» »

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost

««
9 / 13
»»

podbevna ::

Ja bilo je težko in so hitro zbežali v naročje okupatorju. Saj to se ves čas razlaga. Vredni so zaničevanja, ker so hoteli iztrebiti "slovenske komuniste" in vso ostalo politično opozicijo s pomočjo nacistov. Ko bi bil ta cilj izpolnjen, pa bi baje znova razmislili o svojih opcijah in se mogoče uprli še svojim gospodarjem (izdaja naroda, potem še izdaja novega gospoda). Sneaky...

Žal se ni tako končalo. Zločini komunistov, ki so v večjem obsegu prišli precej kasneje so bili bolj posledica kot vzrok. Tega ne more nihče zamegliti. So posledica, ki jo je v znatni meri povzročila ravno kolaboracija. Ta je domobrance pahnila med poražence vojne in jim znatno poslabšala položaj pred zavezniki, ki so jih množično vračali v smrt in med lokalnim prebivalstvom, ki jih je veselo predajalo VOSovcem. Komunisti pa so pokazali svoj pravi obraz in si konsolidirali oblast z lastnimi zločini proti narodu in človečnosti.

Malo bi morali preveriti osnovna pravila kavzalnosti...

Barakuda1 ::

ti pa še kar lajnaš, da na PRIMORSKEM PA NI BLO DOMOBRANSTVA. Bilo, bilo in to iz istih razlogov kot vaške straže in domobranci drugje po sloveniji - le da jih štajerci pa res niso imeli, ampak partizanov tudi ne.


Ne, ne trdim, da primorska in gorenska sploh nista imeli domobrancev.
Pravim le, da se niso nikoli mogli razviti do mere, kot so se v ljubljanski nadškofiji in dolenskem.

Kar se pa partizanstva na štajerskem tiče, pa ti bolj slabo poznaš zgodovino.

Veš, na Pohorju smo imeli kar dva Pohorska Bataljona.

Najprej

Pohorski bataljon so sestavljali borci 1. bataljona Savinjskega odreda II. grupe odredov (Kranjčevega bataljona), ki so prišli poleti 1942 na Štajersko iz Dolenjske in se preimenovali v 1. bataljon Pohorskega odreda, ter borci Šaleške in Savinjske čete 1. štajerskega bataljona. Ob formalni ustanovitvi 1. bataljona Pohorskega odreda, kakor se je uradno imenoval Pohorski bataljon, 11. septembra 1942 na Dobrovljah, so enote bataljona delovale še samostojno. Prvi so prišli na Pohorje konec septembra borci bivšega Kranjčevega bataljona. Oktobra sta prišli Šaleška in Savinjska četa, v začetku novembra pa se je bataljonu priključila še Ruška četa. V bataljonu so bile ustanovljene tri čete in ženski vod. Za komandanta je bil imenovan Rudolf Mede–Groga


A si porajtal. Že 1942. Del pohorskega bataljona sestavljajo tudi partizani, ki so prišli iz Dolenske, kar jasno kaže, da vsem dolencem le niso bili partizani tak trn v peti.


Komandant IV. operativne cone Franc Rozman–Stane je poslal leta 1943 s Koroškega na Pohorje majhno skupino partizanov, ki je postala jedro nove partizanske enote. Že maja je na Pohorju deloval drugi Pohorski bataljon in je do začetka novembra z okrepitvami prerasel v Pohorski odred.


Eto, to je "rojstvo" II. Pohorskega bataljona.


In kako je izgledalo na štajerskem.

Samo en primerek,

V letih 1944 in 1945 so nemške okupacijske oblasti na območju Pohorja v osmih krajih streljale talce. Iz zastraševalnih namenov so Nemci od leta 1943 dalje streljali talce v krajih, kjer so partizani izvedli akcijo ali odpeljali kakega nemškega sodelavca, streljanja pa nato prikazali kot povračilne ukrepe za partizanske akcije. Talce so navadno pokopavali blizu krajev ustrelitve. Na obravnavanem ozemlju so Nemci streljali talce pri Vitanju, na Legnu pri Slovenj Gradcu, v Novi Dobrovi pri Zrečah, v Framu, v Pamečah, v Čreti pri Slivnici, v Bukovcu pri Zgornji Polskavi in v Spodnjem Radvanju pri Mariboru. Zadnja streljanja so bila konec marca in v začetku aprila 1945.


Da so nemci streljali talce že prej, pa raje sploh ne omenjam.
Lahko bi ti navajla kraje in imena ustreljenih, kot tudi cele vasi, ki so jih nemci izselili (večinoma v Srbijo)

Torej, takšni so bili zavezniki "domobrancev". Pardon, okupacijske sile velike Nemčije, katerim so domobranci prisegli zvestobo.


