» »

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

klemen22 ::

Ce ti MS ne dovoli prebrati zapisa .doc se lahko na glavo postavis in se slikas. Ce imas kak odprti format, ga lahko sam preberes.

Ne bi ti na mestu Microsofta isto ravnal? Sej gre za intelektualno lastnino, .doc format ni kar tako priplaval -> vanj je vloženega veliko sredstev itd.
Kot vedno klobasas bedarije, nimas pojma kaj govoris in se obnasas kot en buhtelj.

VelikiKit: Isto jaz mislim zate samo da še na ^.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

klemen22 ::

BigWhale: če imamo nekateri drugačen pogled na temo OO in MS offica še ni potrebno da je ozmerjan kot kreten itd. Ne vem no če si s takimi prefinjenimi izjavami ne vem kako prepričljiv.
Če so taki kot ti pripravljali izračune ki so prepričali državo za katero smer se bo odločila potem ni čudno da je tako kot je. Žal je tako.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Bakunin ::

> Sej gre za intelektualno lastnino, .doc format ni kar tako priplaval -> vanj je vloženega veliko sredstev itd.

Tudi v OpenDocument.

What is your point ?

Mene ne zanima koliko je to MS ali OoO $talo, ampak koliko bo to NAS stalo.

klemen22 ::

Naračunali so toliko kolikor so. Pa so verjetno imeli prste vmes precej večji strokovnjaki kot je BigWhale. Če pride MS roba ceneje pač logična odločitev za MS robo. Če pa so bila pri odločanju kakšne nepristranskosti (na kar brez dokazov ne moremo sklepati) lahko date pa tut pobudo za zbiranje kakšnih podpisov. Brez dokazov ali pa s preračunavanji kakšnih wanabe strokovnjakov tule pa NE morete kar potegniti črto in reči da je bilo odločanje pristransko. Če pride MS roba ceneje pač pride, sprijaznite se.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

CCfly ::

Ne bi ti na mestu Microsofta isto ravnal? Sej gre za intelektualno lastnino, .doc format ni kar tako priplaval -> vanj je vloženega veliko sredstev itd.
Zaprt format meni kot uporabniku onemogoča uporabo moje intelektualne lastnine, ki sem jo zapisal v Wordov dokument. No ja, bolje rečeno otežuje.
Če je pravica MS-ja, da svoj IP v tem primeru obdrži skrit, potem bom pač moral (če je to zame dovolj dober razlog) razmisliti o nadomestnem produktu.

Kar se tiče zaposlitve skupine, ki bi skrbela za prireditev in razvoj OO, pa bi raje videl, da katero zasebno podjetje zavoha to tržno nišo. Naj se država odloči ali bo kupila MS Office ali pa bo plačala za support kateremu od podjetij, ki se je za OO specializiralo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bistri007 ::

Prosim vas, ne mi klobasati
1) MSFT!=ENRON.
Enron je svojo vrednost napihoval s knjigovodskim čaranjem, njihova revizorska firma je bila podkupljena. Denar za dividende so dobili tako, da so prodajali svoje prenapihnjene delnice. KRŠILI SO ZAKON.
Samo tega ne moreš delati v nedogled.

MSFT ima kar v redu price/earnings ratio - Googlov po drugi strani je pa kar fajn napihnjen. Ampak - tudi če propade MSFT kar naenkat, ga lahko za drobiž kupi IBM, Novel ali pa Stallman - in z njim tudi vso intelektualno lastnino. In naprej razvija Office. Ampak Office je za MSFT največja molzna krava, zlata kura nesnica in ne vem, čemu bi jo ubili :O

2) ne mi idealizirati možnosti community prispevkov pri razvoju OOo.
Lani poleti so bili samo štirje aktivni prispevkovači (kako se že temu reče po slovensko?), poleg 50 od Sun, 10 od Novel.
E, obstajata dve možnosti:
a) folk je popravljal OOo kodo in jo je poslal Sun in jim je niso sprejeli v naslednjo verzijo
b) folk pač ni popravljal OOo kode

3) VBA ni edini način za programiranje Office - lahko ti komot pišeš plugine v C# ali C++ če, češ...

4) Corel WordPerfect Office podpira VBA6.3, OOo ga ne.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

klemen22 ::

Zaprt format meni kot uporabniku onemogoča uporabo moje intelektualne lastnine, ki sem jo zapisal v Wordov dokument. No ja, bolje rečeno otežuje.

