Forum » Problemi človeštva » Malo delo - referendum
Malo delo - referendum
Mavrik ::
redo: Zdaj pa razloži, zakaj imajo samo študenti pravico delati pod takimi pogoji - populacija ki bi se morala učiti na faksih, ne delati - ostali pa ne?
The truth is rarely pure and never simple.
BlueRunner ::
Glej, če imaš kake posebne zasluge pri TO ali pa pri prvi ustavi ali karkoli, kar ti očitno leži na duši, se kar izpovej. Vidim, da bi se rad.
Nimam se kaj izpovedovati. Ti "nisi bil pozvan k prejšnjem zakonu". Brez dela drugih, tudi k tem ne bi bil "pozvan", tako da je tvoj ton malo mimo. Pa ne zaradi mojega dela... jaz, če nič drugega, spoštujem to, da so aktivisti uspešno zbrali zadostno število podpisov za razpis referenduma. Dejansko kapo dol pred njimi, ker marsikomu pred njimi to preprosto ni uspelo.
A misliš, da bi ti to lahko naredil zame? Tako, da nebi samo predlagal? Začel bi pa pri tistem Drobniču od zgoraj. Jaz pa spet nebi nič naredi, oh, grdi jaz.
Oh, malo ti je zatajil detektor sarkazma. Študija za vsak zakonski prdec zagotovo ni nekaj, kar bi zagovarjal, kvečjemu karikiral to idejo "študioznega" pristopa.
Tole pa ne bo držalo. Kdo jih zlorablja, če sami hočejo delat tako?
Heh. To mi ni potrebno pojasnjevati, ker več nisem študent. Pojdi k študentom, ki delajo in pojdi k tistim, ki so pred mesecem ali dvema izgubili status, pa boš videl kakšno je to izkoriščanje.
Ja, lahko daš glavo v rit in prepevaš kako neumni da so, ti pa da si njihov odrešitelj in jim boš svetil pot.
Glavi iz riti lahko potegneš ti sam, ker jo imaš očitno dovolj globoko, da ne vidiš kaj se dogaja s študentskim delomm. Jaz pa zagotovo nisem odrešitelj nikogar in ničesar. Za zakon menim, da ureja nekatere neurejene stvari in iz trga dela odstranjuje njegovo največjo anomalijo. Če bo stranksa posledica ukinitev študentskega dela v današnji obliki, pa toliko bolje. To štejem kot pozitivno posledico za vse udeležene, razen za izkoriščevalce, ki služijo na teh študentih.
Ampak ti izkoriščevalci niso faktor, ki bi ga želel slišati ali uslišati. Preveč so umazani, da bi lahko povedali karkoli koristnega.
Zlorabljanje študentov se dogaja vse prej kje drugje, kot pri študentskem delu, pa to vsi po vrsti ignorirajo, ker je vsem en drek mar za to.
Če je študentom tako fino, zakaj pa potem ne spremenimo rednih zaposlitev, da bodo "implementirane" na enak način?
Pa kakšen primer kje se študente še bolj zlorablja, kot ravno pri študentskem delu, bi me tudi zanimal.
hruske ::
Tole malo delo je super!
Končno uvaja sistem, po katerem se bo v primeru neplačila založilo plačilo delavca in izterjalo plačilo od neplačnika. Ne pa da nategujejo uboge študente.
Končno uvaja sistem, po katerem se bo v primeru neplačila založilo plačilo delavca in izterjalo plačilo od neplačnika. Ne pa da nategujejo uboge študente.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
redo ::
redo: Zdaj pa razloži, zakaj imajo samo študenti pravico delati pod takimi pogoji - populacija ki bi se morala učiti na faksih, ne delati - ostali pa ne?
Zato ker so bistre glave tako predvidele. A nisem dovolj očitno povedal tega? Kot drugo pa, kaj kdo mora in kaj ne, ni ne tvoja odločitev in ne moja. Predpisovat, da nekdo ne sme delati, zato ker obiskuje šolo, se meni zdi mimo. Lahko pa ti pojasniš, zakaj bi nekdo ne smel delat ob šoli, če je dovolj sposoben?
BlueRunner je izjavil:
Ti "nisi bil pozvan k prejšnjem zakonu".
Tole si ti po svoje citiral. Jaz sem rekel, da nisem bil poklican da sodim. Lahko bi se sicer sam izpovedal, ampak nimam interesov s tem v zvezi. Ja vem, to je greh za ene tukaj. In to da nimam interesa s tem v zvezi pomeni vključno s tem, da nisem nikoli kokodakal čez to, kot tudi to, da še ne vem kako bom glasoval.
BlueRunner je izjavil:
Heh. To mi ni potrebno pojasnjevati, ker več nisem študent. Pojdi k študentom, ki delajo in pojdi k tistim, ki so pred mesecem ali dvema izgubili status, pa boš videl kakšno je to izkoriščanje.
Ne šparaj se, z besedo na plano.
BlueRunner je izjavil:
Glavi iz riti lahko potegneš ti sam, ker jo imaš očitno dovolj globoko, da ne vidiš kaj se dogaja s študentskim delomm.
In kaj se torej dogaja?
BlueRunner je izjavil:
Če je študentom tako fino, zakaj pa potem ne spremenimo rednih zaposlitev, da bodo "implementirane" na enak način?
To, da je študentom fino, nisem nikjer trdil. Ti trdiš, da jih izkoriščajo, očitno servisi ali kdo?
BlueRunner je izjavil:
Pa kakšen primer kje se študente še bolj zlorablja, kot ravno pri študentskem delu, bi me tudi zanimal.
Oh no, obvezne nočne prakse na kakšni zdravstveni šoli so tipičen primer. In študenti tam zares nimajo izbire.
Neo12 ::
Sam resnično upam, da boste glasovali za malo delo. Malo delo ni dobra stvar ampak je še vedno manj slaba kakor študentsko delo. Slednje temelji na sistemu te rabim, te ne rabim, če enkrat nisi na vojo takoj najdejo drugega. Primer študent v Merkatorju. Stalno mora biti dosegljiv na telefon, ker mu povejo, da ga rabijo en dan prej. Na primer, če ga rabijo v četrtek mu bodo to sporočili v sredo popoldne. Delal pa itak ne bo vsak dan. Povejo mu da bo delal od 15:00 do 21:00, ker ni gužve ga pošljejo domov že ob 20:00. Treba je varčevat. Odpustijo pa ga tako, da ga enostavno ne kličejo več. Seveda se najdejo tudi taki, ki pravijo da lahko imaš fraj kadar hočeš, ampak takrat tudi nič ne zaslužiš. Skratko zato, da lahko nekaj zasluži mora bit doma dežuren cel teden. Ponavadi dela ob nedeljah in na praznike, ker je bolj poceni kot delavci Ko gre študent na dopust zapravi denar, ki ga je zaslužu pa še tisti teden ne zasluži nič...
