» »

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE

Karaya 52 ::

darklord> Ampak bo imel ta absolvent status študenta le še kratek čas, potem bosta na enakem.

Vpisal se bo na drug visokošolski zavod.

darklord> Seveda je pa ta "zeleni diplomant" tudi bil absolvent in imel enako možnost delat prek študenta

Govorimo o pridnem študentu ki redno opravlja študijske obveznosti in za delo ni imel časa ali o večnem študentu, ki je eno leto potoval po Evropi, pavziral za računalnikom, dve leti pa delal? Želimo si prvih, nočemo drugih in to je bistveno.

A. Smith ::


Potem pa diplomira in nenadoma ugotovi, da se mu delovna doba ni štela, da delodajalec ne rabi upoštevati delovnih izkušenj in ga lahko da še za pol leta ali celo leto na pripravništvo z 80% plače in, da ima morda celo težave pri iskanju dela, ker je predrag - saj so študentje preprosto cenejši. A glej ga zlomka, on pa več ni študent.

Temu se reče pluvanje v lastno skledo. Zdi se ti fino, dokler je ne dobiš nazaj pred nos in ti nekdo reče, sedaj pa to še pojej.


Bravo!

Diplomanti v sloveniji težko pridejo do zaposlitve, ker je podjetij, ki potrebujejo visoko šolano delovno silo, skrajno malo. Tujim podjetjem pa tudi na kraj pameti ne pade, da bi pri nas ustanovila podružnico - ker je delo pri nas do skrajnosti obdavčeno in smo kot delovna sila nekonkurenčni.

Zato predlagam, da študentje ob naslednjih demonstracijah - namesto ugodnosti pri študiju, ki državo stanejo - zahtevajo zmanjšanje davkov!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

jernejl ::

Raje kakor da se razmišlja o ukinitvi štud. dela naj se razmisli o tem, zakaj je ta oblika tako množično izkoriščana in kaj je narobe z običajnim trgom dela. Redna zaposlitev je premalo fleksibilna, delavec preveč zaščiten. Trenutna pokojninska blagajna je neumnost za mlade. Naj popravijo te napake in študentsko delo bo izginilo samo od sebe, ker ne bo več zanimivo.
Prav tako morajo popraviti obstoječo zakonodajo, ki ureja pravice študentov. Namreč če bi se že študent želel zaradi občasnega dela zaposliti ali odpreti s.p., mu preneha pravica do štipendije, štud. doma, bonov, pa morda še česa. Tako za finančno šibkega študenta, ki mora delati, da si lahko privošči študij, študentsko delo ostaja edina alternativa.

Glede na to, da bo študentu tekla delovna doba pa nima sploh kaj razmišljati, glede tega slabše kot je, ne more biti.

Ja če bo študentu tekla delovna doba bo (pri takšni pokojninski blagajni, kot jo imamo danes) to zanj slabše, ker so prispevki iz tega naslova stran vržen denar. Pokojninska blagajna je dolgoročno nevzdržna (ampak to današnjim politikom ni mar, ker čez 40 let ne bodo več na oblasti). Zato se mladi tem prispevkom izogibajo. Naj naredijo ta sistem privlačen tudi za mlade, tako da bodo želeli biti del sistema in ne, da se ga bodo skušali na vsak način izogibati.

Urejanje študentskega dela pa služi ravno temu, da se bo vsaj poskusilo ukiniti to skrajno (tudi do študentov) nepošteno obliko izkoriščanja pod pretvezo zagotavljanja socialnih korektivov.

To delo je nepošteno do tistih, ki bi radi pluli v toplem zavetju socializma. Ker gre za zelo svobodno, free-market obliko dela. Nesposobni se pustijo izkoriščati (kar je njihov problem), sposobni pa lahko tudi preko študentskega dela zelo dobro zaslužijo in si izborijo odlične delovne pogoje.
Če je pa nekdo izšolan prodajalec megle (in teh ni malo), mu pa seveda paše, da živi od socialnih transferjev na zavodu za zaposlovanje, da mu je z zakonom zagotovljena minimalna plača (ki je višja od tržne), da bo iz pokojninske blagajne prejemal mnogo več, kot je vanjo vplačal, na račun drugih, ki so plačevali bistveno več in bodo dobili glede na vložek bistveno manj. In da ga varujejo močni sindikati, ki se upirajo reformam.

