» »

Nov kadilski zakon !!!!

Nov kadilski zakon !!!!

««
3 / 39
»»

Roadkill ::

>> Od cigaretov je minimalen zaslužek tako da to ni razlog.

Nihče s prodajo cigaret ne sme zaslužit NITI tolarja, ker vse zase hoče država. To je tudi edini razlog, da cigareti niso prepovedani že 50 let in tudi odslej ne bodo.

Glede primerjave cigaret z alkoholom. Ni ravno nesmiselna primerjava. Kadilci vam zasmradimo cunje, pijanci vam pa tepejo mame, prijateljice, se v vas zabijajo z avtomobili... in so konec koncev pravtako velika obremenitev za zdravstveni proračun. Kdor tega ne prizna, je jebeno ozkogleden in pristranski.

No, pa saj se tudi na področju alkohola počasi premika na boljše. Če ne drugega so cene vsako leto višje.
Ü

thramos ::

Eh kot da se noben ne bori proti pijanim pretepačem in voznikom. Velika razlika je če kdo spije en, dva, deset pirov al pa če se potem še usede za volan. Pitje je tko kot kajenje pravica vsakega posameznika, ki se konča pri pravicah bližnjega.

In tko kot se dovoljuje pitje prepoveduje pa pijana vožnja, se bo zdej še vedno dovoljevalo kajenje prepovedovalo pa s tem ogrožanje (oz nadlegovanje) drugih.

ferdo ::

Jaz z užitkom popijem 1dcl ali 2 dcl dobrega vinčeka, pa mam tisto 0.75l flaškon za celi teden, pa če dam zanjga 2jurja oz kolikor je zdej protivrednost v evrih:\ , je to zame pravi užitek! se ga pa ne mislim napit, okadit pa sloh ne, to je za tiste, ki imajo premalo samospoštovanja, zato stem ko kadijo in pijejo tudi drugih ne spoštujejo, ne razumejo, da je to narobe, ker imajo lastne ointerne probleme in si jih s tem lajšajo.
Seveda p aljudje se bodo tolažili, da to ni res, in si bodo metali pesek v oči in bodo rekli, da je to užitek itd, sej vem.. jaz ko ne kadim, tega nemorem razumet...

VolkD ::

Glede na to, da se dandanašnji že kar točno ve, koliko zdravstvenih težav povzroča kajenje, je zelo nepravično tudi to, da kadilci plačajo enake dajatve za zdravstveno zavarovanje, kot nekadilci.

Pripomba, koliko država pokasira pri prodaji cigaret in posledično namig, da je s tem pravzaprav vse plačano, je glede na gornji odstavek, milorečeno bolna !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

nastyboy ::

dejansko jih plačajo , le da jih plačajo z nakupom cigaret.

Aja še nasvet za tiste ki poskušajo nehati kaditi.

Če bi bila zraven vas oseba, ki bi vas lahko odvadila kajenja že z enim samim dotikom.... ali bi ji pustili, oz. ali bi si želeli da se vas dotakne?


Verjetno sami veste kam pes taco moli. Če ji ne bi pustili, nimate želje prenehati kaditi. Tisti pa ki bi se ji pustili dotakniti. Zakaj pa ne poiščete strokovne pomoči, če je že pretežko kar tako nehati?

Sicer je res vaša odločitev ali boste kadili ali ne. Samo je žalostno potem gledati ljudi v bolnici, ki hropejo, hlastajo za zrakom in pravijo da če bi vedeli kako težko je da bi pa že X let prej nehali kaditi, ali pa si želijo da sploh ne bi začeli. Moj dedek je tako tudi umrl. Plučni rak zaradi cigaret.
Nekoč se pač vsak sooči s posledicami svojih odločitev.


