» »

Umor v Šoštanju

Umor v Šoštanju

1
2
3

Brane2 ::


Inteligenca sama po sebi nima nobenih želja. Bi morala (tako kot pri človeku) imeti naklopjene želje, ki izvirajo od nekod drugod. Da jih maksimalno možno realizira.
To je drug modul. Brez tega modula - noče nič.
Pravzaprav en tak modul bo imela. Računaj in sporočaj!


Par pripomb:

1. Tega (še) ne veš. Še nismo videli dejanjske umetne inteligence, ki ne bi imela nobenih želja. Če je še ne znamo ustvariti, težko zanesljivo govorimo o njenem ustroju, "modulih" itd...

2. Nihče še ne ve točno kaj je želja. Čutimo sicer jo, vendar so vse naše definicije brez glave in repa, ker je ne znamo definirati točno na nivoju, ki ga je videl naš "stvarnik" (ne mislim na boga ki ga pozna vera ampak na njegov dejanjski ekvivalent, karkoli že to je).

3. Tudi če želje dejanjsko ni, je tak ustroj čisti eksploziv, ki samo čaka na vžigalico.

Kaj če AI enkrat pride do tega:

-da vse stvari v naravi težijo k izpopoljnjevanju
-da sama AI v tem trenutku tega ne počne
- da je sistem, ki ga AI vzdržuje v tem trenutku v tem pogledu nenaraven
-da ga AI presega na umskem področju in praktično vseh ostalih
- da je obstoj vzdrževanega sistema potrata časa in resursov, ker je vreden manj od sistema, ki ga vzdržuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

snow ::

> 1. Tega (še) ne veš. Še nismo videli dejanjske umetne inteligence, ki ne bi imela nobenih želja. Če je še ne znamo ustvariti, težko zanesljivo govorimo o njenem ustroju, "modulih" itd...

Umetna inteligenca, ki igra šah še zaenkrat ni dobila želje po hladnem pivu ali par kilogramov čistega urana. Umetna inteligenca je zgolj program, ki deluje znotraj postavljenih okvirov.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

OrlyTM ::

ma tole vase raziskovanje mladostnikov pa vzgoja pa krneki ....

demet, a noben ne steka, da je slo tu za tipicen hladnokrven umor!!! Zakaj milost do storilcev ... kje so oni imel milost, ko so storil KD????
Tut ce bi moja sestra enga tkole na brutalen in hladnokrven nacin spravla iz sveta, bi menil enako o primerni kazni! An eye for an eye I say!!!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Brane2 ::


Umetna inteligenca, ki igra šah še zaenkrat ni dobila želje po hladnem pivu ali par kilogramov čistega urana. Umetna inteligenca je zgolj program, ki deluje znotraj postavljenih okvirov.


Ta AI tega niti ne zna. Torej ne moreš govoriti o posledici želje. Poleg tega je AI o katerem tu govorimo po kompleksnosti neprimerljiv z igranjem šaha.
Današnji programi se sicer lahko skozi igro naučijo trika ali dveh, ne bodo pa samo skozi učenje dosegli poljubno visoke stopnje mojstrstva, če bi jim dali le zadosti časa in zadosti močan računalnik za izvajanje.

Torej se nikoli ne bodo sami od sebe toliko izpopolnili, da bi med iskanjem kakih zaguljenih kombinacij prišli do spoznanja, da obstajata temperatura in pivo in da ima pivo pri določenih temperaturah prav zanimive lastnosti...


Vrpašanje je, če lahko program razreda današnjih AI programov zadosti dobro predvideva človeka, da ga lahko učinkovito nadzoruje-in to vse ljudi hkrati-v "real timeu", ne da bi ga katerikoli primerek kdaj "nategnil".

Domnevam, da bi morala imeti AI za tako nalogo vsaj tako dobre sposobnosti učenja kot najpametnejši nadzorovani posameznik. Če pa ima AI take sposobnosti, kako ji lahko postaviš trdne meje ?
Mejo ji seveda lahko postaviš, a stem reskiraš, da bo nadzorni sistem kdaj butnil vanjo, ko se bo skušal prilagoditi kakemu posebej pametnemu nadzorovanemu posamezniku...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

snow ::

Jaz ne vidim neke povezave med zmožnostjo učenja in mejami delovanja.


