» »

Šala dneva

Šala dneva

dronyx ::

Tole sodi pod Humor in samo kaže, kako neorganizirana je državna uprava.

Sam sem bil nekaj let edini informatik državotvornega resorja (era 99 - 2001), potem pa naslednja leta do 2007 še vedno administrator omrežja državotvornega resorja, doker nisem dobil potem pod vlado Janeza Janše premestitve na lažje delovno mesto, resda na mojo večkratno zahtevo.

Samo tu še ni šala dneva.

Šala dneva je, da ima državna uprava podpisano pogodbo z podjetjem Sophos, kot dobaviteljem protivirusne programske opreme Sweep, ki teče skoraj na vseh računalnikih po državni upravi.

Tudi tu še ni šala dneva.

Potem pa včeraj v reviji Moj Mikro preberem, da so cene produkta resda nekoliko višje, da pa z nakupom paketa uporabniki dobijo tudi LICENCO ZA DOMAČE RAČUNALNIKE.

HALO.

Če tega meni, kot administartorju omrežja, nikdar ni nihče povedal, kako naj potem vedo ostali zaposleni v državni upravi, da imajo boniteto in da lahko brezplačno očitno namestijo protivirusno zaščito tudi na domačem računalniku? Kdo bo povrnil stroške vsem tistim, ki so kupili protivirusno opremo za doma in tega, da imajo boniteto podjetja Sophos, niso vedeli? Tožba lokalnega informatika, ker jih ni obvestil in jim ni dal CDja z namestitvijo?

To sem preveril še enkrat pri avtorju članka po elektronski pošti in ta je preveril pri podjetju Sophos in tako naj bi bilo reci in piši že DESET LET.

NORO.

Sedaj lahko samo upam, da po pogodbi EA z Microsoftom, nimajo državni uradniki pravico uporabljati brezplačno tudi Microsoftove programske opreme. Ker potem sledi proti informatikom v državni upravi plaz tožb, ker zavajajo državne uradnike in jim prikrivajo resnico.

kixs ::

To velja tudi za sole! In res... ze 10 let in js to vem :P

Slab administrator si mi ti ;)

lp

MTm2H37rqt7B ::

Če ti ni bilo naročeno, da informiraš folk o tem, se ne sekirat. Seveda pa ni prav, da nisi bil obveščen s strani Sophosa. Ne sekiraj se. Pač popravi njihovo napako in začni deliti software:)

krneki0001 ::

Mi na banki imamo tut to možnost že nakaj let. Vsakzaposlen ima lahko to skropucalo od sophosa doma na mašini. Ampak to skropucalo ti požre 133Mb rama samo zato da nič ne dela, če pa mal brska po mašini je pa takoj na 200Mb požrtega rama.

gunserman ::

A potem tudi moj fotr k ma na službenem računalniku sophosa, ga lahko jaz uporabljam na osebnem računalniku?

MTm2H37rqt7B ::

Sicer sploh nevem zakaj bi doma uporabljal Sophos, ko je na voljo kar nekaj 'boljsih' in boljsih AV aplikacij.

@onyx: Ce zelis, obvesti narod, da imajo na voljo Sophos, lahko jim pa ponudis (kot dober administrator) kaksno boljso in freeware alternativo (AVG,Avast in podobni).

Zgodovina sprememb…

Tomay ::

Za šole vem jaz tudi, bo treba malo na predstavitve in izobreževanja hodit.
Voodoo 4Ever

MadMicka ::

V takšnem primeru bi bilo potrebno za delavce, ki dejansko namestijo takšen protivirusni program na domačem računalniku, obračunati vrednost tega programam kot boniteto. V bistvu je zadeva takšna, da nekdo tukaj vleče lepe provizije. Tole je še en primer za Kosovo komisijo.

dronyx ::

Samo upam da to ne pomeni, da morajo informatiki podem podpirati tudi domače računalnike na katerih teče boniteta?

borchi ::

> V bistvu je zadeva takšna, da nekdo tukaj vleče lepe provizije. Tole je še en primer za Kosovo komisijo.

ni nujno. je pa to zadeva za davčno, pomoje.
l'jga

Big_Al ::

Mene bolj jezi naslednje - če je cena programske opreme višja zaradi tega, ker ga lahko potem določeni uporabniki namestijo in legalno uporabljajo doma se s tem kot davkoplačevalec nikakor ne morem strinjati. Izbere se naj cenejša programska oprema z enako funkcijo, ki tega "bonusa" nima. Kaj mene briga če imajo potem nekateri možnost brezplačne uporabe programske opreme, oziroma zakaj bi naj jaz kot davkoplačevalec to možnost plačeval.

krneki0001 ::

Cena sophosa ni zato nič višja, je pa to samo dobra volja proizvajalca in njegova želja, da bi se sophos bolj razširil.

dronyx ::

>>Cena sophosa ni zato nič višja, je pa to samo dobra volja proizvajalca in njegova želja, da bi se sophos bolj razširil.

kakor sem razumel je temu res tako. Sophos pač cilja na poslovne uporabnike in ima tudi po mojem dobro rešitev az centralno upravljanje velikod elovnih postaj in distribucijo zaščite po računalnikih ter centralni nadzor.

Kot bonus je pač programska oprema potem brezplačno dostopna tudi za zaposlene.

