» »

Študentsko delo -> "malo delo"

Študentsko delo -> "malo delo"

««
3 / 12
»»

djordjevic ::

Bolje eno kot nič. Kot je, denimo, zdaj.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Utk ::

Boljše kot nič. 30 procentov je pa čisto realna obdavčitev. Daleč od tega, da je nizka, je pa usklajena z drugimi načini dela.

BlueRunner ::

V bistvu jih nena niti malo podpiram, razen tisto ko par dni držijo nakazilo denarja, da ga obračajo =) Oni si od mojih nakazil ne morejo odtegniti niti % provizije ali česa drugega, ker ne prekoračim tiste meje (399EUR) na eno nakazilo.

Dejansko izdatno podpiraš študentske servise in študentsko organizacijo, čeprav tega morda ne veš. Podrobonosti o temu kako in v kakšnem znesku to počneš, pa si lahk opogledaš tukaj.

V tvojem primeru se izogneš plačilu dohodnine (od tukaj moja trditev, da goljufaš sistem in si v prekršku), hkrati pa izdatno financiraš t.i. "barabe" v študentski organizaciji. Pri 399EUR jim delodajalec razen tistega denarja, ki ga dobiš ti v roke, plača še 47,88EUR dajatve.

JayKay ::

tak sistem z delom za vse je še najboljši. seveda bi bilo potrebno odpraviti omejitev ur in zneska, seveda spremeniti tudi davčno ureditev. recimo tako kot je v UK. aja pa korenito spremeniti šolski sistem. to so pa že sanje.

vuego ::

Če ne bodo postavili omejitve, niso naredili popolnoma nič.
Kakšna pa je ta omejitev, je pa stvar diskusije.

Willy White ::

T-Majo je izjavil:

vuego je izjavil:

T-Majo je izjavil:

V Sloveniji je že tako malo študentov gledano na celotno prebivalstvo, če se primerjamo z Z državami EU.


A res? Navedi vir. Statistični urad RS pravi drugače - da smo med top 5 v EU po % študentov.



V ponedeljek na je profesor razlagal, da v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami, če gledamo na populacijo ni veliko študentov v primerjavi z razvitimi državami. Izpostavil je Švico, rekel pa je, da se stanje izboljšuje.

Tega NISEM bral na spletu.


T-Majo ne verjemi vsega profesorjem. Hočeš res vedeti kaj v sloveniji primanjkuje? Primanjkuje poceni delovne sile in ravno v to nas država usmerja, da postanemo to. To bi bilo za državo idealno. Samo naštej mi par firm kjer primanjkuje inžinirjev. Poznam SLO firme ki uvažajo ljudi iz Romunije in delajo po 12 ur. To primanjkuje Sloveniji...

JayKay ::

zakaj? V UK ni "študentskega dela". Kot študent delaš pod enakimi davčnimi pogoji kot normalen delavec. Plačaš enako davka in enako prispevkov.

Tarzan ::

BladeRunner, vsa čast. Dobri primeri, napisano razumljivo, da bi te tudi v vrtcu razumeli. Žal študentske organizacije že perejo možgane lep čas in z neresnicami podžigajo študente. Brat je dobil dopis, kjer je bilo naštetih kup polresnic in tudi popolnega bluzenja.
Študent, ki poleg dela in študija nima kaj dosti časa za poskus razumevanja tematike bo temu pač slepo verjel.

Čas je, da se zadevo uredi. Malo delo potolče sto problemov na en mah, kot prvo, študentje bodo dobili ven več, kot dobijo zdaj - poleg delovne dobe, tudi večji del od oddelanega, saj le tega sedaj poberejo mrhovinarski študentski servisi in študentske organizacije, kjer se denar pere sto na uro.
Sivega dela bo manj. Delal sem veliko, ko sem bil študent, ampak prav povsod sem videl 50+ letne "študente", ki so delali na napotnice znancev, neznancev, žlahte,... Taki patroni bodo sedaj brez najmanjše težave dobili svojo "malo napotnico" in delali. Poleg uvedbe malega dela se naj ostro nastopi še proti delu na črno in smo na konju. Kdo ti brani, da za višji standard ne oddelaš po šihtu še nekaj ur malega dela. Nihče, se ti pa to definitivno bo poznalo na koncu. Upokojenci, ki še niso za v dementni oddelek - zakaj ne bi, če ima kdo željo, namesto na črno, oddelali nekaj malega dela?

