» »

Evolucija je teorija in ne dejstvo

Evolucija je teorija in ne dejstvo

««
2 / 23
»»

snow ::

Beri odgovor o številu zgoraj...


Ma včasih je blo bolj zabavno, ko smo se kregali okol krvnih faktorjev pri človeku, ki jih je nad 10 in morajo bit vsi prisotni za strjevanje krvi :\
Ne pa tu nek pajek z oklepom in tekočino.. neka stara kreacionistična knjiga?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Phil ::

kaj šele da bi se istočasno razvila dva.

Zakaj pa misliš da se zmutirani pajek ne bi mogel imeti potomcevi s nezmutiranim?
LP

Latrodectus ::

cman samo narobe sem se izrazil.popravek kasneje.

Iz delujočega pajka se razvije deljoč pajek, če se je genetski material prenesel brez mutacije.

Na koga??? na drugega nepopolnega...pajek da odraste mora dati skozi povprečno vsaj 20 levitev....

jeti51 ::

Čeprav ne priznavam da je možno, predpostavljajmo da se je razvil "delujoč" pajek. možnos 0,00000000..........1. Imamo enega, ponavadi se rabi dva za nadaljevanje vrste.

Tudi eden je dovolj. Spari se z drugim pajkom ter na vsakega potomca prenese približno 50% genov. Potomci, ki dobijo pravo mešanico genov, da so tudi oni "delujoči" pajki, povečini preživijo, potomci, ki so dobili nek zanič koktejl genov, pa večinoma izumrejo.
V naslednji generaciji, ko se bodo pajki parili, bo delež kvalitetnih pajkov že večji. Z vsako naslednjo generacijo se bo njihov delež še povečal, saj bodo preživeli z večjo verjetnostjo kot drugi pajki. Sčasoma bodo vsi pajki, ki bodo ostali, "delujoči", drugi pa bodo izumrli.
Kaj ti to res ni jasno? Če se pojavi gen za zeleno brado in hkrati še gen, ki propagira, da so samci z zeleno brado zelo kul, bodo po zadostnem številu generacij zelenobradci dominirali celotno populacijo. S tistimi, ki zelene brade ne bi imeli, bi se namreč samice veliko manj parile. Seveda, zakaj le, če se pa namesto tega lahko dobi veliko bolj kulski samec zelenobradec.

OwcA ::

Kar sem jaz opisoval so bistvene in nujno pomembne "pritekline" brez katerih bi bil pajek kakor motor brez olja.

Za vožnjo s (dvo) kolesom je lovljenje ravnotežja "bistveno in nujno pomembno". Za vožnjo s kolesom s pomožnimi koleščki pa ne. Na čem se uči otrok? S čim se vozi (večina ;)) odraslih?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

DominusSLO ::

Za vas 2(mogoče več), ki ne vesta kaj je to evolucija:
Sta se kdaj vprašala zakaj so eni ljudje beli, eni črni, eni rumeni, eni visoki, eni debeli, eni albini, eni plešasti(razlike v genih očitne)... in imajo kljub temu lahko med seboj plodne potomce?
Upam da vam da mislit...

Latrodectus ::

in imajo kljub temu lahko med seboj plodne potomce?


SEVEDA jih imajo lahko...če sta oba spolno zrela...kar pa nedelujoč pajek ne more bit saj ni doživel niti ene levitve!!!

Thomas ::

Ja, pri ljudeh so razlike med sinom in očetom vidne kar s prostim očesom. Pojdi milijon generacij nazaj, pa boš videl merkuco na drevesu. Dosti tak, kontinuiran prehod. Pa mestoma cikcakast tudi.

DominusSLO ::

nedelujoč pajek je tvoja kreacija... daj preberi si še enkrat tisti post o korakih...

nuky ::

Problem Americanov je da njihova druzba prevec specializirana... ljudje niso ravno zelo vsesplosno razgledani, specializirani so za tisto delo, ki ga opravlajo, ampak ga zato opravljajo zato tudi najboljse kar premorejo. V druge stvari se ne poglabljajo.. tako ne niti npr. v Biblijo, ki jo razumejo potem prevec dobesedno... Biblija pa je knjiga ki bi jo naj clovek prebiral znova in znova.. celo zivljenje.
Kar se tice evolucije.. po mojem mnenju... vanjo sploh ni nobenih dvomov... zame je prevec dokazov da vanjo nebi verjel..
Zanjo je bila podeljena tudi Nobelova nagrada, ne spomnem se vec tocno kako je bilo ime zenski ki jo je dobila... odkrila pa je tako imenovane "jumping gens".. gene ki spremenjajo pozicijo v DNK, ter s tem tvorijo mutacije.. seveda je vecina mutacij skodljivih in zato taki osebki umrejo, dobre (koristne) pa se ohranijo... taksen naj bi bil osnovni (posploseni) potek evolucije... in tako ali tako smo vsi mutanti... kot ze primer, bela koza je mutacija, modre oci so mutacije.. itd..
mi je pa zelo vsec kar je en napisal, da zakaj nebi mogli verjeti v oboje...

