» »

Demokratična država pomeni kaos

Demokratična država pomeni kaos

«
1
2 3
...
5

alexa-lol ::

hi,
zdaj menda živimo v demokratični državi, kjer naj bi bilo vse pošteno, naj bi vladal red. Zanima me kaj vi mislite zakaj je tak nered. To mislim predvsem zakaj Policija tako slabo opravlja delo, pa zakaj je sodstvo tako razglašeno oz. zakaj vlada birokracija in ne ljudska volja.

Vaše mnenje.

WarpedGone ::

Tako je zato, ker si nasedel propagandi. Mediji so senzacionalistični, od prvega do zadnjega. Na 50 negativnih novic in člankov čez eno stran pride en majhn članek oz. novica, ki smo je lahko veseli. Pa ne zato ker bi bilo takšno realno razmerje ampak, ker se to dobro prodaja. Navadi se vidit, kaj ne piše. Svet bo lepši.
Zbogom in hvala za vse ribe

alexa-lol ::

Torej že od nekdaj živimo v kaosu.
Vem da je ta propaganda vedno močnejša vendar so pa tudi nekatera dejstva.
Vzemimo Švedsko naprimer. Sem gledal film o potovanju po Švedski in je govorec(neodvisen) lepo povedal, da je to primer pravne, socialne in demokratične države. Torej zakaj so Švedi, Finci, Norvežani, Nizozemci...sposobni imeti tako državo, Slovenci pa ne. Nekaj je narobe s samimi institucijami. Torej zakaj je Slovenija tako kaotična država kjer lahko kdorkoli naredi karkoli pa mu noben nič ne more, saj to je menda demokracija, si nedolžen dokler ti ne dokažejo.
Sam menim ker so vsi nesposobni. Raje se sklicujejo na to da je to da nimajo pristojnosti ter da smo boljši od "evropskega povprečja" kot da bi kaj konkretnega naredili in spremenili sistem, ki(to lahko rečem) ne delue kot bi moral. Ne vem kdaj se bodo te faliranci, oz. zgube aka luzerji, zbudili ter dojeli, da Evropa ali Amerika ni obljubljena dežela temveč da je to Skandinavija, in se začeli primerjati z najbolšimi na vsakem področju, tj. po francoskem zdravstvenem sistemu, danskem trgu dela, finskem šolstvu, švedskem vodenju velikih podjetij in islandskem podjetništvu.

kaj menite vi...

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

40% Švedskih gospodinjstev, bi v Ameriki prišteli med revna.

Skandinavija ni kakšen čudež.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

alexa-lol ::

To je gledano iz strani kapitalizma. Deluje pa v tej državi pravosodni sistem, torej vlada pravica, kar je več vredno kot vso bogastvo američanov.

mchaber ::

20% najbogatejših gospodinjstev ima na Švedskem v lasti 80.1% vsega premoženja v državi.

alexa-lol ::

Am ja..ti ne omenjas da ma Švedska da ima švedska zelo bogatega človeka Ingmarja Kamprada, ki ima 33miljard $...kar je skoraj 10% BDP. No na švedskem je še veliko takih pdjetij kot je IKEA, npr. Volvo, Saab, Scania, Telia, Vattenfall, Husqvarna, Electrolux + velike zaloge železa.
dejstvo je da tam z majhno plačo boljše živiš kot kle, saj ti država za dnar ki ti ga vzamejo od davkov nekaj ponudi ne pa tukaj.

Thomas ::

Misliš, da bi Slovenijo morali vdelat velike zaloge železa?