Poglej si dokumentacijo za Word. Zagotovo piše katere formate podpira itd. Če si ti nekaj napisal v Wordu ti ni motena nobena pravica saj lahko svoj umotvor v Wordu brez težav, pregleduješ, popravljaš skratka obdeluješ na 101. način. Če pa potrebuješ kakšne ekskluzivne formate ki so ti všeč ti pa nihče ne onemogoča da greš na OO - če v dokumentaciji od Offica nikjer ne piše da je format prenos npr. v OO ali podobni robi ti absolutno nič ne omejujejo. Prav smešni ste že nekateri s tovrstnimi izjavami. Ni čudno da je stanje na trgu takšno kakršno je, če pa konkurenco že na daleč zasmehujete itd itd.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

CCfly ::

Poglej si dokumentacijo za Word. Zagotovo piše katere formate podpira itd.
RTF, HTMl in TXT ne ohranjajo oblike. Zaradi tega so za prenos dokumentov neprimerni. Kako bo z novim MS Office formatom bomo pa še videli. Izgleda obetavno.

Če si ti nekaj napisal v Wordu ti ni motena nobena pravica saj lahko svoj umotvor v Wordu brez težav, pregleduješ, popravljaš skratka obdeluješ na 101. način.
Dokler seveda to počnem le v Wordu. Kaj pa če se odločim da bom od danes naprej uporabljal le WordPerfect ? Ti praviš da imajo pravico skriti svoj format, jaz pa pravim da imam kot uporabnik na tak način omejen dostop do moje lastnine. Se zdaj razumeva ?

Če pa potrebuješ kakšne ekskluzivne formate ki so ti všeč ti pa nihče ne onemogoča da greš na OO
Saj tudi delam na OO. Kaj se je zgodilo z mojimi starimi dokumenti ? Saj vem kaj boš odvrnil. Da je OO kriv, ker ne podpira 100% uvoza doc formata. Jaz pa pravim da sem se nasmolil, ko sem uporabljal produkt, kjer format ni javno dostopen.

Prav smešni ste že nekateri s tovrstnimi izjavami. Ni čudno da je stanje na trgu takšno kakršno je, če pa konkurenco že na daleč zasmehujete itd itd.
Morda je tebi izjava smešna, meni pa se ne zdi smešna. Prav tako ne vidim kakšnega zasmehovanja konkurence v njej. Prej vidim zasmehovanje sogovornikov v tvojih dosedanjih izjavah.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

BigWhale ::

Klemen,

Ti ne razumes, da nekomu, ki se zanasa na nek zaprt format, ne ostani _nic_ moznosti, ce ostane brez orodja, da bi ga prebral.

Kar se pa strokovnosti tice, si pa z veseljem upam trditi, da je malo ljudi (pri nas), ki so toliko casa posvetili raziskavam in proucevanju, ter konec koncev tudi aktivnemu sodelovanju na podrocju FOSS, kot sem ga posvetil jaz in se brez kakrsnih koli zadrzkov sam oklicem za strokovnjaka, kar se tega podrocja tice. Ce pa kdo, ki ima z FOSS vsaj toliko izkusenj kot jaz dela na tistem institutu, pa ne vem.

Jaz v celem threadu tudi enkrat nisem primerjal OOo in MS Office z namenom, da bi utemljeval kateri je boljsi/slabsi. Govoril sem o popolnoma drugih stvareh.

Zgleda, da ne dojames tega.

----

Bistri,

> Ampak - tudi če propade MSFT kar naenkat, ga lahko za
> drobiž kupi IBM, Novel ali pa Stallman - in z njim tudi
> vso intelektualno lastnino. In naprej razvija Office.


Pa ga? To sem ze enkrat omenjal. O tem kaj se razvijanaprej in kaj ne, po prevzemu. Ni
hce ne ve tega.

andrej ::

Blog Brian Jonesa, program managerja v Office ekipi in enega izmed snovalcev Microsoft Office Open XML formata.
http://blogs.gotdotnet.com/brian_jones/

o licenci:
I instructed our team to come up with an approach that will settle the issue and clear the way for the broad use of the Office "12" XML formats. What we're offering is an irrevocable covenant not to sue anyone for use of our XML format specifications. The actual language of the covenant appears here: www.microsoft.com/office/xml/covenant.m.... The one significant caveat is that we reserve the right to defend our company if an individual or corporation sues us, claiming that our technology infringes their rights.