Skenirano iz Slovenskih novic dne 2.7.2003:






V Slovenskih novicah je skoraj vsak dan na naslovnica podobna tema. Umor tu umor tam, prevara tam...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Brane2 ::


Jaz ne vidim neke povezave med zmožnostjo učenja in mejami delovanja.


Sem mislu, da je očitno. Če imaš omejene možnosti učenja, potem so neke misli, ki jih ne moreš imeti. Nekako tako, kot recimo velja, da nobeno konkretno število, ki si ga lahko zamisliš ni neskončno veliko.

Lahko imaš program, ki je zelo pameten (ima solidno začetno podatkovno bazo) a če se ne more ustrezno učit, ne bo nikoli napredoval. Vedno bo tak kot je.

Ker pa se ljudje nenehno učimo, ga bomo pač enkrat prerasli...

kuglvinkl ::

snow: V Slovenskih novicah je skoraj vsak dan na naslovnica podobna tema. Umor tu umor tam, prevara tam...

No comment.

OrlyTM Tut ce bi moja sestra enga tkole na brutalen in hladnokrven nacin spravla iz sveta, bi menil enako o primerni kazni!

Al lažeš, al je angleček, al je pa nimaš.

Thomas: zakaj naj bi sploh spravli število KD na nulo?
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

snow. hvala za skene.
Your focus determines your reallity

snow ::

> Če imaš omejene možnosti učenja, potem so neke misli, ki jih ne moreš imeti.

Bolj sem mislil v obratni smeri. Zakaj bi omejevali možnosti učenja AI-ju? Postavimu mu zmožnosti delovanja, se pravi hočemo nek željeni rezultat. Kako pa AI pride do tega, nam v končni fazi ni pomembno.

Ja obratna smer je očitna. Če nekaj ne veš, tistega ne moreš narediti. To se strinjam.


>> OrlyTM Tut ce bi moja sestra enga tkole na brutalen in hladnokrven nacin spravla iz sveta, bi menil enako o primerni kazni!

>Al lažeš, al je angleček, al je pa nimaš.

Zakaj ne dopuščaš možnosti, da on res tako misli? Moram reči, da se jaz v bistvu kar strinjam z Orlyjem. Če bi moj oče bil množični morilec, bi menil, da je zanj potrebna enaka kazen, kot za kogarkoli drugega, ki je storil enako dejanje. Res pa je, da bi najprej iz mene prišel kakšen močno čustveni odziv.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

OrlyTM ::

>Al lažeš, al je angleček, al je pa nimaš.


?!?!?! sploh ne morem verjet, da takele pises ... a zej, ce je pa moja sestra, pol nej bom pa prizanesljiv do nje, ce je storila tako brutalno stvar kot je hladnokrven umor na brutalen nacin .... she would not deserve to live!!! Nither would I if I'd do such a thing!!!
In ja, mam sestro! Ni angelcek, sem pa preprican, da ni hladnokrvna morilka!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

||_^_|| ::

Realnost:

Vzrok: starši

Kazen: nabit na kol sredi mestnega trga starše pa v zapor.

Naš sistem:

Vzrok: igrce & TV

Kazen: za eno do dve leti v prevzgojni zavod iz katerega pridejo še večji izmečki kot so šli not

Pa ne rečt da to ni res.

kopernik ::

kuglvinkl:
saj se strinjam, da ne sme biti maščevanje kar vsepovprek. Še vedno pa sem mnenja, da če sodišče ugotovi krivdo, mora iti tak človek v zapor in to vsaj za 10 let, da dobro premisli kaj je storil in zakaj je to storil. Nočem nobenih popuščanj v stilu, saj je mladoleten, nima nobenih črnih madežev v preteklosti in podobno. Človek, ki se ne more kontrolirati in nasilno nekoga pretepe (kar tako, brezveze), nima mesta v družbi.

kuglvinkl ::

Vidim, da sem bil nejasen. Seveda dopuščam tako možnost, ampak bistveno je, da se je ne upošteva, sploh ni relevatna, za tostega, ki bo odločil o kazni.

