Forum » Znanost in tehnologija » Large Hadron Collider
Large Hadron Collider

Thomas ::
Oprosti, ampak head on trke sem ti mogo vsaj 2x razložit.
Ne, ne. One trke si ti narobe razlagal. Sorry.
Še zdej nisem prepričan, če si kaj zapopadel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

terryww ::
@Thomas
>Ne, ne. One trke si ti narobe razlagal. Sorry.
Celo popoldne ti razlagam zdaj pa rečeš da ne razumeš... kaj ti ni jasno? Relativistična mehanika pač ni isto kot biljard.
>Še zdej nisem prepričan, če si kaj zapopadel.
A ti ne pravim cel čas, da odpri bukvo in razmisli s svojo glavo? Če prideš do istega zaključka kot večina študentov na fmfju že od samega začetka, fino, ti je potegnlo. Če ne, si al kandidat za nobelovo al pa za na pohorje. Tud tu ni neke debate, da bi kaj bluzil. Če te zanima, odpri knjigo in razmisli s svojo glavo.
>Ne, ne. One trke si ti narobe razlagal. Sorry.
Celo popoldne ti razlagam zdaj pa rečeš da ne razumeš... kaj ti ni jasno? Relativistična mehanika pač ni isto kot biljard.
>Še zdej nisem prepričan, če si kaj zapopadel.
A ti ne pravim cel čas, da odpri bukvo in razmisli s svojo glavo? Če prideš do istega zaključka kot večina študentov na fmfju že od samega začetka, fino, ti je potegnlo. Če ne, si al kandidat za nobelovo al pa za na pohorje. Tud tu ni neke debate, da bi kaj bluzil. Če te zanima, odpri knjigo in razmisli s svojo glavo.

Azrael ::
>10^6 let
To drži v primeru tudi, če je teh stabilnih mikro črnih lukenj več ali se ta čas ustrezno krajša?
To drži v primeru tudi, če je teh stabilnih mikro črnih lukenj več ali se ta čas ustrezno krajša?
Nekoč je bil Slo-tech.

dzinks63 ::
Torej zadevi smo le nekako prišli do dna, če zemlje ne bo več čez 10^6 let, se pač v Cernu ne bodo kaj veliko sekirali. Očitno predvidevajo, da se bo do takrat naša civilizacija že razkopila po vesolju in lahko iz zemlje naredimo biljad kuglo.

@Azrael
Za 10^6 me ne za rokav vlečt, mislim, da je celo višja cifra. Ne poznam študije, da bi se spuščala v take detajle, ampak prej omenjena sklepa v smislu, da na drugih zvezdah (kjer ne vemo koliko mikro črnih lukenj imajo v centru če sploh) tega sploh ne opazimo torej se sklepa, da potemtakem tudi tu ne bi bilo problemov.
Za 10^6 me ne za rokav vlečt, mislim, da je celo višja cifra. Ne poznam študije, da bi se spuščala v take detajle, ampak prej omenjena sklepa v smislu, da na drugih zvezdah (kjer ne vemo koliko mikro črnih lukenj imajo v centru če sploh) tega sploh ne opazimo torej se sklepa, da potemtakem tudi tu ne bi bilo problemov.

gani-med ::
Najverjetneje se motijo in mikro črne luknje sploh ne obstajajo
Če pa na nek čudežen način obstajajo, lahko na to gledamo tudi malo drugače, da je svet zelo drugačen, kot si ga predstavljamo in da se odpirajo povsem nove možnosti ..
Sicer pa je z lastno glavo mogoče priti tudi do sklepa, da doomsday scenarij v LHC ni možen.
Zanimivo se mi zdi, zakaj se (skoraj) nihče ne pritožuje čez RHIC, kjer že 9 let kuhajo ene jako čudne kvarkovske juhe?
Premalo medijske pozornosti, ki bi generirala histerijo?

