» »

Nova jedrska v Krškem že čez 10 let?

Nova jedrska v Krškem že čez 10 let?

zbogi ::

gzibret, vidim da rad skačeš po netu, sam fizike glih ne zastopiš.
tiste reakcije res potekajo na soncu, sam tam so čist drugi pogoji, če bi hotl naredit fuzijo iz dveh protonov, pa kje pa češ dobit na zemlji kr neke velike količine protonov. V Mercatorju?
če greš pogledat kako deluje vodikova a-bomba, boš videl da v zadnji fazi poteče fuzija-fisija litijevega-6-devterida, ki je gorivo, reakcijo pa spoži energija iz konvecionalne a-bombe, v večini razpad plutonija.
Litijev devterid dobiš iz litija in težke dove D2O, oboje je sorarazmerno lahko dostopno in v ogromnih količinah na zemlji.

gzibret ::

> če greš pogledat kako deluje vodikova a-bomba, boš videl da v zadnji fazi poteče fuzija-fisija litijevega-6-devterida, ki je gorivo, reakcijo pa spoži energija iz konvecionalne a-bombe, v večini razpad plutonija.

Ja, samo ni glih pripravno, ker reakcija teče malo prehitro.
Vse je za neki dobr!

iskra ::

bmen: mislim, da je Šajn to reku na enih vajah pri fluidih. Če se prav spomnim gre zadeva tako nekako (morda sem malo zabluzu s segrevanjem zraka): zrak buta v vetrnice in se s tem stisne, segreje, za vetrnico pa se spet raztegne in rahlo bolj ohladi (+se zvrtinči - turbulenca). Ker se ohladi, pade dol, pridobi nekaj na hitrosti in vleče ob tleh. S tem pride do povečane erozije tal in še nekih drugih slabosti.

Res se ne spomnim točno kaj se dogaja, ma vem samo, da vetrnice prinesejo nekaj slabega k ekosistemu - vključujoč spremembo temperature.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

zbogi ::

gzilbred, sej to je pa problem, ker če ne bi že verjetno zadevo uporabljal.

gkovac ::

Druga JE v Sloveniji... definitivno za!! Uporabit najmodernejšo tehnologijo pri gradnji in vzdrževanju, jo delat sami in hrvatom prodajat po sosedski ceni :D :D

sem pa rahlo presenečen... nekak sem mislil, da ima več držav na svetu JE... jih je pa 441... poglejte kdo vse je med njimi na tem linku.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Luka Percic ::

Jederske bi lahko gradili blizu mest, saj je direktno ogrevanje mnogo bolj energetsko učinkovito, kot pa proizvodnja elektrike.

Za varnost pa naj IMO, poskrbi vojska. Zakaj jih pa imamo? V irak se itaq nebodo spravli (off topic).
Pravtako jih lahko delamo pod zemljo.

Luka Percic ::

Aja, pa relativno dolga razpolovna doba urana ni noben problem, saj baker zdrži miljardo let.

Malo zalijemo z bakrom, okoli še par ton betona, pa je.

cojss ::

Kar se tiče Avstrijcev, bodo zelo proti še eni elektrarni ali samo enem novem bloku v JEK. Seveda bodo igrali na karte zelenih, ampak kolikor sem jaz slišal, Avstrija svojo elektriko za visoko ceno prodaja Italijanom, katerim je na njihovem severnem industrijskem delu življensko pomembna in imajo stalni primankljaj, ki se meri v zelo visokih številkah. To energijo prenašajo tudi prek slovenskega omrežja. In ker tudi v Sloveniji počasi primankuje elektrike, najbrž računajo še na velike zasluške še z naše strani - vsote so take, da se absolutno bolj splača zgradit novo elektrarno. Kar pa se bi jim čisto podrlo, če bi Slovenija to elekrarno dejansko zgradila.

In pa glede gradnje ene uber močne elektrarne. Niti pod razno, kajti že ob remontu sedanje JEK so termoelektrarne obremenjene krepko preko 100%, kar pa se spet bolj splača, kot pa uvažat elektriko. Pa tudi ob izpadu ene take velike enote se celoten distribcijski sistem ne bi počutil najbolje, ko bi v trenutku moral prevzeti vse breme nase. V takih primerih, ki so sicer redki, se rado zgodi da celoten sistem odpove po principu domin. Nekaj podobnega se je zgodilo par let nazaj v Ameriki.

bmen ::

Ok Iskra tega Šajna ne poznam (je že kar XX let kar sem nehal s strojno) - zrak se po tej logiki res segreje (tremodinamično pravilno) vendar se spremeba temp. lahko meri v stotinkah (če ne tisočinkah stopinj celzija) - praktično lahko to zanemariš. Precej več toplote dobiš iz ležajev in raznih prenosov, ki jih ima vetrnica. (Kar se tiče zaletavanja ptičev morajo ti biti ali slepi ali pa samomorilsko razpoloženi).

nazaj na topic. še ena jedrska JA - zapreti je potrebno TE (Trbovlje, Šoštanj in Ljubljano)
... B ...

