» »

Ali se znanstveniki v Ženevi igrajo z ognjem?

Ali se znanstveniki v Ženevi igrajo z ognjem?

«
1
2 3

Valentin ::

V podzemlju blizu Ženeve bodo prihodnje leto opravili najpomembnejši fizikalni poizkus, odkar je bila na začetku prejšnjega stoletja potrjena Einsteinova teorija. Znanstveniki so zelo vznemirjeni, saj pričakujejo, da bodo v ogromnem, 27km-skem pospeševalniku s protonskimi trki povzročili energijo, ki je obstajala komaj desettriljoninko sekunde po nastanku vesolja. Takorekoč bodo opazovali vnovično stvarjenje sveta. Njihov glavni cilj je potrditev Higgsovega bozona, še zadnjega bistvenega, tako imenovanega božjega delca.

Pri vsem tem pa se poraja vprašanje, če se znanstveniki zavedajo vseh možnih scenarijev, ki se lahko odvijejo ob tem poizkusu. Nekateri kar odkrito priznavajo, da je možno, da pri tako ogromni energiji nastane v pospeševalniku ena ali več mikroskopskih črnih lukenj. In če bi samo ena presegla kritično maso, bi se izredno hitro razširila in pogoltnila Ženevo, Evropo, Zemljo in še vse osončje. Nekateri gredo še dalje in predvidevajo, da bi tako velika energija lahko dobesedno vžgala naš prostor-čas. Uničenje bi se razširilo na vse vesolje in ga nič ne bi moglo ustaviti (Alan Gut).

Kvantni fiziki nas hkrati tolažijo, da so možnosti za kaj takega neskončno majhne. Kljub temu se ne počutim dobro ob misli, da se nekateri morda preveč nepremišljeno igrajo z (božjim) ognjem... :O
  • spremenil: Valentin ()

iskra ::

Imaš kak link na izvorno novico?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

gzibret ::

Eh, tudi, ko so pržili prvo termonuklearno (H) bombo so se nekateri bali, da se bo začel zlivati vodik v oceanih in da bo Zemlja za kratek čas postala drugo sonce. No, to se ni zgodilo.
Vse je za neki dobr!

Roadkill ::

Vir tistga zgoraj je verjetno delo.si, tule imaš pa še en link.

Eni paranoiki pravijo, da lahko nastane črna luknja, drugi pravijo, da lahko tako velike energije sprožijo, da vesolje preide iz trenutnega "vakuumskega ravnovesja" v naslednjega, kar definitivno ne bi pomenilo nič dobrega za trenutne naseljence.
Vacuum metastability

Očitno so še tretji, ki se bojijo, da bi nastala "čudna materija" (strange matter). Več tukaj. Ta zadnja velja za RHIC.

"Particle accelerations have reached energies of only approximately four thousand billion electron volts (4 ×10^3 GeV). Cosmic ray collisions have been observed at and beyond energies of 10^11 GeV, the so-called Greisen-Zatsepin-Kuzmin limit. John Leslie has argued[9] that if present trends continue, particle accelerators will exceed the energy given off in cosmic ray collisions by the year 2150."
Ü

grex ::

nepremišljeno :D :D :D
"Hej bradati in neumni a razmišljujoč kolega! Kaj ko bi danes ful hiter delce skupaj trkali?"
"hmm.,. pa ne bo to povzročilo katastrofe vesoljnih razsežnosti?"
"eh!, BMK"

zee ::

@grex: +1 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

frudi ::

Kot je že Roadkill napisal - dnevno Zemljo bombardirajo kozmični žarki z bistveno višjimi energijami. Novinarji pa spet pišejo neumnosti in zganjajo paniko za prazen nič.
By accelerating protons toward each other at 99.999999% the speed of light...

