» »

Kongres razmišlja o daljši tajnosti patentnih vlog

Kongres razmišlja o daljši tajnosti patentnih vlog

Patent št 6,360,693 (2002) na palico za metanje psu. Po približno petminutni reviziji l. 2005 ga je USPTO z enostavčno odločbo razveljavil.

Techdirt - O patentih smo v zadnjih letih veliko pisali, predvsem o njihovih smiselnosti na določenih področjih (npr. programska oprema, poslovne metode) in škodi (tožbah, visokih licenčninah, pravni negotovosti), ki jo povzroča trenutno široko oz. maksimalistično tolmačenje patentabilne materije. A vedno je bilo precej jasno, da je ideja za njimi v nagrajevanju izumiteljev za širjenje ravni tehničnega napredka, skozi objavo patentne vloge. Tako so korist od izuma imele tudi druge organizacije in posledično širša družba, bodisi že med trajanjem patenta (preko licenciranja) bodisi po poteku trajanja, ko je izum postal javna last.

A kot kaže, določene interesne skupine pridno delajo na tem, da bi patentne vloge ostale čim dlje skrite (tajne) pred očmi konkurence in javnosti. Ameriški kongres se je lani že lotil reforme patentne zakonodaje, vendar niso spremenili ničesar razen izključitve možnosti patentiranja poslovnih metod v bančnem sektorju [1] kot odgovor na določene uspešne patentne trolle, ki so od večjih bank dobivali stomiljonske zneske za patent na procesiranje čeka s pomočjo interneta. Letos bo najbrž šlo podobno, s tem da so predhodno za konzultacije zaprosili njihov patentni urad. Ta je v odgovoru priporočil, da se z objavo patentnih vlog počaka dlje časa, če bo vlagatelj uspel pokazati, da je patent nekako "ekonomsko pomemben".

Trenutno se namreč patentne vloge objavijo 18 mesecev po vložitvi, se pravi so na voljo javnosti precej pred izdajo patenta (vsaj tri leta). To sicer ni problem, ker po podelitvi patent velja za nazaj od dne vložitve, ker se vloge obravnavajo v zaporedju prijav (first to file, od lani tudi v ZDA) in ker je mogoče v času do pridobitve patenta tožiti morebitne kršitelje že na podlagi pričakovane pravice npr., da nekdo uspe zagnati ekonomsko izkoriščanje tako zelo hitro. Enako je tudi pri nas (89. člen ZIL-1). Edina izjema je dovoljena za patente na ti. zaupne izume, ki so pomembni za obrambo države.

Toda patentni maksimalisti (velika podjetja in pa trolli, končno združeni za eno idejo) so mnenja, da je ta zgodnja objava v škodo njihovim interesom, zato predlagajo možnost odložitve objave do izdaje patenta (ali celo dlje), če lahko vlagatelj pokaže, da je patent "ekonomsko pomemben". To je seveda skregano z vso logiko patentnega sistema. Patenti se po sami definiciji podeljujejo le za "industrijsko uporabljive", tj. "ekonomsko pomembne izume". Celotna ideja za njimi je prav v tem, da je novo odkrit izum nekaj vreden, zato mora imeti njegov izumitelj možnost pridobiti denarno rento, v zameno za objavo izuma, da ga bodo lahko potencialni proizvajalci licencirali in z njim služili naprej. Tajni sistem bi omogočil, da bi izumitelji ta pogajanja izvajali pod mizo, trollom (in patentnim odvetnikom, ki so posebej pomemben donator ameriški demokratski stranki) pa "smash and grab" operacije in več plačanih ur.

Sprememba sicer niti ni tako relevantna, ker patentnih vlog - posebej v industriji programske opreme - v resnici nihče ne bere: preveč jih je plus napisane so v zelo specifičnem jeziku, vendar brez vprašanja kaže na to, da se je sistem že davno izpel in ne deluje več po prvotno predvidenem ravnovesju (omogočanju napredka družbe ali spodbujanju kraje izumov iz drugih držav, odvisno od tega, katere zgodovinske knjige se bere).

[1] Nekaj sprememb v smislu širše prepovedi patentiranja poslovnih metod se je pričakovalo tudi v odločitvi vrhovnega sodišča v zadevi In re Bilski, vendar sodišče ni šlo nič dlje od sodbe, da konkretni izum (fiksni mesečni računi za elektriko, plin in druge energente) ne morejo biti predmet patenta. Za nameček so še sklatili eno pomembnih varoval (ti. machine-and-transformation test) pred patentniranjem preveč abstraktnih metod.

6 komentarjev

RejZoR ::

Patentni sistem je itaq povsem nerazumljiv. Po eni strani ne dovolijo patentov kjer bi zajemali neko širšo funkcijo ali uporabo, po drugi strani pa gre Apple lahko patentirat obliko touch telefona, ki ni bistveno drugačen kot miljavžent telefonov pred njim in miljavžent telefonov za njim (z njim mislim iPhone).
Kot bi hotel patentirat vse odtenke črne barve, okroglo obliko ali pa proces dihanja. Heh.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gruntfürmich ::

bom probal patentirati samó prijavo v spletni bančni račun s pomočjo uporabniškega imena in gesla. bom videl če bom z licencami zaslužil miljone:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

noraguta ::

gruntfürmich je izjavil:

bom probal patentirati samó prijavo v spletni bančni račun s pomočjo uporabniškega imena in gesla. bom videl če bom z licencami zaslužil miljone:D

patentiraj kdo ti brani?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

feryz ::

Torej, če prav zastopim, vložiš patent, po 18 mesecih ga objavijo in po 3 do 5 letih, potrdijo.
Se pravi, da po 5 letih, mrtvo hladno tožiš proizvajalca za licenčnino tudi za prvo leto in pol, čeprav ta, vsaj prvih 18 mesecev, sploh ni vedel, da kaj takega obstaja.
Kako lahko delaš narobe, če to sploh ni na vpogled?
In zdaj bi radi to še podaljšali?

PaX_MaN ::

Kako lahko delaš narobe, če to sploh ni na vpogled?

Tudi zdaj, ko "je na vpogled" te lahko stožijo ko cucka:

[...]patent velja za nazaj od dne vložitve[...]
je mogoče v času do pridobitve patenta tožiti morebitne kršitelje že na podlagi pričakovane pravice[...]

Torej, nothing to see here, move along.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

user1618 ::

a farmacevtom potečejo ta glavne kure, ki nesejo zlata jajca?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec programskih patentov v ZDA? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6713141 (6184) CaqKa
»

Patentiranje postopka/ideje

Oddelek: Programiranje
202434 (1591) Keyser Soze
»

Linux obšel Microsoftov patent za FAT (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
21517578 (12342) Okapi
»

Patentna bitka se nadaljuje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10311233 (9640) gpg
»

predlog dinamične patentne zakonodaje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19613123 (11047) Brane2

Več podobnih tem