» »

Zakaj so sončne celice fiksno postavljene?

Zakaj so sončne celice fiksno postavljene?

WarpedGone ::

Prejle sem se peljal po AC in videl na eni strehi sončne celice.
Sonce pa je zahajalo povsem na desni strani in veselo sijalo na rob teh panelov.

Je res tako težko narest mehanizem, ki te celice vsaj približno obrača proti soncu? Tako težko, da se večji izkoristek ne splača?
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Energetsko gledano, bi bil tisti motorček, ki bi zadevo premikal, da bi bila optimalno postavljena vsak trenutek - zanemarljiv.

Da bo tudi ekonomsko zanemarljiv v nakupni ceni, pa tudi ne more biti prav daleč, po moje.

Stepni Volk ::

Za hišno uporabo imamo dvoje vrst sončnih celic. Ene so namenjen ogrevanju sanitarne vode, t.i. sončni kolektorji in le te predstavljajo večino "sončnih celic". Pri pasivnih hišah omogočajo tudi dodatno ogrevanje same hiše.
Druge so namenjene proizvodnji elektrike. Te so v veliki manjšini.

Sončne kolektorji so veliko bolj praktični, kot del strehe objekta. In če bi šel sem nameščati mehanizem, bi le ta moral prenašati tako visoke poletne temperature, dež, veter... sneg, zmrzal.
Tudi ni nujno, da so postavljeni pod optimalnim kotom. Prvi so to morali biti. Poleg tega je recimo za Ljubljansko področje znano, da je statistično dopoldne bolj sončen od popoldneva (nevihte).
Ogreta sanitarna voda, se tako skladišči v izoliranem boilerju, ki je ponavado od 300l naprej..

Druga zgodba je za električne panele.

WarpedGone ::

Predvsem me je zanimalo ali je težava v izvedbi al že v sami teoriji i.e. teorija ne pusti več kot zanemarljivega poboljšanja pri optimalnem obračanju.

Pa sm se spustu v tak štorast izračun. Sm reku da je 800km atmosfere, ki enakomerno (ne glede na vpadni kot) vpija sončno energijo pa da je polmer zemlje 6400km. Račun mi pravi, da bi kolektorji, ki se obračajo za soncem (so vedno pravokotni na vpadne žarke) dali za 34% več energije, kot fiksno postavljeni - pravokotno opoldne. Pod pogojem da ni kakšnih hudih bočnih zakrivanj, da je 'horizont' odprt 180stopinj. Če so kakšni hribi je profit malo manjši, odvisno od zakrivanja.

Mehanizem bi znal bit smotan, bi se ga pa s kakim iznajdljivim inženiringom sigurno dalo sestavit. Niti ni nujno da bi se kolektorji nonstop obračali. Če se sonce premakne za 15stopinj, pade učinkovitost za vsega par procentov. Študiral sem u smeri zatičev, ki bi se vsake tolk časa sprostili in pustili vetru da stvar obrne v pravo lego - en korak naprej - in spet zaskočili za naslednji interval. Ena taka reč nebi smela kurit več kot par wattov vsake par minut.
Zbogom in hvala za vse ribe

hamax ::

problem je to, da so ponavad celice prbite direkt na streho in zato ne rabjo dodatnih nosilcev, kar je dosti ceneje in bol prakticno.
v predelih, kjer je mocn vetr, pa tud bl varno.

CaqKa ::

enkrat sem po tv gledal eno tako 'ekološko hišo' ki se je kar cela premikala.. je pa imela tak odrezano in gor sončne celice.. en prostor v bajti so bili sami akumulatorji. hiša se je vsak trenutek obrnila proti soncu.

iz mojega stališča taka zadeva nebi smela dosti stat. če bi se jo pa že spravili delat pa bi bilo treba rihtat poleg obračanja še nagib. tak bi dobil tisti res maximalni izkoristek.
problem pri tem je da rabiš dovolj maneverskega prostora.

kot zgoraj omenjeno pa je potem vprašanje da narediš konstrukcijo za veter dovolj zmogljivo pa pozimi da bo sneg nosla.

snow ::

Verjetno so tiste sončne celice na AC namenjene za prižiganje luči čez noč ali kakšno drugo zadevo, ki ne porabi toliko električne energije, da bi se splačalo iskat večji izkoristek.
Zakaj bi imel 20% več elektrike, ko pa jo itak porabiš samo 50%.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

WarpedGone ::

Zgoraj nism direkt omenu, ampak ja, mislu sm celice za pridobivanje elektrike. Kolektorji za segrevanje vode so dost pocen in težji, tko da se sigurn bol splača enostavn mal več jih narest pa je.