Neštudentsko delo naj se približa pogojem, kot veljajo za študentsko delo, pa bodo težave rešene.

Seljak ::

Sem za UKINITEV študentskega dela!!

BlueRunner ::

Nesposobni se pustijo izkoriščati (kar je njihov problem), sposobni pa lahko tudi preko študentskega dela zelo dobro zaslužijo in si izborijo odlične delovne pogoje.

Bistvena napaka je, da so nekateri prisiljeni sprejeti to, kar jim je pač ponujeno. Celotna pretveza "socialnega korektiva" sloni na temu, da brez tega vira financiranja marsikdo sploh ne bi mogel priti na študij v mesto.

Nekdo, ki pride iz province, bo moral delati, zato, da se bo lahko financiral. Edin način, da bo lahko delal je študentsko delo.

Nekdo, ki živi v mestu, bo lahko delal zato, da bo imel pač za pir in čike. Če se mu ne bo dalo delati, pa ga bo doma še vedno čakala pogrnjena postelja in kosilo v hladilniku.

Torej se ne gre za izkoriščanje nesposobnih amapk za izkoriščanje tistih, ki nimajo druge možnosti. To je pa narobe na več nivojih:
- Študij bi moral biti enako dostopen vsem, ker nikoli ne veš kje se bo rodil naslednji Einstein.
- Zaradi slabe organizacije tega dela, se dela škoda tistim, ki bi delali karkoli, pa ne morejo, ker je cena njihovega dela previsoka
- Dolgoročno pa si študentje pluvajo v skledo, ker jih bo le manjšina imela od tega kakšne dolgoročne koristi. Nihče namreč ne ostane večen študent in največ študentov se sreča na delovnih mestih, ki nimajo veliko z njihovim študijem. Študenti rač/inf so pri temu samo najbolj srečne izjeme, kadar to so.

Spremembe, kakršne koli že bodo, bodo morale zagotoviti sledeče:
- študentsko delo ne bo smelo predstavljati nelojalne konkurence ne-študentom
- tiste, ki se iz tega naslova tudi z državnim blagoslovom okoriščajo, bo potrebno iz igre izločiti, ker od njih nobene koristi za nikogar - še najmanj pa za študente.

Predlogov je že kar nekaj in nekateri so tudi dobri.

Zgodovina sprememb…

luggy ::

Ne da se mi vse brat in se opravicujem, ce je kdo to idejo ze napisal. Kaj pa če bi država prevzela vlogo študentskih servisov, kao en zavod za zaposlovanje študentov al pa neki tazga bi nardila. Prvič nadzor bi mel večji k bi ga sami izvajal, kar(nadzor nad ŠS) je zdej velik problem. Drugič tist denar k ga poberejo ŠS bi pobrala država in s tem nafilala ze tako prazno državno blagajno.... :)
___________________________________
I'm a SKATEBOARDER and I'm proud of it,
no one and nothing can't take that from ME. - Mike Vallely

bluefish ::

Problem pri tem je, da še vedno ne odpraviš glavnih problemov okoli študentskega dela. Zaslužek servisov je tukaj praktično sekundarnega pomena.

Tody ::

Luggy, to že obstaja :) Zavod za zaposlovanje že opravlja delo študentskega servisa. Če pa koga zanimajo koliko prostih mest je na voljo je ta številka okoli 2000 tako rednih kot izrednih

več sicer tukaj : http://www.studentarija.net/portal/zapo...

Aston_11 ::

Študentje naj študirajo, delavci pa naj delajo. Tako študentje ne študirajo, delavci pa ne delajo. Oziroma kot je eden zapisal, naj se neštudentsko delo približa študentskemu, tudi to je dobro.

PrimozR ::

Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Fantek, ne veš kaj razlagaš. Štipendije so slab vic ki ti ne pokrijejo niti položnic za en mesec študija.


