» »

Genetsko spremenjena hrana DA ali NE?

strani: « 1 2

Tito ::

Kaj pravite na gensko spremenjeno hrano, se vam zdi to dobro ali slabo?

Sam se nagibak, da je dobro, saj lahko genetsko ubogatena polščina, bolje raste tako da je več pridlka, je odporna na bolezni, tako da ni treba uporabljati pesticidov in sem man onesnažujemo okolje, lahko je bol okusna in zdrava...

Proti: Brez nadzora lahko spodrine avtohtone vrste!

nojus ::

jest bi raje kupil (genetska)lepa jabolka, kot pa vse zbite in gnile (natur)

Thomas ::

Z GE bomo lahko kmalu naredili vsako kadarkoli živečo ali še nikoli ne živečo zverino.

Kar se pa hrane tiče, ni nobene esencialne razlike med "naravno" in "umetno" - le da je "umetno" narejena LAHKO bistveno kvalitetnejša.

Kar se grejo pa Greepiss - je pa oslarija itak.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

saj... američani ze dolgo žrejo takšno hrano
edino, kar se pri tem pozna je to, da so izvolili bush-a:D

Saša ::

Tito:
... je odporna na bolezni, tako da ni treba uporabljati pesticidov in sem man onesnažujemo okolje, lahko je bol okusna in zdrava...
Narobe. Uporaba genetike (pa tu ne mislim na selekcioniranje) je več ali manj omejena na vzgajanje rastlin, ki so odporne (ne crknejo) na čimvečjo količino Xcidov, za okus se ne sekira noben.

Lahko in mogoče ter nekoč ... Bah, naj eksperimentirajo na zajcih, pa podganah, pa bakterijah!

Thomas ::

NekoIme


> Uporaba genetike (pa tu ne mislim na selekcioniranje) je več ali manj omejena na vzgajanje rastlin, ki so odporne (ne crknejo) na čimvečjo količino Xcidov, za okus se ne sekira noben.

Od kod si to pobral?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BadB0y ::

Fantje in dekleta vi ze zelo dolgo jete gensko spremenjeno hrano pa vrjetno tega sploh neveste! Samo za primer paradiznik? Kaj je kdaj komu uspelo naret 100 paradajzov enake velikost pa oblike? no kaj pa dobite v trgovini ko jih grete kupit! poglej paradajz doma same razlicne oblike! Sicer pa gensko spremenjena hrana cisto nic nena skodi! Al pa vzamit drugo stalisce ce gensko spremenjene hrane nebi bilo kaksno primankovanje hrane bi bilo ce jo je zaj !!

Pa veselo na burger :)

Saša ::

Thomas

Hm... Da ne boš .edu klika zahteval od mene. Sem se internet-wide razglasil za neintelektualca.

Dobro, v tole temo pa seveda nisem prišel smetit. Pobral sem v raznih dokumentarcih (žitarice so bile v glavni vlogi) in so se mi zdeli čisto verodostojni viri. Ni to "splošno znano"? Intenzivno kmetovanje s svojimi problemi in rešitvami?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saša ()

Thomas ::

Genetsko spremenjene rastline imajo ponavadi spremenjenih kvečjemu par lastnosti. Bodisi v smer izboljševanja kvalitete ali pa odpornosti.

Same take lastnosti, do kakršnih bi lahko prišlo tudi z random genetskim inženiringom (evolucijo), ki se skozi dogaja. Samo bi bilo treba počakat 1000000 let za vsako.

Potem bi bilo pa zelenim prav?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IceIceBaby ::

Problem je v tem da skupaj z genom ki omogoča hitrejšo rast ali boljšo odpornost ali kako drugače izboljša rastlino pride še par genov zraven za katere se pa neve točno kakšen učinek imajo oziroma bodo imeli. To pa zato ker baje še ne znajo točno določenega gena presadit. Tako da nemorte rečt da taka hrana ni škodljiva, nemore pa tut noben rečt da je. Gensko spremenjene jagode so lep primer da ni vse tako enostavno. Preden so jih začeli spreminjat alergij na jagode praktično ni bilo, zdaj pa je ta alergija kar pogosta in verjetno so kakšen gen preveč presadil.

Jaz sem še vedno (večinoma) za natur. Pa ne zarad tega ker bi lahko blo kej škodljivo ampak zato ker je ena piškava japka ki zraste v naravi veliko bolj okusna kot tista 7x križana z 33% genoma pa čeprav ima tista "umetna" pol kile.

