» »

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO)

Svet, Kot Ga Razume Monsanto (GSO)

««
10 / 18
»»

Pyr0Beast ::

Temu se reče da se raje učimo na napakah drugih :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

rndm2008 ::

Tistile "članek" v Mladini je komaj vreden tega imena, saj gre za navaden propagandni pamflet, white paper kake biotech firme. Ima Pečenko kar dober občutek, ja. Po takem pisanju ni odveč vprašanje, kdo mu je, razen Mladine, plačal. Opozicija GMOjem je zreducirana na komaj kakšno omembo, pravzaprav zelo v stilu slotek intelektualcev v tej temi - nasprotniki GMO so (smo) nepomembni, histerični ludisti, prestrašeni laiki. Tale skupina zdravnikov, ki pacientom odsvetuje uživanje te hrane, je tudi le skupina nevednežev, kajne?

Okapi si dejansko upa trditi, da celo ni potrebna nikakršna dolgoročna študija varnosti GMO. Še vedno nas ta, bojda biolog, skuša prepričati, da je križanje vrst solat nevarnejše od "mešanja" genomov insektov in rastlin. Pri slednjem menda celo točno vemo, kaj počnemo?! To je ne le abotnost, tukaj se človek res vpraša, če tudi tegale fanta dejansko kdo ne plačuje, da trosi takele. Mejduš.
No, recimo: "Consequently, whereas we can generally predict that food produced through conventional breeding will be safe, we cannot make a similar prediction in the case of any genetically engineered food."

Skratka, Okapi in kompanija nam ponudijo tole: "When you insert a single gene into a plant or an animal, the technology will work. You will be able to move that gene from organism A to organism B. You will be able to know that the transfer was successful. You will be able to know that the gene is being expressed, and even that the function of the gene is being expressed. So you'll get the desired characteristic."

Žal na tej točki Okapi konča z napenjanjem svojih strokovnih mišic. Upa, da bomo, neuka raja, zadovoljni. A od tu gre zadeva še nekoliko naprej, če le ne poslušaš samo Okapija:
"But you will also get other effects that you couldn't have predicted from your original assumptions. You will have also produced changes in the cell or the organism as a whole that are unpredictable. And that's what the science is having to deal with. The reason why Monsanto can claim scientific soundness is that they are only answering the technical question, 'Can I move this gene and this characteristic from A to B?' They are not asking the questions that the current understanding of cell biology demands. You can ask the technical question and get the answer you are looking for. You can take a gene from A and put it into B. We know that. But that's the only question we can answer with certainty. We now realize that there are a whole host of other questions. Genes exist in networks, interactive networks which have a logic of their own. The technology point of view does not deal with these networks. It simply addresses genes in isolation. But genes do not exist in isolation. And the fact that the industry folks don't deal with these networks is what makes their science incomplete and dangerous. If you send these new genetic structures out into the world, into hundreds of thousands of acres, you're going into the world with a premature application of a scientific principle." In tako naprej. Tako zaslužni profesor oddelka molekularne biologije na Berkleyu. V taboru GMO skeptikov si takih ludistov lahko le želimo. Čimveč. Pod tem uvodom pa še sestavki cele četice podobnih ludistov.

Torej, kam se ti tako mudi, Okapi? Ja, blazno smo napredovali, tolk, da vam tehnofilom najbrž vsak dan samo od tega trikrat pride. Tolk smo advanced, da se nam, laikom, sploh ne sanja, gotovo. Ampak tega, da vnašanje lastnosti nekega organizma v povsem drugačnega, da bi pri njem vklapljal željeno lastnost, pa čeprav še tako preprosto, ne predstavlja nevarnosti in da take hrane niti ni treba testirati, tega mi pa ne boš prodal, "znanstvenik". Ne dvomim, prejkoslej tudi designer babies ne bodo problem, če tako rečem. Ampak, bom verjel, ko bom videl dolgoročne, neodvisne, večkrat mednarodno potrjene študije. FDA verjamem manj kot zadnjemu cigotu. Potem pa, zaradi mene, navali brate, daj si zrasti tiča sredi čela. Da boš pa ti danes štoral po genomu črička in zelja in mi tlačil na mizo nekaj, česar nisi niti preizkusil, ker si tak znanstveni džek, hvala lepa, kar sam žri to govno. Vzemite si še kakšno leto, desetletje ali dve, dragi "znanstveniki". Navsezadnje, numerus tako zagretih in prepričanih, kot sta Okapi in Mladinin Pečenko, bi moral več kot zadostovati, da statistike naredimo kar na vas, brez kakršnekoli prisile. Samo se bojim, da bi jo pocvirnali, ko bi šlo zares. Kot gospod imunolog Ihan, ko je ubežal cepivu, v katerega je še dan poprej imel vso znanstveno vero. Po tem principu, nekako.

