» »

Veterne elektrarne?

Veterne elektrarne?

Nico ::

http://mladina.si/tednik/200220/clanek/...

Meni se zdi tak način pridobivanja obnovljive energije bedast. Sploh na tem območju.
Everybody banana on your head!

Thomas ::

Link sicer ne dela ... ampak meni se proizvodnja električne energije z veternimi mlini ne zdi nujno bedarija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Nico ::

Thomas: meni link dela.
Sicer pa pri tej tehnologiji ne najdem dobre strani, ki bi pretehtala slabe..
Everybody banana on your head!

.:joco:. ::

Jah, ne škoduje okolju. Drugače pa je težko najti prostor, kjer bi veter ves čas pihal v isto smer z enako hitrostjo. Ker edino tako bi bil izkoristek največji
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Thomas ::

Meni so najbolj všeč jedrske elektrarne.

Toda bistveno je to, da vsaj kakšne pa rabimo.

Teh ne, onih ne, nobenih ne! Elektriko pa rabimo vsi - ni res? Od same kulturne in naravne dediščine bomo živeli kot v etnološkem muzeju.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Jah ne sej ne gre za to,...
Fora je, da ko bo imelo 1,5 x 10^9 Kitajcev in 1,2 x 10^9 Indijcev vsak svoj avto in računalnik, bi potrebovali 10 planetov, da bi lahko tako močno izkoriščali naravo.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

IR Babun ::

jest pa pravim NUCLEAR POWER All The Way :D

malo prostora zasede, velik energije proizvede, zelo čista (odpadke pa odlagaš sred Sibirije kjer naj bi nardil mednarodno odlagališče za jedrske odpadke)

Zato naj raj nardijo še eno Nuklearko, pa še Avstrijcem bo šlo fest u nos>:D
SCREW THE GOVERNMENT

Thomas ::

Kaj so to viri, ki jih jemljemo Zemlji?

Kako Zemlja "trpi" zaradi tega?

Me res zanima.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krucymucy ::

Nič ni večnega - kaj bo brez nafte ... saj mi ne bomo utrpeli tega ali pač?

Marjan ::

Sej Kitajčki pa Indijci se itak s kolesi okoli furajo, še sreča. Joco - drugače si pa falil z desetimi planeti. Pa ne mal, oreng!

Veternice za pridobivanje elektrike dajejo pa dosti premal štroma, sploh v Sloveniji kjer ni konstantnega vetra.
Pa še živina se noče tam več past, ker vetrnice brnijo :)) Res.


Sem jest tud za množično postavljanje jedrskih elektrarn. Pa nej se zeleni pizdijo kokr se hočjo.

Cosmo ::

Za mnozicno postavljanje novih jedrskih elektrarn sicer nisem (Černobil '86 - še pomnite tovariši :D ), sem pa za to, da Slovenija nekako obdrži oziroma generalno obnovi našo.
Dobro bi bilo končno narediti tudi verigo elektrarn na Savi.
Vetrne elektrarne pa so pomoje tako tako - stanejo veliko, dajejo pa malo.:D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cosmo ()

Thomas ::

> Dobro bi bilo tudi končno narediti tudi verigo elektrarn na Savi

Aja? A to pa ni poseg v naravo? Koliko energije pa misliš da bi dobili s tem?

:\

100 MW.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Cosmo ::

A sem slucajno kje omenjal posege v naravo? Prsti hitrejsi ko pamet, a ?>:D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

krucymucy ::

v krskem se to kar se je zgodilo v cernobilu ne more zgoditi! čist mim grede je takih nuklwark kot je bila v cernobilu malo ... pa se tam je bila cloveska napaka!

rasta ::

Kolikor jaz vem, nuklearka v Černobilu še ni bila čisto dokončana (mankala je še ena zaščita), poleg tega pa naj bi se še igrali oz. eksperimentirali.
Strah pred nuklearkami pa so naredili mediji in novinarji, ki o tem nimajo pojma, iščejo pa senzacijo.

krucymucy ::

V černobilu je reaktor (jedro) hlajeno z grafitnimi bloki ki imajo to slabost, da se ob preobremenitvi ne hladijo več ampak samo še pripomorejo k segrevanju in s tem še hitrejšemu poteku reakcije ... mal sem že pozabu! V JEK pa je elekrarna tipa westinghouse in je reaktorsko jedro hlajenu z vodo! so pa trije tokokrogi:
1. hladi direktno jedro - je radioaktivna in se ne zamenjuje!
2. prek toplotnih izmenjevalcev prvi tokokrog in ni radioaktivna
3. Sava ... sploh ni nč spremenjena le kaki 2˙C bolj topla je
...
naša JE je žje dobra - med ta boljšimi in varnejšimi izvedbami, pa vendar gre severnim sosedom v nos ... nemške ki so nekatere slabše pa so kar vredu! :D