Fantek študentek, a bi prosim nehal s pravljicami, da se med študijem sam podpiraš? Podpirajo te starši. In a nutshell, že zdaj študirajo tisti, ki si to lahko privoščijo. Resne tehnične, pravne ali medicinske fakultete ob delu ne boš izdelal, pa če se postaviš na glavo.

Imaš dokaz? Ker meni gre zaenkrat relativno dobro v drugo smer.

Poleg tega je zdaj očitno preveč diplomirancev na trgu dela. Zakaj pa bi moral vsak študirati? Če starši nimajo denarja za študij otrok, naj gredo otroci delat po srednji šoli. Če so pa tako dobri, da bodo kaj doprinesli s svojo diplomo, bodo pa dobili Zoisovo/republiško ali kako drugo štipendijo. S študentskimi boni, subvencioniranimi stanovanji in štipendijo pa se da nekako prerinit skozi mesec.


Aham. Torej študij Ljubljančarjem in Mariborčanom, kurc gleda vse ostale, saj jim ni treba študirat!

Fantek, ne veš kaj razlagaš. Štipendije so slab vic ki ti ne pokrijejo niti položnic za en mesec študija.
Če se prav spomnim, je štipendijo mnogo večja, če stanuješ na neki oddaljeni lokaciji. Tako da si praktično izenačen z Ljubljančani. Če mešamo že starše zraven, lahko pa še naračunaš, koliko več so starši odšteli za stanovanje/hišo v LJ, v kateri zdaj študent živi poleg staršev.
Recimo boni so 40€ na mesec, poleg subvencije imaš še kakšnih 50-100 € stroškov s stanovanjem. Če si prijavljen nekje daleč od LJ ti po mojm 150€+ štipendije ne uide. Tko da na knap nekako gre skozi, je študent vsaj motiviran, da čimprej zaključi študij in diplomira. Seveda odpade nov avto parkiran pred študentom in vsak dan 5 pirov.

Še en ki ni nikoli študiral...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Aston_11 ::

Ali pa tak s polno ritjo. Študij na resnem faksu ne dopušča nekega pretiranega študentskega dela.

Valvoline ::

Študentsko delo je pač delo na črno pa kakorkol obračal besedo. Ne vidim razloga zakaj se neb prispevki plačevali tut za študentsko delo.Takoj ukinit študentsko delo v obliki kakšno je zdaj,in zadeve spravit na zavod za zaposlovanje in pogoje za zaposlitev poenotit z ostalimi brezposelnimi.Dela za študentje itak ne bo zmanjkal.Ne bo pa takšnih primerov k bojo brezposelne osebe iskal možnost zaposlitve prek ŠS na tujo ime,ker so se delodajalci preveč razvadil in se jim ne da več prispevke plačvat.To pa je prava katastrofa.

Zgodovina sprememb…

temameseca ::

Ali pa tak s polno ritjo. Študij na resnem faksu ne dopušča nekega pretiranega študentskega dela.

Res je, da je v npr. študij medicine treba vložiti veliko več truda kot na npr. FDV, vseeno pa naj bodo pravice do študentskega dela za vse enake. Nekaterim, ki so v finančni stiski, zaradi trenutne možnosti študentskega dela, kljub napornemu tempu mešanice študiranja in občasnega kelnarjenja, uspe dokončati fax, kar pa jim mogoče nebi uspelo brez možnosti takšne finančne samopomoči ali pa bi stradali. Brez možnosti, ti niti veliko truda in marljivost ne pomagata.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Recimo boni so 40€ na mesec, poleg subvencije imaš še kakšnih 50-100 € stroškov s stanovanjem.
Prehrana je 40€ na teden! (5 dni-8€/dan, 'zajtrk', kosilo, 'večerja') S stanovanjem je za 150€ stroškov. Prevoz Nm/Lj-vlak je 5€ v eno smer, vsaj 40€ na mesec. Bus karta je nazadnje bila 17€, koliko je sedaj, ne vem.
Zlahka si na 250€ stroškov mesečno, pa še na faks nisi prišel. Pozabi na subvencije. Srečen si lahko če jo dobiš. Študentski domovi ? Daj no daj. Prišel noter, ko je bilo že konec letnika. Kaj mi to koristi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jernejl ::