Patetično - tale nas je zadel z 99.9999999999999999999995% svetlobne hitrosti, pa smo še vedno tu :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

T-h-o-r ::

a ni ta stari pospeševalnik 27km, ta novi bo pa 96km?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

kihc ::

A ni med WW2 v jederskem reaktorju skoraj prišlo do nenadzorovane verižne reakcije; reaktor pa je bil po nevemkakšni logiki lociran sredi Chicaga? :D
x

Azrael ::

Ne, Fermijev grafitni reaktor je bil tak, da je komaj deloval. Nekje sem zasledil, da je zmogel samo par W moči (nisem 100% če je to res), njegov namen je bil edino v tem, da je pokazal, da je reaktor možen.

Jasno so mislili tudi na varnost. Nad reaktorjem je bila na vrvi obešena palica kadmija. Sekira, s katero bi presekali vrv, je tudi bila zraven. Primitivno, toda enostavno in učinkovito, povsem v maniri Fermija.

Nemcem je res ušel en reaktor, samo ko je težka voda izhlapela, se je verižna reakcija enostavno ustavila. Reaktor je bil fuč in to je bilo bolj ali manj vse.

Za novico pa, tudi če skuhajo črno luknjo (zelo dvomim) bo to še vedno materija, ki bo na mestu tega dogodka in bo njen gravitacijski vpliv na ostalo materijo v okolici povsem enak kot prej.

Sklepam po tem: Če se Sonce spremeni v črno luknjo, bo obdržalo isto maso. Posledično, kar se gravitacije in gibanje planetov tiče ne bo sprememb. Planeti bi še vedno krožili okoli te črne luknje, enako kot prej okoli Sonca in jih ne bi jih kar poskrkalo v novonastalo črno luknjo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

> Planeti bi še vedno krožili okoli te črne luknje, enako kot prej okoli Sonca in jih ne bi jih kar poskrkalo v novonastalo črno luknjo.

True. Besides, celo če bi naredili črno luknjo, bi se ta izsevala prosto po Hawkingu, v delčku sekunde.

Če se pa ne bi, če to sevanje slučajno sploh ne obstaja, bi še vedno minilo milijarde let, preden bi taka črna luknja uspela požreti celo Zemljo. Namreč, da skozi tako majhno površino, magari s svetlobno hitrostjo, izteče kakšen kubični meter prsti in skal - mine milijarda let.

Sploh jim pa ne dela tista mašina, če sem prav slišal. So nekaj razbili ipd.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Roadkill ::

Start je bil iz letosnje jeseni prestavljen na naslednjo, kam ga bodo pa prestavili naslednje poletje bomo pa se videli.
Ü

baso1972 ::

da bodo v ogromnem, 27km-skem pospeševalniku s protonskimi trki povzročili energijo, ki je obstajala komaj desettriljoninko sekunde po nastanku vesolja,,,

Misliiiiim uuuuuhhhh.
27km centrifuge pa celo vesolje sploh pa desettriljoninka sekunde in Einsteinoba teorija relativnosti?

Valentin ::

Alan Gut je eden od vodilnih svetovnih kozmologov in oče moderne inflacijske teorije o nastanku vesolja. Njegovo opozorilo, da utegne pri poskusih doseganja vse večjih energij priti do nepričakovanih posledic, sem zasledil že leta nazaj. In če eden tako uglednih znanstvenikov govori o tem, kaj takega ne bi smeli kar pomesti pod preprogo...

Mogoče smo res še daleč od kritičnih energij, mogoče v vesolju res potekajo reakcije pri še višjih energijah, ampak smo pa zato sposobni ustvariti pri teh trkih pogoje, ki se v našem vesolju sami od sebe nikoli ne bi ustvarili... Do kakšnih nenadzorovanih verižnih reakcij pa lahko pride pri tako velikih temperaturah, ki so bile prisotne ob nastanku vesolja, pa ne ve točno nihče.

Pa tudi nihče ne ve, kakšne bi bile posledice slučajno povzročenega nastanka novega čas-prostor mehurja sredi Ženeve...