Ni kaj velike razlike med obema. Počasi jih dohitevamo. Trenutno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

alexa-lol ::

Počasi jih dohitevamo...statistično
No lej statistika je...statistika je kurba
Mene ne briga statistika ampak realnost.
No gremo mi pogledat, ki imamo 7,4% gospodarsko rast in smo oh in sploh razviti ter živimo v dobri državi, na Švedsko. Poglejmo najprej njihovo infrastrukturo, zadovoljstvo ljudi ter število samomorov. Pa mi kle statistično prikaži na kok % njihovega razvoja smo oz. kako jih dohitevamo. ;)
No ti ponudim odgovor..
Dohitevamo jih pri številu sodnih zaostankov, številu kaznivih dejanj, pri zamudnih vrstah v bolnicah...etc

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Dohitevamo jih pri številu sodnih zaostankov, številu kaznivih dejanj, pri zamudnih vrstah v bolnicah...etc

Praviš, da imajo oni vsega tega ogromno?

Al kaj?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Namesto, da se tu jeziš na forumu čez Slovenijo, raje začni s socializmom.
Ta je v veliko meri odgovoren za nastalo situacijo.
Aja, sem pozabil, ti bi mel infrastrukturo, denar in vse ostalo, gledal pa nebi rad iz kapitalističnega vidika.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zokzel ::

Če demokratična država pomeni kaos, je treba zamenjat družbeno ureditev. Ker sta komunizem in demokracija zahodnega ( beri US ) tipa očitno zgrešena eksperimenta predlagam nekaj v stilu radikalnega islamizma. Policija bo 100% uspešnejša kot sedaj, sodstvo brez dileme istotako, dobro, ljudska volje pač ne bo upoštevana , ampak vodjo 2:1. Sicer pa čez 20 let bo to itak realnost.. Pa še ena o krivdi socializma.. Kriv je !!! Do konca šestdesetih ( 1960- ) je Slovenija imela glede na naše najbližje sosede relativno konkurenčno gospodarstvo. Potem so se pa Slovenci podali v tujino, pri nas pa smo zaposlovali vedno več yugobraće in produktivnost je začela padati ... padati..

TESKAn ::

Socializem je tudi razlog, da danes nekatere firme še furajo...so se ljudje navadili, da so veseli, če lahko dellajo v 'ziher' službi in jih ne moti, če dobijo za to male pare. Ko bo enkrat takih delavcev zmanjkalo, potem bomo pa videli...če bo še kdo hotel delat v naših firmah za drobiž.

Potem so se pa Slovenci podali v tujino, pri nas pa smo zaposlovali vedno več yugobraće in produktivnost je začela padati ... padati..


Razlog za odhode so pa nizke plače pri nas.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Zokzel ::

Jah, seveda, greš pač tja kjer ti več plačajo. Zgodovina se po svoje ponavlja. Menda imamo znova konkurenčno gospodarstvo in visoko produktivnost, samo .. plače, plače...

leinad ::

Socializem je tudi razlog, da danes nekatere firme še furajo...

Ah kje pa! Razlog, da danes še nekatere firme(iz časa YU) furajo je zgolj njihova sposobnost prilagajanja razmeram prostega trga ter lepega kupa državnih subvencij skozi devetdeseta.
Socializem je bil kvečjemu razlog za nastanek megalomanskih, na svetovnem tržišču v glavnem disfunkcionalnih, podjetij kot TAM, Iskra, Elrad itd.

Socializem je kar se gospodarstva tiče, delal samo škodo, brez njega bi današnji BDP verjetno že imeli kakih 15-20 let prej.

Carousel ::

Veste kaj nam je prinesla demokracija? Nič! Prinesla nam je le:

- gnil kapitalizem,
- nepotrebno zapravljanje denarja oblastnikov na račun davkoplačevalcev,
- rop stoletja (SKB)
- izkoriščanje delavcev, da nekateri delajo zastonj ali pa za mizerne plače in s tem omogočijo gnilim kapitalistom polnjenje njihovih nenasitnih žepov,
- da ima človek-delavec manj pravic, kot jih je imel v socializmu,
- bogatenje cerkve in njeno vtikanje v državne posle

Sicer pa ne vem, zakaj ravno ime demokracija. S trenutnim modelom vladanja, tako pri nas, kot drugod po svetu, besedica, demokracija nima blage veze. V kapitalizmu vlada kapital. Politične stranke p so bolj ali manj, oprode, njegovega interesa. Zato je "vladavina ljudstva" zgolj ena utopija.

