» »

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Poldi112 ::

> Bla, bla. Stallman za 1$ kupi firmo in kodo izda pod GNU.

Zakaj torej ne kupi mojega WordPro in 1-2-3? Ali pa quattro pro, ki sem se ga tudi učil?


>Jaz pa mislim, da je precej možnosti, da MS opusti slovenjenje Windows in Office, če državna uprava (tudi za izobraževalne ustanove) ne bo več sklepala EA z Microsoftom. Kaj hočete tole???

A vidiš na kako trhlo verjentost za MS Office se zanašaš. In dajmo jim čim več denarja, da ne bodo nehali razvijati Office. Bolje to kot zastonj alternativa (s stališča licence), ki je ziher zanič, ker jaz pač ne razumem kako je lahko dobra če nima za seboj milijard za plače razvijalcev.

>Glej koliko truda vlagajo v sam vmesnik od Office12, oblikovanje fontov za Visto.

To je tudi zanimivo. Glej koliko truda vlagajo v super stvari, ki jih lahko pri konkurenci dobiš že danes. Ok, fonti mogoče ne bodo tako lepi, je pa ogromno stvari ki jih vista obljublja in ki bodo zate nove zgolj in samo če si na win. Kde in osx večino teh zadev že imata. Ampak bog ne daj uporabljati kde. Ziher je zanič, če je zastonj. Raje navijati za čim dražje ms produkte, da bodo imeli čim več denarja za razvoj in da ne bodo slučajno ugotovili, da smo za njih nezanimivi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OwcA ::

During fiscal years 2003, 2004, and 2005, research and development expense was $6.60 billion, $7.78 billion, and $6.18 billion respectively.
http://www.microsoft.com/msft/ar05/down...
Ja, ovca, to je sofizem.

Ja, je, ker ne piše za kaj je bil ta denar porabljen. Če mogoče ne veš, MS razvija tudi prevajalnike, programske jezike, operacijske sisteme, brskalnik, strežniške programe, MSN storitve, strojno opremo (xbox, platforme za dlančnike in pametne telefone, ...), razvojna okolja in še kopico drugih reči.
Če imaš že rad nesmiselne podatke, IBM procentualno nameni precej več sredstev v R&D kot MS. Vir.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

jype ::

Bistri: kaj ti pa Microsoft zagotavlja? Si kdaj prebral EULA? Se do lastnih podatkov sploh NE SMES dostopat, ce ti oni ne dovolijo. Se enkrat: a mi lahko danes s cim odpres Word 2.0 dokument in zagotavljas da bo enak kot tisti, ki sem ga takrat shranil?

Ker jaz vse svoje tex dokumente izpred 10 let komot odprem in so natanko do mikrometra enaki, kot so bili takrat. Tudi OpenOffice je glede tega bistveno boljsi od MS Office.

Mimogrede: vec kot 90% slovencev _NE DA_ sto jurjev za Windows + Office. Enostavno zadeve ukradejo in se jim to zdi OK.

Bistri007 ::

Owca, kar strašiš s procenti za IBM:
IBM’s research and development (R&D) operations differentiate IBM from its competitors. IBM annually spends approximately $5– 6 billion for R&D, including capitalized software costs, focusing its investments in high-growth opportunities. As a result of innovations in these and other areas, IBM was once again awarded more U.S. patents in 2004 than any other company. This marks the 12th year in a row that IBM achieved this distinction.

No, IBM absolutno vlaga v R&D manj kot MSFT. Pri čemer gre (po mojem večina) teh sredstev v hardver.

Poldi112:
>> Bla, bla. Stallman za 1$ kupi firmo in kodo izda pod GNU.
>Zakaj torej ne kupi mojega WordPro in 1-2-3? Ali pa quattro pro, ki sem se ga tudi učil?
Če želi kupiti Quattro Pro, potem mora skleniti posel s Corel (ki pa mu ne gre tako slabo, da bi propadel).

> Se enkrat: a mi lahko danes s cim odpres Word 2.0 dokument in zagotavljas da bo enak kot tisti, ki sem ga takrat shranil?
Word 2.0 dokument lahko še danes odpreš z Wordom 2.0 in ga pretvoriš v .pdf. Lahko ga odpreš tudi z Wordom97.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

MrStein ::

Ko bo ta prehod (iz članka) narejen, bi bilo fajn pogledati, koliko je v resnici stal.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

jype ::

Bistri: no, poizkusi, pa mi javi, kaj dobis. Ker dokument, ki ga odpres v Word 2 na windows XP ni enak kot isti dokument, ki da odpres v Word 2.0 na windows 3.1 (ki na hardveru, ki ga imam danes na voljo, ne deluje vec, sploh).

Pa pozabil si odgovoriti na to da ti Microsoft pravzaprav nicesar ne garantira.

Matevžk ::

Word 2.0 dokument lahko še danes odpreš z Wordom 2.0 in ga pretvoriš v .pdf. Lahko ga odpreš tudi z Wordom97.

Word 2.0 izvaža v pdf?
Zakaj ne z novejšim kot 97? Dejansko novejše verzije nimajo več import filtra? :O
lp, Matevžk

Matev ::

kot smo že ugotovili, tudi word97 ne omogoča izvoza v pdf
ravno tako ne word ki je trenutno najnovejši (2003?)

očitno oo to omogoča - kar prej nisem vedel - moja krivda

Bistri007 ::

No, če tako zelo potrebuješ stare Windows 3.1, si jih pa instaliraj v Virtual Machine:
http://www.vmware.com/support/guestnotes/doc/guestos_doswin.html
Za pretvoriti v pdf lahko najdeš star Acrobat 3.0 ali pa instaliraj 'generic PostScript printer' in naredi .ps datoteko, ki ti jo potem Acrobat odpre in po želji pretvori v .pdf. To pa lahko nazaj pretvoriš v Word 2003, če hočeš.
Mogoče ti Word 2.0 na XP res ne pokaže isto (ker nima stare 16-bitne kode), samo na Windows95 bi stvar morala delovati brez težav. Poizkusi z Word97 na Windows 98SE.