Zame ni dvoma, prej bom verjel tipom a la Arpad Pusztai kot pa Okapiju, Monsantu z njihovo hordo PR-ovcev in odvetnikov, ali pa Mladininemu "excuse for a reporter" Pečenku.
AE911TRUTH
All Hail Thermal Expansion!

Pyr0Beast ::

Vsakomur svoje pravim jaz. Če želijo, naj uživajo, dokler jaz lahko pridem do take hrane kakor si jo sam želim in dokler ni emisij v okolje.

lp
G.

P.S.

Zdravniki znajo biti rahlo neumni, tako kot vsi. Ne bo prvič in zadnjič.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

rndm2008> "Zame ni dvoma, prej bom verjel tipom a la Arpad Pusztai kot pa Okapiju, Monsantu z njihovo hordo PR-ovcev in odvetnikov, ali pa Mladininemu "excuse for a reporter" Pečenku. "

Ja, ja... Res bluzita. Oba.

Ker Pečenko res nima pojma, o čem govori:
* Seznam knjig, publikacij, člankov, ki jih je napisal Pečenko - Bodi pozoren na magistrsko delo in oko vrži še na ostala 102 dela, ki sta na COBBISU.

Ta "excuse for a reporter" je bil tudi eden izmed urednikov revije Monitor, sicer pa, če se ne motim, je po izobrazbi zoolog.

Zakaj ti pišem vse to? Zato, ker na njegove izjave avtomatično polagam malce večje težo, kot pa na izjave nekega rndm2008, ki se oglaša v vseh global conspiracy temah. ;)
- Hoc est qui sumus -

gruntfürmich ::

imagodei je izjavil:

Zato, ker na njegove izjave avtomatično polagam malce večje težo, kot pa na izjave nekega rndm2008, ki se oglaša v vseh global conspiracy temah. ;)


true. kredibilnost je tisto, čemur se verjame. in iq.ju :D ne debilnim nabijačem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

rndm2008 ::

Haha, a to je vaš rebuttal? Imago, ni trebe nobene teže polagat na moje izjave, jaz sem samo nalepil izjave STROKOVNJAKOV, ki Okapijevega stališča še zdaleč ne podpirajo. Briga mene, koliko člankov je objavil Pečenko. Nivo njegovega članka je daleč od objektivnega novinarstva, kot tak torej precej brezvreden. Jasno sem pokazal, da opozicija GMO hrani niso samo neizobraženi, panični teoretiki zarot, ampak resni strokovnjaki. Če vas to boli, ne morem pomagat. Seveda, če nalimam zdravnike, bom na sloteku dobil odgovor, da oni itak nimajo pojma. Če vam poiščem biologe, boste hoteli nutricioniste, če poiščem slednje, boste hoteli mikrobiologe. Nivo vašega diskurza.
Vse, kar je bilo treba navadnemu laiku, je bila minuta z Googlom, pa sem trabunjanje kobajagi strokovnjaka Okapija postavil na laž. Sploh se ni treba jako matrat, da se take bedarije razkrije. Moja kredibilnost je pa tu irelevantna. Relevantna je le kredibilnost tistih, katerih mnenja sem podal. Nisem opazil, da bi se obregnili ob kredibilnost katerega od njih, hehe.
AE911TRUTH
All Hail Thermal Expansion!

Okapi ::

Nisem opazil, da bi se obregnili ob kredibilnost katerega od njih,
Ker bi bila to čista izguba časa. Vernika prepričevati, da boga ni, je zapravljanje časa in energije.

Recimo ti misliš, da je tole dokaz proti gensko spremenjenim poljščinam:
But genes do not exist in isolation. And the fact that the industry folks don't deal with these networks is what makes their science incomplete and dangerous. If you send these new genetic structures out into the world, into hundreds of thousands of acres, you're going into the world with a premature application of a scientific principle."
Če bi prebral oni članek iz Brazilije, bi videl, da je to čisti BS. Poljščine več let gojijo v laboratorijih, rastlinjakih in na poskusnih poljih, preden jih odobrijo za pridelovanje. In v tem času natančno proučijo vse morebitne neželene učinke medsebojnih vplivov različnih genov.

In tako bi lahko sesul vsak pomislek proti GSO. Če ti recimo povem, da je Pusztai svoje poskuse slabo zastavil in napačno interpretiral, mi itak ne boš verjel, tehnične podrobnosti, v katere bi se lahko spustil, pa ne boš razumel.

O.

imagodei ::

rndm2008> "Haha, a to je vaš rebuttal? Imago, ni trebe nobene teže polagat na moje izjave, jaz sem samo nalepil izjave STROKOVNJAKOV"

Ne, moj rebuttal, kot sem že parkrat pisal, je, da imam za sabo uspešno zaključene praktično 4 semestre študija biokemije. Daleč od tega, da bi bil strokovnjak, pa dovolj, da prepoznam bulšit. In dovolj, da se - glede na tvoje izjave - zavedam, da o zadevah vem mnogo več, kot boš ti kadarkoli.