In po vsem tem si še upate govoriti, da ni šlo za izdajo.

Trubadur ::

>Ahhha. Torej je bil njih namen najprej likvidacija sonarodnjakov in sodržavljanov, ki so bili drugačnega ideološkega prepričanja, s pomočjo tujih okupatjev, katerih ideologija je bila takrat že obsojena s strani celotnega svobodoljubnega sveta.
No, in potem ko bi se do kolen pogreznili v krvi svojih sonarodnjakov, (takrat so bili ti ideološki nasprotniki s strani zavezniških sil že priznani kot zavezniki in bi se bili torej objektivno borili zoper pripadnike zavezniških sil) bi pa izvedli še eno izdajo, le da bi to krat izdajalci izdali onega, ki so mu prej izjavili zvestobo.

Hmmmm čakaj malo. Kdo je prvi začel in to množično likvidirat vse, ki so drugačnega mišljenja?

Imagodei,
Mogoče se pogajalci ne bi napili in ne bi izgubili vsega ozemlja al kako je že blo s Kardeljem? Ne blebetat v tri krasne.
Poglej malo statistike, še posebaj žrtve med civilnim prebivalstvom (še posebaj tiste za katere so neposredno krivi partizani) in med Nemci.

Dejte si malo kšno knjigo prebrat ali disertacijo (jih je kar nekaj), ki so bile nareje po letu 91.

A zdej boste rekli, da je nasilje OF nad civilnim prebivlastvom laž?
To vas sprašujem že skozi celo temo. Povejte kako je sploh prišlo do vaških straž in domobrancev. KAKO in ZAKAJ? Še v osnovnošolskem učbeniku piše.
In na primorskem so bili domobranci (okoli 2000).

In res je tudi, da med partizani niso bili samo komunisti. Recimo moj dedek je en tak primer. Samo je pa imel probleme z UDBO skozi celo zgodovino Jugovine.
In to špekuliranje kaj bi bilo če bi bilo je kr neki. Najverjtneje bi se kraljevina obdržala. Še vseeno bolje kot na 1000 mrtvih po vojni.

>Ni kaj. Dvojna izdaja je torej tisto, kar menite da je herojstvo. Ena izdaja je torej premalo.
Dobro da vem. En zločin je zločin, dva ali več zločinov je pa dobro delo in humani patriotizem
Ma daj no. A res ne sprevidiš, kaj govoriš?
Sicer pa, ti kar nadaljuj v tem stilo. Še sreča, da si vse to zapisal.
Po vsem povedanem jih je zmeraj manj v tej debati, ki ti še nasedajo.
Samo tako naprej.

Ja kje sem pa napisal kaj o herojstvu? Ne podtikaj:|

>Bolj kot pišeš in več kot pišeš, bolj utrjuješ prepričanje pri večini, da je so bili domobranci nedvomni izdajalci domovine in lastnega naroda.ž
IMO zaradi tega ker nimam dobrih sposobnosti pri pisanju oz. za neko debato. Jebiga.

Če bi vsaj priznali, da je bila OF svinjska do amena, še bolj od domobrancev. Neverjento kako si zatiskate oči.
Jaz si je ne. Vem da kolaboracija je bila ampak ne je obsodim, ker vem zakaj je do tega prišlo in razumem večino ljudi tistega časa, ki niso hoteli komunizma.
Berite Thomasa!

Trubadur ::

>Franc Rozman–Stane
Ja končal je pa kako oz. njegovi fantje? A je vsem raznesel minobacač? Vseeno se taki zločini (s strani OF) kot na dolenjskem niso dogajali na severu.
Berite Thomasa!

lufthammer ::

Barakuda@partizani, ki so prišli iz Dolenske

saj v tem je kavelj - kaže, da si me slabo razumel - štajercev je bilo bolj za vzorec v enotah na štajerskem

podbevna@Žal se ni tako končalo

Zakaj ti je pa žal? Daj preberi en post višje o vzrokih in posledicah Od vaških straž naprej...

lufthammer ::

Barakuda, če ga že omenjaš:

Franc Rozman-Stane, slovenski španski borec, partizan, general in narodni heroj, * 27. marec 1911, Spodnje Pirniče pri Ljubljani

Še ne Štajerc - pogledal je v minomet, mina je bla?! Naklučje za izkušenega borca? Kar verjemi, jaz poznam drugačno zgodbo.

Dr Evil ::

Prišlo do tega je zato, ker so se jim nemci tako dopadli:D:\

To je najboljši odgovor, ki ti ga bodo dali.Le pomisli, kakšne neumnosti so drugi odgovori.