Bass0 ::

Hm, torej, če ni prevelik finančni zalogaj, pa bi lahko zgradili več dodatnih nukleark, ki bi za ministrstvo lahko predstavljale pomembno gospodarsko priložnost. [EDIT: da ne pozabim koristi za okolje, če bi lahko zaprli onesnažujoče vire energije.]

Tisti avstrijski lari-fari pa je samo razkazovanje mišic, saj od njenih sedmih sosed samo Italija nima nuklearke. IAEA vzorno skrbi za varnost nukleark in tako naj tudi ostane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

Thomas ::

> saj od njenih sedmih sosed samo Italija nima nuklearke.

Bemo no!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Hja no, za vse štiri piše da so 'Permanently shutdown'
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Bemo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NightWolf ::

Zanimiva tema.

Mene pa zanima le bi lahko tudi v naši NK plemenitili uran in če bi lahko naši znanstveniki in fiziki izdelali jedrsko orožje ? ??

perci ::

Thomas: Ne se preveč sekirat za Italijane :8).

Da bi pa probal začet delat jedrske konice pa kar pozabi. Mednarodna skupnost bi nas pojedla. Z američani na čelu.

krho ::

INSC res zelo dobro skrbijo za varnost.
Mogoče bi poravili poštno številko pa telefonske tudi....
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

gumby ::

geografijo tudi... sploh nisem vedel, da italija meji na madzarsko>:D

zbogi ::

Glede nastajanja vodika v soncu, sem šel, pa mal osvežil znanje in nisem imel kej dost narobe.
večina vodika je pri teh pogojih v obliki protona, torej pri razpadu, se večinoma sprošča nevtron, ki dost hit razpade v proton in elektron, kar bi lohk rekl da je vodik.
Kar se tiče rakcij, potekajo tak kot je gor napisan do helija, naprej pa do oglika in kisika. V našem soncu ne nastajajo fuzije višjih elementov, v večjih zvezdah, supernovah, nastajajo tam do železa. Višji elementi od železa nastajajo pa izključno ob eksplozijah supernove.

Thomas ::

NI RES.

Proton - elektron par, ki res nastane z razpadom nevtrona, se je rodil kot posledica jedrskih reakcij v Soncu, ki jih žene fuzija vodika, "uničenje" mnogih atomov vodika, njihova fuzija v helij.

Vodikovih atomov je v Soncu vsako sekundo manj!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

zbogi ::

kaj ni res, če nevroni razpadajo, nastajajo protoni, torej lahko rečemo da nastaja vodik, to da se vodik porablja je tudi res, in glede na to da imajo zvezde življensko dobo, je tud logično da je goriva vedno manj, torej vodik se porablja, in ko bo dovolj vodika spremenilo v helij, bo sonce končalo, mislim da je to okol 25%.

Thomas ::

Vodik NE nastaja. Oziroma če že, ga je neto vedno manj. Kot sem rekel zgoraj. Morda kakšen atom vodika nastane, toda vedno jih zato še več razpade.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

__luka__ ::

ampak bi nase politike kr ubil. se zavedajo da bo cez 3 leta pomankanje elektrike (oz zmansane moznosti za uvoz), ampak oni so mnenja da je razmislanje o JE brzpredmetno oz preuranjeno, saj ni zanjo nobene potrebe - ja pi*da a bomo 10 let zvel pa glih na robu, z pogostimi izpadi, pa placeval bomo obupno dargo elektriko, ker se nekomu ne da razmisljat u naprej.

link

aja, se to: moje mneje o unih zelenih, k najbolj nasprotujejo kaksnim vetrnim, jedrskim in ostalim elektrarnam je, da naj jim kr takoj odklopijo elektriko, saj sami ravno tako prispevajo k onesnazevanju.

LP
the truth is out there

Daedalus ::

Ja bo treba po celi EU ene par USA style električnih mrkov - pol pa se bojo politiki zganli. Prej pa ne - jih je preveč strah karkoli tvegati. Oziroma, raje se zabavajo z rtvslo, kot pa da bi se zabavali z resnimi vprašanji.