Če pa na nek čudežen način obstajajo, lahko na to gledamo tudi malo drugače, da je svet zelo drugačen, kot si ga predstavljamo in da se odpirajo povsem nove možnosti ..
Sicer pa je z lastno glavo mogoče priti tudi do sklepa, da doomsday scenarij v LHC ni možen.
Zanimivo se mi zdi, zakaj se (skoraj) nihče ne pritožuje čez RHIC, kjer že 9 let kuhajo ene jako čudne kvarkovske juhe?
Premalo medijske pozornosti, ki bi generirala histerijo?
CO2 is the elixir of life.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gani-med ()

@dzinks63
Debatirat kako bo stanje čez več kot 200 let ne ZF. Poglej samo stanje v 19. stol in 20. stol. Ogromni skoki na skoraj vsej nivojih družbe.
Debatirat kako bo stanje čez več kot 200 let ne ZF. Poglej samo stanje v 19. stol in 20. stol. Ogromni skoki na skoraj vsej nivojih družbe.

se sklepa, da potemtakem tudi tu ne bi bilo problemov.
Se sklepa? Super ej! Sklepa se. Coool.

@gani-med
>Sicer pa je z lastno glavo mogoče priti tudi do sklepa, da doomsday scenarij v LHC ni možen.
To je lepo slišat.
>Zanimivo se mi zdi, zakaj se (skoraj) nihče ne pritožuje čez RHIC, kjer že 9 let kuhajo ene jako čudne kvarkovske juhe?
Pa to ja! Zadeva par km od New Yorka (mesto) pa ne delajo gužve! No, ob odprtju je bil isti cirkus, in so delali študije, da narod pomirijo. No, za LHC so preračunali za višje energije. Doom3 očitno še ne bomo špilali brez compov.
>Sicer pa je z lastno glavo mogoče priti tudi do sklepa, da doomsday scenarij v LHC ni možen.
To je lepo slišat.
>Zanimivo se mi zdi, zakaj se (skoraj) nihče ne pritožuje čez RHIC, kjer že 9 let kuhajo ene jako čudne kvarkovske juhe?
Pa to ja! Zadeva par km od New Yorka (mesto) pa ne delajo gužve! No, ob odprtju je bil isti cirkus, in so delali študije, da narod pomirijo. No, za LHC so preračunali za višje energije. Doom3 očitno še ne bomo špilali brez compov.

@Thomas
>Se sklepa? Super ej! Sklepa se. Coool.
Načela:
-homogenosti prostora
-homogenosti časa
-izotropnosti prostora,
ki zaenkrat v opazovanem vesolju niso bila kršena, so, če premisliš, dober razlog, da takim sklepom zaupaš.
>Se sklepa? Super ej! Sklepa se. Coool.
Načela:
-homogenosti prostora
-homogenosti časa
-izotropnosti prostora,
ki zaenkrat v opazovanem vesolju niso bila kršena, so, če premisliš, dober razlog, da takim sklepom zaupaš.

Pospeševalniki, linearni ali krožni, so vse riziko. Z večjimi energijami na delec operirajo, bližje so kakšnemu neljubemu izidu.
To, da bodo morda odvrgli črne luknje v Zemljo, se jim zdi čisto sprejemljiva varianta.
Samo že to priznajo šele, ko jih dobro stisneš v kot. Kar smo tukaj storili.
To, da bodo morda odvrgli črne luknje v Zemljo, se jim zdi čisto sprejemljiva varianta.
Samo že to priznajo šele, ko jih dobro stisneš v kot. Kar smo tukaj storili.

@Thomas
Zadeva gre v smeri: ako spustim japko iz rok na zemlji, bo padla. Ako spustim japko iz rok v neki drugi galaksiji, na nekem xy planetu, bo tudi padla. Sicer ne z istim pospeškom, ampak prevzame se, da zakoni, kot jih poznamo, delujejo isto po celem vesolju. Do zdaj niso našli kršitve in opazujejo par 1000 svetlobnih let in več oddaljene stvari..
Zadeva gre v smeri: ako spustim japko iz rok na zemlji, bo padla. Ako spustim japko iz rok v neki drugi galaksiji, na nekem xy planetu, bo tudi padla. Sicer ne z istim pospeškom, ampak prevzame se, da zakoni, kot jih poznamo, delujejo isto po celem vesolju. Do zdaj niso našli kršitve in opazujejo par 1000 svetlobnih let in več oddaljene stvari..

