» »

Kako se pogovarjati z vernikom?

Kako se pogovarjati z vernikom?

««
14 / 22
»»

Okapi ::

Po mojem bi bil skrajni čas, da nucleara moderator z opozorilom malo umiri, ker bi rekel, da je tudi v loži potreben vsaj minimum kulturnega sodelovanja v debati.

Nihče od teh pa ni veroval v nadbitje in so torej po definiciji bili vsi ateisti.
Kaj je s tabo? Vsi ti so verjeli v boga.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

nuclear ::

Ti že nisem rekel, da so vsi moderatorji tukaj ateisti? Zakaj bi skrivali resnico, kot to počne cerkev? Sem malo over reactal, ampak a je tebi normalno kaj govori Saladin? Oh wait,.. you are theist.. forget about my question.
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

Saladin ::

Izhajaš iz svoje knjigice in vere,

Nimam knjigice in nisem veren v klasičnem smislu. Bog morda sploh ni nujen.

Pa tudi če bi bil:
Vojak ki skoči na granato stori samomor - a je storil greh?
V desetih zapovedih kje kristalno jasno rečeno: ne ubijaj. Zakaj niso potem vsi pacifisti, če pa je vse tako kristalno jasno?
Zakaj piše ljubi svojega bližnjega - pa se obenem promovira sovraštvo?

Ti si tisti, ki je zaslepljen z nekim sovraštvom, ki verjetno izvira iz kakih bližnjih izkušenj. Za kar mi je žal, ampak to ne spremeni dejstva za večino ostalih da to ni nujno niti glavno.

Trpljenje obstaja in da - v danih situacijah bi si tudi sam želel smrti (ali pa upanja na tehnologijo da me reši). Ampak tako deluje evolucija in svoboda. Z bogom ali brez. Kar verniki verjamejo je irrelevantno. Štejejo zgolj dejanja in realni medsebojni odnosi.

Misliš da sem bolan? Kar daj.
Vsi ostali vidijo da širiš sovraštvo. Sovraštvo proti svobodi, mišljenju in pravicam drugih je tisto nevarno in ne "vera".
Umiri se malo, zaboga.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Ja seveda, jaz širim sovraštvo. Dobu si me.

jype ::

Okapi> Kaj je s tabo? Vsi ti so verjeli v boga.

Ne, niso. Kar precej teh s seznama je eksplicitno povedalo, da ne veruje, da pa so še vedno pripadniki religije v socialnem smislu.

Ne, niso. Kar precej teh s seznama je eksplicitno povedalo, da ne veruje, da pa so še vedno pripadniki religije v socialnem smislu.
Ni res. Kvečjemu niso verjeli v vse aspekte krščanstva, recimo v čudeže, v svetnike ali v to, da se bog vmešava v življenje posameznikov (in recimo usliši molitev), verjeli pa so v boga, takega ali drugačnega. Recimo:
Albert Einstein's religious views have been studied in detail by scholars of religion in order to obtain relevant perspectives on the relationship between religion and science. He believed in God, the God of Spinoza, but not in a personal God, a belief which he criticized. He also criticized atheism.

O.

Zabavno, jaz sem pa ravno v njegovi biografiji prebral, da je zavračal teizem kot nekonsistenten in v očitnem nasprotju z njegovimi dognanji.

Vajenc ::

Bog po opisu Spinoze zgleda takole.
Spinoza expressly denies personality and consciousness to God; he has neither intelligence, feeling, nor will; he does not act according to purpose, but everything follows necessarily from his nature, according to law ... Thus, Spinoza's cool, indifferent God is the antithesis to the concept of an anthropomorphic, fatherly God who cares about humanity.

To je drugačen bog kot tisti iz cerkve, ni pa to povsem nekaj drugega.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

BigWhale ::

nuclear je izjavil:

Ne ne vem, ker sam ne vem kako korist mam js če bi js ubil vernika? Razumeš. Ne vidim nobene koristi od tega, iz izkušenj ti govorim. :rolleyes

Dude! Meni je vseeno ce imas ti korist ali ne. _TI_ tukaj nisi pomemben, ne govoriva o tebi. Ce ti ne vidis zakaj so nekateri ateisti pobijali verniki, potem je to tvoj problem. To so poceli iz popolnoma istega razloga kot to pocnejo verniki.

nuclear je izjavil:

Stalin je ubijal vse po vrsti, ampak ti si vedno pameten in veš vse, koga je ubijal. Stalin je ubijal vse, ki so mu stali nasproti, torej svoj narod, ki je samo rekel kaj proti njemu. To je direktno zlo, in ne zato ker bi bil ateist. Rofl.