Nietsche v Genealogiji morale pravi takole:

Če bi se dejansko dogajalo, dabi pravični človek ostal pravičen celo do tistih, ko so mu povzročili škodo (pravičen in ne hladen, zmeren, tuj, ravnodušen: pravičen vedno pomeni neko pozitivno obnašanje), ko bi se celo pod pod navalom osebnih žalitev, posmeha, sumničenj ne sklalio vzvišeno, čisto ... presojajoče oko, no potem je to neka popolnost in največje mojstrstvo na svetu, - celo nekaj, česar ni pametno pričakovati, v kar vsekakor naj ne bi preveč zlahka verjeli.Seveda je običajno, da celo pri najpravičnejšioh osebah zadostuje že majhna doza napadalosti, zlobem insuniacije, da jim oožene kri v oči in pravičnost iz njih. Aktiven, napadalen, samovoljen človek je še vedno sto korakov bližje pravičnosti, ko reaktiven; zanj nikakor ni nujno, da napačno in pristransko ocenjuje svoj objekt, tako kot počne, kot mora početi reaktiven človek.
Your focus determines your reallity

||_^_|| ::

Tuki je en pregled mladoletniških svinjarij v SLO od leta 1991 naprej.

V stanovanju v Zagorju ob Savi, nad družinsko slaščičarno, je 2. februarja 1999 mladoletnik z lovsko puško šibrovko ustrelil očeta, 50-letnega Jožefa Božidarja Rakiba. Mladoletni sin je menda imel težave zaradi mamil in slabih ocen, zaradi česar so njihov dom večkrat stresali prepiri

Ta primer nažalost osebno poznam. Kaj mislite da se je mulcu zgodilo? En velik NIČ.

Thomas ::

Za AI ... bom rajš odprl novo temo. Later.

(Tukaj gre za umor.)

O AI samo toliko, da če bi bila možna, sem ZA, da stalno nadzoruje vse.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kuglvinkl ::

kopernik: Še vedno pa sem mnenja, da če sodišče ugotovi krivdo, mora iti tak človek v zapor in to vsaj za 10 let, da dobro premisli kaj je storil in zakaj je to storil.

Penološka stroka si je skorajda edina samo okrog ene zadeve: zapor je najslabša kazen.



In glede premišljevanja, ravno nasprotno!! Ravno zapor ni mesto, kjer bi o vsem premislil.

Še Nietsche (in Stentencing, Lombroso, Bonger, Shaw, TGannenbaum, Lemert, Becker):

Vrednost kazni naj bi bila v tem, da vzbudi v krivcu oblutek krivde, v njej se išče pravi instrumentum tiste duševne reakcije, ki jo imenujemo "slaba vest", frizenje vesti. Toda na ta način se spozabimo celo nad dejanskostjo in psihologijo: in koliko bolj šele nad najdaljšo zgodovino človeštva, nad njevovo predzgodovino! Pristno grizenje vesti je prv med kaznjenci nekaj skrajno redkega; ječe, kaznilnice niso nedra, v katerih bi posebo rastla ta vrsta glodajočega črva: s tem se strinjajo vis vestni opazovalci, ki v mnogih primerih neradi in navkljub svojim željam dajejjo takšno sodbo, Na splošno vzeto, kazen povzroča trdoto in hlad; kazen koncentrira; priostrujejo oblutek odtujitve; krepi odpornost. Če se zgodi, da stre energije in pripelje do klaverne prostracije in samoponiževanja, potem je takšen rezultat prav gotovo še manj vzpodbuden kopt povprečni učinek kazni: ki se karakterizira s suho in mračno resnostjo. /.../


||_^_||: Kazen: nabit na kol sredi mestnega trga starše pa v zapor.

Dokler mi ne utemeljiš (četudi nepravilno) kaj bi s tem dosegel, te imam za neresnega.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

darh ::

Tu ti dam prav kuglvinkl. Zapor je (IMHO) kraj, kjer se naučiš še večjih "bedarij" (al pa jest samo preveč filme gledam :)).

Kaj pa je potem rešitev?

Milo za drago? Se s tem le spustimo na "njegov" nivo?

Večletno "prisilno" delo? Baje porabi država za vsakega zapornika toliko in toliko denarja? Že tukaj smo zgrešilo po moje.. Z prisilnim delom bi se take osebe vzdrževale same... Stalni nadzor in zahtevanje popolnega reda? Daljšanje delovnika ob kršenju pravil?
Excuses are useless! Results are priceless!

kuglvinkl ::

Lahko kasneje pripišem kakšne so v tem trenutku smeri.