LP

@nny ::

Mamka država skrbi, da nas bo več dalj časa tlačilo ljubo slo zemljico, pridno plačevalo davke in ne-obremenjevalo zdravstveno blagajno. That's it. Ampak ker se mi po neznanem zakonu smrdljivi dim vedno vali v obraz, ne glede na to, kam se postavim - sem močno ZA. Moj obisk po kafičih se bo tudi povečal za 100%.

Microsoft ::

Ma to glede raka je res ena sama zalost. Sem imel soseda, ze malo v letih. Po obcutku bi rekel, da je imel ene 110kg. Trebuh mu je ze malo visel cez pas, samo ni imel bierbauch, ker ni pil. No, kadil pa je. In na dolgi rok ga je seveda uniclo. Najprej rak, potem je pa shujsal na nekje 45kg. Pa seveda kmalu za tem umrl.

Tole s kajenjem je res slabo, da je tega tolko. Je res zanimivo, ko prides tko domov, pa res smrdis po cikih na pet kilomterov. Vsak prvi ze kadi. Sam kot da to se ni dost, se gre se naprej. Pred kartik recimo me je ena priblizno 15 let stara punca vprasala, ce imam kaj spida!?:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

d0rK ::

Torej argument, da bojo lokali v primeru da je ta zakon sprejet na slabsem, ne drzi?

ferdo ::

Pa se nej spomnejo kej drugega, tko kot sedaj menjalnice... mene samo zanima kdo preživi od teh gostilničarjev, to da bodo propadli zaradi tega, je zelo omejeno, kot da jim lahko samo kadilci prinesejo denar v bajto, to je res omejeno razmišlanje... res, samo od tistih brez idej, takim privoščim, da zaprejo dejavnost..., jaz bom prijavil!, poklical 113 če bo kdo kadil tko javno-v lokalu. Boli me, popišite zadnji dim... to bo delo policije, da bodo ugotavljali, če me zakon ščiti, bom to izkoristil, pa če bodo po odhodu policajev spet prišgali lučke bomo pa spet poklical, bomo pa igrali pinkponk..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

WarpedGone ::

js bi reku, da je kratkoviden. zna se pojavit precej novih gostov - nekadilcev.
Zbogom in hvala za vse ribe

Stratus ::

@Microsoft: Dej se že odloči a si za al si proti zakonu, ker takole kot pišeš si enkrat za drugič pa kao proti :\
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

DimmniBurek ::

Mah, gostilničarji bojo na slabšem samo zaradi tega ker bojo manj cigaretov prodali direkt v kafiču. Sej ne gremo v kafič zato da (ne)kadimo, ampak vn z družbo...
Do zdej je nam smetalo ker so drugi kadili in smo smrdeli, zdej bo pa kadilcem ker ne bojo smeli smrdet :D
IMHO boljše :D
There Is No Stronger Drug Than Reality

OK.d ::

kaj je kadilci vas bo evropa sfukala, jaz pa zdaj komaj čakam da bo zakon tudi stopil v veljavo, da bom lahko z veseljem stopil v lokal in potem ne bom smrdel kot kak brajdič ob tabornem ognju>:D

LP OK.d:D
LPOK.d

ferdo ::

zato pa je bilo do sedaj brezveze uporabljat malicijo, ker ni blo efekta, zdej bomo nekadilci lažje z malicijo žensko dobili, "tisti, ki je še nimajo":D

mainman ::

bosanc: Ne mi primerjat avta in pa cigarete. Cigarete dokazano povzročajo raka, pa tudi koncentracija snovi, ki jih vdihuješ je višja.

Slo-One ::

1. Alkohol, ko ga nekdo pije v lokalu škoduje v tistem trenutku samo njemu.
Medtem ko en pržge cigareto že v tem trenutku škoduje drugim v okolici.
Pijance se pa že na cestah preganja.

