» »

Vojna v Iraku

Vojna v Iraku

««
18 / 36
»»

sazash ::

@nebivedu

takrat sem bil star enajst let in se živo spominjam tega posnetka, predvsem zato, ker imam kar nekaj sorodnikov v Avstriji in se mi je zdelo wtf. kako, zakaj? Res pa je, da nisem preveril, kako je bilo z blokado medijev v slovenskih vojašnicah, vidim celo da ni bilo potrebno, namreč kar si navedel samo potrjuje moj dvom o efektu ponosa.

borinho ::

Demokracija v arabskem svetu - ha ha ha ha, wake up Thomas:D

krneki0001 ::

Thomas dost si star, da bi lahko dojel, da v islamu ni demokracije. Razlike med njimi in nami so prevelike.

LP
Nebivedu

P.S. Sej mogoče pa to razumeš in dojemaš, samo sprejeti nočeš.

Vlady ::

Thomas, edin prav da tatu odrežejo roko! Saj nikol več ne bo kradel!!! Take zakone bi mogl met tud pr nas. :D
Američani so se ustavl za 25-40 dni. So brez hrane (vojaki dobijo le en bolj skromen obrok hrane na dan). Čez kak mesec, se bojo samo obrnil, in lepo odšli :D BUllShit ni predvidel pokrajinskih razmer (tako kot Hitler ne pred moskvo). Misl da bo sred peska rastla zelenjava in da se bojo tam krave pasle s peskom :D
Thomas, kar se pa tiče glede $$$ za izobraževanje v ameriki dajo dost, samo jih je lahko sram da ne vejo kje je Slovenija. Sicer, pa če oni dajo premal za izobraževanje folka, je to njihova stvar in njihov VELIK MINUS, saj tko majo bolj debiln folk... >:D

nebivedu, to o demokraciji sm mu jest že pred parimi dnevi govoru, pa me je označu za bebca. Seveda, tud v srednjem veku so se vsi smejal izumiteljem, filozofom,...itd

Sej mu jst tut to skos govorim, kr poglej poste nazaj. Pa še enmu, samo ne dojameta, da se tega ne da izvest. Pol bi mogl izkorenint vero. Islam nikoli ni dovolil, da bi bila moški in ženska enakovredna - a ni bistvo demokracije, da so vsi enaki in enakopravni pred zakonom, plus še ostalo. Ampak tukaj se že pri osnovnem zatakne. Ženske so manjvredne, kot moški - torej je demokracija NEMOGOČA.

LP
Nebivedu

nebivedu, ni samo med moškim in žensko, ampak tud med "verniki" in "neverniki". Pol njihovih zakonov, z demokracijo ne klapa. Izkoreninjenje Islama, pa je nemogoče. :)

Tarzan ::

To je morda res, AMPAK! Pod Sadamom sta bila spola že enakovredna (bolja ali manj, tako kot tukaj). Ne vem ali je Husein kriv, da so lahko tako živeli, ali tam ni toliko Arabcev, ki verujejo v Islam... Stvar je taka, da so s sankcijami uspeli Islam če že ne razširiti v Iraku, so ga vsaj pahnili v njegovo najbolj ortodoksno obliko, in v tej ženske niso enakovredne moškim.
Ponavljam ko so v Iraku pred sankcijami živeli lepo (precej bolje kot v Jugoslaviji), je bila slika tam popolnoma drugačna. Težko si opazil žensko, ki bi imela zakrit obraz. Pa najdi zdaj kakšno, ki je odkrita;(

S thomasom se pa ne strinjam v ničemer, menim tudi, da demokracija več ni možna, oziroma mogoče je, ampak se bo do takrat zamenjalo že precej Ameriških predsednikov. Pred sankcijami pa je bila demokracija mogoča.

BUllSHit je pa naredil veliko napako, zaenkrat še shaja, ampak ko mu bo nekaj spodneslo tla pod nogami, ga ne reši sam bog>:D
Samo upam, da pridejo kakšni Top-secret dokumenti ven, potem se bo videlo, kaj ta vojna pravzaprav predstavlja.

Še enkrat, ni nujno, da Islam enačite z najbolj ortodoksnimi skrajneži. Islam je lahko precej v redu zadeva, enako kot krščanska vera in budizem... Vse to je zame en in isti šmorn. Budizem je še najboljši, tam se ga zakajajo in cele dneve meditirajo, kaj češ bolšega.>:D
Krščanska in Muslimanska vera sta pa obe bolj "agresivni", v preteklosti je bila krščanska še celo bolj krvava, zdaj je verjetno čas, da se dokaže tudi Islam. :D

Jure

Tarzan.. Islam ni enak šmorn kot krščanstvo. Saj po veri ne. Oni majo točno določen čas molitve... itd itd. Res imajo Boga kot mi, vendar ni enako. Nimajo Kristusa kot odrešenika ampak samo kot preroka. Preber Koran in Biblijo. So prevodi, če ne pa ga maš v Bosanščini, kar se da razumet. So pa muslimani, zelo kultureni in pridni. Znajo se prilagajat, in niso tko nestrpni in grozni kot pravjo. Mal bolj radi pomagajo sosedu, ne pa tko kot pr ns k je folk sam pohlep pa take zadeve... Res pa je, ne sklepi posla z arabci :D Ker te znajo tko okrog prnest, da še sam zase ne veš.>:D

Ikarus ::

Multikulturalisti pravijo, da muslimani raje umirajo v diktaturah kot živijo v demokracijah. Da sta njihova manjvredna vera in človeka dostojno življenje v demokratični ureditvi preprosto nekompatibilna. Skoraj trdijo, da se bo povprečen musliman takoj razstrelil, če ga presadiš v demokratično okolje.

