» »

Nekaj gnilega je v tej drŽavi slovenski

Nekaj gnilega je v tej drŽavi slovenski

1 2
3
4

jype ::

Okapi> Ti imaš pa problem, ker ne razumeš, da je vsak paradajz "umeten". Naravnega paradajza sploh prepoznal ne bi.

Seveda! Ampak bistvo je, da ko mi ponujajo "paradajz" in "domač paradajz" vzamem domačega - in to se še zelo dolgo ne bo spremenilo. To nič ne vpliva name, ker itak dobim podoben paradajz, vpliva pa na mindset, kjer je "biološko/ekološko/zeleno" == "boljše".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

tsh2 ::

meni pa ni jasno, kaj za vraga tako jamrate? saj gre sloveniji v primerjavi z evropo ali še posebej svetom kar dobro. če že kaj se raje vprašajte, zakaj je dandanes, ko se hrana tako zlahka pridela (moderni stroji, kvalitetna semena...), sploh koga še treba biti strah, da bo lačen? ali pa podobna smiselna vprašanja. ne pa vedno eno in isto jamranje, kako so vsi politiki pokvarjeni...

Pyr0Beast ::

Glede paradajza in ostale zelenjave. 'Domače' zadeve so načeloma boljše od industrijsko in masovno gojenih. Čemu, ne vem, saj je praktično ista sorta.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

donfilipo ::

In kako določiš, da je domače? Da je malo gnilo in grše? Ali verjameš trgovcem? Ker če je domače ceneje in boljše, potem se slovenkemu kmetijstvu obeta raj, če pa je dražje in slabše, potem so potrebne obilne subvencije:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Pyr0Beast ::

Kako ? Preprosto, tako da je boljšega okusa in dejansko zrelo :)

Trgovcem in branjevkam ne verjemem btw.

Ceneje hmm -- to eko zelenjavo dobimo zastonj. Ne zato, ker je slaba ampak ker so nekateri mišljenja da se prijateljev ne obira :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

'Domače' zadeve so načeloma boljše od industrijsko in masovno gojenih.
To je v resnici mit in sploh ne drži. Kar je res, je to, da so poceni sorte sadja in zelenjave (ker hitro rastejo), pridelane v krajih, kjer ne uspevajo najbolj optimalno, slabše od dobrih in praviloma dražjih sort (ker pridelek ni tako velik), pridelanih na pravilen način. Problem pa je, ker veliko ljudi sploh ne ve, kaj je to dobra sorta, oziroma dobro sadje in zelenjava. Ker v Mercatorju in Sparu in pri šipcih je na voljo samo 2., 3., uvožena kategorija, na tržnici pa prav tako, domače gor ali dol.

To je enako kot pri vinu, recimo. Katero je boljše - domača šmarnica ali Chateau Laffite? Eni bodo sicer prisegali na domačo šmarnico ali recimo cviček, ampak s tem lažejo sami sebi. Čeprav seveda na drugi strani o okusih ne gre razpravljati in morda je komu to celo res bolj všeč, čeprav je največkrat vzrok to, da ti ljubitelji domačih vin niso nikoli poskusili nobenega vrhunskega.

O.

feryz ::

To je v resnici mit in sploh ne drži.