jype: >Pa pozabil si odgovoriti na to da ti Microsoft pravzaprav nicesar ne garantira.
Ja, kateri proizvajalec softvera ti pa sploh garantira, da bo vse delovalo po tvojih željah? Edina garancija je, da lahko zahtevaš nazaj kupino v roku meseca ali treh od nakupa.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

OwcA ::

Če imaš kodo na voljo, lahko, v kolikor so ti podatki dovolj vredni, vedno najameš nekoga, ki jo bo prilagodil skladno s tvojimi željami in potrebami.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Utk ::

No, pa še ena stvar je to, da če je stvar zastonj, jo lahko naložiš...zdej bi pa v tistem primeru teoretično moral kupit win 98, office 97, če ne celo word 2.0 in win 3.1, če je kje zgubil vse skup, oz. če je kdaj sploh imel. Potem pa še en kup programov in pretvornikov...ne, tako ne gre.

drejc ::

Če imaš kodo na voljo, lahko, v kolikor so ti podatki dovolj vredni, vedno najameš nekoga, ki jo bo prilagodil skladno s tvojimi željami in potrebami.


Velika večina appsov (ki jasno dela z MSOffice) v upravi spisanih v vbasicu bi ti prenesel na OO...kako? Je to ekonomsko in praktično upravičeno? IMO ne. Efforti nej se preusmerjo drgam.

Tole z OO je neumnost ki se s projektnega stališča ne splača in odpira več problemov ter nobenega ne zapre.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Azrael ::

Khm, ampak on ki je nekaj spisal z Word 2.0 je nekoč imel vse to (SW in HW).

Za podatke je odgovoren vsak sam in je povsem njegova krivda, če stvari ni redno skrbel, da so podatki vsaj približno up to date.. To mene spominja na kamranje zakaj nimam v najnovejšem PC 8 colskega disketnika, ko sem pre XY leti vse spravil na te diskete.
Nekoč je bil Slo-tech.

Bakunin ::

> Velika večina appsov (ki jasno dela z MSOffice) v upravi spisanih v vbasicu bi ti prenesel na OO...kako? Je to > ekonomsko in praktično upravičeno?

a ni to zelo "annoying" da ne mores kode poganjati na kateremkoli OSu in/ali da ob izidu nove verzije ni vec podpore za tvoje skripte?

IMO je ceneje placati par programerjev, ki spisejo novo kodo in bo delala se juhuhu let, kot (pre)placevati juhuhu let za svojo "lahkotnost bivanja".

BigWhale ::

Hm, 'malo' sem se razpisal. :)

-----------------
Ovca,

> V poročilu piše, da je OOo dražji, v svoji naivnosti
> pričakujem, da boste najprej to ovrgli (argumentirano, da
> se razumemo) in šele potem navijal svojo lajno.

Problem porocila je samo v tem, da so 'notranji stroski' preslabo opredeljeni in premalo dobro razlozeni. Poleg tega, je bilo tri leta nazaj, ko je bila prva studija narejena stanje taksno kot je bilo, takrat so ljudje imeli programsko opremo, ki se ni bila s casovno omejeno licenco. Lahko bi ostali na tisti programski opremi in zaceli uvajati OOo. Tranzicija bi trajala dalj casa ampak ne bi bilo potrebno hiteti.
-------------------------------------------
Poldi,

> Kar zelo lepo implicira da po parih letih MS ni več v
> prednosti.

Ja, v treh letih recimo, ko je potrebno obnoviti MS EA. Takrat lahko privzames, da je tranzicija ze bila opravljena in da so stroski precej nizji, pri sami nadgradnji OOo paketa. Sicer pa, mogoce se bo oglasil kdo, s Select Tech, ki je casopisno hiso Delo lepo preselil na Linux.
-----------------------------------------------
gakiko,

> Zdaj vsako ministrstvo samo skrbi za svoj IT. Kar je, če
> mene vprašate, napaka.

Ne ni. To je dobro. To je odlicno. Tako lahko vsak sektor odloca kaj in kako bo pocel. Je pa napaka, da ne obstaja neka centralna 'sluzba', ki bi bolj svetovala in se ukvarjala s 'pisanjem protokolov' o izmenjavi podatkov. Ki bi definirala formate za izmenjavo dokumentov, tako med drzavnimi sluzbami, kot tudi med sluzbami javnega sektorja, torej solstvo, razni zavodi, etc, etc in tudi med javnim/drzavnim sektorjem in drzavljani. To nam manjka.

> spet iz osebnih izkušenj lahko potrdim, da so v državni
> upravi zaposleni tako nesposobni sistemci,

Jaz podobno jamcim za nekatere programerje. No, samo manj sposobni so. ;)
----------------------------------------
Jeff,

> Kdo lahko ministrstvu zagotovi* da bo razvoj OO potekal
> še nadalnjih 3,5,10... let?

Ja, kot si pri zvezdici lepo razlozil, tudi MS ti tega ne more zagarantirati. To, da je velika firma in da je Office njihov paradni konj, nekaj pomeni, ne pa prav dosti. Velika podjetja, Enron? ;) Poleg tega, je IT business klavnica. Ves koliko se je ze takih 'velikih' in 'najvecjih' poslovilo? Precej. IBM, ce zacnem pri vcasih najvecjem... Potem je tu Digital, pa se marsikaj drugega, SGI ze napoveduje, da bodo zaprli stacuno, ce ne bo nekaj pametnega se zgodilo. Pa so stavili svoje karte na se vedno paradno kombinacijo: Wintel.

Opensource ti daje moznost, da razvoj poteka se naprej. Ravno zaradi odprte kode. Kodo imas, namesto tistih 4mrd SIT vsake tri leta, pa lahko ta denar koristno porabijo za razvoj OOo, recimo. Uspeh je prakticno zagotovljen, pri nas je precej sposobnih ljudi, ki znajo marsikaj narediti.
-------------------------------------------
Matev,

> ms office ne bo crknil - kewr se napaja z stotinami in
> stotinami milijoni dolarjev letno

Tudi Enron se je, kje je pa danes? Pa IBM tudi. Od 'Big Blue' je ostal le semanji del tistega Big. Kako dolgo bo se prisoten je vprasanje.
-------------------------------------
Drola,

> Trenutne kode od OOo preprosto ne morejo zapreti, ker to
> preprečuje licenca (po licenci LGPL morajo vse spremembe
> v izvorni kodi ostati odprte).

