» »

Število mrtvih med okupatorji na Gorenjskem (WW2)

Število mrtvih med okupatorji na Gorenjskem (WW2)

filigranolog ::

Pozdravljeni,

sem nov član foruma.
Pregledal sem temo "Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)" in na koncu ugotovil, da je zaklenjena.
Nikakor ne želim, da se tema odklene in nadaljuje s takšnimi prispevki v njej, kot so bili nekateri.


Ravno zato odpiram novo, ožjo temo, v kateri bi pa želel, da se piše samo o tem, kar je naslov teme in nič drugega. Moderator naj sproti briše tisto, kar ni ozko povezano s temo ali take prispevke prestavlja v druge teme.

Mislim, da je trenutno res nemogoče točno ugotoviti število pokopanih pripadnikov okupacijskih oboroženih sil in okupacijske uprave na slovenskem ozemlju.

Je pa možno točno ugotoviti to število za Gorenjsko. Kaj pomeni točno?

Točno pomeni plus/minus 50 pokopanih pripadnikov okupatorja na področju Gorenjske.

Striktno pišem pripadniki okupacijske sile in okupacijska uprava zato, ker se lahko na koncu izkaže, da so bili Nemci v manjšini.

Glede a to, da sem po osnovni izobrazbi tehnik, želim da se pri ugotavljanju števila pokopanih okupatorjev na Gorenjskem uporablja le vire, ki so zaupanja vredni in predvsem zapisani na papirju.

- Če so v arhivu, je potrebno navesti vir tako, da ga lahko vsak prekontrolira.
- Če je podatek iz knjige, je potrebno navesti naslov knjige in stran, na kateri je podatek. Nima smisla, da brskamo po knjigah in izgubljamo čas z iskanjem podatka.
- Če je podatek v elektronski bazi, potem je potrebno napisati, kako se da pristopiti do njega

V tej temi se ne ugotovlja števila mrtvih pripadnikov slovenskih državljanov, ki so bili ali navadni državljani ali pa odelovali v uporu proti okupatorju. To področje obravnavajo druge teme.





Še morda nekaj besed o zaklenjeni temi: "Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)".
Temo je zastavil Primož dne 6.5.2006 ob 21:13.

Zastavil jo je tako, da je iz ene druge teme "prevzel" diskusijo (za čas od 30.4.2006 ob 15:31 dalje; do strani 5).
Tema je "zašla" s poti in ni prostalo drugega, da je perci dne 29.5.2006 (na strani 20) zaklenil temo.

Takole je tema neslavno zaključila svoje življenje, brez da bi prišlo do kakšnih resnih zaključkov.

perci :: 29. maj 2006, 11:36
Zaklepam. Tema se je že zdavnaj izrodila*, imeli ste možnost obrazloženega postanja z navajanjem virov, zadnji posti pa ne kažejo obetavnega nadaljevanja. Če bo kdo imel kake pametne nove podatke z navedbo vira, naj sporoči in bom dodal v temo. Morda celo odklenil, če bo takih junakov več.

* "ojačal" zapis: filigranolog


Upam, da bomo temo o pokopanih pripadnikih okupatorja speljali z resnimi zaključki, na podlagi dokumentov, ki zdržijo preverjanje zgodovinarjev.

Opomba: Študija "Smrtne žrtve med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej", ki je na voljo na spletni strani Sistory:
http://www.sistory.si/zrtve
obravnava samo "državljane" Slovenije.
Pride pa nam prav za ugotavljanje pokopanih pripadnikov okupacijskih sil in okupacijske uprave na Gorenjskem, ki so bili "državljani" Slovenije v času napada na Jugoslavijo. To so bili recimo pripadniki starojugoslovanskega orožništva, ki so jih okupacijske sile vključile v svoje oddelke ali pa pripadniki domobranskih oddelkov, ki so pokopani na Gorenjskem.
Na "vojaškem pokopališču" v Kranju je pokopanih kar nekaj civilov. Primer: umrli med bombnim napadom na Jesenice (dokler ne ugotovimo koliko, ne pišemo te številke), preostali so bili pokopani na Jesenicah.


V bistvu je to preizkus, ali smo od takrat (leta 2006) postali kaj pametnejši in tolerantnejši in ali smo se sposobni pogovarjati o dejstvih.
Dejstvo je,da so vsi(skoraj) mrtvi pripadniki okupacjskih sil in okupacijske uprave vpisani v mrliške knjige in pravzaprav ni kaj dosti za diskutirati.
Mrliške knjige je vodila okupacijska civilna uprava. Vodenje mrliških knjig je okupator odvzel cerkvi in jih vodil sam. Pravzaprav pa tudi ni bilo na Gorenjskem niti slovenskih župnikov, ker so jih izgnali iz Gorenjskega.
Seveda so tudi v mrliških knjigah napake, upoštevati je potrebno tudi to, da zadnje mesece vojne niso več redno vpisovali v mrliške knjige.
Narediti bi bilo potrebno le pregled vseh mrliških knjig na Gorenjskem. To pa je kar veliko dela.
Raziskava "Smrtne žrtve med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej" je to naredila za "slovenske " državljane, delo je opravljala skupina zgodovinarjev na INZ, raziskovalni projekt je financirala država Slovenija.
Sam sem pregledal nekaj mrliških knjig za Gorenjsko, ki jih hranijo v Arhivu Slovenije. Večina jih hrani še vedno RSNZ v depoju v Gotenici.Prvi izvod mrliških knjih je na matičnih uradih po Gorenjski. Obstajala sta dva izvoda mrliških knjig.


pozdrav
Darko
  • predlagal izbris: starboi ()

black ice ::

Preštevanje mrtvih med xyz vojno je postalo že slovenski nacionalni šport. Zaradi tega preštevanja ne bo nihče oživel, je pa dobra kost za glodanje tako rdečim kot belim. Volitve bodo čez cca dve leti, kmalu bo spet prime-time tema.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju) (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
99360312 (2454) kow

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531224 (24742) Primoz
»

Postaviti Gregorju Rožmanu spomenik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
996388 (4381) Thomas
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15112102 (9888) jype

Več podobnih tem