Kar se tiče izjav "tvojih strokovnjakov" - OK, jih sprejmem, ampak se z njimi ne strinjam. Pravim, da so bulšit. Če bi komentiral isti odsek, ki ga je pravkar komentiral Okapi, dejansko nimam kaj dodat njegovemu odgovoru. Če vstavljen gen slučajno vpliva na druge gene, se to pokaže nemudoma, v prvih generacijah v laboratoriju, kar pa je daleč prej, preden GSO pride na polja. Preden gre GSO na polja, se 100x naredi analiza vsebnosti morebitnih škodljivih spojin, ki bi nastajale kot rezultat spremenjenega gena.

Dajte si že enkrat dopovedat, da tudi največjim multinacionalkam in najbolj bogatim "prascem" ne gre za to, da bi naredili globalno etnično čiščenje: če bi zaradi nevarnih in zlobnih GSO začeli množično umirati potrošniki, izgubijo income. Plus, denar, na katerem sedijo, naenkrat ni nič več vreden.

EDIT: clarity
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Okapi ::

če bi zaradi nevarnih in zlobnih GSO začeli množično umirati potrošniki, izgubijo income.
To je ena od stvari, ki je mnogi nikakor ne morejo razumeti. Mislijo, da ima Monsanto nekakšno čudežno moč, da kmete prisili, da sejejo njegovo koruzo, čeprav jim to škodi, in potrošnike, da to koruzo kupujejo, čeprav jim to škodi.

V resnici je Monsantov uspeh odvisen izključno od tega, ali se kmetom njihovo koruzo splača kupovati, in posredno od tega, da to koruzo potrošniki hočejo kupovati.

Pri reklamiranju svoje koruze seveda lahko Monsanto tudi pretirava, kot pretiravajo proizvajalci pralnih praškov in jogurtov in sploh vsi, ko hvalijo svojo robo. Ampak v končni fazi, če ti je po Actimelu slabo in če Persil uniči perilo, tega ne boš več kupil in proizvajalci bodo propadli. Če izdelki povzročijo kakšno škodo, so tu še tožbe in pot v propad je še hitrejša.

O.

nevone ::

Iskanje dežurnega krivca in kazanje s prstom nanj je preokupacija marsikaterega posameznika.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Pyr0Beast ::

V resnici je Monsantov uspeh odvisen izključno od tega, ali se kmetom njihovo koruzo splača kupovati, in posredno od tega, da to koruzo potrošniki hočejo kupovati.

Ne izključno od tega. Njihov sektor ne obsega samo GMO hrane.

Verjetno veš da avto več kot 2x preplačaš na servisih ?
To je lahko tak način poslovanja. Zmahaš trg in nato služiš v kaosu. Scarcity equals profit.

Podjetja nimajo ponosa in z veseljem gredo 'pod častjo' samo zato, da naredijo profit.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Podjetja nimajo ponosa in z veseljem gredo 'pod častjo' samo zato, da naredijo profit.
Samo veje, na kateri sedijo, si večinoma vseeno ne žagajo.

Sicer pa to velja za vse, za male v resnici še bolj kot za velike (ker veliki lahko več izgubijo). Tudi pri nas so že zalotili "eko" sadjarja, ki je na skrivaj škropil hruške, in to s prepovedanim škropivom. In koliko je še takih neodkritih?

O.

rndm2008 ::

Imago, kje si pobral, da trdim, da Monsanto namerava iztrebiti populacijo? Prosim, pokaži mi ta moj post. Trdim, da so Monsanto in podobni, skupaj s skorumpirano FDA, brezobzirni zaslužkarji, ki jih ne briga za zdravje folka, ja to pa trdim. Kje piše, da morajo ljudje ravno umirat, ko jedo to svinjarijo? A ni bolj priročno, da so ravno prav bolehni, da jih prevzame še bolj pokvarjena farmacevtska industrija? Biotech in Pharma imajo FDA itak v žepu. Poleg tega ni treba, da gre tu za kakršnokoli zaroto sploh. Obnašanje Monsanta ni nič drugačno od ostalih korporacij, ki skušajo preživeti na trgu. Kar pa še ne pomeni, da je to torej tudi ok. Sodni procesi proti Monsantu in ničkolikokrat dokazana vpletenost v, dobesedno zločine proti ljudem in okolju, so lepo dokumentirani.

Če je vse tako lepo stestirano, kakor pravi Pečenkov white paper, zakaj potem vsi tisti primeri, ki jih je najti na linkih, ki sem jih podal? A se ti ljudje zmišljujejo? Lažejo? So samo nesposobni? Toliko, da jih scat peljeta študent Imago in Okapi? Yeah, right. Vprašanje, kdo je tukaj delusional... Glede Pusztaija pa, Okapi, podprlo ga je precej ljudi, tudi strokovnjakov, kakopak. Znano je tudi, da so tisti, ki so Pusztaija skušali očrniti na spletnih straneh in strokovnih forumih, bili Monsantovi piarovci. Imaš lahko povedati o pomanjkljivi metodologiji Madžara, kolikor hočeš, pa ti jaz lahko urno postrežem z linki, ki govorijo o luknjah in čistih goljufijah in lažeh, ki se pojavljajo v raziskavah, internih ali pa naročenih s strani Monsanta in druščine. Kolikor hočeš.