Glej, ne samo, da ne znas komunicirati, da si nestrpen in netoleranten, tud brihten nisi prav dosti...

Marxism and religion @ Wikipedia
Opium of the People @ Wikipedia
State atheism @ Wikipedia
State atheism @ Wikipedia

Caki, ti se citiram in mal 'poboldam', ker verjetno linkov tudi povohal ne bos.

North Korea's government exercises virtual total control over society and imposes state sanctioned atheism, and the cult of personality of Kim Jung Il and Kim Il Sung have been described as a political religion. Although the North Korean constitution states that freedom of religion is permitted, free religious activities no longer exist in North Korea as the government sponsors religious groups only to create an illusion of religious freedom. Cardinal Nicolas Cheong Jin-suk has said that, "There's no knowledge of priests surviving persecution that came in the late forties, when 166 priests and religious were killed or kidnapped." which includes the Roman Catholic bishop of Pyongyang, Francis Hong Yong-ho.

Se posebaj si preberi zadnji link in tisti del o severni koreji.

nuclear je izjavil:

Za razliko od nekaterega vernega killerja, ti pa tu pride, da vera nima nobenega pomena, če bo en hotu ubijat bo ubiju, ne glede na vero ali nevero. Torej vera = nesmisel in nategovancija, da dobiš ljudi na svojo stran.

Caki, kako si pa zdaj prisel do tega? Prej si trdil, da so vse vojne zaradi ver in religije. Torej ni vse nasilje zaradi ver in religij? In vse vojne?

enjst je izjavil:

Moraš upoštevati, da se pogovarjamo z nekom, ki kot moralne smernice sprejema neke krvoločne, sadistične... z eno besedo ogabne (in za današnji čas tudi ogabno bebave) vrednote nekega plenilsko roparskega bronastodobnega plemena.

Ti, vec kot ocitno nimas pojma o moralnih smernicah, ki jih narekujejo mainstream religije in vere.

ZaphodBB ::

Moraš upoštevati, da se pogovarjamo z nekom, ki kot moralne smernice sprejema neke krvoločne, sadistične... z eno besedo ogabne (in za današnji čas tudi ogabno bebave) vrednote nekega plenilsko roparskega bronastodobnega plemena.

In vendar so te vrednote še vedno v nas. In na opazovanju, spreminjanju in splošni evoluciji teh ogabnih vrednot smo prišli do današnjih "povzdignjenih" vrednot. Po drugi strani, pa - poglej primer 90h na balkanu, kako malo je potrebno da ljudje devolviramo nazaj na "primarno programiranje". Zato je tak ošaben odnos do zgodovine človeških civilizacij izjemno nevaren. Če se želimo izognit takim napakam jih moramo opazovati, analizirati in razumeti. Sicer se nam kaj lahko zgodi, da bomo ponovili napake katere nam ni potrebno.

Kaj ima to veze s to temo? Večina teh dognanj je kondenzirana v raznih verskih knjigah - vključno z nizkotno propagando. Žal iz tistih časov nimamo nepristranskih virov, katere bi pisali razsvetljeni sekularni filozofi in zgodovinarji.

Pa tudi, ko se začneš ukvarjat z ideologijami - vidiš, da tudi danes ni kaj dosti "kvalitetnih virov". Še več Edvard L. Bernays je dal sodobnosti prekleto pritlehna orodja za širjenje ideologij - znanstveno je utemeljil propagando. Tako, da če si skeptik v praktično vsakem viru vidiš bolj ali manj očitne sledove propagande. Veliko jih je zapisanih na podlagi nezavednih predsodkov in marsikateri avtor ni imel namena zavajati - nekateri pa seveda furajo svojo agendo brez vsakega sramu.

Kako se spopasti s takim stanjem? Enostavno je potrebno sprejet propagando, zavedat se da je tam in skeptično in pazljivo paziti na razne "logične bombe". Predvsem pa je potrebno imeti odprto glavo, tudi za stališča in mnenja ideoloških nasprotnikov.

Najhujša napaka je rečt - povsod je propaganda zato ne bom nič poslušal in nič prebral. Potem postaneš bitje najslabše sorte - Ignorant.

@nuclear: očtino si musliman, tukaj pa nafuravaš ideološko gonjo proti RKC? A bi bil vsaj toliko korekten in pisal o stvareh na katere se spoznaš?

To, da razmišljaš je dobro in pravilno. Ampak zavedat se moraš, da boš potreboval še nekaj časa preden boš uspel rešit te konflikte. Predvsem pa se boš moral poglobiti v stvari. Če boš praskal samo po površini boš težko odkril prave odgovore. Pojdi v knjižnico in si vzami v roke kako knjigo.