V Sloveniji živi 30 000 muslimanov, noben jih ne prekrščuje in lepo v miru prakticirajo svojo vero - rabijo še džamijo, ampak to je slovenski problem ne njihov
V Franciji - celo okoli 10%, kar znese več kot 5 mio ljudi.
Nemčija - 3 mio
V ZDA - okoli 10 mio, med njimi znani znanstveniki, športniki, umetniki...džamija(e) je tudi v New Yorku
V Britaniji 2 mio
V največji demokraciji na svetu - v Indiji - jih je 140 mio
V Izraelu (!!) - okoli 1 mio
3-4mio Iračanov je emigriralo, veliko jih živi tudi v demokracijah, to je krepko čez 10% prebivalstva. A si predstavljate kakšna mora biti oblast, da ji pobegne kar 1/8 prebivalstva? Multikulturalisti pa pravijo, da so Iračani kontent s Sadamom - ni res, samo za vozovnice nimajo.

Večinsko muslimanske države Egipt, Malezija, Indonezija, Alžirija, Albanija, Turčija imajo volitve in različne stopnje demokracije.

Tolk iz rokava, menda je pa jasno, da so muslimani bolj ali manj zastopani v vseh državah tega sveta in živijo s svojo vero pod različnimi ureditvami. Od kod in kam so usmerjeni begunski tokovi pa tudi vemo.

Crimson_Shadow ::

Je kaj čudnega, če je krščanstvo agresivno, če pa že v osnovi demonizira slabosti in napake. Pri tem pa poveličuje dobro, ampak v tem stilu: jaz dober, ti slab. Slabo pa je treba odstraniti. Evo, to pa pomeni, da mora, dober kristjan odstraniti vse zlo s tega sveta, če pa je tudi nasprotnik kristjan, je pa tako ali tako na strani hudiča. Toliko bolje je, če je nasprotnik pripadnik druge vere. V tem primeru je z vidika "dobrega" kristjana tako ali tako na strani hudiča. In potem se borba prične. :D

Pripadniki krščanske vere smo povzročili 2 svetovni vojni. Kaj nas to ni popolnoma nič naučilo? Moramo res povzročiti še eno?

Ikarus, Kdo pa je reku, da je islamska vera manjvredna?

LP
Nebivedu

Thomas ::

Ja Ikarus - sej nebivedu ni reku, da je islam slabši. On je samo reku, da je kompatibilen samo z diktaturo, ne pa tudi z demokracijo.

nebivedu ne smatra, da je diktatura nujno slaba. On pa TheJack, pa taki le pravijo, da je diktatura čisto vredu.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|-_-| ::

Thomas: Če ni nobene absolutne morale - kako potem ti veš, da ni prav vsiljevati svoje morale? Razumeš da si v logični težavi?
Hoces reci, da ti moja 'logicna tezava' ze kar dovoljuje izvajati represijo? Ce kdo hoce, da mu moralo vsilis, mu jo kar daj. Sicer pa ne. Morale ni prav vsiljevati zato, ker ima vsak svoje mozgane in si lahko sam 'izoblikuje' svojo moralo. To naj bi bilo vodilo. Kako dobra/slaba je, pa ni tvoj ali moj problem. Vsaj ne, dokler ni noben izmed naju neposredno ogrozen.
Thomas: Te ogabnosti so rutina v Iraku. Tako je določil Sadam sam, ker se mu zdi strah pred njim bistven za uspešno ostajanje na oblasti.
Amerike ogabnosti niso motile, ko je Sadama podpirala pri vojni z Iranom. Tudi ko je ta zaplinil Kurde so zadevo ignorirali. Ergo: boli jih za ljudi, vazni so njihovi nacionalni interesi. Zato je vojna tam, ne ker bi se Ameriki nenadoma Iracani zasmilili. Mucilnice in rezanje jezika jih prej niso skrbeli.
Fedajini so z ustrahovanjem civilnega iraškega prebivalstva Sadamu dokaj koristni. Druga taka pomoč prihaja od samomorilskih Palestincev. Tretja od "mirovnikov". Četrta od pripadnikov iraškega režima, ki bodo tako ali tako ob življenje. To je en tak res precej heterogen orkester, ki ga Sadam niti nima povsem v oblasti. Ampak vseeno dela zanj.
Ne, Iracani resda sovrazijo Huseina, a so se Ameriki uprli, ker je slednja meni nic, tebi nic, na lastno pest, s krsitvijo ustanovne listine OZN, vdrla v Irak. To je napad na ljudstvo, ne na Sadama, menijo. Ce dodas se pregovorno sovrastvo do Amerike na tem obmocju [+ sankcije] pa vidimo, da folk v tezkih trenutkih danes nima izbire in nejevoljno potegne s Sadamom. Bolje on, kot Bush. Vojaki, ki se predajajo, se pa predajajo zaradi nevzdrznih razmer v iraski vojski, ne zato, ker tako ljubijo zahodnjake.
sazash:Ali ima kdo kaksno boljso idejo, ki bi delovala?????
Ja. Ampak ta ni v ameriskem interesu, tako da imas prav, ne bi delovala. Oni bi jo odsekali, si to lahko privoscijo.
sazash: Upam, da bo invazija čim prej končana, da se vzpostavi demokratična oblast,
No, ce bo demokracija, potem je samo vprasanje casa, kdaj bo na oblast prisel en skrajnez. Menis, da s prisilno demokracijo ljudje v paketu dobijo tudi novo mentaliteto?
Tarzan: Ne vem ali je Husein kriv, da so lahko tako živeli, ali tam ni toliko Arabcev, ki verujejo v Islam...
Husein je kriv, ja. Je v preteklosti zatiral Islam [med vojno z Iranom] in celo ukazal, da nihce ne sme prevec pogosto hoditi v moseje. Zadnje case pa spet brenka na islamske strune, na svojo stran hoce pridobiti celoten islamski svet, kakopak.