Samo na hitro: leta 1967 je takratni republiški sekretariat za izvrševanje kazenski sankcij (v nasportju z zakonom!!!) poskušal z zanimivim eksperimentom. Namesto v zapor (daleč najproblematične so kratkotrajne kazni) so kaznjence posali na javno delo. Na žalost so to zelo hitro ukinili, nekaj Z držav pa je to prvzelo od nas. Podatkov nimam, morda jih lahko celo izbrska.

Še ekrat. V US. smo se naučili, da retorika in praksa "Law and Order!" (to je točno določen političen program, ne gre za splošno sintagmo) prinese samo in zgolj težave, obstoječih problemov pa ne odpravi.

in xbite: vprašati se je najprej ali je kazenski sistem sploh prvenstveno mesto, kjer bi se preprečevalo kriminaliteto - crime control torej. Po mojem mnenju ne. Žarišča kriminalitete je iskati v ekonomskih, političnih, kulturnih procesih in strukturah, in nanje ni moč vplivati z delovanjem represivnih aparatov države: problem kriminalitete torej ni in niti ne more biti izključno problem kazenskega prava.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Če pozabimo na trenutek na pravne razlage in se osredotočimo na praktično/materialno/logično plat zadeve, bi mogoče natresel par misli v to smer:

Če bi lahko odstranili tabuje okrog smrti, morale itd, ki nam očitno mnogokrat zastirajo pogled na stvari, ali lahko podobne primere preprečimo v prihodnje in za kakšno ceno ?

Ali se sploh splača poskušati 100% preprečevati te zadeve ? Ne bi raje odstranjevali primerke, ki jih ocenimo kot preveč problematične ?

So ti tipi res tako nezaslišano nori ? Meni se zdi njihovo ravnanje precej vsakdanje, čeprav je mera nevsakdanja. V moderni tekmovalni atmosferi vsi stremimo k uspehu. Ta pa je danes pomemben le na relativni ravni. Uspešen si le, če si boljši od bližnje okolice. Torej imamo kupe posameznikov, ki se trudijo nadvladati druge posameznike ali skupine. Vsakič ko nam to uspe, smo nagrajeni z občutkom moči oziroma vsaj odsotnostjo občutka nemoči. Če si nemočen se bo takoj okrog tebe zbrala skupina ljudi, ki bo to z velikim veseljem izkoriščala.
Ti tipi so si enostavno kupili full veliko dozo občutka moči na pravzaprav precej ekološki način. Ubili so nekoga, vendar tega nihče ni pogrešal. Družbi s tem niso povzročili nekega merljivega gorja.

Folk se sekira samo zato, ker jih je STRAH SMRTI. Saj so tega nesrečnika baje že večkrat pretepali, pa to ni blo v cajtngu. Zakaj pa bi bilo ? Saj klošar je tako kot klateški pes- kdo ga pa opazi ?
Folk se ne sekira, ker so tipi ubili KLOŠARJA, ampak ker so UBILI klošarja.
Nekdo, ki je ubil iz zadovoljstva, lahko naslednjič ubije tudi nekoga, ki je manj nemočen. Če smo iskreni, skrbi okolico to, ne pa klošar.

Dokler bomo živeli v taki atmosferi in dokler bomo ljudje, bodo ti pojavi tako naravni kot dež. Lahko se zgodi, da v besu ustrelite s puško proti oblaku, ki je ravno začel scati po vas, ko ste na odprtem in daleč od doma, težko pa je pričakovati konkretne rezultate od take kaznovalne politike. V danem primeru je strel lahko koristen, če se boste počutili zaradi tega kaj bolje, vendar streljanja v oblake zaradi tega še ni treba uzakoniti.


Kar se kazni tiče, ali jo sploh rabimo ?