Sončne celice pa so **drage**. Kar nekaj let traja da se investicija povrne. Splošno sprejeto dejstvo je, da se splačajo le kjer je vlečenje kabla nesprejemljivo. Povečanje njihove učinkovitosti za tretjino pomeni da se tolkrat hitreje povrnejo. Namesto u treh že u dveh letih, recimo. Če je seveda obračalni mehanizem dost poceni, cenovno in energetsko.

Spreminjanje nagiba glede na datum je pa res vprašljivo. Mogoče dvostopenski nagib, ki se ga dvakrat na leto na roke prestavi. Spreminjanje tega doda vsega par procenov k učinkovitosti, precej pa poveča kompleksnost mehanizma - dve osi vrtenja namesto ene same.

Večja učinkovitost zaradi obračanja ma še dodatni profit. Energija se proizvaja tudi zgodaj dopoldan in pozno zvečer, ko so fiksne celice že 'mrtve'. Eno uro po vzhodu se z obračanjem doseže že petino maximalne moči, brez obračanja pa se takšna moč doseže šele tri do štiri ure po vzhodu.

Naslednji profit sledi iz prejšnjega. To je mal večja "neodvisnost" od vremena. Pri fiksno postavljenih celicah, oblačnost sredi dneva pomeni skorajda energetsko izgubljen dan. Če se celice obračajo, polno izkoristijo tut kakšno lepo jutro in lep večer.

Ne vem pa v koliki meri sončne celilce izkoriščajo odbito svetlobo? Js sm predvidel da jo ne, da šteje le direktno vpadla od sonca. Zaklopni mehanizem se mi pa zdi da bi ga kak finomehanik u petih minutah zrisal na prtiček ob kavici.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Ce imas celice na juzni strani hise lahko dosezes, da sonce cel dan sije nanje, koliko bi bilo vec izkoristka, ce bi jih obracal, da bi sonce cim bolj pravokotno sijalo nanje ne vem.

Precej vprasljivo je, ce bi se ti res splacalo.

sidd ::

am, glede obračanja.. na feri-ju so meli enkrat predstvitev ene napravce ko sledi soncu...baje so sami naredli prav za namene sončnih celic in tega. Ve kdo kaj več?

Vikking ::

Pri nas so takšni sončni kolektorji ki imajo t.i. motno steklo, kar naj bi pripomoglo k usmerjanju žarkov. Drugače pa obrneš na jug, pa je mir. Za samo ogrevanje vode je tako da ti 300litrov vode iz 22stopinj na 40 stopnij zagreje v slabih treh urah (med 8 zjutraj in 11 dopoldne). Pa še sonce ni optimalno postavljeno na lego sončnih celic.

Sončni kolektor je teže nekje med 40-50kg. Imaš dva kolektorja in moreš vrtet 100kg. Sicer pa mi pojasni kako boš dva ploščata pravokotnika na strehi vrtel proti soncu? Verjetno samo vrtenje ni zadosti, rabiš še dvigovanje in spuščanje kolektorjev. Se ne splača, ko je sonce zagreje vodo res v parih urah.

WarpedGone ::

Za ogrevanje vode je obračanje brezveze.

Govorim o obračanju sončnih celic, ki generirajo električno energijo.

