» »

Gimnazija Bežigrad goes Microsoft

Gimnazija Bežigrad goes Microsoft

«
1
2 3 4

dronyx ::

O zmagi odloča le ena točka ...

O Micrososftu nekaj dni nisem nameraval napisati nič, samo odprem današnje Finance in me zopet pretrese do goleni in komolcev. Praktično sem doživel pravi mali postcerebralni limfonimfični šok.

Čez pol strani Microsoftova reklama, na njej pa portret moškega v srednih letih ter elegantni obleki in z košarkarsko žogo v naročju. Pogled moškega pa nekako zasanjano uprt v prihodnost, mimo opazovalca oziroma bralca.

Kaj naj bi to pomenilo, pa je razloženo v spremnem besedilu.

Gospod na sliki naj bi bil Matjaž Filo, košarkar in vodja informacijskega oddelka na Gimnaziji Bežigrad. Razlog, zakaj se gospod pojavlja na reklami, je banalen.

Gimnazija Bežigrad naj bi zato, da lahko učni proces poteka normalno, zamenjala IZJEMNO HETEROGEN in BREZPLAČEN sistem z OpenOffice in Linuxom, z Microsoftovimi IZJEMNO DRAGIMI produkti Vista in Office 2007, ki so po njihovih navedbah pa povezani v celoto.

Še sreča, da Matjaž Filo verjetno te zamenjave ni plačal iz lastnega žepa. Morda je Microsoft dal programsko opremo na uporabo zastonj, tako kot spretno počne v ZDA, kar je zame navadna ..., saj otroke tako kot Mc'Donalds VEŽE NASE že od malega.

Ni vse brazplačno, kar ti dajo zastonj, spoštovani iz oddelka za marketing Microsofta.

Kakorkoli, to je kapitalizem in kapital vedno zmaga. In tega ima Micrososft v velikih količinah.

Kar se tiče Viste moram dodati, da sem vesel, da je končno izšla, ker to samo pomeni, da naslednjih pravljičnih sedem let ne bomo, upam, ugledali več nove preobleke oziroma SKINA za Windows XP operacijski sistem.

Nekje sem prebral, da je neko analitično podjetje napovedalo, da je verjetno Vista zadnji operacijski sistem iz Redmonda v takšni obliki.

Sam upam, da bo temu res tako.

Za Microsoft bi bilo morda še najbolje (mislim njegove uporabnike), da bi uvedel spletno distribucijo programske opreme po vzoru storitve Steam podjetja Valve (avtor igre Half Life).

Kupec bi tako kupil recimo štiriletno podporo za operacijski sistem Windows ForceBear (to sem si izmislil), ki bi ga v čisti, okleščeni verziji (OS tak kot iz učbenika, brez gigabajtov dodane vrednosti) prvič prenesel s spleta. Za čas trajanja naročnine pa bi potem lahko prenašal iz spletne storitve ostalo programsko opremo, ki nekako ne sodi povsem pod operacijski sistem, kot so recimo brskalniki, preobleke ali skini, multimedijski predvajalniki, poštni odjemalci, programi za upravljanje in vzdrževanje, multimedijski vmesniki vrste DirectX 2020 in ostala krama.

Tako bi uporabnik dobil privzeto hiter in stabilen sistem, ki bi opravljal osnovne funkcije operacijskega sistema, potem pa bi glede na namen in potrebe prenesel ostalo programsko orpemo iz spleta ali pa preprosto izbral programsko opremo drugih proizvajalcev, če bi ta bolje služila namenu.

Nenazadnje v prid temu govori dejstvo, da se po internetnih forumih neprestano pojavljajo vprašanja, kako odstraniti iz Windows XP Microsoft Internet Explorer,Windows Media Player, podporo za Zip in še kaj bi se našlo, kjer obstaja na internetu veliko tudi brezplačnih rešitev, ki se v praksi obnesejo bolje ali varneje, kot v sam operacijski sistem vgrajene Microsoftove rešitve.

dronyx ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

kekz ::

Pa gre del ugleda bežigrajske gimnazije.
Po novem bodo lahko oglaševali: "Vpišite se na gimnazijo Bežigrad, idealna gimnazija za tajniške poklice." >:D
Če želite biti po poklicu informatik in nadaljevati na UNI FRI, raje izberite drugo šolo. :D

SmeskoSnezak ::

Dragi/a onyx, bolje da ne pišeš več bedarij. Ko sem prečital tole:

Kar se tiče Viste moram dodati, da sem vesel, da je končno izšla, ker to samo pomeni, da naslednjih pravljičnih sedem let ne bomo, upam, ugledali več nove preobleke oziroma SKINA za Windows XP operacijski sistem.