jype: se res vidi, da nisi bral EULA od offica. Ce bi, bi vedel da lahko Office namestis na DVEH racunalnikih. Na desktopu in svojem prenosniku ce ga imas ;)

bought a Retail Copy of Office and installed it on my PC. Can I install it on my laptop, too?
Yes. You can install Office on your laptop as long as you are the exclusive user of the laptop. This means that you can install it on your laptop, but not your wife's laptop. It is important to understand that the EULA allows you to install the second copy of Office on a portable device like a laptop, not just some any other PC. In summary, you can install a retail copy on your desktop PC and your laptop. It does not mean that you can install it on two desktop PCs. You don't have the right to install it on two PCs. You have the right to install it on one desktop PC and one of your own laptops. Any other combination is not allowed.


antonija:
Men osebno se zdi velik pametnejse ce mas lasten kader ki lahko skrbi za delovanje nekega sistema, kot pa da se zanasas na eno firmo da bo vecina birokracije v drzavi delala tko kot mora.

To je zelo nobel izjava, vendar zal, v danasnjem svetu si tega ne mores privoscit. Razvoj infrastrukture se danes ne splaca. Moras delat na dodani vrednosti. Zakaj bi vsaka firma razvijala svoj OS, pa svoj Word, itd? Zakaj ne bi raje zaposlil programerjev, ki bi na osnovi obstojecih resitev razvijali nekaj novega, novo dodano vrednost? To prinasa razvoj in blaginjo in ne ponovno odkrivanje tople vode... Zakaj bi torej drzava razvijala softver? To ni njihov business in oni niso dobri v tem. Naj se drzava ukvarja s stvarmi s katerimi se mora, razvoj pa prepusti drugim. Drzava tudi ne dela svojih racunalnikov, avtov, miz, papirja, itd...
Danes je pac tako. A ti si tudi naredis svoje obleke, cevlje, radio, tv? Ne, pac placas drugim da to naredijo zate.

- kaj ce MS propade?
Ja, to je mozen scenarij in eden izmed rizikov. Pri vseh projektih obstajajo riziki in to je eden izmed njih v tem primeru. Vendar so ocitno ugotovili, da pri OO danes obstaja vec rizikov. In mogoce je bilo ravno to odlocilno...

Brilko ::

A se vam še lub, dej natrpite še ene par 100 postov. Kul. >:D

poweroff ::

No, pa dajmo. 8-)

V bistvu je večina spregledala nekaj. Ta študija ugotavlja, da bi država v bistvu bila pripravljena narediti prehod, ČE BI BILA PODJETJA sposobna nuditi podporo.

Po moje bi se tukaj lahko kdo našel, kaj? Naštudiraš OOo, koda je na voljo, priročniki tudi (celo v slovenščini), enako baza znanja (forumi, itd,..), treba se je samo začeti izobraževati in narediti resen posloven načrt.

Če ima kdo kaj poslovne žilice grem stavit, da ima cca. 2 leti časa, da osnuje svoje lastno podjetje, ki bo kandidiralo na državnem razpisu. In ima velike možnosti, da uspe. In če uspe, bo bogat.

No, le razmišljajte...
sudo poweroff

Bakunin ::

po slovenski zakonodaji lahko namestis celo na 3 racunalnike.

in katerikoli produkt lahko vrnes v 8 dneh brez pojasnila. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

jype ::

andrej: prav imas, nisem prebral MS Office EULA, ker MS Offica nimam. Imam samo Windows XP EULA, ki je prisel z Windows. Z izdelkom nisem zadovoljen, zato drugih od tega podjetja ne bom kupil, dokler ne ugotovim, da so se popravili. Mogoce naslednji Office, nikoli se ne ve.

klemen22: jaz imam podjetje in ze nekaj let uspesno resujem tezave z IT podrocja, ki doletijo stranke. Vsekakor se mi zdi, da 450 jurjev na mesec za support ene komponente OpenOffice ni slab biznis. Ne zame, ne za drzavo. Zdaj mora drzava samo se poiskat nekoga, ki bo podpiral se preostalih nekaj 10 komponent OOo. Ob ustrezni stimulaciji to za drzavo ne bi smel biti nikakrsen zalogaj.

