Forum » Loža » Alkohol cigarete za -18
Alkohol cigarete za -18
Okapi ::
V časih moje mladosti so morda neke starostne omejitve za nakup alkohola in cigaret na papirju celo obstajale, ampak jih nikjer nihče ni upošteval. Ko sem bil star 12 ali 13 let nas je med taborjenjem s taborniki nekaj šlo v bližnjo gostilno, naročili smo špricer in ga brez kakršnihkoli komplikacij dobili. Takrat nas je eden od starešin sicer pri tem zalotil in smo naslednjih nekaj dni lupili krompir, drugih posledic pa ni bilo.
V osmem razredu smo - stari 14 let - na zaključnem izletu v Kranjski gori v kafiču naročili in brez problema dobili pir. In potem še enega. Razredničarka se je delala, da ne vidi.
V srednji šoli pa sploh ni bilo nikjer nobenega problema. V gimnaziji smo med odmorom na dvorišču lahko kadili. Načeloma je bilo treba imeti pisno potrdilo od doma, da lahko kadiš, ampak ni nihče preverjal.
In sedaj vprašanje - kako je s tem sedaj? Kako mladina v srednji šoli v trgovini, kafiču... nabavlja alko, cigarete? Kje kdo dejansko preverja, ima mularija kakšne ponarejene dokumente...? V kafiču, kamor hodim, nihče ne preverja, ne vem pa, ali je to splošna praksa (ker v kafiču, kamor hodim, se še marsikaj drugega počne, kar ni ravno po p.s. )
V osmem razredu smo - stari 14 let - na zaključnem izletu v Kranjski gori v kafiču naročili in brez problema dobili pir. In potem še enega. Razredničarka se je delala, da ne vidi.
V srednji šoli pa sploh ni bilo nikjer nobenega problema. V gimnaziji smo med odmorom na dvorišču lahko kadili. Načeloma je bilo treba imeti pisno potrdilo od doma, da lahko kadiš, ampak ni nihče preverjal.
In sedaj vprašanje - kako je s tem sedaj? Kako mladina v srednji šoli v trgovini, kafiču... nabavlja alko, cigarete? Kje kdo dejansko preverja, ima mularija kakšne ponarejene dokumente...? V kafiču, kamor hodim, nihče ne preverja, ne vem pa, ali je to splošna praksa (ker v kafiču, kamor hodim, se še marsikaj drugega počne, kar ni ravno po p.s. )
- spremenil: Okapi ()
Meizu ::
Isti drek je, živim zraven OŠ in vsake toliko vidim mulce iz 7. razreda OŠ kako kadijo. Glih danes je ena grupca šla mimo.
_Denny_ ::
Pri meni je bila podobna izkušnja - v času OŠ (konec 90ih, začetek 00ih) sem brez problema hodil po cigarete za družinske člane in noben ni nič preverjal. Potem v prvem letniku mi je bil en velik wtf, ko je razredničarka prvi šolski dan razlagala kje so kadilnice in ostali prostori ob šoli za kajenje, kot da so 14-letniki s čiki nekaj čisto normalnega; podobno je bilo za alkohol, kjer je v času 1. letnika (ali začetku 2.) izšel Bandidos Ice in seveda ga je cel razred naenkrat po pouku šel v bližnji bar poskusit.
Okoli 2006 pa se je vse skupaj obrnilo za 180° (vsaj v MB) - nič več kajenja ob šoli, kadilnice so bile večino časa zaklenjene, ko niso je pa varnostnik preverjal kdo je star 18+. Za cigarete so isto preverjali v bližnjih trafikah/trgovinah in tako je 18-letni sošolec ponavljavec letnika postal nakupovalec za pol razreda. Podobno je bilo za alkohol, vsepovsod v barih in trgovinah so začeli temeljito preverjati in si praktično dobil samo ob 6-7 zjutraj, če si bil z natakarjem na "ti". Ne vem kako je bilo kasneje, ker sam nikoli nisem kadil in pil (razen tistega enega Ica), potem je pa itak prišla 18ka in ni bilo sekiranja zaradi tega.