Tu je profit 34%.
Zbogom in hvala za vse ribe

CaqKa ::

>>> am, glede obračanja.. na feri-ju so meli enkrat predstvitev ene napravce ko sledi soncu...baje so sami naredli prav za namene sončnih celic in tega. Ve kdo kaj več?

mislim da ej to bilo na dan feri predstavljeno, samo kot zgleda nimamo nič extra slik in poročanja o tej zadevi. lahko pa še ti preveriš v Abakusu (PDF)

warped one. zakaj datumsko.. sej se pa sonce zjutraj ne dvigne takoj na 'vrh', zato mislim da bi bilo optimalno še tako premikat. tam pri nas poleti do nekje 70° . v ekvatorialnem pasu pa bi rabil tako od 10° pa vse do 90°.

načeloma itak narediš svetlobne senzorje in vedno gledaš da se zadeva postavi v pozicijo kjer bo senzor javil največ svetlobe.

WarpedGone ::



Modra, temnomnodra in rdeča črta opisjujejo pot sonca čez nebo glede na datum - rdeča poleti, modra pozimi. Mehanizem bi avtomatsko (čez dan) celice vrtel okrog osi sever - jug. Naklon glede na to os bi bil pa fiksen (kot theta) , ker se 'višina' poti sonca čez dan ne spreminja veliko. 15 stopinj odstopanja od pravokotnice pomeni le par procentov nižji izkoristek. Šele kot 30stopinj in več začne pomenit razliko. Če bi že spreminjal sam naklon theta, povsem zadostuje par nastavitev, ki jih prestaviš parkrat na leto. Ko recimo greš čistit celice.

Edit: typo
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Gogo ::

Mene pa zanima pod kakšnim kotom morajo biti kolektorji pozimi (december, januar, februar), da sončni žarki optimalno segrevajo, če upoštevamo geografsko dolžino (pri meni 46°)? Domnevam, da takrat morajo žarki pasti pravokotno na steklo?

Hvala by gogo.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Stepni Volk ::

Za pridobivanje elektrike iz sončnih celic so naši kraji dokaj nerentabilni in obračanje za soncem ne prinese ravno veliko. Izkoristek sončnih celic je za sedaj še premajhen. Dokler ne izboljšajo le tega, je tudi obračanje manj smiselno.
Za majhne domače sisteme seveda.

O ostalih konceptih najdeš tukaj.

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

>>> celice vrtel okrog osi sever - jug.

hehe si pa naredil malo boljšo metodo. jaz sem jih mislil vrtet po osi sile gravitacije, s čimer bi še extra moral potem ta naklon upoštevat. če pa os postaviš vzoporedno k osi sever jug, potem pa seveda ta dodatni naklon eliminiraš :)

stepni. ravno sedaj ko je manjši izkoristek, boš bolj težil k temu da boš čimbolj izkoristil vse.
pol pa manj.

podobno kot pri stiskanju videa sedaj težimo k temu da ga na čimmanjši prostor stisnemo, kasneje ko bodo pa diski hitrejši pa nam to več nebo tako pomembno.

sash ::

Za pridobivanje elektrike iz sončnih celic so naši kraji dokaj nerentabilni in obračanje za soncem ne prinese ravno veliko.

Hja pa nevem če bo to čisto držalo, bom povedal zakaj ne.

Pred par dnevi sem nekako uledel v pogovor o tej temi. Govoril je človek iz ene od ustanov slovenskih elektraren in dejal, da so postavili takšno zadevo in da JE RENTABILNA. V sloveniji sta po njegovih informacijah bojda 2 večja solarna sistema, enega imajo soške elektrarne (statični paneli), medtem ko imajo veliko bolj sofisticiran sistem na letališču Lesce (pokazal je tudi sliko hangarja od zgoraj), ker je vsak panel vrtljiv v eni smerr in sicer od vzhoda proti zahodu s čemer se izkoristek bojda precej izboljša (procentualno ni znal povedat). Zadeva je moči 36kW, ker se nekaj te moči troši za lastno rabo.

Sistem "vrtenja" se krmili preko radijsko vodene ure ki plošče obrača glede na položaj sonca čez dan od skrajne vzhodne lege do skrajne zahodne lege nato pa čez noč postopoma posamezne grupe celic nazaj. Energije pa ne skladiščijo v akumulatorjih ker so takšni istemi extremno dragi, saj zahtevajo sprotno vzdrževanje baterij, njihovo pravilno skladiščenje....... Temveč (glede ne usmeritev evrope) prodajajo to energijo slovenskemu elektro gospodartvu. Od elektra so nabavili nek kvazi števec s spremljajočim razsmerjanjem in krmiljenjem, ki beleži pretok energije. se bo marsikdo vprašal zakaj ?