Ce drzava porabi 20 mio na mesec (to je cca 250 mio na leto) ima za ta denar _by a really large amount_ superioren support za OpenOffice. Bistveno boljsi, kot ga kdajkoli lahko dobi od Microsofta za podoben denar. Microsoft ze za same licence zaracuna _BISTVENO_ vec denarja. Razumes?

linuxdady ::

Obilo čustev in zelo malo razuma. Žal.

cryptozaver ::

>Po moje bi se tukaj lahko kdo našel, kaj? Naštudiraš OOo, koda je na voljo, priročniki tudi (celo v slovenščini), enako baza znanja (forumi, itd,..), treba se je samo začeti izobraževati in narediti resen posloven načrt.

hmnja manjka se pomembna 'malenkost' ... se komu poznanemu kaksen % od posla in ta-da posel je tu. >:D

Matev ::

mal mešate pojme
oo je "brezplačen" - in zakaj vsi kar naenkrat govorite kako bi z njim zaslužili

hruske ::

Zasluzis s tehnicno podporo, ne s prodajo paketa.

Za razliko od MS Office, kjer zasluzijo s prodajo, tehnicne podpore pa prakticno ni.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

Matev ::

samo vseeno - smisel je, da je sam program zastonj

zakaj ne bi vi zato še zastonj tehnične podpore nudili - ker če ljudje zastonj programirajo bi lahko tudi tehnična podpora z vaše strani bila zastonj - kot nekakšen prispevek Vas k skupnosti oo

kaj pravite

hruske ::

Programiranje je lahko zabavno.
Za razliko ljudem dopovedat, da morajo enkrat kliknit in ne dvakrat.
Rad imam tole državico. <3

Poldi112 ::

Zastonj support je tu offtopic.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Modri dirkač ::

Zastonj support je tu offtopic.



How come?
Everybody lies!

Poldi112 ::

Tema je o tem zakaj je OOo predrag za javno upravo. Ne pogovarjamo se o tem kaj sem jaz kot uporabnik dolžan vračati skupnosti.

Oz. daj mi ti razloži kaj ima to veze s temo ker mi resnično ni jasno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

Hja, support za OOo dejansko JE zastonj. Samo forume je treba odpreti ali iti na IRC. BTW: tudi slovenski priročnik za OOo (knjiga) je zastonj. Tudi jaz svojim kolegom nudim zastonj podporo.

Ampak država hoče da ji nekdo na pladnju prinese vse to znanje. Pač, ljudje se ne znajo ali se nimajo časa potruditi pobrskati po internetu, prebrati priročnike,... prav. Naj pa država to plača.
sudo poweroff

Daedalus ::

Mater, ste eni trdi ko deske. Zastonj softver še ne pomeni free 4 all supporta. Tu se pač gre za rahlo drugačen poslovni model, kot se uporablja pri MS. Vzameš softver, pa ga daš za 0$, support pa seveda računaš. Al je keri tu tako dobrodelen, da bo poleg zastonjskega supporta lepo klošaril?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Daedaluš, a veš, da sem dobil mobilni telefon za 1 SIT. Vau, skoraj zastonj. Ampak klice moram pa plačevati.

A misliš, da sedaj razumejo? ;)
sudo poweroff

Matev ::

tisti hip ko bi vi začeli služćiti s supportom bi programerji sešteli ena in ena in ugotovili da bi bilo modro če bi oni vam kaj zaračunali - mogoče ne za oo (ki bi ga nehali razvijati)
ampak za nek nov office ki bi takrat prišel izpod njihovih prstov

Daedalus ::

Matev. Z marsikakim opensource projektom se služi na točno tak način, pa programerji še vedno kodajo zastonj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Matev: in zakaj se to se ni zgodilo?

Linux jedro in distribucije so zastonj, ceprav support lahko kupis pri n podjetjih (ja, tudi v Sloveniji).

OpenOffice je zastonj, ceprav lahko support kupis pri n podjetjih (ja, tudi v Sloveniji).

Tudi Matthaijev point je mocan: odprtokodna skupnost (in skupnost uporabnikov odprtokodnega programja) imajo prav tako kvalitetno zastonj podporo in dokumentacijo, kot jo ima skupnost Microsoftovih uporabnikov.

Ce noces prebrati, kako se nekaj naredi, ampak zelis, da to stori namesto tebe nekdo drug, pa seveda stane. Ampak to, glej ga zlomka, stane enako pri vseh modelih licenciranja programske opreme, saj s tem nima veze. Ce je uporabnik butast in se je odlocil da bo butast ostal, potem je pac drag ne glede na tehnologijo, ki jo je prisiljen uporabljati. Ane?