Edino, kar je tu mit, je to da imaš ti še kakšno zdravo celico v glavi. Najbrž je to posledica te tvoje, tako opevane industrijske hrane, ki jo očitno v preveliki meri konzumiraš.
Sam sem že pred petnajstimi leti, kot študent, sezonsko obiral sadje v sosednji Italiji (jabolka, mandarine). Že takrat, je bilo povprečno jabolko špricano 15 x v sezoni (poleg gnojil in strupov špricajo še proti razvijanju moških spolnih celic, za boljšo penetracijo vode (in posledično težji pridelek), za podaljšanje zrelosti jabolk (da ne cepajo dol) in tako naprej. Ne špricajo kemikalij zgolj zaradi zajedalcev, ampak tudi kar tako, ker jih pač imajo, predvsem pa zato, ker se radi pohvalijo, da sami ne pojedo niti dveh jabolk na leto. In še to. V tistih krajih (Tirolska) nimajo problemov s komarji, niti z muhami, niti s čebelami, še celo s ptiči ne. Pravzaprav z ničemer, kar je manjše od zajca. Ker ne obstaja. FDV-jevci bi trdili, da je to dokaz, do človek pol živalskih vrst sploh ne potrebuje.
Pa je to le en primer. Oglejte si film "Naš ljubi kruh", ki za moje pojme premalo nazorno, pokaže pridelavo industrijske hrane.
Sadje in zelenjava iz Šparov in Mercatorjev namreč ne raste na zemlji, ampak iz steklene volne, v katero sipajo zgolj in samo kemijo. Kako more imeti enak okus kot domače? Primerjava je enaka talni vodi in deževnici. Čeprav sta obe brez vonja in okusa, je razlika očitna. Če ne moreš dobiti deževnice, pij kak teden destilirano vodo, pa boš dobil filing o čem govorim.
V tej celi zgodbi je mit očitno le še zdrava pamet. Očitno je zahodni potrošniški duh dosegel svoje tudi v naši državi in se že najdejo primerki, pri katerih je zdravo logiko zamenjal tekst iz reklamnih brošur.
Po drugi strani, pa bodo isti ljudje še naprej širili zgodbe o "glupih Amerikancih", ki imajo sprane možgane.

Okapi ::

Ker v Mercatorju in Sparu in pri šipcih je na voljo samo 2., 3., uvožena kategorija,

Katerega dela te trditve nisi dobro razumel?

O.

Thomas ::

Starožitnost, ki veje iz feryzovega pisanja in govorjenja velike večine ljudi, je tisti dodatni davek ekonomiji. Tako da ta lažje pade nazaj za leto dve.

Govorjenje o "kvalitetni domači in bio hrani" - je samo marketing. Tega v resnici niti ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Tole o okusu in primerni zrelosti bi dal na kak test. Ostalo je pa nevarno. Izgled zna ponarediti tudi falsch kmetija:) Ampak čeravno bio ni neka čista superzdrava rešitev, tudi pojma domače ne gre čisto tako vreči v nič. Ampak sosedi in žlahta ne rešijo večine slovencev. Za večino vlada trgovina. In ta je že uvedla pojme 'domače' za steklene tovarne in bio za genetske manipulacije, ker je genetika polje biologije:) Sumim, da plačaš Bio odpustek, ko meniš, da si tudi za ekološkega kmeta nekaj naredil. Domače je pa povezano s kakim kozarcem vinca in je stara tradicija...no če je prodrl ponekod kofe brez kofeina, bo tudi domače z marsa:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

feryz ::

Starožitnost, ki veje iz feryzovega pisanja in govorjenja velike večine ljudi, je tisti dodatni davek ekonomiji. Tako da ta lažje pade nazaj za leto dve.
Govorjenje o "kvalitetni domači in bio hrani" - je samo marketing. Tega v resnici niti ni.

Mešaš stvari. Bio in eko nima popolnoma nič skupnega z domačo hrano.

Thomas ::

Vsaka pridelana hrana mora biti čimboljša, to je imperativ. Ni pa edini. Mora je biti tudi dovolj in po zmerni ceni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Penn & Teller sta lepo pokazala, kako je s tem. Ni sicer ravno znanstven poskus, ampak vseeno lepo razkrije bistvo vsega.



O.

Gandalfar ::

Sadje in zelenjava iz Šparov in Mercatorjev namreč ne raste na zemlji, ampak iz steklene volne, v katero sipajo zgolj in samo kemijo.


Vir?

Matako ::

No industrijsko ni vedno slabše: recimo hidroponično gojnih rastlin ni treba kaj dosti škropiti, kar je čista zmaga.
/\/\.K.