Ziga Dolhar ::

Hmm, težnje se sicer nagibajo k uporabi alternativnih energetskih virov, amapak nekako ne morem mimo dejstva, da se ne da enačit "prihodka" energije, ki ga ustvari ena vetrnica s stroški, potrebnimi za nje postavitev in vzdrževanje. Razen, če lahko slednje izrazimo v "kilovatnih urah" (oz. s kakršnokoli enoto pač izražamo elektriko).

rasta ::

Sicer pa tudi ti "okolju prijazni" energetski viri onesnažujejo okolje. Ne globalno atmosfero, vedar je onesnaženje z hrupom in poplavljanje dolin prav tako onesnaženje ...

CaqKa ::

jaz sem za HE in za vetrnte, sploh pa: "Na vsako hišo sončne celice!" (seveda v navezi z akumulatorji) z jedrskimi pa bi se jaz šele takrat špilal ko bomo znali odpadke ustrezno obdelat. a veste da so odpadki v černobilu sedaj po desetih letih prebili tisto plast betona in bo treba novo naredit da nebo sevanje preveč spet onesnažlo?

Alec999 ::

Jst podpiram nacrt "Na vsako hišo sončne celice!" :D in se mi zdi zelo uporaben. Veternice niso primerne povsod in pa izkoristek je premajhen. HE bl ne kokr ja .. ker je vpliv na okolje prevelk. Drgac sm pa absolutno proti TE in JE obe imata absolutno prevelik vpliv na okolje.

lp,
Alec999

burekar ::

Zaradi gradnje elektrarne bi bili nedopustno uničeni suhi kraški travniki. Vsaka od načrtovanih vetrnic naj bi imela betonske temelje, ki bi uničili 25 kvadratnih metrov življenjskega okolja. Vseh vetrnic naj bi bilo okoli 80.

Ma ja. Kaj pa termoelektrarne delajo, tega pa sploh ne opazijo.

Sončni kolektorjki in veter so zakon in tudi JE so zakon. Prvo od vsega ne pozabit, da je JE isto kot TE, samo na drugo gorivo. To je pa zelo podobno razmerju ogljik-vodik. Zakaj bi se vozili v avtih na vodik hitro in čisto in nam lahko vodik eksplodira, če se pa lahko vozimo počasi in onesnažujemo svoja pljuča? Približno po tej logiki ravnajo dandanes ljudje.

JE so totalno drugačne od predstave, ki jo dobijo ljudje od medijev. Ogromna učinkovitost in edina polucija so pa odpadki, ki niso niti približno tako sporni kot pravijo mediji.

Lahko bi pa tudi ljudje malo manj razmetavali z elektriko. Zadeva sploh ni tako pocen, kot si marsikdo misli. Za 24/7 računalo plačaš vsak mesec približno 5000SIT. Če imaš pa še peltierje in pa še kak star monitor, potem pa še veliko več.

MadMax ::

burekar:
Upam, da si s soncnimi kolektorji mislil tiste za toplo vodo.
Tisti za elektriko namrec v celi zivljenski dobi ne dajo tolk stroma, kot ga je bilo porabljeno za izdelavo.

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

CaqKa ::

sami od sebe ziher ne... če pa posije sonce gor pa že ;)

cahahopie ::

Takole bom napisu.
HE so največja škoda za naravo. Primer sta Asuan in tale ta novi na Kitajskem, kjer so moral kar 2 miljona folka preselit. Haloo?? Pa če pogledamo Asuan... s tem so preprečl, da bi Nil vsako leto poplavlala...kar pa je blo koristno, saj je bila zato zemlja bolj plodna...sedaj jo morajo namakat.
Glede vetrnih. Te se splačajo samo na vetrnih predelih. To pridno izkoriščajo na Danskem. A kot smo omenl.. preveč hrupa, drage investicije za malo muzike.
TE so hud onesnaževalec... primer Krkonoši (Češka).
JE so res še najbolj koristne. Potrbno bi blo velik več vlagat v njihovo varnost, ne pa jih zapirat.
Potem je geocentralna energija na Islandiji, ki je res še nakaj najbolj koristnega, varčnega in dovolj zmogljivega. Toda to lahko izkoriščajo samo oni, ker pač ne živimo ravno na takem prelomu in naša tla niso vulkanskega izvora. Torej ni gejzirov.
Potem je energija na izkoriščanje morskih valov. Stvar zopet laufa samo ob atlantski obali... pa še to na neposrednem stiku kontinenta z oceanom. Primer Nizozemska.
Torej najbolša rešitev so res samo JE. Znajo bit tud koristne TE na izkoriščanje odpadkov, kakor to počnejo na Švedskem. Smeti sortirajo in izluščijo manj škodljive. Nato jih kurij in pepel skupaj z dimom, ki nastaja, stisnejo v gradbeni material...torej "cigle" in to tudi prodajajo. Seveda nekaj še gre luft...a ob močni filtraciji na dimnikih je izpust plinov relativno majhen.
Kar je še drugo glede TE. Vse TE, ki ne kurijo črnega premoga bi blo treba zapret, ker v rjavem ali v lignitu prevladuje velika količina stranskih primesi kot je to žveplo... in rezultat tega je največkrat kisel dež.
Poleg tega poznamo še pridobivanje elektrike na osnovi sončne energije, kar izkoriščajo v sušnih predelih USA. Nato poznamo še elektrarne na plin in tudi nafto. Prve so ekološko bolj prijazne.