Zadeva je ultimativna. Redko kateri zakon nosi toliko plusov in tako malo minusov. Treba je samo gledati s svojim parom oči in ne skozi očala, ki ti jih natakne študentski servis ali ŠOU. Če se gre študentom za lasten interes, potem bi morali zadevo zgrabiti z obema rokama. Razen če si študent pri koritu. Potem pa najbolje da še naprej hujskaš kolege in da greste čim prej na cesto. Če bo šlo po sreči vas odplaknejo z novim vodnim topom. :)

darkolord ::

Kaj ti pa koristi delovna doba? Oziroma, kaj bo koristila tistim, ki s(m)o zdaj študentje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BlaY0 ::

Saj ti je ni treba uveljavljati če je nočeš...

lexios ::

Nič, če gre verjet trendom... Škodi, pa tudi ne, ne?

Pa vseeno, treba je zje... ŠOS/ŠOU mafijo, vse kar rabimo je zakon, ki to ukini ali "ukini", obstajajo alternative! In zakon, ki uravnovesi konkurenčnost na trgu dela... In točno to ta zakon je, le še kakšni popravki in ustrezno izvajanje...

No, pol sicer manjkajo še regulative glede dela na črno, plačilne discipline in tuje delovne sile itd!;)

djordjevic ::

Vsaka čast, Tarzan. Res lepo napisano.
No grave is deep enough to keep us in chains.

darkolord ::

Škodi ne samo po sebi, ampak če je na račun ostalega (češ, "manj boste lahko delali oz. manj zaslužili kot sedaj, ampak boste imeli delovno dobo"), ne hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BlaY0 ::

darkolord: Pa daj že nehaj s tem služenjem... saj boš imel priložnost še služiti, ti garantiram!

Če je kdo danes gledal poročila, je lahko videl v prispevku o malem delu kako je par 30 letnih "študentov" protestiralo. In to je realna slika današnjega slovenskega "študentovstva".

lexios ::

To so detajli, ki se jih da še doreči! Poleg tega pa ti glede tega, da boš delal manj, pomojem ni potrebno skrbeti, če želiš delasti, se luknja v sistemu vedno najde! Problem je, ko si na račun tvojega dela nekdo baše žepe in od tega ti ne odneseš popolnoma nič! Sicer dvomim, da bodo štipendijo in mesto v št. domu po novem lahko dobili vsi, nedvomno pa tak zakon dopušča precej več možnosti za izboljšave na tem področju! Na dolgi rok, v primeru manjših popravkov je ta zakon celo presežek te vlade!;)

BlaY0 ::

No, sigurno štipendije ne bodo višje in jih ne bo več kar čez noč... ampak dajmo vsaj enkrat pogledat malo dlje kot eno leto naprej.

Tarzan ::

darkolord, si pomislil, da bi odprl popoldanski s.p. in služil še več?
Neverjetno je, kako enostaven je izgleda postal študij, da se ga opravlja z levo roko, brez učenja, kar med vsakodnevnim 8 urnim delovnikom. Sam sem hkrati delal in študiral in lahko rečem, da ena od teh dveh stvari trpi. Zahtevnejši ko je študij, težje je zraven opravljati še šiht.

Raje ne pomislim, kakšen je študent, ki nikoli nima prostega časa, da bi s kolegi skočil na pivo. Brrr, raje niti ne pomislim.

Glede stavka, da študentje morate delati, če ne gre študij adijo - mogoče to do neke mere še drži. Treba je spustiti cene stanovanj in povečati količino študentskih postelj v območjih, kjer imamo univerze. Tu je krivda tudi na požrešnosti študentskih organizacij, ki se valjajo v denarju, ki do študentov, katerim je namenjen, nikoli ne pride. Če mene kdo vpraša, denarja je toliko, da je lahko študentska prehrana tudi zastonj, pa še kako naselje se bo hkrati zgradilo, samo nadzor je treba imeti nad sredstvi, ki se tu obračajo.

lexios ::