Mipe ::

To je enako kot pri vinu, recimo. Katero je boljše - domača šmarnica ali Chateau Laffite? Eni bodo sicer prisegali na domačo šmarnico ali recimo cviček, ampak s tem lažejo sami sebi. Čeprav seveda na drugi strani o okusih ne gre razpravljati in morda je komu to celo res bolj všeč, čeprav je največkrat vzrok to, da ti ljubitelji domačih vin niso nikoli poskusili nobenega vrhunskega.

O.

A ti znano znamko povezuješ z kvaliteto? Bull. Eni ljudje kupujejo znane znamke samo zato, ker so znane, tudi če je vino samo poden od podna. To je kot cesarjeva nova oblačila.

In verjemi, ljubitelji domačih vin so pokušali vrhunska. Sem bil v vinski kleti v Mariboru, tam imajo tudi razna vrhunska vina za probat, zraven pa domača za primerjavo. Osebno imam raje belo vino, vrhunsko ali ne. Se mi okus drugih gabi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

jype ::

Okapi> To je v resnici mit in sploh ne drži.

Nak, ne bo šlo. Jaz lahko _vsakič_ okusim razliko med paradižnikom iz veleblagovnice in paradižnikom z mojega vrta. Brez izjeme.

Gandalfar ::

In verjemi, ljubitelji domačih vin so pokušali vrhunska. Sem bil v vinski kleti v Mariboru, tam imajo tudi razna vrhunska vina za probat, zraven pa domača za primerjavo. Osebno imam raje belo vino, vrhunsko ali ne. Se mi okus drugih gabi.


Tole je bilo pa cisto brez repa in glave.

Kaj ima osebni okus skupaj z dokaj dobro razvito metodologijo ocenjevanja vin? Ter seveda, kaj je point tvojega stavka o belem vinu?

Mipe ::

Točno to hočem dopovedati! Vino je kot moda - ljudje bodo kupovali, karkoli jim rečejo prestižne modne revije in ikone, tudi če so obleke povsem nepraktične! Znane znamke samo nabijajo ceno na račun plitkosti potrošnikov. Če imaš svetovno znano blagovno znanko, lahko prodaš KARKOLI, tudi šit na pladnju, za visoke cifre.

Že res, da je za prenekatero znamko tudi kvaliteta - recimo Asus matične plošče, ki jim bolj zaupamo kot drugim. Vendar se je tudi treba zavedati pasti blišča.

Kupujte zaradi kvalitete, ne znamke, to je vse, kar hočem povedati.

Tako na primer ne kupujem več Adidask, ker so me razočarale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Gandalfar ::

in kaj je znamka drugega kot nekaj, cemur se da prilepiti izkusnje s kvaliteto? :)

Mipe ::

Marketinški prijem. Poglej samo Merkatorjevo znamko, ki jo lepi na skoraj vsak generičen izdelek. Merkatorjev čips, sladkor, moka, pasja hrana pa kaj bi se še našla. Pod embalažo so to poceni izdelki, kao OEM od proizvalajcev, pol pa jim Merkator lepi svojo znamko in se hvali, kako prodaja kvalitetne izdelke za nizko ceno.

Okapi ::

Takole bomo rekli. Če kupuješ obleke zato, da ne hodiš nag okoli in da te ne zebe, potem je res precej vseeno, kaj kupiš. Če piješ vino zato, da se odžejaš, ali napiješ, je tudi precej vseeno, kaj piješ (čeprav po kakšnem hudo žveplanem zna biti hudič). Če pa piješ vino zato, da uživaš v njegovih pretanjenih okusih, je pa stvar seveda čisto druga. In ne, dobre znamke (tiste res dobre, vrhunske), hudičevo pazijo, kaj dajo od sebe, ker najlažje si je uničit dobro ime.
Poglej samo Merkatorjevo znamko
Menda ja ne misliš, da je Merkatorjeva blagovna znamka znamenje kakovosti? To je znamenje najnižje cene in temu primerne kakovosti. Dobrih znamk verjetno sploh ne poznaš (ker Rio Mare in Calvo niso dobre znamke, še Barilla je bolj povprečna kot ne).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Pyr0Beast ::

No industrijsko ni vedno slabše: recimo hidroponično gojnih rastlin ni treba kaj dosti škropiti, kar je čista zmaga.
To je res.