Tic ::

Jst ne pijem, pa včasih, ko smo ga še okrog bluzili, kdaj pršou pokozlan domov al pa polit (to še raje) s pjačo. Gužva, kaos in razposajena (pijana) družba pripelje do tega. Ponavadi so to kakšni outsiderji, k prletijo z njihovo teško štorijo morit sredi pogovora 'izbrane' družbe in zraven nardi čistilnici 50e profita. In kaj, če se pizdim? Boli me kurac, saj so oni bedaki, jaz pa rinem mednje! Nehal sem na zure hodt in nimam več opravka z njimi. Kar se pa tiče, da na fakin pjačo ne morte jit zarad čikov, polet ste itak lah zunej, za pozim se pa tut najde kšn lokal z ustreznim prezračevanjem, ki je kulturen in ne neka zahojena smrdeča lukna. Get real. Vas bomo v polivinil vrečko zaprli. For your own good.
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

SasoS ::

Res, zakon kjer močno upam da vlada ne bo (kot vedno) zamočila in da bo dejansko efektiven. Kot nekadilec me sicer kajenje v barih niti ne moti toliko (seveda če je primerna ventilacija, kar v večini primerov ni), absolutno me pa moti kajenje v restavraciji. Ni hujšega kot da si naročiš velik zrezek ga dobiš, povohaš...in vdihneš polna pljuča dima iz sosednje mize ;((. Takrat mene mine vsa lakota in bi narjaje vse skupaj kar pustil tam. BTW sem probal kak kdaj čik, še vedno ga če sem dosti pod dozo...kake bistvene poante vlečenja njih 10-20 na dan pa v tem času še nisem dojel.

Kadilski in nekadilski bari? Absolutno proti, spremenilo se ne bi nič. Vsi bari bi "postali" kadilski. Mogoče bi zakon lahko dovoljeval kadilske bare - pod določenimi pogoji kot je recimo odlična ventilacija. Ampak postopek in strošek pridobitve takega dovoljenja bi moral biti dovolj velik da bi se le redki gostinci odločili za to. Seveda hkrati z obveznim letnim pregledom prezračevalnega sistema ki bi res moral opravljati svoje delo tudi če je lokal nabasan in pa da bi bil tak obrat samo za pijačo brez hrane.

Koneckoncev...tisti mlajši kadilci se zagotovo ne spomnite da je včasih bilo dovoljeno kaditi tudi na avtobusih, letalih...na balkanu recimo kadijo tudi v štacunah. A to pa ni več kul? Saj če enga na busu prpališ, k je glih gužva, mal za živce pomirit...situacija ni dosti drugačna kot če si v petek v KMŠju....

BigWhale ::

Pravica do kajenja se neha tam kjer se zacne pravica do cistega zraka.

Vsakrsna primerjava z izpuhom avtomobilov recimo je pa precej butasta. Motorizacija naredi bistveno vec za napredek kot kajenje. :)

Tic ::

Pravica do kajenja se neha tam kjer se zacne pravica do cistega zraka.


Hodis po cesti. Imas svez zrak. Na desni vidiš gostilno. Notr kadijo.* Takrat pritopijo 4je v črnem in ti prtisnejo pištolo na glavo "pejt notr" a ne.... Ostan DOMA in se zabavejta s tvojo pravico!


*Lahko greš mirno mimo lokala. Ne boš nič takega zamudu.
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

username ::

Kdo te pa preverja ob 22:00 v trgovini, ko si zaželiš eno pivo?
OT: kolikor vem, v trgovinah tega nihče ne preverja, ampak alkoholnih pijač itak ne smejo prodajati po 21. uri (jebiga, fašizam je...)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Ejsi_Disi ::

@Roadkill:
Glede primerjave cigaret z alkoholom. Ni ravno nesmiselna primerjava. Kadilci vam zasmradimo cunje, pijanci vam pa tepejo mame, prijateljice, se v vas zabijajo z avtomobili... in so konec koncev pravtako velika obremenitev za zdravstveni proračun. Kdor tega ne prizna, je jebeno ozkogleden in pristranski.


Tudi nekateri kadilci tepejo mame... in se zabijajo z avtomobili.

