» »

Udeležba na fizikalni olimpijadi (ipho)

Udeležba na fizikalni olimpijadi (ipho)

primorcan ::

Trenutno obiskujem gimnazijo na primorskem in septembra začnem z 3. Letnikom. Pred nekaj časa sem odkril, da je fizika moja strast. Razmišljal sem o študiju in nadaljnjem izobraževanju v meri fizike.
Kot sem že rekel, sem to, da sem "fizik po duši" odkril pred kratkim, zato do zdaj nisem imel posebnih uspehov na tem področju. V oči mi je padla olimpijada ipho, ki se je udeležijo najboljši z državnega tekmovanja. Če ima kdo kakšno izkušnjo s tem (ali s podobno, recimo matematično olimpijado.. ) bi me v zvezi s tem zanimalo, koliko je dejansko treba vložiti dela da prideš na olimpijado..? Sem zelo zagnan in pripravljen delati v tej smeri. Imam časa dovolj, da se udeležim že letos, torej v tretjem letniku (do tja je cca. 8 mesecev). Sposoben vem da sem, ker znam razmišljat, matematiko in fiziko pa tudi obvladam in dojamem brez težav. Sam si res ne predstavljam niti katero snov zajeti, koliko časa vložiti itd.

*uvrstitve na olimpijado si ne želim tako zaradi samega potovanja in pač priznanja da sem bil tam. To bi mi pomenilo potrditev, da sem sposoben nadaljevati v fiziki na malo višji ravni. Mislim da bi mi vse skupaj dalo dodaten zagon :)

Hvala za vse odgovore že vnaprej!
Lp
  • spremenil: Mavrik ()

A120 ::

Po mojih izkusnjah ti delo nekoristi kaj dosti. Moras pac imeti v glavi poslihtane stvari in razumeti. Sam sem prisel letos skoraj do drzavnega v fiziki in do drzavnega v matematiki s tem da nisem pri fiziki snovi prejsnjih letnikov (1, 2, in 3 letnik smo pisali+ nekaj 4. Oz snov je itak bila vecinoma taksna ki je v sš niti povohaš ne) niti povohal. Brez zamere ampak si je pa brezpredmetno zadajati cilje kot je tvoj da bos prisel na olimpijado ker ti lahko 1 slab dan pokvari vse. Pa tudi drugace ko se spomnim niso bile naloge ravno najlazje. Dovoljeno pa imas vso literaturo. Za primer, meni je matematika bila veliko lazja pa sem v njo vlozil se manj truda (lim->0 :)).
Ps. Kje si pa bil prejsnja leta?

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

primorcan ::

Fiziko res dobro razumem in mislim da z delom pridobiš kar nekaj. To vidim pri sebi. Ko sem nekaj časa redno reševal naloge (od lažjih do težjih) sem bil sposoben rešiti tudi težje recimo takšne iz državnih tekmovanj. Letos se nisem uvrstil na državnega, vendar pa se tudi pripravljal nisem čisto nič. Tudi glede konkurence se mi zdi, da ni veliko takšnih, ki vložijo tudi del svojega prostega časa v fiziko in jih ostane le majhen del, ki bi lahko dosegli kakšne boljše rezultate.
kakšne pa imaš ocene pri fiz in mat?

Zgodovina sprememb…

A120 ::

Sam sem s tem, da vlagas trud mislil to, da tudi ce ti resis xy nalog ti nepomaga kaj dosti ce nimas "fizikalnega nacina razmisljanja". Nevem kako naj se drugace izrazim. Ja je pa dejstvo da se zelo redko kdo pripravlja na te stvari.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

primorcan ::

Ima mogoče kdo kakšno osebno izkušnjo? :)

Balaton ::

Osebne izkušnje glih nimam. Imel sem sošolca, kateremu je uspelo dobiti bron na MMO. S tem da je redno dobival od profesorce svojevrstne naloge, bil je vedno nad našim nivojem, moral je tudi hoditi na FMF na vaje, ki so trajale cel dan (beri: šel ob poldne na vlak, ob 11h zvečer nazaj). Prav tako so na FMF delali selekcijo iz par 10 folka, tako da so na koncu zbrali 5 dijakov in jih trenirali po več mesecev.

Za fiziko naj ne bi bilo drugače.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Balaton ()

moose_man ::

primorcan je izjavil:

Tudi glede konkurence se mi zdi, da ni veliko takšnih, ki vložijo tudi del svojega prostega časa v fiziko in jih ostane le majhen del, ki bi lahko dosegli kakšne boljše rezultate.