BluPhenix ::

e bi vsaj priznali, da je bila OF svinjska do amena, še bolj od domobrancev. Neverjento kako si zatiskate oči.

Ti pa zelo slabo in površno bereš sporočila od drugih. Drugače nebi pisal takih stvari, tako Barakuda1 kot drugi so v tej temi napisali, da obsojajo zločine povojnih (in medvojnih) neupravičenih pobojev. V bistvu si ti sam zatiskaš oči.

Domobranci bi dobili nazaj trst ja ... to potem, ko bi prestopili k zaveznikom? Torej potem, ko bi zavezniki podarili primorsko italiji, zaradi pomoči, ki jo je "nudila" po kapitulaciji, ali že prej? Sicer so zavezniki že "sprejeli" italjane medse, potem ko so kapitulirali, pa čeprav so skoraj celo vojno delali svinjarije. No mogoče bi se res usmilili tudi domobrancev, ki so najprej sodelovali z okupatorjem, da dobijo orožje in počistijo z drugače mislečimi, nato pa prestopili na stran zmagovalcev.

Em, a ta prestop je bil mišljen dokler je bila nemčija močna in je kar osvajala ozemlja, ali so načrtovali prestop v primeru, da začne moč nemčije pešati in začnejo zavezniki zmagovati?

Hmmmm čakaj malo. Kdo je prvi začel in to množično likvidirat vse, ki so drugačnega mišljenja?

Kdo je začel ne spremeni "dejstva" da so očitno oboji imeli enako "poslanstvo". Očistiti tiste z drugačno ideologijo. Torej domobranci priznavate, da je bil to namen domobrancev. Je v ta namen bil vključen le komunistični del naroda, ali tudi tisti, ki ni bil pokorjen papežu?

EDIT: typos.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Hmmmm čakaj malo. Kdo je prvi začel in to množično likvidirat vse, ki so drugačnega mišljenja?

Prve pizdarije so začeli komunisti. To je znano dejstvo. Niso bli množični poboji (tiste so rezervirali za konec vojne), so pa bile likvidacije. Še vedno pa je kontrataktika - sodelovanje z okupatorjem - zgrešeno. Kot so zgrešeni povojni poboji in medvojna obračunavanja VOS-a s civilisti. So javnosti znana tudi dopisovanja Kidriča z njegovo ženo, v katerih je eksplicitno zapisano, da je treba za uspeh revolucije tud komu glavo snet. Tega nihče pri zdravi pameti ne bo zanikal, ker so bila javno objavljena.

Samo jebat ga. Kolaboracija je bila pač napačna odločitev, zgodovinsko gledano še bolj, ko pa komunizem. In ja, lih mednarodno priznan upora proti nacizmu je omogočil boljše izhodišče pri kasnejšem odmerjenju ozemlja napram soseski. Me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi se do konca vojne obdržal sporazum z Nemčijo in kaj bi blo, če bi se znašli na strani poražencev in ne zmagovalcev. In resnici na ljubo, se mi opravičevanje sodelovanja z okupatorjem in relativiziranje tega preprostega dejstva gabi glih isto, kot pa metanje ljudi v jame. Oboje je hudo narobe.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dr Evil ::

Kakšne neumnosti ti pišeš:\

Priznaš, da so komunisti pobijali ljudi, a ti se niso smeli zatečt k okupatorju na varno?;(

Človeku slabo postane.

Daedalus ::

Ne znaš brati?

Priznavam, da so oboji zajebali. S to razliko, da se je bilo (čisto makjavelistično gledano) na koncu vojne boljše znajti na zmagovalni strani, ko pa na strani poražencev. Pač, zatekati se na varno k okupatorju, očitno ni bilo niti varno, niti pametno. Tako je moje mnenje, pa če ti je všeč, al pa ne. Me prav malo briga.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Trubadur ::

Priznavam, da so oboji zajebali. S to razliko, da se je bilo (čisto makjavelistično gledano) na koncu vojne boljše znajti na zmagovalni strani, ko pa na strani poražencev. Pač, zatekati se na varno k okupatorju, je bilo varno, ampak nespametno. Tako je moje mnenje, pa če ti je všeč, al pa ne. Me prav malo briga.

over & out
Berite Thomasa!

dmok ::

Priznaš, da so komunisti pobijali ljudi, a ti se niso smeli zatečt k okupatorju na varno?

Na varno ? Približno 28.000 so jih okupatorji zaradi varnosti preventivno mobilizirali in poslali na dopust na kakšno fronto, a ?

