» »

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Azrael ::

Malo off topic vprašanje:

Ali je mogoče že vsa pomoč za OO 2 prevedena ? Predvidevam, da v času, ko je študija nastala, še ni bila in to je jasno takoj zadevščini pripopalo velik minus.

Drugače uporabljam OO2, saj kar gre, razen počasnosti pri zagonu, izpisa napake pri raznih zvokih v doc datotekah, manjšim težavam s ppt in težavav z makri.
Nekoč je bil Slo-tech.

Matev ::

zakaj ljudje ki veliko tipkajo ne uporabljajo dvoraka?

ne zaradi drage tipkovnice - ampak zaradi standarda

kaj se zgodi ko dvorak user pride nekam kjer so qwertz userji - kako tak model potem tipka si lahko samo predstavljate

k0lar ::

Doma OO, služba MS...ni nikakršnih problemov...
Kdor ne zna presedlati iz ene v drugo zbirko, je kod da ne zna vozit drugega avtomobila, če je avto šolo delal v drugem!!!

Matevžk ::

Nisem prepričan, če so tvoje primerjave upravičene ...
Namreč, gre za to, da menjava na dvoraka ne prinese nobenih dokazanih pridobitev. So bile narejene razne raziskave, pa kljub (komaj opaznem!) zvišanju hitrosti tipkanja še ni jasno, če je ergonomski učinek enak/boljši/slabši itd.
Po drugi strani, ko enkrat uporabnike seliš na odprtokodno rešitev, odpadejo stroški licenčnin, tudi če so stroški vzdrževanja malenkost višji, je rezultat še vedno pozitiven.
lp, Matevžk

icucnik ::

Res je, da je prehod iz zaprtokodnih rešitev na odprtokodne povezan s stroški, kakor je tudi res, da z vsako licenco, ki jo plačamo davkoplačevalci Microsoftu, prispevamo k rasti ameriškega in ne svojega gospodarstva. Prehod na odprtokodne rešitve nam lahko v začetku prinese določen dvig stroškov uprave, drži, vendar pa je v ta stroške vključeno generiranje novih, visoko strokovnih delovnih mest, ki nam v prihodnosti lahko prinesejo visoko dodano vredenost, pa še davkoplačevalski, se pravi naš denar bo dobro porabljen.
Pa da ne bo pomote, nisem ne MS niti GPL fan, nasprotno, vsaka stran ima svoje dobre in pa tudi slabe strani, pa ne bi o tem, ker je bilo tako prelito že veliko črnila.
Kar pa se tiče samih uporabnikov: res so uporabniki šibek člen pri vplejavi drugčanih programskih paketov, ampak ravno tako jih je bilo potrebno izšolati, ker orodja postajajo vedno bolj kompleksna, za res dober izkoristek orodja se moraš pač malo potruditi. Če bi pravilno zastavili vzporedno z menjavo platforme tudi izobraževanje kadrov, ne vidim nobenega problema, pa zopet bodo dolarki, ups, tolarčki in eurčki ostali doma!!!!
Ali vredno polemizirati glede odločitve pristojnih v državni upravi? Menim da ne. Čas bo pokazal svoje. Ko sem se prvič srečal z Linuxom, pa z OpenOffice in z celotnim naborom progrmaske opreme in, ki se širi in razvija kot odprtokodni projekt, niti v sanjah nisem pomislil, da bo to postalo tako "popularno", oz da se bo sploh prijelo. V tistih časih, dobrih 12 let nazaj, se je res samo nekaj najbolj zagnanih "frikov" ukvarjalo z Linuxom, Unix pa je bil tako ali tako poglavje zase. Sam razvoj in popularnost odprte kode nam da misliti, pa ne samo nam, navadnim smrtnikom, tudi tistim, ki verjetno čutijo določen pritisk zaradi tega.
Nepsorno je, da je Microsoft izredno močan igralec v tej igralnici in da bo storil vse, da bo obdržal svoj primat, priznati pa je treba, da je na kar nekaj igriščih doživel krepke zaušnice, mar ne? Vendar pa je to že druga zgodba.
No man is an island, entire of it self; every man is a piece of the continent, a part of the main; if a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as if a manor of thy friends or of thine own were; any man's death diminishes me, because I am involved in mankind; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee.

vaupo ::