Zato ker je v tem računica. Ura na odjemu za gospodinsta je cca 21 sit kw/h za enotarifni odjem, odkupna cena "sončne" energije pa je neverjetnih 89 sit kw/h .. ja tak je, ker ta energija sofinancirana od nevem česa vsega. In tega se lahko loti prav vsak državljan, postaviš sistem (vsaj za eno firmo v sloveniji vem da ima rešitve na ključ, samo poveš koliko kW želiš) in si urediš ustrezno papirologijo.

Rešitev z baterijskim akumuliranjem je uporabna samo za kakšne zelo odročne gorske koče in podobno.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

WarpedGone ::

Hmmm, da se ne splača obračat?

Tule je ena švabska firma in njihova posebna ponudba. Narcenejš 3kW sistem stane reci in piši 15 tisoč EUR. Same celice pridejo 12 tisoč EUR, ostalo je pa inverter, stojala etc.

Obračanje tega sistema (če je mojih 34% izboljšanja blizu resnice) je torej vredno kakih 4000 EUR. Sigurno mehanizem ni zastonj, nikakor pa ne preseže 1000 EUR. In je že takoj profit.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Sem hotel napisati precej isto kot CaqKa.

Subvencionira se solarna (in nekatere druge) elektrarne in se lahko celo izplača imeti jo.

Cr00k ::

Fantje, dejmo najprej definirat oz. kaj je to RENTABILNOST... (oz. kako si to besedo razlagate)

v kolkem času, zelite da je stvar rentabilna...

jst mislm, na prvi pogled, da je ta stvar rentabilna...

Glede dotične tehnike sem mrzel..., glede dnarja pa... če želite lahko naredim en(ali več različic) načrt, da bo stvar rentabilna..pa se bo kdo mogoce spravu nardit... (škodt ne more)
Bom pa rabu par podatkov...

Jst mislm, da je zadeva super (in se splača investirat) pa ceprav imaš zaslužka "samo" 10.000sit na mesec...
(npr. 15let po 10.000sit na mesec... v vzajemni sklad... pa mate velik vecjo penzijo, za "nc dnarja" oz. "mal dela"...)

Stepni Volk ::

Rentabilnost je, da se ti vloženi denar povrne. Za nekatere je to že pozitivna ničla, za druge dobiček.
Vse je odvisno od lastne porabe energije. Če imaš recimo hišo na električno gretje, potem bodo sončne celice verjetno prej povrnile investicijo.
Trenutno velja, da so nerentabilne. Tako kot pasivne hiše.
Vir: Heizung und energie (nemška revija na to temo).

A ker cena energentov stalno raste, se zna stvar obrniti. Kalkulator v roke :)

Azrael ::

Iz linka, ki ga je podal WarpedOne:

Photovoltaic system 2,93 kWp (08.08.2006)
Complete assembly kit including 16 Sharp NU183E1 solar panels, 1 x SMA Sunny Boy 2500 Display inverter, mounting frame and accessories, wiring, sockets, connectors ...

14.100,00 EUR + 16% VAT. = 16.356,00 EUR

Toliko stane zadeva. Elektro energijo končnim porabnikom zaračunava do 23,356 oz. 0,09745€ za kWh.

Računamo:

16.356,00€ = 167829.3 kWh

Pri polni moči sistema 2.93kW bo toliko energije naprava proizvedla v 57279.73h oz v bolj razumljivi obliki 2386.7 dneh ali 6.53 leta.

Seveda samo v primeru, če bo tako moč razvijal sistem 24/7, kar ni mogoče. IMHO se ta čas mora podaljšati na vsaj 3x, kar pomeni ~20 let, kar sovpada tudi z življensko dobo panelov.