Tudi na olimpijado jih ne gre veliko. Eni se na to zelo konkretno pripravljajo. Pa ne nasedaj trditvam genialcev, da so prišli brez dela skozi, ker večinoma niso resnične. :)

Pozanimaj se, kakšni so izbirni postopki za priključitev olimpijski ekipi. Matematiki imajo to porihtano tako, da potekajo priprave med letom, vmes se piše nekaj preizkusov, ki se točkujejo, nato pa se na podlagi števila zbranih točk na teh preizkusih in števila točk na državnem tekmovanju izbere ljudi, ki bodo šli na olimpijado.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: moose_man ()

primorcan ::

Ja kakor jaz vem je to tako da najboljše iz državnega pokličejo na izbirno tekmovanje, ki je recimo 3 tedne po državnem in nato tam izbereje najboljših 5 za na olimpijado. Priprave potekajo od izbirnega do same olimpijade (max. 1 mesec). Nevem od kje podatek, da imajo celo leto priprave (ali pač?). Postopek dobro vem kako deluje.
Verjamem da sam doma bolj težko kaj narediš, ker sem poskusil in preprosto potrebuješ nekoga, ki ti lahko pove trike in kakšne bljižnice, zanke pri nalogah ipd. Je možno da je na FMF kaj organizirano v tej smeri (na netu nisem najdel nič pametnega)?

potok-> vem in tudi verjamem da brez dela ni nič. Sam še vedmo mislim da je tu velik odstotek dela, nekaj pa razumevanja in ustvarjalnosti :)

Zgodovina sprememb…

one too many ::

Osebna izkušnja:
Sicer se nisem uvrstil na olimpijado. Pritisk, slab dan, karkoli. Sicer bi se verjetno tudi drugače težko uvrstil.

Nasvet:
Vadi, vadi, vadi!

Osebna izkušnja:
Tista leto, ko sem bolj vadil, so bili tudi uspehi.


Kako vaditi?
Pozanimaj se pri učiteljih fizike, če je kak dodatni krožek. Četudi ga ni, verjamem da se bo našel kak profesor, ki ti bo pomagal. Sicer pa se pozanimaj na sosednjih gimnazijah, če so. V šolski knjižnici si sposodi knjige z nalogami iz tekmovanj (link, link2).

Doma reši nekaj nalog s podobno snovjo (npr. kondenzator) in pridi z vprašanji na dodatni pouk oz. k profesroju. Nato morda skupaj rešita še kako nalogo s podobno snovjo, da preveriš če res znaš. Nato a skupaj začnita novo temo, doma pa reši preostale naloge. Kakšno si pa tudi pusti za pred tekmovanjen. Je pa več možnih pristopov, tako smo delali mi.
Sicer pa ne obupaj. Doma in pri dodatnem krožku sem se težko skoncetriral in skoraj vedno nisem rešil naloge. Na tekomvanju je bilo povsem drugače.
Še to: Večkrat se je zgodilo, da sem vprašal za nasvet in so mi razložili, vendar nisem razumel. Potem pa je bil ravno tak problem na tekmovanju. Vedno vztrajaj, dokler ne razumeš! Če ne gre pri enem profesorju, bo morda šlo pri drugem.

Če si res zagret, bi ti predlagal tudi reševanje matematičnih nalog. Zelo prav ti bo prišlo dobro premetavanje enačb in trike se boš najlažje naučil pri matematičnih nalogah (take naloge so sploh v 1. in 2. letniku). Ko se ti pri fizikalni nalogi ustavi, potem pride do dvomov, če si sploh prav fizikalno razumel, v resnici gre pa za matematični trik.

Sicer pa:
V primeru da ti ne uspe - nič hudega!
Ne opustiti misli na študij fiizke, kajti prava fizika se začne šele na faksu (OK, v resnici šele po faksu...). In če se boš odločil, vedi, da ti zaradi olimpijade oziroma ne udeležbe na njej ne bo nič lažje, težje. Ne gre brez učenja in dela. Rekel bi, da bolj kot osvojeno fizikalno znanje, pri olimpijadi štejejo osvojene delovne navade, ki so za to potrebne.

Meizu ::

A120 je izjavil:

Sam sem s tem, da vlagas trud mislil to, da tudi ce ti resis xy nalog ti nepomaga kaj dosti ce nimas "fizikalnega nacina razmisljanja". Nevem kako naj se drugace izrazim. Ja je pa dejstvo da se zelo redko kdo pripravlja na te stvari.


Kaj ti nabijaš. Ego trip much?

Resno namreč. Oba posta, ki si jih spisal, so bila u bistvu esencialno tvoja lastna samohvala. Raje napiši kaj konkretnega.

Ontopic: Treba je pač vadit in to je to. Fizika in matematika so sicer ista stvar, ampak iz totalno drugega kota razmišljanja. Razmišljanje v smeri specifične znanosti boš dobil, če se boš s tem veliko ukvarjal. Torej, naloge, vaje, karkoli.

Glavnino razmišljanja boš pa IMO dobil od dobrega profesorja. Ta lahko pomeni nič, ali pa najpomembnejši člen v tvojem življenju.

Ti kar korajžno poprimi za delo, če te stvar resno zanima potem ne vem kaj sploh sprašuješ takšne stvari. Enostavno se loti dela, trud se bo sigurno izplačal. Sploh za namen nadaljnjega študija, faks fizike ni ravno lahek!

jype ::

A120> Ja je pa dejstvo da se zelo redko kdo pripravlja na te stvari.