No, to ni cisto res. S privolitvijo vseh razvijalcev se lahko nadaljna koda zapre. Ne more pa se zapreti koda, ki je ze napisana in je ze pod prosto licenco. Ta bo vedno ostala prosta. Stvari za nazaj ne mores zapirat.

Za naprej jo lahko. Poglej kaj se je zgodilo z XFree X11 okoljem. Zaprli so ga. Je zato vse skupaj crknilo? Ah, dalec od tega, pojavil se je Xorg X11, ki bazira na zadnji prosti verziji XFree X11, sedaj pa je prehitel XFree po levi in po desni, XFree pa so vse (no, to ni nujno, nisem preverjal) Linux distribucije ven zabrisale.

--------------------------------
Bistri007,

> Microsoft Corp. (MSFT)
> Stock Data

Uporabi svojo bistrost in izbrskaj tele podatke za Enron, za datum, kak mesec preden so zaprli stacuno.

> Jaz pa mislim, da je precej možnosti, da MS opusti
> slovenjenje Windows in Office, če državna uprava (tudi
> za izobraževalne ustanove) ne bo več sklepala EA z
> Microsoftom. Kaj hočete tole???

Hja... Mogoce bo potem vec ljudi uporabljalo OOo. ;> Tudi tukaj je OOo v prednosti. Preveden je bil brez, da bi kdo podpisal kakrsenkoli Enterprise Agreement.

Tole si z malo drugimi besedami povedal: Nasa vlada mora financirati razvoj slovenske programske opreme. Drugace se utegne zgoditi, da je ne bomo imeli.

Gnjik. :)

> Ja, kateri proizvajalec softvera ti pa sploh garantira,
> da bo vse delovalo po tvojih željah?

Hja, prosto programje si lahko sam popravis, da bo delovalo tako kot si ti zelis. Tukaj nisi odvisen od podjetja, ki se ocitno odloca na podlagi koliko EA bo podpisalo, ce se jim izplaca prevajati nek software. Kar je tudi prav, saj se jim mora stvar izplacati, drugace crknejo.

Nisi ti tako zelo bister...

----------------------
Azrael,

> Za podatke je odgovoren vsak sam in je povsem njegova
> krivda, če stvari ni redno skrbel, da so podatki vsaj
> približno up to date.. To mene spominja na kamranje
> zakaj nimam v najnovejšem PC 8 colskega disketnika, ko
> sem pre XY leti vse spravil na te diskete.

Ah. Ne. Precej si se zmotil. Hardware, ti crkne, torej se splaca podatke spraviti nekam drugam, da ti pac ne crknejo. Da ti pa neko podjetje onemogoci prebrati tvoje podatke, zaradi tega, ker nisi kupil nekega njihovega novejsega produkta? Predstavljaj si, da bi Petrol, OMV in vsi ostali bencinski servisi prenehali z dobavo dodatkov za gorivo, za starejse motorje, bi skomignili z rameni in rekli, jah, kupi si drug avto. Ali pa, da ti mestni plin zacne dobavljati drugo vrsto plina, pa ti recejo, zamenjaj pec in instalacijo. Mi smo se modernizirali. Bi bil srecen? ;)

----------------------------------

BigBoss ::

Nekaj pojasnil k zgoraj napisanem.

Državna uprava ne uporablja SMs in MOM iz enostavnega razloga : skoraj ne uporablja MS strežnikov. Datotečni in tiskalniški ter imeniški so večinoma Novell z NDS , strežniki za Lotus Notes Domino(ki je , če slučanjo ne veš ne-MS paltforma za pošto in aplikacije - primerljiv z Exchange & SharePoint in še čem naenkrat) so večinoma Linux-i.
Kar je MS strežnikov je z redkimi izjemami sem pa tja kak čisto namenski strežnik za arhiviranje (Arcserve) in še kaj podobnega.

Menjava na Linux na odjemalski strani bi naredila veliko težav. Imaging sistemi (zajem skeniranih dokumentov) so nekompatibilni (ko so se uvajali Linux sploh še ni bil omembe vreden igralec). IBM (Lotus) odjemalca za Lotus Notes Domino za Linux še ni dal ven (čeprav se o njem šušlja že dolgo). Teče sicer na WINE emulaciji, a ne ravno 100% ok. Lotus Notes pa je platforma za veliko storitev, ki jih uporablja državna uprava.

Z zamenjavo samo office-a pa se zaletimo v problem nameščanja. Nekdo je omenil CD v vsako roko. Ne gre. Hvala bogu so uporabniki "samo" userji. Centralno vodena namestitev na MS postaje, ki uporabljajo Novella (NDS + ZEN works) z roaming profili uporabnikov je problem. Za 200+ postaj je zadevo zelo težko narediti. Verjemite, poskušal sem. Ali mogoče kdo ve kako - je kdo to že počel ?

Skrakta, čisto tehničnih težav je veliko več, kot menite.

Ampak tudi meni ni jasno, zakaj jih ne zberejo z eno takole študijo in ne prepustijo v reševanje skupnosti, ki je zainteresirana za uporabo OOO ?

linuxdady ::

BigBoss, Lotus notes teče povsem brez težav na Wine. (Bile so različice Wine, na katerih so se pojavljale težave, vendar to sem enostavno reševal z uporabo starejših različic tudi v novejših distribucijah. Na wine 9.6 pa deluje brezhibno.) Prav tako program slovenskega podjetja SRC SPIS4, ki se v državni upravi uporablja za upravljanje z arhivi. ImisView, ki se uporablja za pregledovanje skeniranih dokumentov, pa deluje na emulatorju Crossover Office, ki pa žal ni prost in brezplačen. Vendar, pri SRCu so vse prej kot zadrti monopolisti in zagotovo znajo ImisView prilagoditi, tako da bi tekel tudi na Wine. Iz razgovorov z njihovimi strokovnjaki sem izvedel, da jih prehod na Linux v državni upravi ne bi našel nepripravljene in jih ne bi izrinil iz posla.