Tile okupatorji so domobrance lepo konkretno nategnili. Okupiraš neko območje, pojavi se odpor ti pa se lepo malo potrudiš in del naroda obrneš proti odpornikom, pa naj se lepo koljejo med sabo. Na tistem delu kjer taka taktika ne deluje pač par deset tisoč ljudi mobiliziraš, par tisoč razseliš, pošlješ v taborišča...

d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dmok ()

jype ::

Trubadur> Tako je moje mnenje, pa če ti je všeč, al pa ne. Me prav malo briga.

[edit: odstranil neprimeren komentar, se opravičujem]

Dr Evil> Priznaš, da so komunisti pobijali ljudi, a ti se niso smeli zatečt k okupatorju na varno?

Nehaj že enkrat s tem "priznaš". Jaz ničesar ne priznam. Nikogar nisem ubil. Če je kakšen komunist koga, je pa to zgodovinsko dejstvo, o katerem lahko priznanje izrečejo samo določeni kompetentni ljudje. Ja, obsojam vsakršno nasilje, tudi komunistično.

Problem ni bilo zatekanje na varno. Problem je bila kolaboracija. Streljanje na zavedne slovence, ki se niso hoteli prilizovati okupatorju. Ali morda trdiš, da vsak, ki ni prisegel zvestobe tisočletnemu rajhu je pa komunist?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

lufthammer ::

jype@ Izdajalci ste pač že pokazali, kakšni ste. Brez veze bi bilo poskušati spremeniti vaše mnenje.

Zgleda, da moderator ne bere tega in ne ukrepa.

Je kdo od tvojih nasprotnikov na forumu podpisal kakšno prisego morda? Koga likvidiral? Ali je zaradi drugačnega mnenja že izdajalec?

Verjetno se je na tak način vse skupaj začelo tudi v NOB

Če že nisi nevzgojen, ko takole obkladaš, si pa vsaj nesramen.

Dr Evil ::

jype potrebuje sovražnika, da ga lahko okrivi za vse slabo na svetu.

Tako delajo vsi diktatorji po ideološki zasnovi.

jype ::

lufthammer> Če že nisi nevzgojen, ko takole obkladaš, si pa vsaj nesramen.

Ma, ja, vem. Pogosto me prime, ko berem razna izvijanja.

Sem prebral tisti intervju in mi je potrdil, da so domobranci najslabše od slovenstva v 2. svetovni vojni. Slabši od komunistov, kaj šele od velike večine partizanov, ki niso bili komunisti, pa tudi nekateri, ki so bili komunisti (in verjeli v ideje) niso bili tako grozni, kot bi nekateri radi pokazali. Seveda so bili tudi nekateri nekomunisti v partizanih precej umazani (in so situacijo izkoristili za osebne obračune).

Boj za oblast, krvav kot je bil, je postavljen v kontekst, ki ga razlaga g. zgodovinar, vseeno malce bolj jasen, bolj jasno je pa tudi to, da domobranci nimajo opravičila za svoja dejanja. Noben komunist ne more biti izgovor za izdajo.

Ne glede na vaša mnenja o NOB je dejstvo, da je simbolika NOB, ki so jo po vojni furali komunisti, ustvarila narodno enotnost in zavednost, ki je prej nikoli ni bilo. Da je v nekem breznu gnilo na tisoče trupel in da se je uradno vse delalo za skupno domovino jugoslavijo, je pa dediščina, ki jo bomo morali požreti, ker svoje zgodovine ne moremo izbirati. Vse, kar me ob vsej epizodi veseli je to, da ob osamosvojitvi nismo prelili sveže krvi, kot so to počeli naši sosedje. Ob osamosvojitvi nismo imeli izdajalcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Luka Percic ::

Ob osamosvojitvi nismo imeli izdajalcev.


Smo jih imeli, vendar so se kmalu premislili.
Prej kot bi lahko naredili več škode.

BluPhenix ::

Je kdo od tvojih nasprotnikov na forumu podpisal kakšno prisego morda? Koga likvidiral? Ali je zaradi drugačnega mnenja že izdajalec?

Ne, je pa marsikateri označil marsikoga v tej temi za komunista. Oz. ne samo označil, tudi obravnaval in poimenoval tako, brez da bi ta označena oseba koga kdaj likvidirala, oz. zato, ker ima drugačno mnenje. Eni lahko, drugi ne, al kako to?

Dr Evil sam sebi in svojim jamo koplješ:

jype potrebuje sovražnika, da ga lahko okrivi za vse slabo na svetu. Tako delajo vsi diktatorji po ideološki zasnovi.

Kako je že tisto s hudičem? Ups, koga si ti pravkar označil za diktatorja po ideološki zasnovi ... ccc, ni pametno to veš.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Luka Veliki> Smo jih imeli, vendar so se kmalu premislili.
Luka Veliki> Prej kot bi lahko naredili več škode.

