

No saj očitno je tema že rahlo zamrla, ker se noben več ne oglasi.

Očitno so bili moji argumenti dovolj dobri!:D

Lepo, da ste sprevideli, da imam prav, hehe...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Hammer123 ::

tema s ne more sprevržt, ker je že taka. sej samo drug drugemu govorite da nimate pojma, pa da bluzite,... Ej, folk mal se pomirte! Sigurn so + in - , za ketere mi navadni osebki še sploh nevemo, tako da!!!

NoUse4AName ::

lol username, mislim da je debata zakljucena ker so vsi dokazali da se motis ne pa da imas prav.

Thomas ::

NoUse ...

"Ti in tvoji" nimate prav veliko znanja. Ne verjamem pa, da se tega ne zavedate. Mislim, da vam je vseeno jasno, da tele vaše "antiimperialistične" parole, ki so pravzaprav vse vaše znanje, niso kaj prida.

S kakšnim usernametom se ne morete meriti. Trust me!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Dajte mir. Vsi trije. Zunaj na dvoriscu se pejte kdo ima daljsega...

jype ::

Se en minus za policijsko diktaturo:

http://slashdot.org/articles/04/08/20/1...

Sunna ::

jype zakaj ne linkaš ?

Sicer pa še vedno ne vem točno kako je s tem deficitom ? So vzvodi potem uporabni ali ne ? Bo ta deficit res prišel "back to haunt them" ? Noben ni točno povedal kako je le-ta nastal. Username se je ponudil da lahko, ker mu teorija Caligule ne diši. Pismo vsak fura svoje in sem prav zmeden , čeprav navkljub Caligulovi začetni zanimivosti ni več tako prepričljiv . Kako je z vojno , se jim bo povrnilo v nafti ? Kdaj bo dolar spet močan ? Pa glede ukinitve sociale ne razumem popolnoma. Glede številčnosti današnje populacije se mi zdi, da nekako vsi ne morejo imeti dostojnega standarda. Zakaj ne obdavčijo bogate, malo nehajo zapravljati za vojsko in z denarjem pocenijo izobraževanje in daje socialne nadomestke, da morda ljudem ni treba imeti treh služb in jim ostane še čas za kaj drugega.

Thomas ::

> Zakaj ne obdavčijo bogate,

Zato jih neskončno ne obdavčijo, da ne bi bili vsi reveži.

> malo nehajo zapravljati za vojsko

Da se bodo potem šopirili vsi tretjerazredni diktatorji?

> z denarjem pocenijo izobraževanje in daje socialne nadomestke

Za to oboje gre že zdaj več denarja, kot naprimer za vojsko.

Socialisti boste srečni šele takrat, ko se ZDA razpustijo, se mi zdi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

celloak ::

Zakaj se potem ne odselis v dezelo obljub? (to vprasanje je zastavljeno popolnoma resno in ne kot kakrsna koli provokacija)

Sunna ::

ne vem zakaj tako rad predalčkaš ljudi. Socializem mi ni všeč, sem pa zato, da so sposobni ljudje vodijo državo, ljudje katerim ne gre le za lastni dobiček, imajo vsaj minimalni imprint etike ter poštenosti v svojem karakterju, ter znajo povedati kaj pametnega v javnosti.

Kakor berem imajo bogati še ugodnosti, kaj šele da bi bili pod pritiskom viskoih obdavčitev.
Se je treba vprašati zakaj se pa diktatorji šopirijo(jezijo) ? Ljudje le niso tako neumni. Zunanja politika zna delati čudeže če je le približno sposobna. Seveda pa kdaj ni druge možnosti kakor sila.
Koliko denarja gre ne vem vendar s tako dostopnostjo šolanja, se mi zdi, da ne spodbujajo tega idealističnega ravnovesja ekonomije in dobrega standarda za vse. Sicer pa kot pravim bi mi bilo bolj da kakšen fajn ekonomist to odgovori če se mu ljubi.

perci ::

ne vem zakaj tako rad predalčkaš ljudi.

Pač, tko Thomas poskusa diskreditirati ljudi, da jih lahko na hitro odpravi. Pa se nekolk ego boosta dobi s tem. Just ignore it.

Thomas ::

> Zakaj se potem ne odselis v dezelo obljub?