Jaz ti toplo priporočam tole. V tej knjigi ni nič o religijah. Veliko pa piše o nihilizmu in njegovih nevarnostih.

Sklepam, da si še precej mlad - no meni je tole knjigo v roke porinila šolska knjižničarka, ko sem bil star 16 let. In za to ji bom večno hvaležen. Če te zanima je bila ateistka.

ZaphodBB ne zanimajo me tvoja prepričanja. Ja musliman sem, dobu si me spet #2. Dej prosim preberi si 14 strani, oziroma ne rabiš, ker tko nekaj na silo govoriš in mi postane slabo, ko nekdo na silo nekaj trdi. Poglej video, ki sem ga prilepil, če te že toliko zanima religija. Krneki.

edit:t ypo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nuclear ()

Zanimivo, mene pa zanimajo tvoja.

Še najbolj me pa zanima, zakaj si prišel na forum iskat sogovornike, ko se pojavijo pa nočeš komunicirat?

Potrditve svojih trenutnih prepričanj ne boš dobil. Pojdi iskat profesionalno pomoč.

Honestly, topic je bil namenjen ateistom, in mi je žal da moriš tukaj s svojimi čudnimi izjavami, kako nisi veren, braniš pa Beblijo kot, da spiš z njo v gatah. Je mogoče smisel, da mi teist govori, kako se pogovarjati z njim?

OmegaBlue ::

Moderatorji vas bodo tepli s koli, če se ne boste zelo hitro podvizali na višji nivo debate.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

nuclear je izjavil:

Honestly, topic je bil namenjen ateistom, in mi je žal da moriš tukaj s svojimi čudnimi izjavami, kako nisi veren, braniš pa Beblijo kot, da spiš z njo v gatah. Je mogoče smisel, da mi teist govori, kako se pogovarjati z njim?

Tukaj je bil do sedaj samo eden, ki je v resnici 'zagovarjal Biblijo'. Vsi ostali za katere pa ti mislis, da Biblijo zagovarjamo, pa ti poskusamo dopovedati, da ze tvoj prvi, zacetni, post v tej temi izhaja iz napacnih predpostavk in da se v svojih sklepanjih marsikje motis. Ne da nimas cisto nic prav, ampak, da stvari niso tako crno bele, kot jih ti slikas in kot bi jih ti rad prikazal.

In ti ze 14 strani nabijas traparije, preveril nisi se nobenega linka, ki smo ti ga podali, zalis sogovornike in za vsako ceno trdis, da imas prav. Ne glede na to, da ti niso jasna razlike med teizmom in ateizmom, da ti masikatero zgodovinsko dejstvo ni jasno in da je vse kar zmores to, da citiras komike in evilbible.com. In tvoj vzorec vernikov, ki si jih prouceval in komuniciral z njimi je omejen na dva primerka. Statisticno nerelevantno, zal.

Poleg vsega pa ti tudi ni jasno, da nekdo, ki je prebral kako stvar iz biblije in zgodovine morda ve vec o tem kakor ti in bi marsikoga lahko poslusal kaj ti pravi.

Lej pa ne boš mi govoril, da nisi veren, na vsako moje vprašanje pa citiraš Biblijo. Prosim no.

nuclear> Lej pa ne boš mi govoril, da nisi veren, na vsako moje vprašanje pa citiraš Biblijo. Prosim no.

A ti si torej ateist?

enjst ::

ZaphodBB je izjavil:

...z nekom, ki kot moralne smernice sprejema neke krvoločne, sadistične... vrednote nekega plenilsko roparskega bronastodobnega plemena.
In vendar so te vrednote še vedno v nas. In na opazovanju, spreminjanju in splošni evoluciji teh ogabnih vrednot smo prišli do današnjih "povzdignjenih" vrednot. Po drugi strani, pa - poglej primer 90h na balkanu, kako malo je potrebno da ljudje devolviramo nazaj na "primarno programiranje". Zato je tak ošaben odnos do zgodovine človeških civilizacij izjemno nevaren. Če se želimo izognit takim napakam jih moramo opazovati, analizirati in razumeti. Sicer se nam kaj lahko zgodi, da bomo ponovili napake katere nam ni potrebno.
Res mi ni jasno, da če tako misliš, zakaj potem zagovarjaš pravico nekega združenja, da ima v svojem "manifestu" napisano črno na belem in jasno in glasno da je homoseksualnost gnusoba in da je potrebno homoseksualce kamenjati do smrti.
Trdim, da kdor hote in zavestno pripada takšni organizaciji ne zasluži niti kančka spoštovanja, kaj šele obravnavanja v rokavicah.