Brez skrbi, da se take odlocitve ne sklepajo kar po obcutku, ampak je tu noter ogromno raziskav in konkretnih stevilk, koliko se kaj splaca, zato mislim da ne morete kar tako na pamet govorit kaj je boljse. Ocitno se stvar pri nas ni zrela za realizacijo. Osebno sicer uporabljam OO.

cryptozaver ::

Poldi112 ::

Primerjava s tipkovnicami je čisto zgrešena tudi zato, ker sta openoffice in msoffice precej podobna, za razliko od qwerty in dvorak, ki sta kot dan in noč.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

Enivej, sej prav, da so odpisal te odprtokodne fanatike. Pa se Vista + Office 12 prinasata nov vmesnik. In ko bodo cez dve leti spet mogli placat nove licence, ne bodo presedlali na OO skropucalo, ker le-to se ne bo imelo prekopiranega vmesnika.



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Matev ::

če je potrebno pol ure da sprintaš en dokument - potem sta si programa vsaj malce različna
ane

sicer pa poskuste vi kdaj naučit kakšno starejšo osebo kakpne operacije
recimo resetiranja ... boste potem ugotovil kako je z presedlanjem na drug program pri veliki večini uporabnikov

oseba ki je par let uporabljala eno ikono in en meni ter tri ikonce na svojem wordu
bi z veseljem razbila dvorakovo ali navadno tipkovnico na glavi tistemu, ki bi mu to spremenil

ali pa telefonski klic - men pa diskete ne potegne? pa prideš in vidiš da ima disketo na mizi in je sploh ne zna vstavit v komp ker je odprtina drugje kot na starem kompu

tole z zamenjavo komplet progarmov potegne s seboj marsikaj - enmu mulcu je že enostavno
a veliki večini ljudi pač ni

Nerdor ::

Nisem vsega bral, kar so bralci dopisali, sam vsi skupaj tako bralci kot tisti "eksperti", ki so delali te zaključke o dokončni odločitvi, pozabljajo dejstvo, da je treba poleg Office paketov in Windows OS dokupiti kvaliteten Anti-Virusnik + mogoče zaščito pred spamom. Jep, tudi na spam je treba biti pozoren.

Po mojem mnenju, bi 100% odtehtal prehod na odprtokodni sistem s OpenOffice ali KOffice. Ne pozabimo, da (macro) virusov skorajda ni pri OO in KO. Pri Ms Office so pa prisotni mcro virusi od nekdaj in tudi bodo v nadalje. Outlook je predej problematičen proti odprtokodnim email klientom. Pa da Linux mail serverji imajo zelo učinkovite Spam filtre.. :\

BravoMan: ja to drži, da so v ozadju široke raziskave, kaj se splača in kaj ne.. samo a ni jasno kot beli dan, če nek sistem nima (macro) virusov, go for it! Zakaj so eksperti zamižali na obe očesi pri vprašanju virusov in ostalega malware-a. :\
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

cryptozaver ::

>ne bodo presedlali na OO skropucalo, ker le-to se ne bo imelo prekopiranega vmesnika.

mal previdnosti prosim preden kaj oznacimo za skrpucalo. Je vmesnik glavni razlog? Ja pri M$ samo in izkljucno edina prednost. Sicer pa, vsak nov vmesnik - novo prilagajanje. Ali priloznost za zamenjavo?

Menim, da je Linux WS z OO za veliko vecino pisarniskih opravil cist zadost. Problem je nekajmesecno privajanje in kader ki bi vzdrezaval sisteme. Velika vecina streznikov pa ze itak laufa na *nix.

Daedalus ::

če je potrebno pol ure da sprintaš en dokument - potem sta si programa vsaj malce različna

Al je pa uporabnik, oprostite izrazu - popoln retardiranec. Je že tako - dokler se bojo pri nam leni uradniki bunili za vsak mišji kurac od spremembe in bo folk kasiral provizije iz takih poslov, bo pač tako. Zakaj bi le kaj spreminjali, sej nam pa gre čisto ok tak ko je? Pač tako se razmišlja v državni upravi, v marsikakem podjetju - stanje duha v Slo je glede iskanja novih pristopov pač u kurcu. Popolnoma. Zarad par bogih uradnikov, ki se nimajo kaj bunit - zapravlamo miljarde za navezanost na eno firmo. Krasen novi svet, ni kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Witboy ::