Skratka, ko je bilo jasno predstavljeno, da nasprotniki GMO hrane niso le nestrokovnjaki, katerih izjave sem vam podal malo nazaj, se niste spravili na vsebino teh izjav, ampak ste šli mene zmerjat s paranoikom in teoretikom zarot. Človek postavi trditev, kateri popolnoma diametralno trditev (s strani strokovnjaka z zagotovo več referencami od Okapija, Pečenka in Imagota skupaj) najde laik po minuti guglanja, pa greste zmerjat laika, ker si je drznil podvomiti v strokovnost samozaverovanega slotek biologa? Pa kolk ste vi stari tukile, madonca? Se res prepiram s samimi pubertetniki?? In vse, kar imate "strokovnega" povedati o ugovorih, ponavljam, STROKOVNJAKOV, je: "bila bi izguba časa" in "te izjave so bulšit". Dol padam od same intelektualne teže, pobje.
AE911TRUTH
All Hail Thermal Expansion!

imagodei ::

Zdejle nimam časa na dolgo in na široko razpravljat. Le toliko: moti to, da se zadeve lotevaš glomazno. Človek ne ve, kje bi se lotil odgovarjanja. Podaj eno ali max dve problematični zadevi naenkrat, link na raziskavo ali edu link (ok, pogojno sprejmem tudi navedbe resnih znanstvenikov iz X strani - pa jih gremo sistematično predebatirat. Tkole je pa mnogo blebetanja, pa nič povedanega. Vse kar praviš je, da množica strokovnjakov iz množice razlogov pravi, da GSO is a-no-no. Tkole pa to ne gre.
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Sicer pa to velja za vse, za male v resnici še bolj kot za velike (ker veliki lahko več izgubijo). Tudi pri nas so že zalotili "eko" sadjarja, ki je na skrivaj škropil hruške, in to s prepovedanim škropivom. In koliko je še takih neodkritih?

Lahko samo _upam_ da ne veliko.

Ampak nadzor zgleda vsaj deluje.

Samo veje, na kateri sedijo, si večinoma vseeno ne žagajo.

Jap. Je res.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

hmmmm, za dobrobit teme, bi morda res bilo bolje da bi se šla vidva, imagy & rb08 napucavat v ZS.
ker je več kot očitno, da nobeden ni strokovnjak is tega področja, tko da nobeden ne bo mogel strokovno, z lastno kredibilnostjo, zavreči ali potrditi teze, katere bosta postavljala.
zato vseeno kolikor se bosta kurčila, teže tejansko ne bo imelo nobene! eden večji laik od drugega!!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pyr0Beast ::

Zato pa vsakomur svoje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

> "zato vseeno kolikor se bosta kurčila, teže tejansko ne bo imelo nobene! eden večji laik od drugega!!! "

To je približno tako off, kot da bi rekel, da naj se greva pregovarjat o superstring theory na ZS, ker noben ni strokovnjak. Fora je, da neke stvari zmoreš ali pa ne zmoreš razumet na konceptualnem nivoju.

IOW, tlele se verjetno na prste ene roke da prešteti junake, ki lahko rečejo, da zares v biti zastopijo kvantno mehaniko. Ampak, ne ga srat - sam koncept, brez detajlov in zapletenih enačb, pa lahko dojame marsikdo. In če zdaj pride nekdo z idejo, da je kvantna mehanika zgrešena, ker se do tega trenutka še nihče ni uspešno in dokumentirano spontano prežarčil skozi 1m debel betonski zid, mu menda lahko - povsem argumentirano - rečem, da se moti. Če pa ne verjame, mu grem pa lahko pokazat skladovnice debelih bukel, ki so jih napisali precej učeni možje brez agende ter s slepim zaupanjem zgolj v eno reč: znanstveno metodo; in kilometre eksperimentalnih podatkov, ki se z neverjetno natančnostjo ujemajo z napovedjo kvantne mehanike.

OK, priznam - problematika GSO še zdaleč ni tako nedvoumno razrešena, kot kvantna mehanika, ampak ne se hecat... Tile "priznani strokovnjaki", ki jih navaja rndm2008, so povečini strici in tete, ki so delali neke kvazi "znanstvene raziskave", ki še zdaleč niso peer-reviewed. Daleč od znanstvene metode in predvsem z anti-GSO agendo.