Sam osebno nisem imel še ene dobre izkušnje z študentskim delom. Niti en mesec ne delaš enako dni, ne dobiš denarja na isti dan kot prejšnji mesec, niti plača ni enaka. Nenehno menjaš službe, ker te menjajavajo zelo pogosto. o študentskih orgnizacij ki so proti malemu delu pa ne vem sploh kakšen je njihov namen razen tega, da kradejo denar.
Sam osebno nisem imel še ene dobre izkušnje z študentskim delom. Niti en mesec ne delaš enako dni, ne dobiš denarja na isti dan kot prejšnji mesec, niti plača ni enaka. Nenehno menjaš službe, ker te menjajavajo zelo pogosto. o študentskih orgnizacij ki so proti malemu delu pa ne vem sploh kakšen je njihov namen razen tega, da kradejo denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Neo12 ()
flood ::
Sam resnično upam, da boste glasovali za malo delo. Malo delo ni dobra stvar ampak je še vedno manj slaba kakor študentsko delo. Slednje temelji na sistemu te rabim, te ne rabim, če enkrat nisi na vojo takoj najdejo drugega. Primer študent v Merkatorju. Stalno mora biti dosegljiv na telefon, ker mu povejo, da ga rabijo en dan prej. Na primer, če ga rabijo v četrtek mu bodo to sporočili v sredo popoldne. Delal pa itak ne bo vsak dan. Povejo mu da bo delal od 15:00 do 21:00, ker ni gužve ga pošljejo domov že ob 20:00. Treba je varčevat. Odpustijo pa ga tako, da ga enostavno ne kličejo več. Seveda se najdejo tudi taki, ki pravijo da lahko imaš fraj kadar hočeš, ampak takrat tudi nič ne zaslužiš. Skratko zato, da lahko nekaj zasluži mora bit doma dežuren cel teden. Ponavadi dela ob nedeljah in na praznike, ker je bolj poceni kot delavci Ko gre študent na dopust zapravi denar, ki ga je zaslužu pa še tisti teden ne zasluži nič...
Po čemu sklepaš, da bo situacija z malim delom boljša? Še slabše bo: ej prid delat dam ti (ne spomnem se minimalca)
3€/h, študent se ne strinja premalo keša ok ni problema. Ej prid delat upokojenec dam 3€/h. upokojenec: super pridem.
In evo zdaj namesto, da bi konkurirali študent proti študentu se vmešajo upokojenci in brezposelni, ki so pripravljeni delat za nič. Na blef bi reku 100k brezposelnih od tega jih 60k recimo hoče delat in 500k upokojencev od tega jih hoče in je zmožno delat recimo 100k. To, da študentsko delo ni dobro "organizirano" je jasno ampak ziher malo delo ni rešitev. Če pa odobrijo zakon upam, da se spremeni kaj z štipendiranjem.
Asus A7N8X-X, Athlon xp 2700+, Radeon 9550 Gt, 1Gb ram, 120Gb Hitachi,...
laptop: i3-330m, ati 5650, 4gb ddr3, 500Gb,...
laptop: i3-330m, ati 5650, 4gb ddr3, 500Gb,...
Tilen ::
Za 3€ /h ne bo mogoče delati preko malega dela, ker je minimalna z zakonom določena postavka 4€/h. Če pa študent tako ali drugače ne more premagati upokojenca v nekem delu potem pa mu tudi študentsko delo trenutno ne pomaga.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
49106 ::
Študensko delo ukinit, studentom dati moznost zaposlitve za polovicni delovni cas in to je to. Nobenega malega dela ne potrebujemo
Mati ::
Za 3€ /h ne bo mogoče delati preko malega dela, ker je minimalna z zakonom določena postavka 4€/h. Če pa študent tako ali drugače ne more premagati upokojenca v nekem delu potem pa mu tudi študentsko delo trenutno ne pomaga.
Tilen, ti pri meni delaš za 3€/h. Prikazati moram 4€, lahko pa ti toliko manj ur prikažem, da dobiš na koncu ven 3€/h. Ne bit tako trd in malo pamet v roke.
Ramon dekers ::
kaksne nore in butaste izjave! Normalno da upokojenec lahko konkurira studentu ce ima 24/7 casa! Poglejte samo borce v kaksni dobri formi so upokojeni pri 40 penzija pa 1700e.lol Da o brezposelnih nebi. Zakon mora pasti! In ce slovenceljni niso ovce tudi bo.
BlueRunner ::
Predpisovat, da nekdo ne sme delati, zato ker obiskuje šolo, se meni zdi mimo. Lahko pa ti pojasniš, zakaj bi nekdo ne smel delat ob šoli, če je dovolj sposoben?
Nihče nikomur ne prepoveduje delati. Kje v zakonu piše, da študent ne sme delati? Vse, kar v zakonu piše je to, da nima študent nič večje in nič manjše pravice delati, kot vsi ostali.
Torej mlatiš po slamnatem možiclju - ker zakon ne omejuje dela študentov, ampak samo posplušuje pravila kako se dela za male pare.
Tole si ti po svoje citiral. Jaz sem rekel, da nisem bil poklican da sodim. Lahko bi se sicer sam izpovedal, ampak nimam interesov s tem v zvezi.
Aha, OK. Nisi se izjasnil o malem delu, ko je začelo obstajati, ne izjasnjuješ se o njemu sedaj, ker nimaš o temu interesa. Kljub temu si sedaj kar precej napisal o temu o čemer nimaš interesa.
To, da je študentom fino, nisem nikjer trdil. Ti trdiš, da jih izkoriščajo, očitno servisi ali kdo?
Delodajalci. Študentski servisi in ŠOS od tega samo dobro živijo.
Oh no, obvezne nočne prakse na kakšni zdravstveni šoli so tipičen primer. In študenti tam zares nimajo izbire.
Uh, oh. Govora je o občasnih oblikah dela za denar, ne o obvezni praksi, ki s študentskim delom ali malim delom nima nič. Torej ločen problem, ki ga moraš urediti znotraj fakultete, ne pa z zakonom o delu.