Thomas ::

kst

Od kod ti to, da so jagode ki jemo, genetsko spremenjene?

Od kod ti povezava z alergijami?

Od kod ti prepričanje, da je "naravno bolj okusno"?

Vem, da je to sestavni del zelene mitologije - ampak kje so kakšni dokazi za te trditve?

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

trot ::

BadBoy: Kot agronom lahko za sigurno rečem, da je izenačena velikost paradižnika posledica sortiranja in pridelave, nikakor pa ne genetskega inženiringa (po Thomasovo GE). Zakaj? Navkljub velikemu potencialu GE, je kar se rastlin tiče, trenutno možno le modificirati lastnosti, ki so pogojene z enim genom (monogensko). Med te pa nikakor ne spada velikost plodu.
kst: Zraven vnešenega gena pridejo še geni, ki omogočajo vnos, in promotorske sekvence (omogočajo ekspresijo v rastlini). Teh "tujih" genov je dosti manj, kot če bi željeni gen poskušali vnesti z metodami klasičnega žlahtnjenja - npr. križanje z divjimi sorodniki.
Tisto, kar bi bilo potencialno nevarno so selekcijski geni za odpornost na antibiotike in kakšni metaboliti pri ekspresiji - ti bi znali povzročati alergije. Ampak te stvari se izločijo skozi selekcijo.
Glede jabolk, najboljši kultivarji so tudi po moje naravni sejanci, npr. Granny Smith in Zlati delišes.

IceIceBaby ::

Thomas, o okusu sem se prepričal sam. Nevem no, ampak to se mi ne zdi težko. Vzameš jabolko iz vrta pa vzameš eno kupljeno pa vgrizneš. Definitivno so domače boljše kot tiste očitno prevelike, penaste.

Jagode so baje ena najbolj zmanipuliranih rastlin. Večina jih je nekako spremenjena. Verjetno ne vse z genskim inž. Ampak so. Podobno kot soja.

Thomas ::

Okus so molekule, ki smo jih zaznali. Te molekule so nastale kot produkt genov in okolja v katerem je hrana rasla. Potem pa lahko tudi kot rezultat priprave.

Dovolj genetsko zdebugan paradižnik bo seveda boljši, od kateregakoli naravnega, ki je kadarkoli kjerkoli zrasel. Za sedaj smo pa do tam še daleč - in težko da se razlika sploh občuti.

Najvodenejši paradižnik iz NL je genetsko popolnoma nezmanipuliran. EU in njeni bluzi pač. Ampak je občasno zanič ko hudič.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IceIceBaby ::

Sej se strinjam s tabo. Gensko spremenjena hrana bo zakon, ampak šele ko bojo stvar obvladali. Zaenkrat še ni videt da bi jo.

Nico ::

Gensko zmanipulirana hrana? Še s to, ki jo imamo sedaj je ne vemo pravilno razpolagat.
Everybody banana on your head!

Tito ::

BadB0y, na katero šolo hodiš?

Drgač pa tako: Genetsko lahko spremenimo marsikaj tudi okus, obliko, odpornost, odpornost na gnitje, lahko naredimo da zelenjava sveti ponoči, da ima jabolko okus banane... Opcij je neskončno. Edina resna nevarnost za genetsko spremenjene izdelke je, da lahko nadomestijo tradicionalne avtohtone vrste... Skratka treba je biti pazliv a vseskozi razvijati nove načine proizvodne hrane, saj ljudje na planetu vedno več "požremo"!

Sam mislim da je gensko spremenjena prehrana odličina stvar, predvsem zato, ker je cenejša, bogati ki si lahko privoščijo bio naj jejo bio.

Beat-O ::

Stvar je v tem, da se zafrkavamo z genetiko, čeprav on njej nimamo pojma. S tem mislim dolgoročne posledice, ki bodo sledile. Te rastline so se razvile skozi milijone let revolucije in imajo takšne lastnosti verjetno z razlogom. Z modifikacijo genov, da bi bile rastline odporne na določene škodlljivce, kdaj kaj narobe modificirajo in naenkrat rastlina ni več odporna na drugo vrsto škodlljivcev, zato pa je treba več pesticidov. Sploh pa dolgoročnih posledic uživanja genetsko modificirane hrane sploh ne poznamo, saj je taka hrana prisotna premalo časa, da bi take stvari o njej lahko vedeli.