Zato ker moram(o) amerikanizirati Slovenijo in EU, pa nam bosta všeč. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> sem pa zato, da so sposobni ljudje vodijo državo, ljudje katerim ne gre le za lastni dobiček

Jest sem pa zato, da jim gre predvsem za lasten dobiček. Magari samo moralni. Sistem je dober, če to pehanje za lastnim dobičkom skanalizira v razvoj. Vse druge opcije so ... pravljica. Vsaj za ljudi, kot so evoluirali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Sicer pa kot pravim bi mi bilo bolj da kakšen fajn ekonomist to odgovori če se mu ljubi.

Išči atta ali username podpisane doneske.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Od Caligule doprineski so IMO dosti boljši - svoje trditve argumentira, podkrepi, pove, zakaj tako misli. Dosti bolj prepričljiv, kot stavki 'BDP raste, torej je vse dobro', ki jih uporabljajo njegovi nasprotniki. In njegove besede imajo smisel - na primer nižanje obresti je vzvod za vzpodbujanje ekonomije - se ne splača imet denarja na banki in ga ljudje tako vlagajo v podjetja, kupujejo dobrine...in to, da so obresti tako nizke, kot so, pomeni, da je ta vzvod zategnjen do konca...in ne vem, meni to, da administracija zategne vse vzvode, ki jih ima za jačanje ekonomije, do konca, v nasprotju z prejšnjo administracijo, ne pomeni, da gre ekonomiji zelo dobro.

In Thomas, pehanje ljudi za lastnim dobičkom pripelje dotega, da gre ZDA v vojno brez pravega načrta - vejo samo, da hočejo zrušit zloben režim, kako bodo to naredili in kaj potem, pa ne vejo - aja, razen to, da bodo infrastrukturo Iraka izvajala podjetja, v katerih so ali člani administracije ali družinski prijatelji ali...
Veš, pehanje za lastnim dobičkom ne pomeni nujno tega, da ima dobiček tudi država. In zaradi precej nepremišljenih potez in rinjenja skozi zid ima država prej škodo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Sunna ::

Na račun česa. Pa tudi ne zdi se mi, da ga je kaj bistveno pohitrila tale administracija.
O moralnosti pa jaz ne bi tukaj pisal z resnim obrazom.

Zgodovina sprememb…

NoUse4AName ::

jype ::

"Peace through superior firepower."

Thomas, upam, da si dovolj svetle polti, da ti ne bodo preiskali telesnih vdolbin, ce bos kdaj potoval po "zahodni civilizaciji".

To, kar se grejo ZDA, se imenuje korupcija, ne pa demokracija. X corporation ti placa volilno kampanjo, medije in javno mnenje, Y corporation vilo z bazenom in senat, Z corporation pa varnostnike in teroriste. Potem samo se tule podpises, in je uradno, pa seveda demokraticno. No questions asked.

Thomas ::

Ne samo to! Žrejo tudi lastne babice!

LOL.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

snow ::

> Thomas, upam, da si dovolj svetle polti, da ti ne bodo preiskali telesnih vdolbin, ce bos kdaj potoval po "zahodni civilizaciji".

Sploh zato, ker te tam ko pristaneš in ti pregledajo potni list in stvari, dela 90% črncev? :\
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Barakuda1 ::

:|

Prosim, da nehate z neprimernimi prispevki, ki so daleč od kultiviranega dialoga in debate.

Če ste se teme naveličali, ni problem. Lahko jo tudi zaklenemo.

p.s.

Prosim da opozorilo vzamete resno (in kot zadnje pred zaklepom)

jype ::

Malenkost slikovito sem se izrazil.

Mislil sem predvsem na
tole.

Pa tole.

Pa tole.

Aja, pa ker ziher ne boste brali vseh komentarjev, bom prilepu zanimivga:


It's just as stupid to believe that Bush deliberately targeted him for being a liberal democrat

Yeah, and it was just as stupid to believe that Nixon ordered his goons to break into the Democratic National Comittee's headquarters and steal documents. Oh wait, that REALLY HAPPENED.

You think that your St. George is any less likely than Nixon to abuse the power of the Presidency? I'll give you three guesses who Bush Sr's political mentor and patron was. Here's a hint: he came from Yorba Linda and had a dog named Checkers.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

drejc ::

Mislm da je kle ena velka napaka, ko levi probavajo prepricat desne, da imata demokracija&kapitalizem na razlicnih celinah razlicne definicije, in jih ne gre primerjat.

I smell some bullshit.

Thomas ::

Jest vidim problem v tem, da Evropejska civilizacija je zdaj na istem, kot je bila Britanska, preden je nastopila Margaret. Šele ona je ustavila stečajni postopek Britanskega imperija.