Sem pa sam nehal kaditi pred pol leta (prej 8 let kadil) pa ne zaradi zakona ali kaj drugega, ampak zaradi lastnega zdravja. Vsak spozna, da so cigareti živa svinjarija, slej ko prej. Samo na žalost eni šele na smrtni postelji. Še ko sem kadil, mi je bilo v lokalih grdo prižgati cigareto zraven nekadilca/cev. Ponavadi sem zmeraj prej vprašal, če jih kaj moti.

Tako, da sem za ta zakon. In je bil že zadnji čas.

hooger ::

Mah, gostilničarji bojo na slabšem samo zaradi tega ker bojo manj cigaretov prodali direkt v kafiču.


Gostilničarjem se je.. za to koliko cigaret bodo prodali. Od tega ima gostinec natanko 0 sit (0 €)


Sem pa sam nehal kaditi pred pol leta (prej 8 let kadil) pa ne zaradi zakona ali kaj drugega, ampak zaradi lastnega zdravja.


Lepo bo, ko bodo to spoznali tudi drugi kadilci....


Sam sem 100% za sprejem zakona.


Za tiste, ki pravijo da bodo kljub temu kadili v lokalu pa samo to: o tem na žalost ne boste odločali vi, ampak lastnik lokala.

kixs ::

Gres v lokal na vroco cokolado in od vseh notri, jih ravno en kadi in zasmradi cel prostor!!! >:D

Sem bil za novo leto v Italiji in lahko recem, da je bil pravi uzitek biti v lokalih in diskacu, ko ne dihas tega sranja!!

Zdej me samo zanima, kdaj bo ta zakon koncno prisel v veljavo?

LP

Dr.Boris ::

Pol naj pa še net ukinejo da ne bo pedofilije,piratstva,pa druge piz....je.
Pa bomo spet pr svečah.:P

hooger ::

@vsem ki takoj dajejo primerjave z alkotom, pornografijo, nafto, kurilnim oljem itd....


debatira se o protikadilskem zakonu ;)

jype ::

Moja mama bo nervozna, če se ga uveljavi.

Men bo pa prov fino.

nurmaln ::

Eh kadilci se kr razburjajte, dejstvo je da nov zakon bo. In skrajni čas je.:))

asus ::

Kandazar to popolnoma drži: tobačna Ljubljana, je imela na škatljico cigaret zaslužek en cigaret, 19 jih je pobrala država, toliko o tem koliko plačamo, če jutri zbolim za zrakom, sm si že preplačala zdravljenje. Sem delal v tobačni, tko da marsikaj vem.Čist informativno 1 mašina je štampala od 350-500 paketičev na minuto.Bilo je 9 mašin.Se pravi zaslužek tobačne je 3150 cigaretov na minuto minimalno, to je na uro 189000 cigaretov oz.945 štek x 24=22680 štek dnevno, kar pride cca 90.000.000 sit a to se nesplača al kaj? Mesečni zaslužek je bil cca 2miljarde sit.

edit:pa tisti, ki pravite da je kajenje užitek se motite, ja nazačetku nam je užitek potem pa to postane navada oz. bolezen, ki se je je težko znebiti.Tko da tisti, ki ne kadite prosim ne pametujte ker neveste kako je.Isto je kot alkoholizem, narkomanija itd...Pa prvo nam država oz.sistem naveliko ponuja cigarete in prodaja, naenkrat bi nas pa kar kaznovali za vsak čik.Mislim, če bi slovenija še imela tobačno nebi videli "kadilskega zakona".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asus ()

Poldi112 ::

Jaz se čisto strinjam da se državi kadilci, striktno finančno gledano, izplačajo. Ker fino plačujejo davke, nekaj stanejo zaradi zdravljenja in spet so "koristni" zaradi krajše življenske dobe.