Je pa res tudi, da se večina take pridelave osredotoča samo na kilažo ter videz. :)

Nak, ne bo šlo. Jaz lahko _vsakič_ okusim razliko med paradižnikom iz veleblagovnice in paradižnikom z mojega vrta. Brez izjeme.
Najbrž tudi veš zakaj nekateri pravijo, da je paradižnik sadje ;)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mipe ::

Če kupujem obleke, hočem obstojne obleke, ki se ne bodo takoj raztrgale ali skrčile. Če kupujem čevlje, nočem videti odlepljenih podplatov že ob naslednjem dežju. Če kupujem vino, hočem tistega, katerega okus mi prija. Sicer pa vino pijem samo ob priložnostih, kot je za praznike, svečane dejavnosti itd.

Se pa zavedam, da obstajajo ljudje, ki jim je vino alfa in omega, ti imajo prefinjene okuse in ti lahko do kraja natančno povejo izvor vina že samo ko ga povohajo. Ampak večina ljudi ni takih, pol pa prodajalci ponujajo vrhunska vina, češ poglejte, to je famozna znamka, bi se radi počutili kot gospod? Samo sto evrov izkašljajte, pa pozabite to poceni vino za dva evra, ki vseeno paše zraven dunajca!

gruntfürmich ::

Tole je bilo pa cisto brez repa in glave.


btw: glede vin se ne morem strinjat. je samo blagovna znamka in nima ne zveze z kvaliteto ne s čim drugim, niti z ocenami enologov.
bila je oddaja o fr. vinogradih, in ko so američani kupili neko fr. znamko vina, je ta čez noč postala naj naj.

tko da z vini vlečt neke vzporednice ne gre (ali pač!?)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

, in ko so američani kupili neko fr. znamko vina, je ta čez noč postala naj naj.


to je spet zelo posploseno in abstraktno. "naj naj" glede na mnenje koga? Mogoce res, ce enacis mass marketing s strokovnim mnenjem :]

tsh2 ::

Penn & Teller sta lepo pokazala, kako je s tem. Ni sicer ravno znanstven poskus, ampak vseeno lepo razkrije bistvo vsega.



O.


zanimiv video. ampak ali je bila ista vrsta semena? okus tudi ni vse. včasih so najbolj okusne stvari najboj škodljive, npr. mamila.

vseeno ostaja tole: poznam dva primera ljudi, ki sta umrla zaradi strupov. nekdo je škropil grozdje in se ga je preveč nadihal (najbrž je pihala sapa ko je šprical) in je umrl. nekdo drug pa je bil pijanček in je na skrito popil strup za hrošče, ker je mislil, da je šnops. tudi on je umrl. torej je očitno tisti strup škodljiv za ljudi. če ga poješ eno kapljico na dan ravno ne umreš, koristno pa ne more biti. bi ga ti pojedel vsak dan eno kapljico?

še en primer: sosedje so sadili koruzo in jo špricali. nasledje leto so tam posadili fižol. nekaj časa je rastel zelo lepo potem se je pa čez noč posušil.

ps. ali si ti mogoče plačan, da delaš zgago na forumu? ker sem slišal, da so ljudje plačani tudi za trollanje po forumih. :)

tsh2 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

PaX_MaN ::

Jah, če si ob takih kričečih nalepkah:


jebiveter, potem si že podvržen tej nevrodegeneraciji.
Sej veste tisto o ameriških Pažnja, hezrd! nalepkah...

Arto ::

No, mislim, da tukaj govorite o dveh različnih stvareh. Eno je zelenjava z domačega vrta (ki je ponavadi dejansko boljšega okusa), eno je pa "bio" hrana v štacunah, ki je totalen nateg.

