» »

Zakaj kemija?

Zakaj kemija?

1 2
3
»

Funky_one ::

Fizikalko, bi rad razlago po teoriji valenčne vezi ali po teoriji molekulskih orbital?

jype: "Zanimivo. A je bil Niels Bohr kemik? Kaj pa Wolfgang Pauli? Hudiča, saj vse, kar kemiki praktičnega vedo o atomih in molekulah so izvedeli od fizikov, torej od te neuporabne bande."

no čisto vse pa že ne: pri prvi izmed gornjih teorij je odločilno sodeloval Linus Pauling, pri drugi pa Robert Sanderson Mulliken oba kemika. priporočam kakšno branje na temo zgodovine odkritij strukture atoma in njegove razlage. mpetek1 je namreč napisal: "v zadnjih letih"... kamor Pauli in Bohr sigurno ne spadata.



" Šta koji k.u.r.a.c ovo gledaš, kad neznaš ni da čitaš ?! "

Fizikalko ::

Maš več teorij? Že to je malo čudno... OK, napiši obe.

Funky_one ::

anatonija: "Neskoncnost je iluzija, prevara, sanje."

Torej so iluzija, prevara, sanje tudi singularnost, črne luknje, splošna teorija relativnosti...?

anatonija: "Neskoncnost je uporabna samo in zgolj kot opis resitev nekaterih problemov, pa se to samo zato da mi lazje razumemo te problema, na probleme same nima vpliva."

Neskončnost vsekakor močno zakomplicira opis črne luknje v splošni teoriji relativnosti...

Mogoče tudi Gargamel živi v singularnosti, črni luknji in splošni teoriji relativnosti?



" Šta koji k.u.r.a.c ovo gledaš, kad neznaš ni da čitaš ?! "

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Ah, Funky,...

Neskončnost je, bolj kot ne, le računski pripomoček, na nek način. Nič več. Kako pa to, da kao toliko veš o črnihluknjah? Mamo temo o tem: Klik.

Se lahko v njej še kaj razpišeš...

Sicer pa, čakam na kovalentno vez.

Funky_one ::

Fizikalko: "Maš več teorij? Že to je malo čudno... OK, napiši obe."

obe teoriji sta valovno mehanski interpretaciji kemijske vezi. glede na to, da nisi vedel za njun obstoj in ti verjetno ni blizu Schrödingerjeva enačba ter valovna mehanika, se ti moram opravičiti, ker žal nimam časa za obširno razlago.

Le za pokušino:
valovne enačbe za molekulo ni mogoče razrešiti kot tudi ni mogoče razrešiti valovne enačbe za atom z več elektroni.

p.s. neskončnost je pri črnih luknjah rezultat teorije in ne računski pripomoček...



" Šta koji k.u.r.a.c ovo gledaš, kad neznaš ni da čitaš ?! "

antonija ::

Funky_one: Nujno rabis nova ocala. Ali pa malo vec vaje pri branju. Ali pa oboje.

Beskoncnost pri crnih luknjah je isto kot neskoncnost povsod drugje; obstaja samo zato da si znamo pojasnit rezultate enacb, to je vse. Lahko pa seveda podas primer neskoncnosti v vesolju...

Schrodingerjeva enacba (skupaj z njegovo macko) je pa prilicno fizikalna zadeva... Razen ce ne mislis vsega kar ucijo na FKKT stlacit pod kemijo.:\

In seveda se da resit valovne enacbe za sistem z tremi in vec delci, samo resitve niso vec eksaktne.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Fizikalko ::

Funky, dej se malo umirit, ja?

Prvič, če se želiš z mano v kvantne detajle spuščat, mi boš naredil uslugo. Samo potem mi najprej razloži kovalentno vez, ne pa da skačeš okrog nje kot maček okrog vrele kaše.

Drugič. Schrodingerjeva enačba mi je precej bližje, kot si misliš.

Tretjič... Me prav zanima, kje si pridobival znanje o črnih luknjah, ker maš malo čudne predstave, IMHO. To ni provokacija, res me zanima.