Daj, obleci si majico z napisom "kristjani so bedaki".
Ne boš je, kajne? Verjetno boš dodal še, da zato ne, ker nisi tako nekulturen. In po eni strani imaš prav.
Samo ne razumem pa zakaj tudi KNJIGO, v kateri se trdi da je treba homoseksualce kamenjati do smrti, da so tisti, ki ne verjamejo v boga bedaki, ipd ... NE OZNAČIŠ za BULLŠHIT, ampak celo zahtevaš neko spoštovanje do tistih ki jim je "sveta", s tem pa kaj drugega kot tudi UPOŠTEVANJA VREDNA?

Vprašej kristjana, kaj si misli o svojem bogu. Daj, vprašaj ga. Vprašaj ga, čigava volja je, da se naj homoseksualce pobije.

Oče naš, ki si v nebesih,
posvečeno bodi tvoje ime,
pridi k nam tvoje kraljestvo,
zgodi se tvoja volja
kakor v nebesih tako na zemlji
. ...

Res ne razumem.

enjst> Res ne razumem.

Mogoče v "nebesih" ni gejev?
Woody Allen

dzinks63 ::

Naslov teme je: Kako se pogovarjati z vernikom? ... Torej kako kot ateist, komunicirati z vernikom, če se dotakneš te tematike? ... Ja musliman sem,...

Težko bo tole, predvidevam da si imel ali pa še imaš probleme v svojem krogu ljudi, predvsem domačem. Tako da razne biblije in zaveze pri tem nimajo velikega vpliva, razen v stvareh katere se pokrivajo.

Vajenc je izjavil:

Mogoče v "nebesih" ni gejev?

:)) mislim da jih ni kaj preveč.

(smeh pa zato, ker... Ok, se pravi, ker so tudi judje v nebesih (saj so, ne?), je Hitlerjev ukaz o zaplinjanju bil že takrat povsem na mestu in je še vedno)

Keyser Soze ::

nuclear je izjavil:

Lej pa ne boš mi govoril, da nisi veren, na vsako moje vprašanje pa citiraš Biblijo. Prosim no.

Kakšna logika je pa to?
OM, F, G!

Ok, se pravi, ker so tudi judje v nebesih (saj so, ne?),

Ne v fizični obliki.

Ne vidim povezave holokavsta in gospodove molitve. Lahko razložiš?
Woody Allen

Vajenc je izjavil:

Seveda lahko, čeprav bi si želel da ne bi bilo potrebno. Tista različica se mi je pač zdela enostavnejša za razumeti.
Moral bi napisati takole:
"se pravi, Hitlerjev ukaz o zaplinjanju bi bil povsem na mestu, ko bi obenem ukazal tudi, da se naj trupla potem spodobno in spoštljivo pokopalje."

enjst je izjavil:

Vajenc je izjavil:

Seveda lahko, čeprav bi si želel da ne bi bilo potrebno. Tista različica se mi je pač zdela enostavnejša za razumeti.
Moral bi napisati takole:
"se pravi, Hitlerjev ukaz o zaplinjanju bi bil povsem na mestu, ko bi obenem ukazal tudi, da se naj trupla potem spodobno in spoštljivo pokopalje."

Kaj hočeš povedat? Da v nebesih zaplinijo duše in jih potem spoštljivo pokopljejo.
Woody Allen

Keyser Soze je izjavil:

nuclear je izjavil:

Kakšna logika je pa to?

Ja lej na noben odgovor nezna odgovorit strokovno iz glave, ampak lima neke citate iz beblije, k me niti malo ne zanimajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nuclear ()

Vajenc je izjavil:

Kaj hočeš povedat? Da v nebesih zaplinijo duše in jih potem spoštljivo pokopljejo
Zdaj hočem povedati spet to, kar sem ti povedal že v svojem prejšnjem sporočilu. To torej, da se mi je tista moja prva različica pač zdela enostavnejša za razumeti.

enjst je izjavil:

Vajenc je izjavil:

Kaj hočeš povedat? Da v nebesih zaplinijo duše in jih potem spoštljivo pokopljejo
Zdaj hočem povedati spet to, kar sem ti povedal že v svojem prejšnjem sporočilu. To torej, da se mi je tista moja prva različica pač zdela enostavnejša za razumeti.