Jaz nisem videl nobenega Slovenca, ki bi streljal na teritorialce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Barakuda1 ::

saj v tem je kavelj - kaže, da si me slabo razumel - štajercev je bilo bolj za vzorec v enotah na štajerskem

Ti rabiš eno tako malo predavanje iz geografije , a ne

povej mi no, kje so naslednji kraji:

Šaleška in Savinjska dolin, kje so Ruše itd.

Poleg tega si malce preglej kdo so bili borci I. Pohorskega bataljona, ki so padli.
Navedel sem kako je prišlo do ustanovotve I. pohorskega bataljona, (pravilno se je uradno imenoval 1. bataljon Pohorskega odreda) kar pa niti pod razno ne pomeni, da tam partizanskega gibanja ni bilo že prej.
To, če so bili borci Kranjčevega prišli iz Dolenske, še ne pomeni, da na štajerskem ni bilo oboroženega odpora.

Tako je že 29. aprila 1941 v Volkmerjevem prehodu izvedena prva sabotažna akcija.
Konec julija so se na Pohorju zbrali prvi partizani in ustanovljena je bila Pohorska četa (ki pa je ne štejemo kot začetek 1. pohorskega bataljona, kar pa ne pomeni, da na Pohurju ni bilo partizanov).
11.8.1941 ta četa prvič preseneti Nemce z napadom na orožniško postajo v Ribnici itd. Še bi lahko našteval, a za izdajalce domovine to tako ali tako nič ne šteje.

Partizani iz dolenske pa so očitno bili bolje sprejeti na štajerskem kot med svojimi dolenci. Zakaj neki le?

Edit: Odstranil sem stavek, ki bi lahko koga po nepotrebnem prizadel ali užalil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

Dr Evil ::

Kako je že tisto s hudičem? Ups, koga si ti pravkar označil za diktatorja po ideološki zasnovi ... ccc, ni pametno to veš.


Kva?

Barakuda1 ::

Smo jih imeli, vendar so se kmalu premislili.


Ahhha, tako torej. Med osamosvojitvijo smo torej imeli izdajalce.
Ti "izdajalci" niso dali nobene svečane zaprisege, kako se bodo pod vodstvom JNA in Miloševiča pod neposrednim poveljstvom generala Ađiča borili proti slovencem.
Od JNA tudi niso dobili nobenega orožja in oblek, pa tud na pripadnike teritorjalcev niso streljali.

Kljub vsemu temo nam "je jasno", da so bili izdajalci, ki so si sicer hitro premislili, a vendarle.

Ko pa domobranci svečano prisežejo zvestobo okopatorski vojski, od nje sprejmejo orožje in s tem orožjem pobijajo svoje drugače misleče sonarodnjake in si vse do kapitualcije niti pod razno ne premislijo, pa kar naenkrat to ni več izdaja, pač pa...kako že vi temu pravite ...aaa nujna in taktična kolaboracija, ki je ne smemo obsojati.

Ni kaj, čuden način razmišljanja. Čuden.

Pravzaprav so včasih temu rekli, dvoličnost.

lufthammer ::

Barakuda zgodovinar Guštin pravi: Predstavljate si nemškega vojaka, "vojaka po sili" - lahko bi prebegnil k partizanom, toda kam bi lahko prebegnil na Štajerskem, kjer je bilo partizanov zelo malo?


Ti si ga postavil na laž. Če je bataljon Pohorski ne pomeni, da so bili člani samo s Pohorja doma. Po tvoji teoriji so bili v Prešernovi brigadi samo pesnikovi sorodniki al kaj?

BluPhenix@Ne, je pa marsikateri označil marsikoga v tej temi za komunista. Oz. ne samo označil, tudi obravnaval in poimenoval tako, brez da bi ta označena oseba koga kdaj likvidirala, oz. zato, ker ima drugačno mnenje. Eni lahko, drugi ne, al kako to?

Enačiš komuniste z izdajalci? No vidiš, malo smo se pa le premaknili.

lufthammer ::

>>>>Ti "izdajalci" niso dali nobene svečane zaprisege, kako se bodo pod vodstvom JNA in Miloševiča pod neposrednim poveljstvom generala Ađiča borili proti slovencem.
Od JNA tudi niso dobili nobenega orožja in oblek, pa tud na pripadnike teritorjalcev niso streljali.

Enim gre že mal na otročje...

Zdej pa eno črtico prebrat, pa v postlo!

Barakuda1 ::

lufthammer

a se ti zdaj malo sprenevedaš al kaj.

Nikjer nisem zapisal, da so bili partizani na štajerskem izključno štajerci. Pejd še enkrat brat.