Thomas ::

Mja ... kar se tiče singularnosti in neskončnosti v črnih luknjah, je zadeva že vsaj 30 let passe!

Odkar je Hawking razložil da črne luknje sevajo in se eventualno izsevajo, je vsaka potreba po "singularnosti v središču črnih lukenj" dokončno odpadla.

Da večina poljudne fizikalne literature ni poupdatena, je avtorska in založniška šlamparija.

Add drejc

Yes, yes. O čemer ti govoriš, je t.i. background independent teorija. Substrata bi se na koncu radi iznebili, v dokončni teoriji. Kot sem že večkrat rekel - oder in scena mora biti v samem scenariju. Ne smeta ostati kot nerazloženo dejstvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

Fizikalko ::

No, Funky_one, kaj bo?

SmeskoSnezak ::

Ni se mi dalo brat vseh treh strani, ampak že sam naslov me je oz. avtorjevi prvi posti so me tako zbodo v oči, da moram odgovoriti čimprej.

Pa če lahko v raburjenem stanju povem svoje misli: Kako prosim? Ti bi rad spravo vse pod fiziko?!? E, ne se šalit. Osnova vsega je matematika. Brez matematike ne bi bilo dosti stvari, od tega tudi fizike. To je zame isto vprašanje kot tisto o kuri in jajci. In moja pohorska logika mi pravi, da fizika nemre bit osnovni predmet. Zakaj bi neke formule , ki so plod izvirnosti in matematične strukture, bile osnove ravno matematiki, področju, ki je fiziko ustvarilo?!?

Me pa res zanimajo vaši odgovori na to. Kr nimam lih IQ-ja nad 150 in se ne zanimam za vsako bedarijo. :)
@ Pusti soncu v srce... @

jekson ::

se strinjam s SmeskoSnežakom, matematiko je osnova na kateri za gradi fizika.IN še to s fiziko ne moramo odkrivat matematike obratno pa ja.V zgodovini matematike so že prej obstajali teoremi in izreki, ki jih je lahko potem fizika stoletja kasneje uporabila za pojasnevanje sveta, za matematike pa niso bile nič več kot logična razmišljanja.

Thomas ::

Logično (ali matematično) razmišljanje je fizikalni proces.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fizikalko ::

He, he. Pa smo tam.

SmeskoSnezak ::

Thomas, kdo drug kot on lahko napiše takšno bedarijo. Pa se opravičujem, kajti res je to oddelek ZT, kjer se zahteva bolj resna debata.

Mene ne briga kaj je matika oz. logično razmišljanje. Prvo je nastala matematika in smo začeli seštevat. Prvo smo rekli, da je Zemlja ravna, zatem pa da je okrogla. Thomas, (sarkastična opazka) genij, ko bodo znanstveniki razvozlali tvoj fizikalni proces, me zanima kaj bodo našli.

Pa čeprav se mi zdi, da je tam not tud prvo mateamtika, pa pol fizika. Mi lahko kdo pove kje so prvo ble formule , šele zatem so not vstavlali cifre?!? :P
@ Pusti soncu v srce... @

OwcA ::

Fizika kot taka ne potrebuje matematike, še več, je celo potreben pogoj za obstoj slednje. Da pa lahko mi -- ljudje -- opisujemo fiziko, pa nam krvavo prav pridejo orodja. Matematika je takšno orodje. Nekaj predpostavimo, postavimo si descartovsko trdno točko in na tem gradimo, kajti zavedati se je treba, da je opisovanje fizike zelo nehvaležno delo, saj nujno (na najbolj osnovnem nivoju) vključuje sklicevanje samo nase, kar nam, če gre verjeti Goedlu, prinese obilo preglavic.
Ali lahko potemtakem upravičeno trdimo, da je fizika "tisto pravo"? Lahko. Neglede na vse se je treba zavedati, da je vsa matematika, ki lahko obstaja, že določena s fizikalnimi zakoni, le pravi biti se morajo obrniti, da bo udejanjena.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

SmeskoSnezak ::

le pravi biti se morajo obrniti, da bo udejanjena.