Thomas ::

Nedelujč pajek je lepo crknil. Samo majhno število delujočih se je parilo in imelo potomce.

Tvoj problem je samo to, da si od tega pajka nazaj ne znaš predstavljati smooth prehoda do enega "bolj navadnega" pajka.

Na vsak način hočeš, da se je ta kompleksna mutacija zgodila v kosu in naenkrat. NE! Skozi milijon faz so šli.

Creationist ::

Mesas spremenljivost znotraj vrste in prehod iz ene vrste v drugo! Ze res da naprimer najmocnejsi levi obstanejo, to pa se ne razlozi tega od kod se pojavijo!
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

Thomas ::

> dkrila pa je tako imenovane "jumping gens".. gene ki spremenjajo pozicijo v DNK, ter s tem tvorijo mutacije..

Američanka.

_marko ::

Vrste niso neka statična zadeva.
Vedno znova nastajajo in se spreminjajo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

> Ze res da naprimer najmocnejsi levi obstanejo, to pa se ne razlozi tega od kod se pojavijo!

Pojavijo se iz pralevov, ki so uspeli prenesti svoj genetski materal do sem, plus mutacije ki so se jim zgodile v procesu.

Zgodba gre zdaj naprej. Velika serija majhnih sprememb, pomeni sčasoma veliko razliko.

_marko ::

Kaj vi2 se prav trudita ne-razumet?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Creationist ::

Thomas [tvoje besede me zelo jezijo, ampak mi na pamet pridejo same žaljivke, za katere pa vem, da ne sodijo v takšno kulturno debato, kot je ta]

Mimgrede ze vse od začetka 20. stoletja tako izvajajo najrazličnejše mutacije na najrazličnejših vrstah živih bitij, a jim po miliijonih in milijonih opravljenih poiskusov ni uspelo ustvariti ene same nove vrste. Z vinsko musico naprimer so naredili ze nesteto mnogo poskusov(iznakazenih mutantov), vendar so bili ti se vedno sam,o vinske musice...
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

Seveda se trudita ne razumet.

Imata pač drugo agendo (nakano). Ohraniti dobesedno razlago Svetega pisma. Ker če ta pade, pade njuna (Mor(m)onska ali katera podbna) sekta, ki je kakor ena firma.

"Višji cilji".

nuky ::

Latrodectus... ti si edn ki je usekal cisto mimo... evolucija je naklucje... preber moje sporocilo malo nazaj... "jumping gens" so dokazani... in nakljucno spreminjajo lokacijo... kaj ti mislis da je clovek prso na zemljo zavit v darilo, "popoln" kakor je ze?
Thomas ti je dal ze vec kot prevec dovolj utemeljenih odgovorov....
tudi nekdo je napisal z lep primer z bakterijami... njihova evolucija je najhitrejsa, ker so tako male in preproste... po svetu omejujo antibiotike, ker bakterije na njih tako hitro postanejo rezistencne.. dovolj je... da ena, samo ena bakterija postane rezistencna, ni res da druge umrejo, ampak pride do konjugacije (izmenjave genskega materiala) in vse postanejo rezistencne, ker je ta gen za njih koristen..

_marko ::

Sej še sam ne razumeš dobro pojma vrste.
Mutant še vedno ni nova vrsta.
Če pa bo mutrial tako zelo, da nebo več ploden z "nemutantom" bo pa nova vrsta(pač vrsta po definiciji).
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Latrodectus ::

Ne marko ti se slepisš...in vsi ostali ki verjamete v evolucijo...tako kot sosedova babica verjame da so vse telenovele resnične. Ste morda vedeli da so znanega "prednika" človeka Lucy sestavili iz 30 različnih okostij...dejstvo

Creationist ::

Genetske zasnove živih bitij imajo ogromno število genov in vsak je urejen z svojimi nukleotidi. Če samo eden od njih ne bi bil pravilno razvrščen, bi to privedlo do propada celice. Popravljalni gen (P53) namreč proizvaja popravljalni encim za vsak poškodovani gen. Če pri svojem delu ni dovolj uspešen uniči celico in s tem zaustavi radikalno genetsko mutacijo. Še en dokaz, da mutacije nikakor ne morejo privesti do nastanka nove vrste. Zaradi istega razloga mačke ostajajo mačke, psi ostajajo psi itd…
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

nuky ::

Creationist.. clovek se s tem ukvarja vec 10 let... narava pa vec miljard...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nuky ()

Thomas ::

Večina pasem psov, je mlajša od 200 let.