Torej... takole bi mogl bit. JE naj bodo primarni pridelovalec el. energije. Nato jim naj sledijo elektrarne, ki imajo dobre lokalne pogoje. Torej Islandija geocentralna, atlantska obala - valovi. Puščave - sončna (samo poglejte kaj bi lahk nardil po celi Mojave al pa Gobi, Kalahari.. pa po sahelski Afriki in tud še po Sahari...dost dost E). Ter vetrno kjer so dobri pogoji zato.
Tukaj je važno samo prava politika gospodarjenja in vse bi blo cool.

CaqKa ::

na žalost vsi skupaj pozabljamo da ima zadnjo besedo vedno politika...

frudi ::

problem pri množični uporabi JE je v tem, da nimamo ravno velikih zalog goriva. če bi ves štrom na svetu dobavljale JE, bi urana zmanjkalo v kakih desetih letih...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Thomas ::

Zaloge urana.

Ob 10 krat večji porabi kot danes, jih je še za preko 50 let.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matek ::

Ka je pa tista fora na plimo in oseko? Je blo enkrat na discoveryju...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Mercier ::

Glede sončne energije. Ni lih čist tak kot se zdi. Aluminij je precej umazana in energijsko požrešna industrija.

IR Babun ::

Soncna elektrarne potrebujejo preveliko površino, kar pa tudi uničuje naravo...

El. z iskoriščanjem bibavice pa pridejo v upuštev samo, kjer je razlika med plimo in oseko nekaj metrov, pa še ta zavzeme dolg pas obale, in spet nasrka narava.

Zato je res najbol JE, tiste odpadke pa u Sibirij zakopleš v svinčem bunker.
SCREW THE GOVERNMENT

frudi ::

Zaloge urana.

Ob 10 krat večji porabi kot danes, jih je še za preko 50 let.


zanimivo. jaz sem se skliceval na kar sem slišal v dokumentarcu, ki sem ga pred kakim letom gledal na tv slo, očitno so navedli napačne podatke.

čeprav, tudi teh 50 let ni glih pomirjujoče dolga doba (ok, Thomas verjetno računa, da bo takrat AI, ki bo nadzorovala uranium, že počasi predelovala naše sonce; nekateri nismo tolko optimistični :).
menda je precej urana še v morski vodi pa še kje, od koder bi ga bilo precej drago pridobivat, ampak jaz več upanja polagam na 'fast breeder reactors'...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Thomas ::

frudi

Ja, to je razlika med nama, da sem jest večji optimist. Racionalista sva pa oba.

Z uranom je tako, da ga je po ceni kakšnih milijon tolarjev za kilogram - milijarde ton. To je sicer samo pol ceneje od zata - ampak je vseeno malenkost za količino energije, ki ga vsebuje.

fast breeder reactors bodo pa sposobni to limono ožeti še bistveno bolj.

:)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sketch ::

kaj pa če se problema lotimo z drugega konca? Mar se sploh zavedate, koliko energije bi lahko prišparali, če bi prepričali vsakega investitorja naj poveča za 100% količino izolacije na svoji novi hiši/pasji uti/industrijski stavbi ter montira senzorska stikala za večino luči po hiši?
Kar nekaj...

Da ne omenjamo domača električna omrežja, ki zunanje omrežje uporabljajo zgolj kot občasno podporo... sicer pa so popolnoma samostojna.
Če bi postavili sončne celice na vsako bajto v Ljubljani bi zaradi tega ne trpel niti kosem trave (ok, razen če ga delavci ob montaži pohodijo) energije pa bi bilo kar nekaj. Ne zadosti za industrijo aluminija, ampak dovolj za več kot polovico vsakdanjih potreb.

Sicer pa se z veseljem preselim zraven krške elektrarne kadarkoli hočete. Zraven šoštanja pa ne grem živet za noben denar.

lp
s.
Adapt and overcome.