Ampak vseeno je prav da država dela to kar je prav (ščiti ogrožene nekadilce) namesto da dela to kar se splača (tolerira kadilce ker so lep vir prihodka).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

hooger ::

Da se ne boste mučili z matematiko :\

365 dni x 480 sit (2€) x 20 let = 3.417.600 sit (14.261 €)

Koliko mislite da stane zdravljenje?

ps. To je znesek, ki ka plača kadilec, država dobi manj :D

Ejsi_Disi ::

Stari ljudje so zmeraj pravili, da 'prekajen meso delj gvera'. :D

asus ::

Hooger država dobi 95% od tega zneska, ki si ga napisal oz. ga je dokler smo imeli tobačno, sedaj dobi le 20%

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asus ()

hooger ::

stari ljudje so tud pravli, da kdor kadi ne dela, kdor pa ne dela pa plače ne zasluži :D

#000000 ::

Hoger
Gostilničarjem se je.. za to koliko cigaret bodo prodali. Od tega ima gostinec natanko 0 sit (0 €)


Napaka, ni res da nič nimajo od tega, zaslužek je minimalen ampak če nimaš cigaret je tud folka dosti manj.

Za ilustracijo, glede povečanja prometa s strani nekadilcev.

Lokalnemu športni klub ima ogromen lokal kjer so cca 3 leta nazaj nehali prodajat cigarete (pač zaradi zakona, ker športni klub ne sme prodajat tobaka, kar je tudi pravilno) v lokalu se je sicer še naprej zaugalo in upad prometa je bil precejšen, verjetno ravno zarad neprodaje cigaret.

Nakar je vrlim "funkcionarjem" spotašev uspelo zgubiti še obratovalno dovoljenje za lokal :D Seveda bi ga lahko odprli nazaj, ampak nimajo €€ in so dali ponudbo da ga pač dajo v najem ipd. Rezultat = lokal je že leto in pol zaprt ker ga noben noče niti pogledat, in če dobimo še tale zakon bo verjetno tako tudi ostalo, ker kreten si bo šel minus delat. Tko da bo v bistvu borba proti kajenju zjebala in lokal in če se stanje ne bo popravilo tudi Športni klub (dobr mal juh je zjebal tudi zakon ki klubom prepoveduje imet lokale, ampak to je druga zgodba)

LP

asus ::

#000000 pri nas je tud lokal nk livar, ki je v sklopu nogometnega kluba in imajo cigarete, tko da nevem od kje tebi to?

#000000 ::

Ja ne vem mogoče so ga oddali v najem in ti niti ne veš, klubi in društva naj ne bi smeli imet lokalov, upam pa da se ne motim. Pej ko so jih lahko imeli pa niso (če so bili športni klub) prodajat cigaret. LP

Fizikalko ::

asus, teb pa niso jasne osnove ekonomije podjetja. Ama niti osnove. Ne ločiš namreč niti med prihodkom in zaslužkom (dobičkom).

Calligula ::

Skrajni cas.

Pa v tujini so bili gostinci potem se sami preseneceni, ker so financno na istem kot prej pa so prej mesece in mesece pred uvedbo zakona marsikje dramatizirali ,da bojo propadli in vse zivo in potem nic.

Prav je, da je ta zakon pred uveljavo in cez eno leto ga bo se 80% teh kadilcev, ki so proti hvalilo.

d0rK ::

Ne vem kako je s prodajo ampak po sprejetju ne bos smel kadit v nubenem lokalu. Torej bojo vsi lokali enaki.



Kako tocno bo pol to vplival na propad lokala?

fraising ::

to je men drugac osebno cista bedarija -sry za nekadilce, ampak sam pac zivim v okolice SKofje Loke in v vseh lokalih vec kot 60% folka kadi kadar koli pridem da ne omenjam kasnega partyja. TKo da ce bodo prepovedal kajenje v lokalih mislem da bo velik manjsi zasluzek. vsak kadilec(vsej ejst in vecina mojih frendov) smo pac navajeni da ob vsaki kavi,piru,soku pokadimo kaksen cigaret.
Pa k se nekadilci tok pritozujete da smrdite po cigaretih jah a vas kdo sili da greste v lokal kjer folk kadi?