Pyr0Beast ::

Imaš prav arto :)

@tsh2

(Mene so že poškropili od zunaj in znotraj, ko sem se peljal s kolesom. Pa saj ni nič narobe *twitch twitch* >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

vseeno ostaja tole: poznam dva primera ljudi, ki sta umrla zaradi strupov.
Zdaj si pa povedal nekaj novega. Že ves čas je dobro znano, da so pesticidi in herbicidi najbolj nevarni za kmete, ki se jih vsako leto kar precej tako ali drugače zastrupi, ali pa trpijo za posledicami dolgoletne izpostavljenosti.

Kmetje strupov ne uporabljajo, ker bi se jim to zdelo imenitno (poleg vsega so tudi dragi), ampak ker jim drugače škodljivci vso letino pojedo. Znansteniki so odkrili najboljši način za zmanjševanje škropljenja, ki bi ga kmetje z veseljem uporabljali (in marsikje to tudi počno), pri nas pa pač ne, ker ljudje tega pridelka zaradi neznanja ne bi kupovali.

Eno je zelenjava z domačega vrta (ki je ponavadi dejansko boljšega okusa), eno je pa "bio" hrana v štacunah, ki je totalen nateg.
Tista z domačega vrta je mogoče res boljša, ampak zato, ker pri nas v trgovinah ne dobiš prvovrstnega sadja in zelenjave. Prvovrstne niso najcenejše pomaranče (ali paradajzi) iz Izraela ali Sicilije ali Maroka, ki jih uspe dobiti Mercator na svetovnem trgu.

Je pa res, da je kakovost draga in če v prostem času ne moreš početi nič bolj produktivnega, se ti mogoče splača tudi vrt okopavat.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

jype ::

Okapi> Je pa res, da je kakovost draga in če v prostem času ne moreš početi nič bolj produktivnega, se ti mogoče splača tudi vrt okopavat.

Ko bom jaz na vrsti za okopavat, bom tudi jaz že v penziji :)

Karaya 52 ::

Španski paradižnik, ki ga še zelenga pošljejo v Mercatorjeve trgovine se ne more kosati z domačim paradižnikom. Odgovor na to je eko-zaprtogospodarstvo-kmetijstvo. Smrt slednji filozofiji je genetsko spremenjen paradižnik, ki je odporen na škodljivce in vremenske pogoje, hitro raste in tvori bolj okusno in zdravo meso, na poti do polic pa ne zgnije tako hitro. Komaj čakam.

Gandalfar ::

ja pa kupuj slovenski paradiznik? aja, tocno. decembra paradiznik ne raste.

Karaya 52 ::

Narobe si me razumel. Sem zagovornik intenzivnega kmetijstva, ki ga ima svoje pomankljivosti, le te pa najbolje reši gensko spremenjena hrana.

jype ::

Karaya 52> le te pa najbolje reši gensko spremenjena hrana.

Žal so z gensko spremenjeno hrano hude težave. Daleč največja je ljudi prepričat, da to ni frankenštajn, takoj naslednja je pa nadzor nad temi zadevami. Sanitarno nadzirat hrano je zelo težko, zagotavljat neoporečnost mikrobiološke masovne proizvodnje je pa danes praktično nemogoče. Potem so še vse ostale tegobe, povezane s patenti, napakami pri proizvodnji in vsem tem šmornom, ki tudi dvigajo ceno...

Ja, tudi jaz komaj čakam, da se te težave odpravijo, a si ne delam utvar, da bom tako hrano imel na mizi preden se mi brada devetkrat ovije okoli nje.

Okapi ::

Kakšne težave? Gensko spremenjeno koruzo, sojo, bombaž, oljno ogrščico in še kaj v bolj razumski državah že dolgo pridelujejo in ni nobenih težav, vsaj ne večjih kot pri katerikoli klasični sorti.