Huda napaka je, če "znanstvenik" izhaja iz svojih prepričanj, si postavi cilj in raziskavo ter rezultate prireja le-temu. Znanstvena metoda je slepa in deluje ravno obratno: opraviš raziskavo, meritve, analizo in pustiš, da te metoda sama ponese na (v naprej neznani) cilj.
- Hoc est qui sumus -

Lawler ::

Prow zanimivo kako eni zagovarjajo da ni nič nevarno pa vsako leto se v ameriki povečuje debelost in povišanje sladkorja in ostale bolezni :)

Gandalfar ::

in kako ti to uspeva povezat z GSO?

tsh2 ::

to je občutek, da moderna hrana ni zdrava. v resnici je pa kar zdrava, saj živimo dlje in bolj zdravo kot prej. gensko spremenjena hrana je prihodnost če hočemo živeti ležerno. če se ne bi države tako vmešavale v koncept kapitalizma bi se že pojavilo kakšno podjetje, ki bi proizvajalo GSO hrano in jo prodajalo poceni. ampak kapitalizem deluje v zelo okrnjeni obliki v današnjem svetu, zato je tudi napredek z GSO bolj počasen, kot bi lahko bil.

Icematxyz ::

če se ne bi države tako vmešavale v koncept kapitalizma bi se že pojavilo kakšno podjetje, ki bi proizvajalo GSO hrano in jo prodajalo poceni.


Lahko pa vzameš kanglico in lopatico. In greš čistiti posledice razlitja nafte pod sponzorstvom BP. Kjer se država (nadzor nad varnostnimi standardi in dovoljenja za črpanje nafte na tako globokih podorčjih) očitno ni kaj dosti vmešavala.

Pa greš lepo ležerno tam po obali in si žvižgaš, kako je kapitalizem lep.

Zakaj pa bi bila GSO hrana cenejša? Lahko je cenejša, stane enako ali pa je dražja. Ne vem zakaj bi bila cenejša. Celo logično se mi zdi da bo dražja. Zakaj bi se drugače splačalo s tem ukvarjati in bi se mi o tem pogovarjali.

Okapi ::

Ne vem zakaj bi bila cenejša.
Ker jo je ceneje pridelovati (manjši stroški za kemično zaščito, manj dela ...). Trenutno je konkurenčna prednost večine gensko spremenjenih poljščin pred klasičnimi cenejša pridelava, se pravi več zaslužka za kmeta ali/in nižja cena za potrošnika. Prednost je sicer tudi do okolja prijaznejše pridelovanje, ampak dokler škropljenje ni posebej obdavčeno ali z zakonom posebej omejeno, je to zgolj stranska posledica, ki v resnici ne vpliva dosti.

V prihodnje bo prednost tudi boljša kakovost, večja hranilna vrednost in še kaj in tiste poljščine bodo morda tudi dražja od klasičnih.

O.

Pyr0Beast ::

Neke spremembe cene hrane z uvedbo GMO niti ne moreš pričakovati.
Cena pšenice je kaj, tam 20 centov na kilo. Kruha več kot evro.
Pa če greš iz 20 na 15 centov, bi morebiti končna cena padla za 5% ala nič.

Nižje marže bi znižale ceno hrane nekajkrat več kakor to lahko narediš z GMO.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

robbe ::

Kako je pa z sajenjem semen GS rastlin. Že zdaj se dobijo taka semena, ki zrastejo v neplodovite rastline. Imajo tukaj Monsanto in podobne multikooperacije asa v rokavu? Se bo zgodil dan da ne bomo mogli posaditi fižola in koruze prejšnje letine?

kpkp ::

Lahko sadiš, samo lahko končaš za rešetkami...
Monsanto ”Seed Police” Scrutinize Farmers
by Stephen Leahy

BROOKLIN, Canada - Agribusiness giant Monsanto has sued more than 100 U.S. farmers, and its "seed police" have investigated thousands of others, for what the company terms illegal use of its patented genetically engineered seeds, and activists charge is "corporate extortion".

Monsanto prohibits farmers from saving seed from varieties that have been genetically engineered (GE) to kill bugs and resist ill-effects from the herbicide glyphosate (sold under the brand name Roundup).

Kem Ralph of Covington, Tennessee is believed to be the first farmer to have gone to jail for saving and replanting Monsanto's Roundup Ready soy seed in 1998. Ralph spent four months behind bars and must also pay the company 1.8 million dollars in penalties.

more...

PaX_MaN ::

Lahko sadiš, samo lahko končaš za rešetkami...

Seveda lahko sadiš. Sadit ne smeš, če ti tako pogodba nalaga. In mu tudi je (išči "Background").
(Poleg tega, da je lagal pod prisego, uničeval dokaze in še kaj).
Kar je smešno. Po eni strani kar linč tistih, ki ne spoštujejo pogodb, zakonov - *kreh*izplačilo plače, plačilo prispevkov*kreh* - po drugi pa podpiranje enakih.

kpkp ::

PaX_MaN je izjavil:

Lahko sadiš, samo lahko končaš za rešetkami...

Seveda lahko sadiš. Sadit ne smeš, če ti tako pogodba nalaga. In mu tudi je (išči "Background").
(Poleg tega, da je lagal pod prisego, uničeval dokaze in še kaj).
Kar je smešno. Po eni strani kar linč tistih, ki ne spoštujejo pogodb, zakonov - *kreh*izplačilo plače, plačilo prispevkov*kreh* - po drugi pa podpiranje enakih.