Oh ja... vedno je zanimivo poslusat folk k govori kok so vsi tejle odprtokodni programi ok... Pa dobr, sej kaki so res... Se vedno je pa tak prehod kar velik... in dostkrat se je treba vprasat, ce res toliko proftiras ko to naredis... Primer... pri nas v NLB je bil ze miljonkrat dan predlog da bi workstationi sli na linux oz. da bi zamenjal MS office na OO. Sam to ne gre tako lahko kot folk pravi. Linux je bil takoj v kali zatrt, ker je toliko specificnih aplikacij, ki delajo izkljucno samo na winshi, da se dejansko ne da nbenmu s tem jebat. Glede OO je pa tko... Prvi problem je bil v tem, da ogromno starih dokumentov, ki so jih odprli s tem se je skorumpiral... pa naj sam en rece da njemu pa to vedno lepo odpre je tut en kekc. Ker to ni res! In zdej pricakuje folk da se b vse popravljal?!? Ok, templati... pac jih bi moral vse na novo naredit, sej zato je pa folk zaposlen da to dela... Support?!? Dokler ne bo nekega normalnega supporta... dvomim da bodo sploh izvedljivi taki koraki. Pa ne da je od MSja support kej v redu... sam vseen se ne mora primerjat. Potem pa se kompatibilnost z drugimi aplikacijami... kot so kaki exporti.. .sej pr nekaterih dela.. pr nekaterih pa ce se na trepalnice vrzes ne dela... In to vse zato ker so bile specificne aplikacije razvite za MS office okolje. Plus to da kombinacija Outlook in excange je nekak idealna in se nism najdu nekega normalnega postnega odjemalca ki bi imel z exchangeom take funkcionalnosti.
Pa se bi se dalo razglabljat o tem... Tko da dvomim da se bo marsikateri tak gigant kot je nasa vlada al pa kake banke in pa podobna velika podjetja, odlocil za prehod na OO, ker bi pol neki prisparal. Ce stvar dela, zakaj bi menjal?!? :D

andrej ::

ja Munich je res dober primer:

"
But instead of paying $23.7 million for the Microsoft solution, Munich's city council opted to spend roughly $35.7 million to switch to open source, saying that the higher price would be offset by lower costs and more flexibility in licensing fees and software choices over the long run.
"

Munich's Linux migration slips to 2006By Ingrid Marson, ZDNet (UK)
Published on ZDNet News: September 6, 2005, 5:07 AM PT

Forward in EMAIL Format for PRINT ZDNet Tags: Operating systems Open source Linux Europe
The city of Munich will not start its migration to Linux on the desktop until 2006, a year later than planned and three years since it decided to go with the open-source operating system.

The migration of 14,000 desktops from Windows NT 4.0 to Linux and Microsoft Office 97 and 2000 to OpenOffice.org was originally planned to start in 2005, but the schedule has slipped, Peter Hofmann, the project leader of the migration, said Monday.

Hofmann said that the first department to migrate to Linux and OpenOffice.org will be that of the Lord Mayor. This migration is due to happen in the middle of 2006, although not all of the department's 250 computers will be migrated straight away.

One of the reasons for the delay in the migration start date is the need for an additional pilot phase, which will run in the first half of 2006. "It became clear later in the planning phase that a pilot was more important than we first thought and should last longer," Hofmann said.

The migration team plans to set up pilot PCs running Linux and OpenOffice.org in every department. Once the pilot is completed, departments will be migrated to open-source software in either one or two steps, according to Hofmann.

"Some departments will start with OpenOffice on Windows, others will start with OpenOffice on Linux," Hofmann said. "It depends on their infrastructure, for example, if a department has a small number of simple (Office) macros and templates, but a large number of complex applications, it is easier to do OpenOffice on Windows first."

Employees at the city administration have had a mixed response to the news that Munich is migrating to Linux, according to Hofmann. "Some (employees) are anxious that nothing will work (once we migrate) and others are enthusiastic," he said.

Daedalus ::

Eni očitno slabo berejo - znano je, da bojo začetni stroški višji od nakupa novejše MS opreme. Kaj pa čez 10 - 15 let? V tem času se v grobem zamenjajo dve generaciji softvera. Pri MS plačuješ vsako nadgradnjo, pri opens source rešitvah pa rahlo ne. To so dolgoročni načrti, nihče pri zdravi pameti ne bo menjal kompletnega sistema za tri leta in pol ko bo pogruntal, da je "dražje" spet nazaj:\

Pa tudi takšne selitve niso enostavne, to bi mogo vedet vsak, ki je kdajkoli v katerikoli firmi delal migracijo na novejši operacijski sistem. Tud z win9x/NT4 na 2k/XP so težave, treba je folk malo pošolati, kak softver odpove poslušnost, al pa začne povzročati težave, tajnice so čisto zmedene, ipd... Samo lej lej...tega se tu ne omenja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

cekr ::

Vedno se samo preprirate zaradi OO in MSO. A sploh veste, da obstajajo še kakšni drugi primerljivi produkti?
Obstajajo, in so kar precej boljši od OO.