Demokracija pomeni vladavina ljudstva, vendar jst ne vidim, da bi vladalo ljudstvo, ampak samo želja kapitala, kar pomeni da imamo kapitalizem, tako da mi demokracija ni prinesla ničesar. 1991 smo upali, da se bomo rešili propadanja gospodarstva in zgradili državo, kjer bodo vsi ljudje enaki in kjer bo upoštevano delo in znanje vsakega posameznika. Vzor naj bi nam bile skandinavske države, kjer se je sociala odlično zlila z kapitalizmom.

Ravno pred parimi dnevi sem čital, da imamo v Sloveniji med najnižjo rodnost (1,26 otroka na Slovenko) medtem ko so na vrhu Finska in Danska, blizu pa sta tudi Švedska in Norveška. Torej tudi to je pokazatelj ekonomske strukture v državi. Pri nas pa se vedno bolj uničuje srednji sloj in poskuša uničiti vsak, ki bi imel kaj vrednega za elitarno sredino, za katero se prilagajajo vsi zakoni, tako v zdravstvu, šolstvu, gospodarstvu - več imaš več dobiš, manj imaš več ti vzamemo.

LjubimPeezde ::

Carolus: LOL, You have NOTHING dude

alexa-lol ::

Namesto, da se tu jeziš na forumu čez Slovenijo, raje začni s socializmom.
Ta je v veliko meri odgovoren za nastalo situacijo.
Aja, sem pozabil, ti bi mel infrastrukturo, denar in vse ostalo, gledal pa nebi rad iz kapitalističnega vidika.

No ravno o tem se prej pisal. Te naši vrli možje se sklicujejo na socializem namesto da bi kaj naredili. Potem se pa primerjajo z ostalimi državami, ki so prav tako šle skozi tranzicijo. Ampak te države so vse ena megla. Lahk kr potegnemo črto severovzhodno do Rusije pa bomo vidl to meglo.
Naj naši politiki utihenjo ter temeljito reformirajo državo oz. javni sektor ker je naravnost porazen. Po mojih ocenah bi naš javni sektor prav lepo deloval če bi odpustili 30 000 parazitov, tj komunistov, rdečkarjev oz. kako jim se pravimo. Prav tako bi bilo čistko potrebno narediti pri Olimpijskem komiteju, smučarski zvezi...ter državnih podjetjih. Podjetja bi dali na borzo kjer bi jih kupil kdorkoli po "tržni" ceni. Število občin bi zmanjšali in dokončali bi avtocestni križ...ki je kot kvas za gospodarsko rast. To bi financirali z izkupičkom prodaje državnih podjetij. Seveda ne bi prodali vseh. Ohranili bi tista, ki so strateškega pomena in bi jih posodobili(SŽ naprimer). Z izkupičkom iz prodaje bi financirali posodobitev šol, bolnic, pravzaprav vse javne infrastrukture. Znižali bi dajatve, ki izhajajo iz dohodka ter ohranili oz. za malenkost zvišali davke na živila, tako kot je naredil Irska. Poleg tega bi odprli trg dela vendar s tem ne bi olajšali priseljevanja tujcev v deželo. Ob tem bi še spremenili socialno in pokojninsko politiko, česar ne smemo enačiti z varčevanjem sredstev na račun ostarelih in socialno šibkejših družin. Država bi temlejila na redu in pravici. Poostrili bi okoljsko zakonodajo, da bi ohranili deželo taka kot je. Slovenija bi postala svetilnik Evrope, premier pa bi bil narodni heroj. Tako kot Kanadski minister za zdravstvo, ki je pred 100 leti( če se ne motim) reformiral tamkajšno zdravstvo

Glede tega islama...no tako pa spet ni treba. Saj sem dal Švedski pravosodni sistem za primer.

thomas...
tist sm mal narobe napisu. Hotel sem rečti da je statistika nam v pride, ko gre za to koliko % pravosodnih spisov se ne reši v letu oz. za koliko % se to število poveča.