ahac ::

#000000:
Do sedaj so kadilci raje šli v drug lokal. Po sprejetju zakona bo pa vseeno, če so v tem (kjer se že prej ni kadilo). Torej bo ta lokal lažje konkuriral ostalim.

skiro:
Če se je folk navadu, da recimo na vlaku ne kadi.. se bodo tudi na to. Na začetku bo mogoče obisk mal manjši, ampak po par mesecih se ne bo čisto nič poznal (razen tega, da bo vsak obiskovalc smrdel).
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

#000000 ::

ahac:

Tega lokala ni in ga tudi verjetno nikoli več ne bo, tko da noben ne bo prišel vanj, ne kadilci ne nekadilci. Da je zaprt pa je dosti pripomogla prepoved prodaje cigaret, še največ pa nesposobno vodstvo, ki bi lahko lokal oddalo dokler je bol še čas, zdej tudi tega ne morjo, ker so spušili obratovalno dovoljenje. LP

d0rK ::

Ma dobr, kaksno vezo ma to zdej?



Ja logicn je, da se bojo kadilci premaknl v drug lokal dokler majo to moznost. Po sprejetju zakone je ne bo vec.

jetam ::

Ja ubogi kadilci. Cetrtina populacije vas je, pa bi diktirali kaj in kako vsem okoli sebe. Se premil je tale bodoci zakon.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

#000000 ::

Kva si ćorav da ne vidiš zveze al al kaj ??

Omenjeni primer je bil samo za ilustracijo kako bodo nekadilci delal veliko več prometa po lokalih kot zdaj, ker pač ne bo smrdelo po čikih.

V omenjenem primeru pa je ravno prepoved prodaje cigaret zjebala (pripomogla) da je šel cugrunt. Kva ti tle ni jasno oz. kaj ni v kontekstu te teme ?? LP

#000000 ::

Aja tole sm še pozabu. večina nekadilcev ni članov slo-techa kot tudi ne kadilcev, tukaj gor pa mislm da kadi enih 20 od 100 folka, tko da mnenje večine na tej strani ni merilo za vso populacijo RS. LP

Ejsi_Disi ::

Zanimivo, jaz pa poznam veliko ljudi, ki pravi, da v ta in ta lokal ne grejo, ker je preveč zakajen. Če gledamo po drugi strani, bi lokali lahko bili bolj obiskani. Kadilcev je verjetno manj, kot nekadilcev (ve mogoče kdo bolj točne podatke).

hooger ::

Hočete rečt, da bo po uvedbi zakona večina kadilcev med vikendi ostala doma in v sobi kadila zasluženo cigareto???? to bo ja :D

Sploh pa je to "zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov" Nikogar ni mogoče prisiliti, da neha z kajenjem, če sam tega ne želi!

Čimprej se bodo kadilci s tem sprijaznili, bolje bo za njih...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hooger ()

Tear_DR0P ::

če bi jaz mel tovarno čikov bi tak predlog razumel kot napad name - dokler je bla tobacna v SI, je bil tak zakon nesprejemljiv, sedaj pa je nujno potreben, izmed domacih ne bo nihce mel gospodarske skode - na prešvercanih čikih pa država nima nič profita, naj torej kadilce vrže na mraz

pa na kavicah, ki se ne obračunajo na blagajni tud ni nič dobička, tko da nej gostilničarji nič ne jokajo, kak bo zdej država boga
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
««
3 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tobačni zakon in biljardnica na Parmovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666539 (4943) Beli_Zajcek
»

Zakon o kajenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1219800 (7398) CWIZO
»

Prostori za nekadilce v gostinskih lokalih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1167219 (6061) #000000
»

Prepoved kajenja v SLO ?? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21513099 (10197) BigWhale
»

Pasivno kajenje ali pasiven Cukjati (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
947032 (5613) poweroff

Več podobnih tem