Na celini teče dalje. Ima pa tako široko podporo, da je groza. Podzavestno je ljudem to zgleda jasno, zato so pa alergični na Ameriko in zato jo skušajo prikazati kot silo v zatonu. Projekcija lastnega stanja čez ocean.

EU najkonkurenčnejše gospodarstvo 2010?! Tanovi šef je že povedal, da je to bull. Grem stavit, da radikalci tega niso slišali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Caligula ::

Teme sem rahlo navelican pa itak povedal ze vse-samo tole se.

Thomas, mas ti predeblo lobanjsko skorjo, da bi dojel, da folk, ki mu je jasno, da je Bush teslo, ni protiamerisko usmerjen?

Lahko locis pojma Bush in ZDA?
Ne?

Biti inteligenten, imeti v sebi vsaj kancek intelekta,.. pomeni tudi razumeti, da Bush skodi ZDA. In, ker (pazi ta koncept-jaz cenim marsikaj in veliko stvari v ZDA) jaz nisem proti ZDA, me moti Bush, ki jim skodi.

Tako, da ne bos vec zmeden glede teh stvari. Dobivam pa pocasi res obcutek ,da si ti bolj preproste sorte-kot Bush recimo-in vidis le dve opciji. Leva-Desna. Crno-Belo..

Skratka ne prbat predalckat. Za vecino folka predalckat se mi zdis tudi premalo kompetenten. Ker s tem iritiras tiste z sirsimi obzorji. Bodi ozkoviden in preprost - lahko v vsaki temi - ampak ne skos ponavljat tega. Vsakih par postov so vsi neki levi, desni,.. Enkrat na temo je dovolj. Ostalo je smetenje. Kot da koga briga koga mas ti za levega ali pa desnega? Mislim resno. Se meni se mojih skoraj 5 ocitkov Usernamu, da nima pojma o ekonomiji zdi prevec.

Se jaz sem raje tiho, kot da 5krat komu recem da nima pojma. Jaz sem v tej temi svoje nekako povedal pa sem se pac umaknil zaenkrat. Ti ocitno zdrave mere nimas. Pa probaj vzeti to kot namig. V tako temo ne sodi konstantno sitnarjenje na osnovi levi, desni,.. pa brezvezni posti brez kakih koristnih informacij, argumentov,..

Mene nisi slisal govoriti slabo o prejsnjih republikanskih administracijah, ker ne menim, da so demokrati, desni,.. vijolicasti nujno slabi. Samo ne TA republikanec zdaj je poraz od cloveka. Po IQju, eticnosti, razgledanosti, resnicoljubnosti, sposobnosti,.. skratka nima tam kaj poceti.

Kakorkoli ze. Daj temi dodajaj kaj koristnega ali pa jo vsaj zacasno pusti pri miru. Kot jaz npr 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

NoUse4AName ::

/callvote lock-thread

Thomas ::

Ogromna zasluga TE administracije je, da se je naprimer odrekla bluzenju okoli Kyota.

Zakaj so oni tako pametni, Gore naprimer, pa tako neumen - jest vem.

Kdor nima RES stvari pošlihtanih glede poznavanja mnogih reči, mu odpadništvo od krščanske vere škodi. Goru recimo je že. On se je oprijel Zelenega poganstva, kot neke religije za Evropejske in Ameriške liberalne ateiste. Ki niso v resnici nobeni ateisti, saj častijo Mater Zemljo. Včasih jo imenujejo tudi Mati Narava.

Bush in kmetje okoli njega, so pač ostali Kristjani in to je manj fatalna kombinacija. Znajo premisliti, da nekaj dizla gor ali dol, ne bo pomenilo katastrofe za Mater, bi pa pomenilo katastrofo za gospodarstvo, če bi se šli Kyoto.

Tko simple je tudi Margareta razsula eno drugo mitologijo o Socializmu. To na Angleškem. S preprosto nejevero v razsvetljenost mainstream levičarskih liberalov.

Seveda pa moram povedati, da ni Bush tako neumen, kot izgleda. Tudi jest nisem tako neumen, kot se zdim tebi, Caligula.

Samo stvar perspektive je to. Neumna se ti zdi vsaka antisocialistična in antizelena politika, ker je ne maraš.