PS- Vloga Cerkve bi se zelo zmanjšala. Zahtevati bi mogli da imajo vsi duhovniki pravico do poroke. Slovenija bi mogla biti sekularna država ne pa da je RKC največji kapitalist v državi..to kliče po ponovitvi Shizme

Zgodovina sprememb…

_marko ::

A ti veš, da se večinski volilec ne strinja s teboj?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

alexa-lol ::

No pokaži mi ga. Naj tisti, ki se z mano ne strinja napiše.

Zakaj ne? Kdo pa je to večinski volilec? Opiši mi ga.
S čim naj se en bi strinjal. S tem o cerkvi?

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Tisti, ki nočejo:
- gospadarskih reform
- privatizacije
- pravega kapitalizma(hočejo zasidrane službe)
- ne volijo programa, ampak lepe besede, ki jih slišijo na 24ur
- itd itd...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

alexa-lol ::

Ja lepa beseda lepo mesto najde, vsaj tko se govori.
Seveda mene ne zanima politika oz. volitve, jaz sem samo napisal kakšen je možen način reševanja problemov ter kako bi SLovenija zopet spravili iz 3. v 7. prestavo. To je to.

Vrjetno ima že vsak kako neljubo izkušnjo z našim "sistemom".
Lahka napiše.
Lahko tudi napišete zakaj je Slovenija taka država kot je. Jaz sem se opredelil, zasilo:D

Zokzel ::

Da se vrnem na začetek. Policija. Neobstoječa, ignorantska. Brez motiva. Zakaj ? Policisti so postali delavci na normo. Plače po moje niti niso problem. Sam delam podoben urnik (nočne, nedelje, prazniki) in sem ravnotako državni "parazit" pa vem da dobijo policaji višje dodatke kot jaz. Sposobni so ali šli naprej študirat na državne stroške, oddelali svoja leta in jo jadrno popihali , eni dodatno služijo z kriminalom, nesposobni so tiho, ker itak nimajo nobenih šans za drugo službo, vodstvo pa boli kaco. Kako to rešit ? Ne vem. Sodstvo. Mogoče je problem v tem da so na sodiščih zaposleni pravniki, ki v gospodarstvu ali privat zaradi pomanjkljivega znanja nimajo kaj početi. Torej, rešitev se ponuja sam od sebe : uspešnim ponuditi višje plače. Birokracija nam ne vlada, vladajo nam preko birokracije. In zakaj se je tako razpasla ? Gre za odgovornost. Ta se prelaga po piramidi navzdol in ko pride do zadnjega člena ta zaposli še enega , zato da lahko preloži odgovornost nanj. Ko teh zmanjka pa uvališ zadevo drugemu oddelku. In tako naprej. Na koncu se vse pozabi ali izgubi. Vsaj moj občutek je tak. Glede na lastne iskušnje "parazita" je skoraj zagotovo tako. Za spremembe ni dovolj da jih 30 000 vržeš na cesto. Spremembe se morajo najprej zgoditi v glavah izvoljenih. To je pa vsaj še za 15-20 let nemogoče. Današnja vladajoča elita je bolj rdeča kot tistih 30 000. Če bi nam vladala ljudska volja bi mene že nataknili na kol. Kadim namreč, hehe...

jype ::

40% švedskih gospodinjstev, ki bi jih v ZDA šteli med revne, imajo v lasti svoje stanovanje in nimajo najetih kreditov za izobraževanje svojih otrok ali za zdravljenje svoje dolgoročne bolezni.

Prav tako v skandinaviji razmeroma redko uzremo funkcionalno nepismene, kar za "razviti kapitalizem zahoda" ne velja.

Mislim, da je podcenjevanje skandinavije predvsem rezultat frustracij, ki jih ima večina Slovencev, ko se slinijo ob pogledu na skandinavijo (kjer je že kultura povsem drugačna - pri njih npr. vozniki sploh ne trobijo).

alexa-lol ::

Naši politiko govorijo čez koliko let bomo ujeli Italijo po BDP. 3/4 Italjanov ,ki sem jih srečal, zna Anglešk tko k otroc v 6. razredu.