> Morale ni prav vsiljevati zato, ker ima vsak svoje mozgane in si lahko sam 'izoblikuje' svojo moralo.

Jest sem si jo, ti pa praviš da to ni prav?

A si zapopadu?

:)

TheJack ::

nebivedu ne smatra, da je diktatura nujno slaba. On pa TheJack, pa taki le pravijo, da je diktatura čisto vredu.

Naostreje protestiram proti temu, da se me vleče v debate, v katerih ne sodelujem in se mi podtika izjave, ki ne samo, da jih nisem nikoli izrekel, ampak sem se izrecno (že večkrat) opredelil proti njim.

Zato prosim moderatorje, da dotično pripombo izbrišejo iz Thomasovega posta, potem pa še tale post. Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TheJack ()

nebivedu

Nekateri to ves čas trdite - da namreč islamska vera in demokracija sploh ne moreta koeksistirati. Da lahko "pravoverni" živijo samo v diktaturah s šeriatskim pravom ipd. Diktature s šeriatskim pravom so pa manjvredne napram demokracijam.

Nihče ne izpelje misli do konca pa zaradi politične korektnosti in zato, ker bi se potem pokazalo tako razmišljanje kot prazno.

Tudi ko je ta zaplinil Kurde so zadevo ignorirali. Ergo: boli jih za ljudi, vazni so njihovi nacionalni interesi.

Tako kot Slovence. Smo vedeli za množična grobišča na Balkanu in etnično čiščenje? Smo poslali kakšen bataljon tja? Je Francija poslala kakšnega miragea ali pa Rusija miga? Nacionalni interesi odločajo, ni pa res, da je demokracijam za ljudi kar vseeno. Ni pa enostavno žrtvovat svojih ljudi za to. To očitati Američanom, da se jim gre namreč za svoje interese in potem kar odmisliti, da bodo od tega profitirali tudi Kurdi, Iračani itd. - je antiamerikanizem preko trupel.

ker je slednja meni nic, tebi nic, na lastno pest, s krsitvijo ustanovne listine OZN, vdrla v Irak.

Resolucija OZN predvideva resne posledice za režim, če se ne razoroži. Razorožil se ni, kar dokazuje tudi med tole vojno, inšpektorji pa niso bili grožnja režimu.

To je napad na ljudstvo, ne na Sadama, menijo.

Kako veš?

Ce dodas se pregovorno sovrastvo do Amerike na tem obmocju [+ sankcije] pa vidimo, da folk v tezkih trenutkih danes nima izbire in nejevoljno potegne s Sadamom.

Sankcije so OZN sankcije. Kako misliš nima izbire - lahko se predajo, odvržejo orožje, zakaj tega ne upajo nares?

No, ce bo demokracija, potem je samo vprasanje casa, kdaj bo na oblast prisel en skrajnez.

Misliš, da bodo ZDA potem, ko so vložile toliko napora v tole, razklale svet, žrtvovale svoje ljudi, pa kar pustile, da pride na oblast nek skrajnež? Tega že imajo, nafto bi tudi lahko kupovali od njega, če bi hoteli, zakaj bi se potem toliko trudili?

Husein je kriv, ja. Je v preteklosti zatiral Islam [med vojno z Iranom] in celo ukazal, da nihce ne sme prevec pogosto hoditi v moseje. Zadnje case pa spet brenka na islamske strune, na svojo stran hoce pridobiti celoten islamski svet, kakopak.

Ja, to je res. Sadam je na silo zatrl islamsko revolucijo v Iraku, med drugim ubil ajatolo itd. - danes se pa obrača drugače, ker je v veri našel svojega zaveznika. In temu človeku nekateri verjamejo, ko pravi, da trenutno nima n a zalogi kemikalij? Reče tisto, kar mu koristi.

Morale ni prav vsiljevati zato, ker ima vsak svoje mozgane in si lahko sam 'izoblikuje' svojo moralo.
Jest sem si jo, ti pa praviš da to ni prav?
A si zapopadu
Sem. Nimas drugih argumentov, kot da mi za vrat obesas tale pradadoks. Sem rekel: ne vsiljuj je drugim. To naj bi bilo vodilo. Se pravi, ce je tvoja morala v nasprotju s tem, jo bos moral omejiti. Ker, ce damo popolno svobodo, bo kmalu kaos, in se kaj hujsega. V mejah normale skratka, v skladu s clovekovimi pravicami, itd.

Te ze vidim, kako bos zdaj rekel, da jaz svojo s tistim "vodilom" vsiljujem drugim.

TheJack!

> Naj živi Irak in iraško ljudstvo! Da bi le uničili in ponižali okupatorje!

> Kajti vsakdo, ki se bori proti Američanom, je moj zaveznik.

> Naostreje protestiram proti temu, da se me vleče v debate, v katerih ne sodelujem in se mi podtika izjave, ki ne samo, da jih nisem nikoli izrekel, ampak sem se izrecno (že večkrat) opredelil proti njim.