Si pa mislim, da verjetno niso zadovoljni za nagrado/nadomestilom pri tej praksi... kar leti na enega komentatorja nekaj strani nazaj, ki je imel idejo, da se bi lahko študentsko delo reformiralo tako, da bi slonelo izključno na teh strokovnih praksah.
Še slabše bo: ej prid delat dam ti (ne spomnem se minimalca)
3€/h, študent se ne strinja premalo keša ok ni problema. Ej prid delat upokojenec dam 3€/h. upokojenec: super pridem.
V primeru Merkatorja do tega ne bo moglo priti v omembe vrednem obsegu. Dejanska posledica bo, da v Merkatorju ne študenti, ne upokojenci več ne bodo opravili kaj veliko dela. Skupen seštevek bo lahko največ 2880 ur mesečno (če ne bo ministrstvo samo te meje Merkatorju dvignilo). To je preračunano cca. 18 človek mesecev dela. Za celoten Merkator na področju celotne Slovenije.
Hmm... ne vem koliko ur dela opravijo v Merkatorju študenti, ampak tako čez palec bi rekel, da bo Merkator imel težavo, če ne bo koga redno zaposlil. Tako čez palec bi rekel, da bo nekaj študentov imelo manj dela zato, ker bo nekaj ljudi več redno zaposlenih. Kar pa je pod črto za moje pojme zaželjena posledica.
V manjših podjetjih pa so te omejitve še bolj zategnjene in tudi možnosti izjem več ni.
Študensko delo ukinit, studentom dati moznost zaposlitve za polovicni delovni cas in to je to. Nobenega malega dela ne potrebujemo
Študenti imajo odprte vse oblike zaposlovanja - nedoločen čas, določen čas, polni delovni čas, polovični, delo pri dveh delodajalcih, podjetništvo, obrt, podjemne pogodbe, ... Vse to lahko študenti počno, pa bodo še vedno redni študenti... če jim bo časovno zneslo, kar naj. Pri tem so POPOLNOMA NEOMEJENI.
Vse kar bodo izgubili so subvencije, ki jih država daje tistim, ki nimajo omembe vrednih lastnih dohodkov. Koliko znašajo "omembe vredni"? Jah, no... po zakonu o malem delu je to največ 6000EUR letno. Kar niti ni malo, če obdržiš vse subvencije.
Se pa strinjam, da bi lahko študentsko delo preprosto črtali in malega dela ne bi uvajali. To bi bilo najbolj pošteno za vse. Ampak takšen predlog, se bojim, bi pogorel še bolj, kot pa to kaže za malo delo.
@BlueRunner
Model, če imaš problem s tem, da sprašujem, je to izključno tvoj problem. Da pa moram na forumu skozi ves BS lajanja, če hočem kaj izvedet, mi je jasno. Včasih se mi da lajat nazaj, včasih pa pač ne. Nobeden te ne sili, da kaj odgovarjaš.
Kako točno delodajalci izkoriščajo študente? Predvsem, kdo sili študente, da vstopajo v to razmerje? Jaz poznam nekaj študentov, vsi delajo priložnostno, pa ne zato, ker bi jih kdo silil.
Kolikor so mi povedali ti študentje, prakse ne opravljajo znotraj fakultete in ne dobijo nadomestila. Se strinjam, da je ločen problem. Ampak pojdi nazaj in poglej, kaj je bila moja trditev.
Model, če imaš problem s tem, da sprašujem, je to izključno tvoj problem. Da pa moram na forumu skozi ves BS lajanja, če hočem kaj izvedet, mi je jasno. Včasih se mi da lajat nazaj, včasih pa pač ne. Nobeden te ne sili, da kaj odgovarjaš.
BlueRunner je izjavil:
Delodajalci. Študentski servisi in ŠOS od tega samo dobro živijo.
Kako točno delodajalci izkoriščajo študente? Predvsem, kdo sili študente, da vstopajo v to razmerje? Jaz poznam nekaj študentov, vsi delajo priložnostno, pa ne zato, ker bi jih kdo silil.
BlueRunner je izjavil:
Uh, oh. Govora je o občasnih oblikah dela za denar, ne o obvezni praksi, ki s študentskim delom ali malim delom nima nič. Torej ločen problem, ki ga moraš urediti znotraj fakultete, ne pa z zakonom o delu.
Kolikor so mi povedali ti študentje, prakse ne opravljajo znotraj fakultete in ne dobijo nadomestila. Se strinjam, da je ločen problem. Ampak pojdi nazaj in poglej, kaj je bila moja trditev.
Neo12 ::
Sam ne trdim da je malo delo dobro, vsem je jasno, da ima zakon o malem delu luknje namenoma. Je pa definitivno boljši od študenstkega dela. V Merkatorju študenta plačajo 3,8 evra na uro. Sicer tam več ne delam, ker me iz neznanih razlogov več ne potrebujejo. Sicer ne delam že nekaj mesecev, ker se je ponudba študentskih del izredno zmanjšala. Morda bom lahko tudi jaz nekega dne oprvljal službo, kjer bom vedel kateri dan v tednu bom delal, pa koliko ur bom delal ta dan. Resnično upam, da boste glasovali za malo delo. Ker je študentsko delo postalo nevzdržno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Neo12 ()
Daedalus ::
Kako točno delodajalci izkoriščajo študente? Predvsem, kdo sili študente, da vstopajo v to razmerje?
Izkoriščanje je mogoče malo huda obtožba. Se začne, ko nisi več študent. V obliki pogojevanja - napotnica, al pa adijo. Od kod jo dobiš, delodajalca ne zanima. In tu je največji problem študentskega dela - za bolj recimo enostavna delovna mesta delodajalci niso zainteresirani zaposlovati. Ker je vedno dovolj študentov naokoli. Al pa posojenih napotnic. Poznam par takih primerov, ki so bili dosti dobri kot študentje. Pol pa na lepem ne več. In dokler bo na voljo študentsko delo, se bo tako delalo. Ko ga več ne bo, bojo delodajalci sicer malo jokali, pol pa ne bo druge, kot da nekoga zaposlijo. Oziroma, kot je rdeča nit enega članka (IIRC) v tazadnjem Objektivu - dela je, zaposlitev ni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
pirlo ::
Sam ne trdim da je malo delo dobro, vsem je jasno, da ima zakon o malem delu luknje namenoma. Je pa definitivno boljši od študenstkega dela. V Merkatorju študenta plačajo 3,8 evra na uro. Sicer tam več ne delam, ker me iz neznanih razlogov več ne potrebujejo. Sicer ne delam že nekaj mesecev, ker se je ponudba študentskih del izredno zmanjšala. Morda bom lahko tudi jaz nekega dne oprvljal službo, kjer bom vedel kateri dan v tednu bom delal, pa koliko ur bom delal ta dan. Resnično upam, da boste glasovali za malo delo. Ker je študentsko delo postalo nevzdržno.