Kaj morem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Caligula ::

Nisem zelen-sploh pa ne za vsako ceno. Se strinjam, da je kdaj bolje pustiti donosno industrijo pa vec vlagati v tehnologije , ki bi odpravljale onesnazenost v vecji meri,..
Slej ko prej se bo dalo bolj cistiti kot se maze. Skratka Koto sploh ni optimalna zadeva.

To pravi tudi Bush.

Bush pravi tudi, da ni cisto proti stem cell researchu samo je pa proti tistemu kjer celice dobivajo iz fetusov. On je tako proti enemu izmed vec kot20 vrst takega researcha in uporabe.

Jaz sem se cisto strinjal, da so alternative temu, da bi uporabljali zarodke in so. Nemci so nedavno uspeli sami vzgojiti take celice brez zarodkov,..
Ceprav tudizarodek. Meni osebno ta ni zivljenje do kaksen mesec pred rojstvom recimo. Nasploh mene nebi motilo, ce bi kdomene fental v casu preden se spomnem. Za moje pojme sem recimo sam sele z dojemanjem sveta in spominom postal pravo bitje. Skratka z tam do 3 mesece starimi fetusi mene nebi eticno nic ranili.

Skratka se vedno me probas popredalckat pa spet narobe.

Ampak nic od tega ne spremeni tega kaj Bush je in kaj pomeni za ZDA. In mene to moti.
Ker je skododelec. Tak clovek nebi smel dostopa do pomembnih stvari kaj sele pravico odlocati o njih kaj sele na takem nivoju.

PS: si ne mislim, da si neumen. Nimam razloga za to. Samo prevec rad filozofiras na "oni strani" otipljivega. Premalo prakticen. Je pa treba imeti tudi teoretike. Baje. Jz ne vem, ce je to res. Tko pravijo. 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

attackiko ::

Ok, da še jaz spet malo natipkam:

Bo ta deficit res prišel "back to haunt them" ?
Vsak deficit je treba enkrat pač plačat. Predstavljaj si, da imaš milijon letne plače in da si 50.000 sit dolgov preneseš na naslednja leta (ko boš imel verjetno tudi višjo plačo). Nič pretresljivega.

Kako je z vojno , se jim bo povrnilo v nafti ?
Kvečjemu, če bi zasegli Iraška naftna polja. V resnici bodo ta skoraj gotovo v lasti iraške države.

Kdaj bo dolar spet močan ?
Še kar nekaj časa ne. Bolj verjetno je celo, da bo še dodatno padel. Kar zna biti pa precej slabo za gospodarstva EU, če bi bil padec velik.

Glede številčnosti današnje populacije se mi zdi, da nekako vsi ne morejo imeti dostojnega standarda.
Ja.. čim večja je država, tem večja je verjetnost, da je med njimi tudi kak revež. :P

in daje socialne nadomestke, da morda ljudem ni treba imeti treh služb
Ja tele 3 službe.. so krneki... nejbrž je vsem jasno, da v vsaki od treh služb oseba ne more bit po 8 ur. Kaj je potem narobe, če ima nekdo 4 službe, če za vsako dnevno porabi 2 uri? To kvečjemu govori o fleksibilnosti njihovega trga dela, kar je super.
Tukaj so recimo statistični podatki:
The average workweek for production or nonsupervisory workers on private
nonfarm payrolls increased by 0.1 hour in July to 33.7 hours, seasonally
adjusted. The manufacturing workweek also increased by 0.1 hour to 40.9
hours.


sem pa zato, da so sposobni ljudje vodijo državo, ljudje katerim ne gre le za lastni dobiček
Ja na srečo so na svetu tudi demokratične države s takimi voditelji. Lep primer je venezuelski Hugo, ki bojda res gleda samo na to, kako bo pomagal revnim, svoji volilni bazi. Gospodarstvo pa se je pod takim vodenjem vrnilo na ravni iz petdesetih let, kar najbrž ni kak hud uspeh (trenutno imajo sicer malo sreče z drago nafto).

Zheegec ::

Kvečjemu, če bi zasegli Iraška naftna polja. V resnici bodo ta skoraj gotovo v lasti iraške države.

No ja, če ne upoštevamo prodaje iraških naftnih vrelcev US of A družbam, ki se ukvarjajo z nafto še pred začetkom vojne by the US of A administracija (pred začetkom vojne) in če ne upoštevamo naročil, ki so jih dobila US of A podjetja v Iraku (nekatera tudi brez javnih natečajev in za 10x višjo ceno, kot bi to isto stvar naredila iraška podjetja, naprimer Halliburton), potem US of A res ne bodo imele nič od vojne 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

Ker sem se v svoji akademski karieri precej ukvarjal z atmosfersko fiziko in kemijo se mi zdi naravnost smesno, da nekateri menijo, da je Kjotski protokol slaba rec in da nima nobene resne podlage.