Thomas ::

> Mogoče smo res še daleč od kritičnih energij, mogoče v vesolju res potekajo reakcije pri še višjih energijah, ampak smo pa zato sposobni ustvariti pri teh trkih pogoje, ki se v našem vesolju sami od sebe nikoli ne bi ustvarili...

True. True.

Zarad mene naj zaprejo CERN dol, je čist brez veze, itak.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gruntfürmich ::

za to jamranje in poiskus sem že bral prednim letom al pa dvema...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

A. Smith ::

>>>Zarad mene naj zaprejo CERN dol, je čist brez veze, itak.

Ti predvidevaš, da Hicksovega bozona tako ali tako ne bodo našli. Saj ne rečem, verjetno imaš prav. Ampak ne moreš kar iti in ovreči Bohrovega modela atoma, ker H. bozon najbrž ne obstaja.

Stvar je treba neizpodbitno dokazat. Pravila so le pravila.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Double_J ::

Nej bi maja, zagnali stvar.8-O

http://uk.youtube.com/watch?v=_fJ6PMfnz2E&feature=related

Edit, link je bil mau čudn prejšn.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Vedno manj mi je všeč tole. Bom povedal zakaj.

Tolk enga hrupa zganjajo okrog tega, da bomo z zagonitvijo LHCja zvedeli Resnice o Vesolju, da se človk vpraša: Resno pričakujete Higgsov bozon? Če ga, potem bo to samo potrditev zdajšnjih teorij. Ne bomo izvedeli nič novega, razen to, da so bile dosedanje teorije pravilne.

Če bozona še vedno ne bo, bomo pa zvedeli, da vemo nekoliko manj, kot smo mislili doslej, da so dosedanje teorije mau švoh.

Da bomo pa zvedeli kar vse, kot tile pesniki sugerirajo, je pa nekoliko preveč rečeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

"Poustvaritev Big Banga" je ena velika neumnost. Kozmični žarki ga ravno tako in še (BISTVENO) bolj energično "poustvarjajo" vsak dan!

Nekako sugerirajo, da bo v kolajderju najbolj vroča točka v Vesolju. Še na Zemlji ne.

Sej ne rečem. Poskus je zanimiv, če ne bi bil tako drag, bi bil pa še upravičen. A vaporware ki ga producirajo, je neokusen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hamax ::

Hja, ce so hoteli nabrat tisti 8 milijard eurov, so bili "prisiljeni" tak show okoli tega delat.
Podobno kot NASA z vodo na marsu in podobnimi bedarijami.

V četrtkovem delu je en kratek intervju z Mikužem. Bi ga sem prilepil, pa se bojim, da je proti pravilom st-ja.

Thomas ::

> Hja, ce so hoteli nabrat tisti 8 milijard eurov, so bili "prisiljeni" tak show okoli tega delat.
> Podobno kot NASA z vodo na marsu in podobnimi bedarijami.

Se strinjam. Korist od NASA walkerjev po Marsu je dvojna. Fani Marsijancev in alienov so lahko zdaj tiho. Avtomatična vožnja je dosegla nek napredek, gotovo.

Korist od CERN LHC je pa tudi verjetno kolaterarna, pa ne samo ena. Najbrž bodo razvili kaj pametnega v zvezi z magneti mau nad absolutno nulo, pa kaj vem kaj še vse.

Kolaterarne koristi od obeh projektov nedvomno so, a je vprašanje če opravčujejo stroške. Če jih, jih po božji milosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Stroški za LHC so minimalni, če jih primerjamo naprimer z nesmiselno iraško vojno, kjer enako količino denarja spustijo dobesedno v zrak v tednu dni.

LHC bo vsaj za kaj koristen, odgovoril bo na nekaj pomembnih vprašanj, ki bodo imela daljnosežne posledice za nadaljnji razvoj fizike.