:\

Tale topic je dolg. V njem ne poteka le ena debata, ampak zaporedoma več njih. In tukaj nisem postal že vsaj nekaj dni. V debati NE sodelujem.

Prvi citat se nanaša na Iračane (sem pravkar izvedel, da se jih je iz Jordanije vrnilo že preko 6000), ne na Sadama, kaj šele na podpiranje njegove diktature.

Drugi citat mi lahko očitaš v isti meri, kot lahko Churchillu očitaš simpatiziranje s komunizmom. To ti bo pa težko uspelo, po mojem.

[Si pa lepo prikladno ''spregledal'' tale citat, ne: Ni res, da Iračani niso zreli za demokracijo, člov. pravice po zahodnih standardih, svobodo govora...itd. Vsak človek ima pravico uživati določene svoboščine, kot so recimo svoboda govora, izražanja, gibanja, verovanja...itd. To velja za Iračana enako kot za Francoza in za Savdijca enako kot za Američana.]

Prošnja moderatorjem stoji (izbrišite tole celotno korespondenco). Hkrati naj jih opozorim, da morajo pravila obnašanja veljati za vse, tudi za Thomasa.

Zgodovina sprememb…

Thomas, The Jack

Po moje so razlike med nami v koreninah v temlem:

It is perhaps worth recalling that the architect of the EU, Jean Monnet, wrote in his memoirs that the U.S. "is still driven by a dynamic force originating in the very nature of each individual. America is up and running, but is neither reactionary nor imperialistic. It does not want war but will make war if necessary. Its resolve on this point is very firm, but that resolve is not blind." I quote this because different perceptions of how to deal with the U.S. seem to be at the heart of our differences here in Europe. This disagreement is affecting our very conception of international politics.

Ms. Palacio is foreign minister of Spain - Wall Street Journal

The Jack ne podpira Sadamove diktature, ga pa zanaša, ker se mu zdi, da imata skupnega sovražnika - ZDA, kar je neumnost. Miselni poskus: Osama podre Eifflov stolp, Nemčija, Francija, VB in ZDA se odločijo razorožiti Sadama, ker vidijo potencialno grožnjo. Bi takrat poslušali, kako sta Nemčija in Francija nedemokratični? Zakaj danes ne poslušamo, da je VB nedemokratična in nič boljša od Sadamove diktature, pa sodeluje v vojni? Pošteno povedano je krepko čez 90% nasprotovanj posredovanju v Iraku antiamerikanističnih. V skrajni sili celo navijajo za Sadama, samo da bi ZDA bile poražene, po možnosti s čimveč žrtvami. Hočete vaše citate, mirovniške citate?

sazash ::

@un čudn znak

Ja. Ampak ta ni v ameriskem interesu, tako da imas prav, ne bi delovala. Oni bi jo odsekali, si to lahko privoscijo.

Ej, pa vseen dej mi jo predstavi, ker me ful zanima....

No, ce bo demokracija, potem je samo vprasanje casa, kdaj bo na oblast prisel en skrajnez. Menis, da s prisilno demokracijo ljudje v paketu dobijo tudi novo mentaliteto?

To je pa totalen bull, ki nima nobene realne osnove....njihovo mentaliteto je sam treba prenehat zlorabljat/izkrivljat itd. in bo sama zavila na svojo pravo pot.

> Nimas drugih argumentov, kot da mi za vrat obesas tale pradadoks.

Torej si ga le dojel! Dojemi še to, da če je v osnovi tvojega "neintervencioniznma" paradoks, potem je tvoja teorija šepava na obe bergli.

Če bi bil ta svet milijardokrat večji kot je, pa če bi bil samo nekje Irak takšen kakršen je zdaj - bi bil moralni imperativ nehati s tisto šarado tam.

Ko bo Irak demokratičen in bo središče arabskega sveta - potem šele se bodo Arabcem odprle perspektive, ki jih zdaj nimajo.

Če bi bili humanisti, bi jim to želeli. Ne pa podpirali njihovega "mučeništva v prazno".

Thomas središče arabcev je in bo Saudska Arabija. Irak nikol ni bil, in nikol ne bo. Saudska Arabija je "izvor" Islama.

To je tako kot bi trdil, da bo Rim (Italija) večno središče Zahoda.

Tr0n ::

"Zakaj danes ne poslušamo, da je VB nedemokratična in nič boljša od Sadamove diktature, pa sodeluje v vojni? Pošteno povedano je krepko čez 90% nasprotovanj posredovanju v Iraku antiamerikanističnih. V skrajni sili celo navijajo za Sadama, samo da bi ZDA bile poražene, po možnosti s čimveč žrtvami." - Ikarus

Ravno to sem zelel napisati. Kje ostaja anti-britanizem in anti-avstralizem (or something)?

'nuff said.

Thomas: Torej si ga le dojel! Dojemi še to, da če je v osnovi tvojega "neintervencioniznma" paradoks, potem je tvoja teorija šepava na obe bergli.

Zakaj? V praksi bi kar dobro delovala. En hrosc tu ali tam ne bo povzrocil hudega. Svoboda, dokler en ne dusi drugega. Sepavo bi bilo samo, ako bi to 'teorijo' hoteli uploadati na PROTOKOL. :P
Thomas: Če bi bili humanisti, bi jim to želeli. Ne pa podpirali njihovega "mučeništva v prazno".

Izrazamo svoje nestrinjanje. Ne podpiramo Sadama. Ce pa mislis, da ga s tem posredno podpiramo, jah... Kako lahko sploh povemo svoje mnenje, ne da bi dobili takele obtozbe?
Ikarus: To očitati Američanom, da se jim gre namreč za svoje interese in potem kar odmisliti, da bodo od tega profitirali tudi Kurdi, Iračani itd. - je antiamerikanizem preko trupel.