Hmm, bo treba ustanoviti kako civilno združbo za reklamiranje jedrske energije. Pri nam se o tem ne govori, sploh.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

gumby ::

zelenim bi trebalo izklopit elektriko, takoj ko naslednjic omenijo kaj proti novi JE

Kryx ::

Zakaj že, gumby, bi jim "trebalo" izklopit? Je ne plačujejo?

Lahko pove, kdorkoli, kar mu leži..

perci ::

Vsak ima pravico lobirati za tako pridobivanje elektrike, kot njemu paše. Zarad tega mu ne bomo odklopili elektrike.

Je pa res, da ljudi, ki so proti nuklearkam per se, ne razumem. Ce so pa proti iz "zelenih" vzrokov, jih pa dvojno ne razumem.

gzibret ::

Edini način, da dosežemo Kjotskih -8% emisij CO2 je ta, da zgradimo še eno JE.

Ne, je še ena opcija - da se vrnemo v srednji vek.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

__luka__ ::

še ena opcija je: gradnja vetrnic, hidroelektraren, solarnih elek. itd. ampak nobena resitev ni tako efektivna kot JE.
Pa ce pogledas vpliv na okolje, JE v bistvu ni nic slabsa od ostalih "cistih" virov energije.
the truth is out there

perci ::

kaj nič slabša, daleč bolj okolju prijazna je od vseh ostalih virov...

__luka__ ::

glede na radioaktivne odpadke in vse kar ostane radioaktivno tudi po ustavitvi JE sm mislu (reaktor, uparjalniki, cela zgradba more bit se dolgo casa "izolirana".
poleg tega mors tudi vedet da JE "zivi" do 40 let medtem ko mors u HE zamnjat turbine in lahko laufas dokler vode ne zmanka (ce si jez dobr naredu seveda :D ).
the truth is out there

64202 ::

Zeleni ja, se mi zdijo pravi komedijanti. V krskem je ekoloski problem in to je tovarna papirja. So bli dnevi, ko sploh zunaj nisi mogel bit, ker te je sapnik pekel od klora/zvepla ali karkoli so ze spustili ven.

V osnovni smo pa nonstop poslusali, da ce slucajno pride do vecjega izpusta klora, mormo laufat na okoliske hribe :\
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

64202 ::

Ce kdo se ni v zivo videl krcana, ja, ponoci se zeleno svetmo :D
I am NaN, I am a free man!

poweroff ::

Jaz pa mislim, da zeleni so potrebni. Skrbijo namreč za to, da energetski lobiji ne zaspijo, da ne začnejo biti malomarni pri vlaganju v varnost in da se skrb za okolje in VARNO IZRABO energije povečuje.

Zato so zelo koristni.

Glede izklapljanja elektrike... Po isti logiki bi lahko zeleni rekli da če kdo od nas zboli za rakom, naj si sam plačuje zdravljenje ali pa naj umre brez pomoči.
sudo poweroff

BigWhale ::

dumb:

A ti mogoce ves kaj naredi ena hidroelektrarna na reki? Ena taksna majhna zajezitev, ki v poletnih mesecih, ko je susa, prakticno ugasne spodnjo strugo reke?

Ocitno ne ves. Jaz se imam za zelenega, pa so mi JE vsec. Precej bolj kot HE in TE... Tudi vetrnice niso tako zanic, sploh kar se pticev tice, delajo paniko tepci. Samo vertrnice so bull, ker pri nas ne piha dovolj. Vprasanje, ce sploh kje sploh piha dovolj za vetrnice. Pa vetrnica ti ne more biti glavni vir. Mogoce lahko dopolnilni, kaj vec pa ne.

JE je edini pravi odgovor. Pa kaj ce moras 50 let hladit elektratno in jo pustit, da se 'dekontaminira', ko neha obratovati? Small price to pay.

__luka__ ::

A ti mogoce ves kaj naredi ena hidroelektrarna na reki? Ena taksna majhna zajezitev, ki v poletnih mesecih, ko je susa, prakticno ugasne spodnjo strugo reke?


??????????

ampak zdele si ga pa pihnu. tale izjava ti pa kr polepsa dan, morm rect

no po tejle logiki, kaj pa oni naredijo z vodo k vseeno pride do HE, a jo mogoce popijejo da ne more tect naprej?

HE polni jez takrat ko je dosti vode (dezevje - se pravi spomladi in jeseni). Kko pretok vode prevec upade zacnejo spuscat zapornice da zagotovijo pretok vode za jezom. Ko pa vode povsem zmanjka pa zapornice povsem odprejo in parakticno izklopijo HE. Kot zeleni bi to moral vedet, saj ce bi HE delal to kar si ti rekel bi zivali v reki zlo hitr pocrkale.