Seme, ki zrase iz mojega semena (saj sem ga kupil), na moji zemlji, z mojim trudom, z mojim rizikom ni moje?
Torej tudi seme, ki ga kupiš ni tvoje, je le neke vrste licenca (govorimo o GMO s patenti)?
Eula na semana?

Če vi hočete živeti v takem svetu...

Gandalfar ::

Pa ne kupuj stvari za katere nisi prebral pogodbe.

gruntfürmich ::

imagodei je izjavil:

> "zato vseeno kolikor se bosta kurčila, teže tejansko ne bo imelo nobene! eden večji laik od drugega!!! "

To je približno tako off, kot da bi rekel, da naj se greva pregovarjat o superstring theory na ZS, ker noben ni strokovnjak. Fora je, da neke stvari zmoreš ali pa ne zmoreš razumet na konceptualnem nivoju.

IOW, tlele se verjetno na prste ene roke da prešteti junake, ki lahko rečejo, da zares v biti zastopijo kvantno mehaniko. Ampak, ne ga srat - sam koncept, brez detajlov in zapletenih enačb, pa lahko dojame marsikdo. In če zdaj pride nekdo z idejo, da je kvantna mehanika zgrešena, ker se do tega trenutka še nihče ni uspešno in dokumentirano spontano prežarčil skozi 1m debel betonski zid, mu menda lahko - povsem argumentirano - rečem, da se moti. Če pa ne verjame, mu grem pa lahko pokazat skladovnice debelih bukel, ki so jih napisali precej učeni možje brez agende ter s slepim zaupanjem zgolj v eno reč: znanstveno metodo; in kilometre eksperimentalnih podatkov, ki se z neverjetno natančnostjo ujemajo z napovedjo kvantne mehanike.

OK, priznam - problematika GSO še zdaleč ni tako nedvoumno razrešena, kot kvantna mehanika, ampak ne se hecat... Tile "priznani strokovnjaki", ki jih navaja rndm2008, so povečini strici in tete, ki so delali neke kvazi "znanstvene raziskave", ki še zdaleč niso peer-reviewed. Daleč od znanstvene metode in predvsem z anti-GSO agendo.

Huda napaka je, če "znanstvenik" izhaja iz svojih prepričanj, si postavi cilj in raziskavo ter rezultate prireja le-temu. Znanstvena metoda je slepa in deluje ravno obratno: opraviš raziskavo, meritve, analizo in pustiš, da te metoda sama ponese na (v naprej neznani) cilj.


se zelo strinjam. ampak ni pa način da se tako prepucavaš tukaj...
če že, vsaj alinejo po alinejo, razčlenjeno in pregledno potrjevat lastne teze in zavračat druge, ne pa nekih (pre)dolgih spisov s polno lastne (laične) presoje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Lawler ::

tsh2 je izjavil:

to je občutek, da moderna hrana ni zdrava. v resnici je pa kar zdrava, saj živimo dlje in bolj zdravo kot prej. gensko spremenjena hrana je prihodnost če hočemo živeti ležerno. če se ne bi države tako vmešavale v koncept kapitalizma bi se že pojavilo kakšno podjetje, ki bi proizvajalo GSO hrano in jo prodajalo poceni. ampak kapitalizem deluje v zelo okrnjeni obliki v današnjem svetu, zato je tudi napredek z GSO bolj počasen, kot bi lahko bil.


Dlje da živimo? Zaradi hrane? LOL :) Sicer pa, zaradi mene če se ti zdi da je bolj zdrava, ti jo kr jej, nekateri jo pač nočemo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lawler ()

Gandalfar ::

Zaradi cesa pa zivimo dlje, ce ne zaradi vecjega dostopa do hrane in gensko modificiranih zdravil?

gruntfürmich ::

Gandalfar je izjavil:

Zaradi cesa pa zivimo dlje, ce ne zaradi vecjega dostopa do hrane in gensko modificiranih zdravil?

kdo živi dlje???
a ta starejša generacija, katera je še imela zdavo okolje, malo hrane (dokazano podaljšuje življenje pri nižjih živalih), zdravo hrano ter SODOBNO medicino v starosti?

veliko uprašanje je kako bo z nami...:|
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Lawler ::

Gandalfar je izjavil:

Zaradi cesa pa zivimo dlje, ce ne zaradi vecjega dostopa do hrane in gensko modificiranih zdravil?


A to je zate življenje da si na koncu na zdravilih in po bolnicah?

Okapi ::

Torej tudi seme, ki ga kupiš ni tvoje, je le neke vrste licenca
Razvoj takšnega semena stane na stotine milijonov evrov. Nihče tega ne bi razvijal, če bi ga lahko prodajal eno samo leto, potem bi pa vsi naprej sejali svoje seme. Kmetov nihče ne sili kupovati in uporabljati teh semen, vedno se lahko odločijo za klasično, s katerim lahko počnejo, kar hočejo.