Študentsko delo je pač delo na črno pa kakorkol obračal besedo. Ne vidim razloga zakaj se neb prispevki plačevali tut za študentsko delo.Takoj ukinit študentsko delo v obliki kakšno je zdaj,in zadeve spravit na zavod za zaposlovanje in pogoje za zaposlitev poenotit z ostalimi brezposelnimi.Dela za študentje itak ne bo zmanjkal.Ne bo pa takšnih primerov k bojo brezposelne osebe iskal možnost zaposlitve prek ŠS na tujo ime,ker so se delodajalci preveč razvadil in se jim ne da več prispevke plačvat.To pa je prava katastrofa.

Tudi pri običajni zaposlitvi so bili primeri, ko delodajalci niso plačevali prispevkov za svoje zaposlene, čeprav bi jih morali. Dajmo ukinit še običajno delo za določen in nedoločen čas, da se taki katastrofalni primeri ne bodo več dogajali.

Valvoline ::

Študentsko delo je pač delo na črno pa kakorkol obračal besedo. Ne vidim razloga zakaj se neb prispevki plačevali tut za študentsko delo.Takoj ukinit študentsko delo v obliki kakšno je zdaj,in zadeve spravit na zavod za zaposlovanje in pogoje za zaposlitev poenotit z ostalimi brezposelnimi.Dela za študentje itak ne bo zmanjkal.Ne bo pa takšnih primerov k bojo brezposelne osebe iskal možnost zaposlitve prek ŠS na tujo ime,ker so se delodajalci preveč razvadil in se jim ne da več prispevke plačvat.To pa je prava katastrofa.

Tudi pri običajni zaposlitvi so bili primeri, ko delodajalci niso plačevali prispevkov za svoje zaposlene, čeprav bi jih morali. Dajmo ukinit še običajno delo za določen in nedoločen čas, da se taki katastrofalni primeri ne bodo več dogajali.

Tu je ena velka razlika. To je že KAZNIVO DEJANJE !!!

darkolord ::

Ne vidim razloga zakaj se neb prispevki plačevali tut za študentsko delo.
Katere? Za pokojnino? Zdravstveno zavarovanje (ki ga krije zavarovanje staršev)?

Valvoline ::

Ne vidim razloga zakaj se neb prispevki plačevali tut za študentsko delo.
Katere? Za pokojnino? Zdravstveno zavarovanje (ki ga krije zavarovanje staršev)?

Vse kar se plača za delavce,pa še delovna doba naj se šteje,celo na boljšem bojo študentje.

darkolord ::

pa še delovna doba naj se šteje
Po kakšnih kriterijih?

celo na boljšem bojo študentje.
Kako že?

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

pa še delovna doba naj se šteje
Po kakšnih kriterijih?

celo na boljšem bojo študentje.
Kako že?

Za vsakih 180 delovnih ur se prišteje 1 mesec delovne dobe. Še samo dejstvo dab študentje dobil za svoje delo plačano delovno dobo bo seveda velik +.

PrimozR ::

Ma, tekom študija bi dobil leto, leto in pol, za delodajalca bo pa verjetno precej dražje...

darkolord ::

Za vsakih 180 delovnih ur se prišteje 1 mesec delovne dobe. Še samo dejstvo dab študentje dobil za svoje delo plačano delovno dobo bo seveda velik +.
Fino, bom v enem mesecu nabral par let delovne dobe...

Valvoline ::

Za vsakih 180 delovnih ur se prišteje 1 mesec delovne dobe. Še samo dejstvo dab študentje dobil za svoje delo plačano delovno dobo bo seveda velik +.
Fino, bom v enem mesecu nabral par let delovne dobe...