Pod takimi pogoji se ne bo šel te igre noben vsaj približno resen ekonomist, saj tudi obratovanje take naprave ni zastonj (npr, akumulatorji in tudi ostala elektronika ni večna,, da o mehanskih problemih, ki se bodo v tem času zanesljivo pojavili niti ne govorimo.

Vendar v primeru subvencionirane energije za faktor 4 se čas, ko se povrne osnovna naložba skrajša na 5 let. To stvar korenito spremeni, vendar je spet vprašanje koliko časa bo država še subvebcionirala proizvodnji take energije.

Druga stvar je obratovanje tam, kjer ni druge možnosti, kot bencinski ali diesel agregat. Če predpostavim, da liter goriva stane 10€ (v to ceno je vključen tako nabava in vzdrževanje agregata, kot tudi dostava goriva). Poraba recimo 1 l/h.

Do zneska solarnega sistema pridemo v 1635.6h ali 69. dnevih pri obratovanju 24/7. Tudi, če tak agregat obratuje samo 5 ur na dan, bo v enem letu obratovanja dražji od omenjenega solarnega sistema.
Nekoč je bil Slo-tech.

sash ::

Vendar v primeru subvencionirane energije za faktor 4 se čas, ko se povrne osnovna naložba skrajša na 5 let. To stvar korenito spremeni, vendar je spet vprašanje koliko časa bo država še subvebcionirala proizvodnji take energije.

Pogodbo z "državo" oz. elektrogospodarstvom dobiš za obdobje 10 let in jo bo bojda možo podaljšat, medtem ko je doba panelov od 12-20 let, odvisno od tipa.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sash ()

CaqKa ::

jaz nekako zastopam azraelovo mnenje o nerentabilnosti teh sistemov.

kot drugo sem pa danes še zvedel, da za proizvodnjo takih panelov, se porabi več energije, kot jo tak panel, v svoji življenjski dobi sploh lahko sproducira (pretvori iz sončne v električno)

ogrevanje vode se mi zdi še vedno bolj rentabilno kot pa imet to za proivodnjo elektrike. vsaj za domače bajte.

root987 ::

Če si v neki sorazmerni civilizaciji se ti sončne celice le za redko kaj odnesejo, posebej če bi hotel kar koli takšnega furat na nekoliko višjem nivoju od kosilnice...

Za segrevanje vode je pa zgodba IMHO obratna - predvsem poleti lahko na ta način privarčuješ kakšen tolar. Čeprav celotno ekonomsko računico prepuščam drugim. :)

Kako učinkovite so sploh dandanes sončne celice? Ko sem nazadnje gledal se je številka vrtela nekje okrog 35% - so to že izboljšali?

kot drugo sem pa danes še zvedel, da za proizvodnjo takih panelov, se porabi več energije, kot jo tak panel, v svoji življenjski dobi sploh lahko sproducira (pretvori iz sončne v električno)

Sledeč po tem, se vsaj proizvodna energija povrne - kako hitro pa začne v lastnikov žep stekati dobiček, je pa verjetno druga zgodba. Bom morda kaj zguglal jutri...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Cr00k ::

>Toliko stane zadeva. Elektro energijo končnim porabnikom
>zaračunava do 23,356 oz. 0,09745€ za kWh.

To nas ne zanima, nas zanima 89sit/kWh... to je pa 0,371€/kWh.

>Računamo:

>16.356,00€ = 167829.3 kWh

>Pri polni moči sistema 2.93kW bo toliko energije naprava
>proizvedla v 57279.73h oz v bolj razumljivi obliki 2386.7 dneh
>ali 6.53 leta.

V tem primeru je tvoj račun 15046,5h...

>Seveda samo v primeru, če bo tako moč razvijal sistem 24/7, kar
>ni mogoče. IMHO se ta čas mora podaljšati na vsaj 3x, kar
>pomeni ~20 let, kar sovpada tudi z življensko dobo panelov.

...kar pomeni 5,22 let (ce sistem dela 100% 8ur na dan - treba je gledat realno)

>Pod takimi pogoji se ne bo šel te igre noben vsaj približno
>resen ekonomist, saj tudi obratovanje take naprave ni zastonj
>(npr, akumulatorji in tudi ostala elektronika ni večna,, da o
>mehanskih problemih, ki se bodo v tem času zanesljivo pojavili
>niti ne govorimo.