O.

Karaya 52 ::

Mislim da druge opcije kot preskok na gensko spremenjeno hrano ne bo. Konec koncev so cele civilizacije propadale zaradi neučinkovitega kmetijstva in če je kolobarjenje, praha, krompir in končno intenzivno kmetijstvo rešilo Evropo iz lakote, ima tudi gensko spremenjena potencial nahraniti milijone, zlasti tiste ki živijo v podnebjih kjer uspevajo samo kaktusi in opij.

jype ::

Okapi> Kakšne težave?

Saj sem napisal.

Karaya 52> Mislim da druge opcije kot preskok na gensko spremenjeno hrano ne bo.

Ja, bržkone.

Karaya 52> ima tudi gensko spremenjena potencial nahraniti milijone

A ti veš, kolk časa je trajalo, preden so ljudje v teh krajih začel jest krompir?

gruntfürmich ::

Kakšne težave? Gensko spremenjeno koruzo, sojo, bombaž, oljno ogrščico in še kaj v bolj razumski državah že dolgo pridelujejo in ni nobenih težav, vsaj ne večjih kot pri katerikoli klasični sorti.

O.


če šteješ zda pod razumne države potem je nekaj narobe s tabo. prav tako tiste države, katere organe monsanto podkupi.
v evropi pa je samo 1 vrsta gmo koruze dovoljena (če se prav spomnim). tko da so težave če že druga ne z izbiro.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Že dolgo se uporablja križanje rastlinskih (oziroma živalskih) vrst z namenom dobiti večje in kvalitetnejše produkte. Svinje, krave, trta, koruza, krompir itd., vse to že dolgo ni več avtenično. Genetske modifikacije bi samo spreminjale že spremenjeno.

BlueRunner ::

Na eni strani se dela selekcija s čemer se promovira tiste naključne spremembe (mutacije), ki so v vrsti zaželjene.

Na drugi strani se dela križanje med sorodnimi vrstami se čemer se poskuša narediti produkt, ki združuje zaželjene lastnosti obeh vrst.

Nisem pa še opazil, da bi v naravi lignji naskakovali paradižnike ali pa, da bi se sparila krompir in kura.

Ravno tako pa do sedaj še ni bilo dobro (znanstveno) odgovorjeno na vprašanje kakšne so posledice samega postopka nanosa genskega materiala v celico tarče, čeprav obstajajo signali, da je tudi to potrebno previdneje proučiti.

Sicer pa sam verjamem, da je velika razlika med usmerjanjem evolucije in popolnim zaobitjem evolucije. Predvsem iz vidika tveganja neželjenih rezultatov na molekularnem nivoju. Konec koncev ni vsak protein dober protein.

Kaj se bo zgodilo nekomu, ki je pojedel paradižnik, ki je bil križan s školjko, če je alergičen na školjke? Ali je morda paradižnik začel proizvajati točno ta protein? Ali bo na deklaraciji za paradižnik jasno pisalo s čim je bil "obogaten"?

Konec koncev, zakaj pa korporacije moti, da bi bili GSO izdeliki jasno označeni in, da bi na njih lepo pisalo katere vse vrste so prispevale v produkt? Ali je to tako nerazumna zahteva iz vidika tega, da vse kar vnesemo v svoj organizem na koncu seveda vpliva na zdravje tega organizma? Naravna selekcija je poskrbela, da lahko jemo vse tisto s čemer smo preživeli preteklih X00.000 let. Ne vidim pa sorodnega mehanizma pri sodobnih "mutacijah", ki se jih poslužujemo. Pa bi lahko imeli neodvisen mehanizem preverjanja in mehanizem obveščanja o sestavinah. Potem pa bi bili na koncu vsi srečni - tisti, ki se teh stvari ne bojijo in tisti, ki se bi želeli tem stvarem izogniti.

jype ::

BlueRunner> Konec koncev, zakaj pa korporacije moti, da bi bili GSO izdeliki jasno označeni in, da bi na njih lepo pisalo katere vse vrste so prispevale v produkt?