Še vedno ne zastopiš. Tiste dve vrstice v molitvi govorijo, da delaj stvari na zemlji tako kot naj bi jih delali v nebesih, če želiš k bogu v nebesa. In ne, da naj te na hitro pobere, da prideš čim hitreje tja.
Woody Allen

Vajenc je izjavil:

Še vedno ne zastopiš. Tiste dve vrstice v molitvi govorijo, da delaj stvari na zemlji tako kot naj bi jih delali v nebesih, če želiš k bogu v nebesa. In ne, da naj te na hitro pobere, da prideš čim hitreje tja.
Ne telovadi.
Nisi sposoben razbrati niti da z očenašom vernik izpove bogu svojo podrejenost in strinjanje z njegovo voljo...
...niti nisi sposoben razumeti razlage, zakaj gre pri tvojem "Mogoče v nebesih ni gejev?" za v nebo vpijoč idiotizem.
S tistim primerom sem ti namreč hotel preko drugega ("bolj preglednega") zornega kota pokazati, da čeprav bog vzame (oz. bolje, četudi bi ga res vzel) kamenjanega geja v nebesa, to ne opravičuje njegovega ukaza, da se mora geje kamenjati.

nuclear je izjavil:

Keyser Soze je izjavil:

nuclear je izjavil:

Kakšna logika je pa to?

Ja lej na noben odgovor nezna odgovorit strokovno iz glave, ampak lima neke citate iz beblije, k me niti malo ne zanimajo.

Skoda, ker moje poste slabo beres. Jaz tudi enkrat nisem citiral biblije v tej temi. To sem ti ze enkrat povedal.

enjst je izjavil:

Vajenc je izjavil:

Ne telovadi.
Nisi sposoben razbrati niti da z očenašom vernik izpove bogu svojo podrejenost in strinjanje z njegovo voljo...
...niti nisi sposoben razumeti razlage, zakaj gre pri tvojem "Mogoče v nebesih ni gejev?" za v nebo vpijoč idiotizem.
S tistim primerom sem ti namreč hotel preko drugega ("bolj preglednega") zornega kota pokazati, da čeprav bog vzame (oz. bolje, četudi bi ga res vzel) kamenjanega geja v nebesa, to ne opravičuje njegovega ukaza, da se mora geje kamenjati.

"Mogoče v nebesih ni gejev" je bil link do povezave, kjer ti wiki razloži tiste dve vrstice, ki jih ti še vedno ne zastopiš. In če že opletaš s ~3000 let staro "killgay" vsebino stare zaveze, bodi zraven toliko trezen in dojami, da tega nihče ne uči v cerkvenih naukih, kaj šele kakšno "killjews", pa ne zaradi teže zločina, ampak zaradi narodnosti glavnih junakov stare zaveze.

Če že pljuvaš po cerkvi in njenem nauku, se vsaj pozanimaj po čem pljuvaš. Nesposobnež!
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

enjst je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

...z nekom, ki kot moralne smernice sprejema neke krvoločne, sadistične... vrednote nekega plenilsko roparskega bronastodobnega plemena.
Res mi ni jasno, da če tako misliš, zakaj potem zagovarjaš pravico nekega združenja, da ima v svojem "manifestu" napisano črno na belem in jasno in glasno da je homoseksualnost gnusoba in da je potrebno homoseksualce kamenjati do smrti.
Trdim, da kdor hote in zavestno pripada takšni organizaciji ne zasluži niti kančka spoštovanja, kaj šele obravnavanja v rokavicah.

Ne boš je, kajne? Verjetno boš dodal še, da zato ne, ker nisi tako nekulturen. In po eni strani imaš prav.
Samo ne razumem pa zakaj tudi KNJIGO, v kateri se trdi da je treba homoseksualce kamenjati do smrti, da so tisti, ki ne verjamejo v boga bedaki, ipd ... NE OZNAČIŠ za BULLŠHIT, ampak celo zahtevaš neko spoštovanje do tistih ki jim je "sveta", s tem pa kaj drugega kot tudi UPOŠTEVANJA VREDNA?

Vprašej kristjana, kaj si misli o svojem bogu. Daj, vprašaj ga. Vprašaj ga, čigava volja je, da se naj homoseksualce pobije.

Oče naš, ki si v nebesih,
posvečeno bodi tvoje ime,
pridi k nam tvoje kraljestvo,
zgodi se tvoja volja
kakor v nebesih tako na zemlji
. ...

Res ne razumem.

A si ti zabit al se samo delaš? V usta mi polagaš besede, ki jih nisem izrekel. Niti ne podpiram RKC niti ostalih verskih organizacij. Me pa njihovo delovanje kljub temu zanima. Ravno tako nimam nič proti homoseksualcem, in če bi jih kdo hotel tepsti v moji bližini bi se jim postavil v bran, tudi če bi bil tepen zaradi tega. Tudi ne bi pustil, da v moji bližini kristjani tepejo muslimane na religiozni bazi. Če nisi spremljal teme sem zapisal, da recimo podpiram da se v Sloveniji zgradi džamija pa še kak budistični tempelj zraven.