...sem nehal z branjem. Človek, pojma nimaš Windows Visti, kaj šele o drugih Microsoftovih produktih, zato te prosim, da več ne piši bedarij, ker samo iz sebe norca delaš pa druge poneumljaš.
@ Pusti soncu v srce... @

darkolord ::

Kul, končno ena pametna odločitev

Fizikalko ::

onyx, ne ratumem, kaj se ti zdi problematično. Prosti trg, miško.

dronyx ::

Državni aparatčik, ki za denar davkoplačevalcev kupuje programsko opremo, pač en more nastopati v reklami prodajalca. MIŠKO, KORUPCIJA>:D

Fizikalko ::

Kako veš, da je bil kdo kupljen? Pokaži mi zakon, ki prepoveduje, da javno objavi nek državni organ, katero prog opremo uporablja.

Poldi112 ::

Njihova odločitev. Osebno se mi zdi neumna, ampak spoštujem njihovo odločitev, da bodo namesto lepih novih modrih omaric gledali lep nov moder bsod (joke).

Kar je potencialno problematično je, če od dijakov zahtevajo, da nosijo dokumente v teh zaprtih formatih. Ampak te informacije nimamo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Azrael ::

OK. če najdeš v samem postopku napake in lumparije, jih kar razglasi, vsekakor.

Dokler pa je samo zamera, ker so OOo in pingvine zamenjali z MS produkti, pa nimaš kaj. Če napak v postopku ni, je tu možnost, da je bil MS cenejši od zastonj alternative. To ni paradoks, ampak problem odprtokotnikov, ki imajo prepogost pišmevuhovski odnos do strank in potem se take stvari dogajajo.

Drugače pa: Ddobrodošel v kapitalizmu.
Nekoč je bil Slo-tech.

SmeskoSnezak ::

Sicer pa onyx, če želiš debatirati o prehodu iz OS na MS, ne vlači not še tvojega (ne)znanja o MS. Samo to me je zbodlo. :\

Kar se pa tiče "ontopic" debate. Mogoče pa bodo dijaki tudi začeli dobivati zastonj programsko opremo od MS, kot to že počnejo na FERI in FRI. Vsaka stvar je za nekaj dobrega, kaj pa veš kaj bo iz tega ratalo.

p.s.:pa da izpopolniš znanje (sn dobre volje), klikni tukaj
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

jype ::

SmeskoSnezak> Vsaka stvar je za nekaj dobrega, kaj pa veš kaj bo iz tega ratalo.

Za utrjevanje monopola, vsekakor :)

darkolord ::

Kar je potencialno problematično je, če od dijakov zahtevajo, da nosijo dokumente v teh zaprtih formatih.

"teh zaprtih"? Open XML, privzeti format, je odprt

Smurf ::

Prisegel bi, da smo pri računalništvu na GIMB-u imeli WIN2000 in Microsoft Office 2003:D . Lahko pa, da sem le sanjal :\ .

Se pravi, da je edina razlika v tem, da je sedaj tudi streznika na windowsih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

Kostko ::

Tale izjava nekako ni na mestu - najprej kar se tiče OO.o, ga nikoli v 4ih letih nismo videli - mogoče je bil nameščen ampak da bi ga kdorkoli od osebja omenjal ali celo uporabljal pa ne bo držalo. Tega, kako je Filo in njegov kvazi-NOC oddelek skrbel za šolske strežnike pa sploh ni vredno omenjati. Najlažje je seveda kriviti programsko opremo... :\

Vsekakor priznam šoli, da se je znašla in tako z nekaj reklame prišla do cenejše/"zastonj" opreme, ampak meni se zdi napisano totalna blamaža za GIMB IT oddelek. "Prehod z operacijskega sistema Linux povečal učinkovitost gimnazije" - govorijo, kot da bi prej na vseh sistemih uporabljali Linux, to pa še zdaleč ne bo držalo.

Izjave kot je: " Pred uvedbo izdelka Microsoft Operations Manager sistemski administratorji niso imeli vpogleda v delovanje in dogodke na strežnikih" si sam vodja IT oddelka ne bi smel privoščiti. In to ni edina taka izjava.