To sem jaz napisal seveda hipotetično,na mesec se itak prizna le en mesec delovne dobe,pa ti magar delal 300ur. Seveda pa se zmeniš z delodajalcem in če on hoče ti ure doda za naslednji mesec. Sicer pa tist ka dela več k 100ur na mesec itak brezveze študira,to več ni študiranje,le šlepanje z študentsko iskaznico.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Sicer pa tist ka dela več k 100ur na mesec itak brezveze študira
Jest delam, medtem ko spim. Kaj pa pol?

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Študentsko delo je pač delo na črno pa kakorkol obračal besedo. Ne vidim razloga zakaj se neb prispevki plačevali tut za študentsko delo.Takoj ukinit študentsko delo v obliki kakšno je zdaj,in zadeve spravit na zavod za zaposlovanje in pogoje za zaposlitev poenotit z ostalimi brezposelnimi.Dela za študentje itak ne bo zmanjkal.Ne bo pa takšnih primerov k bojo brezposelne osebe iskal možnost zaposlitve prek ŠS na tujo ime,ker so se delodajalci preveč razvadil in se jim ne da več prispevke plačvat.To pa je prava katastrofa.

Tudi pri običajni zaposlitvi so bili primeri, ko delodajalci niso plačevali prispevkov za svoje zaposlene, čeprav bi jih morali. Dajmo ukinit še običajno delo za določen in nedoločen čas, da se taki katastrofalni primeri ne bodo več dogajali.

Tu je ena velka razlika. To je že KAZNIVO DEJANJE !!!

Kaj pa je, če "brezposelna" oseba dela v podjetju preko tuje študentske napotnice?

Vse kar se plača za delavce,pa še delovna doba naj se šteje,celo na boljšem bojo študentje.
...
Za vsakih 180 delovnih ur se prišteje 1 mesec delovne dobe. Še samo dejstvo dab študentje dobil za svoje delo plačano delovno dobo bo seveda velik +.

Smo že davno ugotovili, da je plačevanje delovne (ali bolje pokojninske) dobe za mlade kvečjemu minus, milo rečeno.

A. Smith ::

Imaš dokaz? Ker meni gre zaenkrat relativno dobro v drugo smer.


Poznam take, ki recimo med vikendom delajo in zaslžijo kakšen extra €. O supermanih, ki naj bi pa ob univerzitetnem tehničnem študiju zaslužili 500+, sem pa samo slišal, videl nobenega. In res so tisti, ki so veliko delali ob študiju, počakali. Ne poznam nobenega, ki bi toliko delal in ne ponavljal vsaj kakšnega letnika.

Pa tudi, če se najdejo/te pozamezniki, ki to izpeljejo/te, je zraven masa takih, ki ne sfolgajo -> povprečna doba uni študija na FE je 8,7 let.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Utk ::

Hmm, sam kaj pa potem rata s takimi podjetji? Takimi, ki npr. vsaj delno temeljijo na študentskem delu in si tega, da bi kar naenkrat za enako delo plačevali 2x več, ne morejo kar tako privoščiti?

Taka podjetja bojo nehala delat nelojalno konkurenco podjetjem, ki delajo legalno. Imeti zaposlene študente za dela, ki trajajo dlje časa, je nelegalno. Za to je treba nekoga zaposlit za določen ali nedoločen čas. In kako naj podjetje, ki dela legalno, konkurira goljufom? A to je pa prav? Če 2 podjetja delata stole, je prav vse en drek, če eno propade, bo pa druga firma naredila več stolov, za to rabila več ljudi itd. Bo manj konkurence potem? Morda, bo pa vsaj poštena.
In ne samo, da firma, ki dela pošteno, tu ne more konkurirat, ampak mora celo še plačevat oderuške davke namesto konkurence, ki dela s študenti, in jo s tem subvencionira. Namesto, da bi vsi delali pošteno in z nekimi normalnimi davki. Katastrofa na kubik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Tody ::

Crnie, mogoče bi se pa temu lahko reklo optimizacija stroškov? Zakaj zaposlit nekoga,v proizvodnji če so pa študentje cenejši. Saj ne delajo skos, delajo 4 mesece potem jih nadomesti drug študent, pa potem tret in tako naprej. Za isto delo bi mogel delodajalec zaposliti 2 človeka in seveda plačat 2x plačo in 2x davke. Zakaj? Ker bo šel en delavec na dopust, potem bo drugi delal, študente pa lahko tako razporediš da takrat ko dela pač dela.