V resnici je dejstvo, da popolnoma vsi, ki se udeležujejo takšnih tekmovanj, v življenju rešujejo probleme, ki njihovim možganom zagotavljajo telovadbo zahtevane vrste. To je lahko vse živo, od lego kock pa do računalniškega programiranja (in vmes je tudi pridno reševanje nalog, ki je od vsega kar poznamo in razumemo zelo verjetno najbolj učinkovito).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Smurf ::

Moje izkusnje, sicer do olimpijade nisem prisel, sem pa prisel nekajkrat visoko na drzavnem + delal sem s kar nekaj kolegi, ki so bili na tej olimpijadi (se pravi so imeli podoben ucni proces):
- Kot je jype povedal, tisti, ki smo bili med boljsimi smo se vsi dnevno ukvarjali z logicnimi problemi (matematika, logika, fizika, racunalnistvo).
- Na gimnaziji smo imeli krozek z bolj zahtevno fiziko z odlicnimi pedagogi (po 2 uri na teden, je pa vecina hodila tudi se na kaksno dodatno matematiko, programiranje ipd.) tako sem recimo videl integrale ze v gimnaziji.
- Tisti, ki so res iztopali so dostikrat imeli kaksne dr. fizike tudi za starse (in so posledicno dodatno izobrazbo dobili se doma)
- Seveda se je resevalo tudi veliko starih nalog (potem ko je bila enkrat snov znana)

- Tisti, ki so odsli na olimpijado, so imeli nekaj tednov intenzivnih vaj na fmfju.


Nocem te demoralizirati, ampak vecina ljudi, ki je slo na olimpijado, je bilo precej brihtnih za sabo pa so imeli veliko let dela. Da bi nekdo eno leto zacel delati na fiziki in kar prisel na olimpijado si ne predstavljam, niti ce si ultra genij. Super je, da ti je fizika vsec in da si tako motiviran, samo ponavadi je te stvari bolje delati po stopnickah. Jaz bi si najprej zadal, da pridem na drzavno prvnestvo, potem da dobim srebrno/zlato priznanje in ce slucajno uspe olimpijada

primorcan ::

Torej je poanta v rednem delu in vaji. Saj nekaj takega sem imel tudi v glavi. No če nimam dovolj časa za letos, pa mislim da do drugega leta (do tja je pa še slabi 2 leti), s pridnim in rednim delom lahko dosežem kakšen vidnejši uspeh.
Hvala vsem za mnenje in pomoč. Če pa ima kdo še kakšno izkušnjo, pa kar z besedo na dan :)

A120 ::

s tem da se redko kdo pripravlja na tes stvari nisem mislil teh ki potem dejansko gredo na olimpijado ampak vseh udelezencev tekmovanj. od solskega naprej

one too many ::

Smurf je izjavil:

Nocem te demoralizirati, ampak vecina ljudi, ki je slo na olimpijado, je bilo precej brihtnih za sabo pa so imeli veliko let dela. Da bi nekdo eno leto zacel delati na fiziki in kar prisel na olimpijado si ne predstavljam, niti ce si ultra genij. Super je, da ti je fizika vsec in da si tako motiviran, samo ponavadi je te stvari bolje delati po stopnickah. Jaz bi si najprej zadal, da pridem na drzavno prvnestvo, potem da dobim srebrno/zlato priznanje in ce slucajno uspe olimpijada


Se podpišem pod to.
Iz 3. letnika je tudi težko priti na olimpijado, ker boš verjetno tekmoval v II. tekmovalni skupini (če so še) in iz te se na izbirno tekmovanje uvrsti le nekaj najboljših, iz III. pa se jih uvrsti več, zato ker ima III. bolj obsežno snov, tudi iz 4. letnika. I. skupina pa pokriva 1. in 2. letnik. Ker je že kakih 10 let od tega, se pozanimaj tudi o tem.

@A120: Ja in ne, na koncu se je še vedno težko uvrstiti. Se pa res vidi na tekmovanjih, kdo so tisti, ki pridno delajo celo leto (po več let). Bi rekel, da je priti na izbirno tekmovanje tako težko kot pisati maturo 32+ (mislim po procentih glede na populacijo). In če pogledam sošolce, ki so pisali 34 točk, so to dejansko tisti, ki so delali vsi 4. leta.

moose_man ::

primorcan je izjavil:

Torej je poanta v rednem delu in vaji. Saj nekaj takega sem imel tudi v glavi. No če nimam dovolj časa za letos, pa mislim da do drugega leta (do tja je pa še slabi 2 leti), s pridnim in rednim delom lahko dosežem kakšen vidnejši uspeh.
Hvala vsem za mnenje in pomoč. Če pa ima kdo še kakšno izkušnjo, pa kar z besedo na dan :)


Lahko ti jaz naložim nekaj svojih misli ki so se mi porodile že včeraj.

V mojih očeh je tvoj cilj, priti na olimpijado, hvale vreden. Meriti visoko je pohvalno in upam da realno ocenjuješ svoje možnosti. Ampak če dolgoročno ciljaš it v fiziko je nedvomno dobro, da imaš pred očmi ne le tekmovanja ali uvrstitev v olimpijsko ekipo, ampak tudi to, kako ti bo čas, ki ga nameravaš posvetiti fiziki, RES koristil pozneje v življenju.