Teh problemov je zanemarljivo malo v primerjavi z kakšnimi drugimi stroji...Akumulatorjev pa v tem sistemu ni, vsaj nisem tega zasledil...
Edin resn problem ki ga jst vidim je toča... bi blo treba še kakšno zavarovalnico bobarat za kakšno lepo ponudbo...

Vsak resen ekonomist bo razporedil strošek nabave opreme na tolk let, kolikor časa traja pogodba (mesečno je dohodek višji)...(sash navaja 10let)...
Banke so zelo fleksibilne...(vem, ker delam tam...:D )

Primer zelo slabega kredita :D
Znesek kredita: 17.000,00 EUR
Število obrokov: 120
Začetna mesečna obveznost: 196,00 EUR

Datum izračuna kredita: 22.08.2006
Stroški odobritve: 42,00 EUR
Stroški zavarovanja 0,00 EUR
Interkalarne obresti: 31,75 EUR
Efektivna obrestna mera: 7,11%

...Pomeni:
Mesečni strošek iz naslova nakupa opreme: ~200€
Mesečni prihodki iz naslova prodaje el.: ~260€
opomba: Sistem deluje 100% 8 ur na dan...!

Tole so ZELO grobi izračuni..., če se bo kdo spravu v to investicijo naj se VELIKO bolj pripravi, vendar je tale izračun spodbudn,...

>kot drugo sem pa danes še zvedel, da za proizvodnjo takih
>panelov, se porabi več energije, kot jo tak panel, v svoji
>življenjski dobi sploh lahko sproducira (pretvori iz sončne v
>električno)...

Gledano z ekonomskega vidika oz. investitorja t.j. NAS TLE, je to nepomembno...

Kakorkoli, mene so ti express-izračuni spodbudili, in mogoče se bom po premisleku, analizah, ipd. spravil v to tudi JAZ.

Lp, Rok
--------
Opazil sem napako (fatalno:D ) v izračunu - sem popravil...
Mesečni prihodek sem napak izračunal...tako da ni 700€/m ampak 262€/m
Se opravičujem!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

Cr00k ::

bi pa še prosil za kakšne linke, kjer je kaj napisanega o tem državnem odkupu elektrike...

hvala!

krneki0001 ::

Država nič več ne subvencionira sončnih celic in zdej hočejo še nek davek, kako na izkoriščanje ene energije. Vsaj tko je meni izjavila ena delavka na uradu za okolje in prostor, ko sem šel vprašat, koliko bi država subvencionirala če bi kupil 100 kvadratnih metrov celic za pokrit celo južno stran strehe (u bistvu bi te celice uporabil namesto strehe.

Seveda bi bila to domača solarna elektrarna, ki bi ob soncu dajala maximalno 187W na kvadratni meter, če pa nebi bilo sonca zaradi oblačnosti pa do 60W na kvadratni meter. Torej od 6kW do maximalno 18,7kW. Teh 187W na meter je pa že težko dobiti, tako da največkrat ob močnem soncu dobiš okoli 150W na meter.

Pa do sedaj še nisem nikjer ne na internetu in ne pri firmah, ki ponujajo sončne celice, videl celic, ki bi dajale več kot 190W(187W) na kvadratni meter.

WarpedGone ::

CaqKa:
kot drugo sem pa danes še zvedel, da za proizvodnjo takih panelov, se porabi več energije, kot jo tak panel, v svoji življenjski dobi sploh lahko sproducira (pretvori iz sončne v električno)


Tole je mogoče držalo pred 10imi, 20imi leti. Danes sigurno ne več. Razen seveda če jih ne postaviš nekam v bunker al pa na južni pol.

Mene osebno čista rentabilnost niti ne zanima tolk, kot me zanima možnost povečanja izkoristka za tretjino z relativno enostavnim dodatkom.