Poleg tega je to odvisno od zakonodaje vsake posamezne države. Če bi si prebral oni članek iz Brazilije, bi videl, da tam kmetje lahko uporabljajo seme, ki so ga sami predelali, in da Monsanto nima nič proti.

Za povrhu pa večina ne ve, da večina kmetov v Sloveniji že desetletja prideluje hibridno koruzo, pri kateri moraš vsako lepo posebej kupiti seme, ker tisto, ki zraste na njivi, ni primerno za naslednjo setev. Se pravi že sedaj, pri klasičnih poljščinah, morajo kmetje vsako leto kupiti seme, pa se nihče ne pritožuje zaradi tega.

O.

Lawler ::

Life running out of control - Genetically Modified Organisms
http://video.google.com/videoplay?docid...

Gandalfar ::

Lawler je izjavil:

Gandalfar je izjavil:

Zaradi cesa pa zivimo dlje, ce ne zaradi vecjega dostopa do hrane in gensko modificiranih zdravil?


A to je zate življenje da si na koncu na zdravilih in po bolnicah?


Kaksna je pa alternativa? Da te divja zival ubije pri 40-tih? Da umres zaradi pljucnice pri 35?

Lawler ::

To te lahko tako ali tako :) Pa avto te tudi lahko povozi, itd. itd. Res nevem kaj ima GSO s tem :)

Gandalfar ::

Kaksen zakljucek zivljenja/smrt si predstavljas, da dozivi clovek, ki ne je GSO hrane?

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

GMOji podaljšujejo življenje bolnikom ala inzulin, zdravim ljudem pa IMO zaenkrat še ne.

Življenska doba tudi nič ne pomeni če si bil npr. od 20 leta dalje stalno sklerotičen, rahitičen ali kako podobno bolan.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tear_DR0P ::

Proizvajalec ti lahko da enake garancije kot katerikoli vrtičkar.

se povsem strinjam - in to ni argument v prid proizvajalcu ;)

Sicer pa smo taki kot Amiši - nima smisla takoj planiti po novotarijah

a uporabljaš ipad? kaj pa iphone? a si win7 namestil ko je bil še v beta fazi? morda uporabljaš nightly builde firefoxa? ker če ne, si ravno tako nazadnjaški kot Amiši, ki ne sprobajo vsake novotarije.

če verjameš ali ne, imajo amiši zelo malo problemov z azbestozo. pa ne pravim da se izogibajmo vsem novotarijam, ampak včasih pa lahko kakšno sprejmemo bolj počasi, bolj previdno. včasih traja preden dojamemo kako strupene znajo biti kakšne reči, včasih pa samo dolgo traja, da se telo zasišči s strupi do zaznavnega nivoja - in od proizvajalca GMO želim garancijo, da do tega ne bo prišlo (če se vrnem na prvi del posta)

Samo veje, na kateri sedijo, si večinoma vseeno ne žagajo.

pogosto kakšen gumpec vseeno odžaga vejo na kateri sedi. na tej veji na žalost sedimo vsi in ne bomo kar tako dovolili žaganja na random, ker nočemo pasti zraven

Seme, ki zrase iz mojega semena (saj sem ga kupil)

whoa - večina nasprotnikov GMO želi videti da se GMO ne more samostojno razmnoževati, če lahko iz semena GMO dobiš novo rastlino, smo na tej točki že failali. pa rastlina, ki porablja energijo za razmnoževanje, ima manjši pridelek, tako da je gospodarsko ne smotrno imeti rastlino, ki nosi seme. pa še Okapijev argument je povsem na mestu - če nekdo denar meče z lopato v razvoj, pa potem še v double blind teste, ima pravico da se mu denar povrne
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kpkp ::

Tear_DR0P je izjavil:

whoa - večina nasprotnikov GMO želi videti da se GMO ne more samostojno razmnoževati, če lahko iz semena GMO dobiš novo rastlino, smo na tej točki že failali. pa rastlina, ki porablja energijo za razmnoževanje, ima manjši pridelek, tako da je gospodarsko ne smotrno imeti rastlino, ki nosi seme. pa še Okapijev argument je povsem na mestu - če nekdo denar meče z lopato v razvoj, pa potem še v double blind teste, ima pravico da se mu denar povrne

Če pa se GMO rastline zasejejo iz sosedove njive na mojo, kjer gojim le organske rastline, kdo mi je dolžan povrniti škodo?

Okapi ::

Pridelovalci GSO so obvezno zavarovani za takšne primere. Škodo ti povrne zavarovalnica.

Vsaj dokler ljudje ne bodo zakapirali, da škode itak ni. Kdo ti sedaj povrne škodo, če se ti na njivi zaseje sosedova hibridna koruza, ali sosedova sorta pšenice, ki je druga kot tvoja?

O.

Zheegec ::

kdo mi je dolžan povrniti škodo?