Mislim, da se preveč igramo z naravo na vseh področjih in bo to imelo še grozovite posledice na celoten svet.

jlpktnst ::

'Hm, zakaj rastlnije (predvsem sadje), ki ga kupim nima okusa?'
Mogoce bi blo pa zato, ker sploh ne dozori naravno do konca. (mislim da sadje vecinoma potrgajo nezrelo)8-O

tha_man ::

Tako kot pravi _The_Man_, o genetiki nimamo pojma pa se vseeno igramo z njo. Že res da so določene lastnosti izboljšane, a še vedno je tu pomemben predvsem denar oz. razmerje količina/cena. Kot vidimo je tud mnogim tukaj predvsem pomembna cena hrane, ne pa kvaliteta. To je IMHO popolnoma zgrešeno razmišljanje! Pri domači hrani vsaj veš kaj ješ.

Kar se okusa tiče, je ta čisto subjektiven, nekomu je bolj všeč doma pridelana hrana, drugim kupljena - odvisno na kaj si navajen. Meni je bolj všeč domače jabolko, a imam recimo raje kupljenega piščanca. Mojim staršem včasih kaka pečenka 'industrijsko' vzrejenega prašiča ful smrdi, medtem ko je meni čist kul. Ampak ni fora v tem, fora je predvsem v tem kako je hrana kvalitetna oz. zdrava. In mislim da je, vsaj zaenkrat, doma pridelana hrana veliko bolj zdrava kot razni poizkusi z GE.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Boeing ::

tha_man: tole si mi pa z jezika vzel. Se podpišem pod tvoj post...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

YiMMi ::

Ok....Gensko spremenimo psenici da je odporna na herbicide(za zatiranje plevelov)...
Posejemo psenico in lahko celo leto spricamo z boomefektom prti plevelom...
Vse lepo in prav...pridelek bo dober..in kakovosten...
kaj pa se zgodi ce ta gen preskoci na plevel...in ta naenkrat postane odporn na herbicide?
Kako ga bomo zatrli?Z motkami?
heheh..moznosti so 1:1000000 !Ampak vseeno so!
O genetiki se nevemo veliko ...zato se se nebi igrali z tem...Je pa to nuja v prihodnosti!:O
-------------------------------------------------------------
Jebeees Olimpijo ...jaz ljubim Maribor..
Jaz ljubim Maribor.....Jebes Olimpijo.......

BadB0y ::

Tito :nic v tej smeri sploh :) samo dolocene stvari pa o tem vem

Yimmi: saj sem reko ce gensko spremenjene hrane blo bi bilo se VEC podhranjenih ljudi ze zdaj jih je tolko brez hrane da brezveze kaj bi sele blo ce se hrane nebi gensko spreminjala.
SIcer pa je tud res da se nebo to prevec razpaslo

IceIceBaby ::

Kaj pa če krompir gensko zinžinirajo tako da bo smrdel koloradskem hrošču. Boga žuželka nebo več mela hrane in bo izumrla, potem še ptiči nebodo meli niž za žret pa lisice itd.

Nekaj podobnega se je zgodilo z norimi kravami. Krmili so jih z vsem mogočim samo da bi se bol zredile v enem dnevu.

tha_man ::

Bolezen norih krav se je razširila zaradi one kvasne moke al kako se že reče... Vglavnem, krava crkne, jo predelajo in z nji nakrmijo še žive krave. Če pa je bla ona crknjena krava bolna, so potem zbolele tudi one krave ki so jo pojedle, in nato so crknile te... you've got the point ;) Vglavnem, sucks!
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

TESKAn ::

Koloradski hrošči so uvožena zalega, tako da ne bi blo nič narobe, če bi tle izumrli.
In je kostna moka, ne kvasna.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo, ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

perci ::

TESKAn: tudi krompir je uvožena zadeva; če tvojo trditev apliciram še na to dejstvo, pridem do absurdne ugotovitve, da ne bi bilo še večje lakote, če bi nehali pridelovati krompir:\ .

Tito ::

Ko so na začetku stoletja delali poskuse iz atomske fizike tudi niso vedeli v kaj se spuščajo in povsod je tako da ne veš kam se spuščaš, toda za dobrobit znanosti je vse treba preizkusiti! Življenje gre naprej in znanost se razvija in nič je ne more ustaviti! Kar se tiče okusa kupljenih Novozelandskih japk pa tole: Jabolka utrgajo prezgodaj, ko so še čisto nezrele, in jih dajejo v hladilnice, kjer zdržijo dolgo časa, ko pa jih pripeljejo do nas jih preplinijo z etilenom, ki povzroča zorenje in taka jabolka res niso okusna... To nima nobene veze z gensko spremenjenim živilom.