Sploh ne vem kje je bistvo bolonjskega solskega sistema. To je enostavno brezveze. Mi pa kene ovčke bezlamo za Europo. Te politiki so tako neumni da gledajo samo na gospodarsko rast(in se potem z njo hvalijo) namestop da bi gledal da bi mel najbolse sole al pa bolnisnce v EU. Bi mel raje 3% gos. rast pa bolnisnce pa sole kot se šika. Oz pri današnjih razmerah. Menim, da če bi naredili čistko v javnem sektorju ter zamenjali zakonodajo o javnih naročilih, da bi imeli še višjo gospodarsko rast pa še sole in bolnišnice.

Bi se raje pohvalili...Letos imamo 2000 doktorjev znanosti to je 0,1% prebivalcev. Amerika ima samo 0,001% doktorjev. To bi blo bolj pametno.
Ne pa 7,2% gospodarska rast, ki se financira iz kreditov pri tem pa zadolženost gospodarstva raste in raste, prav tako inflacija.

WarpedGone ::

"Opinions are like assholes, everyone has one and they all stink." Eden izmed osnovnih problemov pri ta pametnih je to, da ne vejo niti kaj gospodarska rast sploh je. Še Menciger je modroval, da je ne potrebujemo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Odin ::

> kjer je že kultura povsem drugačna - pri njih npr. vozniki sploh ne trobijo

Ne me basat! Zdaj pa se mi je cisto spremenil pogled na Skandinavijo. Ne vem ce ni imel Dolfa prav, ko je hotel nas primitivce (ki trobimo!) nadomestiti s tako plemenitim narodom (ki ne trobi).

Calligula ::

Thomas koga briga ocenjevanje Svedov po ZDA standardih? Ti standardi merjenja sploh nimajo benchmarkov za stvari sociale, ker ne vejo kaj to je.

V tvojem idealnem ZDA sistemu je povprecen drzavljan tisti, ki ima tri sluzbe, da se prezivlja from paycheck to paycheck z hipotekami na hiso, najetim avtom, brez zdravstvenega zavarovanja....

Thomas si ze bil v ZDA? Nazadnje, ko sem te to vprasal si povedal, da ne. Se pravi se vedno ful rad na pamet trosis vse?

ZDA majo marsikaj OK ampak po kakopvosti zivljenja pa je jasno kje so Svedi in kje ZDA.

Odin ::

> Thomas koga briga ocenjevanje Svedov po ZDA standardih?

Moram rect, da je meni to bila interesantna novica.

> po kakopvosti zivljenja pa je jasno kje so Svedi in kje ZDA.

Ljudje navadno zelijo bolj kakovostno zivljenje.
Leto 2006:
Stevilo ljudi, ki je imigriralo iz ZDA v Svedsko: 901
Stevilo ljudi, ki je imigriralo iz Svedske v ZDA: 1,376

Link1
Link2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Odin ()

Tic ::

Jožeta Maleka poslušite!

Prvo nam dajo, potem pa vzemajo. Repeat.
persona civitas ;>

Calligula ::

Odin si ti resen?

Ce ze podajas statisticne podatke daj potem podaj take, ki so per capita. Bos videl zanimiv obrat.

Je pa podatek o imigracijah nerelevanten. Svedi so izobrazeni in v ZDA jih radi uvazajo za visoke denarce, ker je njihov solski sistem pac v riti. Pa za veliko Americanov je svedski jezik resna ovira. Veliko jih je funkcionalno nepismenih se v lastnem jeziku. Tistih nekaj premoznih pa itak lahko samo placuje svoje zdravstvene izdatke...

Sledece si dobro zapomni:

ZDA so drzava kjer dobro zivi zelo majhen delez prebivalstva.
Svedska spodobno zivljenje zagotavlja precej sirsemu krogu ljudi.
Pa se socialno jih krije.