Wrong.

Povecevanje proizvodnje CO2 spreminja atmosfero in dejansko povzroca globalne spremembe. Kljub naravnim vzrokom za visanje temperature ozracja je sprememba bistveno hitrejsa zaradi sprememb v pretoku ogljika iz atmosfere na tla in obratno. Vegetacija in ocean ne moreta absorbirati nekaj % vecje kolicine CO2 iz atmosfere, enako velja za nekatere druge toplogredne pline, na primer NO2, CH4 in O3, ki imajo zaradi razlicnih interakcij drugacne zivljenske cikle kot CO2, ki obicajno ostane v atmosferi dolgo casa. Dejstvo je, da se je v zadnjih nekaj 1000 letih atmosferski pritisk gibal med 270 in 290 ppmv, z zacetkom industrijske revolucije pa je narasel na 315 do priblizno 1960 in na 360 do leta 1995. Ker gre za kemijsko ravnovesje je tezko predvideti, kako atmosferski pritisk CO2 vpliva na vegetacijo in absorpcijo CO2. To bomo zagotovo ugotovili, ce bo absorpcijska sposobnost zemlje postala premajhna in bo pritisk narascal se hitreje, a nobenega dokaza ni, da se to mora zgoditi.

Neumnost je trditi, da so si to zmislili "lefty commie hippies" ko so jemali droge, ravno tako kot je neumnost trditi, da je statisticno zvisanje temperature zgolj posledica cloveka. Dejstvo, da se puscave po svetu sirijo, gre pripisati predvsem naravnim vplivom atmosfere (gibanje atmosfere se ni spremenilo odkar pomnimo), nekateri drugi pojavi pa so direktno povezani z povecanimi koncentracijami toplogrednih plinov.

Severna polobla za efekti teh emisij trpi bistveno bolj, a je zaradi mikroklimatskih znacilnosti tezko govoriti o vidnih posledicah, se najbolj ocitno je gibanje polarnih zalog vode in spremembe geoloskih razseznosti v severnih dezelah. Spremembe vegetacije so sibke, saj vegetacije tam ze tako in tako skoraj ni, vendar izginjajo nekatere obcutljive vrste. To je le indikator sprememb, ki bi jih sicer tezko opazili. Na juzni polobli je zaradi mikroklimatskih znacilnosti efekt toliko bolj viden, a zamuja za 1-2 leti za severno poloblo. Po nekem nakljucju je dve leti cas, v katerem potece difuzija med severno in juzno polovico atmosfere.

Lep povzetek prispevkov izpred leta 2000, ko industrija se ni tako mocno pritiskala na politiko zaradi emisij toplogrednih plinov, najdemo na temle naslovu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Caligula ::

Ataticko, folk tam dela pac po 18 ur. Sploh kakesingle mothers.
Ja ena sluzba v kmetijstvu po podatkih, ki si jih dal ma 33 urni delovnik. Samo pol majo po tri take sluzbe.

Kar se tice Kyota. Ni slab. Samo to ni edini nacin sploh pa ne optimalen. Za veliko gospodarstev je zelo skodljiv v smislu ekonomije, so pa ze odlicne alternative, ki bi jih lahki ceneje financirali.

Skratka kljuc je tehnologije:

CO2 recimo:
Avstralci ze testirajo cepiva za zivino, ki zmanjsajo emisije CO2 iz njihovih izlockov za cca10-20%.
Ce se izkaze za varno pa bi drzave ze samo to malo subvencionirale,.. pa ze pade CO2 drasticno. Pa to je samo ena taka tehnologije. Jih je pa ogromno.

Ekonomsko bi se bolj splacalo razviti take tehnologije do konca kot pa na najbolj simple nacin-kao z zadrzevanjem-skrbet za okolje. Ker se da priti do tehnologij, ki bodo sposobne dosezt "suficit" ko gre za cistoco okolja. Ja, treba je tud zadrzevat samo ne za vsako ceno pa treba pazit mal na ekonomijo.


Tehnologije, ce majo kriticno maso so lahk zlo poceni.