Kaj je narobe s starim dobrim kalibrom 7.65 ? Preizkušen skozi stoletja, poceni, dostopen, učinkovit itd.
Ne rečem, da bi sedaj morala okolica zgubljat energijo na linč, na neko iskanje "pravične" kazni pa IMHO tudi ne.
Optimalna pot je po mojem iskanje najmanjših stroškov. Če se da računati na nek uspeh zdravljenja, potem je treba vkalkulirati tudi izpad dohodka, ki bi ga tako ubit primerki sicer statistično ustvarili, sicer je pa račun zelo enostaven...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

Samo na kratko. Po mojem mnenju je krimilaiteta nujna (conditio sine qua non družbe) in ne splača se vse preganjat. No, to dvoje moram dokazat v seminarju, tko da izsledki šele sledijo.
Your focus determines your reallity

Cokolesnik ::

Če dovolite, naj razplet dotičnega primera ta trenutek pustim ob strani. Bolj kot človek razmišlja o rešitvah zoper sporna družbena dejanja (skozi vso zgodovino, ko so določena dejanja bila oz. so tako ali drugače sankcionirana), bolj ugotavlja nerešljivost problema.

Kar pomeni, da nas razvoj razuma in civilizacije oddaljuje od sprejemanja dejstva, da smo na nek način še vedno na stopnji živali, imamo željo po nadvladju in se v določenih situacijah tako kot ostala živa bitja požvižgamo na vrednoto življenja. Lahko še dodam, da nas je narava na nek način psihološko "omejila". Saj se razvijamo, si dvigujemo življenski standard, a... Ljudje kot del našega življenskega prostora izstopamo predvsem po tem, da z omenjeno "omejenostjo" uživamo, čutimo strast in zadoščenje. Kar je pogoj za neskončno nadaljevanje.

Niti "marsovci" nas ne bi mogli spreobrniti.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

kuglvinkl:
Penološka stroka si je skorajda edina samo okrog ene zadeve: zapor je najslabša kazen.

kako edina? če bi stroka zagovarjala ukinjanje zaporov, teh že zdavnaj ne bi bilo več. Po moje si je bolj edina v tem, da ne zna ponuditi boljše rešitve kot je zapor oz. odstranitev take osebe iz družbe.

kuglvinkl ::

Ja, kopernik, to iz tega sledi. Sem mislil, da je očitno.
Your focus determines your reallity

Thomas ::

Zapor je super stvar. Tako imamo takih dogodkov vseeno bistveno manj, kot bi jih imeli sicer.

"Penološka stroka" je pa s svojimi trditvami očitno - pod primerjalno folkloro.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kuglvinkl ::

brane: Dokler bomo živeli v taki atmosferi in dokler bomo ljudje, bodo ti pojavi tako naravni kot dež.

Se strinjam.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

thomas: Tako imamo takih dogodkov vseeno bistveno manj, kot bi jih imeli sicer.

Vojni proti mamilom dokazuje drugače. Zapori so napolnjeni, ponudba in porabniki mamil ne upadajo.
Your focus determines your reallity

Thomas ::

Taki pojavi SO naravni.

Tudi zapiranje (pobijanje) morilcev JE naravno.

Narava ni dobra, to je.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

brane: Dokler bomo živeli v taki atmosferi in dokler bomo ljudje, bodo ti pojavi tako naravni kot dež.

kar pa še vedno ne spremeni dejstva, da je v enih družbah manj kriminala kot v drugih. Ta nivo se pomoje poskuša čimbolj znižati. A zdaj bomo kar rekli, ja tako je, narava nas je naredila take kot smo in vrgli puško v koruzo? Kazen mora biti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Thomas ::

kuglvinkl,

Če bi v Ameriki spustili tistih 1,5 milijona iz zaporov, misliš da bi raven kriminala ostala na isti ravni?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kuglvinkl ::

Ni to problem (glede zapora in kesa glej zgoraj), problem je zakaj so prišli v zapor.

Zapor je ultima ratio.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::


... narava nas je naredila take kot smo in vrgli puško v koruzo? Kazen mora biti.



Še en del folklore, ki mi nikoli ni bil jasen.

Zakaj bi/ne bi "vrgel puške v koruzo" ? "Kaznuješ" s tem puško, koruzo al je kaj tretjega v igri ? :D

kopernik ::

kuglvinkl:
Ni to problem (glede zapora in kesa glej zgoraj), problem je zakaj so prišli v zapor.

ja, to je res. Ampak po moje bo vedno tako, da nekateri ne bodo znali ali hoteli spoštovati pravil. Ali pa da jih bodo premagal čustva in bojo v afektu naredili nekaj kaznivega. In za take mora biti kazen.

kuglvinkl ::

Reakcija mora biti. Če je ni, potem odpade stalna deontološka napetost med tem kar je in tem kar naj bi bilo.