Tito ::

Aja, kar pa se tiče žužkov pa tole:

1.) Nebodo pomrli, mogoče jih bo malo manj!
2.) Tudi če ne autohtoni žužki pomro ni nobeno škode, ker niso tako pomembni za naš ekosistem! (Ptiči ne jejo, SAMO koleradske hrošče)
3.) Man škropiv, man mrtvih ježov, ptic in ostalih živali ki se prehranjujejo z žuželkami!

IceIceBaby ::

Ok, negre samo za koloradske hrošče ampak zato da se igramo z prehranjevalno verigo in da se lahko zgodi marsikaj.

Tudi tisto z norimi kravami nima veze z genetiko. Ampak dejstvo je da sej je bolezen na ljudi prenesla šele v zadnjih letih. Prej so sicer poznali to bolezen vendar v drugi obliki pa tudi prenašala se na na ta način.

Za znanost je res treba potrpet. Ampak jaz mam občutek da raznie intenzivne pridelovalce zelenjave ne briga kaj bo z zelenjavo. Samo da bolj raste in da namesto v 3 mesecih dozori v 2 tednih.

tha_man ::

> In je kostna moka, ne kvasna.

Doh, točno :8) :D Saj se mi ni prav slišalo, sm nisem vedu zakaj :P
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Tito ::

Nekak, vsi organizmi razen bakterij niso zmožni sprejemat dednih informacij iz okolja! Bakterije to počnejo zato postanejo zelo hitro rezistentne...

Thomas ::

Nihče ne "sprejema dednih informacij iz okolja". Niti bakterije ne.

Ta mit je ostanek lamarkizma. Zgrešeno gledanje.

Razlog zakaj se bakterije hitreje prilagodijo okolju je v tem, da so tako številčne in da tako hitro minevajo generacije pri njih.

Ker je mutacij pri njih toliko več, se prej pojavi "prilagojena različica".

To je treba vedet.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Končno! V nečem se motiš in to ZELO ZELO... Mogoče se ti ne zdi logično, a stvar je taka: s plazmidiji se bakterije zaščitijo pred raznimi strupenimi snovmi v okolju, kot so naprimer antibiotiki. Do rezistence na določen antibiotik pride ravno na tak način, da se del originalne plazmidne DNA zamenja.

Poglej link če meni ne verjameš, ko ti bolj po kmečko govorim. Poglej si predvsem slikce. Tisti krogec rdeče in modre barve je plazmidna DNA, črni del pa je vključek, ki se vrine v DNA. To je neke vrste mutacija in povzroči, odpornost,.....

Jure2k ::

Fantički, a vi sploh veste iz česa je kruh? Mogoče veste, kako je človek naredu pšenico? A veste, zakaj je pšenica takšna? Kaj je to poliploidija? Res so to takrat delali s križanjem, vendar je to kar ornk mutacija, če mene kdo vpraša. Sicer nisem izobražen glede kmetijstva in agronomije, ampak se mi zdi, da pšenice ne moreš več let sejati, ker postane na koncu bolj podobna navadni travi.

No, v glavnem vsa taka hrana je GENSKO MANIPULIRANA! Ker to je tudi, ko greš kravo osemenjevat in se odločiš za bika, ki je najbolj velik in ma najlepše zobe>:D

Hja, kakor sem zasledil zgoraj, ste nekateri prepričani, da znanstveniki tavajo v temi in na slepo skup dajejo gene in DNA. HEHE. Stvari sploh niso tako zapletene kot se zdijo (so še veliko bolj), ampak biologi in genetiki so že dolgo časa delali poskuse na tem, tako da imajo sedaj že stroje, za podvajanje DNA. Pri nas na faxu mamo enega.

Glede mutacij: Bakterije to uporabljajo v svojo korist. In tudi virusi. Poglejte primer tobačnega mozaika, ki svojo DNA vbrizga v celico, kjer se vgradi v dna celice, ki potem pobesnelo izdeluje viruske, dokler ne propade. No, to niso samo DNA virusi ampak tudi RNA virusi, kot naprimer AIDS, vendar te ne vbrizgajo direktno DNA, ampak potrebujejo za svojo namero še encim reverzno transkriptazo, da s pomočjo RNA verige "vštukajo" svoj material v gostiteljev DNA.