Najprej eno dejstvo. Študij fizike se da OK (in tudi odlično) zvozit, tudi če v srednji šoli nisi migal nič več, kot je od tebe zahtevala šola ali matura. Ampak vidiš pa, da so tisti, ki so že v srednji šoli migali z namenom, da bi znali še kaj več od znanja za maturo, od tega odnesli kar nekaj prednosti.

Najprej imaš tekmovalce. Le-ti imajo več znanja od nekoga, ki predela samo srednješolsko snov in piše maturo iz fizike z vsemi točkami. Ne vem, koliko je v resnici študij potem lažji zanje, ampak vsaj v prvem letniku se morajo posledično truditi malo manj kot ostali (tako se mi je vsaj zdelo), imajo kakšno izkušnjo več, bolj so natrenirani ipd. Ne podcenjuj tega - zdi se, da je vse, kar ti ljudje dobijo, pač malce več prostega časa napram sošolcem - ampak če tega porabijo zato da se učijo stvari bolj poglobljeno, nabirajo dodatno znanje itd., so ves čas lahko malce pred večino ljudi iz svoje generacije (beri: najboljši).

Ostanimo še malo pri tekmovalcih. Med pripravami, hojo na tekmovanja, udejstvovanjem na kakšnih naravoslovnih taborih (imaš en kup matematičnih, na katere hodijo bodoči matematiki in fiziki, ne vem pa če obstaja kakšen fizikalen tabor), se da spoznat tvoje vrstnike ali starejše študente. Le-ti so praviloma motivirani za fiziko (saj sodelujejo na tekmovanjih, so prostovoljci, itd.) in taka družba zelo koristi. Ne znam ravno obrazložit zakaj, ampak tako kot ti lahko da dober mentor/profesor zelo veliko, ti lahko tudi kompanjoni, s katerimi skupaj spoznavaš novo znanje, zelo prav pridejo (in ti njim).

Ne bi ti vedel svetovat ali pojdi tekmovat ali ne. Bi pa ti upal dat en nasvet: izkoristi čas, ki ga imaš v srednji šoli. Ker po mojih opažanjih ima povprečni srednješolec ogromno enega prostega časa, pa če se tega zaveda al pa ne.

Kot sem rekel, študij fizike se da zvozit tudi če na maturi nisi blestel. Ampak v vsakem primeru ti bo študij vzel veliko časa. Relativno dosti je predavanj, dosti domačega dela, tempo vsaj prva 3 leta ne pojenja ampak se kvečjemu stopnjuje. Vmes imaš nekaj malega prostega časa, ampak vsaj prva 3 leta ga je premalo da bi se zelo resno priučil kakšnih dodatnih spretnosti iz ničle.

Primer 1: že relativno kmalu ti postane jasno, da zna biti programiranje v navezavi s fizikalnim znanjem zelo uporabno. Programiranja se da naučit sproti, ampak verjemi, ljudje ki so se učili programirat že prej, so imeli bistveno prednost pred tistimi, ki se niso.

Primer 2: elektronika. Če se naučiš kaj takega kar se učijo kolegi na kakšnih poklicnih srednjih ti to zna kdaj kaj prav priti v fizikalnem poklicu. Sploh če nameravaš postati eksperimentalec.

Pa še dva primera, pri katerih boš morebiti dvignil obrvi.
Primer 3: Tuji jezik. Ne moreš verjet kakšne muke nekateri preživljajo ko je treba napisat seminar v angleščini. Če misliš it študirat fiziko, pa itak ciljaš na take službe, da se pisanju v angleščini ne boš mogel izognit.

Primer 4: Slovenščina. Ne moreš verjet, kakšne pisne izdelke producirajo nekateri študenti. Saj je res, da se zdi znanje slovenščine relativno nepomembno, češ, "če bom pameten bojo pa že ljudje gledal tistih par slovničnih napak", ampak predstavitev svojih izdelkov/dosežkov in prvi vtis na bralca/poslušalca šteje ogromno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: moose_man ()

primorcan ::

Glede fizike dolgoročno ni nikakršnega dvoma, da jo mislim študirat in morda celo v tujini. Tekmovanje se zavedam da ni pravi pokazatelj nadaljnega uspeha ali česa podobnega. Sam mislim da je lepa nagrada za delo, hkrati pa tudi novo znanje, ki ga pridobiš in pa motivacija za naprej.
Tekmovanje mi ubistvu pomeni tudi neko vodilo, ker mislim da je edino prav da če te nekaj zanima (tudi če gledam iz vidika faksa) začneš z osnovami (mehanika, elektrika...), čeprav v tem primeru na malo višji ravni.

Profesor mislim da ni najboljši, glede "fizikalne" družbe sem pa že tudi malo razmišljal.

Glede prostega časa se popolnoma strinjam, da ga je več kot preveč. Sam sem se tega zavedal pred kratkim in ga zato tudi želim izkoristiti (konkretno za fiziko).

Pri nadaljnjem študiju ciljam visoko in želim maximalno izkoristiti možnost pridobitve znanja. Na kratko - vse me tako zanima!! :)

Za primere pa hvala. Za slovenščino si nisem predstavljal da je lahko tako pomembna.