Jaz tu ne vidim ničesar spornega, pa tudi to ne more biti za davkarijo. Saj obstajajo tudi brezplačni antivirusni programi, potem bi morali biti tudi ti boniteta in bi plačal davek, ker niso pobrali DDV od drage licence.

dronyx ::

Nekdo mi je enkrat razlagal, da naj bi po EA sporazumu, nekaj takega veljalo tudi za Microsoftovo zbirko Office. Ali morda kdo ve, kako je s tem? Jaz skoraj dvomim, da bi bil Bill tako radodaren, samo kaj vem...:P :P 8-O Morda so leta naredila svoje.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

perci ::

Glede Sophosa: Vsaj za DURS vem, da povsod uporablja Symantec rešitve - že nekaj časa. Par let nazaj je bil pa res Sophos. Predvidevam, da je drugje v državni upravi isto.

dronyx ::

Če to res velja za DURS je primer vreden podrobnosti pod drobnogledom, ker kakor jaz poznam zadeve je bivši CVI sklepal generalne pogodbe za vse organe, kar pomeni, če je nekdo kupil nekaj drugega, je s tem kršil proračun, ker je dvakrat plačal produkt, ki je namenjen isti stvari.

Podobno je tudi z Lotus Notes, kjer ima državna uprava generalno pogodbo z IBM. Če kdo namešča kajd drugega, zopet potrebno ogleda pod drobnogledom.

Ko sem pa bral poročilo računskega sodišča o informacijskem sistemu DURS, je pa tudi video smešnica. Sedaj bom moral še za nazaj preverjat, če me niso zaradi računalniškega programa prevarali. SUCKS DEEP.:O

Večina državne uprave, ki jo jaz poznam, uporablja Sophos Sweep. razen če ni kdo sedaj ob zamenjavi vlade še pripeljal s seboj nove dobavitelje in strice. Tudi to en bi bilo presenečenje po tem, kako z veliko žlico so zarezali v meso državnega aparata.:D :D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Calligula ::

Tole meni smrdi po korupciji. Da se z bonitetami za zasebno rabo skusa vplivati na izbiro razpisnega izvajalca.

Tole bi moralo biti prepovedano oz sem skoraj preprican, da je ze takointako.8-O

kixs ::

Onyx:
kolikor je meni znano (pa nimam nobene veze z drzavno upravo ali solstvom), se lahko vsi programi, ki jih uporabljajo v solah, uporabljajo tudi doma. Velja tudi za MS Office.

dronyx ::

Za šole vem, ker mi vedno dajo učiteljice CD-je, ki jih dobijo v šoli od informatičarke, da jim potem doma usposobim računalnik. Samo enako morda velja celo za vse ostale državne uradnike, kjer gre številka v tisoče.:)

perci ::

onyx: To za DURS definitivno drži. Na moji kišti laufa Symantec Antivirus 10.1.0.394.

dronyx ::

@Perci

Verjamem, samo kakor jaz poznam pogodbe, je včasih v državni upravi sklenjena generalna licenca, kar pomeni, da se nek produkt lahko namesti na vse računalnike in ni zato cena pogodbe nič večja. Torej ni licenčnina na posamezen računalnik, ali pa je pogodba narejena tako, da upošteva kar pavšalno vse računalnike.

Vem, da so imela nekatera ministrstva neke svoje rešitve mimo tistega, kar je čaral nekoč CVI, samo je šlo za kršenje ZJN, ker so plačali nekaj, kar je bilo že plačano s strani CVI.8-O

Shegevara ::

jaz mam tud na svojem trend micro..client server agent na mojem kompu..je pa od službe

Tomay ::

Pri microsoftu velja podobno. Če je na delovnem mestu računalnik in prenosnik, ki ju uporablja samo en človek je lahko na obeh nameščen isti office. Windowsi oz sistem pa mora biti na vsakem svoj. Mislim pa, da to ne velja za oem izdelke, samo za pogodbe (volume).

Tudi učitelji lahko uporabljajo "šolske" programe doma, seveda samo za šolske potrebe.
Voodoo 4Ever

jrtjtejtt ::

moji matki je računalničar v firmi povedal da za winse dejansko dobijo en cd oz ene par cd-jev. kupijo pa licenco za tolk in tolk računalnikov. sam ta cd nima nobene serial no. ali kode oz. ga ni treba aktivirat kt morš tist cd k kupiš v trgovini. seveda je firma s pogodbo obvezana da bo cd uporablala sam za compe v firmi ni pa kake omejitve, ki bi preprečevala da en računalničar ne nese cdja dam in ga inštalira na svoj comp ali pa kolegov. sm vem da je tko ker sm zadnč enmu sorodniku take winse gor dal. seveda je pr nas zaščita avtorskih pravic tko tko, v ameriki bi jih prec zašili

Tomay ::

Ja z corporate verzijo XP je šlo to, z visto pa ne bo več tako.
Voodoo 4Ever

jrtjtejtt ::

no za visto nimam pojma, sam verjetn je tud to možno ker so te "neomejene licence" verjetn stale billa kr neki dobička. itak pa viste še dolg ne bom nalagal ker sem zadovoljen z XP-ji, vsaj dokler ne bo nujno za špile itd.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9930589 (27269) BigWhale
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631620 (28966) Markoff
»

Gimnazija Bežigrad goes Microsoft (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16616299 (10192) bluefish
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38828696 (20392) Matevžk
»

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
42140015 (31478) jype

Več podobnih tem