Točno tko! Problem vidim le še v omejitvah kot so omejitev malega dela na višino, ki je na meji, da bi lahko vzpodbujala "denar na roko" in cca. 30% obdavčitvi? V kateri je zajeto tudi zavarovanje? Kot študentu do 26. leta pa mi popolnoma zadostuje zavarovanje preko staršev, že vidim spremebe (na dolgi rok) tudi glede zdravstva!;)

JayKay ::

mislim, zakaj zudi omejitev urne postavke navzgor? Kot, da nobeno delo ne bi bilo vredno več kot 8 evrov bruto. Treba bo še malo urediti zakon.

lexios ::

Neka omejitev je smiselna, je pa 8 eur bruto mogoče prenizko zastavljeno; sicer se bodo dogajale mahinacije v smismlu postavke 300 EUR/uro, kjer se bo prek študentskega dela zopet zgolj pral denar in nismo nardili nič!

JayKay ::

Primer učinkovitega zakona:
Delo omogočite vsem - malo delo
Obdačitev se prenese na delavca, postavi se meja do katere nisi obdavčen (letno) in ne plačaš prispevkov (mesečno obračunavanje).
Zakonsko določena minimalna bruto urna postavka, maximalna ni potrebna saj ti/prejenik/delavec plačaš davek.
Potrebna sprememba davčne politike.

fosil ::

Tukaj gre za malo delo. Ne za neka visoko strokovna dela
Če si strokovnjak in lahko računaš po 20 EUR na uro, potem odpri s.p.

Je pa omejitev vsekakor potrebna ker drugače je nesmiselna tudi omejitev ur.
Ker drugače na napotnico namesto 10ur po 5 EUR enostavno napišeš 1 ura po 50 EUR.
Tako je!

BlaY0 ::

Jay: Za malo delo je pomembna max. postavka. Ravno z max. omejitvijo definiraš malo delo. Kar je več je že "veliko" delo in si lepo odpreš popoldanski s.p. če ga želiš opravljati.

fosil: Zakaj prepisuješ od mene?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

guest #44 ::

^ To!

Plus, kakšna zabitost pa je to da lahko delaš največ 14 ur na teden? Jz mam trenutno delo ki zahteva 4 dni na teden po 8 ur...ampak traja kvečjemu 2 meseca.
Naj rečejo "N ur na leto" in ti jih pač potrošiš kakorkoli ti paše, ali enakomerno ali takoj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

lexios ::

Regulacijo, kjer se z davki regulira višino prejemkov št. dela že imamo, vemo kako se jo zaobide, z 2 napotnicama!

Popolen preobrat sistema pa predolg traja, izven mandata te vlade najbrž, če drugače ne po učinkih, plus nikomur ni v interesu spreminjat celotnega sistem, v parlamentu zadeva pade, kljub temu, da bi bilo smiselno...

Bi pa bilo smisleno premislit glede višine omejitve in predvsem višine davka in zdravstvenega zavarovanja, za študente do 26. l., z zavarovanjem pri starših, je % lahko manjši, fer!;)

BlaY0 ::

jverne: Se boš pač zmenil da ti izplačajo zadevo v 6 obrokih v pol leta.

fosil ::

Vidim da mnogi študentje, ki naj bi predstavljali najbolj inteligenten del populacije ne znajo brat. To že veliko pove o njih.

Torej za študente ne velja tedenska omejitev 14 ur, ampak letna omejitev 728 ur.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

black ice ::

bond007 je izjavil:

Če si še malo zadeve prilagodiš in se dogovoriš za 7€/uro, lahko dobiš letno 3,5K čistega vn, okoli 1,5K pa pač plačaš davka... Glede na to, da mi je zdej SŠ vzel 17%, teh 30% niti tako hudo (če spustijo na 20-25%, pa bom v celoti zadovoljen).

Najvišja možna urna postavka bo 6€ (videno na 24kur), 728 ur ~ 36 delovnih dni ~ < 2 delovna meseca. Koliko € mesečno že stane "študentski" s.p.? 130 + računovodstvo?

JayKay ::

recimo v povprečju ang. študent dela 15 ur tedensko. To znesek 780 ur. preveč.
@fosil: zakaj bi moral odpirat s.p če bi lahko po normalni poti delal večje število ur.
Zato pa pravim, spremenit davčno politiko še zraven.
Recimo:
do 600e bruto mesečno ne plačaš ne davka ne prispevka (600 postane potem neto), preko tega zneska pa plačaš 20% davka na višek in 11% prispevkov. Če letno ne zaslužiš več kot 7200e, se ti preveč plačan davek vrne, v nasprotnem primeru pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

fosil ::

To je zakon o MALEM delu.
Ne redna zaposlitev.
Ne visoko strokovno delo.