A120 ::

one too many ja se vedno sta II in III skupina. sam sem letos tekmoval v III in je bilo tudi nekaj snovi na regijskem ko samo gledas in si mislis ce to sploh gre izracunati(frekvenca nihanja v cevi vode s premerom 1cm ko pihnes v cev). drugi 2 sta bila znosni, navor v povezavi s kolesarjem in nekaj v uporniki. sem pa gledal resitve 2 skupine in je bila bistveno lazja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A120 ()

primorcan ::

Ja to je res da sta še obe skupini (skupaj so pravzaprav 3). Je pa tako, da na olimpijado oz. izbirno tekmovanje gredo samo trkmovalci iz III. skupine. Ta skupina mislim da obsega vsa težja poglavja 1., 2. in 3. letnika.

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Prvič: ignoriraj vse tiste, ki ti pravijo, da se ni vredno truditi za olimpijado. Možnosti za udeležbo na olimpijado so popolnoma realne - saj nismo na Kitajskem.

Drugič: ogromno pripomore dober profesor (fizike, matematike), ki te redno zalaga z zanimivimi izzivi. Avtor tegale besedila je recimo zakon:
http://med.over.net/forum5/read.php?27,...
Mnogi so šli na določeno srednjo šolo samo zato, da so imeli boljše profesorje. (Včasih je bilo tričetrt MMO-jevcev Bežigrajčanov.) Pocukaj svojega profesorja za rokav. Če ni dovolj ambiciozen/kompetenten, vprašaj katerega od kompetentnih profesorjev na drugi srednji šoli, če bi te vodil in te zalagal z nalogami. Vem za nekatere olimpijce, ki so si leto ali dve pred tem "dopisovali" z določenim profesorjem, ker na šoli ni bilo "pravega". Tudi kvalitetnih 70 ur pouka fizike letno je sicer precej pomembnih. Dober profesor te dejansko nauči vso snov, ki jo moraš poznati za reševanje nalog na olimpijadi (in na poti do nje), že med poukom.

Tretjič: kupi si Kladnikove učbenike za fakulteto (Visokošolska fizika 1, 2 in 3) in jih naštudiraj. Bolj poglobljeni so od "slikanic" in skečev za srednjo šolo, medtem ko so za srednješolca popolnoma razumljivi. Kupi si rešene naloge iz (regijskih, državnih) tekmovanj iz fizike in si delaj kljukice ob rešenih nalogah. Zastavi si cilj, da boš rešil večino. Če se ti pri kateri zatakne, prosi profesorja ali koga drugega za namige. Ko ti postanejo te naloge dolgočasne oz. ko ti jih skoraj zmanjka, si natisni naloge iz olimpijad in izlušči tiste, ki bi jih po snovi moral znati rešiti.

Slednjič: Pri vsem skupaj predvsem uživaj. Ne dovoli, da bi se moral zavoljo parih nalog odreči "življenju". Če boš pri reševanju trpel in boš zgrešil olimpijado, bo kruto. Če boš med reševanjem nalog užival, se boš precej naučil in ti ne bo žal "zapravljenega" časa, četudi bo za las zmanjkalo.

In sploh vse, kar je napisal Potok. Programiranje je sila uporabno. Tabori so zakon. Izkoristi čas.


Uvrstiti se na matematično olimpijado je precej bolj zahtevno in precej večja loterija. Snov nima veze s tem, kar se pri matematiki učiš v srednji šoli. Ne more ti sicer škoditi, če hodiš na njihove celoletne priprave na olimpijado (razen če te odvrne - če te to sploh zanima). Je pa fizika bolj uporabna in predvsem lažja.

moose_man ::

mojca je izjavil:

Tabori so zakon.


Da. Primorčan, toplo ti priporočam da kdaj premisliš o obisku tega:
http://mars.famnit.upr.si/

Udeležil sem se ga večkrat in se imel vedno super kul, vseh pozitivnih posledic sem se pa zavedel šele ko sem prišel na študij.

Ljudje ki ga obiskujejo so v veliki večini bodoči fiziki ali matematiki, med njimi so tako tekmovalci kot tudi netekmovalci in verjemi, zelo super je. Imaš pa še tudi nekaj drugih podobnih taborov okoli, ampak ti ne vem povedat če so v redu ali ne.
Zavedam se, da je tole bil rahel offtopic in bom raje nehal. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: moose_man ()

primorcan ::

Nalog se ne lotim reševati zlahka, ampak ko jih enkrat začnem, me pa kar povleče noter in res uživam. Delam jih lahko tudi par ur. To je najbrž le zaradi delavnih navad.

Hvala res še enkrat za vse napotke. Po resnici povedano nisem pričakoval takega odziva in spodbude :)

Yacked2 ::

In tvoji uspehi na državnem so ?
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

primorcan ::

Sem že povedal malo višje, da nisem dolgo fizikalni navdušenec, zato nisem požel še nobenih uspehov. Lani sem brez priprav za malo zgrešil državnega (v I. skupini).

Yacked2 ::

primorcan je izjavil:

Sem že povedal malo višje, da nisem dolgo fizikalni navdušenec, zato nisem požel še nobenih uspehov. Lani sem brez priprav za malo zgrešil državnega (v I. skupini).