Matev ::

fora je samo v tem da je treba folku dat nekaj zastonj - da se navadi in postane odvisen
nato pa začeti zaračunavat - kot se je recimo zgodili z staroffice paketom

samo da se v tistem primeru ljudje niso navadil nanj
in je paket utonil v pozabo

oo programerji bi lahko postali milijonarji na ta način - samo dost morjo bit vztrajni, ali pa imeti kakšne ljudi ki bi propagirali njihove stvaritve - da bi dobili zadosten tržni delež za začetek služenja

priložnosti da nekdo postane milijonar (dolarski) nihče pri zdravi pameti ne bi izpustil

ali pač? mogoče za višji cilj oo-ja?

mislim da ne

jype ::

Lej, preberi se enkrat celo temo, ker si ocitno izpustil tisti drobec, kjer ti razlagamo, kako je Sun zacel zaracunavat za StarOffice.

Takrat so "opensourcarji" pobrali source, ki je bil pod odprto licenco, in zgradili OpenOffice, ki je 100% kompatibilen s StarOffice, legalen, se vedno zastonj in definitivno vedno boljsi.

Torej? Kaj se bo zgodilo, ko bodo OpenOffice developerji pogruntali, da lahko zasluzijo miljarde? Nekdo bo pograbil kodo in zastonj razvijal naprej.

Se kaksno vprasanje?

Matev ::

Se kaksno vprasanje?


Ja.
A res verjameš da so ljudje dobri?


Realnost zunaj je namreč precej drugačna.

kriko1 ::

Še vedno obstajajo dobri ljudje, ja. A ti imaš za prijatelje sovražnike ? ;)

Drugače si pa zelo trd, preberi si še enkrat celoten thread in verjetno boš dobil odgovore že na vsa zastavljena vprašanja (+ še tista ki jih verjetno misliš vprašati).

Drugače že way off-topic.

Poldi112 ::

>A res verjameš da so ljudje dobri?

Ja. Ampak to je čisto osebno in nepovezano s temo.

PREBERI SI LICENCO.

In kje je tista drugačna realnost? Star Office? StarOffice živi naprej v sožitju z Openoffice. Slab primer. Imaš še kakšnega?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

jype ::

Matev: ce ne drugega, se imam za dobrega programerja.

Ce program ne deluje tako, kot si zelim, ga spremenim. Ker se moje zelje pogosto prekrivajo z zeljami drugih uporabnikov in ker je nagrada, ki jo dobim (program deluje, tako kot bi jaz rad, kar mi poleg vsega ostalega omogoca vecjo produktivnost), dovolj dobra, da ne potrebujem dodatnih stimulacij, svoje popravke delim z drugimi ljudmi zastonj.

Kadar programiram za denar se nic ne spremeni, razen tega da imam obicajno natancno dolocen rok, ob katerem morajo reci delovati. Vse ostalo ostane isto.

Matev: Zakaj se ti taka filozofija zdi apriori napacna? Se ti zdi, da imamo free software programerji premalo denarja in bi rad pomagal? Vsekakor darila sprejemamo vsi, ampak lacni pa nismo :)

Bistri007 ::

Citat tedna (Matev):
oo programerji bi lahko postali milijonarji

Ja, 50 jih dela za Sun, 10 za Novel, štirje pa so zunanji razvijalci :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Dami ::

Ok ne da se mi brat vsega nazaj zato upam da še tale novost glede microsoftove bullshit politike ni bla omenjena:
Upgraded Motherboard = New Windows Licence
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

hruske ::

To pa sploh nima zveze z izbiranjem med MS Office in cem drugem.

Brisi!
Rad imam tole državico. <3

jype ::

Kako da ne? Kdo nam garantira, da Microsoft ne bo imel podobne licence tudi za svoj Office paket? Zakaj ne bi Office paketa obesil na maticno plosco, ali pa kar na human interface devices, glede na to da se Office krmili predvsem z misko in tipkovnico?

Nihce. Se posebej pa ne Microsoft.