Upanje umre zadnje, ampak tudi to umre, le upaj na čudež malega dela. Ko bo prišlo malo delo bodo delodajalci naenkrat razpisali 100k delovnih mest, študentje bodo začeli študirat in vsi bodo diplomirali, še pred zadnjim predavanjem, brezposelni bodo imeli službe, upokojenci pa še bodo eno penzijo zaslužili zraven. Pa kaj si ja nor, jaz že šotor postavljam, da bom lahko prvi obkrožil za ta čudežni zakon.
Upanje umre zadnje, ampak tudi to umre, le upaj na čudež malega dela. Ko bo prišlo malo delo bodo delodajalci naenkrat razpisali 100k delovnih mest, študentje bodo začeli študirat in vsi bodo diplomirali, še pred zadnjim predavanjem, brezposelni bodo imeli službe, upokojenci pa še bodo eno penzijo zaslužili zraven. Pa kaj si ja nor, jaz že šotor postavljam, da bom lahko prvi obkrožil za ta čudežni zakon.
Tipično. Ležiš v dreku, pa nočeš met šotora ampak kar vilo. Zaradi takih kot ste vi se v Sloveniji nič ne spreminja.
Tole malo delo je super!
Namesto, da izsilijo podjetje, da plača si izmislijo rizični sklad katerega sami polnimo. Tak, da si boš del tega sam plačal iz drugih del. Toliko o njihovi skrbi. Tam, kjer bi morali pobrat denar pa jih ne zanima, ker je pretežko, lažje je vzet tistim, ko itak nimajo.
Tipično. Ležiš v dreku, pa nočeš met šotora ampak kar vilo. Zaradi takih kot ste vi se v Sloveniji nič ne spreminja.
Točno to! Vsak dan je na televiziji en nov, ki je dobil 100k in več eur odpravnin, ni dal delavcem plač že mesece, ni bilo plačanih miljone evrov prispevkov, niso plačali podizvajalcev, ... Tu kjer so milijarde v rezervi jih ne zanima, tam kjer par miljonov zaslužijo tisti, ko itak nimajo, pa še jim to vzamejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pirlo ()
bluefish ::
Namesto, da izsilijo podjetje, da plača si izmislijo rizični sklad katerega sami polnimo. Tak, da si boš del tega sam plačal iz drugih del. Toliko o njihovi skrbi. Tam, kjer bi morali pobrat denar pa jih ne zanima, ker je pretežko, lažje je vzet tistim, ko itak nimajo.Od kje pa misliš, da so servisi sedaj prejemali denar za zalaganje napotnic? Za sklad gre tako ali tako le 1%.
Tilen ::
Tilen, ti pri meni delaš za 3€/h. Prikazati moram 4€, lahko pa ti toliko manj ur prikažem, da dobiš na koncu ven 3€/h. Ne bit tako trd in malo pamet v roke.
To pa v trenutnem sistemu ni možno?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Tole malo delo je super!
Namesto, da izsilijo podjetje, da plača si izmislijo rizični sklad katerega sami polnimo. Tak, da si boš del tega sam plačal iz drugih del. Toliko o njihovi skrbi. Tam, kjer bi morali pobrat denar pa jih ne zanima, ker je pretežko, lažje je vzet tistim, ko itak nimajo.
Očitno nisi prebral zakona. Če bi, bi vedel, da ti organizacija, ki posreduje delo, iz tega sklada izplača delo, potem pa se sproži postopek izterjave, tudi sodne, če je potrebno. Ta sklad deluje kot "buffer", da te lahko organizacija od kje plača in krije tudi nastale stroške izterjave. Tako da na koncu bodo še vedno izsilili podjetje, da plača. In to vse je zdaj zapisano eksplicitno v zakonu, ne prek kakega mehkega dogovora.
Keyser Soze ::
Se pravi, če imaš možnost z malenkost več truda teden kasneje it v vilo, se ji rajši odpoveš in greš v šotor, čeprav veš da s tem možnost vile odrineš daleč v prihodnost?
Slovencelj.
OM, F, G!
Keyser Soze je izjavil:
Se pravi, če imaš možnost z malenkost več truda teden kasneje it v vilo, se ji rajši odpoveš in greš v šotor, čeprav veš da s tem možnost vile odrineš daleč v prihodnost?
Slovencelj.
Možnost vile - tu je problem. Ta možnost je veliko manjša kot pa možnost za šotor. Kdo bo dal nov predlog zakona? Ti? Ne moreš, rabiš vsaj 5000 somišljenikov. Razen če se s kakim poslancem tikata.
Izkoriščanje je mogoče malo huda obtožba. Se začne, ko nisi več študent. V obliki pogojevanja - napotnica, al pa adijo. Od kod jo dobiš, delodajalca ne zanima. In tu je največji problem študentskega dela - za bolj recimo enostavna delovna mesta delodajalci niso zainteresirani zaposlovati. Ker je vedno dovolj študentov naokoli.
To razumem, da je študentsko delo konkurenca ostalim oblikam zaposlovanja. In to se strinjam z vsemi, ki trdite da to ni dobro (na kateri strani je tisto ne-dobro se sicer mnenja razlikujejo, kolikor sledim). Težko bi temu rekel izkoriščanje študentov (potem lahko govoriš tudi o izkoriščanju minimalne plače, pa še kaj drugega, ali pač ne?). Še vedno pa ne sledim, zakaj je študentom sploh v interesu delat? Mislim, ali ni dovolj štipendij ali kaj? Zakaj je nekomu v interesu obesit šolo na klin in it delat, kakor praviš? Ter zakaj ga je šola pripravljena gledat ob tem? Saj vem, sem butast, pa ne spremljam itd.
Al pa posojenih napotnic.
Ampak nespoštovanje zakonodaje je drug problem.
Oziroma, kot je rdeča nit enega članka (IIRC) v tazadnjem Objektivu - dela je, zaposlitev ni.
Bom pogledal, hvala.
Še vedno pa ne sledim, zakaj je študentom sploh v interesu delat? Mislim, ali ni dovolj štipendij ali kaj? Zakaj je nekomu v interesu obesit šolo na klin in it delat, kakor praviš? Ter zakaj ga je šola pripravljena gledat ob tem? Saj vem, sem butast, pa ne spremljam itd.