Če pa človek, ki naj bi nekaj delov to slabo dela, lahko študenta od danes na jutri odpustiš in tako zmanjšaš izgube, človeka ki si ga zaposlil moreš pa o tem obvestit xy dni prej in ti še naprej dela zgubo in po možnosti še večjo.

Če druga firma tega ne uporablja je isto kot bi rekel, zdaj pa noben ne sme uporabljati robotov v proizvodnji, zato ker si jih pa mi ne moremo privoščit, tako da bodite fer in pač delejte brez njih, da bo vaše blago isto napak in kakovost imelo kot naše!

Jest same dobre stvari potegnil iz študentskega dela, vsaka stvar se pa lahko zlorabi, zato pa imamo inšpekcije ampak glej glej mogoče je pa tukaj kaj narobe??

PrimozR ::

Imaš dokaz? Ker meni gre zaenkrat relativno dobro v drugo smer.


Poznam take, ki recimo med vikendom delajo in zaslžijo kakšen extra €. O supermanih, ki naj bi pa ob univerzitetnem tehničnem študiju zaslužili 500+, sem pa samo slišal, videl nobenega. In res so tisti, ki so veliko delali ob študiju, počakali. Ne poznam nobenega, ki bi toliko delal in ne ponavljal vsaj kakšnega letnika.

Pa tudi, če se najdejo/te pozamezniki, ki to izpeljejo/te, je zraven masa takih, ki ne sfolgajo -> povprečna doba uni študija na FE je 8,7 let.

500+ je nekaj drugega, sem mislil da ciljaš bolj na štipendijske zaslužke, tam 200 do 300 €.

Sicer je pa tona študentov, ki ponavlja in ne opravlja študentskega dela.

Utk ::

Tody, to kar ti pišeš je pač zaenkrat nelegalno, pa se lahko na glavo postaviš. Da inšpekcija tega ne kaznuje, je drug problem, ampak bolje ukinit vse skupaj in naj delajo vsi pod enakimi pogoji, kot pa zaposlit novih 500 inšpektorjev, ki bojo vse to preverjali. Optimizacija stroškov je ja, ampak na račun koga? Na račun tistih, ki že itak plačujejo oderuške davke in z njimi (tudi) subvencionirajo tiste, ki "optimizirajo stroške".

Tody ::

Crnie se strinjam ni win win situacije tukaj, hočem pač predstavit še drugo plat medalje.

kmetek ::

Enkrat bo treba vozel presekati.

Utk ::

Ni druge plati medalje. Sej je jasno, kdo ima največ koristi od študentskega dela. Daleč od tega, da bi to bli študenti. So pa nekateri študenti tako neumni, da to mislijo. V resnici imajo največ od tega študentski servisi in goljufi. Če je najboljši biznis, ali pa kar edini sploh mogoči biznis, goljufanje, potem gre takšna država k vragu. In Slovenija gre točno tam. To treba čim prej prekinit. Čeprav tudentsko delo ni edina stvar, ki prispeva k temu.

mikrosoftic ::

Ali pa tak s polno ritjo. Študij na resnem faksu ne dopušča nekega pretiranega študentskega dela.



podpis

gt55gre ::

Predlagam da se ukine parlament itd. S čim se bodo pa potem nekateri študentje preživljali?

PrimozR ::

Okej, pa dejmo tko. Kaj je resen faks?

49106 ::

Moj brat se je vsak dan vozil iz jesenic v ljubljano(2x1,5h), poleg tega pa je še delal vsako popoldne 5 ur in vseeno v 3-eh letih diplomiral. Vse se da. Je pa res, da tisti, ki mora delati ob faksu, bo vse skupaj bolj resno vzel, manj hodil na žure, več hodil na predavanja in se tudi več učil.