Skratka vedno je vec nacinov. In Kyoto je enoplasten. Nic se ne ukvarja s tehnologijami. Boljse bi blo, ce bi zahteval, da najvecji osnazevalcii najvec vlagajo v dolocene tehnologije poleg nekega zadrzevanja, ki ga pac priporoca.

Aja, se vsem, ki vam ni bilo najbolj jasno o cem vse sem govoril kadar sem govoril o ekonomiji, bo mogoce olajsalo zadeve TOLE SPOROCILO agencije AFP 21 avgusta, ki nekako dobro opiuse moje strahove, ko gre za ekonomijo ZDA.

Pa ocitno je tudu tu, da Greenspan(prvi clovek FEDa-centralne banke) z pozitivizmom skusa zbujatiu obcutek ,da je vseeno vse OK. Ker je to del njegove sluzbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

Thomas ::

> Dejstvo, da se puscave po svetu sirijo

Update!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas: nikjer nisem rekel, da se ne more zgoditi tudi obratno in nikjer nisem rekel, da je sirjenje puscav posledica clovekovega ravnanja, ampak ti si zacetek stavka lepo iztrgal in poskusil pokazat, kot da sem jaz butast.

Cel stavek je takle: "Dejstvo, da se puscave po svetu sirijo, gre pripisati predvsem naravnim vplivom atmosfere (gibanje atmosfere se ni spremenilo odkar pomnimo), nekateri drugi pojavi pa so direktno povezani z povecanimi koncentracijami toplogrednih plinov."

Po drugi strani tvoj link dokazuje nekaj drugega: povecanje ucinka tople grede med drugim veca nasicenost subtropske atmosfere z vlago (zaradi visje temperature se voda v ozracju lahko dvigne vise, tudi v obliki ledenih drobcev), zato je verjetno, da subpuscavski pasovi prejmejo vec padavin, kot so jih v preteklosti (to potrjuje tudi link, ki si ga zalepu). Pasatni vetrovi se vedno pihajo v smeri stran od vecine puscav in tako z erozijo puscavo sirijo, kar ni nic novega, vendar se prebivalci, ki zivijo na robu puscave, vse bolj uspesno zoperstavljajo takim vplivom. Ampak to nic ne omili dejstva, da bo moralo clovestvo zmanjsat output toplogrednih plinov, ce bo hotelo uzivat v zmernem podnebju, kakrsnega imamo zdaj. Saj verjetno veste, kaksno podnebje ima venera (malo laicen in senzacionalisticen clanek je tule).

Caligula: nesmiselno je pricakovati, da bodo korporacije, ki imajo sedez v zmernem pasu v severni Ameriki, poskusale zmanjsati svoj profit samo zato, ker se ljudje v subtropskih pasovih spopadajo z okoljskimi tezavami. Veliko lazje lahko recejo "saj to ni nic znanstveno dokazano" in zanje je zadeva resena.

Thomas ::

> Cel stavek je takle: "Dejstvo, da se puscave po svetu sirijo

Če se pa ne. Če pa to ni dejstvo. Kaj pa pol?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Ampak to nic ne omili dejstva, da bo moralo clovestvo zmanjsat output toplogrednih plinov, ce bo hotelo uzivat v zmernem podnebju, kakrsnega imamo zdaj.

Kdo pa je rekel, da je ravno klima iz začetka znanstvenih merjenj idealna?

Saj smo imeli že 5 do 6 stopinj bolj toplo nekaj tisoč let nazaj. Ali pa za stopinjo do dve okoli leta 1200.

Skozi vse to smo že šli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ja, ampak podatki o atmosferskem pritisku CO2 skozi zgodovino kazejo (ice caps cores), da nismo nikoli imeli tako visokega. Ne vemo, kaj to pomeni, vidimo pa vplive, ki jih lahko povezemo tocno s tem dviganjem. Nekateri vplivi nam ustrezajo, nekateri pa so naredili ze toliko gospodarske skode, da bi bilo fino, ce obojih jih sploh ne bi bilo.

fajn porocilo.
««
5 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neocons zašuštrali globalno ekonomijo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16013702 (9515) Matev
»

1 U.S. dollar = 0.657 Euros (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16315071 (10527) borchi
»

Bush zmagal na volitvah? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
40822416 (16407) Phil
»

Prenos soočenja Kerrya in Busha - kje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
906575 (4780) mlamat
»

Zakaj svet sovraži Ameriko? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1388353 (6746) undefined

Več podobnih tem