» »

prometna-2mm profil na gumah, izsiljena prednost

prometna-2mm profil na gumah, izsiljena prednost

;-) ::

Zdravo
zanima me naslednja situacija. Peljem po glavni cesti, prednost mi vzame vozilo, ki vzratno pripelje na cesto iz parkirišča. BUM!

Na prednjih gumah imam 2-3mm profila, vzadaj 5mm. Zatemnjene imam zadnje luči. Bom dobil kako kazen oz. bom kriv zaradi 2mm profila na gumah ali je še vedno kriv tisti, ki je povzročil nesrečo?

black ice ::

Na cesto se nikakor ne smeš obračati, torej bi bil kriv voznik tistega vozila.
Če nimaš homologacije za luči boš verjetno dobil kakšno kazen.
Kar se pa tiče profila gum ti pa ne vem povedati - je bolj tako tako.

Tilen ::

To je nekako tako. Ti lahko nekje napačno postaviš in boš plačal kazen za napačno parkiranje, tisti ki se je pa zaletel vate pa vse ostalo. Ne more on rečt preprosto, da ni kriv ker si ti pač postavil na napačnem mestu in se je zaletel vate.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

;-) ::

Ne zadeva je takale jaz sem vozilo ki vozi po cesti, parkplac je tak da moraš obrnit na cesto ni druge. Jaz se peljem nič hudega sluteč, on pa ven pa bum.

jaz sem modro on rdeče vozilo. Me lahko jahajo ker nimam profila dost na gumah al ne? Zavirat niti ne poskušam ker ne pričakujem ko pa mislim pa je že prepozno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

black ice ::

Menjaj gume :D

kixs ::

Zakaj mislis, da nimas dovolj profila na gumah??? Po zakonu je za letne minimum 1.6mm in za zimske 3mm. Ce se vozis z letnimi pozimi, velja 3mm in obratno za zimske poleti 1.6mm.

Skoraj zelo podobna tema je bila pred kaksnim mesecem aktualna. Malo pobrskaj po forumu.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

zee ::

Ahem...imas denar za zatemnjene luci, nimas pa denarja za gume?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

M-XXXX ::

Ne zadeva je takale jaz sem vozilo ki vozi po cesti, parkplac je tak da moraš obrnit na cesto ni druge.

Btw bi moral v takem primeru iti ritensko v box:)

kixs ::

Kriv je vedno tisti, ki izsili prednost. Poglej samo kdaj nesrece motoristov, ki se peljejo 100+ km/h po naselju, en z avtom zavije na glavo cesto, ko motorista se ni nikjer in BUM. Kriv je seveda voznik avta, ker je "izsilil" 8-O

Gume pri tebi nimajo nobene veze. Ce res imas 2mm in bi bilo recimo mokro, potem bi bila tvoja zavorna pot res daljsa. Ampak po zakonu se nimas kaj sekirat. Za zatemnjene luci pa tud ne vem, odvisno od volje policaja.

dzinks63 ::

Za gume se nimaš kaj sekirat. Sedanji predpis za letne pnevmatike je minimum 1,6mm globok profil. Pri tem primeru nimajo nobenega vpliva za karambol tvoje zatemnjene zadnje luči. Če nisi bil pijan in imaš vse ostalo OK, ne boš utrpel nobenih sankcij, mogoče kakšne posredne, če si oviral ali dajal kakšne čudne izjave v postopku, katere bi se lahko znašle v policijskem zapisniku.

Tilen ::

Tako kot je ze nekdo napisal. On bi moral ritensko parkirat v BOX, ker vzvratno ne sme na glavno cesto!
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

;-) ::

Lahko kaj jebejo zaradi zavorne poti? Češ da nisem niti probal bremzat? ker si kot udeleženec v prometu pač dolžan preprečit nesrečo če jo le lahko...?

kixs ::

Seveda lahko, ampak kdo pravi, da nisi zaviral, a bi moral na polno, na zlajf? Ce imas ABS, potem pa zlajfa niti ni in ne morejo dolociti kaj si delal.

In kaksne so poskodbe avtov?

Neki mi ni jasno, se je to zgodilo ali ne? Je prisla policija ali ne? Ker te zadeve bi ti povedali ze na licu mesta.

Wox ::

Ti rajši povej, kaj so rekli policaji. Očitno so ti merili profil na gumah pa verjetno še kaj.
Commodore 64

latrix ::

dejc nevem ka mas probleme ne.on je biu kriv,ce te bo pa policaj hotu fukat te bo pa fukav se ves kak je.kriv je bil pa oni.gume ti je pa ze prej oni povedal da mas dost profila.ce sm se jaz po dratih vozu pa so mi sele zaj vzeli tablce tut tep nebojo gnjavli,ce je meni reko takrat da marsika spregledajo samo tega pa nea more.zarad luci zadaj pa nevem zaka bi ti gnjavo saj neve a mas homologirano al ne tak da sploh se nebo spuscal v to.ti raj napisi kak je blo ja.