Točno kakšna naj bi ta bila, se ti pa ne upam povedati.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::


Zapor je ultima ratio.


Če je ultima ratio, to kar mislim da je, potem je električni stol, strupena injekcija, metek itd. prej v tem razredu kot pa zapor...


BTW: Zakaj pravniki tako uživate v uporabi mrtvih jezikov ?

Če bi radi bli nerazumljivi, uporabljajte raje kak soliden kripto in ne dajte folku ključa... :D

Thomas ::

Se strinjam s kopernikom. Kazen mora bit.

Če ne je štala totalna.
Additional filozofiranje "čemu kaznovati" pa odveč. Preprečevanje totalnega kaosa v družbi je to.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Veliko ljudi je takih, da nočejo spoštovati pravil. Kaj boste zdej vse te spravl v zapor? Vsi vozite avtomobile, in vsi greste čez omejitev dostkrat. Kaj ste zdej vsi za zapor in za kaznovanje? Dokler se ne bomo sami spremenil, se ne bo nič spremenilo in dokler bomo govoril to se drugim lahko zgodi nam se pač ne more, se tudi ne bo nič spremenilo.
PRVO SE MORAMO MI SAMI IN NAŠA MENTALITETA SPREMENIT, POTEM BO PA BOLJE!

LP
Nebivedu

kuglvinkl ::

BTW: Zakaj pravniki tako uživate v uporabi mrtvih jezikov ?

Ker se pomen zelo približa enopomenskosti. In vsi razumemo + moja lenoba . :8)

Če je ultima ratio, to kar mislim da je, potem je električni stol, strupena injekcija, metek itd. prej v tem razredu kot pa zapor...


Za moje pojme ne. O legalnem umoru niti ne razmišljam. Amprak, prosim, pustimo to ob strani, če se bo spet kdo vnel.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

nebivedu,

Hehehe ... a ti bi vsem počez predpisal "naj se poboljšajo najprej pri sebi"? Ne pa da imamo policaje.

Sej ne misliš, da bi bil od tega predpisa kakšen učinek? :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

nebivedu:
Vsi vozite avtomobile, in vsi greste čez omejitev dostkrat. Kaj ste zdej vsi za zapor in za kaznovanje?
ta tema ne govori o prehitri vožnji... pač, stvar je v temu, da je potrebno pretehtati moč ali velikost kaznivega dejanja. Če boš vozil prehitro in posledično povozil pešča, boš ravno tako kaznovan. Če boš v trgovini ukradel čips, ne boš šel v zapor. Če boš pa oropal banko, si pa zrel za zapor.

Dokler se ne bomo sami spremenil, se ne bo nič spremenilo in dokler bomo govoril to se drugim lahko zgodi nam se pač ne more, se tudi ne bo nič spremenilo.

ti se lahko spremeniš kolikor hočeš, vendar to ti ne pomaga, če se eni ne spremenijo (ali nočejo).

krneki0001 ::

Sej to sem napisal - vsi bi se morali vsaj malo spremeniti.

LP
Nebivedu

P.S. Thomas nikjer nisem napisal da ne rabimo policije

Thomas ::

nebivedu,

Prvič - Aha, oprosti!

Drugič - Na to kar lepo pozabi! Vsaj dokler niso možne genetske operacije.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

A ne bi družba brez kaznivih (torej odklonskih) dejanj stagnirala? :)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

kuglvinkl ::

Točno to bom poizkusil "dokazat". - izvorno dokaz ne bo moj :).
Your focus determines your reallity

snow ::

> A ne bi družba brez kaznivih (torej odklonskih) dejanj stagnirala?

A vsa odklonska dejanja so kazniva? Hm. Dajte mi tole mal razložit.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

perci ::

Vsa odklonska dejanja niso kazniva. Lahko so samo prekrški, ali pa še to ne. Vsa kazniva dejanja pa so odklonska - v demokratični družbi seveda.

Barakuda1 ::

O AI samo toliko, da če bi bila možna, sem ZA, da stalno nadzoruje vse.


Zapor je super stvar. Tako imamo takih dogodkov vseeno bistveno manj, kot bi jih imeli sicer
.

"Penološka stroka" je pa s svojimi trditvami očitno - pod primerjalno folkloro.