@Thomas
>Samo že to priznajo šele, ko jih dobro stisneš v kot. Kar smo tukaj storili.
Z razlogom. Ponavadi se začne argumantirat z argumenti, ki so najbolj verjetni ali blizu resnice. Če ne zaležejo, se zatekaš k vedno manj verjetnim. Dokler ne prideš do neke eksotične hipoteze o stabilnih mikro luknjah...
In točno to si delal. Končali smo pri neki eksotični hipotezi in sem povedal, kake so možnosti, da se bo to dejansko zgodilo. Jako blizu 0, ampak zate tud to ni dovolj. Dosti večja je verjetnost, da ti bo kamen iz vesolja padel na glavo, da boš umrl v nesreči, dobil raka že ju3 itd. A tebe skrbi neka miljardinka procenta.. Pa še to zaradi neke eksotične hipoteze...
>Samo že to priznajo šele, ko jih dobro stisneš v kot. Kar smo tukaj storili.
Z razlogom. Ponavadi se začne argumantirat z argumenti, ki so najbolj verjetni ali blizu resnice. Če ne zaležejo, se zatekaš k vedno manj verjetnim. Dokler ne prideš do neke eksotične hipoteze o stabilnih mikro luknjah...
In točno to si delal. Končali smo pri neki eksotični hipotezi in sem povedal, kake so možnosti, da se bo to dejansko zgodilo. Jako blizu 0, ampak zate tud to ni dovolj. Dosti večja je verjetnost, da ti bo kamen iz vesolja padel na glavo, da boš umrl v nesreči, dobil raka že ju3 itd. A tebe skrbi neka miljardinka procenta.. Pa še to zaradi neke eksotične hipoteze...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: terryww ()

zakoni, kot jih poznamo, delujejo isto po celem vesolju
Seveda. Vendar živeti na Soncu ni ravno prijetno. Tudi na eventualno od LHCja opustošeni Zemlji ne bo. Homogenost zakonov gor ali dol.

Dokler ne prideš do neke eksotične hipoteze o stabilnih mikro luknjah...
Eksotične so kar vse hipoteze po vrsti, kaj se bo zgodilo v CERNu. Nobena ni neeksotična.
Eksotično je igranje v LHC. To je eksotika. Zdaj se ne bi radi nalezli te eksotičnosti. Da nam recimo snov ne rata eksotična.
A veš to?

@Thomas
>Seveda. Vendar živeti na Soncu ni ravno prijetno. Tudi na eventualno od LHCja opustošeni Zemlji ne bo. Homogenost zakonov gor ali dol.
Am.. pa ti veš, da te že čez par 10 let ne bo več? Še enkrat, čez 10 let načrtujejo posatko na Mars. 10 let! Zamisli si razvoj v 100 letih od danes. Govora je o +10^6 letih. Ako bo še človek hodil, se sklepa, da bo tehnologija vsaj na stopnji medplanetarnih potovanj za navadnega jožeta.
>Seveda. Vendar živeti na Soncu ni ravno prijetno. Tudi na eventualno od LHCja opustošeni Zemlji ne bo. Homogenost zakonov gor ali dol.
Am.. pa ti veš, da te že čez par 10 let ne bo več? Še enkrat, čez 10 let načrtujejo posatko na Mars. 10 let! Zamisli si razvoj v 100 letih od danes. Govora je o +10^6 letih. Ako bo še človek hodil, se sklepa, da bo tehnologija vsaj na stopnji medplanetarnih potovanj za navadnega jožeta.

Potem pa lepo počakajte 100 let in naredite ta LHC poskus nekje daleč proč od Zemlje!
Ne mi zdej tle po dvorišču srat z nitroglicerinskimi sodi in govort, kako maš vse pod kontrolo. Pejd z njimi vsaj na Luno!
Ne mi zdej tle po dvorišču srat z nitroglicerinskimi sodi in govort, kako maš vse pod kontrolo. Pejd z njimi vsaj na Luno!

WarpedGone ::
>> Z razlogom. Ponavadi se začne argumantirat z argumenti, ki so najbolj verjetni ali blizu resnice.
Še vedno nisi pojasnil, kam se zgubi gibalna količina kozmičnega žarka.
Nekam se mora, če naj bo to ekvivalen dogajanju v LHC.
Še vedno nisi pojasnil, kam se zgubi gibalna količina kozmičnega žarka.
Zbogom in hvala za vse ribe