Tole moram citirati, saj ste tako povedali, da je matematika osnova. Če malo v prispodobi povem. Padli ste v lukno, ki ste jo sami kopali. Poznati moramo števila, bite, _vstavi poljubno ime_, da lahko določamo fizikalne procese, formule, etc. Hvala, Owca, za priznanje. ;)

Grem spat. Lahko noč |O
@ Pusti soncu v srce... @

OwcA ::

Kako se je po tvojem razvijalo Vesolje preden smo prišli mi in "poznali" bite?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

R33D3M33R ::

A predhodnjih sporočil pa nihče ne bere?

DavidJ je napisal:
Ce se z besedo fizika v tej temi oznacuje ves materialni svet, potem tema res nima veliko smisla.


Njegovemu mnenju se pridružujem. Torej?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

mescaline9 ::

Fizikalko: Razumem tvoje prvotno vprašanje, vendar dejstvo je, da znanosti kot so kemija, biokemija, biologija etc obstajajo. In če obstajajo, obstaja tudi razlog za njihov obstoj. Po mojem mnenju je razlog za obstoj teh znanosti, da fizika za razlago pojavov, ki jih dotične znanosti preučujejo, postane prekompleksna in zato neuporabna. Seveda, "da je vse fizika", če je pa to znanost, ki se ukvarja z najmanjšimi sistemi - z elementarnimi delci. In z majhnim delci in odnosi med majhnimi delci lahko razlagaš poljubno velike stvari. Problem je v tem, da je opis odnosa med dvema delcema dovolj kompleksen, da ga razume le peščica ljudi na tem svetu, pustimo odnos med triljoni delcev etc. Lastno znanje kemije mi omogoča na papir narediti nekajstopenjsko sintezo iz glave in jo tudi praktično izpeljat z zadovoljivim izkoristkom. Dvomim pa, da obvladanje vseh fundamentalnih enačb, ki jih fizika premore za tak manever, dejansko omogoča tudi praktično sintezo.

Vzemimo recimo drugi primer iz biokemije, pa fizikalno izračunajmo zvijanje proteina, s tem da so zraven še drugi proteini, ki pomagajo zvijat ta protein v pravilno konformacijo in jo spreminjajo tudi sami. Konformacija namreč ni odvisna le od primarne in sekundarne strukture, ampak tudi od delovanja chaperonov (pomožni proteini za zvijanje) in posttranslacijskih reakcij na proteinu. Lažje je z rentgensko difrakcijo določit položaje atomov in tako pogruntat strukturo proteina, kot računat kako se bo protein zvil. Imaš lep primer, koliko računske moči za to potrebuje folding project, pa tudi ni vsak protein primeren za tak način ugotavljanja konformacije, zaradi faktorjev, ki sem jih zgoraj opisal. Ok, rentgensko difrakcijo so nam fiziki dali, vendar je v svoji matični znanosti ne uporabljajo.

Pri delitvah zanosti gre samo za različne sisteme, lahko bi rekli tudi velikostni red proučevanih stvari. Fizika je po tej logiki pač prva znanost, kar ji daje simbolno večji pomen, vendar je pri razlaganju večjih sistemov obupno neuporabna.
Zato se ne uporablja fizike in njenih enačb in zato so kemija in ostale vede enakovredne. Seveda so principi, ki ležijo pod vsem tem dogajanjem čista fizika (glej prvi odstavek), ampak koliko enačb boš porabil, da boš s fiziko razlagal psihologijo in sociologijo, ker nenazadanje je tudi to le fizika, ane?:)

S takim pristopom, lahko potem rečemo, da je tudi kemija superiorna biokemiji, ta fiziologiji, ta biologiji, ta psihologiji, ta sociologiji.... Gre se le zato, da je človeški um nagnjen k predalčkanju in zato je tudi znanost razdeljena na različne panoge, ki se vsaka osredotočajo na svoje probleme in se lahko nanje osredotočajo neodvisno od ostalih znanosti, kar jih naredi samostojne in enakovredne drugim znanostim.