Kar se pa aktualne debate tiče pa študent nemore konkurirati pogodbenemu delavcu, ker če se jutri ne prikaže v službo mu nihče nič nemore

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

BlueRunner ::

Ravno tako reden pogodbeni delavec ne more konkurirati študentu, ker mu delodajalec ne more reči jutri ne rabiš priti, če ne boš delal čez vikend, bom vrnil napotnico in ti gor napisal pol manj ur, drug mesec te bom poklical, če te bom sploh rabil, za prehrano si poskrbi sam, ne troši mi časa za malico in tvoja urna postavka bo nižja od pošteno preračunane postavke pri minimalni zajamčeni plači.

Pa bo študent še vedno mislil, koliko več dobi, ker zaradi mladosti in neizkušenosti sploh ne ve česa vse ne dobi, država mu pa z nižjimi davki še štango drži, da je vsakemu pametnemu delodajalcu ceneje redno izkoriščati takšne, če vrsta dela to le dopušča.

krneki0001 ::

Sem študent ob delu, ker mi redno ni zneslo - premalo sredstev za preživljanje in je bilo potrebno it v službo. Študij si plačujem sam, da me služba ne more vezato z nobeno pogodbo. Ker je to študij ob delu nisem deležen nobenih ugodnosti ne v službi, ne od države, sem pa deležen grdih pogledov v službi, kadar je potrebno iz LJ it v MB med tednom, ker grem 2 uri pred koncem "šihta" iz delovnega mesta, da lahko pridem na predavanja ob začetku, ne da rpidem nekje na sredini. (seveda je potrebno ti dve uri nadoknadit drugič, ko je potrebno več časa potem ostati v službi).
Tudi v davčno olajšavo ne morem šolnine vstavit, kar je sramota za našo državo.

Moje mnenje je tako; Ukinit študentsko delo,šŠtudent naj dobiva neko rento (v višini minimalne plače ali malo manj - toliko da lahko brez dela preživi), zato da lahko študira. Če naredi fakulteto, mu je ni potrebno vrniti, če pa ne naredi, pa mora ta denar vrniti z zelo visokimi obrestmi (to bo ustavilo tiste, ki nimajo interesa študirat, pa bi bili tam samo zaradi denarja).

Ted ::

offtopic:

Zakaj ne moreš vstavit šolnine v davčno olajšavo? Saj to menda velja za vse državljane in ne le za zaposlene?
Mah...

Beli_Zajcek ::

Meni je bilo smešno ko sem bil še študent gledati oglase na servisu. Ogromno je bilo takih, kjer je pisalo delo za dlje časa. Minimum leto. Bil sem celo na razgovoru za eno tako delo. So mi jokali kako je težko najti študenta za dlje časa. Pa o nevarnosti, da gre, potem ko vložiš vanj veliko svojega časa in se ravno dobro nauči delati. Da bi enega redno zaposlili jim pa ni prišlo na misel. Čista anomalija. V taki obliki študentsko delo vsekakor NE.

krneki0001 ::

offtopic:

Zakaj ne moreš vstavit šolnine v davčno olajšavo? Saj to menda velja za vse državljane in ne le za zaposlene?


Ja noben ne more šolnine dat v davčno olajšavo in to je sramota - a nek kvati slikar pa nariše 3 skropucala, potegne od tega provizijo od patrije in to vstavi v olajšavo kot plačilo za umetniško delo.
Nej gre država u ku*ac s takimi bedarijami.

Zgodovina sprememb…

Ted ::

http://www.studentski-servis.com/Podjet...

Kako se oglašuje študentski servis:

Kakšne so prednosti začasnega zaposlovanja za podjetja?