@Thomas
>Eksotične so kar vse hipoteze po vrsti, kaj se bo zgodilo v CERNu. Nobena ni neeksotična.
Standardni model ni eksotična hipoteza..
>Eksotično je igranje v LHC
Thomas, ravno kar sem ti dokazal da je tvoj strah neupravičen. Obdelala sma vse - od trkov do črnih lukenj. Kaj te še matra? Kaka bo Zemlja čez miljon let? Ne se hecat.
>Da nam recimo snov ne rata eksotična.
Hehehe, ja, komaj čakam da bom lahko kupil BFG (BFG 9000) @ Wikipedia :)).
>Eksotične so kar vse hipoteze po vrsti, kaj se bo zgodilo v CERNu. Nobena ni neeksotična.
Standardni model ni eksotična hipoteza..
>Eksotično je igranje v LHC
Thomas, ravno kar sem ti dokazal da je tvoj strah neupravičen. Obdelala sma vse - od trkov do črnih lukenj. Kaj te še matra? Kaka bo Zemlja čez miljon let? Ne se hecat.
>Da nam recimo snov ne rata eksotična.
Hehehe, ja, komaj čakam da bom lahko kupil BFG (BFG 9000) @ Wikipedia :)).

@Thomas
>Potem pa lepo počakajte 100 let in naredite ta LHC poskus nekje daleč proč od Zemlje!
Za dodatne stroške ni razloga, kot vidiš.
>Ne mi zdej tle po dvorišču srat z nitroglicerinskimi sodi in govort, kako maš vse pod kontrolo. Pejd z njimi vsaj na Luno!
V najslabšem primeru se bo nitroglicerin vžgal čez miljon let. Kje je problem?
>Potem pa lepo počakajte 100 let in naredite ta LHC poskus nekje daleč proč od Zemlje!
Za dodatne stroške ni razloga, kot vidiš.
>Ne mi zdej tle po dvorišču srat z nitroglicerinskimi sodi in govort, kako maš vse pod kontrolo. Pejd z njimi vsaj na Luno!

ravno kar sem ti dokazal da je tvoj strah neupravičen
Meni nisi nič dokazal. Boš moral prej povedat vsaj kam se izgubi gibalna količina kozmičnega žarka, kar te sprašuje WarpedOne.
Osnove, osnove te že zjebejo. Zato razumeš, da tudi tvojih varnostnih zagotovil ne morem jemati resno.

@WarpedOne
>Še vedno nisi pojasnil, kam se zgubi gibalna količina kozmičnega žarka.
Priporočam:
- Sakurai, modern quantum mechanics
- Kakani, Modern physics
- Schwabl, quantum mechanics
>Še vedno nisi pojasnil, kam se zgubi gibalna količina kozmičnega žarka.
Priporočam:
- Kakani, Modern physics

Problemov je več. Eden je ta, da nisem prepričan, da to ni milijon sekund.
Jaz ne vem. Vem pa, da prijatelji CERNa blefirate 100 na uro, kako veste.
Veste figo.

@Thomas
>Zato razumeš, da tudi tvojih varnostnih zagotovil ne morem jemati resno.
Cel čas sem ti navajal zunanje vire, jaz sem svoj pisker prislonil samo pri razlagi (očitno neuspešni) trkov. Kar je napisano ni moje osebno mnenje, ampak študije raznih skupin ljudi. Če se ti kaj zdi čudno, čekiraj source, poglej v knjigo, članek in premisli s svojo glavo.
>Zato razumeš, da tudi tvojih varnostnih zagotovil ne morem jemati resno.
Cel čas sem ti navajal zunanje vire, jaz sem svoj pisker prislonil samo pri razlagi (očitno neuspešni) trkov. Kar je napisano ni moje osebno mnenje, ampak študije raznih skupin ljudi. Če se ti kaj zdi čudno, čekiraj source, poglej v knjigo, članek in premisli s svojo glavo.

Priporočam:
- Kakani, Modern physics
Priporočaš lahko. Ampak jaz ti povem, da zakon o ohranitvi gibalne količine velja tako v Relativnosti kot v Kvantni mehaniki.

@Thomas
>Jaz ne vem. Vem pa, da prijatelji CERNa blefirate 100 na uro, kako veste.
Še enkrat, zato pa sem navajal vire kje sem se le spomnil. Čekiraj vire, nabavi si knjige in premisli s svojo glavo, da ti nebo kdo drug solil glave, in da neboš izpadel bedak, če se boš še s kom drugim o tem pogovarjal. Če preštudiraš sam, ti drugi ne morejo srat po glavi. Vire sem ti pa dal..
>Jaz ne vem. Vem pa, da prijatelji CERNa blefirate 100 na uro, kako veste.
Še enkrat, zato pa sem navajal vire kje sem se le spomnil. Čekiraj vire, nabavi si knjige in premisli s svojo glavo, da ti nebo kdo drug solil glave, in da neboš izpadel bedak, če se boš še s kom drugim o tem pogovarjal. Če preštudiraš sam, ti drugi ne morejo srat po glavi. Vire sem ti pa dal..