Še na državnega ne prideš, ti bi šel pa na olimpijado :/
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

primorcan ::

yacked2-> Mislim da je tale komentar povsem nepotreben. Malo si še enkrat preberi celo debato pa ti bo mogoče jasno.
Polega tega, misliš da so udeleženci olimpijade kar takoj prišli na državnega in tam poželi uspehe brez priprav?? Malo razmisli kaj govoriš. Nekje je treba začeti.

Zgodovina sprememb…

Yacked2 ::

primorcan je izjavil:

yacked2-> Mislim da je tale komentar povsem nepotreben. Malo si še enkrat preberi celo debato pa ti bo mogoče jasno.
Polega tega, misliš da so udeleženci olimpijade kar takoj prišli na državnega in tam poželi uspehe brez priprav?? Malo razmisli kaj govoriš. Nekje je treba začeti.


Moj sošolec je bil 2x na olimpijadi, pred tem je v 1. letniku zmagal na državnem. Kaj misliš, da se lahko vsak bučk odloč, da bo šel na olimpijado ?
Trud in trdo delo seveda šteje, ampak za najvišji nivo to ni dovolj.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

primorcan ::

Ne gre se za to, da se vsak pač odloči. Gre se da tudi on je enkrat začel v tej smeri da bo dosegel dovolj velik nivo znanja. Jaz sem pač začel peed kratkim in mi je to pač trenutno cilj. Nevem zakaj ne bi poiskusil, če imam dovoljšno voljo in željo.
No poveš mi pa lahko kaj je potem dovolj, če ne trud in delo?? Pamet ni nič brez dela. Brezveze se prepirat :/

one too many ::

Če si res brez učenja za las zgrešil državno, je to kar dobro. Pomeni da nekaj fizikalnega smisla imaš. Kar pogumno!

PS: Za nekoga, ki se pripravlja na olimpijado si preveč na internetu! :D

emc2fma ::

Po mojem je eno leto vec kot dovolj za uvrstitev, ce imas nekaj obcutka za fiziko in dovolj volje, da resis cim vec nalog s prejsnih tekmovanj. Pred kratkim je izsla nova zbirka nalog z drzavnih tekmovanj in ce resis vecino nalog tudi uvrstitev na izbirno tekmovanje ni dalec. Se bolj pomembno je pa da te naloge razumes, ker hitro ugotovis, da ima mnogo razlicnih problemov precej skupnih tock. Ce te zanima kaj vec o samih tekmovanjih ali pa kaksne naloge pisi zs.

Vitamin-B ::

Da še dodam svoje mnenje:
kar se snovi tiče, ni potrebno kaj več truda vložiti. Npr. med urami fizike greš po tistem seznamu na DMFA pa si obklukaš, kar ti je jasno oz. si prebereš kar ti še ni, za detajle pa imaš tako ali tako do izbirnega učbenik sabo.

Jaz sem v sklopu priprav na uvrstitev na olimpijado rešil vse naloge iz tiste knjižice (Rešene naloge iz DT) in to je bilo to. S prof. si nisem mogel kaj dosti pomagati - npr. od vseh nalog mi ene 3eh ni ratalo poštekat pa sem se nanjo obrnil in dobil odgovor: "Ehh, pa saj istih nalog tako ali tako nebo." Tudi doma ni noben tako vešč v fiziki, da bi lahko kaj pripomogel. In me vsakič pogreje ko slišim koga razlagat, da ti ko gredo na olimpijado majo vsi privat inštrukcije pa še kaj. Res je da imajo uspešnjejše gimnazije dobre akademike + dodatne naloge + dodatne ure... Nisem pa še slišal za nobenega da bi imel privat inštrukcije za pripravo na olimpijado (no, če se kdo od staršev spozna je logično da mu pomaga). Pardon, malce me je zaneslo v offtopic...

Osnovni stvari sta mentaliteta in analitična spretnost. Brez prvega se drugo težko razvija -> če nisi dovolj vztrajen, da par ur premišljuješ o nalogi, ki ti ne gre, potem nima smisla ciljati tako visoko. To je ključnega pomenta. Čez učbenik greš pred izbirnim, ker nimaš več literature ter pred olimpijado, da pokriješ manjkajoče teme, prej pa res ni potrebe da bi se učil na pamet - važno je le da razumeš vse zahtevane tematike.

Se strinjam s tem (razen 'popolnoma vsi'):

jype je izjavil:

A120> Ja je pa dejstvo da se zelo redko kdo pripravlja na te stvari.

V resnici je dejstvo, da popolnoma vsi, ki se udeležujejo takšnih tekmovanj, v življenju rešujejo probleme, ki njihovim možganom zagotavljajo telovadbo zahtevane vrste. To je lahko vse živo, od lego kock pa do računalniškega programiranja (in vmes je tudi pridno reševanje nalog, ki je od vsega kar poznamo in razumemo zelo verjetno najbolj učinkovito).

Dodal pa bi, da sem prepričan, da je vsakdo, ki je šel na olimpijado vložil nekaj dodatnega časa in rešil kar nekaj dodatnih nalog. In če se hočeš uvrstiti tja boš moral tekomovati z njimi (groba ocena ~20 dobrih in ~5 izjemnih posameznikov). Nikakor ni dovolj tekmovati s preostalimi turisti (če si sposodim izraz od Massija :D). Tega se moraš zavedati.