Pa nehajte se že lovit na ceno samega produkta. To v poslovnih zadevah sploh nima veze. Še posebaj tam, kjer se gre za količinske popuste, ko se cena zelo zniža.

Vsak produkt ima pa neko ceno. Mogoče je pri MSO v določenih primerih pretirana, vendar tako pač je.

Saj tudi kupujete razne drage komponenete pa se nikoli ne vprašate, če so res toliko vredne.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

OwcA ::

Pri MS plačuješ vsako nadgradnjo, pri opens source rešitvah pa rahlo ne.

Ampak od kod potem pridejo stroški prehoda? Ali drugače, če so prvič plačali za neko "enterprise" rešitev, na podlagi česa sklepaš, da ne bodo tudi v prihodnje?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matevžk ::

sicer pa poskuste vi kdaj naučit kakšno starejšo osebo kakpne operacije

Kaj tvoja stara mama uporablja za pisanje kuharskih receptov, mi je vseeno (svetujem električni pisalni stroj).

Čakaj, čakaj. Se preseliš 50 let nazaj. Imaš nek stroj, za katerim delajo ljudje na tekočem traku. Stroj postane zastarel in neučinkovit, zato se kot kapitalist odločiš, da ga boš zamenjal. 50 % delavcev se ti zabuni, da z novim strojem pa ne znajo delat (ali pa ne tako učinkovito, ali pa nič ne rečejo, samo delajo manj učinkovito) ... Kaj narediš?

Vsaka stara mama tut nima kej počet v državni upravi. Če uporabnik ni pripravljen pomigniti s prstom, da bi se prilagodil, ja hudiča ... govorimo o državni upravi, tam naj bi bili pametni ljudje, če se izkaže da niso, bomo našli drugega, mar ne? Seveda ne, ker je tudi vodstvo te uprave nesposobno in nimajo interesa prilagajati se in delati za skupnost. Delajo za svojo rit, pač. Bi pa bilo tako edino prav.
Druga zgodba je sicer z administratorji, ki pač ne morejo delati čudežev. Te bi bilo treba poslati na zelo specializirana izobraževanja ali jih zamenjati, smola. A če so dobri administratorji, jim je važen samo skupni del vseh sistemov (omrežni protokoli ipd.), operacijskemu sistemu se pa privadijo. Slabi administratorji naj pa gredo naprej šraufat in sestavljat računalnike v kakšno zakotno firmo, ali pa naj se dodatno izobrazijo.
lp, Matevžk

Matevžk ::

Ampak od kod potem pridejo stroški prehoda? Ali drugače, če so prvič plačali za neko "enterprise" rešitev, na podlagi česa sklepaš, da ne bodo tudi v prihodnje?

Stroški prehoda so prisotni pri vseh prehodih. Pri prehodih na novo verzijo istega produkta sicer res mnogo manjši.
Če morajo pa neko enterprise rešitev redno plačevati, pa lahko začnejo iskati cenejše alternative. Včasih morda ni bilo dobrih alternativ, zdaj pa so in postajajo vedno boljše. Časi se spreminjajo, zato tudi ni nujno, da bo tvoja včerajšnja stranka jutri še tvoja stranka ...
lp, Matevžk

OwcA ::

Se strinjam, torej bo tudi prehod na vsako novo verzijo OO (nadgradnja) strošek.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Microsoft ::

In potem vse tiho je bilo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Matev ::