Tu ne gre samo za Higgsov bozon, odprta so tudi številna druga vprašanja, naprimer glede supersimetrij, ki so brez eksperimentalne potrditve, samo prazna filozofiranja. Fizika potrebuje eksperimentalne potrditve. Brez eksperimentalnih potrditev to ni več fizika, ampak filozofija.

Za potešitev elementarne človeške radovednosti se mi ne zdi škoda nobenega denarja, za ubijanje drugih ljudi pa vsakega centa.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Se ne strinjam.

"Lepo bi bilo, če bi Rimljani dali več za raziskave v astronomiji in manj za Punske vojne."

Narobe. Izgubili bi imperij že prej in Srednji vek bi bil samo še globji in bolj dolgotrajen.

Vojska in politika imata prioriteto nad lepimi znanostmi in lepimi umetnostmi. Bodimo realni!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Realnost človeške narave je taka, da je pogosteje dajala prioriteto kratkoročnim sebičnim nagibom. Priznati si moramo, da brez teh sebičnih nagibov seveda verjetno tudi ne bi preživeli kot vrsta, vendar so se z razvojem začeli pojavljati tudi drugačni, dolgoročnejši sebični nagibi.

Pred kratkoročnimi dajem prednost dolgoročnim sebičnim nagibom, med katere spada tudi vse, kar je povezano z znanostjo.
Radovednost je atraktivnejša in evolucijsko perspektivnejša od nasilja.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

No sej. Tukaj se razlikujeva.

Načelno se strinjam, da fizika brez eksperimentov je brez veze. To ni dvoma. Ampak da delaš eksperiment za milijarde dolarjev in gradiš vse večje pospeševalnike, s tem dejansko zmanjšaš število tisoč eksperimentov za milijon dolarjev.

Sicer bi bilo mogoče, da ni tisočih zanimivih eksperimentov za milijon dolarjev. Najbrž jih res ni. 100 jih pa je. Nekateri bolj pomembni od tegale za milijarde.

Samo ne bodo izvršeni, ker ves denar je šel via CERN. Vse človeške moči so šle via CERN.

Za Higgsov bozon, da ga ni?

Ne rečem tudi da vem, kaj bi bilo treba poskusiti v resnici. Trdim, da medsebojni konkurenčni in tržni boj raziskovalcev in njihovih ustanov, bi pa odgovore našel.

CERN je pa kot Centralna pekarna v Romuniji pred 30 leti. Kruha po tem ni bilo, ko so jo odprli. Čeprav je zgledalo, kako bo fajn, ko ga bodo pekli vsi peki na enem mestu, za celo državo, po najsodobnejših znanstvenih dognanjih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Če bodo črne luknje v trkalniku podobne tej potem ste lahko mirni.

gani-med ::

Tudi tisti "tisoči manjših" eksperimentov bo še izvedenih, brez skrbi, vendar gre tu za vprašanja, ki se dotikajo samih temeljev fizike. Zalogaj za to nalogo je bil enostavno prevelik za posamezne države, kamoli za inštitute.

Prevelik v političnem smislu, po katerem je mogoče ljudi dokaj enostavno prepričati, da plačajo tisoče milijard dolarjev za neko brezvezno vojaško akcijo, ko pa gre za katerikoli znanstveni projekt, se jim zdi pa tudi "prgišče" dolarjev preveliko zapravljanje "davkoplačevalskega" denarja.