In se enkrat: ZDA imajo marsikaj zelo OK. Samo ce se jih hvali se jih hvali na osnovi nekega realnega obcutka, po moznosti tudi celo malo osebnih izkusenj ne pa bizarnih ideolosko da ne recem skoraj religiozno obarvanih prepricanj, da so oh in sploh. To je infantilno.

drejc ::

ZDA so drzava kjer dobro zivi zelo majhen delez prebivalstva.


Mhm...za Ameriške standarde dobrega mogoče...
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

Per capita? A mislis v odstotkih?

0.000003% Americanov je imigriralo v Svedsko.
0.015% Svedov je imigriralo v ZDA.

> Svedi so izobrazeni in v ZDA jih radi uvazajo za visoke denarce, ker je njihov solski sistem pac v riti.

Ni mi jasno, kako je lahko tako zaostala drzava toliko bogatejsa od Svedske potem.. Ce skoraj vse steka (solski sistem, sociala, zdravje), kako si potem sploh lahko privoscijo "visoke denarce"?
Ne vem no, mogoce je kaj narobe z mano, ampak preprosto ne razumem, kako imajo Ameri vse tako slabo, a hkrati imajo pa denarja najvec.

Po drugi strani pa jaz dopuscam moznost, da so nekateri tako anti-amerisko nastrojeni, da pac ne vidijo realne slike.

drejc ::

Sploh ker je šolstvo v Ameriki tok v pizdi...

Mislm wtf?!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

dukenukem ::

se strinjam z Carouselom :))

mchaber ::

.

LjubimPeezde ::

Calligula: dečko ne veš kaj govoriš. Poslana so ti bila dejstva, ti jih spodkopavaš s tvojimi nekimi domnevami.
Sej je videt da si nek levičar in tvoja vrlina bi morala biti strpnost (0:) ). V veliko postih kažeš znake nestrpnosti vključno s tem da zviška gledaš na ostale ki se ne strinjajo s tabo. Ja ..
Sem te opazil še v eni drugi temi, dejansko nisi sposoben pisati o Ameriki ker jo kakor zgleda sovražiš in pišeš neobjektivno. Raje prcaj o Rusiji boš verjetno bolj kompetenten... Toliko cvetk kot si nasadil v teh par postih po nekem subjektivnem mnenju pač ne vzdrži kritike!
Raje poglej dejstva kot so BDP ki veliko pove o določeni državi, tale seznam univerz pa je še dodatni protiargument za to kje je kvalitetno šolstvo in zakaj. Še enkrat: niso vse univerze po ameriki s šolnino 50k dolarjev. Vendar elita pač stane. Ta res dobri in nadarjeni učenci pa tako ali tako verjetno dobijo razne štipendije iz tega naslova...
Hehe zanimivo da ni Moore zagrizel še v ameriško visoko šolstvo.:\ >:D

Zgodovina sprememb…

drejc ::

Na Ivy league šole, ki so prekleto dobre, imajo na undergrad letnik šolnine od 4000$ naprej. Pa poglejmo, koliko se nabere v (pod)povprečni ameriški familiji, če starši od rojstva dajejo po 100$ na mesec (pri (pod)povprečno dobrih 4-6k$ na mesec na gospodinjstvo...). 18x12 = 21600$ + obresti. Več kot dovolj da se otroku plača koliđ (s tem da zelo brihtni iz high schoolov pridejo skoz na skoraj zastonj pufih) pa še normalno žepnino ima. Tako se normalno tudi dela v Ameriki (drugod po svetu in tudi pri nas zadnje čase) in tudi (za naš standard) revne družine to počnejo.

Imajo pa jasno tudi junior in state college-ih, da nav kdo mislil da nimaš šans če si slučajno orenk socialni problem. Tu si lahko tudi pridobiš najmanj brezplačno izobrazbo, še posebej pomembni pa so rezultati izpitov na teh collegih s katerimi si potem pridobiš kredit za privat študij al pa kar state štipendijo za privat študij.