Torej na kratko:
Splača se rešiti naloge iz prejšnjih DT (upam da je samoumenvno da brez rešitev). Jaz sem se tega lotil ob začetku 4. letnika, reševal pa pretežno med odmori in drugimi urami - doma bolj malo (razen če je bila kaka naloga pri kateri se mi je zataknilo - potem me je pač žrlo dokler ni stekla). Tako da še ni prepozno, lahko pa hitro postane prepozno.
Sliši se precej malo - rešene naloge iz prejšnih DT za bron na olimpijadi. Slika je seveda širša. Zelo rad (še sedaj) se lotim mentalnih izzivov, pa naj je to katera izmed japonskih ugank (kukuro, sodoku, ...), ki jih najdem v reviji, ali pa v SŠ pri matematiki izziv, da rešim vse naloge v tistem poglavju v tem času, ko ostali rešijo tisti 2 ali 3 naloge na tablo, ali pa zavzeto premišljevanje o kakih bolj filozofskih vprašanjih (kar ti super razširi razumevanje še na ostala področja), ugotovoti delovanje kakih miselnih iger ipd. To mentaliteto sem pa imel že pred SŠ in brez tega ter trme, da se problem reši do konca, nebi bilo nič.

Zgodovina sprememb…

innerspace ::

@primorcan
Lepo je videti, da se dijak odloca ostati nadpovprecen, bravo za zagon in voljo.
Pomaga, ce imas kolega ali sosolc/ko, ki mu/ji fizika tudi lezi, tako lahko skupaj resujeta zastavljene probleme, se naucita sodelovanja v razmisljanju, pride zelo prav kasneje.
If I may, na katero solo hodis? Kakor jaz vidim srednjesolce na obali(verjetno je mersikje enaka situacija), velika vecina sili v minimalno znanje fizike, glih za ne pokvariti splosnega uspeha, da bojo starsi dali mir. V bistvu gre za kompleksen problem, kjer je predmet 'fizika' zgolj eden zelo ocitnih pokazateljev na splosno bedne situacije.

Ce imate na soli moznost dodatnega pouka ali kaksne oblike mentorstva ali drugacne usmerjene pomoci, jo izkoristi. Profesorja ali asistente vprasaj za naloge(probleme) na visjem nivoju, za kak pameten link ali kar za poglobljeno razlago ne dovolj dobro razciscene snovi. Dober profesor bo vesel takega dijaka.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

primorcan ::

Na gimnaziji sem. Mislim, da ni takšnega problema s snovjo in samim poukom. Sicer se pozna pri fiziki, da je malo nižje povprečje in tudi veliko popravnih. Pač obdelamo kar je treba in to kar solidno, ni nekega posploševanja ipd.
Sodelovanje s sošolci po moje odpade :) Na celi šoli najbrž ne bi našel nekoga, ki ima glede fizike "pošlihtano" v glavi.
Dodatni pouk imamo v obliki krožka 1× na teden. To je bolj tako tako. Sem slišal tudi po drugih šolah, ki nimajo res nekih dobrih profesorjev ni vredu glede dodatnega pouka. Včasih tudi profesor ne zna rešiti kakšne vaje in tu pač nastane problem. Poleg tega je vse zelo neurejeno in mislim, da profesor ne bi bil prav zelo navdušen, če bi kakšen dijak odstopal.
Pa saj ubistvu se je brezsmiselno pritoževat. Snov z lahkoto obdelaš sam, za naloge si pa pač najdeš nekoga v bližini, pa ti on pomaga. Če pa ne gre se pa tudi prek interneta a vse zmenit.
Poskusil bom, upam da mi uspe.

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Že to, da imate 1x tedensko krožek, pomeni mnogo, ne glede na zahtevnost. Profesorja lahko prosiš, če ti lahko priskrbi kakšne zahtevnejše naloge. Povej mu, da ciljaš na najvišja mesta na državnem tekmovanju.

Če profesor kakšne naloge ne zna rešiti, ga zavoljo tega še ne moreš obsojati. Ne prav pogosto, ampak včasih se še najožji krog bivših olimpijcev in organizatorjev tekmovanja pregovarja o tem, kakšna je pravilna rešitev kakšne težje naloge na državnem tekmovanju. Vzpostavi stik s kom od (bivših ali trenutnih) boljših tekmovalcev ali morda celo vprašaj na forumu. Če si vztrajen, boš vedno našel namig. Ali pa morda najprej rešiš en kup drugih nalog. In ko se vrneš nazaj na tisto, ki ti je povzročala težave, ti bo že vse jasno.