Ravno zaradi teh še vedno prevladujočih "kratkoročnih nagibov" so bili primorani združiti sile in v LHC projektu pripraviti k sodelovanju stotine univerz in inštitutov s celega sveta (kar je tudi svojevrsten uspeh), da so nekako skupaj napraskali potrebna sredstva.
CO2 is the elixir of life.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

Thomas ::

Hja no, tole je že en interesanten eksperiment za milijon dolarjev. Igranje s svetlobo na 100 in en način.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> plačajo tisoče milijard dolarjev za neko brezvezno vojaško akcijo

Ni brezveznih vojaških akcij. To je podcenjevanje vsakdanjega življenja. Pomembnejše je od vsake znanosti ali umetnosti. Brez ministra za obrambo, se minister za znanost lahko samo zapije. Tudi minister za trgovino, lahko zapre svoja vrata, če minister za vojno ni sit in lepo rejen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> vendar gre tu za vprašanja, ki se dotikajo samih temeljev fizike. Zalogaj za to nalogo je bil enostavno prevelik za posamezne države, kamoli za inštitute.

Intitut je še možno managerirat, kaj več pa že ne. Too complex.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

"Too complex" za človeka, ne pa za sistem.
Kje pa piše, da mora bit nad "vsakim popom pop"?
Centralno vodeni sistemi so v določenh primerih celo samodestruktivni in preveč ranljivi za cel sistem.

Če bi dal ljudem managerirat njihovo lastno telo, bi se tudi vse skupaj hitro klavrno končalo.
Kompleksni sistemi imajo na srečo tudi lastnosti "samomanageriranja".
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Jaz, za razliko od Saladina, lahko živim s kakšnim nerešenim fizikalnim vprašanjem. Nič hudega, to si bomo ob priliki že razčistili, kako je.

Ne bom znorel, če ne vem, je ali ni Higgsov bozon in kako natančno tale mašina dela.

Sicer bi blo fino, če bi vedel. A je še vse preveč pratičnih vprašanj odprtih, da bi ravno na vsako silo hotel smashat elektrone enega ob drugega.

Ja, če gre, za razumno mero stroškov pri tem in za razumne časovne okvire in razumne organizacijske probleme.

Ali pa vsaj na pol razumne.

Da bom pa za milijardo dolarjev ravno tolk brihten kot sem že, ali kvečjemu malo manj, je pa nerazumna potrata.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Raje za milijardo dolarjev potešim svojo radovednost, kot za tisoč milijard dolarjev povzročim bedo milijonom ljudi.

Za potešitev radovednosti v fiziki so danes zaradi same narave stvari potrebne vedno večje energije in tu zaenkrat ne poznamo nobene druge bližnjice.
Zaradi teh nekaj milijard dolarjev pa tudi ne bo nikogar konec.
Porabili bi jih tako ali tako, najverjetneje za kakšne večje neumnosti.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

> Raje za milijardo dolarjev potešim svojo radovednost, kot za tisoč milijard dolarjev povzročim bedo milijonom ljudi.

To je idealistično gledanje. Ljudje so po defaultu v bedi. To je naravno stanje stvari.

Samo državno organiziranje lahko to defaultno bedo spremeni v kaj drugega. V dobro življenje.

Zanost lahko deluje samo znotraj tega okvira. Najbolje kot grass root, kot vse ostalo. Ne kot kakšni državnoplanski projekti. Kar NASA, naprimer je.


Beda na svetu se manjša, samo zaradi za silo usklajene igre državne organizacije, tehnologije, znanosti, medicine, ekonomije, vojske ...

Gledanje - "ah ti grdi vojaki, spet gredo po ukazu še bolj grdih politikov morit druge grde vojake, civiliste in politike ... zakaj ne bi raje skupaj z nami gradili pospeševalnik delcev ali velik teleskop ..." - je pa idealistično in nerealistično.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Skozi dolgoročno optiko, ne gre za idealistično gledanje.

Rimljani (ker so bili ravno podani za primer) so s svojimi napadi sicer res nekoliko podaljšali trajanje svojega imperija, ki je pa na koncu kljub temu propadel. Tisto, kar je za njimi ostalo do danes in s čemer so najbolj prispevali v "naš skupni fond" so njihovi dosežki v tehniki.
Za znanost so sicer več od Rimljanov prispevali stari Grki, ki so bili tudi poraženi in izbrisani iz zgodovine. Njihova velika zapuščina prihajajočim rodovom je pa ravno v tistem, kar se danes označuje z nalepkami idealizma. Vsa druga njihova realnost, razen te idealistične je skozi zgodovino izzvenela v prazno in postala za človeštvo kot celoto irelevantna.