Teli profiti, ki jih omenjas, so izgovori za poseg. Se kar prav pridejo. Rekel sem: briga jih. Nisem rekel, da nihce ne bo profitiral. Ampak Kurdi ziher ne bodo, bo ze Turcija [ameriska zaveznica] poskrbela, da bo temu tako. Sicer bo kmalu drzavljanska vojna. Za neodvisni Kurdistan. Mimogrede, zakaj ZDA ne osvobodijo se njih?:D Potem pa se Tibet, ko so ze taki angelcki. Pa hitro, ljudje umirajo.:))
Ikarus: Resolucija OZN predvideva resne posledice za režim, če se ne razoroži. Razorožil se ni, kar dokazuje tudi med tole vojno, inšpektorji pa niso bili grožnja režimu.

Ustanovna listina OZN, katere podpisnica je tudi ZDA, je jasna. Preberi si jo. Kar se pa tice resolucije 1441, preberi tole:
http://middleeastinfo.org/article2278.h...

Ikarus: Sankcije so OZN sankcije. Kako misliš nima izbire - lahko se predajo, odvržejo orožje, zakaj tega ne upajo nares?

Govoris o vojakih? Citat, ki si ga omenil je bil o ljudeh na splosno. Milijoni letakov jih niso prepricali. Americani hocejo nafto in kontrolo nad obmocjem. Dobro izhodisce za nadaljevanje osvajalnega pohoda, i.e. napad na Sirijo in Iran.

A ciljas na to, da se vsak tretji hoce predat, pa se boji posledic, ki bi jih podobna poteza prinesla njemu ali/in njegovi familiji? Sicer ne dvomim, da je ustrahovalni element prisoten, vecinoma med redno vojsko. Bi bilo pa zanimivo vprasat ujetnike, ce podpirajo ZDA v tej vojni. To bi bil hladen tus zate. Predaja je eno, podpiranje okupatorja drugo.
Ikarus: Misliš, da bodo ZDA potem, ko so vložile toliko napora v tole, razklale svet, žrtvovale svoje ljudi, pa kar pustile, da pride na oblast nek skrajnež? Tega že imajo, nafto bi tudi lahko kupovali od njega, če bi hoteli, zakaj bi se potem toliko trudili?

Seveda ne. Zato pa pravim: ne bo nobene demokracije, kakor nas skusajo prepricati eni loleki. Ameri bodo nastavili moza po svojem merilu.
Ikarus: Reče tisto, kar mu koristi. [beseda je tekla o Sadamu]

Se zgleduje po ZDA.;)
sazash: Ej, pa vseen dej mi jo predstavi, ker me ful zanima....

Sadam dobi: ostane na oblasti, sankcije so ukinjene, obnova Iraka, Americani se spokajo, suverenost drzave neomajana, kasneje se pojavi se samostojna Palestina, Saronu se sodi za vojne zlocine v osemdesetih.
Sadam da: nic vec krsenja clovekovi pravic, vodenje drzave v veliki meri prevzame OZN, Sadam je napol simbolicni [dozivljenjski] presednik, Suniji, Siiti, Kurdi uzivajo avtonomijo.

Le katera drzava bi bila proti, ce bi bilo zgoraj opisano v resoluciji VS? Kako bi se Irak izmuznil zdaj? Vsekakor bi bila boljsa resitev za vse [a ne za ZDA], kot morija, ki smo ji prica. Tudi za Sadama. Kdor misli, da clovek ni bi sprejel... no ja, ne vemo. A ga je kdo vprasal? Ne, grejo ZDA raje na silo, da se SAME polastijo vsega. Vsekakor boljsa resitev za ZDA [a ne za vse ostale].
sazash: To je pa totalen bull, ki nima nobene realne osnove....njihovo mentaliteto je sam treba prenehat zlorabljat/izkrivljat itd. in bo sama zavila na svojo pravo pot.

A ti to prerokujes? Povej en primer, kjer je prisilna demokratizacija uspela. Za namecek: v Izraelu recimo volijo Saronov Likud, kar pomeni garantirano prelivanje krvi. Ce bi izbrali konkurenta Mitzno, bi se mirovni proces sedajle ze nadaljeval. Tako da, ce menis da bo nekdo v trenutnih svetovnih razmerah in navzkriznih interesih sam zavil na pravo pot -> sanjas.:D

Dokler bo ameriski vpliv v regiji tak kot je, bo krvavo. Arabci iz tega crpajo svoj fanatizem. Ce ZDA odplaknes v sekret, pa bi Evropa skupaj z arabskim svetom nemara po mirni poti celo kaj dosegla. Veliko [aktivne] pomoci vodece v postopno izboljsavo zivljenske ravni bi v regijo prineslo manj trpljenja, obupa, sovrastva, samomorilcev.

Fanatizmu bi zmanjkalo goriva.:))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: |-_-| ()

Povej en primer, kjer je prisilna demokratizacija uspela.

Ti pa povej enega, kjer je iz tistega prejšnjega nastala brez vsaj malo vojne?

Za čisto od zunaj vsiljeno demokracijo se ozri v Nemčijo, na Japonsko, v Južno Korejo, Italijo, konec koncev SZ ni padla kr tko, ampak je izgubila hladno vojno...

> Sadam dobi: ostane na oblasti, sankcije so ukinjene, obnova Iraka, Americani se spokajo, suverenost drzave neomajana, kasneje se pojavi se samostojna Palestina, Saronu se sodi za vojne zlocine v osemdesetih.