Ne nasedajte levi propagandi o (tako zelo) butastih amerih, to je večinoma sama foušija.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

jype ::

drejc> Ne nasedajte levi propagandi o (tako zelo) butastih amerih, to je večinoma sama foušija.

Verjetno res, pa vendar 60% Američanov na zemljevidu ne zna pokazat na Irak. Sicer sem prepričan, da ima tudi kakšen Šved podobne težave, ampak zagotovo ni 60% takih.

Nujno je treba tudi povedat, da v ZDA imajo "regije v razvoju", kjer je videti kot da še vedno živijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, v skandinaviji pa boste takšne regije iskali zaman.

Čeprav se v ZDA absolutno gledano največ kapitala zbaše v visoko šolstvo, je kljub temu za večino ljudi osnovno šolstvo hudo podhranjeno. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da ameriški statistični urad ugotavlja 99.9% stopnjo pismenosti, ameriško ministrstvo za izobraževanje pa številko postavlja na 98% (kar je slabih 8 milijonov ljudi razlike) in dodaja, da "Two percent of the population do not have minimal literacy and 14% have Below Basic prose literacy.". No Child Left Behind Act je neposreden odziv na podpovprečne rezultate ameriškega izobraževalnega sistema, ki pa vsaj do zdaj ni izkazal želenih rezultatov (je pa vključeval tudi zanimivo določbo, ki je v demokratičnih državah ne boste videli: The act also requires that the schools distribute the name, home phone number and address of every student enrolled to military recruiters, unless the parent specifically opts out).

ZDA pač niso homogena država, ampak konglomerat, v katerem so nekatere zvezne države statistično gledano še vedno bližje tretjega sveta kot razvitega zahoda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

WarpedGone ::

>> Verjetno res, pa vendar 60% Američanov na zemljevidu ne zna pokazat na Irak

Kaj imaš od tega da to znaš?

Razen občutka večvrednosti seveda.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Kaj imaš od tega da to znaš?
WarpedOne> Razen občutka večvrednosti seveda.

Vidim, da razprava nima smisla.

Pa naj vseeno razložim, da bodo drugi pozorni bralci razumeli...

Ljudje, ki jim je toliko vseeno, kam njihova vlada pošilja vojake v njihovem imenu, da sploh ne vedo, kje so, pač niso zreli za demokratično ureditev, ker je njihov volilni glas v preveliki meri odraz umetnih vplivov propagandnih strojev, namesto da bi bil odvisen od učinkovitosti in ustreznosti potez, ki jih vlečeta njihova zakonodajna in izvršna oblast.

Da WarpedOne tega ne razume se mi zdi čudno, ampak... takle mamo.

Pregovorna neumnost američanov ni pregovorna.

kekz ::

1991 smo upali, da se bomo rešili propadanja gospodarstva in zgradili državo, kjer bodo vsi ljudje enaki in kjer bo upoštevano delo in znanje vsakega posameznika.


Ne hvala. Jaz nočem biti enak.
sicer pa je v citiranem stavku itak protislovje. Če upoštevamo delo in znanje vsakega posameznika, potem tile posamezniki med sabo sploh ne morejo biti enaki. Nisem jaz hodil v šolo 20 let zato, da bom enak enemu osemletkarju ;(.
Sicer po eni strani sva enaka. Ko se je on zaposlil in z možgani na off, sem zaradi pritiskov jamral jaz. Zdaj, ko jaz živim bolje, jamra on. :D

BigWhale ::

> Verjetno res, pa vendar 60% Američanov na zemljevidu ne zna pokazat na Irak

To je sicer hecno, ker so z Irakom v vojni, drugace pa ne. Verjetno tudi 60% slovencev ne zna pokazati kje je Utah.

jype ::

BigWhale> To je sicer hecno, ker so z Irakom v vojni, drugace pa ne.

Ja, saj zato.

BigWhale> Verjetno tudi 60% slovencev ne zna pokazati kje je Utah.