Looooooka ::

no ja...bigwhale spet mesa nek napol posusen drek.
vlada more podpirat slovenske programerje?
kaj ma to z OO-jem?
1)Microsoft zaposluje slovenske programerje
2)SLovenska vlada lahko dobi brez vecjih problemov svojo verzijo offica s se kksno bedarijo not...MSD in kksna velka podjetja majo to ze narjen.

Kar se pa tice zagotavlanja tega da projekt zarad OO-ja ostane v razvoju je pa to se en plain BS.
Lahka lepo gres na freshmeat in zacnes stet projekte,ki so prakticno efektivno in resnicno mrtvi pa so pod GPL-jem.
Zdej bo en reku...ja nauc se programirat pod unix okoljem pa lahko koda zivi.
Pol ti jst lahko recem:Ja bo microsoft propadu in bo pac svojo kodo prodal IBMu da bo office ostal ziv.
Kar se tice pa supporta za office ga pa microsoft sploh ne izvaja vec sam ampak to delajo njegovi partnerji.
Prevajajo ga tud partnerji AS IN SLOVENSKA PODJETJA,ki majo tud druge posle.
Tko da spet sami neupraviceni in neutemeljeni razlogi.

Tale pa se zmer ostaja in se ga ne boste mogl nikol ever ever otresti:
OpenSource koda za program ma en simple -
in to je to da jo lahko kdorkol pogleda.
Se dobr da nima ministrstvo ah ne vem...se opensource firewalla pa opensource sistema pa pol se opensource offica.
Sj je res da vec glav vec ve(btw na kerem kol projektu od microsofta dela vec folka skupi kot na kerem kol opensource projektu...LALALALALALA) in da bo fix HITR zuni ti prou nc ne pomaga ce te programming-for-the-comunity-in-my-spare-time-for-free glave se ne vejo da problem SPLOH obstaja.Med tem se lahko kksna bistra glavca ze fino pozabava...ko konca pa sam preda svoj "bug report".
In ce mal pobrskamo po bug tracking arhivih za kksne opensource projekte lahko lepo in hitr vidmo da vecino exploitov sploh ne opazjo tisti,ki na projektu delajo.
That's just great a ne.


Ja, v treh letih recimo, ko je potrebno obnoviti MS EA. Takrat lahko privzames, da je tranzicija ze bila opravljena in da so stroski precej nizji, pri sami nadgradnji OOo paketa. Sicer pa, mogoce se bo oglasil kdo, s Select Tech, ki je casopisno hiso Delo lepo preselil na Linux.

kokr jst vem se v casopisni hisi delo prtozujejo nad delom in kontrolo v hisi.Se ne bi cudu ce majo bogi revcki user access pa jim tm kdo spijonira z root accessom.Poleg tega so novinarje te prelepe hise sami omenjal neko korupcijo....mogoce so denar,ki bi ga ponucal za microsoft office sefi pobasal v rit in dal novinarjem OO.Moving on.

Software si lahko sam popravis.
No tole si dej pa na majco napisat z velkimi crkami in pejt v pisarno tajncam talat kopije.
To je pac QUOTE TISOCLETJA.
In pol ti bo nekdo reku...a ti ves da microsoft zbira odatke in dela statistike vsega kar mi delamo z officem in da se vsake spremembe in nove stvari loti glih na podlagi tega kar uporabnikom ni bilo vsec?
Butasto a ne...upostevat mnenje 1000000 userjev...ko bi si pa lahka vsi sli downloadat linux pa besno porabl mesce za ucenje kodiranja...in pol se tedne da preberejo ponavaid zlo lepo (NE)dokumentirano kodo OO projekta...in pol se par tednov da si spremenijo svoj program.
GREAT PLAN DUDE.


Lunixarji kr ne morjo sprejet dejstva da njihov nacin uporabe racunalnika(ki vecino cajta pokrade za nastavlanje) pac ni primeren za vsa okolja(like drzavno upravo,ki ji ze tko al tko vsi ocitamo pocasnost...ti bi jim pa se izgovore dal zakaj tvoj dokument ni prpravlen).

Skeniranje...ej pa sej lahko downloadas lunix driverje...in gres pol kupit hardware,ki jih podpira!!(LOGICNO A NE).Bo pac drzava sla najdt nekoga,ki prodaja tocno te skenerje in printerje in kupla par 100 kosov!

MrStein ::

OpenSource koda za program ma en simple -
in to je to da jo lahko kdorkol pogleda.
Se dobr da nima ministrstvo ah ne vem...se opensource firewalla pa opensource sistema pa pol se opensource offica.

...
Hmm... pozabil si zaključno misel oziroma poanto.

Glede exploitov pa... A gremo štet, če jih je več za linux ali windows ?

In ogromno serverjev laufa open source firewall in opensource sistem. Recimo google.com. In to je slabo, ker ... ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

DCER ::

Že zaradi tega sra*ja bi morali podpirati odprte sisteme. Če nam seveda svoboda sploh kaj pomeni.

Ko berem take novice o drm-ju dobim silno željo nekomu zaviti vrat. Krasni novi svet, res. Juhu...

poweroff ::

Microsoft zaposluje slovenske programerje
PROGRAMERJE? Koliko točno že?

Ali "tech support" in marketingarje?
sudo poweroff

Bakunin ::

Ne mesat tu zraven Linux instalacije (na delovne postaje), ker je to irrelevantno.

Tu ni govora o tem da bi dali linux na delovne postaje, ampak o izbiri pisarniskega paketa (za Windows/whatever delovne postaje) ter o cimbolj standardizirani/odprti komunikaciji med drzavnimi organi ter drzavljani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

poweroff ::

Je pa res, da je Linux naslednji logičen korak. Namreč, če/ko bo OOo enkrat uveden, se bo lahko ugotovilo, da 90% državne uprave uporablja le nekaj aplikacij, ki pa jih je mogoče 100% portat na Linux. Uporabniški vnesniki so zelo podobni. Večina tudi nima kakšne posebne strojne opreme, ki ne bi delala pod Linuxom. In ker bodo omenjene aplikacije med seboj združljive, bo porting povsem enostaven.