Da so kristjani bedaki, pa ne bom rekel KER ENOSTAVNO NI RES. Če ima homoseksualc pravico bit homoseksualc in ateist ateist, potem ima tud kristaj pravico bit kristjan. Jaz spoštujem avtonomne odločitve vsakega. Tebe konkretno pa ne spoštujem, ker si lažnivec in težiš ljudem in jim polagaš besede v usta.

ZaphodBB je izjavil:

Tebe konkretno pa ne spoštujem, ker si lažnivec in težiš ljudem in jim polagaš besede v usta.
Saj si mi to spodaj ti napisal kot odgovor na moje mnenje, da so kristjani za moralne smernice sprejeli krvoločne, sadistične vrednote nekega plenilsko roparskega bronastodobnega plemena:
"@enjst: huh? Nisem vedel, da si ti prava avtoriteta za moralno/etična vprašanja. No, ko bom naslednjič v dilemi vem kam bom šel vprašat. Ker šele zdaj, ko sem odkril tvoj od pritlehnega privzdignjeni čut za etiko in moralo se počutim izpolnjenega."

Ne gre mi preveč za to, da bi me spoštoval (prav ti, recimo... ali pa kateri drug posameznik prav tu ali pa v reali. Če me pa v reali večina ne bi spoštovala, pa...)

Nikjer ti nisem polagal besed v usta. Celotno tisto moje sporočilo se nanaša na tole kar sem tam tudi poudarjeno citiral:
"Po drugi strani, pa - poglej primer 90h na balkanu, kako malo je potrebno da ljudje devolviramo nazaj na "primarno programiranje". "

Se pravi, če misliš da je človek dokaj plitvo pod kožo še precej "živali", samo okoliščine morajo nastopiti prave, se s teboj popolnoma strinjam.

IN PRAV ZATO - ker se zavedaš kako malo je potrebno da čreda ovac postane trop volkov - res ne razumem zakaj se ti zdim sovražen do religije, ki v svojih spisih ohranja pri življenju seme iz katerega utegne v pravih pogojih (moč) ponovno vzkliti toliko zla kot ga je skozi zgodovino že vzklilo.

Sprašujem se, zakaj je nacistična stranka prepovedana. Ok, ne sprašujem se. Imam pa občutek, da se jih tukaj mora kar precej čuditi nad tem, da je prepovedana in so prepričani, da so tisti, ki so jo prepovedali, čisto navadni nestrpneži.

Alamar ::

haha, se še niste naveličali tega modela.

Se meni spet samo zdi, da enačiš kristjane z RKC?
Trdim, da kdor hote in zavestno pripada takšni organizaciji ne zasluži niti kančka spoštovanja
Bo treba nekoliko redefinirat nagnenje k sovražnosti.:))

Zakaj bolana oseba ozdravi? Verjamete, da je ozdravila zato, ker je vsak dan molila bogu, ali zaradi zdravil? Tko zanima me iskreno mnenje teistov. Prosim, ne okol vlačit, pa spet nekaj drugo odgovarjat.

simpatija ::

Take nelogičnosti, ki jih berem v tej temi, me pa res pogrejejo.

Mogoče bo pa primerjava z alkoholom pomagala. Ker za alkohol se ve, da ni ok, pa ga ljudje vseeno pijejo, pa marsikdaj iz enakih razlogov kot imajo nekateri verniki svojo vero: "daje človeku neko lažno upanje v glavi, da se počuti dobro", "temelji na odklopu razuma", "gre za tolažbo in razvrednotenje lastnih zajebov"...

- "če hodiš v cerkev, podpiraš pedofilijo"
- a če piješ alkohol, potem podpiraš vse tiste, ki so naredili nesrečo s smrtnim izidom pod vplivom alkohola?

- "če si vernik, si psihično bolan; vernik si ali pa nisi, ni različnih stopenj vernikov"
- se pravi, če piješ alkohol, si odvisnik, ni razlike glede na to koliko ga piješ in kako pogosto, treba te je treba ozdravit

- "če citiraš nekaj iz biblije, si vernik"
- torej, če prepišem nekaj s steklenice piva, sem alkoholik?

A bo dovolj?

Moj fatr je musliman, pa je prele biu pjan od 2l vina, in je skozlau vse ven. Ironic ha..

dzinks63 ::

14 strani je kar veliko za trolanje, je to namerno ali ne, oboje je slabo.