Matjaž Filo, košarkar in vodja informacijskega oddelka na Gimnaziji Bežigrad


Tukaj bi bilo potrebno dodati - mogoče košarkar ampak sposoben vodja IT pa vsekakor ni.

Zanimivo je prebrati tudi tole: "Obenem načrtujemo tudi prehod interne aplikacije za vpis ocen s podatkovne zbirke DB2 na strežnik SQL Server in platformo .NET." Prosim lepo, baza DB2 ? Nisem vedel da ima GIMB tako obsežno in zahtevno zbirko podatkov da potrebujejo kar DB2... No nekdo bi si upal trditi, da na FRIju ni nič boljše, ko se soavtor e-Študenta hvali kako zadeva uporablja bazo Oracle.

Nekateri očitno nimajo pojma o načrtovanju rešitev pod katere se podpisujejo.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

jype ::

Zdaj je vsaj jasno, kdaj se splača migrirat na Microsoft.

Ko ne moreš odpustiti nesposobnega IT kadra in potrebuješ rešitev za idiote, da sploh deluje. Učinkovitost je seveda večja kot prej, ko profesionalne rešitve nihče ni niti instaliral.

Fizikalko ::

Kostko, DB2 zdaj obstaja tudi za majhna okolja. Imenuje se DB2 Express.

kekz ::

ko se soavtor e-Študenta hvali kako zadeva uporablja bazo Oracle.

Zakaj pa ne? Oracle baza je do velikosti 4 Gb brezplačna.

jeti51 ::

Ah ta Filo... že takrat ne vem, ali ga je sploh kdo maral... :D

Poldi112 ::

OpenXML je en velik smrad. Ogromno stvari je narobe z njim. Patentiran, vključuje ene stare zaprte zadeve, slaba licenca (ms sicer pravi da te ne bo tožil, ampak to je tko, bolj kilavo).
Zdaj to je samo kar sem si zapomnil od analize strokovnjakov, tako da se ne rabiš obešati na povzetke.
Naj MS lepo podpre ODF pa bo vse v redu. Po možnosti da ga da na default.
Ampak če malo spremljaš MS ti je znana njihova praksa.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Kostko ::

@{Fizikalko, kekz}:
In kakšen smisel ima uporabljati DB2/Oracle, ko pa omenjene aplikacije ne uporabljajo niti polovico fičrjev, ki jih dane baze ponujajo ? Potem lahko kar vsi za še tako majhen projekt uporabljajo največjo in najbolj nabildano bazo. Ampak veš kaj - h kvaliteti aplikacije to ne bo pripomoglo čisto nič. Edina razlika bo ta, da bodo lahko rekli "Uporabljamo Oracle." :\

</offtopic>
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kostko ()

Fizikalko ::

Ja, ampka zakaj ne, če je zastonj? Sej ni treba vseh fičerjev uporabljat. Performanse DB2 pometejo z MS SQL Serverjem. Torej, zakaj ne?

@LOL ::

Končno pametna in edina pravilna izbira.
Pa kako lahko pričakujete da bo cvet slovenske mladine delal na ovem zanikrnem Linuxu in to na najbolj "elitni" gimnaziji v Sloveniji? Jim ne privoščite česa boljšega? Se ne boste vprašali zakaj?
8-)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

jype ::

Predvsem je potem vprašanje, zakaj zdaj iz DB2 migrirajo na MS SQL, ki, čeravno zagotovo tudi zastonj, ni tako učinkovit?

Glede ODF pa... Če se najde pet prostovoljcev, ki hodijo na omenjeno gimnazijo, da bi raztalali celotnemu dijaštvu OpenOffice "brezplačno za domačo uporabo, lahko pa dajejo tudi naprej, ker avtorji programa dovolijo", sem pripravljen financirat CD medije z zadnjo različico OpenOffice za vse platforme. Kot bistven feature lahko navajajo, da ob namestitvi ni treba vpisovati 25 znakov dolgega product keya. Samo next klikaš, in je. Pa nikoli ni treba aktivirat ali kaj podobnega.

@LOL> Pa kako lahko pričakujete da bo cvet slovenske mladine delal na ovem zanikrnem Linuxu in to na najbolj "elitni" gimnaziji v Sloveniji? Jim ne privoščite česa boljšega? Se ne boste vprašali zakaj?