Thomas, to je tudi zate, kot primer spreminjanja DNA molekule.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jure2k ()

.:joco:. ::

Ermmm, dejmo se "fantički" (citat Jure2k, prejšnji post) nekaj zmenit. Križanje, mutacije je ena stvar, GE je pa druga stvar.

Vam dam dva primera tistim, ki mate to za eno in isto:

V New Yorku zraste stolpnica <> V amazoniji zraste drevo

Ali pa: človek recimo potrebuje minimalno količino klora (meri se v mikrogramih). To ne pomeni da zdaj lahko poje žlico klora in bo preskrbljen za celo življenje, ker ga bo pobralo.

Isto je v GE. Zakaj bi naredil jabolko z podganjimi geni, da bo imelo 9x več C vitamina, če ga je pa že tako dovolj? Več enega vitamina lahko pomeni slabša absorpcija drugega. Ravno tako velja za minerale. Tiste izjave "domače je najboljše" niso iz trte zvite, res da se slišijo kmečko, ampak niso neumne. Dones ni problem da je premalo hrane, ali da je premalo kvalitetna. Hrana je prepoceni. Problem je le, ker je nimamo vsi dovolj. Transport je drag. Oziroma predrag, da bi jedli še Afričani in Indijci. V Ameriki vsako leto zavržejo ne vem kolko ton žita, ker bi bila sama izguba, če bi ga mogli kam transportirat, doma je pa ne prodajo dovolj.

Sej sem jst tut za GE, za znanost, za napredek. Ampak zakaj bi nekam rinli, kamor nam ni treba? Hrane je dovolj za vse.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Jure2k ::

Genski inžiniring in križanje NI ISTO, vendar ti oboje da GENSKO MANIPULIRANE PRODUKTE.
Glede C vitamina in podgan pa res ne vem, zanima me kje ma podgana največ vitamina C. Pomoje v riti, ko se jabolk nažre>:D

Sej razumem, da si dal to kot primer, ampak zelo butast. Saj ne rečem, da klor ni nujno potreben, rabimo ga saj ga imamo v telesu (HCl) za prebavo hrane. Druga stvar pa je, strupenost klora. Klora poješ z žlico precej težko, ker je plin in v plinastem stanju je tudi strupen.
Drugače pa ga lahko ješ z žlico v obliki NaCl ali kuhinjske soli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jure2k ()

Tito ::

.:joco:. ne razumeš kaj je Jure hotel povedat! Človek se vpleta v naravo že od njegovega začetka, sprva je odkril ogenj in požgal gozdove, tako je naredil prostor za svoja polja itd..., nato je začel križati raznovrstne živali in rastline...

Bistvo pa je da človek vseskozi posega v evolucijo teh bitij. Genetika mu je le nov pripomoček, s katerim lahko zadevo pospeši in jo naredi lažje in učinkovitejše.

Kar pa se tiče prepoceni hrane, pa je bila povsem neumesna, glede na to da svet strada. Če ti živiš v izobilju ne pomeni, da so vsi siti! In pozabljaš danas je skoraj 5 miljard in da se število povečuje. In malo se razglej po evropi in videl boš kaj povzroča intenzivno kmetijstvo. Kmalu bomo ostali brez pitne vode, zraka in posledično hrane!

Pesticidi, herbicidi, gnojiva... nas lahko popeljejo v pogubo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tito ()

tha_man ::

Jure2k, ni problem v tem da znanstveniki ne bi vedli kaj delajo, ampak bolj v tem da sigurno ne predvidijo vseh posledic. Poleg tega je tole industrija, kar pomeni cash all the way. Lahko samo upamo da ne počnejo kakih prehudih kompromisov.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Tito ::

Riziko je povsod! In večji riziko je, da še vedno zastrupljamo svet, ki nas hrani.

Thomas ::

> Thomas, to je tudi zate, kot primer spreminjanja DNA molekule.

Vem zakaj to praviš.

Toda zame je vsaka mutacija random faktor. Pa naj pride od virusa ali od koderkoli.