če je oo sedaj zastonj
kdo lahko jamči, da bo tudi v prihodnje zastonj z vso podporo in vsemi nadgradnjami in dodatki, ki jih ne bo smelo biti nič manj kot jih je sedaj v ms officeu

kdo lahko jamči da bodo oo programerji delali zastonj za milijone in milijone ljudi od katerih ima vsak svoje želje

kdo jamči, da ne bodo oo-jevci začeli zaračunavati ko bodo imeli dosti pokrit trg

mogoče je vse skupaj samo trik - nategneš folk da je zastonj - ko postanejo odvisni pa lop trik in pok zaračunaš
če ne plačajo ne dobijo popravka, ki je lej ga zlomka zelo nujen in brez njega se program sam od sebe sesuje zaradi virusov

zakaj bi bil program azstonj če se pa z njim da zaslužiti

tudi linux distribucije niso več zastonj
zakaj neki

Bistri007 ::

Jaz sem na hitro pregledal tisto "študijo" iz leta 2002. Presenečen sem bil, ker ni bilo preglednice, ki bi primerjala zmogljivosti posameznih pisarniških paketov.

Učenje OO ali Wordperfecta sploh ni problem, še posebej ne za pisanje enostavnih dopisov. Kar mene skrbi, je oblikovanje bolj zahtevnih dokumentov, ki se jih, vsaj z OOo ne da. Enkrat sem hotel napisati dopise, kjer polja "Ime", "Priimek", "Ulica" ipd. uvozi iz Wordove datoteke. Sem googlal deset minut, pa teh zadev nisem našel. Dejstvo je, da je OOo karjola.
Problem je v tem, ker ne primerjamo jabolk in hrušk pač pa Jonagold in divjaka. In jaz ne bom divjaka izbral samo zato, ker je FREE in natur, ampak tisti jabuk, ki ima boljši okus in več 'mesa'. :D

Project, Infopath in Visio pa tudi niso za odmet.

Nasprotujem islamskemu in open-source fundamentalizmu

Beernarrd ::

ja, pa razni pocketPCji, ki samo z outlookom delajo. kot nalašč videvam vedno manj palmov po trgovinah...

Nejc Pintar ::

@Matev: Kljub temu še vedno obstajajo free distroti.
Za OOo sploh ne smeš zaračunati, lahko pa zaračunaš support. Obstoječa verzija bo vedno zastonj. AFAIK lahko pri GNU zaračunaš le popolnoma svojo kodo.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Matevžk ::

kdo jamči, da ne bodo oo-jevci začeli zaračunavati ko bodo imeli dosti pokrit trg

Licenčna pogodba.

Zakaj linux distribucije niso zastonj, sem par dni nazaj napisal, pa mi je mod zbrisal kao flame :\
Zato, ker vključujejo tudi nezastonjski softver oziroma tak, za katerega morajo posebej rihtat (čeprav brezplačno) licenco (Adobe Reader, Java, ...), škatlo in podporo. Pa je še vedno precej ceneje kot MS ....
lp, Matevžk

Matevžk ::

In potem vse tiho je bilo.

Ti verjetno nimaš drugega dela kot sloneti na forumu?
Nekateri ga imamo in si pač za to jemljemo posebne timeslote, potem gremo pa delat še kaj bolj pomembnega (če ne drugega, za družino in hišo).
lp, Matevžk

Matevžk ::

Aja, še nekaj. Pri MS kupiš ob vsakem produktu še podporo. Pri Linuxu kupiš eno podporo in to je to. Eno kupljeno škatlo lahko namestiš na 100 računalnikov (vkolikor ne vsebuje plačljivega softvera, ki to prepoveduje) ...
lp, Matevžk

OwcA ::

Krasno ampak od kod potem tako visoka cena prehoda? Je to izključno zaradi pretvarjanja makrov, predlog in izobraževanja?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Daedalus ::

Ja Owca, enterprise verzije linux OS se zaračunavajo, to je res. Moja napaka, ker nisem pod open source bolj natančno razdelal, kaj sem s tem mislil. Po drugi strani je OOo zastonj, če hočeš, lahko plačaš podporo. Po želji. Pri MS plačaš podporo in licenco - lahko torej štejemo, da plačaš dvojno.

Se strinjam, torej bo tudi prehod na vsako novo verzijo OO (nadgradnja) strošek.

Seveda. Konec koncev rabiš nekoga, da bo OOo inštaliral in nastavil. Po drugi strani moraš z MS produkti storiti enako. S to razliko, da jih prej še plačaš. In da ločeno plačuješ še podporo. Dvojni stroški, če takole malo počez vsekam?

mogoče je vse skupaj samo trik - nategneš folk da je zastonj - ko postanejo odvisni pa lop trik in pok zaračunaš
če ne plačajo ne dobijo popravka, ki je lej ga zlomka zelo nujen in brez njega se program sam od sebe sesuje zaradi virusov

Tole me prej spominja na prakso raznih korporacij, tudi MS-ja, kot pa na prakso odprtokodnikov. Sploh samodejno sesuvanje zaradi najrazličnejših programskih dodatkov je domena enega razširjenega operacijskega sistema0:) Tak mimogrede - patch lahko konec koncev spišeš sam al pa precej učinkovito raziščeš izvor težave. Še vedno maš dostop do izvorne kode izdelka.