Matek ::

Kriv je vedno tisti, ki izsili prednost. Poglej samo kdaj nesrece motoristov, ki se peljejo 100+ km/h po naselju, en z avtom zavije na glavo cesto, ko motorista se ni nikjer in BUM. Kriv je seveda voznik avta, ker je "izsilil" 8-O
To ni povsem res. Če je voznik, ki se vključuje, naredil vse, da se prepriča, da lahko varno spelje in ni nikakor mogel videti motorista, ki je s prekomerno hitrostjo pripeljal izza ovinka, potem seveda ne more biti avtomatsko kriv. Je pa res, da je situacija rahlo kočljiva in je treba imeti dokaze (njegova zavorna pot, priča ali kaj drugega, kar potrdi prekomerno hitrost) na svoji strani.

Kar pa se tiče avtorja teme - kot so ti že povedali, profila si imel dovolj, tako da so gume v zakonskih okvirih. Če je z zadnjimi lučmi kaj narobe (so homologirane?), lahko zanje dobiš kazen, če jih je policist takrat ravno opazil, ampak nikakor pa to ne vpliva na krivdo v nesreči. Prav tako zavorna pot ne bi smela biti problem - če je res, kar praviš, da je zapeljal nazaj šele ob nekem času, ko je bilo prepozno, da bi ti lahko zavrl, potem tako nisi storil ničesar narobe. Potencialen problem bi lahko bil le, če bi ti bil daleč stran, ko se je on začel pomikati nazaj, in zaradi malomarnosti/nepazljivosti ne bi zavrl.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Keyser Soze ::

Kriv je vedno tisti, ki izsili prednost. Poglej samo kdaj nesrece motoristov, ki se peljejo 100+ km/h po naselju, en z avtom zavije na glavo cesto, ko motorista se ni nikjer in BUM. Kriv je seveda voznik avta, ker je "izsilil" 8-O
To ni povsem res. Če je voznik, ...

V bistvu sploh ni res. Trenutno nimam "znanja", da bi to boljše razložil, samo ne moreš ti odgovarjat za posledice, če nisi imel možnosti vplivati na samo situacijo v tej meri, da bi to lahko preprečil.

Nisi subjektivno odgovoren za posledice takšne prometne nesreče, ker si ravnal v skladu s pravili, se prepričal, da je cesta prosta in vozil vozilo, ki je primerno za uporabo v cestnem prometu.

Glede prvotnega vprašanja teme pa, poskrbi, da so vsi dokumenti takšni kot morajo bit, da si prebral policijski zapisnik, ga podpisal (se z njim strinjal), pa tudi eu. poročilo se splača izpolnit in tudi na njem izkazat krivdo tistega, ki je nesrečo povzročil in prevzel krivdo (če).
Po navedenem ti ne bi smel biti kriv, razen če si se namenoma zaletel v vozilo, ki je bilo v prekršku in njemu to uspe dokazat.
OM, F, G!

Ziga Dolhar ::

Keyser: prekinitev / preusmeritev vzrocne zveze, eventuelno deljena odgovornost.
https://dolhar.si/

Go-ahead ::

Nekje sem zasledil, da na suhem cestišču obrabljena guma - brez profila skrajša zavorno pot. Ali niso pri F1 predpisali obvezno uvedbo profila na prvotno gladke pnevmatike za varnejšo izpeljavo zavojev zaradi manjše hitrosti.

Mokro cestišče pa je nekaj povsem drugega.

amigo_no1 ::

Kako policaji merijo zavorno pot (sledi) na cesti pri avtu z abs-om ?

T0RN4D0 ::

Na nekaterih podlagah je pač ne morejo =)

Go-ahead, na suhi cesti bi ble najboljše gume brez profila, samo so takšne gume po mokrem neuporabne.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

dejanslo ::

a pol, ko od-parkiraš iz tistih poševnih boxov na enosmernih ulicah (npr, slomšek MB), si vedno v prekršku? :)
There`s More Than One Way To Do It

Valvoline ::

Hm... :)
Nedavno pa si se hvalu kako hitro se pelješ in tko naprej.Kolk si pa mel hitrosti v času trka? A si ziher da nisi ti kriv.Ker če je označeno parkirišče ob cesti morš hitrost temu prilagodit.

;-) ::

Nisem se zaletel sprašujem za drugega. Drugače če bi jaz bil tam bi pripeljal okol 50 (40 je omejitev) več pa itak ne dobiš noter ker so prej semaforji in niti poskušal nebi bremzat tud če bi mel čas.

lp hvala za odgovore


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prometna nesreča - kdo je kriv? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6914699 (12856) prox
»

Motoristi!?

Oddelek: Loža
383404 (2222) Nejc Pintar
»

V Kranju 3 mrtvi? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
46739539 (24276) kmetek
»

Zelo dober spot proti prehitri vožnji ! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32519618 (14084) poweroff
»

Ketere letne gume? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013258 (11629) tengo

Več podobnih tem