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Lepo povedano, moram rečt. ;)

antonija ::

Jaz se pa nebi strinjal da si kemija, bilogija, bikemija,... in na drugi strani fizika enakovredne. Prve so danes usmerjene predvsem (lahko bi rekel tudi 'le') v aplikativne raziskave. Baznih raziskav v kemiji skoraj ni vec. Ce pa slusacjno je se katera, pa sloni mocno (ali izkljucno) na fizikalnih enacbah. Lep primer za to je Ibn Saba-na rentgenska difrakcija ki sama po sebi nima nobene veze s kemijo/biokemijo.
Po drugi strani je fizika (zdajsna top-of-the-line) prakticno neuporabna za narodov blagor. Narod hoce hrano, zdravila, nova ledvica, nova jetra, racunalnike, plasma TVje,... To pa morajo delat kemiki, strojniki, computerasi, biokemiki in biologi...

Vsakemu svoje :) Ampak tud pod razno pa to niso enake/enakovredne znanosti, tako kot jabolka niso enakovredna hruskam.

Vnesite tukajPoznati moramo števila, bite, _vstavi poljubno ime_, da lahko določamo fizikalne procese, formule, etc.
Racunstvo != matematika. Stevilke, biti,.... vse so samo posledica nekih formul in sluzijo za lazje razumevanje le teh. Formule kot take pa opisujejo razmerja, odnose, ne pa stevilk.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SmeskoSnezak ::

Me boste morali prepričati v nasprotno z dokazi. Zakaj pa nas potem prvo učijo števila in črke, šele zatem pa seštevanje , učenje, fiziko, sklanjatve, stavke, etc.? Verjamem da če gremo ne vem kam nazaj (nastanek zemlje, whatever), so prvo vedno bili neki biti, celice, stevila, bilokaj. Šele zatem pa so nastale formule. Po vašem bi morali nas prvo učit formule, šele zatem števila, je pa ravno obratno. :\

Kar pa se tiče enakosti. Potemtakem, antonija, znaš izračunati vrednost kemijske spojine z fizikalnimi enačbami? Zakaj pa imamo potem kemijo, če pa lahk vse izračunamo z fiziko? Čudno tole, zelo čudno. :)
@ Pusti soncu v srce... @

Funky_one ::

antonija: "Baznih raziskav v kemiji skoraj ni vec. Ce pa slusacjno je se katera, pa sloni mocno (ali izkljucno) na fizikalnih enacbah. Lep primer za to je Ibn Saba-na rentgenska difrakcija ki sama po sebi nima nobene veze s kemijo/biokemijo."

Rentgenska difrakcija je rutina. Nova spojina in primeren kristal nastajata tudi mesec(e), rentgenska analiza (monokristal) pa traja ~7 ur.
Baznih razsikav v kemiji ni? Pa kje delaš ti? Večino raziskovalnih skupin v Sloveniji, ki jih poznam dela bazično znanost... seveda nekoliko odvisno od definicije bazična/aplikativna znanost. Kaj je zate totalna sinteza, NMR analiza strukture in dinamike proteinov, sinteza heterociklov... (bazično ali aplikativno)?

Ibn Saba je v prvem odstavku eksplicitno povedal tisto, kar sem želel jaz s primerom zdravila proti glavobolu.

antonija ::

@Smesko: To da se pri izobrazbi najprej podaja siroka slika in sele za tem detalje nima veze z notranjo organizacijo znanosti. Ti govoris bolj o pedagoskem procesu, pa malo o casovnem poteku odkritij (ki pa spet nima vpliva na zdajsnjo ureditev znanosti).