Krasno ampak od kod potem tako visoka cena prehoda? Je to izključno zaradi pretvarjanja makrov, predlog in izobraževanja?

Še vedno seliš celoten sistem na povsem novo osnovo. Če misliš, da je to poceni...tud prav. Kot sem že napisal - tudi stroški migracije iz MS na MS niso lih nizki. Največji % IMO predstavlja šolanje adminov, uporabnikov. Pa ko enkrat zamenjaš, menjaš vse, vključno z strežniki, ipd. Se pravi, da je treba nek informacijski sistem postaviti na novo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

krho ::

Hm. Kaj pa stroški šolanja, pro prehodi na M$O 12?

A tam pa stroškov ne bo al kaj?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Microsoft ::

Ja Owca, enterprise verzije linux OS se zaračunavajo, to je res. Moja napaka, ker nisem pod open source bolj natančno razdelal, kaj sem s tem mislil. Po drugi strani je OOo zastonj, če hočeš, lahko plačaš podporo. Po želji. Pri MS plačaš podporo in licenco - lahko torej štejemo, da plačaš dvojno.

No, pa se je le nekdo opogumil in napisal, da linux ni kar tako zastonj. Poleg tega, ce ti MSju placas 75x za neko stvar, je vseeno. Vazno je, koliko skupaj stane ena resitev in koliko druga.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Nejc Pintar ::

Ker je povsod vštet "worst case scenario"
Medtem ko pri MS to ni všteto.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Microsoft ::

Ti ze ves, kako je, ko si bil zarven, ko so tole raziskavo delali.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

Še vedno seliš celoten sistem na povsem novo osnovo. Če misliš, da je to poceni...tud prav. Kot sem že napisal - tudi stroški migracije iz MS na MS niso lih nizki. Največji % IMO predstavlja šolanje adminov, uporabnikov. Pa ko enkrat zamenjaš, menjaš vse, vključno z strežniki, ipd. Se pravi, da je treba nek informacijski sistem postaviti na novo.

Ja, ampak ravnokar smo ugotovili, da bodo to tudi pri OOo prlačali.

S to razliko, da jih prej še plačaš. In da ločeno plačuješ še podporo. Dvojni stroški, če takole malo počez vsekam?

To je zelo počez, da ne rečem kar zavajujoče, glede na to, da predpostavljaš, da so stroški za vsako posamezno postavko enaki. Če pogledamo primer Munchena, temu očino ni tako.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Daedalus ::

No, pa se je le nekdo opogumil in napisal, da linux ni kar tako zastonj. Poleg tega, ce ti MSju placas 75x za neko stvar, je vseeno. Vazno je, koliko skupaj stane ena resitev in koliko druga.

Se strinjam. Zelo je važen TCO, samo to je še ena neverending debata v IT-ju. Kdo stane več? Maš študije, ki trdijo, da je Linux hudo drag (te ponavadi financira kak MS>:D ) in maš študije, ki trdijo nasprotno. V resnici je bojda vse skup odvisno od okoliščin.

Jaz osebno zagovarjam open source zaradi tega, ker veš, kaj dobiš. Lahko pogledaš, varnost je (zaenkrat) še vedno precej boljša od MS Win sistemov (spyware je hud problem, sploh ko morš po firmi dnevno čistit računala, ker se zaposleni upirajo uporabi vsaj Firefoxa). Standardi so odprti in te nihče ne more samovoljno prisilit v nakup novega softvera, ker je malo spremenil način zapisa datoteke. Dolgoročno se mi to zdi boljša naložba, kot pa biti odvisen od dobre volje ene firme.

Ja, ampak ravnokar smo ugotovili, da bodo to tudi pri OOo prlačali.