Je pa res, da Linuxu nekaj manjka. In sicer enostaven sistem centraliziranega nalaganja, upgradanja in managementa. Za tisoče računalnikov iz ene centralne mašine. Samo to se bo popravilo IMO.
sudo poweroff

64202 ::

> Je pa res, da Linuxu nekaj manjka. In sicer enostaven sistem centraliziranega nalaganja, upgradanja in managementa. Za tisoče računalnikov iz ene centralne mašine. Samo to se bo popravilo IMO.

Uhm, kaj si tukaj mislil? Sicer nisem uporabljal, ampak rhel temelji na centralnem managementu:
Red Hat | Enterprise Linux

Pa tudi novell:
NOVELL: Novell ZENworks Suite

Mogoce si pa mislil debianov apt-get, ki pa je kar tricky za uporabljat, ja :)
I am NaN, I am a free man!

andrej ::

okrog DRM-ja je ze cela zmeda in panika. stvari se napihujejo in potem nobenemu niso vec jasne.
No, poseben MS Rights Management storitev obstaja ze danes, in podjetjem omogoca, da svoje dokumente, maile, itd zaklenejo in dolocijo kaj se lahko z njimi pocne. Tako lahko recimo oseba A napise mail in doloci, da lahko prejemniki ta mail samo berejo. Ne morejo ga natasnit, niti kopirat, niti forwardirat, niti narediti screenshota, nicesar. V poslovnem okolju je taksen DRM zazeljen, ker preprecuje najbolj enostavne nacine za nezeleno pretakanje informacij iz podjetja.

antonija ::

...in ta DRM naj vsekakor obstaja kot opcija, nikakor pa ne sme biti pogoj za delovanje programov, ki jih uporablja vecina "nedeljskih tipkarjev".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BigBoss ::

Je pa res, da Linuxu nekaj manjka. In sicer enostaven sistem centraliziranega nalaganja, upgradanja in managementa. Za tisoče računalnikov iz ene centralne mašine. Samo to se bo popravilo IMO.


Ja, to je bistvo težave (za moje pojme). Taisto predvsem manjka OpenOffice-u (čeprav priznam, da 2.x nisem pogledal prav dobro).

Tole : Stateless Linux
sicer obeta, ampak se mi zdi, da ni še prav dodelano ....

Glede Lotus Notes-a na Linuxu : Tudi če se ga da spravit gor in če dela : zakaj bi uporabljal nadomestek(wine), če lahko original (windowse) ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigBoss ()

BigBoss ::

MS Rights Management storitev obstaja ze danes, in podjetjem omogoca, da svoje dokumente, maile, itd zaklenejo in dolocijo kaj se lahko z njimi pocne. Tako lahko recimo oseba A napise mail in doloci, da lahko prejemniki ta mail samo berejo. Ne morejo ga natasnit, niti kopirat, niti forwardirat, niti narediti screenshota, nicesar.


Niti naredit screenshota ??????

hm. si prepričan ? si siguren, da pritscreen ne prime ?

Mercier ::

Kot dodatek Andrejevemu postu in info nekaterim prejšnjim. Makri (VBA) so čisto obvladljiva reč. Izvajajo se lahko le prijazni. Isto skripte. Mislim, če imam lahko tako na privatnem računalniku...

linuxdady ::

BigBoss:Glede Lotus Notes-a na Linuxu : Tudi če se ga da spravit gor in če dela : zakaj bi uporabljal nadomestek(wine), če lahko original (windowse) ?

Najbrž zaradi cene, kaj meniš?

Mercier ::

>Niti naredit screenshota ??????

Fotografiranja še vedno ne zmorejo preprečit. :)

hruske ::

Mah, v slovenski javni upravi sploh ni debate o tem kaj bodo namestili, in je sploh ne bo, dokler se ne bodo zmenili kakšen naj bo uradni format za izmenjavo dopisov.

Nekateri so se že zaprisegli ODF, kar utegne biti še zanimivo.

OpenOffice, KOffice, Abiword, IBM Workplace, in še se najdejo že podpirajo ODT, EU je od Microsofta zahtevala podporo za ODF in mislim da je precej jasno kaj bo tekstovni format prihodnosti v javni upravi, vsaj kar se tiče Evrope.

Pojavi se vprašanje zakaj so gledali samo MS Office in OpenOffice (ki je subjektivno gledano tehnično slaba alternativa).
Rad imam tole državico. <3

BigBoss ::

Najbrž zaradi cene, kaj meniš?


Pa je sigurno cenejši ?

Koliko bo stalo odpravljanje težav z LN na linuxu, povezanih z WINE ?

Zadnja, ki sem jo jaz zasledil je bila ta, da LN 6.x ni hotel delat na WINE, medtem, ko je 5-ka delala OK.
Saj se je dalo stvar ukrotit s tem, da si skopiral gor še manjkajoče DLL-je in ostalo kramo ter usposobil vse skupaj - ampak za to je šlo kar nekaj časa. In ta čas stane.
In ker ni razvoja za LN za Linux se lahko zadeva še n-krat ponovi.

Ima smisel tvegati ?

poweroff ::

apt-get omogoča centralizirano nameščanje paketov?

Govorim o tem, da imam npr. 1000 Linux mašin, na ketere je treba namestiti npr. OOo.

Varianta a) grem do vsake posebej in namestim
Varianta b) na nekem serverju kliknem install in deploy in grem za pol ure na kavo.

Varianta b) obstaja?
sudo poweroff

64202 ::

Nardis svoj repository, ane? Pa se nardis svoje pakete pa das kake skripte not po moznosti. Ali pa se vmes das apt-cache proxy, da razporedis obremenitev na vec serverjev. Naceloma bi to moralo vse laufat, ampak sem se s tem samo v test okolju spilal...

(seveda, to ni single klik resitev, sem ze to omenil)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

andrej ::

antonija: se strinjam. opcija.