O tem sem prepričan, sem pa tudi prepričan, da če bi Slovenija poslala 100 vojakov nad Utah, bi ljudje nenadoma vedeli, kje to je, če ne prej, ko bi prvi padel.

leinad ::

Imaš v ZDA ogromno nerazgledanega folka, ki dejansko nima pojma kje je Irak, a ne si domišljat, da je v Evropi slika kaj bistveno drugačna. Pred leti vem, da sem zasledil podatke o raziskavi splošne razgledanosti prebivalcev Nemčije- vodilne evropske gospodarske sile- , reprezentativni vzorec je znašal par tisoč anketiranih, rezultati pa so bili porazni. Raziskava pa mi je ostala v spominu, zaradi njenega najbolj v nebo vpijočega dela, kjer so ugotovili, da cca. ~50% Nemcev misli, da Sonce rotira okoli Zemlje. Za moje pojme, to ne zaostaja za ameriškim primerom nerazgledanosti niti milimeter.

kekz ::

kjer so ugotovili, da cca. ~50% Nemcev misli, da Sonce rotira okoli Zemlje.


Hm, ne vem, mogoče bi se pa dalo postaviti en tak koordinatni sistem in bi bilo to celo res.
Ponavadi je vse odvisno od perspektive opazovalca, ali gre Mohamed h gori ali gora k Mohamedu. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

leinad ::

Hehe kekz:D bi rekel, da matematika ni lih ljudska znanost in ma večina že probleme z običajnim KS kaj šele s kakšnimi rotacijami ali pa premiki le tega.

WarpedGone ::

>> Ljudje, ki jim je toliko vseeno, kam njihova vlada pošilja vojake v njihovem imenu, da sploh ne vedo, kje so, pač niso zreli za demokratično ureditev, ker je njihov volilni glas v preveliki meri odraz umetnih vplivov propagandnih strojev, namesto da bi bil odvisen od učinkovitosti in ustreznosti potez, ki jih vlečeta njihova zakonodajna in izvršna oblast.

Seveda je pa pri nas vse 100% drugače. Ljudje s(m)o super informirani o vsem kar se dogaja in volimo po najbolši pameti in se zanimamo za vsak detajl, ki se dogaja pri nas. Potem se pa zbudiš v Sloveniji leta 2007.

"Pregovorna neumnost američanov" še največ pove o neumnosti tistih, ki jo razlgašajo in se ji smejijo.
Zbogom in hvala za vse ribe

KomentarIX ::

No jst sem delal v Ameriki 7 mesecev kot kelnar. Spoznal ogromno ljudi in pod črto lahko rečem da so precej butast narod. Pika. Dejstvo.
Zelo veliko je debelih ljudi, veliko je nenormalno debelih ljudi. Lahko dam tudi kakšen primer, ker so stvari slišati kot joke.
Aja, kako so v trgovinah vedeli da sem iz evrope? Na vprašanja kot: How are you doing? sem odgovoril. Boli njih kita how are you doing.
Po drugi strani Američani dajejo najboljše napitnine-najradodarnejši narod? Pač druga kultura... sem pa še vedno močno proti da se mešajo v stvari o katerih nimajo pojma in povsod uveljavljajo pravico močnejšega. Izgovor za Irak pride prav vsakemu diktatorju...
Lp

KomentarIX ::

Pa ajde, ko smo ravno pri neumnostih, kolegica iz Poljske je razložila Američanu kje je Poljska: It is an island, just next to USA and we speak chinese. Itak je verjel vse... in seveda hotu vedet še več
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Minister Turk pripravlja prostor za sesutje javnega šolstva (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26434597 (29717) donfilipo
»

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10713620 (8622) BigWhale
»

Dobra stara evropa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1619356 (6694) drejc
»

plusi in minusi administracije ZDA (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
57227553 (19882) mlamat
»

Mulci bodo dobili prenosnike

Oddelek: Novice / Ostale najave
242812 (2812) Jeebs

Več podobnih tem