> Sadam da: nic vec krsenja clovekovi pravic, vodenje drzave v veliki meri prevzame OZN, Sadam je napol simbolicni [dozivljenjski] presednik, Suniji, Siiti, Kurdi uzivajo avtonomijo.

Ne verjamem, da si tako naiven. Verjamem pa, da si tako ciničen, da takele pisariš.

Ampak ... lepo da priznaš da bi rad, da Sadam ostane na oblasti.

drejc ::

Knockout! :D

Tkole se neki, ce bi blo amerom RES samo do nafte, mislm, da celotna vojna ne bi trajala vec kot par urc.... lih tolk, kot jih bombnik z nekaj vodikovimi bombami, rabi za prelet iraka.

Najvecja investicija, ki se bo amerom najbolj povrnla, se zdalec ni nafta, ampak vec miljonov svobodomiselnih glav, ki bodo izumljale, zapravljale & skadile kako dzolco vsake tolk cajta. :D

MadMicka ::

Kej tako butastega, češ, da je Nemčiji bila vsiljena demokracija, pa še ne.

Toliko Nemčiji, kot katerikoli drugi Zahodni državi.

Drejc pa samo čaka, da lahko nekaj napiše, da ga noben ne more zatreti. >:D

|-_-| Tist tvoj razvoj dogodkov je precej utopičen, ker Husein pomoje tega nebi sprejel že iz principa, če nič drugega.
Bi pa bilo mogoče na miren način Huseina razorožit. Če sploh kaj ima (mislim, da je večino, če ne vsega "izvozil" v eno sosednjih državic in samo čaka ), kar mu Američani in Britanci skušajo vzeti (Bio. kemično in nuklearno orožje).

Pomoje bodo Američani spustili WMD (orožje za množično ubijanje) in za to obtožili Irak. So se podobne grdobije že v zgodovini dogajale in Amerom gre trenutno dejstvo, da ne najdejo ničesar, kar bi potrdilo obstoj WMD pošteno v nos. Bili so prepričani, da bodo Iračani mahali z ameriškimi zastavicami, ko bodo vkorakali v Iraška mesta, prepričani so bili, da je Husein vlekel inšpektorje ZN za nos in pred njimi skrival nevem koliko orožja za množično destrukcijo, prepričani so bili in so še vedno v mnogo stvari, za katere se je že in se verjetno še bo izkazalo, da so popolnoma v nasprotju z njihovimi predvidevanji.

Zanima me, kej bodo državljani USA in GB rekli, če bodo Iraški (in ostali) skrajneži začeli zganjati grdobije v ZDA in Britaniji. Pomoje bi bilo (bo) joka še pa še.

Bushman se je pošteno zadavil s prestico, sem najprej mislil, da ni bilo hujših posledic, ampak kot vidim verjetno zraka ni dobil vsaj dve uri, ker njegovi možgani so še vedno klinično mrtvi.:\
Blair je pa itaq pudel.

Mubarak je povedal, da bo ta vojna naredila 100 novih Bin Ladnov... pomoje 100 ravno ne, ampak kakih 10 pa gotovo. In na nek način jim to privoščim. Ne narodu, ampak Bushu.

Toliko Nemčiji, kot katerikoli drugi Zahodni državi.

Celo več; weimarska ustava je prototip vseh modernih evropskih ustav, tudi naše.

Hitler je sam sestopil z oblasti? Hirohito je nenadoma sam spoznal, da ni božansko utelešenje - Macarthur je bil pa na Japonskem 8 let na sakeju? Italijani so obesili Mussolinija, ker jim nenadoma ni bil več všeč ali ker so se jim Američani izkrcali na Siciliji?

Weimarska demokracija se je končala z diktaturo. Hitlerjevo, ki je ukinil to demokracijo, kmalu potem, ko je prišel (legalno) na oblast.

Pri tem ga je večina Nemcev podpirala.

Iz tega se jasno vidi, da demokratična ustava MORA ostati nad "ljudsko voljo".

Potem, je bila demokracija Nemčiji seveda vsiljena - z orožjem.

Zgodovina torej telim "mirovnikom" ne daje prav.

sebastjan v ::

I-_-I
-o prisilni demokratizaciji si že dobil odgovor...

< V Izraelu volijo Šaronov Likud, kar pomeni garantirano prelivanje krvi...
Kaj misliš, zakaj? So že bili na oblasti razni Mitzno-ji, pa je bilo isto - kakšen skrajnež si je na avrobusni postaji razstrelil rit in zraven ubil 20 ljudi. Pričakovati bi bilo sodelovanje tudi z Arafatove strani, ampak očitno ni zmožen brzdati skrajnežev-po moje oni vladajo njemu in ne on njim...

>Če bi američane odplaknili v sekret...
Čez nekaj let bi morda evropejci in arabci mogoče kaj dosegli - nič več kot to, da bi evropejcem prej ali slej počila kakšna bomba nad glavo....

> Veliko aktivne pomoči....
Ali se tebi zdi, da je bilo sodelovanje Evrope pri reševanju kriz aktivno?
Vedno je vse ostalo(na žalost) samo pri besedah-odličen primer za to je bila Jugoslavija...
Meni je samo žal, da ni Bush st. l.91 v Zalivski vojni ni zbral poguma, da bi takrat dokončno obračunali s Sadamom - ovirali ga pa so, tako kot danes Bush ml. spet kdo drug kot ZN

>Fanatizmu bi zmanjkalo goriva...
Osama bin:Američani so bili v nj. očeh zakon, ko so mu pomagali izgnati Ruse iz Afganistana, potem ko l.91 Američani izženejo iraško vojsko iz Kuvajta , le ta postane eden največjih am. sovražnikov (samo zato ker so hoteli uničiti Sadama, ki je bil v Ladnovih očeh nj.idol...)
Ali se ti ne zdi, da taki in pdb. samo iščejo izgovore za nj. početja, da tudi če ne bi bilo Zal.vojne, bi pa našli kaj drugega?