Se pa spomnim zanimive prigode - gremo trije (vsi 19/20) zjutraj na kavo, en sošolec si pa še zraven naroči deci cvička. Seveda ostala dva iz heca rečeva "njemu ne smeš dati, ker še ni 18", gospodična zahteva osebno izkaznico, jo za kako minuto ogleduje in mu noče dati pijače. Zgleda ni bila ravno brihtna pri matematiki
Okoli 2006 pa se je vse skupaj obrnilo za 180° (vsaj v MB) - nič več kajenja ob šoli, kadilnice so bile večino časa zaklenjene, ko niso je pa varnostnik preverjal kdo je star 18+. Za cigarete so isto preverjali v bližnjih trafikah/trgovinah in tako je 18-letni sošolec ponavljavec letnika postal nakupovalec za pol razreda. Podobno je bilo za alkohol, vsepovsod v barih in trgovinah so začeli temeljito preverjati in si praktično dobil samo ob 6-7 zjutraj, če si bil z natakarjem na "ti". Ne vem kako je bilo kasneje, ker sam nikoli nisem kadil in pil (razen tistega enega Ica), potem je pa itak prišla 18ka in ni bilo sekiranja zaradi tega.
Se pa spomnim zanimive prigode - gremo trije (vsi 19/20) zjutraj na kavo, en sošolec si pa še zraven naroči deci cvička. Seveda ostala dva iz heca rečeva "njemu ne smeš dati, ker še ni 18", gospodična zahteva osebno izkaznico, jo za kako minuto ogleduje in mu noče dati pijače. Zgleda ni bila ravno brihtna pri matematiki
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
Meizu ::
Jap, se strinjam, jaz sem bil v OŠ in SŠ v istem času kot ti - ista zgodba pri nas na primorskem - razen tega, da so kdaj-koli karkoli preverjali. Pri nas smo pač bambus točili v keramične skodelice za čaj in je zgledalo kot da pijemo - čaj. Jebiga, tudi noben policaj ni nikoli prišel v gostilno šnjofat po skodelicah, so pa po parkih lovili kriminalisti razne ganjarje, to pa.
Twixz ::
Zdej kadijo elektronske cigarete, vejpajo, pijejo mešanco nekih sladkih/energijskih pijač z alkoholom in jamrajo kako morajo sklece v vojski delat.
Mimo so cajti ko smo kot mladi fantje spili kako pivo, si prišel v gostilno od cigaretnega dima nisi videl šanka, namest telefonov se je kartalo, kregalo, teplo, igralo biljard/pikado.
Jebat ga, tako pač je. Sem pa srečen da sem bil del generacije pred telefoni in da imam ljudi s tako mentaliteto ob sebi. Da telefon magari pozabimo v bundi pa nam do petih zjutraj ne bo dolgčas.
Mimo so cajti ko smo kot mladi fantje spili kako pivo, si prišel v gostilno od cigaretnega dima nisi videl šanka, namest telefonov se je kartalo, kregalo, teplo, igralo biljard/pikado.
Jebat ga, tako pač je. Sem pa srečen da sem bil del generacije pred telefoni in da imam ljudi s tako mentaliteto ob sebi. Da telefon magari pozabimo v bundi pa nam do petih zjutraj ne bo dolgčas.
toro69 ::
Tud jaz poznam polno takih iz te generacije. Njim res ni dolgčas brez telefonov. Samo moraš kake 2 ali 3 ure počakat, takrat alkohol prime in se lažje sprostijo.
Miki N ::
Včasih se je edino striktno preganjalo le pušenje v samih prostorih ... legendarno kajenje na skretu, ki je bilo dajmo si priznati itak v glavnem provokacija - ker kao da nisi mogel počakati glavnega odmora, kjer je bilo zunaj tolerirano.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | zakaj so nekatere droge legalne, druge pa ne (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 24254 (14862) | Semafor |
» | Razlogi proti legalizaciji ganje ? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Problemi človeštva | 37742 (27922) | tomi66 |
» | Kadilci VS Nekadilci, round 2. (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 13702 (11853) | Mercenary |
⊘ | Nov kadilski zakon !!!! (strani: 1 2 3 4 … 36 37 38 39 )Oddelek: Loža | 73899 (43054) | BigWhale |
» | Prepoved kajenja v SLO ?? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 13928 (11026) | BigWhale |