Da pa ni bilo partizanstva na štajerskem in da med njimi ni bilo štajercev, je pa tudi debela laž.


Sicer pa.
Tud če na štajerskem ne bi bilo niti enga samega partizana, to še zmeraj ni opravičilo za nizkotn akt domobrancev - IZDAJO.

BluPhenix ::

lufthammer, začni brati sporočila tako kot so napisana, ne pa tako kot si ti misliš, da bi morala biti napisana. Ne sprenevedaj se, saj le sebe označuješ kot neprimernega za resno debato.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Trubadur ::

Barakuda ti bi bil lahko zadolžen za propagando v KPJ.

Bom vprašal v tvojem slogu:

Praviš, da nimaš pravice do samoobrambe, če te nekdo napade samo zaradi tega ker se ne strinjaš z njim? Je to izdaja? Ali je izdaja samo to, da so se s taktiziranjem (slabim, da smo si na jasnem) oprli na Nemce?

DA

NE
Berite Thomasa!

jype ::

Trubadur> samoobrambe

Če je to "samo"obramba, potem je blo vanjo vpletenih nekam veliko tujega poveljstva in vojaške sile.

lufthammer ::

BluPhenix poglej, na jypetovo izjavo

"Izdajalci ste pač že pokazali, kakšni ste. Brez veze bi bilo poskušati spremeniti vaše mnenje."

sem odgovoril:


"Je kdo od tvojih nasprotnikov na forumu podpisal kakšno prisego morda? Koga likvidiral? Ali je zaradi drugačnega mnenja že izdajalec?"


nakar uletiš ti z:

"Ne, je pa marsikateri označil marsikoga v tej temi za komunista. Oz. ne samo označil, tudi obravnaval in poimenoval tako, brez da bi ta označena oseba koga kdaj likvidirala, oz. zato, ker ima drugačno mnenje. Eni lahko, drugi ne, al kako to?

Kaj sem zdaj narobe prebral? Je kaj v drobnem tisku? Ali ne razumeš kaj napišeš?

Trubadur ::

Če pa to ni bila samoobramba kaj pa je potem bilo?
jype ne bluzi
Berite Thomasa!

sumadinac ::

Trubadur

po tvoje so potem tudi Nemci samo branili Slovenijo ter prišli pomagat belogardistom keterim so državo okupirali partizani.

Trubadur ::

Pa nehite se sprenevedat in povejte že zakaj je potem sploh šlo pri domobranstvu :|

Ponavljam:
Če pa to ni bila samoobramba kaj pa je potem bilo?
Berite Thomasa!

jype ::

To je bil boj za oblast po vojni.

Barakuda1 ::

Trubadur

Če hočeš odgovor samo v obliki

DA

NE


se nauči najprej formulirati vprašanje tako, da bo tak odgovor sploh možen.

sumadinac ::

@Če pa to ni bila samoobramba kaj pa je potem bilo?

bila je pomoč okupatorju pri izvajanju genocida nad slovani ( za Hitlerja manj vredni rasi ).

Barakuda1 ::

Če pa to ni bila samoobramba kaj pa je potem bilo


Bila je IZDAJA (strokovno - kolaboracija)

Zadovoljen? Vem da nisi, ampak to ne spremeni dejstva.

BluPhenix ::

Ali po domače samookoriščanje, oz. nemci ne morajo zgubiti, močni so. Ko bodo vladali svetu, bomo mi ob njihovi strani.

Kot 100x napisano, zakaj se niso organizirali proti sovražniku, tistemu pravemu, ki je grozil slovenskemu narodu kot celoti, ne pa samo proti notranjemu, ki je "grozil" le njim? Če so partizani že nekje dobili orožje in obleko ni hudič, da nebi tudi domobranci, ampak so izbrali lažjo pot, ki je na začetku obljubljala marsikaj.

lufthammer, preberi malo večji del teme in boš videl, da so nekateri zagovorniki domobrancev vsakega, ki je imel drugačno mnenje od njih, oziroma le-to napisal, označili za komunista. Kaj tebi ni jasno? Jaz čisto popolnoma razumem kar napišem in precej logično je.

No ok bom malo bolj razložil. Če "domobranec" nekoga, ki ima drugačno mnenje imenuje komunist je to uredu, ko pa nekdo "domobranca", ki ima drugačno mnenje imenuje izdajalec pa ni uredu, oz. je treba zdej neke dokaze, da zakaj naj bi bil do tega upravičen?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

lufthammer ::

BluPhenix@No ok bom malo bolj razložil. Če "domobranec" nekoga, ki ima drugačno mnenje imenuje komunist je to uredu, ko pa nekdo "domobranca", ki ima drugačno mnenje imenuje izdajalec pa ni uredu, oz. je treba zdej neke dokaze, da zakaj naj bi bil do tega upravičen?