Jah, en razlog je čisto preprost - fino je meti neko vsaj minimalno neodvisnost od staršev. Tako psihološko gledano, je to tud dobro. Pol kot drugo, eni si drugače težko privoščijo študij (tud jaz sem si z delom sofinanciral študij). Ker pa oboje skupaj ponavadi ne gre, pa pol zarad dela failaš kak letnik, rabiš pa denar za študij... in se zadeve začnejo ponavljat. Faksi to mirno gledajo, ker jih financirajo po načelu glavarine - več študentov, več denarja. Pa magari jih je 50% fiktivnih. Štipendije pa... že ko sem bil v srednji šoli, si moral biti dobesedno socialen problem, da si jo dobil. Pa si marsikaka po formalnih pravilih zadostno "premožna" družina težko privošči stroške srednje šole, kamoli faksa. Zdaj pa vrži še v miks navdušenje delodajalcev (vsaj lepega dela njih) nad poceni delovno silo in s tem soliden odpor do bolj klasičnih oblik zaposlovanja, pa smo tam.
Folk ne dobi dela, razen kot študent. Zato (fiktivno) študira, da je napotnica. Faksom to ne gre v nos, ker za vsakega pokasirajo. Delodajalci pa onih "tapametnih", ki so zaključili s faksom, nočejo zaposlovat, ker je dosti onih, ki majo napotnice.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
kpkp ::
To pa v trenutnem sistemu ni možno?
Saj sploh ni potrebno "sleparit", koliko znese 4€ bruto?
TESKAn ::
Štipendije pa... že ko sem bil v srednji šoli, si moral biti dobesedno socialen problem, da si jo dobil.
Obstaja še kaj drugega, kot državna štipendija, veš. Recimo kadrovske štipendije, kjer jih ostane 3/4 razpisanih nepodeljenih. Se pravi firma reče "mamo 100 štipendij, kdo bi meu?", javi se jih 25. Preostali pa jamrajo, kako ni štipendij. Kadrovske pa ne bi imeli, ker ni brez obveznosti in take štipendije pa že ne bi imeli.
In to govorim o štipendijah, ki so dejansko bile razpisane.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Jah, jaz nisem bil nikol kandidat za kadrovsko. To je bolj za ljudi, ki v štartu vejo, kaj jih zanima. Ne pa za take, ki to pogruntajo na pol poti skoz študij in pol počnejo nekaj čisto drugega
Je pa en kolega mel kadrovsko. In jo je tudi odplačal, ker je po končanem študiju dobil boljšo službo, kot mu jo je zagotavljala kadrovska.
Je pa en kolega mel kadrovsko. In jo je tudi odplačal, ker je po končanem študiju dobil boljšo službo, kot mu jo je zagotavljala kadrovska.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
TESKAn ::
Ok, doštudiraš v petih letih. Se da, razen medicinci, ki morajo bit nekaj posebnega in imet 6 leten študij. Se pravi po teh petih letih študija:
- imaš garantirano službo
- če te nočejo zaposlit, jim nisi nič dolžan
- če dobiš toliko boljšo službo, se lahko odplačaš
Ni štipendije za tvojo smer? Hja, malo je treba tudi na prihodnost mislit. Če danes delodajalci ne dajo štipendije za neko delovno mesto, kakšno imaš možnost, da po končanem študiju dobiš službo?
- imaš garantirano službo
- če te nočejo zaposlit, jim nisi nič dolžan
- če dobiš toliko boljšo službo, se lahko odplačaš
Ni štipendije za tvojo smer? Hja, malo je treba tudi na prihodnost mislit. Če danes delodajalci ne dajo štipendije za neko delovno mesto, kakšno imaš možnost, da po končanem študiju dobiš službo?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
Mehmed ::
Težko bi temu rekel izkoriščanje študentov (potem lahko govoriš tudi o izkoriščanju minimalne plače, pa še kaj drugega, ali pač ne?).
Delodajalci profitirajo na račun študentov, o tem verjetno ni dvoma. Študent je pa prikrajšan za določene zadeve, od bolniške, dopusta do delovne dobe. Mogoče ni izkoriščanje kot tako, sploh ker se večina ne sekira za to. Ni pa daleč od tega, sploh če se odločijo da ne plačajo. Takrat si prepuščen dobri volji študentskega servisa, kjer ponavadi niti ne vedo, da imajo poseben sklad.
Kaj je bilo sploh s tisto rešitvijo pred leti? Mislim na omejitev par mesecev, če je oblika stalnega dela naj bi delodajalec moral nekoga zaposliti redno. Tisto bi lahko rešilo precej stvari, če bi zaživelo v praksi.
Oziroma, kot je rdeča nit enega članka (IIRC) v tazadnjem Objektivu - dela je, zaposlitev ni.
Bom pogledal, hvala.
Slovenija je po dohodkovni (ne)enakosti še v socializmu | Dnevnik
Grey ::
To razumem, da je študentsko delo konkurenca ostalim oblikam zaposlovanja. In to se strinjam z vsemi, ki trdite da to ni dobro (na kateri strani je tisto ne-dobro se sicer mnenja razlikujejo, kolikor sledim). Težko bi temu rekel izkoriščanje študentov (potem lahko govoriš tudi o izkoriščanju minimalne plače, pa še kaj drugega, ali pač ne?). Še vedno pa ne sledim, zakaj je študentom sploh v interesu delat? Mislim, ali ni dovolj štipendij ali kaj? Zakaj je nekomu v interesu obesit šolo na klin in it delat, kakor praviš? Ter zakaj ga je šola pripravljena gledat ob tem? Saj vem, sem butast, pa ne spremljam itd.
Zakaj nam je v interesu delat? Komu je SPLOH v interesu delat...mislim...ZAKAJ?! A ti to resno?!?! Kdo bo plačal položnice za mobitel? Mesečno urbano? Bone? Dodatna izobraževanja? Nove dele za računalnik/nov računalnik? Software? Počitnice (poletne/zimske)? (ostale bolj odrasle obveznosti so iz naštetega izvzete zaradi starosti, ampak se razume, kaj hočem povedati)
Pri teh letih (študentskih letih) začnejo ljudje vodit že bolj kot ne svoj lajf...in to je veeeelik finančni zalogaj, če vse ostane na plečih staršev. Brez študentskega dela se ne bi izšlo. Da bi pa zaradi ljudi, ki izkoriščajo sistem za n-let zavrgel socialno življenje...pa, kaj si nor? Zdaj, da bi rekel, da mi je vseeno, ker sem tako ali tako pri koncu študija, mi ni, ker nisem hinavec. Moji zanamci bodo čutili moje odločitve...in sem za njihovo dobro/nedobro odgovoren. Če se mi šteje študentsko delo za upokojitev, potem bi se mi morala ta leta odštevati od uradne starosti za upokojitev - edino pravilno. Tako, da sem absolutno proti zakonu v tej obliki.