DarwiN ::

@Simpatija: Tole si dal/a kar lepo primerjavo... Tudi alkohol je namreč zelo slab za družbo, škodljiv za osebo, ki ga zauživa (ja, tudi v zmernih dozah), povzroča bolezni in smrtne žrtve vsepovprek.. Praktično podobna stvar kot religija, ja... ...Njegov rezultat je ravno tako podoben kot pri religiji - ene ~95% škode ter ~5% koristi (ljudje pozabijo na težave/bolečine in se zabavajo).

- "če hodiš v cerkev, podpiraš pedofilijo"
- a če piješ alkohol, potem podpiraš vse tiste, ki so naredili nesrečo s smrtnim izidom pod vplivom alkohola?

Ja, ampak posredno... Povpraševanje/ponudba. Če piješ alkohol, podpiraš proizvajalce alkohola , ki ga zato še bolj veselo proizvajajo, pitje postane malce bolj družbeno sprejemljivo in posledično je več nesreč s smrtnim izidom...Konec koncev nihče ne more 100% zagotoviti, da nekoč ne bo nekoga do smrti povozil zato ker je spil 3 piva. (ali lahko?)
Poglej kajenje - danes ni več tako "frajersko" kot je bilo - rezultat? Manj trpljenja in malo lepši svet.. Ker si ti nehal kaditi (podpirati kajenje), je morda to storil tudi tvoj brat, ki zato čez 20 let ne bo zbolel za kronično obstruktivno boleznijo pljuč.

Torej ja. Če vsi nehamo uživati alkohol, bo svet precej lepši z veliko manj trpljenja in tragičnih smrti nedolžnih ljudi...Dokler se to ne zgodi, pa vsak, ki ga uživa, podpira alkohol in nosi svoj delček odgovornosti za njegove negativne posledice...
Tistih ~5% kar je pa pri alkoholu pozitivnega, pa lahko nadomestimo z drugimi viri... Enako velja za religijo...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

@simpatija

- Nikjer na steklenici vina, ne piše, da moraš enga it zažgat, če ne bo hotel piti alkohola.
- religija je psihična bolezen, ker ti operejo možgane z nesmiselnostjo.. ravno tako kot je rasizem, ko te naščuvajo, da temnopolti smrdijo al karkoli majo rasisti ideje.
- če svoje odgovore podajaš iz biblije, potem veruješ v tisto kar piše v bibliji. Je tako? če podajaš odgovore iz steklenice piva, potem verjameš, da je tisto s steklenice piva resnično..

Alkoholik si, če se predoziraš vsak dan z alkoholom, ne pa zato ker v nekaj verjameš kar piše na stekelnici. Zgrešil si primerjave.

Gre se za to, da lahko postopaš z dvema možnostima pri odgovoru na moje vprašanje? - Ali z lastno glavo, ali z tujo glavo(biblija)? Razumeš. In če mi odgovoriš z tujo glavo, potem pomeni, da verjameš tej tuji glavi. K? bye.

tvoja logika razmišljanja res ni za nikamor.

@DarwiN Dobro razdelano. Upam, da so tisti, ki so proti vernikom, tako goreče tudi proti alkoholu. Samo to je bil moj point.

@nuclear Ne ti meni o logiki.

Na steklenici piva piše, da lahko škoduje zdravju. Za razumnega človeka je razumna odločitev, da ga ne spije. Odločil se bo z lastno glavo (ker je razumen). Ti si razumen človek. Ravnaš v teh situacijah tako?
Praviš, da v bibliji piše, da moraš nekoga ubiti, če ne veruje. Razumna odločitev je, da neverujočega ne ubiješ. Obstajajo verniki, ki so se odločili z lastno glavo in niso ubili nevernikov. So razumni verniki? Ali to pomeni, da niso verniki?

če svoje odgovore podajaš iz biblije, potem veruješ v tisto kar piše v bibliji. Je tako? če podajaš odgovore iz steklenice piva, potem verjameš, da je tisto s steklenice piva resnično..

Ne strinjam se, da uporabljaš besedi z različnima pomenoma. In ne, ni tako. Odgovore lahko samo prepišem, brez kakršnegakoli odnosa do njih. (Ko si pisal test pri zgodovini in si odgovore podajal iz zgodovinskih knjig, najbrž nisi veroval v te dogodke.)

Ti si v vsaj enem svojem odgovoru napisal nekaj stvari iz biblije, a to potem pomeni, da veruješ v to?

Še nekaj konstruktivnega, da si ne bomo samo metali polena pod noge.