Lamarkizem je še zmeraj fovš.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jure2k ::

Hja, res je, ampak vseeno ni tako nevarno, kot nas nekateri vztrajno prepričujejo. Je pa res, da bi takšna pridelava hrane povzročila propad mnogo kmetov, ker bi res prišlo do velikih porastov v proizvodnji. Že sedaj na Kitajskem (baje) kmetje raje stran mečejo riž, kot pa da bi ga poceni prodajali, na drugi strani kitajske in v revnih mestnih predelih pa stradajo, ker nimajo za hrano.
Potem nebi bilo dosti drugače, vsaj jaz menim da ne. Če že, pa razlika nebi bila tako revolucionarna kot trdi drugi tabor, saj bodo vedno obstajali taki lobiji, ki jih ne zanima, če je kdo lačen, samo, da oni niso.

Thomas: hehe, prav, če ti tako praviš :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jure2k ()

.:joco:. ::

A zdej se boste pa name spravljali, ker sem hotu mir tle nardit?:D

Torej:
Jure2k:
Glede C vitamina in podgan pa res ne vem, zanima me kje ma podgana največ vitamina C. Pomoje v riti, ko se jabolk nažre
Sej razumem, da si dal to kot primer, ampak zelo butast.


Emmm, wrong. Nisem dal kot primer.

Saj ne rečem, da klor ni nujno potreben, rabimo ga saj ga imamo v telesu (HCl) za prebavo hrane. Druga stvar pa je, strupenost klora. Klora poješ z žlico precej težko, ker je plin in v plinastem stanju je tudi strupen.


Klor je res plin, ampak se ga dobi tudi "zaplombiranega" v tabletah. Ga mam doma za v bazen :)

Sicer pa, to pa je bil primer. V postu sem napisal, da imam dva primera, o drevesu in o kloru. Za klor vem iz kje ga dobivamo. Ta dva sta bila mogoče butasta, ampak sem hotel primerjati, naprej so pa le dejstva.


Tito:
Bistvo pa je da človek vseskozi posega v evolucijo teh bitij. Genetika mu je le nov pripomoček, s katerim lahko zadevo pospeši in jo naredi lažje in učinkovitejše.


Učinkovitejše v čem? Hrane je dovolj! Read my lips (aja, ne moreš:8) ), pa vseeno še enkrat: HRANE JE DOVOLJ, in tudi dovolj bogata je z vitamini in minerali.

Kar pa se tiče prepoceni hrane, pa je bila povsem neumesna, glede na to da svet strada. Če ti živiš v izobilju ne pomeni, da so vsi siti! In pozabljaš danas je skoraj 5 miljard in da se število povečuje. In malo se razglej po evropi in videl boš kaj povzroča intenzivno kmetijstvo. Kmalu bomo ostali brez pitne vode, zraka in posledično hrane!


Še enkrat: Hrane je dovolj. Problem je samo v tem, ker ne pride do vseh. Transport je drag. Tako kot je rekel Jure2k, nekje jo mečejo stran, za hribom pa stradajo.

Pesticidi, herbicidi, gnojiva... nas lahko popeljejo v pogubo.


Edino tega nas lahko reši GE. Ampak žal je tudi tukaj a price to pay!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

tha_man ::

Mah, kakorkoli že, upam le da se ne bo zgodilo tako kot nam prikazujejo v filmu Soylent Green 8-O :D

http://us.imdb.com/Plot?0070723
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Lion25 ::

Ja dobro, da je nekdo povedal, ker sem na zaetku tega vprasanja vseskozi videval, da ne vem s cim se igramo!

Lih v tem je point. Igramo se, dokler ne dozenemo stvari. Tehnika je tolko napredovala, da spoznavamo dna zapis vseh sivih bitji, torej, ko bomo spoznali todi vse posledice itd, ne bo vec neznaih spremenljiv v enacbi GE hrane (pa tudi zivali in ljudi). Torej, bo vse znano in zatorej nenevarno.

Seveda je do tja se dolga pot, vendar gremo tja z ferrarijem!