Zgodovina sprememb…

sebastjan v

Da prestrežem zabavo na "nasprotni strani":

Kolikor vem Osama bin Laden Sadama prezira kot nevernika, Američani so se mu pa zamerili, ker so v zalivski vojni napadali Irak iz Savdske Arabije, njegove domovine, in tam tudi pustili nekaj tisoč vojakov. Bin Ladn je drugače kar konsistenten, kar se njegovih nazorov tiče. Husein je pa res izmailec, na pol poti med Miloševićem in Stalinom.

:-)

Ikarus-da je Sadam neveren vem, da bi ga za to preziral ne vem
slišal pa sem(večkrat), da je imel Sadam namen "združiti" arabce in da je bil problem v tem... Ne bi se pa branil, če bi kdo kaj več napisal o tem...

Zgodovina sprememb…

Thomas: Ampak ... lepo da priznaš da bi rad, da Sadam ostane na oblasti.
Ne bi, toda ni ga mogoce zrusiti na noben drug nacin. Razen z vojno, ki pa je nikoli ne podprem. No, se povej kaj je narobe s Sadamom na oblasti, ce se v Iraku zivi kot v EU? Ti ni do sprememb, le do odstranitve Sadama, kakrsnekoli bodo ze posledice???
Thomas: Ne verjamem, da si tako naiven. Verjamem pa, da si tako ciničen, da takele pisariš.
Jaz to resno! [kako naivne so sele ZDA, da se grejo neke inspektorje...:\ ]
Tarzan: |-_-| Tist tvoj razvoj dogodkov je precej utopičen, ker Husein pomoje tega nebi sprejel že iz principa, če nič drugega.
Ce bi bilo tako, bi za nastalo situacijo lahko upraviceno krivili njega. Da ne spostuje resolucij VS, ki predvidevajo spremembe v Iraku, in ne dovoli OZN obnove drzave. Ne pa tale WMD farsa, in nelegitimen vojaski poseg, ki sovrastvo do ZDA se poglobi. In eni mislijo, da je to dobra ideja? Oziroma celo najboljsa resitev?

Se pa strinjam, da je par postavk utopicnih. Recimo ti dve: Amerika v sekretu, Palestinska drzava. Eni se zdaj ne vidijo, da je za vse probleme na bliznjem vzhodu kriva politika te opicje velesile! Od EU bi se lahko marsikaj naucili. Kratko malo se hocejo resiti Islama, in borgovsko asimilirati regijo. Saj Borgi so tudi the good guys.:D
drejc: Tkole se neki, ce bi blo amerom RES samo do nafte, mislm, da celotna vojna ne bi trajala vec kot par urc.... lih tolk, kot jih bombnik z nekaj vodikovimi bombami, rabi za prelet iraka.
Neumnejse ideje letos se nisem slisal.
sebastjan v: Kaj misliš, zakaj? So že bili na oblasti razni Mitzno-ji, pa je bilo isto - kakšen skrajnež si je na avrobusni postaji razstrelil rit in zraven ubil 20 ljudi. Pričakovati bi bilo sodelovanje tudi z Arafatove strani, ampak očitno ni zmožen brzdati skrajnežev-po moje oni vladajo njemu in ne on njim...
So bili. In je bilo 5 napadov na leto. Zdaj jih je 100. Arafata pa ne mores kriviti za svari, ki jih nima pod kontrolo, navsezadnje bi rekel da mu je do samostojne Palestine. Cemu bi deloval v nasprotni smeri? Drnovsek tudi ni kriv, ce grem jaz zbombati amerisko veleposlanistvo, ali je?
sebasjan v: Osama bin:Američani so bili v nj. očeh zakon, ko so mu pomagali izgnati Ruse iz Afganistana, potem ko l.91 Američani izženejo iraško vojsko iz Kuvajta , le ta postane eden največjih am. sovražnikov (samo zato ker so hoteli uničiti Sadama, ki je bil v Ladnovih očeh nj.idol...)
Kako prosim? Osama se gre klanje, ker Bushlandija ne umakne svojih enot iz Saudske Arabije. Od nje zahteva umik, nic drugega. Oziroma, je zahteval na zacetku, ne vem ako je sprico vseh vojn proti Arabcem v zadnjem casu cilje Al Kajde kaj popravil. Ze to, da imajo tega cloveka marsikje za heroja, kaze da so se ZDA lotile stvari napak. Podobno je s Sadamom. Ta manijak bo v oceh ljudi postal spostovan kot Nebukadnezar, nekaki "simbol borbe proti imperializmu."
sebastjan v: Ali se ti ne zdi, da taki in pdb. samo iščejo izgovore za nj. početja, da tudi če ne bi bilo Zal.vojne, bi pa našli kaj drugega?
Eni zagotovo bi, temu ne mores ubezati. Bi jih bilo pa manj. Kar se dogaja zdaj pa nikakor ni napredek v tej smeri. Tako.:|

Glede Osame bin in Saud. Arabije-to je samo Ladnov izgovor in bi ti to vedel, če bi kdaj poslušal kakšen njegov govor...daj že spreglej- tako kot je Esmeralda...
Lepo bi pa tudi bilo, če bi kdo kdaj navedel kakšno pametno glede alternative reševanja iraške krize, ki jo kot pravim, še nisem zasledil....