NE, ne, tebi je to popolnoma v redu kar pomeni, da si izenačil žaljivko komunist z žaljivko izdajalec. Če temu ni tako, boš moral drugače napisati. Mene boli.

lufthammer ::

lufthammer@ štajercev je bilo bolj za vzorec v enotah na štajerskem

Barakuda zgodovinar Guštin pravi: ...., toda kam bi lahko prebegnil na Štajerskem, kjer je bilo partizanov zelo malo?

In na vse to Barakuda: Da pa ni bilo partizanstva na štajerskem in da med njimi ni bilo štajercev, je pa tudi debela laž.

sej ni treba imet preveč dobrega spommina, je vse še na isti strani. Nobena geografija ne pomaga.

krneki0001 ::

Cel svet je domobrance označil za izdajalce, nekateri jih pa še vedno poveličujete. Priznajte si enkrat da so zajebal in da so se postavili na napačno stran že na začetku.

Če bi pa postavili spomenik dr. rožmanu sredi ljubljane, pa osebno pošljem nemškemu veleposlaništvu pismo, in jih v njem prosim če bojo oni tut postavili spomenik dr. mengeleju za njegovo požrtvovalno delov v aušvicu. Pa še kakim parim miljonom židom, če bodo finančno podprli tak spomenik njihovemu rešitelju(sej par ljudi je res rešil, tko kot rožman).

poweroff ::

Samo kratka pripomba. So besede kot so komunist, partizan in domobranec žaljive?

Nacist je za moje pojme žaljivka. Izdajalec prav tako.

Partizan je po mojem splošna beseda, ki opisuje pripadnika neke vojaške taktike (npr. grški partizani, itd.) in se ne nanaša nujno na komunistične partizane.

Komunist in domobranec sta pa po moje pojma, ki sta žaljiva le za desničarje in levičarje. To so pa ljudje, ki so očitno - in po tehle debatah sodeč - umsko manj razviti. Niso pač sposobni logičnega mišljenja in delujejo v afektu.

V bistvu bi rabili kakšen poseben program ali ustanovo za socializacijo teh osebkov. Neke vrste umobolnica odprtega tipa. Čudi me, da vlada ne podpre takega programa.
sudo poweroff

Thomas ::

> To so pa ljudje, ki so očitno - in po tehle debatah sodeč - umsko manj razviti.

Si mislil sebe?

Če ne, si žaljiv.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Dejstvo, ki ga marsikdo spregleda je, da so bili navadni ljudje zavedeni na eni in drugi strani. Dostikrat tudi prisilno ali pa "prostovoljno" mobilizirani.

Take ljudi enačiti z izdajalci in "krvavorokci" se mi ne zdi smiselno. Drugo je, kaj je počelo vodstvo.

Samo vojna je pač čas nenormalnosti. Nenormalne situacije in ljudje ne reagirajo normalno - in ne moralno. Tako so pač eni sprejeli napačno odločitev o sodelovanju z okupatorjem, drugi pa napačno odločitev o povojnih pobojih.

Ne moremo pa za to kriviti kar VSE partizane ali domobrance. S temi zločini navaden Franc domobranec ali Janez partizan nimata kaj dosti.
sudo poweroff

lufthammer ::

nebivedu@pa osebno pošljem nemškemu veleposlaništvu pismo...

in s tem razkriješ ves svoj intelekt, ki ga imaš na razpolago.


Me pa zanima od kje zaključek, da nekateri poveličujemo tabele. Če tebe zanima vzrok terorizma, a ga zato že poveličuješ?

Pojma od pojma

poweroff ::

Thomas: se opravičujem, če stvar zveni žaljivo, vendar opažam, da ljudje niso sposobni debatirati na podlagi DEJSTEV in LOGIČNIH ARGUMENTOV.

Tega recimo niso sposobni otroci ali umsko prizadeti. Zato pač sklepam, da je večina udeležencev teh debat umsko manj razvitih. Ali so na stopnji otroka ali koga drugega je pa stvar strokovne presoje.
sudo poweroff

Thomas ::

> Ne moremo pa za to kriviti kar VSE partizane ali domobrance. S temi zločini navaden Franc domobranec ali Janez partizan nimata kaj dosti.

Seveda. Bila sta navadna piona na šahovnici. Tako Janez kakor Franc. Obema je hudo primanjkovalo ustreznih informacij, kako je v Sovjetski zvezi, kako je v Nemčiji (za Žide in ostale preganjane).