Predvidevam, da se ljudje velikokrat obrnejo na boga takrat, kadar se počutijo nemočne. Radi bi nekaj storili, radi bi pomagali, pa ali ne morejo, ali pa ne vejo kako. Verjetno je več razlogov, zakaj se takrat obrnejo na boga: navada, ker je enostavno,ker se ne domislijo ničesar drugega...

Mogoče lahko takega človeka ravno takrat najlažje odvrneš od tega, in sicer tako, da mu daš alternativo. Tako alternativo, ki bo nadomestila, kar ta človek v tistem trenutku išče ali dobi v veri. Oziroma tako alternativo, ki mu bo dala isto, kot bi mu dala vera. Iskanje alternativ žal ni lahka stvar. Veliko lažje je človeku samo reči, da je osel, ker veruje.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

simpatija - nihče ne sovraži vernikov, ti tudi ne ločiš med vero in religijo, oziroma organizacijo, ki stoji za neko vero in jo veselo izkorišča v svoj prid.
Večino se v hudih situacijah neuki ljudje (lahko imajo tudi univerzitetno izobrazbo, pa o reševanju problemov nimajo pojma), ki so v nekem obdobju pripadali cerkvi kot taki, potem pa so zaredi različnih vzrokov, nehali "verovati", obrnejo na tisto kar poznajo še od prej in to je Bog, ki naj bi pomagal (nekaterim pomaga placebo efekt vere), enostavno, ne znajo poiskati drugačne poti.
Takega človeka po navadi težko pelješ po drugi poti, saj se preveč smili sam sebi, da bi bil v tistih trenutkih dojemljiv za karkoli drugega. Šele, ko mu molitve ne pomagajo, je pripravljen sprejeti vse, takrat pa pridejo na vrsto razni šarlatani, ki takemu prodajo od šloganja, do čudežnih žaubic, energije, številk lota.....
Pameten, razmišljajoč človek, bo rešitev iskal morda še pravi čas in redko potrebuje pomoč pravljičnih bitij.
Delo krepa človeka

@DarwiN Dobro razdelano. Upam, da so tisti, ki so proti vernikom, tako goreče tudi proti alkoholu. Samo to je bil moj point.

No ja, tako primerljiva pa religija in alkohol spet nista.. Morda po višini škode, ki ga povzročita, vendar alkohola se nikomur na silo ne tišči dol po grlu, nikomur ne krati človekovih pravic, ne tišči se ga v šole, ni diskriminatoren do ljudi, ne povzroča vojn, ne izrablja politične moči, itd, itd...
Če bi bila religija bolj benigna stvar, potem me ne bi motila...

solatko ::

DarwiN - Religija in alkohol sploh nista primerljiva, razen da ščasoma človek ne zna več mislit s svojo glavo.
Drugače pa alkohola ni treba silt, saj ga alkoholik sam išče, vero pa po drugi strani niso hoteli sprejemati, je blo treba pa uporabit več ali manj sile.
Delo krepa človeka

@DarwiN: A si prepričan?

OK - jst sm 95% da je nuclear, enjst in DarwiN ista oseba. A lahko to kak admin potrdi?

Zaphod - Prepričan glede česa? Da tisti, ki je član ene organizacije, ji s tem daje moč/sredstva in je zato tudi posredno delno odgovoren za njeno početje?

Vzami primerjavo z alkoholom.. Alkohol je bojda daleč najbolj škodljiva substanca in povzroči največ trpljenja/smrti.. Pa denimo da danes polovica ljudi preneha piti akohol in za rezultat dobimo polovico manj z alkholom pogojenih smrti/bolezni/trpljenja.. Komu izmed te polovice se potem pripišejo te zasluge. A ne vsem, en delček tudi tistim nekdanjim zmernim pivcem?

Če danes vsi zapustijo RKC, bo ta naprimer prenehala v Afriki širiti propagando, da so kondomi greh in da ne ustavijo AIDSA in posledično bo umrlo manj nedolžnih otrok...
Hell, niti ni treba izstopiti, dovolj je že, da se verniki organizirajo in odločno izrazijo svojo nasprotovanje temu kriminalnemu početju.

Če danes vsi zapustijo RKC, bo ta naprimer prenehala v Afriki širiti propagando, da so kondomi greh in da ne ustavijo AIDSA in posledično bo umrlo manj nedolžnih otrok...
Če misliš, da kondomov ne uporabljajo zaradi tega, ker jim duhovniki tako govorijo, si hudo naiven.

O.
««
14 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42373241 (67322) Marilyn
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992128591 (113201) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55286980 (76738) gruntfürmich

Več podobnih tem