Lucifer Tanatos ::

Hja z genetskim spreminjanjem zelenjave in ostalih stvari lahko res izboljšmo kvaliteto. Vendar zaenkrat to še ni na takšnem nivoju.
In današnja genetska hrana je SLABŠA od naravne. Ok mogoče izgleda lepše, večje. Toda to je le vprašanje kvantitete in kvalitete. Okus naravnega jabolka je veliko boljši od "umetnega". ZAENKRAT! Zadeva lahko seveda napreduje, a ni nujno. V ameriki se recimo ze zelo dolgočasa prehranjujejo s takšno hrano(ne samo zelenjava in sadje tudi meso). In sčasoma človek pozabi kakšen je okus "pravega" jabolka, če pa že 20 let je "umetna". Pri nas je to seveda drugače ko ima veliko ljudi tudi kakšne vrtičke, v NYC je takih manj, tisti ki pa ze imajo vrte pa ne sadijo jabolk hehe :D
Les yeux sans visage

dr.J ::

Dejstvo je, da so glede možnih posledic uvajanja GM rastlin samo ugibanja, ker se vseh možnosti nihče ne zaveda in si jih ne predstavlja.

Dejstvo pa je tudi, da je uvajanje neavtohtonih rastlin in živali doslej vedno podrlo dosedanje naravno ravnovesje na določenem področju. GM rastline so pač trenutno tudi vse po vrsti neavtohtone, pa čeprav imajo dodan samo en gen za odpornost proti škropivom. Na žalost ga pa ljudje kot potrošniki (še) nimamo.

Tito ::

Vseskozi govorite, kako se spuščamo v nekaj kar ne razumemo! To ni res, res je da ne razumemo vsega toda v raziskavah smo tako daleč, da si le redko kdo predstavlja. In morda ne veste skozi koliko postopkov more iti Gentetsko spremenjena rastlina da ugotovijo, če je z njo vse vredu... Šele po parih letih jo vnese v okolje in nato v prehrambeno industrijo...

Lucifer Tanatos ::

no zdej to da nimamo v genetski industriji pojma ni res. Konec koncev se človek s tem že od nekdaj ukvarja. Torej od prve kultivacije divjih žitaric, pa do uvedbe novih vrst živine(v Angliji). Se pravi smo se s tem ukvarjali že od nekdaj, vendar naše metode postajajo vedno bolj zapletene, stem prinesejo veliko več dobrih stvari ter seveda tudi slabih. :)
Les yeux sans visage

YiMMi ::

Nacelom sem proti temu ..No tu ja par dejstev zakaj:

par nevarnosti, ki jih poznamo do zdaj:>:D

-nastanek novih toksičnih snovi in alergenov v hrani
-ostali zdravstveno škodljivi efekti povzročeni zaradi nenaravne prehrane
-povečana uporaba kemikalij v kmetijstvu povečano onesnaževanje okolja
-nastanek rastlin, odpornih na herbicide
-izguba različnosti rastlin
-izguba naravnega ravnotežja
-številni znani in neznani efekti bi nastopili v potomcih teh gensko spremenjenih rastlin ter v ostalih organizmih. Ko bodo enkrat nastale te spremembe ne bo več poti nazaj.

Dejstva so, da je… >:D

-prenašanje genov med organizmi nevarno
-vsaka sprememba povzroči verižno reakcijo in da so posledice zavite v meglo
-g.s. hrana prinaša več rizikov kot naravna hrana
-onesnaževanje okolja se s tem ne bo zmanjšano
-zdravju škodljive posledice se bodo nadaljevale v neskončnost
-nastopili bodo etični konflikti

Dva primera stranskih učinkov :>:D

Leta 1996 so znanstveniki odkrili, da so poljščine z geni brazilskih oreščkov povzročile veliko alergično reakcijo na mnogih ljudeh. Ko so testirali te žitarice na živalih, niso tega ugotovili.Te žitarice so pravočasno umaknili iz prodaje. Leta 1989 so izdelali genetsko spremenjen proizvod za hujšanje - tryptophan. Skoraj 100 ljudi je umrlo, 2000 jih je bilo močno prizadetih in pribl. 5000 jih je zbolelo, ko je ta preparat proizvedel toksično - strupeno snov v njihovih telesih.

Pustimo naravi naj ubere svojo pot....!!!








-------------------------------------------------------------
Jebeees Olimpijo ...jaz ljubim Maribor..
Jaz ljubim Maribor.....Jebes Olimpijo.......
strani: « 1 2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO) (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
87747960 (4709) jype
»

Genska prehrana, ali kako ZARES ne poslušati strokovnjakov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1726957 (3604) Pyr0Beast
»

Gensko spremenjena hrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
2028803 (6143) _marko
»

Umiranje čebel ... DNK (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
552987 (2463) Thomas
»

Umanotera - eni novi brezvezniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
622997 (2063) Matek

Več podobnih tem