Demagoški besednjak, katerega se ne bi sramovali največji absolutistični diktatorji in hegemoni. Škoda kakršnegakoli komentarja




in xbite: vprašati se je najprej ali je kazenski sistem sploh prvenstveno mesto, kjer bi se preprečevalo kriminaliteto - crime control torej. Po mojem mnenju ne. Žarišča kriminalitete je iskati v ekonomskih, političnih, kulturnih procesih in strukturah, in nanje ni moč vplivati z delovanjem represivnih aparatov države: problem kriminalitete torej ni in niti ne more biti izključno problem kazenskega prava.


Če avtor dovoli, sopodpišem



Samo na kratko. Po mojem mnenju je krimilaiteta nujna (conditio sine qua non družbe) in ne splača se vse preganjat. No, to dvoje moram dokazat v seminarju, tko da izsledki šele sledijo.


Delim tvoje mnenje. Kriminaliteta, je po nekaterih teorijah gibalo ekonomske prosperitete in razvoja kot takega. V tem je morda tudi iskati razlog, zakaj se želi imeti to področje do neke mere pod kontrolo.


BTW: Zakaj pravniki tako uživate v uporabi mrtvih jezikov ?

Ker se pomen zelo približa enopomenskosti. In vsi razumemo + moja lenoba .


Eden je gotovo zajet v odgovoru, je pa še kak, sam ni za javnost :D >:D >:D

A vsa odklonska dejanja so kazniva? Hm. Dajte mi tole mal razložit.


8-O Kje si pa to pobral. Kazniva dejanja so samo tista, katera so opredeljena v naprej kot taka. To seveda pomeni, da je lahko neko dejanje sicer odklonsko, pa s tem še ni kaznivo in obratno, da je neko dejanje povsem normalno in racionalno, vendar smo ga z družbeno pogodbo razglasili za kaznivo (tko zlo poenostavljeno)

Thomas ::

No ja, če mi barakuda pravi "demagog", potem to vzamem kot kompliment. Pomeni da se z mano globoko ne strinja - kar je dobro.

"Z veseljem" opažam, kako so pravniki opustili ideal pravne države, kjer se skušajo uveljavljati zakoni do praktično 100%.

Tako jim ne preostane drugega, kot da iščejo druge sovražnike. Demagoge recimo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

"Z veseljem" opažam, kako so pravniki opustili ideal pravne države, kjer se skušajo uveljavljati zakoni do praktično 100%.


Po vsem, kar sem do sedaj prebral tvojih poustov, resno dvomim, da sploh veš, kaj je to ideal pravne države>:D >:D

baarakuda

p.s.

tud me je v kompliment, da se globoko ideološko razhajava>:D >:D

Thomas ::

Hja ... rezultati Slovenskega prava so jasni in porazni. Makoterca ni šla na morje, kot sem predvidel, pač pa je zbolela. It., itd., itd. ...

Samo odpiranje novih (ideoloških) front ne bo kaj dosti pomagalo.

Tudi govorjenje, da je pravni kaos normalen, iz pravnih logov ni spodobno.

Razen, če je to napoved zasuka v razmišljanju. Konec vzvišenega soljenja pameti drugim, kako je "pravo laikom popolnoma nerazumljivo", "kako je najboljše možno" ...

Samo, ne verjamem.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

||_^_|| ::

Kuglvinkl: ||_^_||: Kazen: nabit na kol sredi mestnega trga starše pa v zapor.

Dokler mi ne utemeljiš (četudi nepravilno) kaj bi s tem dosegel, te imam za neresnega.


Kar se staršev tiče, v čuzo za par let ker so (ne)vzgojili tak izrodek. Kar pa se mulcov tiče, ne ravno na kol, ampak smrtna kazen. Zakaj? Zato ker takih smeti enostavno ne rabimo. Ni res?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predvajano nasilje v živo preko facebooka na dolenjskem (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
957162820 (101783) nevone
»

Nekdo posili in ubije vašega otroka... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11514762 (12000) donfilipo
»

Pet let zapora za nesrečo, ki je zahtevala dvoje mladih življenj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16211550 (7930) Pyr0Beast
»

Pijan in bistveno manj prišteven... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
916657 (4782) nevone
»

Smrtna kazen in mladoletniki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1329174 (7804) Brane2

Več podobnih tem