Ker se bojijo tožb, ko bo v produktu tudi kaj, česar oni niso dali tja. Kar je dejansko največji realen in tehnični problem GSO v prehrani (v nasprotju s politično-filozofskimi, ki te ne ubijejo neposredno).

BlueRunner ::

Hmm... če oni niso tega dali tja, potem je prišlo do običajnega mešanja genetskega materiala, kot to narava že od nekdaj počne. Čisto realna stvar. Težko pa verjamem, da bom npr. v papriki našel proteine kikirikijev, če jim pri temu nekdo ne bo vsaj malo pomagal.

Sicer pa se da na podlagi semena ugotoviti, kakšno je bilo "in vitro" začetno stanje, preden je prišlo do mešanja "in vivo". To bi moralo proizvajalce enostavno in učinkovito razbremeniti bremene dokazovanja kaj je njihovo maslo in kaj je dodala narava sama.

Pun intended.

Okapi ::

Nisem pa še opazil, da bi v naravi lignji naskakovali paradižnike ali pa, da bi se sparila krompir in kura.
Kar pač pojma nimaš, kaj je genetika.
1.) Tudi v naravi prihaja do takšnega preskoka genov, po zaslugi nekaterih virusov.
2.) V tvojem genomu je na tisoče genov, ki jih imajo tudi kure, in vsaj nekaj deset takih, ki jih ima tudi krompir.

Naravna selekcija je poskrbela, da lahko jemo vse tisto s čemer smo preživeli preteklih X00.000 let.
Večino tistega, kar ješ, pred 10.000 leti še ni obstajalo. Marsikaj ni obstajalo niti pred 100 let. Redijo in gojijo se predvsem sorte in pasme, ki so "sodobne", z mutacijami in križanjem nastale v zadnjih stotih letih.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Ker se bojijo tožb,
Ni res.
1.) Firme niso absolutno proti označevanju in v Evropi so se s tem povsem sprijaznile.
2.) Proti so zaradi tega, ker jih to na tržišču postavlja v neenakopraven položaj. Deloma zaradi nevednosti ljudi, ki se pač neupravičeno bojijo GSO, deloma pa zato, ker ne veljajo enaka pravila za vse. Zakaj recimo na nalepki ne piše, s katerimi vse pesticidi in herbicidi so škropili "navaden" paradajz?

O.

jype ::

Ja, saj nisem trdil absolutno. Dejstvo je, da se tožb bojijo, ker bodo ljudje tožili kar tako, oni bodo pa imeli stroške.

Okapi> Proti so zaradi tega, ker jih to na tržišču postavlja v neenakopraven položaj. Deloma zaradi nevednosti ljudi, ki se pač neupravičeno bojijo GSO, deloma pa zato, ker ne veljajo enaka pravila za vse. Zakaj recimo na nalepki ne piše, s katerimi vse pesticidi in herbicidi so škropili "navaden" paradajz?

Takoj podpišem referendum, da se to obvezno zapiše na izdelke (in hkrati omogoči prodajo GSO, ki imajo podoben nivo dokumentacije dostopne na izdelku).

A to problem reši zame - naša stara mama se strašno boji tudi E300 in jo boš zelo težko prepričal, da je to le krajša oznaka za čisto navadno L-askorbinsko kislino, ki se ji po domače reče vitamin C.

Sc0ut ::

Nov proračun: za gospodarstvu se vladi še vedno jebe.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

gruntfürmich ::

Nov proračun: za gospodarstvu se vladi še vedno jebe.

a se ji kdaj ni?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

debata o testeninah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10023353 (18381) Baja
»

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27951798 (46129) imagodei
»

Gensko spremenjena hrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20217188 (14528) _marko
»

Umanotera - eni novi brezvezniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
626079 (5145) Matek
»

Genetsko spremenjena hrana DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
597639 (6775) Tito

Več podobnih tem