Zgodovina sprememb…

> ni ga mogoce zrusiti na noben drug nacin. Razen z vojno, ki pa je nikoli ne podprem.

To samo pomeni, da podpiraš stalno vojno Sadama proti vsem drugim.

Samo na tisto oko si slep in se delaš lepega - ker "si proti vojni".

|O

|-_-|: Dokaz s protislovjem (samega s sabo) je pri teb ze opravljen...

Tipo je dejansko izstrelu da bi meu rad sadama na oblasti.

|-_-|: A si sploh lohk se bl iskren od ostalih "mirovnikov"?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: drejc ()

:D Hehehe, česa takega pa še ne... Zgornji stavek je v čistem nasprotju sam s sabo. Definicija demokratične ustave je, da je v skladu z ljudsko voljo, voljo večine. Če je ustava z ljudsko voljo v nasprotju (oz. z mnenjem večine) gre za t.i. oktroirano, vsiljeno, nedemokratično ustavo.

Zgodovina sprememb…

Sid Izprijeni ::

Thomasu se je zapisalo:
> Weimarska demokracija se je končala z diktaturo. Hitlerjevo, ki je ukinil to demokracijo, kmalu potem, ko je prišel (legalno) na oblast.
>
> Pri tem ga je večina Nemcev podpirala.
>
> Iz tega se jasno vidi, da demokratična ustava MORA ostati nad "ljudsko voljo".
>
> Potem, je bila demokracija Nemčiji seveda vsiljena - z orožjem.
>
> Zgodovina torej telim "mirovnikom" ne daje prav.

Pa ti veš, zakaj je Hitlerju ratalo? Veš koliko procentov je tipa podpiralo, preden je nastopila velika kriza? Pa veš zakaj je nastopila kriza? Ker si načitan preko vse mere in ti že iz ušes ven leze, se pa še malo o tem razpiši, da ne bom jaz uničeval tipkovnice. A boš? Boš lahko navedel še več finih vzporednic z Irakom.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Definicija demokratične ustave je, da je v skladu z ljudsko voljo, voljo večine.

Seveda, ampak ti dobro veš, kaj je Thomas mislil s tem, da mora biti ustava nekaj trajnejšega od trenutnih ljudskih zablod.

Daj na referendum "Ali odobravate izgraditev džamije v Sloveniji?", če ne verjameš...

Pa ti veš, zakaj je Hitlerju ratalo? Veš koliko procentov je tipa podpiralo, preden je nastopila velika kriza? Pa veš zakaj je nastopila kriza?

Sid nas bo gotovo razveselil z razlago, da je tudi za nacizem kriva Amerika. Gotovo v Mladini obstaja kakšna razlaga, da so si z umetno gospodarsko krizo podredili Evropo. Imam prav?

[edited by perci]

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

perci ::

Hehe, tale je pa res lovska :D . Nisem od Thomasa navajen, da take oslarije prodaja:\ .

Thomas: To samo pomeni, da podpiraš stalno vojno Sadama proti vsem drugim.
Ne. Podpiram diplomatsi pritisk. Ne bi bilo slabo, ce za hip stopis iz svojega crno-belega sveta. Oziroma, enke in nicle. :\
drejc: Tipo je dejansko izstrelu da bi meu rad sadama na oblasti.
Si ti ene vrste Thomasova papiga ali le za zabavo premetavas pomen besed, dokler ne vidis kar hoces videti? Ker, obstaja razlika med tem kaj jaz hocem, in s cimer bi se prej sprijaznil. S Sadamom na oblasti pac prej kot z vojno. Ko bos eno od blizje videl sam, ne bos vec tako pogumen kot si zdajle... A sem res edini, ki se mu zdi sila neandertalski nacin resevanja problemov? Kdor ni sposoben najti boljse resitve od te, opicjakaste, naj se ne mesa v noben konflikt. Bo vec skode kot koristi.
perci: Hehe, tale je pa res lovska . Nisem od Thomasa navajen, da take oslarije prodaja
Ja, bo treba updatat. Thomas 1.3b na Thomas 1.4. :P

Tole, da mora biti "ustava nad ljudsko voljo" - mnogim dela velike težave.

Recimo, ko je ljudstvo Lukašenka (beloruskega predsednika) na referendumu potrdilo za nadaljnega predsednika - namesto da bi šli na z ustavo predpisane volitve - je bilo to demokratično?

Sadam je mislil isto kot Lukašenko. Da je referendum ki potrdi njegovo nadaljno vladavino kar demokracija.

Rudi nekateri tukaj (ki so celo pravniki) razmišljajo podobno.

Kar "ljudstvo sklene - je najbolj demokratično".

V resnici, mora najprej veljati nekaj, čemur se reče demokratična ustava in zakoni - in samo v njihovih okvirih se je mogoče iti demokracijo.

Je bila mogoče res večina Belorusov za Lukašenka?

Ni važno. Razveljavitev demokracije z blagoslovom ljudstva ni demokratična!

8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()
««
18 / 36
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena iraške vojne

Oddelek: Problemi človeštva
404044 (2821) Stepni Volk
»

Pikov as je padel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20416038 (11943) Thomas
»

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60029333 (21752) MadMicka
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

1509225 (8069) nevone

Ali bodo Združene Države napadle Irak? (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

215560813 (38766) Tomi

Več podobnih tem