Škode NI. Potem lahko to boljšo GMO rastlino vzgajaš dalje in konec leta pretvoriš v delišas food, ali pa izkoplješ.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kpkp ::

Imam pravico biti skeptičen do GMO (in samo slepi zaupajo Monsantu) in zato nima noben pravice mi jih vsiljevati.
Organska hrana je navadno dražja, tako da je škoda dejansko merljiva.

To z zavarovanjem se lepo sliši, vendar dvomim da je tudi tako lepo v praksi.

AmokRun ::

Zheegec je izjavil:

kdo mi je dolžan povrniti škodo?

Škode NI. Potem lahko to boljšo GMO rastlino vzgajaš dalje in konec leta pretvoriš v delišas food, ali pa izkoplješ.

Ne vem če je tako preprosto. A ni Monsanto nekaj tožaril take kmete, češ, da nimajo licence za pridelovanje teh vrst?
Ampak to v bistvo sploh ni problem GMO, to je problem politike, ki mora definirat pravila igre.

Okapi ::

A ni Monsanto nekaj tožaril take kmete, češ, da nimajo licence za pridelovanje teh vrst?
Ne. Tožil je samo tiste, ki so imeli ves pridelek tak, torej se ni mogel zasejati s sosedove njive.

O.

Zheegec ::

Imam pravico biti skeptičen do GMO (in samo slepi zaupajo Monsantu) in zato nima noben pravice mi jih vsiljevati.

Saj ti noben ne vsiljuje. Jaz pač zavestno ne kupim hrane ki ima oznako "eko", tako ti ne boš kupil hrane z oznako "GSO". Če pa par semen zaide na tvojo njivo po nesreči pa ni treba takoj tožariti celega sveta.
Ne vem če je tako preprosto. A ni Monsanto nekaj tožaril take kmete, češ, da nimajo licence za pridelovanje teh vrst?

Kolikor se spomnil jih je tožil, ampak so dokazali da so semena tja zašla po nesreči od sosedov.
Ampak to v bistvo sploh ni problem GMO, to je problem politike, ki mora definirat pravila igre.

DA! Eno je tehnologija, drugo pa bustasta politika.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kpkp ::

Saj ti noben ne vsiljuje. Jaz pač zavestno ne kupim hrane ki ima oznako "eko", tako ti ne boš kupil hrane z oznako "GSO". Če pa par semen zaide na tvojo njivo po nesreči pa ni treba takoj tožariti celega sveta.

Torej tista "eko" oznaka nebo pomenila nič, če pa seme rado zaide...
Kaj pa, ko oznak nebo več, kot na marsikaterem produktu v ZDA?

DA! Eno je tehnologija, drugo pa bustasta politika.

Vsaj nekaj skuonega pa le imajo, korporacije narekujejo smernice v obeh sektorjih.

Ne. Tožil je samo tiste, ki so imeli ves pridelek tak, torej se ni mogel zasejati s sosedove njive.

BS, torej če sejem 50:50 sem varen pred Monsantom?

tsh2 ::

Lawler je izjavil:


Dlje da živimo? Zaradi hrane? LOL :) Sicer pa, zaradi mene če se ti zdi da je bolj zdrava, ti jo kr jej, nekateri jo pač nočemo.


zaradi pomanjkanja beljakovin ne boš tako visok kot bi lahko bil. zaradi pomanjkanja vitaminov boš oslepel in dobil razne druge bolezni. polovica vseh smrti v letu 2006 je bilo zaradi pomanjkanja hrane. vem da si je tebi to težko predstavljati s polno ritjo, ampak če telo ne dobi vseh hranil ne more biti zdravo. zahod je obseden s propagando o debelosti, tako da so ljudje kar pozabili, da je še slabše kot debel biti podhranjen.

tukaj imaš pa se malo informiraj:

The World Health Organization cites malnutrition as the gravest single threat to the world's public health.[3]
..
...malnutrition in the first two years is irreversible. Malnourished children grow up with worse health and lower educational achievements


Malnutrition @ Wikipedia


pa še odgovor tistemu, ki se je čudil, da bo GS hrana bolj poceni: poceni bo zato, ker se bo dalo pridelati veliko več hrane na hektar zemlje. kmetje ciljajo vedno na to, kako bodo iz hektarja dobili čimveč hrane. naprimer kaj posaditi, da bo imelo čimveč beljakovin, da bo čimveč mleka? kmetje lahko zaslužijo več samo tako, če več pridelajo. tu ni nekega fušanja kot v drugih poklicih, tu je treba pridelati. zato verjamem da bodo kmetje pograbili GS rastline, ko bodo dale več pridelka na hektar kot ostale rastline.
««
10 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17938628 (31190) A. Smith
»

koruza monsanto - gso (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10531103 (28936) Gavran
»

GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14931229 (28364) thramos
»

Francija letos brez Monsanto koruze (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
32574987 (68823) Icematxyz
»

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
27948976 (43307) imagodei

Več podobnih tem