@Funky_one: Rentgenska difrakcija, NMR, vsemogoce spektroskopije, MS in MS/MS (in MS/MS/MS),... vse to je fizika, ki smo jo kemiki veselo vzeli za nase "rutinsko delo". Za temi metodami ne stoji nobeno veliko kemijsko spoznanje, ampak gre za lepo pojasnjene fizikalne pojave.
Delal sem dozdaj na FKKT, IJS, VF in Novartis v Baslu. Povsod kot analitik, enkrat (Novartis) kot org. sintetik. Pri _vseh_ projektih, na katerih sem delal, se ni nikjer slo za nobene bazicne raziskave. Pri nobenem projektu od kolegov ni slo za bazicne raziskave.
Ce grem kar po vrsti:
-Na FKKTju studiranje razpada polimerov v oksidativni in neoksidativni atmosferi. Mogoce se komu slisi kot bazna raziskava, ampak gre le za studijo obstojnisti papirja in njemu podobnih snovi. Aplikativna raziskava.
-Na IJSju analiza okoljskih vzorcev, sam od oddelka za znanozti o okolju ne mores pricakovat kaj 'globljega'.
-V Novartisu izdelava knjiznic za odkrivanje spojin vodnic. Nove spojine, nove sinteze, stari principi, stara pravila. Sicer bo kaksen clanek z super-duper novim nacinom sinteze, ampak meni se ni zdelo nic novega. Samo podatki kaj reagira in kaj ne.
-Na VF analiza zivil zivalskega izvora za ostanki raznih spojin. Spet aplikativna raziskava.
-Na VF se ena raziskava o farmakokinetiki antiparazitikov pri ovcah (in jagnetih), razlicne aplikacije, razlicni pogoji. Spet aplikativna stvar.

Ce pokometiram se kar trenutno dela moja punca (biokemik): raziskava o vplivih (raznoraznih) na artritis in (mogoce) stancanje hrustancev. Aplikativno.

Od vseh diplom ki sem jih slisal se najbolj bazicne zdijo tiste od organikov, ampak so vse more-or-less samo stancanje seznamov kaj zreagira (in pod katerimi pogoji) in kaj ne. To zame niso bazne raziskave.

Dejstvo je da fiziki ne morejo zamenjat kemikov, biokemikov, biologov,... v laboratorijih, tovarnah, etc. Je pa tudi dejstvo da se da vse (oz. za enkrat vecino stvari), kar pokrivajo kemija, biokemija, biologija,... razloziti s fiziko. V tem pogledu je fizika nad temi vedami.

Med tem ko kemiki se vadno stancamo nove stvari po starih znanih metodaj (ki jih moramo vsake toliko kaksen mesec prilagajat in izboljsevat da lahko objavimo clanek), majo fiziki celo zurko zadnjih 100let. Od Newtona (sile) in Maxwella (polja) se jim je vidni kot razsiril preko nedolocenosti, QM do vseh cudes ki so si jih sposobni predstavljat danes.
Na kemijskih simpozijih pa..... hmmmmm.... sej ne delamo vsi isto, ampak kej velike razlike med nami pa ni.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

@offtopic

> Na kemijskih simpozijih pa..... hmmmmm.... sej ne delamo vsi isto, ampak kej velike razlike med nami pa ni.

He he he, pridi ti na kakšen sipozij tektonikov. Še huje. Ne le, da vsi govorijo ene in iste stvari, celo ISTE slike kažejo. Sem bil le enkrat, pa še to le prvi dan in me je minilo. Drugi dan sem raje "znanstveno" posedal v baru :D Bilo pa je lani v Opatiji na nekem Alpine Workshopu.
Vse je za neki dobr!

Fizikalko ::

Lahko samo rečem, da mam fajn kolege v moderatorskem teamu v Z&T. Antonija pa je tako ali tako razložil bistvo moje "dileme".

Zgodovina sprememb…

1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zakaj se avtomatično pomisli ob znanju matematike tudi na znanje fizike?

Oddelek: Šola
223018 (2014) lebdim
»

Udeležba na fizikalni olimpijadi (ipho)

Oddelek: Šola
467247 (6102) primorcan
»

Nastanek sveta/vesolja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29921122 (13996) jzgorisek
»

Neskončnost (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
47224515 (19059) Fizikalko
»

Fizika na maturi in strojna fakulteta

Oddelek: Šola
83702 (3527) root987

Več podobnih tem