In ta zakon ne velja samo za študente, ampak tudi za brezposelne in upokojence.
Torej določene omejitve morajo bit. Drugače se bo zadeva izrodila in bodo na koncu vsi delal po malem delu namesto da bi dobili redno zaposlitev.

Najvišja možna urna postavka bo 6€ (videno na 24kur)

Najvišja urna postavka bo 8. Kuram pač ni za verjet vsega.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

JayKay ::

Če pa pride do tega, zakaj bi bilo to slabo?
Zato pa je potrebno tudi nujno spremeniti davčno politiko. Pol pa razlike med tem t.i malim delom in redno zaposlitvijo ne bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

darkolord ::

Mimogrede, imaš lahko Zoisovo štipendijo, če imaš s.p.?

Icematxyz ::

To je "backdoor" k bolj fleksibilnem trgu dela. Ne verjamem pa da bo zaredi tega manj dela na črnem trgu. Preveč restriktivna zadeva. Se vam ne zdi?

Všeč mi je enostavnost načeloma. Ampak dvomim da brezposelni, študent in upokojenec res lahko dolgoročno sobivajo v tej kategorizaciji dela.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

fosil> Vidim da mnogi študentje, ki naj bi predstavljali najbolj inteligenten del populacije ne znajo brat. To že veliko pove o njih.

Dvomim da so študentje, verjetno 23 letniki s statusom dijaka ali študenta na kakšni šnelkurz fakulteti. Samo še enoten register vpisov na univerze pa smo korak bližje k normalizaciji razmer v visokem šolstvu. Študentski klubi se naj po novem financirajo s članarinami, upam da bodo ostale družbene skupine pozorne na denar ki se namenja "nam" študentom. Verjetno nas čakajo študentske demonstracije, FDVjevci se bodo spet metali v bazen pred faksom, ŠOS bo vabil večne študente tujih držav itd.

Matako ::

T-Majo je izjavil:

In še nekaj: kdo bo mene zaposlil za 14ur na teden? KDO?


Očitno boš moral konkurirati na običajnem trgu dela EDIT
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

w00tnes ::

Kjer te pa ne bojo vzeli, ker zaradi obveznosti na faksu ne sfolgas 40urnega delavnika ampak kvecemu 30urnega... :)

Matako ::

Willy White je izjavil:

Pa lahko rečem da delam 8 ur na teden vsak dan + cel vikend sobota in nedelja.


Odpri s.p. Če si dober, ti ne bo problem obdržati posla.
/\/\.K.

BlueRunner ::

w00tnes je izjavil:

Kjer te pa ne bojo vzeli, ker zaradi obveznosti na faksu ne sfolgas 40urnega delavnika ampak kvecemu 30urnega... :)

Tam, kjer potrebujejo manj kot 40 ur/teden bodo tudi sami razmišljali kako dobiti in plačati človeka za 30 ur in mu ne pustiti "brezplačnih" 10 ur tedensko.

Že večkrat omenjen s.p., podjemne in avtorske pogodbe so sedaj vse v igri. Za tiste seveda, ki imajo potrebe, ki presegajo pomen in namen majhnega dela.

lexios ::

Spoštovani gospe in gospodje, spoštovani gospod predsednik, spoštovane gospe in gospodje poslanci, gospod nadškof, vaša eminenca, spoštovani gospod minister Svetlik!

Predlagamo, da v teh težkih kriznih časih, časih diskriminacije istospolno usmerjenih, ob sprejemanju reform družinske zakonodaje, javne uprave in trga dela, navsezadnje premislimo tudi o diskriminaciji do poslancev in poslank, ministrov, ki so zaključili svojo funkcijo! Menimo, da je z zakonom omogočeno denarno nadomestilo za časa brezposelnosti, v trenutni obliki in višini, diskriminatorno (do poslancev samih!), nepotrebno in v težkih kriznih časih, predvsem v breme javno-finančnemu proračunu! Zakon o "malem delu" brezposelnim ali upokojenim poslancem, poslankam in ministrom navsezadnje omogoča delo in pridobivanje izkušenj na trgu dela ter jih postavlja v enakovreden položaj z brezposelnimi! Predlagamo, da v dobrem duhu ponovno premisli/mo(te) o omejitvi diskriminatornega finančnega nadomestila nekdanjim poslancem in poslankam...

overlord_tm ::

darkolord je izjavil:

Mimogrede, imaš lahko Zoisovo štipendijo, če imaš s.p.?