Kdo na omenjeni gimnaziji je pa delal na Linuxu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Kostko ::

@Fizikalko:
Nisem ciljal na MS SQL, jaz bi vsekakor raje videl uporabo PostgreSQL-a (veliko raje vidim open alternative). Če pogledaš e-Študenta - mi poveš kaj točno pridobi z uporabo Oracle baze ?
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Fizikalko ::

>>Predvsem je potem vprašanje, zakaj zdaj iz DB2 migrirajo na MS SQL, ki, čeravno zagotovo tudi zastonj, ni tako učinkovit?

Odgovor je jasen: user friendliness.

jype ::

User friendliness baze?

No ja, če je to odločujoč faktor, potem pa moj pomislek o kompetencah IT kadra nemara ni tako neosnovan, kot se je najprej tudi meni zdel...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Fizikalko ::

Ja, ampak tako je. Kdor ne zna uporabljat DB2 in Oracle, ampak bi rad samo malo poklikal in bo večinoma vse setirano na default, je izbira prav gotovo MS & co. In ne vidim, kaj bi bilo s tem narobe. Dostikrat je podatkov in tudi requestov tako malo, da pač nima smisla imet nekega orenk admina in DB2/Oracle baze.

jype ::

Res je, ampak ker poznamo človeka, ki je aplikacijo napisal in ker vemo, da v tem času z aplikacijo ni bilo nikakršnih težav in se spoštovani IT kader sploh ni nikoli dotaknil baze...

Je kljub temu vse skupaj fishy :)

Fizikalko ::

No, ta pa JE čudno, ja.

jype ::

No, zdaj lahko dejansko že priznamo, da ni.

Microsoft je plačal dobro reklamo, Filo je postal celebrity in zagotovo je nekje tudi nekdo, ki je v žep spravil mastno provizijo.

Pa še jaz bom lahko zafrkaval sodelavce v podjetju, ki razvija enterprise rešitve, da ni nič čudnega, da ničesar ne znajo, če pa prihajajo z une bežigrajske šole, k jih itak samo klikat po Wordu naučijo... Priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Fizikalko ::

Dobr, no, Bežigrad pa res ni glih v računalništvo usmerjena šola, da bi lahko karkoli pričakoval s tega področja od gimnazijca.

jype ::

Saj za zafrkavanje ne potrebuješ resnih argumentov. Jaz nič ne dvomim v to, da bo enako število dijakov na šoli obvladalo unixe in mace, kot ga je zdaj, jasno pa je, da bo malo manj možnosti, da se dijaki spoznajo še s čim drugim kot z Microsoft rešitvami.

Gimnazija s katere prihajam sam, je še precej bolj uboga, kar se tiče ITja, pa se nimam kaj sekirat. Do nje sem lahko prišel peš prej kot v slabi uri, do bežigrajske bi pa hodil več kot dve uri. Ekologija (=lenoba) uber alles.

Predvsem se strinjam, da je za šolo komot smiselna taka odločitev s stališča managementa infrastrukture, hkrati pa se sprašujem, kako si lahko privoščijo tako pedagoško napako.

Večina dijakov te šole namreč ne bo kupila Microsoft Office paketa zato, ker bi potrebovala funkcionalnost, ampak zato, ker v šoli ne bodo spoznali ničesar drugega. To pa je slabo, sploh za take vrste gimnazijo.

kekz ::

Dobr, no, Bežigrad pa res ni glih v računalništvo usmerjena šola, da bi lahko karkoli pričakoval s tega področja od gimnazijca.

Klinc, pri nas na faksu so nekateri profesorji, sploh pa asistenti postali čisto mehki, če je kdo rekel, da je hodil na bežigrajsko.

Če pa je kdo omenil našo srednjo šolo, so te pa samo debelo gledali. Ampak kljub temu je iz našega srednjega klasa končalo faks okoli 25 dijakov od 36-ih. Študirat so šli skoraj vsi (na FE), in samo približno 5 jih ni naredilo.
Je pa res, da smo bili že v srednji šoli 2x presejani, tako da nas je bilo od 36, 5 odličnjakov, 3 dobri in 28 prav dobrih. In to na šoli, kjer so drugače iz drugih generacij še dobri pozitivna redkost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

darkolord ::

Poldi112: OpenXML je čisto v redu - je popolnoma odprt in ima čisto normalno licenco. Pa specifikacija je v nasprotju z ODF tudi v redu

Zgodovina sprememb…

jype ::

darkolord> Pa specifikacija je v nasprotju z ODF tudi v redu

Nope... Ni.

Strokovno ji je marsikaj očitati.

Lahko odpremo novo temo o tem.