Raje naj postavijo varovalke pri transakcijah podjetij, da se ne bo moglo tako švinglat z denarjem, da naredijo vse transakcije transparentne, ostale ljudi pa pustijo pri miru. Imamo računalnike, internet podatkovne baze itd. ...naj se AJPES malo spravi k sebi in naredijo kak pameten paperless sistem. Najbolj odgovorni za kretenske zakone (poleg teh, ki jih spišejo), so ljudje, ki v podjetjih kradejo denar (ergo direktorji in finančniki). Zaradi njih so težave tako v počutju delavcev kot pri zaposlovanju ljudi. No...o kvaliteti kadra bi se dalo pogovarjat, ampak, ko potegneš črto, riba smrdi pri glavi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Grey ()
Karaya 52 ::
Hm, malo delo, Slovenija je kot pnevmatika za časa Jugoslavije, razpada po vsem obodu in namesto menjave za novo, se jo popravlja, flika na fliko. Zakaj se je ne menja, hja, razlogov je kup, navječji delež za trenutno stanje pa nosijo ideološki konvertiti in"konvretiti", ki gospodarstvo poznajo samo iz socioloških bukev, so goreči podporniki rdečih prerokov zato se tej miselnosti zlepa ne bodo odpovedali, dialog zato nima smisla.
Po dveh tisočteljih te besede odlično opišejo problematiko minljivosti rdeče anarhije, bolj preprosto se to ne da povedati.
Sklicujoč se na očeta liberalnega kapitalizma, Adama Smitha, ter ameriškega protestantizma, ki je njegovo idejo ponotranjilo vse do ponovnega vzpona v osemdestih z glavnim protagonistom Miltonom Friedmanom, ter od bostonske čajanke vse do padca Železne zavese, se zavedamo, da je ekonomska svoboda temeljna svoboščina, ki edina zagotavlja posamezniku uresničitev ambicij.
Tabulo raso je potrebno ponovno uvesti na ekonomskem področju. Staro pravila, ki so samo še sama sebi namen, je potrebno poslati v arhive in postaviti dekalog novi dobi. Ne potrebujemo malega dela, socialne kapice, minimalne plače, tisoč in enih dodatkov, brutalnega davčnega sistema, svetih javnih servisov, prerazporejanja zaslužkov, neto bruto metodologije, državnega intervencionizma, državnih monopolov, nadzora brez konca in kraja, zaposlitve za določen, nedoločen čas, ideologije samoupravljanja, ki ji je rok uporabe že zdavnaj potekel. Nič od naštetega. Vse to se nadomesti z elegantnim členom, preprostim in pravičnim do vseh: vsi zaslužki so obdavčeni z x%.
Nihče ne odtrga krpe od nove obleke in jo našije na staro, sicer bo novo raztrgal, s staro obleko pa se krpa z nove ne bo ujemala. Tudi novega vina nihče ne vliva v stare mehove, sicer bo novo vino stare mehove razgnalo in se razlilo, mehovi pa bodo uničeni; pač pa se mora novo vino vlivati v nove mehove. Nihče, ki je pil staro vino, noče novega, ampak pravi: "Staro je dobro."
Lk 5,33-39
Po dveh tisočteljih te besede odlično opišejo problematiko minljivosti rdeče anarhije, bolj preprosto se to ne da povedati.
Sklicujoč se na očeta liberalnega kapitalizma, Adama Smitha, ter ameriškega protestantizma, ki je njegovo idejo ponotranjilo vse do ponovnega vzpona v osemdestih z glavnim protagonistom Miltonom Friedmanom, ter od bostonske čajanke vse do padca Železne zavese, se zavedamo, da je ekonomska svoboda temeljna svoboščina, ki edina zagotavlja posamezniku uresničitev ambicij.
Tabulo raso je potrebno ponovno uvesti na ekonomskem področju. Staro pravila, ki so samo še sama sebi namen, je potrebno poslati v arhive in postaviti dekalog novi dobi. Ne potrebujemo malega dela, socialne kapice, minimalne plače, tisoč in enih dodatkov, brutalnega davčnega sistema, svetih javnih servisov, prerazporejanja zaslužkov, neto bruto metodologije, državnega intervencionizma, državnih monopolov, nadzora brez konca in kraja, zaposlitve za določen, nedoločen čas, ideologije samoupravljanja, ki ji je rok uporabe že zdavnaj potekel. Nič od naštetega. Vse to se nadomesti z elegantnim členom, preprostim in pravičnim do vseh: vsi zaslužki so obdavčeni z x%.
Namesto, da izsilijo podjetje, da plača si izmislijo rizični sklad katerega sami polnimo. Tak, da si boš del tega sam plačal iz drugih del. Toliko o njihovi skrbi. Tam, kjer bi morali pobrat denar pa jih ne zanima, ker je pretežko, lažje je vzet tistim, ko itak nimajo.Od kje pa misliš, da so servisi sedaj prejemali denar za zalaganje napotnic? Za sklad gre tako ali tako le 1%.
Ni bilo tako mišljeno. Koliko delavcem so podjetja dolžna denar? Koliko podizvajalcev ni dobilo plačil za razna dela? Država dobesedno omogoča krajo denarja, potem pa namesto, da vzame tem, jemlje tistim, ki itak že preveč delajo za tak malo denarja In to je način na kateri ta država funkcionira, noče reševat težkih problemov, ampak male in preproste.
MisterR ::
Kdor govori o 3/4 ne razdeljenih kadrovskih štipendijah se je malo zmotil.
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za pedagoško smer (profesor/učitelj/prevajalec)?
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za ITK (ne računalništvo ali elektrotehnika)?
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za ekonomsko-poslovno smer?
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za za gradbenega inženirja ?
Republiška štipendija je larifari, ker se v dohodke šteje tudi znesek, ki si ga prejel preko študentskega dela(ki pa si ga zapravil za stanovanje+stroške, telefon, hrano,oblačila, telefon,gajbo piva).
Malo delo kot tako me ne moti, ampak me motijo luknje oz. omejitve ki so nepremišljeno postavljene.