Ne ... dokaj bedno.

strictom ::

14 ur na teden? 340EUR na mesec? Od kje jim takšne bedne omejitve?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

samek ::

Ja, sam kaj pa poleti ko ni faksa/šole bo tud omejitev 14ur/teden? To je pa res butasto.
/dev/null

djordjevic ::

Kakšen študij. Eni bi morali očitno v osnovno šolo, da se naučite bralnega razumevanja.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Adrijan0 ::

Zanimivo kako nekateri podpirajo to reformo, ko so pa sami lahko delali preko študenta. V tistem trenutku bi se jim verjetno malo mešalo.

Glede obdaučitve. Poleg 30% je še dohodnina. Se zavedate kaj to nekaterim doprinese? Točno to, da ne dobijo štipendije, če so ravno na meji. Se pravi morajo izbirati med mižerno štipendijo in delom. Pa vlada obljublja višje štipendije že nekaj let. Nevem kolko zdej to use znaša, ampak kot slišim, se štipendije niso nič dvignile. Na koncu je pač nemogoče za marsi koga, da študira, če ima le štipendijo.

Še to. Kdo bo študenta npr plačal več kot 4eur na uro bruto? Na koncu bo imel čistega denarja 1,5eur na uro, kar je res super.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

djordjevic ::

A, daj. Ne bluzi, no. Da se niso štipendije nič povečale? V času srednje šole in študija sem imel Zoisovo štipendijo, ki se je konstantno povečevala. Začel sem pri 18k bivših SIT in končal pri 50k na faksu (pa nisem imel ravno najvišjega povprečja). Kolikor sem na hitro preletel pogoje za pridobitev Zoisove, je videti, da je štipendija za, denimo, moj primer, hitro pri 250-300 evrih. Poleg tega pa je po mojem vedenju v predlagani 29,5-odstotni obremenitvi dohodka upoštevana tudi obdavčitev, ne le prispevki.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Adrijan0 ::

djordjevic, v nasprotnem primeru pa to ni uredu. Drugače pa še pomislite na to, da bi lahko prišlo tudi do odpuščanj in bi podjetja kar se da izkoriščala malo delo zato, da bi imela zaposlene na delovnem mestu le ob potrebi.

djordjevic, nevem koliko znašajo štipendije, vem le, da če je štipendija 200eur, je to za prevoz, pa še za par bonov. Vse ostalo pa naj tistim, ki že sedaj teško študirajo krije kdo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

zee ::

če je štipendija 200eur, je to za prevoz, pa še za par bonov.


Ce jes vsak dan v "fancy" restavracijah, potem ze.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

djordjevic ::

Halo, univerze rasejo kot gobe po dežju. Praktično v vsakem mestu jih že imaš. Vsa 'privlačnejša' področja lahko po novem študiraš ali v MB ali v LJ. V vsakem primeru ti je eno bliže. Se pač odločiš v primeru, da ti starši res ne morejo primakniti niti ficka. Za kaj pa misliš, da smo mi porabili tistih 200 EUR? Za kredit za avto? Lepo te prosim. Sicer pa, kolegici starši niso dali več kot 30 evrov na mesec (skrhani odnosi pa to), imela pa je Zoisovo štipendijo. Guess what? Mislim, da je še danes v LJ, kjer je najbrž tudi že doštudirala. Nihče ne pravi, da je študentsko stanje rožnato, samo ne mi sanjat o neki hudi revščini.
No grave is deep enough to keep us in chains.

zee ::

Se povsem strinjam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Adrijan0 ::

Kaj pa če si od lj 130 in od mb 250 haha. Mislim, zee in ti djordjevic, kolko sta na napotnice delala?
««
3 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615570 (12070) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712973 (11592) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466198343 (169707) Mipe
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738468 (35292) borisk
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321727 (16939) bluefish

Več podobnih tem