@Thomas
>Priporočaš lahko. Ampak jaz ti povem, da zakon o ohranitvi gibalne količine velja tako v Relativnosti kot v Kvantni mehaniki.
Tudi to sem ti že povedal. Seveda velja, ampak je druga oblika in funkcionira malo drugače. S5, ne se jezit na mene, ker ti priporočam knjige, čekiraj knjige in piši avtorjem, da se ti ne dopade ohranitvena količina ali še boljše, poskusi razumet kaj piše v tistih knjigah.
>Priporočaš lahko. Ampak jaz ti povem, da zakon o ohranitvi gibalne količine velja tako v Relativnosti kot v Kvantni mehaniki.
Tudi to sem ti že povedal. Seveda velja, ampak je druga oblika in funkcionira malo drugače. S5, ne se jezit na mene, ker ti priporočam knjige, čekiraj knjige in piši avtorjem, da se ti ne dopade ohranitvena količina ali še boljše, poskusi razumet kaj piše v tistih knjigah.

dzinks63 ::
Tema postaja neresna, kot da gre za simulacijo na super kompjuterju, kot računalniško igrico, in se ti šljivi kaj bo ratalo, če bo ploščato, bo lopata, če bo špičasto, bodo pa vile, ne pa za milijardno resnično zadevo zakopano globoko pod zemljo.

@dzinks64
>ne pa za milijardno resnično zadevo zakopano globoko pod zemljo.
O resnih stvareh smo se pogovarjali na straneh 13-16(zgornja polovica), potem pa o malo verjetnih teorijah. In na koncu prepričjuem Thomasa, da če že meni ne verjame, na preštudira materijal sam, da mu drugi ne bomo glave solili.
>ne pa za milijardno resnično zadevo zakopano globoko pod zemljo.
O resnih stvareh smo se pogovarjali na straneh 13-16(zgornja polovica), potem pa o malo verjetnih teorijah. In na koncu prepričjuem Thomasa, da če že meni ne verjame, na preštudira materijal sam, da mu drugi ne bomo glave solili.

Pustimo znanstveno fantastiko in poglejmo bolj realne zadeve, naprimer, kaj je z gibalno količino kozmičnega delca?
Ko proton ob trku razpade na sekundarne delce se gibalna količina nikamor ne izgubi, ampak se porazdeli med vse nastale delce in sevanje.
(dobimo spekter gibalne količine)
Ko proton ob trku razpade na sekundarne delce se gibalna količina nikamor ne izgubi, ampak se porazdeli med vse nastale delce in sevanje.
(dobimo spekter gibalne količine)

Malo verjetna teorija je nekaj, kar moramo vzeti v obzir, če je usoda vseh nas odvisna od nje.
Malo verjetna teorija o stabilnih črnih luknjicah v LHC, nas komot pelje vse v smrt, če se izkaže za pravilno.
VSE teorije o dogodkih v LHC so malo verjetne. Nekatere so pogubne, če so pravilne.
Zato je vsako izmotavanje iz dileme - nepošteno in grdo!
Malo verjetna teorija o stabilnih črnih luknjicah v LHC, nas komot pelje vse v smrt, če se izkaže za pravilno.
VSE teorije o dogodkih v LHC so malo verjetne. Nekatere so pogubne, če so pravilne.
Zato je vsako izmotavanje iz dileme - nepošteno in grdo!

@Thomas
>Malo verjetna teorija o stabilnih črnih luknjicah v LHC, nas komot pelje vse v smrt, če se izkaže za pravilno.
Ja, recimo čez par miljonov let.
>VSE teorije o dogodkih v LHC so malo verjetne
Ne štima za Higgs. Tud teorija supersimetrije je na dobri poti.
>Nekatere so pogubne, če so pravilne.
>Zato je vsako izmotavanje iz dileme - nepošteno in grdo!
Res je. Zato se pa splača prepričat na lastne oči/razum.
>Malo verjetna teorija o stabilnih črnih luknjicah v LHC, nas komot pelje vse v smrt, če se izkaže za pravilno.
>VSE teorije o dogodkih v LHC so malo verjetne
Ne štima za Higgs. Tud teorija supersimetrije je na dobri poti.
>Nekatere so pogubne, če so pravilne.
>Zato je vsako izmotavanje iz dileme - nepošteno in grdo!
Res je. Zato se pa splača prepričat na lastne oči/razum.
Zgodovina sprememb…