BigBoss: kaj bi bla poanta MS RM ce bi lahko naredil screenshot ;) Niti screenshota ne mores narediti. Cim odpres dokument, zasciten z RM ne mores narediti screenshota. Seveda, se vedno lahko zadevo prepises na roko, fotografiras, ali cel monitor skeniras ali fotokopiras ce hoces :)

hruske ::

Obstaja cron-apt paket, ki ti periodicno namesca update.

Potem rabis samo svoj repozitorij, kamor dajes pakete.

Uglavnem ... pri Debianu je vsa carovnija v paketih.
Rad imam tole državico. <3

64202 ::

Sicer pa, debian repositoryi majo desettisoce paketov in ultra hitro resevanje odvisnosti, tko da vsaj "skalabilnost" ziher ni problem :D
I am NaN, I am a free man!

BigWhale ::

Luka,

> vlada more podpirat slovenske programerje?

No, tega jaz nisem nikoli rekel. Vsekakor je pa bolje, da dajejo denar slovencem, kot pa Microsoftu. Slovenski programerji pustijo vec denarja v sloveniji, kot Microsoft.

> 1)Microsoft zaposluje slovenske programerje

Res? In kaj pocnejo? Prevajajo MS Office? ;) Microsoftove izdelke prevaja podjetje Iolar d.o.o.

> 2)SLovenska vlada lahko dobi brez vecjih problemov svojo
> verzijo offica s se kksno bedarijo not...MSD in kksna
> velka podjetja majo to ze narjen.

Res? MS Slovenija se ukvarja z izdelavo custom office paketa po zelji narocnika in ga potem tudi podpira? No, okrog tega, bi rad videl kako referenco. Upam, da ne govoris kar na pamet.

> Lahka lepo gres na freshmeat in zacnes stet projekte,ki
> so prakticno efektivno in resnicno mrtvi pa so pod
> GPL-jem.

Ti pa res nisi glih pameten, a? Ce je projekt mrtev, potem ga ocitno nihce ne potrebuje. Ce bi ga kdo potreboval tako zelo, potem ne bi bil mrtev.

> Pol ti jst lahko recem:Ja bo microsoft propadu in bo pac
> svojo kodo prodal IBMu da bo office ostal ziv.

Tega ne mores vedeti. Lahko si edino 100%, da ce bo nekdo potreboval nek propadli GPL projekt, ga bo lahko razvijal naprej. Pri prevzemih podjetij pa se kaj hitro zgodi, da podjetje, ki je propadlo in ga prevzame neko drugo podjetje, potem ukinejo njihove produkte. Sam Microsoft bi ti moral zadostovati kot primer. :)

> Kar se tice pa supporta za office ga pa microsoft sploh
> ne izvaja vec sam ampak to delajo njegovi partnerji.

Se pravi ob nakupu nekaj tisoc office paketov nasa vlada ne bo dobila podpore zraven, bo morala vseeno furati se svoj podporni center ali najeti nekoga drugega? Ja, res pohvalno! ;) Potem ni nic narobe, ce ta podporni center podpira kak drug office paket.

> Prevajajo ga tud partnerji AS IN SLOVENSKA PODJETJA,ki
> majo tud druge posle.
> Tko da spet sami neupraviceni in neutemeljeni razlogi.

Ja, seveda in te prevode placuje Microsoft, in ce se bo regionalni MS sef za centralno in vzhodno evropo odlocil, da prevajanje Office-a v slovenscino ni vec profitabilno, bo celotno stvar ukinil. Se pravi, ne samo, da ne bomo imeli produktov v materinem jeziku, se nekaj ljudi bo ostalo brez dela.

> OpenSource koda za program ma en simple -
> in to je to da jo lahko kdorkol pogleda.

Tebi se to zdi minus? Najbrz zato ker si en buhtelj. Tako lahko pregledas, da ti software deluje tako kot treba, ce ti ne deluje, ga lahko popravis. Ce bi ga rad spremenil, ga lahko spremenis. In nekdo, ki je res velik uporabnik, bo sel in storil vse to. Edino tako lahko zagotavljas, da je tvoje omrezje zares varno in da se obnasa tako kot si ti zelis. Kaj pa naredis, ce si zelis popraviti kak Windows bug ali pa odpraviti kak unwanted feature, pa ti sistem tega ne omogoca? Jokas lahko in naslednjih nekaj mesecev trpis in upas, da bo stvar bolje delala v novi verziji.

Bos zdaj trdil, da so closed source projekti brez bugov in da je vse tocno tako, kot si uporabnik zeli?

> Se dobr da nima ministrstvo ah ne vem...se opensource
> firewalla pa opensource sistema pa pol se opensource
> offica.

Kot sem ze rekel, to niti ni tako zelo slaba stvar. Ampak ti tega ne dojames, si pretrd.


> Sj je res da vec glav vec ve(btw na kerem kol projektu
> od microsofta dela vec folka skupi kot na kerem kol
> opensource projektu...LALALALALALA)

Res? Prosim, serviraj mi stevilke, koliko kernel developerjev dela/je delalo na WinXP kernelu in koliko jih je delalo na Linux kernelu. Ne trdim, da nimas prav. Ampak, daj argumentiraj svoje odgovore malo, ker samo nakladas nekaj v tri dni, veliko govoris in res zelo malo poves. Torej. Argumenti.


> glave se ne vejo da problem SPLOH obstaja.Med tem se
> lahko kksna bistra glavca ze fino pozabava...ko konca pa
> sam preda svoj "bug report".
> In ce mal pobrskamo po bug tracking arhivih za kksne
> opensource projekte lahko lepo in hitr vidmo da vecino
> exploitov sploh ne opazjo tisti,ki na projektu delajo.


Aham, to se pa pri MSju ne zgodi nikoli? ;) In tudi MS dobi vecino bug reportov 'od zunaj' torej od ljudi, ki niso delali na njihovem software-u. Kar je se toliko bolj zastrasujoce, saj so uspeli najti nek bug, ceprav nimajo dostopa do izvorne kode.

Torej, trdis, da vecino bugov v kodi, ki jo sproducira Microsoft, najde Microsoft sam? Spet bi te prosil, da postrezes s stevilkami.



> kokr jst vem se v casopisni hisi delo prtozujejo nad
> delom in kontrolo v hisi.