Tako, v ilustracijo.

_marko ::

Latrodectus:
Heh, si ti precej bližje telenovelam kot jaz. Verjemi mi.

Mi ko se tako slepimo verjamemo v evolucijo.
V kaj pa verjameta vi2 razsvetljenca?

btw: Mislim, da je tretjič ko vaju to sprašujem! |O
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Latrodectus ::

Nova pasma mačke Devon rex je nastala z križanjem potepuške mačke z pasemskimi.

Creationist ::

Mimogrede. Kako zavraga so se npr. razvili nagoni? Z nakljucnimi motnjam v mozganskih celicah nasih prednikov lol??
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

nuky ::

Creatonist... sploh nimas niti osnovnega pojma o biologiji... reko si bi kakrsna koli mutaicija pomenla propad celice.. in tako tudi organizma... caki caki.. ka pa podgane na katerih je zraslo clovesko uho (clovkeski poseg) a tisto ni mutacija? pa je zvela prav lepo... govoris o rekombinaciji genov.. da to vse propade... Dawnow sindrom je ne da je sam mutacija... manka CEL del kromosoma... pa osebki vseeno zivijo.. a ti sploh ves ka doloca en gen? poznas funkcijo gena? no povej

Latrodectus ::

Marko če želiš verjeti da si nastal iz majmuna...be my guest.

Sam verjamem v Boga

Thomas ::

Pred našimi očmi takorekoč, se veje mačk in psov cepijo.

Tako kot so se razcepili Darwinovi ščinkavci.

Ali hominidi.

Ali pa primati sploh.

Latrodectus ::

Ja in otrok črnca in belke je mulat...pa zato še ni nova vrsta

Thomas ::

> Ja in otrok črnca in belke je mulat...pa zato še ni nova vrsta

Ne, ni. Smo se pa Evropejci in Aborigini oddaljevali desettiisoče let. Dokler nas sodobne komunikacije niso povezale, da spet nekoliko mešamo svoje gene, smo bili na poti v različne vrste. Speciezacija.

Creationist ::

"tem zaustavi radikalno genetsko mutacijo". Podcrtano radiklalno. To kar delajo o laboratorijih je drugo, razpravljamo o evoluciji. Osebe z downnowim sindromom prezivijo ampak poglej kaksne vse tezave imajo. tipicin primer da mutacija je skodljiva. Hito umrejo, srcne tezave, umsko so prizadeti.. Jih je pa veliko ki imajo bogatejso duso od vseh vas tukaj...
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

_marko ::

Latrodectus:
Ja, če vrjameš v boga pač rečeš on je vse ustvaril.
Tak način je lažji od tistega, kjer še moreš kaj razumet ter dokazovat. Itak.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

nuky ::

Latrodectus... religij je na svetu vec... teorija evolucije pa samo ena...
hm pa cudno... nism se zaslediv kje bi bog v bibliji zapiso kej o dinozavrih itd... aja.. pomoje je lucifer hoto ljudi zmest pa je iz mavca naredo kosti pa jih podtakno v zemlo zato da ljudje nebi verjel v boga?
please...

romci ::

Malo se splaca prebrat (tistim, ki ne razumejo) Galapaških otokih) kjer je Darwin koval teorijo evolucije...
-- not all those who wander are lost...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: romci ()

_marko ::

Zanimivo pa je, da evolucijska psihologija še pojasni željo človeka po bogu.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

DominusSLO ::

Meni pa je skrajno zanimivo, kako človek lahko zavrača vse dokaze o evoluciji, v boga pa verjame8-O

Creationist ::

hehe tale je dobra:
Hm«, je Sherlock previdno odložil svojo stradivarko in se s pokolofonjenim pernambukovim lokom iz konjske žime podrgnil po bradi, »pravijo, da sosedov Charles kar obvlada.«

»Darwina imaš v mislih?« je dvomil Watson. »Temu ne zaupam... Nekakšne ščinkavce je privlekel domov z zadnjega izleta, cele dneve čivkajo kot nori, cepec jim meri kljune in iz tega sklepa, da se je človek razvil iz opice... Le kako me bo ta idiot rešil podganje nadloge?«
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

Thomas ::

> tipicin primer da mutacija je skodljiva

Večina mutacij je škodljiva. Nekatere so pa koristne. Laktozna toleranca pri belcih, zagotovo.

romci ::

Creationist, v podpisu imas celo glede na svoj pogled logicno napako, prilagam popravek:

Either nothing created God out of nothing, which created everything else out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?
-- not all those who wander are lost...