Loki ::

dami kot da imas originalne. 8-)
I left my wallet in El Segundo

Dami ::

Itak da nimam in tudi nikol ne mislim met. Sicer pa tisto velja samo za oem računalnike, kar se pa nanaša na temo v kateri debatiramo.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

drejc ::

Ne morte se sprijaznt, da je bilo vloženga v MS softver toliko in toliko sto maljonov tolarjev s strani države tiste čase, ko Ooffice ni imel za burek niti še ni obstajov.

MS se od takrat trudi da so vsake naslednje verzije backportable in večinoma ohranja funkcionalnost starih skript in makrojev.

100k vsake tri leta (z supportom seve) za en office pa nekaj študentov k klocajo vba je vseeno muchos, muchos ceneje kot pa 20M tolarjev na mesec za eno ekipo ki ima namen v treh do petih letih namen sestavt sistem okoli OOja vsaj polovično funkcionalen trenutnemu. (pomeni rewrite vseh macrojev, aplikacij, stotisoče razpisnih dokumentacij in miljone obrazcev po občinah in ministrstvih) Da ne omenjamo da se za funkcionalnost obstoječega zanašamo na IRC in forume. :\

Ma ni matematke jest pravm...izvedljivo že, ampak ekonomsko gledano neracionalno IMO.

Whale: dedicated testiranje se ne more primerjat z 15letnim kontinuiranim "online" user stress testiranjem...tega praktično NE moreš nadomestiti.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

kriko1 ::

drejc: kratkoročno že, kaj pa gledano za kakih 6 let vnaprej? Za MS je treba vsake 3 odštet denar za licence.

Pa ne mi govorit da se MS trudi za kompatibilnost za nazaj ker so se mi med verzijami določeni doc dokumenti razlikovali.

Matev ::

novi zapis office dokumenta *.docx bo neberljiv trenutnim office programom

CaqKa ::

>>> priložnosti da nekdo postane milijonar (dolarski) nihče pri zdravi pameti ne bi izpustil

pozabljaš da je open source nekaj drugega...

ekola najprej en citat: "I think a lot of the basis of the open source movement comes from procrastinating students..." -- Andrew Tridgell
no torej open source skupnost v bistvu predstavljajo takšni ki v svojem prostem času pišejo softver iz VESELJA do tega. in takšnim se za take miljone kratko malo j, zaradi tega ker sploh ne pogledajo tako naprej v prihodnost in ker imajo veselje da delajo kar delajo. in takšni ljudje bodo vedno obstajali. in od tod tudi pride dejstvo zakaj je open source sw tak kot je... ker je vsak naredil to kar njemu paše in kar njegove potrebe najbolj zadovolji. zato nek program recimo nima tam tipke, ampak ima dve drugje. in dokler se ne najde nekdo, ki pa reče da bi pa to njemu drugače pasalo, tako dolgo to tak pač je. če bo pa publika ki morebiti tudi uporablja ta program, povedala kaj bi se dalo izboljšat, pa se izdelovalec s tem nebo strinjal enostavno nebo naredil.
pri msju se pač postavijo dejstva. program more tak in tak delat, tolko in tolko klikov je lahko največ za to opravilo, uporabit morš msjeve guidline, sicer ti programa nebomo žegnali ali pa te bomo odpustili.
tak sistem se sicer pojavlja tudi v odprtokodni skupnosti ko podjetja financirajo določene projekte kot recimo tudi OOo, vendar zadeve očitno ne uspevajo tako dobro.
pri zadnjem MSO so pomojem porabili ogromno časa da so naredili nov UI, ki bo OOo skupnosti zamajal tla pod nogami in naenkrat bo glede hitrosti dela, OOo spet leto zadaj, čeprav bo imel vse klike na enakih mestih kot MSO2k3. ampak takrat bo javnost že dobila nov ofis.

podjetja kot agenda seveda tržijo support, Open source skupnosti pa to ne moti saj so program spisali iz veselja in zaradi tega da se kaj novega naučijo, ne pa da bi kaj zaslužili. zaslužek jim je v tistem momentu prav irelevanten.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Matev ::

Open source skupnosti pa to ne moti saj so program spisali iz veselja in zaradi tega da se kaj novega naučijo, ne pa da bi kaj zaslužili. zaslužek jim je v tistem momentu prav irelevanten.