Poleg tega pa so zgoraj omenjene monokristalne silicijeve celice, ki imajo relativno največji izkoristek (do 17%) so pa tudi daleč najdražje. Nesilicijeve celice imajo lahko par procenotv nižji izkoristek, so pa zato za kak velikostni razred cenejše.


Nanosolar is on track to make solar electricity:
# cost-efficient for ubiquitous deployment
# mass-produced on a global scale
# available in many versatile forms.

Nanosolar has developed proprietary technology that makes it possible to simply roll-print solar cells that require only 1/100th as thick an absorber as a silicon-wafer cell (yet deliver similar performance and durability).


Trdijo da so dobil 100 milijonov USD, s katerimi bojo nardil fabriko z letno kapaciteto 430MW sončnih celic.

Če se vse te celice obračajo je to 700MW. :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

il ::

Nekaj linkov za sončne celice:
Pogoji in cene odkupa elektrike
Sončne celice v SLO

Cr00k ::

Naj se nekaj dodam...

cena 89,65sit/kWh je brez DDV... z ddv znaša 107,58sit
mesečni dohodek je potem ~315€

...cena sistema pa je z DDV...

v tem primeru je profit nekoliko večji...

Ce hoces prodajat elektriko... mors met vsaj s.p.
in se ti poračuna vstopni in izstopni davk... (pri nakupu opreme - gledat je treba ceno brez DDV)

Lp, Rok

Roadkill ::

Se opravičujem za delno offtopic, ampak mi je ravnokar padla na glavo ena ideja.

Kaj Če bi sončne celice fiksiral in zraven namestil še "par" fiksnih ogledal, ki bi v trenutkih, ko sonce ni pravokotno na celice na celico odbijali še par dodatnih fotončkov, da bi bil izkoristek boljši. :)
Ubistvu bi bilo idealno imeti konkavna ogledala. :)

Ne poznam delovanja teh celic dovolj, tako da me ignorirajte, če sem preveč brcnil v temo. Prav tako trenutno nimam ideje, kako bi ogledala postavil, da ne bi v nekem trenutku delali sence celicam.
Ü

root987 ::

Če se ne motim se ogledala že uporabljajo za zbiranje sončnih žarkov.

EDIT: Looks like it works...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

sash ::

Država nič več ne subvencionira sončnih celic in zdej hočejo še nek davek, kako na izkoriščanje ene energije

Nisem rekel da država sofinancira nabavo opreme, temveč sofinancira odpkupno ceno, ki je zato za tembe kot proizvajalca ugodnejša. posredno pa je možno dobiti tudi sofinanciranje opreme, namreč preko ti. ekoloških kreditov, ki so bojda veliko bolj ugodi, kakor stali - tako se govori.

cena na kW bi se naj gibala okoli 1M sit
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Cr00k ::

no ja... s subvencijami, drzavnimi razpisi za eko-kredite je tko...

...ce jih dobis... ti znizajo odkupno ceno po 10%... tko da je za razmislt...
a vzames kredit po 7% al po 3% (kokr jih dajejo skladi)... glede na to da ti za 10% znizajo odkupno ceno...

Po določenem znesku (ce se dobivas take subvencije...) ti znizajo se za 10%...


Kokr sem reku, je za razmislt...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

Nejc Pintar ::

Koliko odstoten pa je odboj stekla?
In pa pri kakšni osvetljenosti imajo celice največji izkoristek? Ali je izkoristek konstanten? Kakšna je največja količina svetlobe ki jo celice sprejmejo?

Thomas ::

No recimo ... da bi na tale vprašanja nekdo jasno odgovoril in to dvojezično - ANG/SLO - ne bi bilo slabo, ane?

Tko pa ...

root987 ::

% odbite sončne svetlobe in posledično učinkovitost ogledal je odvisna od tega kakšna ogledala so v uporabi - nekatera dosežejo tudi 92% izkoristek, v praksi (domača uporaba) pa (zaenkrat) manj. Kar se tiče osvetljenosti... nebi vedu, vendar pa verjetno velja pravilo več je bolje. Kje je pa praktična meja, je pa drugo vprašanje. Sčasoma moraš na velikih arrayih sončnih celic tudi razmisliti o hlajenju celotne zadeve, da se ti slučajno ne začne kaj mehčati.