Res? In tvoj vir je? Spet, ne trdim, da nimas prav ampak spet kar nekaj nakladas. V tri dni, brez pravega pomena, zato ker pojma nimas o cem govoris.

> denar,ki bi ga ponucal za microsoft office sefi pobasal
> v rit in dal novinarjem OO.Moving on.

Moram to sploh komentirat? Ali pa je dovolj, da recem, da si otrocji in nedozorel.

> No tole si dej pa na majco napisat z velkimi crkami in
> pejt v pisarno tajncam talat

Luka, ti si bedak. Tak, velik, z veliko zacetnico. Pojma nimas kako zgleda IT industrija, pojma nimas kako zgleda razvoj programske opreme in pojma nimas kako se stvarem streze.

Programov si uporabniki, kot si ti, ne popravljajo sami, ker so prebebavi za kaj takega. Jih pa lahko spreminja neka sluzba, ki je za to usposobljena in programe spremeni tako, da sluzijo nasi vladi. Recimo uvede enoten protokol za izmenjavo dokumentov. Recimo.

> In pol ti bo nekdo reku...a ti ves da microsoft zbira
> podatke in dela statistike vsega kar mi delamo z officem
> in da se vsake spremembe in nove stvari loti glih na
> podlagi tega kar uporabnikom ni bilo vsec?

Torej bodo na nek nacin vohunili nad naso vlado in spremljali kaj delajo? Ja, to je najbrz prednost closed sourca... ;)

> Lunixarji kr ne morjo sprejet dejstva da njihov nacin
> uporabe racunalnika(ki vecino cajta pokrade za
> nastavlanje) pac ni primeren za vsa okolja(like drzavno

Po vrhu vsega si se bebcek, ki ocitno Linuxa ni kaj vec kot povohal, ker te je zgleda 'premalo v hlacah', da bi se lahko stel za nekoga, ki zna delati z Linuxom. Pa si raje obupal.

> upravo,ki ji ze tko al tko vsi ocitamo pocasnost...ti bi
> jim pa se izgovore dal zakaj tvoj dokument ni
> prpravlen).

Jasno, Linux ni za vsakogar. Tudi Windows niso za vsakogar. Zato pa ima vsak malo bolj resni IT oddelek stvari tako urejene, da so uporabniki tisti, ki uporabljajo sisteme, administratorji so pa tisti, ki skrbijo za to, da sistemi delujejo.

In v skoraj deset letni praksi se je izkazalo, da je v veliki vecini primerov vec dela z nastavljanjem razstelanih Windows racunalnikov, kot pa z nastavljanjem Linux racunalnikov.

> Bo pac drzava sla najdt nekoga,ki prodaja tocno te
> skenerje in printerje in kupla par 100 kosov!

Tudi o tem, kako drzava nabavlja raznorazno opremo, nimas pojma.

Pejdi se nazaj igrat igrice in ne bluzi okrog malo bolj resnih zadev....

poweroff ::

Luka je pač tiste vrste človek, ki se vedno pritožuje,a tudi vedno sledi. Ko mu bodo v služni namestili Linux bo najprej malo pizdil, čez 2 dni ga bo pa že zagovarjal. Čez en teden njegovih slabosti ne bo hotel več niti priznati.

Pač, eni so followerji, več kot do gostilniškega bentenja pa ne pridejo.
sudo poweroff

Microsoft ::

Ma Luka je eden redkih, ki se kaj pametnega pove. Ostali itak samo subjektivno propagando zgete. Slo-Tech je bedak. Ja, prav si prebral.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

antonija ::

No Microsoft, potem nam pa prosim ti in Luka razlozita kateri programski paket je primernejsi za drzavno upravo in zakaj. (pa tisti "zakaj" del naj bo obsirnejsi)

P.S.: Argumenti so obvezni, trditve podkreplene z dejstvi, stevilkami... Ce tega ni so vse drugo buce.
P.P.S.: Odgovor v stilu "kaj cem jaz zdaj to vam razlagat" ni odgovor, ampak tecnarjenje neodraslih solark.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Loooka je persona rudis, ti Microsoft si pa - že po imenu sodeč - zelo objektiven. Ampak zdaj sva OT.
sudo poweroff

Pegaz ::

Najbrž oba delata v Microsoft Slovenija in hočeta prodat čim več. Kdo bi jima zameril :P

Matevžk ::

OpenSource koda za program ma en simple -
in to je to da jo lahko kdorkol pogleda.

Torej trdiš, da je najboljša taktika za ohranjanje varnosti sistemov to, da se luknje skrijejo?

No, opensourcarji imajo malo drugačno filozofijo: luknje se POkrijejo (torej popravijo). Skrivati nima nobenega smisla. Zato ima pa debian več ločenih vej. Za strežnike se uporablja stable veja z redkimi updati, razen security fixi (ki so sicer precej pogosti, vendar moraš upoštevati tudi število paketov; tu ne gre le za gol OS z nekaj orodji). Workstationi in domači nepomembni strežniki ponavadi delajo na testing veji. Tam se pomanjkljivosti skoraj vedno že pokažejo in preden paket čez 2 leti pride v stable, je že precej varnejši od MS softvera ...
lp, Matevžk

Bistri007 ::

Očitno je ta forum namenjen samo temu, da se propagirajo FLOSSkule.
Dokaz za to trditev: "Corel WordPerfect Office X3" - se je kdo slučajno poglobil v ta programski paket? Nihče.

Na srečo v naši vladi ni takšnih zanesenjakov kot v Münchnu, kjer so se odločili za dražji Linux samo iz ideoloških razlogov.

Ne, BigWhale, ti nisi tako bister, ko misliš - če ne ne bi odgovarjal mimo argumentov (ali pa si vseeno bister in odgovarjaš mimo namerno). Moj argument je bil, da lahko Microsoft vloži v razvoj programske opreme 7 milijard dolarjev letno (to je več kot R&D budget IBM in tretjina tržne vrednosti SUN).