Gibalna količina preide na majhno črno luknjico, ki gre s skoraj svetlobno hitrostjo neovirano skozi Zemljo. Če nastane, seveda.
Tudi v LHC bo gibalna količina ohranjena. Le da je gibalna količina nasprotno potujočih snopov naspidiranih protonov okoli NULA.
In ostane okoli NULA, mi mamo pa v središču Zemlje majhno črno luknjo po 21 minutah in pol. (Za tiste ki ste fani konkretnih cifer.)
Seveda, pa ni nujno, da (neškodljive) črne luknje nastajajo v visoki atmosferi in da škodljive črne luknje nastajajo v LHC. Ni nujno. Izključiti pa tega ni mogoče.
Niti kakšnih drugih slabih variant.

@Thomas
>Izključiti pa tega ni mogoče.
Ja pa nismo prej debatirali o študiji za stabilne mikro črne luknje? Če meni ne verjameš, poišči članek in ga preštudiraj.
>Niti kakšnih drugih slabih variant.
Če gledaš statistiko, se zna marsikaj zgodit, ja. Pogledaš cifre statistike in vidiš česa te more bit strah in česa ne. Tud v primeru stabilnih črnih lukenj te ni treba bit strah. Razen če te skrbi zemlja par miljonov let od zdaj.
>Izključiti pa tega ni mogoče.
Ja pa nismo prej debatirali o študiji za stabilne mikro črne luknje? Če meni ne verjameš, poišči članek in ga preštudiraj.
>Niti kakšnih drugih slabih variant.
Če gledaš statistiko, se zna marsikaj zgodit, ja. Pogledaš cifre statistike in vidiš česa te more bit strah in česa ne. Tud v primeru stabilnih črnih lukenj te ni treba bit strah. Razen če te skrbi zemlja par miljonov let od zdaj.

Thomas:
jmakov:
Čez milijon let ali čez 20 minut. Igranje NI sprejemljivo. Niti ne verjamem tvoji kalkulaciji, da bo Zemljo pa gotovo žrlo vsaj milijon let.
Nekatere [teorije] so pogubne, če so pravilne.
jmakov:
Čez milijon let ali čez 20 minut. Igranje NI sprejemljivo. Niti ne verjamem tvoji kalkulaciji, da bo Zemljo pa gotovo žrlo vsaj milijon let.

@Thomas
>Čez milijon let ali čez 20 minut. Igranje NI sprejemljivo.
Jah, če te skrbi stanje Zemlje čez miljone let predlagam, da začneš rihtat raje politični sistem in podobne stvari, da bomo imeli tehnologijo in čas, ko bo kaj ogrožalo človeštvo, kot pa da se razburjaš.
>Niti ne verjamem tvoji kalkulaciji, da bo Zemljo pa gotovo žrlo vsaj milijon let.
Ako bi jaz to zračunal, bi bil verjetno zdaj na Caltechu al pa Princetonu in bi debatiral z Gell-Mannom o ljudeh, ki zapravljajo čas z razmišljanjem o stvareh, ki so skrajno neverjetne, namesto, da bi raje povedle kaj o evolucijskih algoritmih :).
Slučajno sem se spomnil te študije. Če misliš, da ni kaj ok, poišči in kontaktiraj avtorje.
>Čez milijon let ali čez 20 minut. Igranje NI sprejemljivo.
Jah, če te skrbi stanje Zemlje čez miljone let predlagam, da začneš rihtat raje politični sistem in podobne stvari, da bomo imeli tehnologijo in čas, ko bo kaj ogrožalo človeštvo, kot pa da se razburjaš.
>Niti ne verjamem tvoji kalkulaciji, da bo Zemljo pa gotovo žrlo vsaj milijon let.
Ako bi jaz to zračunal, bi bil verjetno zdaj na Caltechu al pa Princetonu in bi debatiral z Gell-Mannom o ljudeh, ki zapravljajo čas z razmišljanjem o stvareh, ki so skrajno neverjetne, namesto, da bi raje povedle kaj o evolucijskih algoritmih :).
Slučajno sem se spomnil te študije. Če misliš, da ni kaj ok, poišči in kontaktiraj avtorje.
Zgodovina sprememb…

@WarpedOne
>jmakov, kako nastane temna snov?
:) isto kot zgoraj, ako bi to vedel bi zaj debatiral z Gell-Mannom al pa Wolframom.. Sicer pa da vprašam astronomskega kolega, ki se s tem ukvarja. Heheheh, me samo čudno gleda.
>jmakov, kako nastane temna snov?
:) isto kot zgoraj, ako bi to vedel bi zaj debatiral z Gell-Mannom al pa Wolframom.. Sicer pa da vprašam astronomskega kolega, ki se s tem ukvarja. Heheheh, me samo čudno gleda.