CaqKa ::

jaz sem predlagal sončne celice na streho... kar pa naj nebi ravno povzrocalo da bi morali ravno posegat v naravo...
če bi zraven dodali še kakšna usmerjevalna ogledala ali pa nekaj kar bi več svetlobe izkoristilo... em malo se spomnite kak se stvari segrejejo poleti na kakšni črni barvi. ponavadi na 70-80°C to pa ni ravno malo...

krucymucy ::

Problem sončnih celic je ta da v 10-ih letih zgubijo 50% izkoristka ki že tako znaša pri najboljših ušivih 7% ... kera prihodnost a?

cahahopie ::

Glede urana za 50 let.
Saj pa upam, da bodo čez 50. let pogruntal pošteno vesoljsko ladjo, ki se bo z mega hitrostjo sprehodla do sosednjega planet in malo tam kampirala. Saj ni samo na Zemlji uranova ruda.

Tisto glede šparanja z elektriko...mislim, da je to en prazen nič. Sicer je res, da bi lahko začel proizvajat el. stroje, ki bi imeli manjšo porabo...sam kaj, ko pa npr. men cele dneva laufa škatla (čeprav ne porabi velik). Veliko elektrike se pršpara če imate gretje vode v bojlerju na sončno energijo. Bojlerji so pošteno požrešne stvarce.

Eschelon ::

Baj d' vej: Veterne elektrarne. Najslabša lastnost vetrnih elektrarn - hrup. Njih velike elise proizvajajo nezanemarljiv infrazvok.

Citat iz Darmstadt Manifesto on the Exploitation of Wind Energy in Germany

The negative effects of wind energy use are as much underestimated as its contribution to the statistics is overestimated. Falling property values reflect the perceived deterioration in quality of life - not just in areas close to the turbines, but even all over Schleswig-Holstein. More and more people describe their lives as unbearable when they are directly exposed to the acoustic and optical effects of wind farms. There are reports of people being signed off sick and unfit for work, there is a growing number of complaints about symptoms such as pulse irregularities and states of anxiety, which are known from the effects of infrasound (sound of frequences below the normal audible limit). The animal world is also suffering at the hands of this technology. On the North Sea and Baltic coasts birds are being driven away from their breeding, roosting and feeding grounds. These displacement effects are being increasingly observed inland, too.

(Če pa znate kaj nemško: Naturstrom- und Windkrafteuphorie in Deutschland und ihre Folgen
--prevod: Sonaravna elektrika in evforija nad izrabo vetra v Nemčiji in njih posledice--

(Podpisanih je eno malo morje dohtarjev.) :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

TESKAn ::

Jedrske energije je na zemlji še za okoli 5 milijard let. Tko da nam je ne bo zmanjkalo, brez skrbi.
Glede černobila - tista elektrarna je imela, kot je bilo že omenjeno, grafitni moderator. Mislim, da imajo sedaj vse nuklearke že vodni moderator, ki se hkrati uporablja kot hladilno sredstvo in ima še eno dobro lastnost - če se mu temperatura poviša, se reakcija v jedru upočasni. Tako da ni panike, da bi se ti sredica stopila. Kot drugo pa kontrolne palice pomikajo z elektromagneti. Če pride ali do izpada elektrike ali pa do kake napake - palice avtomatsko padejo v jedro in reakcija ugasne. Torej ni skrbi, da bi se černobil ponovil - današnje JE so kot prvo varnejše že po sami zasnovi kot po usposobljenosti in ravnanju osebja - to je bilo v černobilu bolj na psu in se je pač zgodilo, kar se je.
Jaz osebno upam, da bodo čim prej naredili uporabno fuzijsko elektrarno - porablja vodik, proizvaja pa helij in energijo. Kaj še hočeš več?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

krucymucy ::

Teskan: Mislim da bos se neki cajta cakal! :D ako bodes docakal!

rasta ::

TESKAn: Od kej bi pa ti H2 dobil?

Thomas ::

rasta

> TESKAn: Od kej bi pa ti H2 dobil?

Iz ene majhne hidroelektrarne bi napeljal ene pol štroma v obrat za elekrolizo vode.

Ta bi bi proizvajal dovolj H2 za vse fuzijske elektrarne na svetu, četudi bi rabili 10X več energije iz njih, kot je sedaj iz vseh virov skupaj!

Štekaš?

8-)

p.s.

Seveda bi lahko imela en majhen obrat za elektrolizo vsaka fuzijska elektrarna sama. Manj kot promilo proizvedene energije bi šlo v ta namen.





Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
422135001 (112256) Mr.B
»

Fukušima - jedrski incident, peti dan (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
380110300 (93159) Keyser Soze
»

Nova jedrska v Krškem že čez 10 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28523508 (14481) Pyr0Beast
»

Kanadčani bodo gradili megalomanske solarne elektrarne (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7910481 (7667) KandazaR
»

20. obletnica černobilske katastrofe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20621978 (16332) strictom

Več podobnih tem