Sun is still the largest contributor to the project, with some 50 developers in Germany, followed by Novell, with about 10 contributors, and there are only four active community developers.
(20.4.2005 - Lack of developers delays OpenOffice.org)


Plačam za Pepsi kolo vsakomur, ki trdi, da na Office 12 dela manj kot 64 razvijalcev. Aja, koliko razvijalcev lahko že najameš za 7000 milijonov dolarjev...

Bigwhale pravi:
Tebi se to zdi minus? Najbrz zato ker si en buhtelj. Tako lahko pregledas, da ti software deluje tako kot treba, ce ti ne deluje, ga lahko popravis. Ce bi ga rad spremenil, ga lahko spremenis. In nekdo, ki je res velik uporabnik, bo sel in storil vse to.

Ja, pa ja, zato ima OpenOffice samo štiri zunanje razvijalce.

BTW, Corel WordPerfect Office X3 podpira Microsoft Visual Basic for Applications 6.3 :))
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Daedalus ::

OSS fundamentalizem? Ja, mamo pa ja rajši 100% navezanost na eno samo podjetje, en sam pisarniški paket, en sam operacijski sistem in en sam poslovni model, ter seveda zaprte standarde, ki se jih v namene molzenja molznih krav ob vsaki novi različi ravno v pravem obsegu spreminja. Krasno, pol ko se bo pa Kapitalist Veliki odločil nekaj ukinit, pa v jok in na drevo. Tipično, že skor preveč. Kdo je tu fundamentalist, se vprašam. Tisti, ki zagovarjajo closed source podjetje, pri katerem tud security through obscurity že par let žalostno puši kurac? Al tisti, ki podpiramo še kako drugo možnost reševanja problemov?

Na srečo v naši vladi ni takšnih zanesenjakov kot v Münchnu, kjer so se odločili za dražji Linux samo iz ideoloških razlogov.

Bi počakali na rezultate čez nekaj let, prosim? Sem razložil, zakaj je prehod dražji, čez nekaj časa bojo pa jasne tudi TCO postavke. Sicer pa Bistri - če na OOo dela premalo razvijalcev in ima drag TCO in je sploh v kurcu...kako to, da se potem vseeno razume kot ne tako švoh alternativa MS Office? Sicer pa - ne pravim, da se naj dela prehod za vsako ceno. Samo naj se naredi resna študija razmer, skupaj s pilotnim projektom, ne pa da se preko palca od daleč oceni, da to se pa res ne splača. To lahko in bom zahteval od državne uprave.

Sicer pa...kr naprej še veselo zagovarjajte monopolizem. Daleč nas bo to pripelalo, približno tak daleč, kot je monopolni položaj pripelal Zastave avte v Jugoslaviji:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Bistri007 ::

Daedalus: "OSS fundamentalizem? Ja, mamo pa ja rajši 100% navezanost na eno samo podjetje, en sam pisarniški paket..."

Še enkrat preberi prvi odstavek mojega prejšnjega odgovora:
Očitno je ta forum namenjen samo temu, da se propagirajo FLOSSkule.
Dokaz za to trditev: "Corel WordPerfect Office X3" - se je kdo slučajno poglobil v ta programski paket? Nihče.


Ali drugače, zakaj se vedno kot *alternativa* MS Office pojavlja samo OpenOfficeDOTorg? Nikoli pa se tule na pogovarja o Corlu 8-O
Čeprav je tale DOTorg tule malo izmišljen, saj vključuje samo štiri posameznike (ok, podatek za pomlad 2005).

EDIT: naj še naštevam. Ali pa da bi nekdo kot alternativo za državno upravo zagovarjal OS X, Solaris, kake druge Unixe. Še BSD skorajda nima zagovornika, samo Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, hudobni kapitalisti, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Firefox rulz, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

Daedalus ::

Najbolj sem se vpiknil v tvoj podpis. Če slučajno nisi pogruntal.

Kar se pa tiče alternativ - komentiram lahko tisto, kar vsaj približno dobro poznam. Corelovo stvaritev sem uporabljal nekje dva meseca, za prevajanje precej obširne tehnične dokumentacije, na zahtevo stranke. Uporabljal sem Wordperfect 12 in edino po čemer sem si ta pisalni pripomoček zapomnil je počasnost (če kdo misli, da je OOo počasen...naj proba tole), občasna precej moteča nestabilnost (še naročnik mi je napisal, naj ne bom prehiter pri klikanju po menijih) in tem, da ni slo spellcheckerja sploh. Ostalih programov nisem uporabljal. Zdaj pa mi naj kak bolj izkušen uporabnik pove, da nimam prav, prosim. Al pa potrdi moje izkušnje.

EDIT: naj še naštevam. Ali pa da bi nekdo kot alternativo za državno upravo zagovarjal OS X, Solaris, kake druge Unixe. Še BSD skorajda nima zagovornika, samo Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, hudobni kapitalisti, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Firefox rulz, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2, Linux, OO.org2...

EDIT - kot sem rekel - zagovarjam lahko tisto, kar poznam. Al pa kritiziram. Uporabniki OS X, Solarisa, ostalih Unixov, BSD-jev, ter kakih drugih pisarniških paketov pa naj zagovarjajo svojo izbiro. Če jih pa ni, al pa se ne oglasijo, pa to ni moj problem. Če te motimo zagovorniki Linuxa, OOo2, Firefoxa, Inkscapa...je pa to prvenstveno tvoj in ne naš problem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Matevžk ::

Zato ker je ena naših glavnih tez ta, da želimo popolnoma odprte standarde, in zato, ker tukaj sploh ne govorimo o Linuxu (prehod Win->Linux), ampak samo o pisarniških paketih (prehod MSOffice->OOo2). Kot operacijski sistem bi se kateri izmed omenjenih verjetno čisto v redu obnesel, vendar je spet plačljiv (res pa je, da bolj just-works kot Windows ali Linux).
Obnesel bi se gotovo bolje kot omenjena dva sistema, vendar bi znala biti migracija aplikacij spet težka ... ampak še enkrat: smo pri selitvi office paketa in ne operacijskega sistema ...
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

München na pol poti s prehodom na Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
96477 (5360) poweroff
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23127388 (17765) darkolord
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523684 (15222) BlueRunner
»

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
42139659 (31122) jype

Več podobnih tem