Prednosti začasnega zaposlovanja za podjetja:

Prilagodljiv način zaposlovanja:
začasno zaposlovanje dijakov in študentov ne zahteva pogodbe o delu, odpravnine in odpovednega roka, zato lahko podjetje/organizacija sodelovanje kadarkoli prekine
tovrstno delo predstavlja prednost tudi pri plačilu, saj kandidata podjetje/organizacija plača po urni postavki, projektih ali učinku pri prodaji, prispevkov se na to delo ne plačuje

Nizki stroški tovrstnega dela:
poleg plačila dijaka/študenta plača podjetje/organizacija še 12 % koncesijskih dajatev in prispevek za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicno bolezen (ZZZS)
račun študentskega servisa je za podjetje/organizacijo strošek. Ker smo davčni zavezanci, se zato DDV na koncesijsko dajatev lahko poračuna z izstopnim davkom
z dijakom/s študentom ni stroškov regresa, prispevkov za pokojnino, zdravstvo itd.
ker gre za začasno obliko zaposlovanja, dopust ni predviden
dijak/študent ne pričakuje bonitet kot na primer službeno vozilo, mobilni telefon in druge stimulacije, ki so v navadi pri redno zaposlenih delavcih
Mah...

Tody ::

TED, a zdej si toplo vodo odkril? A je še topla?

MiranR ::

Sem za UKINITEV študentskega dela!!

Še en glas!
Pogljete kako so se na vaš račun razvili študentski servisi!
Koliko se jih skriva pri delu preko študentskih napotnic odraslih. Da bi vse polovili, bi moral biti vsak 10 inšpektor.
Pridnim študentom normalne štipendije.
Povratnike pa tja kamor sodijo, med iskalce zaposlitve.
Dela še je, samo "pravih" delavcev ni!
leteti po zraku, brez motorja, to je neverjeten uzitek http://www.lcm-club.si/forum/ http://www.miklavz.com/forum/

PrimozR ::

Kaj je zate priden študent?

BlueRunner ::

Zame je to tisti, ki v rednih rokih opravlja vse obveznosti. Torej ima na začetku vsakega letnika narejene vse izpite predhodnih letnikov, med absolventom pa piše samo diplomo, ki jo odda še pred iztekom absolventa.

Z drugimi besedami: utopija za 90% študentske populacije pri nas.

Tomi ::

Nič nimam proti kratkemu začasnemu delu, izven stroke (recimo gostinstvo) ali znotraj. Zelo pa me moti, ker podjetja zaposlujejo študente za daljši čas, in vsaj v naši sferi je tako, da ti študentje opravljajo delo, za katerega sicer niso formalno usposobljeni, zato je za njihovo delo odgovoren vedno nekdo drug, imajo pa dosti znanja, da ga vseeno lahko proti koncu študija opravijo. Zato se potem v povprečju 10-semestrski študij zavleče na 6-7 let, in ti ljudje so potem po diplomi nelojalna konkurenca vsem, ki redno študirajo, ker se jih glede na potrebe (in te še vedno so), zaposluje mimo razpisov, preko vez.

Tako DA, ukinitev, oziramo resna omejitev.


Z drugimi besedami: utopija za 90% študentske populacije pri nas.

Žal se pri nas ne izplača biti med tistimi 10%, ker reden študij zelo redko prinese ugodnosti pri zaposlovanju.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Pyr0Beast ::

Zame je to tisti, ki v rednih rokih opravlja vse obveznosti. Torej ima na začetku vsakega letnika narejene vse izpite predhodnih letnikov, med absolventom pa piše samo diplomo, ki jo odda še pred iztekom absolventa.
Mogoče frizerska ali kaj podobno bluzaškega, kjer narediš že če si prisoten na predavanjih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tomi ::

Zame je to tisti, ki v rednih rokih opravlja vse obveznosti. Torej ima na začetku vsakega letnika narejene vse izpite predhodnih letnikov, med absolventom pa piše samo diplomo, ki jo odda še pred iztekom absolventa.
Mogoče frizerska ali kaj podobno bluzaškega, kjer narediš že če si prisoten na predavanjih.


Potem mora biti pa FFa res blazno enostavna, glede na to, da sem 9-semestrski študij končal v manj kot petih letih po vpisu. Pa nisem bil prvi, čeprav med prvimi tremi.
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smisel študentskega dela?

Oddelek: Loža
388606 (6951) Phantomeye
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615608 (12108) Janac
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5713002 (11621) pirlo
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466198582 (169946) Mipe
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59889401 (71338) tx-z

Več podobnih tem