Zato je pričakovanje, da se bosta oba odločila tako, kot bo poznejšim zmagovalcem vojne bolj všeč - pretirano.

Sej še danes, ko je 100 ali 1000 ali še več informacij več, ljudje hudo trapajo. Primerov več kot dovolj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lufthammer ::

Malo nazaj:

BluPhenix poglej, na jypetovo izjavo

"Izdajalci ste pač že pokazali, kakšni ste. Brez veze bi bilo poskušati spremeniti vaše mnenje."

sem odgovoril:


"Je kdo od tvojih nasprotnikov na forumu podpisal kakšno prisego morda? Koga likvidiral? Ali je zaradi drugačnega mnenja že izdajalec?"


nakar uletiš ti z:

"Ne, je pa marsikateri označil marsikoga v tej temi za komunista. Oz. ne samo označil, tudi obravnaval in poimenoval tako, brez da bi ta označena oseba koga kdaj likvidirala, oz. zato, ker ima drugačno mnenje.

Matthai razlago rabiš?

Ja najenostavneje je nesprotnika proglasiti za norca

Thomas ::

> sklepam, da je večina udeležencev teh debat umsko manj razvitih.

Predpostavke tega tvojega sklepa so napačne.

Ljudje izpeljujeo svoje trditve iz svojih aksiomov. Eni imajo pač take osnovne predpostavke ali axiome, da jih peljejo v takšne sklepe, druge - drugi axiomi peljejo v drugačne sklepe.

Če imaš za aksiom nekaj takega kot nebivedu - "ves svet je obsodil domobrance kot izdajalce" - potem pač prihajaš do sklepanj kot gospod nebivedu.

Če imaš za aksiom to, da so - "partizani pobili na Dolenjskem najprej kakšnih 1000 ali več kmetov" - potem prihajaš do sklepov kot gospod lufthamer.

Vprašanje je, kaj je res. So partizani pobili tiste kmete kmalu ob začetku vojne?

YES/NO

Vprašanje je torej, kaj je res. Je cel svet obsodil domobrance?

YES/NO/WHAT ARE YOU TALKING ABOUT

Tko greš po posameznih aksiomih, koliko so resnični in koliko so sploh smiselni. Ker "domobrance je obsodil cel svet" je megla, IMO.

Ljudje so zadosti pametni, da to prečešejo vse in si ustvarijo mnenje. Ovirajo jih IMHO, le premočna čustva.

Wait a minute ... a TO pomeni, ta čustvena vpletenost, da "so umsko manj razviti"?

Hm ... mogoče. Če ti čustva zameglijo razum, si zrel za tako definicijo, po moje.

Vendar vprašanje je spet - KOMU so kompas čustva in KOMU razum?

Meni je precej jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vajenc ::

Da bi se spraševali, kateri brat je prvi ubil brata, je nesmiselno. Lahko, da so partizani ubili 1000 kmetov, ali pa že prej kakšnega, ki je govoril "ma vino pa vse kr je prou si vtaknte v rt", ali pa so mogoče organizirani "škrti" kmetje, že prej kakšnega zelenega na vile nataknili. Ne bomo nikoli zvedeli .

Nacizem in vse kar je bilo v pomoč temu, so obsodili vsi zavezniki, kateri so bili kot zmagovalci lahko sodniki. YU partizani so bili med vojno na zaveznikovi strani, tako, da so lahko sami "sodili" narodnim izdajalcem.

Za tiste, ki med vojno niso bili opredeljeni, je to najhujše oz. največja zamera komunizmu, da so njihove fante..., zakopali v brezna, čeprav so bili "nasilno vpoklicani". Ampak je..ga, tko v/po vojni je, če nisi za, si proti, če si za nič, te bodo pa že naredili uporabnega. Najslabše pa je, da se v demokratični ureditvi, po zamenjavi oblasti, kliče nazaj sovraštvo med brati (deda v partizanih pri eni in deda pr ta belih pri drugih).

Pa še to, eni mešate domobrance z "taplavimi"(slo. četniki), ki so bili privrženci starega režima (kralja) in so bili v štartu napada Nemcev, proti Nemcem. Ker pa ni bilo kompromisa s Titom, so udrihali pomalo kar po obeh (partizanih in Nemcih). Domobranci so nastali po kapitulaciji Italije in sicer iz belogardistov (vaške straže), poslušalcev ljudske stranke (ker jim je bilo med okupacijo pod Italijani preveč luštno) in en majhen delček "taplavih", ki so prestopili k njim.
««
9 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420787 (18760) Ziga Dolhar
»

Mitja Ribičič, Ozna, povojni poboji (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
454101411 (94156) jype

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586463 (5408) imagodei

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532835 (19257) IgorGrozni

Več podobnih tem