Daedalus ::

Izjave kot je: " Pred uvedbo izdelka Microsoft Operations Manager sistemski administratorji niso imeli vpogleda v delovanje in dogodke na strežnikih" si sam vodja IT oddelka ne bi smel privoščiti. In to ni edina taka izjava.

LOL:D

Takemu "adminu" tud Super-duper-povem-ti-vse-in-še-već-Admin-Interfajs-za-kompletne-Retarde ne pomaga kaj dosti...še vedno ne bo vedel, kaj se dogaja s strežniki.

Ah ja, enim pač lahko prodaš karkoli...državnim službam pa sploh. Kak že gre tisto - že hočeš kakemu uradniku "podtaknit" kak softver, ga je najboljše za čimvečji $$ nabavit v trgovini. S tem je namreč uradnik ziher, da je stvar uber dobra (hej, sej smo zagonli par mio, kak bi te lahko bla slaba?), pa še lepo barvito škatlo in brošuro dobi zraven. Ah ja...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

siegmund ::

Okej, nimam nič proti uporabi winsow oziroma MS izdlekov na GIMB-u (tud sam jih doma uporabljam), sam da se grejo pa tkole prostiruirat za cenejšo programsko opremo, se mi zdi pa bolno. Naslednjič ko vidim Filota na šoli ga zbrcam...

Strežniki pa itak nikol niso delal.
And now for something completely different...

Mr.B ::

Fantje najema licence za Windows 2003 strežnik za eno leto je đžabe, ali kakor se že to napiše. Če bi meni dali take cene, pa žal nisem izobraževalna ustanova, bi kupil licence za vse....
Če mi pošljejo linux CD s knjigico, mi pride dražje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

noraguta ::

samo o db2 na malih mašinah rahel nasvet. stvar je zanič ampak totalno zanič . velika sestra na aixu je super zadeva ampak mali db2 je pa pofl od pofla.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Fizikalko ::

A ti to resno? Lepo te prosim, ne nakladaj. Furam DB2 na Windowsih že nekaj let, pa me razsvetli, kaj naj bi šlo narobe? Dela namreč enkratno.

Fizikalko ::

Še tole: DB2 UDB za Win, Lin in Unix (AIX) je popolnoma enaka. Funkcionalno, namreč. Od tod beseda "universal" (UDB).

kekz ::

Dela namreč enkratno.

:D Upam, da res ne enkratno.
SSKJ: ênkraten -tna -o prid. (ē) ki nima ponovitve

Čeprav se res že zelo pogosto uporablja beseda enkratnost za izraz kakovosti. Slovenščina ima v ta namen žal izumirajočo besedo EDINSTVENOST.

SSKJ: edínstven -a -o prid. (ȋ) 1. nav. ekspr. ki zelo izstopa po pomembnosti, vrednosti ;)

Fizikalko ::

Ok, dela super. Važi?;)

@LOL ::

A je res treba venomer navajati tele citate iz SSKJ-a (ali SSKJ-ja -> popravite me>:D )?
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Poldi112 ::

>Fantje najema licence za Windows 2003 strežnik za eno leto je đžabe

In konkretno koliko je to?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kopernik ::

Za estuednt so uporabli oracle bazo, ker je, kolikor vem celotna rešitev zasnovana na oracle produktih - baza, app server; za razvoj oracle forms. Vse oracle.

Osebno imam sicer kar dobro mnenje o oraclovi bazi. Mislim, da je to zelo dober produkt. Hitra in robustna zadevca.

Tear_DR0P ::

če maš nameščene piratske winse, potem trdiš da maš Linux
če si mel nameščene piratske winse, si pravna oseba in te najde BSA, te lahko prime za jajca in vleče kamor hoče, ti pa ne moreš niti protestirat - obvezno moraš kupit MS opremo, za kazen te pa še smešijo v svojih reklamah :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

krho ::

Tale estudent se vleče kot kurja čreva... tudi na ADSLju, vtaknejo naj si Oracle nekam.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

MEDENA ::

korupcija se vidi z lune, pač nafilal so si žepe z našim denarjem......

še MICROSOFT+MERCATOR naj se povežeta pa imamo MONOPOLNO DRŽAVO.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
16516865 (12347) Pithlit
»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
38828634 (20330) Matevžk
»

Tržni delež Windows najniže v 15 letih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9210366 (6879) pecorin
»

Brezplačna nadgradnja v Windows Vista za božične kupce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9910332 (7285) para!
»

Vista brez podpore za EFI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13212760 (9697) Matevžk

Več podobnih tem