JE je edini pravi odgovor. Pa kaj ce moras 50 let hladit elektratno in jo pustit, da se 'dekontaminira', ko neha obratovati? Small price to pay.


ni glih cist res, ni tako majhna cena. se stroski vzdrzevanja ugasnjene JE kar naberejo. Drgac da je JE pravi odgovor se pa kar strinjam.
the truth is out there

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: __luka__ ()

Tear_DR0P ::

ne hidroelektrarne so pa zelo kul stvar, če nebi blo hidroelektrarn nebi nikol zvedl, da se je bober zopet naselil v slovenijo. sem zadnjič bral v slovenskih novicah, da so v savi zopet našl bobra. edino kar me je motl v članku je blo to, da so čisto na koncu celostranskega članka zapisal, da so našl samo okostje bobra pred jezom HE.
jst vzamem skladišče jedrskih odpadkov pod bajto brez odškodnine (no ok elektriko bi mel zastonj, pa sm zadovoln), visoko radioaktivne odpadke pa v neposredno bližino, vsekakor si napeljem terciarni hladilni krog v centralno ogrevanje. Pa z veseljem bi se zaposlil v nadzorni sobi stražarstva al pa kej podobnega.

veternice so škodljive za ptiče, ker veliko ptic težko gnezdi drugje kot na vejah. če pa postaviš veternice, moraš kr dost gozda ukinat. 1 veternica običajno meri 90 m v premeru in pridela manj kot 1MW električne energije, za neko solidno količino energije jih rabiš ogromno.
enaka katastrofa za ekologijo so HE, kjer zaliješ z vodo precej hektarjev veliko dolino, ustaviš rečni tok in zjebeš cel ekosistem.
termoelektrarne na fosilna goriva ali na biomaso so prav tako sranje, saj vse slovenske termoelektrarne skupaj pridelajo enako količino energije kot JE
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

A. Smith ::

> Vprasanje, ce sploh kje sploh piha dovolj za vetrnice.

Ne me smejat...

A si že slišal za Nizozemsko?
Tam, kjer je tista velika depresija, a? Kako si ti zamišljaš, da so tam vodo ven spumpal? Ti jaz povem: Kopali so vzporedne jarke, med katerimi so pretakali vodo. In kako so jo pretakali? Z mlini na veter. Vse. Nobenih elektrarn, nič, samo mlin pa reduktor pa pumpa. In ja, tudi pri nas piha dovolj. Če bi zgaradili na Pohorju vse tiste vetrnice, bi dobili v povprečju 80 MW. Včasih več, drugič manj. Energija bi bila poceni, isto gradnja in vzdrževanje.

Glej - ne vem, koliko gmajne je treba posekat. Če pač ni dobro, prav. Ne pa klatit neumnosti.

Aja, pa še tole: 55% površine Slovenije pokriva gozd (in še se zarašča)
Če mene vprašate, klinc gleda tisto gmajno.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Tear_DR0P ::

se opravičujem za širjenje krive vere, sem si šel prebrat zadeve in na tejle strani so navedene dosti manjše dimenzije za veternice, ki bi jih naj postavili v sloveniji.
vsekakor pa so veterne elektrarne poleg solarnih površinsko najbolj potratne, pri današnji ceni zemeljske površine, pa si potrate ne smemo privoščiti, pa čeprav zemljo zarašča gozd
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Nejc Pintar ::

Se strinjam da vsak lahko podpira svojo vrsto proizvajanja energije, ampak pri zelenih je sploh nebi imeli, HE unici teren, VE skoduje pticam, TE izloca prevec CO2, JE je sploh nevarn, IMO so zeleni BS

JE v vsako vas...
Lahko je biti prvi, če si edini!

Daedalus ::

Še ena varianta pa je decentralizacija oskrbovanja. IIRC že Japonci nekaj časa eksperimentirajo z manjšimi elektrarnami na gorivne celice, ki lahko oskrbujejo recimo eno ulico...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Zato rabiš toliko in toliko nafte ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Dumb:

HE 'ugasne' vodo takrat, ko je pomanjkanje. Se ti zdi to dobro? In ja, zivali pocrkajo, ne sicer vse in vedno ampak HE na eni reki ne naredi nic dobrega. Plus tega, si kdaj videl kaj vse se nabere pod jezom? :) Od tistih HE, ki jih pa panicno ugasnejo med hujso suso, pa ni nekih koristi, se ti ne zdi? :)


Smith:

Veter ti ne more biti primarni vir energije. Tudi na Nizozemskem ne. Ce jim je veter N let vodo pumpal iz morja, prav. Ne more ti pa elekrike delat. Ce bi lahko, bi vsi imeli propelerje na bajtah. :) Pa jih nimajo.