Torej ne veš, kako nastaja temna snov? Veš samo, da se ne more začeti producirati v LHC pogojih? V kakšnem run-away procesu, ki bi ga beam2beam collide trigal?
Nisi ravno logičen.
Nisi ravno logičen.

>>Gibalna količina preide na majhno črno luknjico, ki gre s skoraj svetlobno hitrostjo neovirano skozi Zemljo. Če nastane, seveda.
Nastane množica sekundarnih delcev mesonov, muonov. Tako nastala mikro črna luknja je le plod domišljije.
Nastane množica sekundarnih delcev mesonov, muonov. Tako nastala mikro črna luknja je le plod domišljije.

@Thomas
>Torej ne veš, kako nastaja temna snov? Veš samo, da se ne more začeti producirati v LHC pogojih?
Vem, da obstajajo študije o raznih kanalih, po katerih bi lahko delci, ki so kandidati za temno materijo, nastali. Konec koncev, če sta kaj gledala, katere detektorje imajo na LHCju, je eden tudi za to, da bi zaznaval kandidate za temno materijo. Mislim da se imenuje CES al neka takega.
>Torej ne veš, kako nastaja temna snov? Veš samo, da se ne more začeti producirati v LHC pogojih?
Vem, da obstajajo študije o raznih kanalih, po katerih bi lahko delci, ki so kandidati za temno materijo, nastali. Konec koncev, če sta kaj gledala, katere detektorje imajo na LHCju, je eden tudi za to, da bi zaznaval kandidate za temno materijo. Mislim da se imenuje CES al neka takega.

Brez poskusov ne bomo nikoli vedeli, kao nastaja temna snov.
Če samo nekaj na pamet ugibamo, je to tako, kot da bi pripovedoval pravljice o zmajih za male otroke.
Če samo nekaj na pamet ugibamo, je to tako, kot da bi pripovedoval pravljice o zmajih za male otroke.

V resnici ne vemo. To je samo nepreverjena hipoteza, da je tako. Nepreverjena hipoteza je tudi, da take črne luknje nastajajo. Morda manj verjetna na pogled, ampak spet. Kako verjetno je izgledalo, da se bo eksperiment iz 1908 iztekel, kakor se je iztekel? Nemogoče, je izgledalo. Kot še ene 20 krat skozi 20. stoletje. Izkazalo se je nekaj neverjetnega vsaj 20 krat v fiziki v 100 letih.
Zdej bomo pa stavili glavo, kar vse glave, da se pa ne more?
Ne, hvala. Zgodovina nas uči, da moramo imeti kar precej skepticizma do etablirane fizike. Celo do fizike, ja.
A moram naštet teh 20 slučajev s presenečenjem?

WarpedGone ::
>> Tako nastala mikro črna luknja je le plod domišljije.
A una v LHCju bo tudi plod domišlije? Al pa higsov bozon?
Fino bi se blo odločt, katere teorije so domišlija, katere pa ne.
Heh, ker je tole prvi takšen poskus, so prav vse teorije ki karkoli povejo o tem - domišlija.
A una v LHCju bo tudi plod domišlije? Al pa higsov bozon?
Fino bi se blo odločt, katere teorije so domišlija, katere pa ne.
Heh, ker je tole prvi takšen poskus, so prav vse teorije ki karkoli povejo o tem - domišlija.
Zbogom in hvala za vse ribe

@Thomas
Am.. eni od kanalov bi naj imeli dovolj energije na LHCju, da bi se generirali kandidati za temno snov, zato tud detektor :). No, tu je celo nekaj o tem napisano http://www.universetoday.com/2008/07/09....
Am.. eni od kanalov bi naj imeli dovolj energije na LHCju, da bi se generirali kandidati za temno snov, zato tud detektor :). No, tu je celo nekaj o tem napisano http://www.universetoday.com/2008/07/09....