nuky ::

Creatonist... poznamo tezke in lazje mutacije.. ja dawnow sindorm je tezka zato ker manka CEL del kromosoma to je pa na ne vem kolk tisoce genov.. in ce lahko prezivis tudi ko ti manka tolk genov zaka potem nebi mogo ko se samo npr dva zamenjata? ce bi rad pa to bolezn da clovek normalno zivi, je bolezn ko se samo par genov zamenja, pozabo sm ime bolezni, ampak tisti geni povzrocajo sintezo encima za razgradnjo neke beljakovine... in ker se obrneta telo ne tvori vec encimov ter zato clovek umre ce je hrano ki vsebuje tisto beljakovino... zato ce se jo pravcas odkrije dobis samo primerno dieto z pravilno prehrano in clovek zivi srecno do konca svojih dni... ampak spet so dobre in slabe mutacije... to je slaba... ker so te najbolj opazne

Creationist ::

ce ti vrjams v nakljucje tut prov. Ce vrjames da je nakljucje ustvarilo recimo tole, tut prav:

Gentlemen, Start Your Engines
The Proceedings of the National Academy of Sciences describe more findings about our amazing molecular motor, ATP Synthase (a complex enzyme that won its elucidators the 1997 Nobel Prize). Your body has trillions of these tiny motors in the mitochondria of cells. Each motor is 200,000 times smaller than a pinhead, and rotates at 6000 RPM, generating three ATP molecules per revolution (if these motors stopped, you would be dead before you hit the floor). The motor is reversible and can be used as a proton pump. ATP is the energy currency of every living thing. An active person can generate his/her body weight in ATP in a day’s time. Today’s report (click here for PDF format) describes more details of the rotor and stator, and contains color diagrams of these amazing molecular machines on which all life, even bacteria, depends. 8-O
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

_marko ::

A ne enačijo eni filozofi evolucije z bogom?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BigWhale ::

Danasnjo psenico so ustvarili tako, da so piro 'zmutirali'. Krizali so jo z neko travo, tako sedaj en klas da bistveno vec zrnja, kot originalna pra-pira

Pri evoluciji sploh ni nujno, da gre za mutacije. Poleg tega so mutacije na 'mikroskopski ravni'. Saj se ni kar naenkrat rodila riba s pljuci in potem je slucajno ven priplavala in ugptovila, da lahko diha. Se pa je 'rodila riba', ki je lako pred nevarnostjo skocila na kopno in ostala tam nekaj casa in sla potem nazaj v morje.... (Pa zelo verjetno je bil to rakec in ne riba)

Dominirale so tiste vrste, ki so bile boljse od drugih. Na kakrsenkoli nacin.

Zabloda kreacionizma je predvsem to, da so ustvarili en kup fosilov in jih zakopali neka metrov pod zemljo in jih pustili nam. Samo zato, da bomo lahko naredili drugo, boljso, pardon, bolj primerno teorijo. ;)

_marko ::

Creationist:
Ravno danes se to učim za izpit pa zlahka verjamem v to:))
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

nuky ::

Creatonist... lej tak ti bom razlozo... jst nism reko da po kaki mutaciji clovek ne umre... lej.. verjetno se strinjas z mano.. da vsak gen nosi zapis za vsako lastnost/dogajanje posebej an? ja ce bi se unico gen ki bi vodo sintetiziranje ATP itak da bi clovek umro... to je logicno... sam ka pa ce se zamenja Gen npr. za barvo koze? mi poves en razlog zaka bi clovek umro takrat... kaj mu ne dovoljuje npr da bi bil vijolcn?

OwcA ::

Držite se teme.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Creationist ::

nuky se strinjam ja. Ampak to ni ravno radikalna sprememba.. mimgrede tisto kar sem napisal, zanikas? evolucionist ali ne tisto je znanstevo dokazano dejsto. sploh ne vem kaj se trudis zanikat?
Either God created everything out of nothing, or nothing created everything out of nothing. Which do you suppose is more likely?

Thomas ::

Ma kdo vam je kreacionistom rekel, da so sploh potrebne kakšne hudičevo radikalne mutacije. NISO. Tisoč ali milijon majhnih povsem zadostuje.
««
2 / 23
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atheist Experience Show (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30350466 (37550) s1m0n
»

Tehnološki napredek/evolucija ni eksponenten (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5110268 (9694) _marko
»

Veliki filter vključitev mitohondrijev v prokariontsko celico? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7715014 (13168) Okapi
»

Nastanek življenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35749868 (45093) Vajenc
»

Ali teorija evolucije poziva k rasizmu in genocidu? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21329099 (25725) jzgorisek

Več podobnih tem