Za tistih 80MW na pohorju, bi pa moral posekat precej gozda. Ce bi posekal gozd, bi poharal kar nekaj ekosistemov, ko bi se znebil tega, bi ti veter odnesel se zemljo s hriba, kar bi pa ostalo bi pa odnesli zemeljski plazovi, ker ne bi bilo vec dreves, ki bi zdrzevala vodo v tleh.

Niso to neumnosti, neumnot bi bilo postaviti vetrnic, da ti strom dela.

perci ::

Nč, bo treba res kar za NEK2, NEK3 lobirat. :)

Pyr0Beast ::

Tista HE nekje pr ptuju je ful problem. Celo strugo so preusmeril, tko da teče 1l vode/s. Štos je v tem da he spuščajo hladno vodo, ki pa nima časa da bi se segrala, kot se če se pretaka po površini in to je ogromen šok tako za rastline kot za živali.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

__luka__ ::

BigWhale:

vidim da kot ne znas brat (dumb) tudi razmislat ne znas prevec dobr:
HE 'ugasne' vodo takrat, ko je pomanjkanje. Se ti zdi to dobro?

kot sem rekel: tolk vode kot prtece jo more tudi odtect (pri pomankanju vode se le-ta ne akumulira v zbiralnem jezeru), se pravi da ob nizkem vodostaju voda tece prakticno mimo in ne skozi HE. Ja zivali pocrkajo, to je pac zaradi suse, ampak te bi pocrkale tako ali tako.

Vnesite tukajPlus tega, si kdaj videl kaj vse se nabere pod jezom? :)


kaj bi se nabralo POD jezom???? ne nism se videl. sem videl mnogo stvari nad jezom (umazanija itd.).

glede vetrnic: Jest sm sicer slisu sam za vetrnice na krasu (tam naj bi bil veter mocnejsi in bolj konstanten - ce odmislimo burjo), tam pa ni tolk problema z gozdovi kot na pohorju, ker mas vec pasnikov pa njiv.
the truth is out there

__luka__ ::

Pyr0Beast

a lahko bolj natancno poves, kako lahko HE ohlaja vodo (ce jo nebi pol prtece iz HE prakticno enako topla kot je tekla noter).
pac ne razumem zakj bi se, res no?

drgac, glede preusmeritev se pa strinjam da so problem.
the truth is out there

Pyr0Beast ::

kaj bi se nabralo POD jezom???? ne nism se videl. sem videl mnogo stvari nad jezom (umazanija itd.).


Uuu, a zdej že lebdijo :D
Najbrš si mislu za jezom tako kot BW. Nabere se ogromno težkih kovin, org odpadkov in blata.

Dasiravno so akumulacijske HE polet kr dobre, ko dežuje se nabere voda, ko pa ne pa počas spuščajo (vsaj mogl bi)
Sicer pa pretok skoz HE prilagajajo obremenitvi, tako da nobena HE ne dela na full ves čas, in ponoč ne šopa 100% vode čez, sam to najbrž že veste.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

__luka__ ::

mislu sm tkole:

pred jezom je jezero (vsaj v vecini primerov) kjer se stvari nabirajo (tezke kovine itd..), za jezom se ne nabira nic ker je tam voda tekoca in grejo stvari naprej do naslednjega jezu.

ali se motim?
the truth is out there

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: __luka__ ()

Pyr0Beast ::

Sicer pa vodo za turbine zajemajo zgoraj in ne spodaj, tako imaš miljone m3 neuporabne vode, se pa kmalu to zafila z blatom.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Hammer123 ::

Kaj pa akumulacijske elektrarne? Kakor sem obveščen se nekje že gradi/bo gradila.
Jo postaviš na bolj osamljene hribe po eno pa po eno, pa bi se jih počasi že tudi nabralo.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fuzijska elektrarna (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11111093 (3276) vostok_1
»

Vetrne elektrarne ne vplivajo na gnezdenje ptic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10515966 (12682) Pyr0Beast
»

Pa pa lučka pa folding (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5230481 (29246) Matev
»

65 let jedrske dobe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
556718 (6709) pablic
»

20. obletnica černobilske katastrofe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20622156 (16510) strictom

Več podobnih tem