Minimalna urna postavka je 3.5€ (OK, lahko bi bila 4)
Maksimalna urna postavka je 8€ (NOT OK) - kdo ti bo nosil pohištvo v 5. nadstropje brez dvigala za tak denar? Štihal na vrtu? Eni pravijo da si pač napišeš več ur, WRONG(beri spodaj)!
Maksimalno ur/leto: 726 - kaj če si plačan po projektu? Kako boš to razdelil? Dobiček/8 = st.ur? Hja, pa lahko hitro presežeš tistih 726 ur.
Vprašanje, 726 ur je omejeno na kolendarsko leto(januar-december) ali na šolsko leto(september-junij)?
Maksimalni znesek, ki ga delavec preko malega dela dobi je cca 5800€/leto kar znese cca 480€/mesec in ta znesek izboljšuje kaj? Poznam nekatere ki za nedelo dobijo več ampak malo delo tega področja ne ureja in spet bodo ljudje raje doma kot pa da bi delali za tak znesek. Seveda je v tem znesku upoštevana najvišja urna postavka 8€.
726 ur letno znese 60 ur na mesec, kar je manj kot pa nanese študentu, če dela samo ob vikendih 8ur.
Kot drugo pa me zanima, ali je malo delo še zmeraj ugodnejše od S.P.? Zanimajo me stroški (lahko na konkretnem primeru) za delodajalca in izvajalca.
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za pedagoško smer (profesor/učitelj/prevajalec)?
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za ITK (ne računalništvo ali elektrotehnika)?
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za ekonomsko-poslovno smer?
Kje dobiš kadrovsko štipendijo za za gradbenega inženirja ?
Republiška štipendija je larifari, ker se v dohodke šteje tudi znesek, ki si ga prejel preko študentskega dela(ki pa si ga zapravil za stanovanje+stroške, telefon, hrano,oblačila, telefon,gajbo piva).
Malo delo kot tako me ne moti, ampak me motijo luknje oz. omejitve ki so nepremišljeno postavljene.
Minimalna urna postavka je 3.5€ (OK, lahko bi bila 4)
Maksimalna urna postavka je 8€ (NOT OK) - kdo ti bo nosil pohištvo v 5. nadstropje brez dvigala za tak denar? Štihal na vrtu? Eni pravijo da si pač napišeš več ur, WRONG(beri spodaj)!
Maksimalno ur/leto: 726 - kaj če si plačan po projektu? Kako boš to razdelil? Dobiček/8 = st.ur? Hja, pa lahko hitro presežeš tistih 726 ur.
Vprašanje, 726 ur je omejeno na kolendarsko leto(januar-december) ali na šolsko leto(september-junij)?
Maksimalni znesek, ki ga delavec preko malega dela dobi je cca 5800€/leto kar znese cca 480€/mesec in ta znesek izboljšuje kaj? Poznam nekatere ki za nedelo dobijo več ampak malo delo tega področja ne ureja in spet bodo ljudje raje doma kot pa da bi delali za tak znesek. Seveda je v tem znesku upoštevana najvišja urna postavka 8€.
726 ur letno znese 60 ur na mesec, kar je manj kot pa nanese študentu, če dela samo ob vikendih 8ur.
Kot drugo pa me zanima, ali je malo delo še zmeraj ugodnejše od S.P.? Zanimajo me stroški (lahko na konkretnem primeru) za delodajalca in izvajalca.
bluefish ::
To je problem, ki s predlogom zakona ni povezan.Namesto, da izsilijo podjetje, da plača si izmislijo rizični sklad katerega sami polnimo. Tak, da si boš del tega sam plačal iz drugih del. Toliko o njihovi skrbi. Tam, kjer bi morali pobrat denar pa jih ne zanima, ker je pretežko, lažje je vzet tistim, ko itak nimajo.Od kje pa misliš, da so servisi sedaj prejemali denar za zalaganje napotnic? Za sklad gre tako ali tako le 1%.
Ni bilo tako mišljeno. Koliko delavcem so podjetja dolžna denar? Koliko podizvajalcev ni dobilo plačil za razna dela? Država dobesedno omogoča krajo denarja, potem pa namesto, da vzame tem, jemlje tistim, ki itak že preveč delajo za tak malo denarja In to je način na kateri ta država funkcionira, noče reševat težkih problemov, ampak male in preproste.
Še vedno pa ne sledim, zakaj je študentom sploh v interesu delat? Mislim, ali ni dovolj štipendij ali kaj? Zakaj je nekomu v interesu obesit šolo na klin in it delat, kakor praviš? Ter zakaj ga je šola pripravljena gledat ob tem? Saj vem, sem butast, pa ne spremljam itd..
Kot sem že večkrat napisal ni glavni problem študentskega dela tu kjer se ga prikazuje ampak ima veliko korenin, katere so zelo zapletene in se jih država noče lotit. Prvi problem je, da je PREVEČ študentov, to pa je zato, ker se fakultete financira glede na število študentov, in zato tudi pada kvaliteta fakultet in znanje študentov, saj so fakultete dobesedno prisiljene spuščat študente naprej, da ohrani dovolj veliko število, da lahko preživi. To je tudi eden izmed razlogov za bolonjo, da postane faks srednja šola, da jih čimveč konča, čeprav niso sposobni niti približno. Če to odpraviš, se pravi, zmanjšaš število študentov, zmanjka študentov, ki bi delali študentska dela in takrat ne rabiš tak bednih zakonov pisat.
Štipendije so ja, v teoriji, za dobit republiško moreš bit skorajda klošar, pa še takrat ti dajo 100e. Jaz sem v zadnjem letniku faksa, z max dodatkov za prevoz, max dodatkom za uspeh in procenti za letnik prilezel do 300e, do takrat sem imel 200-250e. Zdaj pa si glede na življenjske stroške izračunaj kako lahko s tem preživiš.
To je problem, ki s predlogom zakona ni povezan.Namesto, da izsilijo podjetje, da plača si izmislijo rizični sklad katerega sami polnimo. Tak, da si boš del tega sam plačal iz drugih del. Toliko o njihovi skrbi. Tam, kjer bi morali pobrat denar pa jih ne zanima, ker je pretežko, lažje je vzet tistim, ko itak nimajo.Od kje pa misliš, da so servisi sedaj prejemali denar za zalaganje napotnic? Za sklad gre tako ali tako le 1%.