seveda, če denarja tu ni

če bi pa denar tu bil, bi pa tvoja irelaventnost bila kot predlanski sneg

denar - če bi se začel vrteti bi zadevo spremenil in pravljice bi bilo konec - uporabniki pa na cedilu, pa vseeno iz katerega kota gledaš

uporabniki bi največ nastradal

Matev ::

lej - če ti nekomu plačaš lahko od njega tudi nekaj zahtevaš

če pa ti dobiš zastonj (recimo program za katerega tržiš podporo) ti pa nihče ne more garantirat ničesar
sploh pa ne konstantno posodabljanje in tek s časom ...

garancije nimaš - jutri si lahko plonk

saj smisel odprtokodne skupnosti je ta da hodi v zelje korporacijam in jim želi preprečevati monopol - kaj bi bilo če bi nekdo na njihov račun želel služiti - delati ravno to proti čemur se oni borijo

tale hiška oo-ja v današnji obliki, če bi jo prenesli v visoki svet financ in trženja se mi zdi, da bi bila šibkejša kot hiška iz kart - podrla bi se sama vase

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

jype ::

Lej, ti ne mores od Microsofta zahtevati POPOLNOMA NIC, ker si sprejel pogoje licencne pogodbe, v kateri si Microsoft odvezal vseh odgovornosti do tebe. Nobene garancije ni za karkoli, not even FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE in tako dalje.

Ce pa ti dobis PROST (to ni isto kot zastonj) program, pa imas moznost, da program popravljas in razvijas sam. To seveda ne pride v postev zate, ker ne znas programirati, je pa zelo zanimivo za npr. drzavo, ki ze tako in tako mora imeti nekje programerje, da skrbijo za infrastrukturo. No, ti programerji lahko prosto programje vzdrzujejo brez vecjih tezav. Zaprtega programja ne more vzdrzevati nihce, razen lastnika. Ce se lastnik odloci, da ne bo vec vzdrzeval, potem, smo ti ze ene 500x rekli, se lahko praskas po genitalijah.

Ce nekdo neha vzdrzevat prosto programje, pa lahko placas nekoga, da program vzdrzuje naprej. Za dober denar to lahko pocnem tudi jaz, me nic ne moti, ce poleg dobro zasluzim.

Ce mislis da lahko Slovenija od Microsofta iztozi ali izsili podporo in nadaljni razvoj, potem pa sploh ne vem zakaj ne iztozimo in/ali izsilimo se zastonj licenc in izvorne kode. Saj drzava vendar potrebuje neko garancijo, da bo program zares deloval tako, kot je treba, in nic drugega razen izvorne kode ti tega ne more garantirati.

No, ko sem jaz zacel sluziti z Linuxom in se je pojavil denar, nekako nisem nehal programirati prostega orodja. Tudi danes, ko zasluzim vec denarja, kot ga dejansko potrebujem, se vedno programiram. Pa to nima veze s to temo. Dejstvo je, da Microsoft ni z nicemer obvezan vzdrzevati Office paketa in da nimas nobenega argumenta za MS Office kar se tega tice, ker je edini in mocan argument na strani OpenOffice oz. drugih prostih programov: tam dejansko imas garancijo, da tudi ce gre celotna IT industrija prot hudicu, se vedno imas izvorno kodo in tehnicno dokumentacijo, s katerima lahko nadaljujes delo tam, kjer se je nehalo. Seveda ti zadnja stabilna verzija ne crkne.

Bistri007 ::

Open source skupnosti pa to ne moti saj so program spisali iz veselja in zaradi tega da se kaj novega naučijo, ne pa da bi kaj zaslužili. zaslužek jim je v tistem momentu prav irelevanten.

Ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj, ojoj.
Kolikorat vam moram še povedati, da je Openoffice Sunov pet project. Lani je na OOo delalo 50 Sunovih razvijalcev (ki čisto lepo služijo s StarOffice, ki ima dodanih še nekaj bombončkov), 10 Novellovih - ki tudi služi z LinuxDesktopom ter celi ŠTIRJE drugi.

Ali preostali ŠTIRJE OOo razvijajo po službeni dolžnosti, ne vem, je pa zelo verjetno. Tako da, če še ne veste, open source je poslovni model, in ne antiglobalistično antikapitalistično dobrodelništvo. Kaj ne? :\
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

jype ::

Tako je.

Zaenkrat nam gre s tem modelom zelo dobro :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

München na pol poti s prehodom na Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
96477 (5360) poweroff
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23127388 (17765) darkolord
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523684 (15222) BlueRunner
»

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
42139661 (31124) jype

Več podobnih tem