Če na kratko rezimiram - jebeš imperije, pomembno je človeštvo.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Brez imperijev, Človeštvo sestavljajo posamezne bande lovcev in nabiralcev, ki živijo 30 let, so lačni in se med sabo pobijajo ko zmešani, za osnovne vire preživetja.

Znanost in tehnika je rožica, ki uspeva samo v vrtu, ki ga ščiti kakšen soliden imperij.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Znanost in tehnika ni ravno rožica :D

Imperiji brez napredka znanosti in tehnike ne bi nikoli mogli postati imperiji.
Tisti, ki je imel več teh "kovinskih" rožic v svojem vrtu in ki jih je bolje zalival, je tudi lažje drugim vsiljeval svojo imperialno voljo.

V današnjem globaliziranem svetu pa postaja "imperialna miselnost" anahronizem, ostanek iz preteklosti, ki se ga bo treba čimprej znebiti, če se nočemo še stotič zapored ustreliti v lastno nogo.

Počasi, a zanesljivo spoznavamo, da prsti na nogi niso in ne morejo biti sovražnik prstom na roki ali jetrom in drugim organom, pač pa, da sestavljajo skupno telo, ki se trudi preživeti na tem našem malem planetu nekje na robu vesolja.
CO2 is the elixir of life.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

Saladin ::

Jaz, za razliko od Saladina, lahko živim s kakšnim nerešenim fizikalnim vprašanjem

Zame (in mnoge druge) je od enega samega fizikalnega vprašanja (od kod prihajamo) odvisen njihov temeljn pogled na svet.
To je povsem človeška in povsem racionalna potreba. Ne govorimo zgolj o "nekem nerešenim fizikalnim vprašanjem", temveč o glavnem vprašanju.

FYI, vsak eksperiment, ki cilja na malo širše razumevanje od, recimo, nadgradenj mikrovalovk, ima za cilj prav odgovor na to vprašanje. Če se zaradi pomanjkanja informacij in nepotrebnosti za reševanje lokalnih problemov ne misliš ubadati z njem, prav.

Zato ne trivializiraj te zadeve.
Kajti če nekdo trdi, da to vprašanje ni pomembno,quote: "ga bodisi začnem šlatat za čelo, bodisi ga sumničavo gledam, kaj vse ta človek pravzaprav ve."
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

jype ::

Thomas> Ni brezveznih vojaških akcij.

Bi lahko napisal "haha", pa sploh ni smešno.

Saladin> Zame (in mnoge druge) je od enega samega fizikalnega vprašanja (od kod prihajamo) odvisen njihov temeljn pogled na svet.

Hja, tako kot religijo, je treba plačat tudi fiziko, samo da so (morda, včasih) stroški fizike malo bolj oprijemljivi.

gani-med> Imperiji brez napredka znanosti in tehnike ne bi nikoli mogli postati imperiji.

Še huje je - noben od teh imperijev se ne bi sčasoma spremenil v demokracijo in nobena od teh demokracij brez napredka znanosti ne bi dolgo ostala demokratična. Ekonomski presežek je obvezna komponenta vsake demokratične družbe.

nevone ::

Pomena obrambne sposobnosti neke demokratične družbe ni pametno zanemarjati.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Saladin ::

Pomena obrambne sposobnosti neke demokratične družbe ni pametno zanemarjati.

Strogo vzdrževanje obrambnih sposobnosti privede do MAD-a.

Pametnejši mora včasih prej popustit.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

gani-med ::

Obrambna sposobnost demokratične družbe, ki je dejansko rezultat znanstveno-tehnološkega razvoja je v celoti odvisna prav od tega znanstveno-tehnološkega razvoja.