Seveda ni in nikoli ne bo dokler gledajo samo 1 korak naprej. Glavnih problemov ne rešujejo, ampak samo jemljejo, kjer se da najlažje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pirlo ()
thramos ::
Ok, zgleda bo treba prebrati posodobljeno verzijo.
edit
Torej je še zmeraj omejeno, ali jaz gledam star dokument?
link
edit
(3) Bruto urna postavka upravičenca za opravljeno uro malega dela ne sme biti nižja od 4,00 eurov, bruto dohodek za opravljeno malo delo pa v seštevku v koledarskem letu ne sme presegati 6.000 eurov. Višina bruto urne postavke in višina bruto dohodka za opravljeno malo delo, se usklajuje z rastjo minimalne plače v Republiki Sloveniji, kot jo določa zakon, ki ureja minimalno plačo.
Torej je še zmeraj omejeno, ali jaz gledam star dokument?
link
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()
Torej je urna postavka še zmeraj omejena, ampak na drug način hehe.
Katastrofa...
Katastrofa...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()
Glede na vse omejitve v zakonu in obširno skupino ljudi, ki lahko opravljajo "malo delo" bo po mojem mnenju priti do malega dela kar podvig (če se bo zakon dosledno izvajal seveda).
Mogoče obstaja kaka študija koliko ur študenteskega dela se opravi letno v Slo in kaka projekcija v koliko ur "malega dela" naj bi se to prelevilo?
Če tako na pamet nekaj zmečemo skupaj:
- upravičencev za malo delo = vsaj 4* št. študentov
- omejitve glede št. ur na leto oz. mesec tudi zmanjša skupno št. ur
- strožje omejitve glede razmerja "mali delavec"/redno zaposleni
...
Če potegnemo črto po vašem mnenju, koliko se bodo zmanjšala možnosti študenta, da dobi malo delo napram sedanje študentsko delo (5x, 6x...)?
Mogoče obstaja kaka študija koliko ur študenteskega dela se opravi letno v Slo in kaka projekcija v koliko ur "malega dela" naj bi se to prelevilo?
...
Če potegnemo črto po vašem mnenju, koliko se bodo zmanjšala možnosti študenta, da dobi malo delo napram sedanje študentsko delo (5x, 6x...)?
Glede na vse omejitve v zakonu in obširno skupino ljudi, ki lahko opravljajo "malo delo" bo po mojem mnenju priti do malega dela kar podvig (če se bo zakon dosledno izvajal seveda).
...
Tukaj se vse zaključi. In res, če je že sedaj tako da so ljudje raje na sociali kot pa da bi delali zakaj bi z malim delom bilo kaj drugače?
Nekdo mi naj napiše na podlagi česa se bo zvišalo število redno zaposlenih (torej ne preko malega dela!)
Lonsarg ::
kpkp, ne pozabi upoštevah, da bi z uveljavitvijo malega dela kar konkreten del študentov z statusom ta status skenslala, ker so ti ljudje v bistvu nezaposleni, ampak zaradi anomalije prisiljeni v rihtanje statusa.
In delodajalci teh ljudi bodo v veliki večini prisiljeni te ljudi zaposlit, zaradi omejitev malega dela. In sicer bom ugibal, ampak ti ljudje lahko predstavljajo tudi polovico trenutnih opravljenih ur preko napotnic. Torej iz te skupine bo recimo pol manj iskalcev.
Neto bo seveda upravičencev več, ponudbe pa manj, tak da zmanjšala se možnost zihr bo, sam ne toliko, kot na prvi pogled izgleda.
In delodajalci teh ljudi bodo v veliki večini prisiljeni te ljudi zaposlit, zaradi omejitev malega dela. In sicer bom ugibal, ampak ti ljudje lahko predstavljajo tudi polovico trenutnih opravljenih ur preko napotnic. Torej iz te skupine bo recimo pol manj iskalcev.
Neto bo seveda upravičencev več, ponudbe pa manj, tak da zmanjšala se možnost zihr bo, sam ne toliko, kot na prvi pogled izgleda.
In kaj te pri tem moti?
To je cela poanta. Zato se pa reče MALO delo - če hočeš zaslužiti več, se zaposliš redno kot vsi ostali delavci. Kaj ti ni všeč?
To je cela poanta. Zato se pa reče MALO delo - če hočeš zaslužiti več, se zaposliš redno kot vsi ostali delavci. Kaj ti ni všeč?
Azgard, delno imaš prav, je pa tudi res da je redni delavec dražji, tako da si bo podjetje (razen če mu gre super) težko privoščilo zamenjati enega študenta za enega redno zaposlenega (bolj realno razmerje je 2:1).
Mavrik, meni osebno bi ta zakon prej koristil kot škodil ampak tukaj diskutiramo ali zlivamo vodo na svoj mlin?
Ni problem da hočeš zaslužiti več, problem je ali bo dovolj tistih, ki želijo zaslužiti manj lahko to tudi storilo.
Mavrik, meni osebno bi ta zakon prej koristil kot škodil ampak tukaj diskutiramo ali zlivamo vodo na svoj mlin?
Ni problem da hočeš zaslužiti več, problem je ali bo dovolj tistih, ki želijo zaslužiti manj lahko to tudi storilo.
kpkp, ne, problem je v tem, da delodajalci nočejo zaposlovat ljudi, ker imajo poceni "vpisance", ki delajo prek "študentskega dela".
Torej, izgine tistih 10k "vpisancev" in/ali se jih zaposli. Če podjetju ne gre dovolj dobro, se bo moralo pač bolj potrudit in ustvarit več dodane vrednosti.
Ostali (študenti) študirajo naprej in vsake toliko časa delajo prek malega dela. Če si dovolj dober in če ne študiraš ravno tekstilstva, ne bo problem najdit poletnega dela.
Torej, izgine tistih 10k "vpisancev" in/ali se jih zaposli. Če podjetju ne gre dovolj dobro, se bo moralo pač bolj potrudit in ustvarit več dodane vrednosti.
Ostali (študenti) študirajo naprej in vsake toliko časa delajo prek malega dela. Če si dovolj dober in če ne študiraš ravno tekstilstva, ne bo problem najdit poletnega dela.
In kaj te pri tem moti?
Da eni mislite, da če sedaj nekdo nebo želel nosit pohištva cel dan za 8€ da bodo ljudje najeli selitvene servise in njim plačali, oni ap bodo tako lahko dodali redno zaposlen kader.
Malo morgen.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | popoldanski sp ali napotnicaOddelek: Loža | 2198 (1797) | Mati |
» | Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 41982 (38806) | borisk |
» | Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Problemi človeštva | 95614 (77551) | tx-z |
» | Razbijanje studentov pred parlamentom (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Loža | 134698 (117660) | €uro |
» | Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 23121 (18333) | bluefish |