» »

Križanje psov

Križanje psov

zhigatsey ::

Živjo,

Eno laično vprašanje -> Kot sem prebral naj bi psi izvirali iz volkov. Zanima me kako so s križanjem dobili tako raznolike pasme. Kako so dobili npr. buldoga, ali pa pike na dalmatincih, čivavo... in to iz volka?

Lp, Anže

mat xxl ::

Kako so pa iz Adama in Eve dobili pritlikavce, pa kitajčke, pa afričane............... evolucija pač .....

oemdzi ::

LOL Adam in Eva, pa še evolucija in to vse v istem stavku ;((
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

mtosev ::



priporočam ogled tega
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Dajarra ::

Mene pa zanima v katerem primeru oplojevanje in kasneje skotitev/rojevanje sploh uspe?
Morata biti živali vsaj iz istega rodu ali kako?

Ali bi teoretično lahko imel človek potomca z opico ali s čim bolj eksotičnim?
Ali pa pes in mačka...

Kakšna so "pravila", ker denimo lev in tiger lahko, prav tako osel-konj..

Vajenc ::

zhigatsey je izjavil:

Živjo,

Eno laično vprašanje -> Kot sem prebral naj bi psi izvirali iz volkov. Zanima me kako so s križanjem dobili tako raznolike pasme. Kako so dobili npr. buldoga, ali pa pike na dalmatincih, čivavo... in to iz volka?

Lp, Anže

Mogoče si lahko lažje predstavljaš moč evolucije, če razmišljaš v smeri, da sta se volk in človek oba razvila iz primitivnega kuščarja ali še bolj groteskna primerjava, da imata ta kuščar in vijolica enakega prednika... Odvisno je le kako daleč po evolucijskem drevesu življenja greš.

Pri psih smo ljudje skrajšali evolucijske postopke in zato iz volka naredili čivavo v relativno kratkem času. Ker se biološko vrste med sabo ne razmnužujejo in naravni evolucijski postopki trajajo miljone let, še nismo uspeli iz volka narediti volkodlaka ;)

Še bistven del odgovora. Pasme se umetno dela na podoben način kot to dela evolucija, le da ni nujno, da preživijo najbolj prilagojeni. Npr. pri dalmatincih razmnožujemo samo pse s pikami, bolj beli z večjimi lisami ne dobijo rodovnika. Pri buldogih in boksarji so npr. množili le tiste defektne s potlačenim gobčkom...
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

imagodei ::

No, evolucija v pravem pomenu besede pri udomačitvi psov ni imela veliko zraven. Človek je pri tem nevede izkoriščal iste bazične principe, po katerih deluje evolucija. Evolucija je naravni izbor, vzreja pasem pa umetni izbor. Pri naravnem izboru velja načelo preživetja najmočnejšega (najbolj prilagojenega na svoje trenutno okolje), pri umetnem izboru pa za razplod namenoma izbiramo take starše, pri katerih je nekoliko močneje izražena določena lastnost - in upamo, da bodo potomci le-to tudi podedovali.

Kako pridemo od volka do različnih pasem psov? Jah - ne glede na to, da so volkovi na prvi pogled vsi enaki, imajo vseeno različne gene oz. boljše rečeno, variacije genov (aleli). Enako je pri ljudeh (oz. pri večini večceličnih organizmov, ki se razmnižujejo spolno): te variacije na genih so vzrok, zakaj so nekateri ljudje višji in drugi manjši, zakaj imajo nekateri črne lase, drugi rjave, tretji rdeče... Ti aleli nas delajo različne, vendar smo kljub vsemu še vedno vsi pripadniki iste biološke vrste.

Če se zdaj lotiš udomačevat volka in poskrbiš za to, da boš med sabo paril samo take, ki bodo imeli tebi ljube lastnosti (krotkost, svetla dlaka, košat rep, zašiljeni uhlji), magari so te lastnosti pri starših samo za droben odtenek boljše kot pri ostali populaciji, boš presenetljivo hitro, že v nekaj generacijah prišel do želenega rezultata.


Dajarra> "Mene pa zanima v katerem primeru oplojevanje in kasneje skotitev/rojevanje sploh uspe?"

No, ena od prvih ovir je različno število kromosomov staršev - čeprav to nikakor ne preprečuje uspešne oploditve: imamo mule, hibride med osli in zebrami - osli, konji in zebre imajo različno število kromosomov.

Naslednja, pomembnejša ovira, je sama razporeditev genov na kromosomih. Pri konjih, oslih in zebrah je, ne glede na različno število kromosomov, približno homologna, zato so potomci možni.

Ovira za uspešno oploditev je lahko čisto biokemijske narave - nekompatibilnost med jajčecem in spermijem. Npr, spermij se ne more pritrditi na jajčece oz. vstopiti vanj.

Še nadalje, zaradi genetske nekompatibilnosti pride do težav pri razvoju zarodka, zaradi česar pride do spontanega splava.

Skratka, genetika je precej komplicirana reč. Zakaj ni potomca med človekom in opico se trenutno (še) ne ve. Vse kaže, da smo precej kompatibilni, čeprav imamo različno število kromosomov. Podatki iz genetskih raziskav kažejo tudi, da so se predniki človeka in šimpanza med seboj plodili še precej dolgo po "zadnjem skupnem predniku".

Humanzee @ Wikipedia
- Hoc est qui sumus -

gendale ::

jst bi rad vidu, da kdo resno proba naredit hibrida med človekom in šimpanzom

škoda, da je to kao neetično
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Glugy ::

Tudi rastline so povečini vzgojene s strani človeka:

Korenje recimo je bilo pred človeškim posegom samo korenina zdej se od tega že da najest. Od divjega korenja se navte mogl najest...enako je pr ostali zelenjavi. Več pa res priporočam ogled posnetka ki to vse tud opiše (ima sicer naslov o nekakšni pradieti ampak pove še veliko veliko več).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evolucija je teorija in ne dejstvo (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1103114183 (58357) alexa-lol
»

Lastništvo orožja in evolucija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10912111 (9685) guest #44
»

Resnica o človeško-živalskih hibridih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5628225 (24446) nekikr
»

Stric Darwin ni več v modi (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
90067220 (54007) BigWhale
»

razvoj človeštva (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
566873 (5999) .:joco:.

Več podobnih tem