Brez tehnoloških dosežkov bi se še vedno branili le z olupki od banan ali s kokosovimi orehi, s katerimi bi obmetavali napadalce na naše drevo.
CO2 is the elixir of life.

AtaStrudl ::

hehe, jaz pa ze zdaj natancno vem, kaj bodo (med drugim) ugotovili s tem pospesevalnikom....

Da rabijo se malo vecjega, seveda.

Upam, da jim bo uspelo zgraditi tudi tistega se malo vecjega, saj je gradnja pospesevalnikov natancno tisto, kar locuje ljudi od opic...

LP!

Thomas ::

> Brez tehnoloških dosežkov bi se še vedno branili le z olupki od banan ali s kokosovimi orehi, s katerimi bi obmetavali napadalce na naše drevo.

To je seveda res. Zato tehnološki projekti niso odveč. Dokler niso prekomplicirani in predragi, s čisto organizacijskega in finančnega vidika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> saj je gradnja pospesevalnikov natancno tisto, kar locuje ljudi od opic...

V starem Egiptu je gradnja piramid razločevala ljudi in opice?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

imagodei ::

gzibret@ Eh, tudi, ko so pržili prvo termonuklearno (H) bombo so se nekateri bali, da se bo začel zlivati vodik v oceanih in da bo Zemlja za kratek čas postala drugo sonce. No, to se ni zgodilo.

No, samo tak protiargument mene ne pomiri.

Ravno tako, kot da bi taborila v gozdu ob ognju in bi me ti želel pomiriti: "Ne skrbi, grizliji tod okoli niso nevarni, se bojijo tabornega ognja. Tako kot tisti volk pred pol ure, ki se tudi ni upal približat."
- Hoc est qui sumus -

gani-med ::

Sicer pa je Egipčane od opic in termitov pomembneje razlikovalo kaj drugega kot le piramide, naprimer to, da so se oblačili in da so znali računati in da so opazili zvezde na nebu in njihovo pojavljanje izkoristili pri svojih izračunih za naslednjo letino.

Vsaka generacija se po čem razlikuje od predhodnih in to je tisto, kar se imenuje razvoj.
Danes si zaradi večje organiziranosti družbe, h kateri je veliko pridonesla tudi informacijska tehnologija lahko privoščimo tudi tako k0ompleksne projekte, o katerih pred stoletjem niti sanjati nismo mogli.

Posameznik se zaradi kompleksnosti v teh novejših projektih res popolnoma izgubi, vendar pa to ni razlog, da ti projekti zaradi te "malenkosrti" ne bi mogli uspeti.
CO2 is the elixir of life.

mitkos ::

Po moje bi pa kako črno luknjo kar potrebovali, če ne drugega bi smeti vanjo zmetali, pa naj jih fajn prežveči tale črna luknja! :)

gani-med ::

Nobenih črnih lukenj ne bo. To so le atraktivne zgodbice namenjene rumenemu tisku.

S takimi ali še bolj energijsko nabitimi delci je naša atmosfera nenehno bombardirana že milijarde let, pa ni še nikogar požrla črna luknja.

Razlika je le v tem, da so to stihijski procesi, ki jih je težko nadzorovano meriti.
V laboratoriju je lažje pripraviti scenarije in potem izzide z ustrezno računsko močjo obdelati.
CO2 is the elixir of life.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Large Hadron Collider (strani: 1 2 3 449 50 51 52 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
2578134108 (54792) Matev
»

Objavljena analiza incidenta v CERN-u (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25924782 (16242) kitzbrado
»

V CERN-u zagnali LHC! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8413695 (8479) tomi genius
»

Hekerski napad na generator črnih lukenj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11515597 (10543) schurda
»

Big at CERN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
759352 (6705) Thomas

Več podobnih tem