Jaz sem pa malo prej ugotovil, da se bo pri MS poleg tega plačalo še licenco. Sploh če bo Office 12 mel napovedano spremenjen UI...ko bo treba vsaki tajnici posebej razlagat, kje je kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Ziga Dolhar ::

Namen novega UIja je ravno v tem, da do vprašanj tipa "Kje je kaj" sploh prišlo nebi.
https://dolhar.si/

Microsoft ::

V resnici je bojda vse skup odvisno od okoliščin.

No ta se mizdi zelo lepa. Ne mores (pa ne govrim, da ti to delas!) kar tako govorit, da linux über alles. Pac so razlicne potrebe, uporabniki, potrebe in ostalo.
Poleg tega, kot je Ziga rekel, Office 12 bo res drugacen. Kolikor sem jaz preiskusil, lahko recem, da je navigacija po UI dosti lazja. Poleg tega dela na vmesnikih malo vec ljudi, kot trije risarji, ki v prostem casu nareisejo kaksno sliko. Tako da sem totalno preprican v to, da bomo konec leta ugledali najbol intuitiven vmesnik za malo obseznejsi program, ki bo Office 2003 (in sorodnike) prav osmesil.
Sem tudi vceraj malo gledal ISA 2006 in sem se kar nasmejal, ko sem se spomnil na to, kaksen vmesnik ima ISA 2000.

Sej, mogoce boste nekaceri zaceli lajat, ces da gre samo za neke nacickane stvari, ki nimajo nobene vrednosti. Jst mislim ravno obratno. Zelo veliko je odvisno, kako ti te infomracije prikazes. Od postavitve, velikosti, barve, fontv... fontov, ja. Sem gledal, kako se pri Visti ukvarjajo z posameznimi odseki ene same crke, da je recimo dolocena crta, ki predstavlja del crke, pod pravim kotom in prave debeline.

Tako da, ne podcenjevat in zanemarjat UIjev.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

McAjvar ::

Namen novega UIja je ravno v tem, da do vprašanj tipa "Kje je kaj" sploh prišlo nebi.

mhm. in temu ljudje dejansko verjamejo, glede na razne tecaje worda in excela (in ucenje v solah), kjer ucijo ljudi v stilu "klikni tretji meni, izberi osmo moznost in nastavi kljukico na tretjem checkboxu"?

dokler se ljudi ne bo ucilo razumeti izdelkov, ki jih uporabljajo in razmisljati ob njih uporabi, se tak genialen ui ne bo resil tezav. kako je ze imel nekdo v podpisu... "no matter how idiot-proof a solution is, nature will always provide a better idiot."
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

BigWhale ::

Ziga, ti pa si optimist... ;)

jype ::

Na MS Office nihce ne garantira dostopa do podatkov, zapisanih v datotekah z nedokumentiranimi formati.

Ce mi najde kdo kaksen Microsoftov produkt, ki ga lahko danes kupim, in mi Word 2.0 dokument narise enako, kot je zgledal v Wordu 2.0, mu placam kokakolo. Enako velja za Word 6.

Microsoft sam s sabo ni dovolj kompatibilen, da bi se izplacal kot dolgorocna resitev za velike sisteme.

OpenOffice je nezrel, ampak takih tezav nima. Se pa v osnovi prevec trudi posnemat Microsoftov Office (pa vsi vemo da je to predvsem zato, da ga ljudje, ki so vajeni MSO, lazje uporabljajo).

Ce vam je toliko do prijetnega vmesnika, si instalirajte Applov iWork.

BigWhale ::

Matev:

> kdo jamči, da ne bodo oo-jevci začeli zaračunavati ko bodo
> imeli dosti pokrit trg

Ti najbrz se nobene licence nisi prebral, verjetno tudi Windows EULA ne.

> tudi linux distribucije niso več zastonj

Tudi o Linux distribucijah ne ves prav dosti. Mogoce nekaj ves, ampak ne ravno dosti.

Witboy ::

Lahko pogledaš, varnost je (zaenkrat) še vedno precej boljša od MS Win sistemov (spyware je hud problem, sploh ko morš po firmi dnevno čistit računala, ker se zaposleni upirajo uporabi vsaj Firefoxa).