% of reflected sun light and efficiency of mirrors depends on the type of mirror in use - some can achieve 92% efficiency, although efficiency is lower in production use at home. Regarding lighting... probably the rule of thumb goes that more is better. However, there are other practical limits that have to be considered. Among them and probably the most important is heat dissipating for large scale applications, since heat can become quite a problem relatively quickly.

Več/ More - drugi link je bil ubistvu že prej naveden.

No Thomas, boš nadaljeval s prakso?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

BCSman ::

Ve kdo koliko je stroškov z montažo kolektorjev za segrevanje vode? Ker jih mamo na podstrešju že 15 let, nikoli se nam ni dalo montirat, ker je prišlo do izgovorov da bo puščala streha :8)

root987 ::

Za stroške je najbolje da povprašaš kakšnega lokalnega mojstra, ki se s tem ukvarja, a če te slučajno skrbi puščanje strehe - lahko jih namontirate tudi na vrtu. Morda je ta rešitev celo cenejša...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

sidd ::

najbol elegantno je na balkonu, po možnosti na južni strani...15 let? to pa bo oz. je draga lenoba >:D

Brane2 ::

A je v domači varianti sploh toliko pomembna kakovost površine zrcala ?

Po moje se ob dodatni moči iz tistih par solarnih celic nihče ne bo pretirano sekiral za tistih par procentov gor ali dol.

Bi se pa mogoče splačalo razmislit o filtriranju svetlobe, ki se odbije od ogledal. Solarna celica nima enakega izkoristka skozi cel spekter in mogoče bi se splačalo izfitrirati dele, kjer je izkoristek majhen.

Na ta način bi manjši del fluxa nekoristno grel celico in ta bi lahko generirala več elektrike iz istega fluxa, pa tudi več svetlobe bi lahko padlo nanjo, ne da bi jo pregrelo.

Seveda bi s tem zmanjšal izkoristek celotnega sistema, ampak mogoče bi si pomagal tam, kjer ti je največje ozko grlo- gretje/pregrevanje fotocelice.

Površina ogledala v domači izvedbi z nekaj kvadrati na dvorišču za zrcala imho ne bi smela biti problem...
On the journey of life, I chose the psycho path.

sidd ::

zgleda da bojo v rušah delali sončne celice :) oz. proizvajali čisti solarni silicij!
bomo vidli...upam da rata to!

Thomas ::

Ja ne morš ti - teoretično ne - predelat več kot ene 30% sončne svetlobe (ki pade v naših krajih) v elektriko s solarnimi celicami.

Dodatno sipanje svetlobe na fotocelico z okoliškimi zrcali, ne doprinese takorekoč nič.

Nič. Če na kvadrtni meter solarnega fotoelektričnega kolektorja naštelaš ene tolk zrcal kot Mitbasterja na galejo - boš še vedno pri 300 Wattih.

Kaj pa če kokr 100 Mitbusterjev?

Boš pri 300 Wattih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Nekdo je omenjal problem pregrevanja - a obstajajo morda hibridi fotovoltaikov/kolektorjev, ki po eni strani proizvajajo elektriko, po drugi pa toploto uporabljajo za direktno ogrevanje vode?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

bili_39 ::

Ja ne morš ti - teoretično ne - predelat več kot ene 30% sončne svetlobe (ki pade v naših krajih) v elektriko s solarnimi celicami


Teoretično pravzaprav lahko. S prakso so precej večji problemi.

Z ogledali lahko kar precej povečaš predelano energijo. Seveda v % izkoristka ne smeš štet zraven površine zrcal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9129706 (24416) Unknown_001
»

Solarni vs fotovoltaični kolektorji

Oddelek: Znanost in tehnologija
294819 (3896) vmalhar
»

Sončna elektrarna

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
265725 (4978) Okapi
»

Solarna energija:ali se splača investirat?

Oddelek: Znanost in tehnologija
4713989 (11586) bili_39a
»

home made klima+ napajanje s sončnimi celicami. (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6011806 (8232) energetik

Več podobnih tem