Brez poskusov ne bomo nikoli vedeli, kao nastaja temna snov.
Ja. Kemiki pa ne bodo nikoli vedeli, kaj se zgodi, če zmešaš spojini A in B.
Vseeno. Dokler ne naredijo primerno varnega laboratorija, tega ne bodo probali.
Če je Zemlja premajhna za fizikalne eksperimente ... jih naj naredijo nekje drugje. Javno zdravje ne sme priti pod vprašaj, pa če en fizik še tako slabo spi.

@Thomas
>V resnici ne vemo
Vemo. Čekiraj muonske meglične detektorje. Tam se vse vidi.
>A moram naštet teh 20 slučajev s presenečenjem?
Ne, poznamo zgodovino.
Ta korak z LHCjem se razlikuje od tvojih zgodovihskih skokov po tem, da že nekaj časa študiramo take stvari (celo višjih energij) z raznimi baloni ipd v atmosferi, tak da tvoja primerjava z zgodovinskimi skoki odpade. Z LHCjem je možnost, da te trke opazujemo zelo natančno, zelo blizu. Tega z baloni ne moreš.
>Dokler ne naredijo primerno varnega laboratorija, tega ne bodo probali.
Laboratorij je v atmosferi in je star kot Zemlja. Razloženo n-tič. Razumljeno 0-tič.
>V resnici ne vemo
Vemo. Čekiraj muonske meglične detektorje. Tam se vse vidi.
>A moram naštet teh 20 slučajev s presenečenjem?
Ne, poznamo zgodovino.
Ta korak z LHCjem se razlikuje od tvojih zgodovihskih skokov po tem, da že nekaj časa študiramo take stvari (celo višjih energij) z raznimi baloni ipd v atmosferi, tak da tvoja primerjava z zgodovinskimi skoki odpade. Z LHCjem je možnost, da te trke opazujemo zelo natančno, zelo blizu. Tega z baloni ne moreš.
>Dokler ne naredijo primerno varnega laboratorija, tega ne bodo probali.
Laboratorij je v atmosferi in je star kot Zemlja. Razloženo n-tič. Razumljeno 0-tič.
Zgodovina sprememb…

the possibility of peering into other dimensions, creating wormholes, generating "unparticles" and micro-black holes.
To je citat iz jmakovega linka. S takole nesnago se mislijo špilat.
Če se bodo res, naj jim CERN zapre sanitarna. Če se ne bodo, potem nimajo pojma in jim je tudi treba vzet LHC igračko.

@Thomas
Sicer sem ti hotel prišparat čas in na hitro najt nekaj o temni materiji in LHCju, tega pa res nisem zasledil.. Sicer pa smo o tem že govorili, tak da veš približno kak je odnos uradne znanosti do teh hipotez.
Sicer sem ti hotel prišparat čas in na hitro najt nekaj o temni materiji in LHCju, tega pa res nisem zasledil.. Sicer pa smo o tem že govorili, tak da veš približno kak je odnos uradne znanosti do teh hipotez.

Samo poskus lahko pokaže, kaj je realno in kaj je plod domišljije.
Prav lahko se izkaže, da je Higgs le plod domišljije in da zadaj čaka na svoj dan bolj kompletna in tudi bolj zapletena teorija od standardnega modela, (ki potem drži le v posebnih primerih). Kandidatk, ki bi lahko takoj zamenjale SM, je kar nekaj (M, supersimetrija) in te bi lahko pojasnile tudi delce, ki sestavljajo takoimenovano (hladno) temno snov.
Prav lahko se izkaže, da je Higgs le plod domišljije in da zadaj čaka na svoj dan bolj kompletna in tudi bolj zapletena teorija od standardnega modela, (ki potem drži le v posebnih primerih). Kandidatk, ki bi lahko takoj zamenjale SM, je kar nekaj (M, supersimetrija) in te bi lahko pojasnile tudi delce, ki sestavljajo takoimenovano (hladno) temno snov.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | LHC stopa v naslednjo fazo delovanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 18235 (15429) | Thomas |
» | Objavljena analiza incidenta v CERN-u (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 27192 (18652) | kitzbrado |
» | V CERN-u zagnali LHC! (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 14796 (9580) | tomi genius |
» | Hekerski napad na generator črnih lukenj (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 16692 (11638) | schurda |
» | Ali se znanstveniki v Ženevi igrajo z ognjem? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 13279 (8497) | Thomas |