Dej no dej... kaki spyware... ce mas masine poslihtane tako kot morajo bit ni nkjer nbenega spywarea. Pr ns mamo 3000 racunalnikov na IE6 win 2k in xp pa niti na eni masini ne najdes enega spywarea. Hm... le kako je to mogoce?!? :P

suse80 ::

drži, kar je rekel eden pred mano...
vedno je linux kriv...
Pri nas v podjetju imamo vse na windows, OS, jaz pa sem si na službeni pc priključil zunanji hdd in poganjam linux ( ker na pc v službeni lasti ne smem nič instalirati ali odinstalirati), pc zaganjam z disketo, tako da ostaja vse kar je v službeni lasti nedotaknjeno. Ko sem enkrat poslal sodelavki v drugi pisarni RTF verzijo dokumenta, se ji je takrat nakjučno zamrznil windows os in je poklicala admina, ki je modro ugotovil, da je pač to posledica kreacije dokumenta z linuxom, ker se je pač ravno ob odopiranju tega dokumenta z wordom pc sesul...( zelo logično, a ne???)

Res so admini najbolj okoreli in trdoglavi... Krivda pa je delno tudi na šolah, ker jih učijo samo dela z Wintel konfiguracijo.

Tudi drži, da je povprečen uradnik ( da ne bodo samo ženske na tapeti), pač hodil na dvodnevni tečaj worda, tam so se fajn meli, v beležko si je zapisal, na katero slikico mora klikniti če hoče kaj sprintati... in to je to.

Samo obrni mu meni ali pa , bognedaj, datoteko shrani v kako drugo mapo kot "mydocuments" in si ga zeznil za več ur...

Ljudje se nočejo učiti, čeprav bi se v službah, sploh državnih morali. Nenazadnje lenarijo na račun nas, davkoplačevalcev. Če moram jaz v privat firmi postoriti kaj izven delovnega časa, ker pač lahko grem, ko je delo opravljeno in ne ko ura odbije tretjo, se bodo korali tudi uradniki na svoje stroške in v svojem času potruditi, da izpolnijo pogoje, da lahko službo obdržijo. Pa naj to pomeni učenje tujega jezika ali pa znanje računalništva.
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

BigWhale ::

Poldi112 ::

>Vedno se samo preprirate zaradi OO in MSO. A sploh veste, da >obstajajo še kakšni drugi primerljivi produkti?
>Obstajajo, in so kar precej boljši od OO.

In kateri je boljši od OOo?


>Poleg tega, kot je Ziga rekel, Office 12 bo res drugacen. >Kolikor sem jaz preiskusil, lahko recem, da je navigacija po UI >dosti lazja.

To pomeni da je zdaj precej bedna... In avtomatično izniči argument da je OOo nekonkurenčen ker je drugačen. Ker tudi win ima precej nelogičnih postavitev in potem se userji, ki so navajeni nelogičnosti, zmedejo ko pridejo v logično okolje (pa naj bo to kde, osx ali vista). Vedno bodo imeli težave pri prehodu, ne glede na to kako je nov vmesnik bolj intuitiven.


>kdo jamči, da ne bodo oo-jevci začeli zaračunavati ko bodo imeli dosti pokrit trg

OOo je posledica tega da je Sun začel zaračunavati za svoj Staroffice.
Kdo ti pa po drugi strani lahko garantira, da ne bo M$ prenehal z izdelavo Office-a (oz. vsaj slovenske različice)? Pri OOo državni upravi ne bi bilo težko investirati v slovenjenje, kaj pa pri MS?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

>Dej no dej... kaki spyware... ce mas masine poslihtane tako kot >morajo bit ni nkjer nbenega spywarea. Pr ns mamo 3000 racunalnikov >na IE6 win 2k in xp pa niti na eni masini ne najdes enega >spywarea.

Pa imajo internet? Ker veliko izkušenih uporabnikov ima spyware in ga redno čisti, tako da je nemogoče da ga ena tajnica ne bi imela. Razen seveda če nima interneta, ga ne uporablja ali pa ji na firewall blokiraš vse razen 5 preverjeno čistih naslovov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Brane2 ::

IMHO bi cesar moral kupovati za svoje potrebe to, kar sam misli da rabi in mu drugi okrog tega nimajo kaj soliti pameti, dokler so stvari transparentne.

Če pa uporablja študije, ki jih ne bi rad pokazal javnosti, potem je pa to druga stvar.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Microsoft ::

Razen seveda če nima interneta, ga ne uporablja ali pa ji na firewall blokiraš vse razen 5 preverjeno čistih naslovov.

Kake nesposobne ideje.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

München na pol poti s prehodom na Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
96478 (5361) poweroff
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23127388 (17765) darkolord
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523684 (15222) BlueRunner
»

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
42139663 (31126) jype

Več podobnih tem