Zares imaš srečo, da te zanima fizika. Če bi si zadal za cilj priti na matematično ali kemijsko olimpijado, ti verjetno 95% profesorjev (ali več) ne bi znalo pomagati niti pri eni olimpijski nalogi. Na naši šoli smo imeli npr. srečo, da je delal prakso nek izjemno nadarjen študent, ki je poleg enciklopedije služil tudi kot izjemen pedagog. Takrat je šola "pridelala" tri olimpijce in malo morje najvišje ocenjenih raziskovalnih nalog. V drugem letniku so npr. dijaki pri njem reševali Schrödingerjeve enačbe ipd. (= nekaj, česar se verjetno niti povprečen študent kemije ne nauči). Ko je on odšel, je postopek reševanja nalog iz kemije razlagal profesor fizike :D

Yacked2 ::

Kako pa misliš konkurirati sedanji reprezentaci, ki je sla na olimpijado ?
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

primorcan ::

Mislim, da sem precej iznajdljiv in bom že našel neko pot 8-)

Glede matematike bi se povsem strinjal. Naloge so povsem izven konteksta srednješolske snovi.
Glede kemije jaz mislim, da ni tako. Sam vem za posameznike, ki so prišli na kemijsko olimpijado. Ubistvu gre tukaj bolj kot ne za enciklopedično znanje+malo matematike, fizike. Naša profesorica ni nek doktor kemije in velik poznavatelj. Sama pravi, da je point v tem da se doma zavzameš in narediš nekaj več (isto je pri mat in fiz). Če doma skrbno "pretuhtaš" zadeve, si kar blizu. Ne pravim da je lahko ali kar koli podobnega, vem pa da je večino povezovanje dejstev.
Fizika mislim, da bi z lahkoto konkurirala težavnosti matematike, če bi le-ta zajemala srednješolsko snov. Matematika je pač nekaj svojega.

Strinjam se da ima profesor zelo veliko vlogo pri uspehu :)

Jah ne vem, kako pa naj konkuriram... Obdelal bom vso snov, ki je potrebna (to sem pravzaprav že skoraj konec), potem pa me čaka redno reševanje nalog (se razume da težjih). Nevem kaj več bi še lahko naredil.

Zgodovina sprememb…

mojca ::


Kako pa misliš konkurirati sedanji reprezentaci, ki je sla na olimpijado?


Prvič: nekateri udeleženci so verjetno že 4. letnik in jih prihodnje leto ne bo. Čez dve leti pa zagotovo ne bo nikogar več od letošnjih udeležencev (razen če je kdo po pomoti iz 2. letnika).

Drugič: marsikdo se po tem, ko se prvič uvrsti na olimpijado, drugo leto bistveno manj trudi (ali sploh nič), ker verjame, da "je itak že uvrščen". Ali ker se mu enostavno ne da več. Nekdo zagnan takega z lahkoto prehiti.

Tretjič: tudi najboljši imajo slab dan.


Fizika mislim, da bi z lahkoto konkurirala težavnosti matematike, če bi le-ta zajemala srednješolsko snov.


Kaj si mislil s tem?

Iskreno povedano si ne predstavljam, kako bi izgledala olimpijada iz matematike s "srednješolsko snovjo". Seštej vektorja? Zmnoži veččlenike? Izračunaj odvod? Če bi bile na matematični olimpijadi "maturitetne naloge" ali kenguru, bi skoraj vsi udeleženci dosegli vse točke.

Kemija ima verjetno vsaj delno podoben problem: da je zgolj srednješolska snov dovolj enostavna, da je težko sestaviti zaguljene olimpijske naloge.

Fizika je pa zakon. V srednji šoli spoznaš ogromno enostavnih formul, s katerimi je mogoče sestaviti "poljubno zahtevne" naloge. (Na faksu je [bila] npr. dovoljena vsa literatura in vsi zapiski. Pa nekatere kolokvije kljub temu reši zgolj 10-20% študentov.)

Ti le rešuj naloge ...

Off-topic:

Pri kemijski olimpijadi je morda res malo več "enciklopedičnega" znanja kot na matematiki ali fiziki, ampak toliko pa spet ne. Tisto IUPAC-ovo nomenklaturo in vrste kristalov se že naučiš, problem je bolj v obsegu snovi. Najprej moraš blesteti na državnem tekmovanju (kjer so sicer sorazmerno enostavne naloge, če obvladaš srednješolsko snov), da te sploh povabijo na izbirni test. Potem se moraš na izbirnem testu (kjer je lahko tudi snov, ki je ne obravnavaš v šoli) uvrstiti med najboljših dvajset. Po izbirnem testu pa začneš guliti fakultetno snov: napredna termodinamika, kvantna mehanika, reševanje enostavnejših diferencialnih enačb, branje infrardečih in NMR spektrov. Organsko kemijo moraš "pozabiti in se je naučiti znova" ... Pri kemiji moraš skratka res ogromno delati sam, da si sploh "konkurenčen". Po drugi strani pa je res, da imaš vsaj dobro definirano snov. Če se dobro naučiš (fakultetni) kurikulum in si malo iznajdljiv, si lahko precej uspešen.

Pri matematiki ti po eni strani "ni potrebno znati ničesar", po drugi pa je ravno v tem trik: tudi če preštudiraš gore in gore literature, ti to ne pomaga skoraj nič, če ne veš, kje in kako zajca zgrabiti za rep. Obiskovanje priprav na matematično olimpijado ti sicer ne more škoditi, če ciljaš na fizikalno (ne bo pa to prineslo čudežev, razen če tam spoznaš par fizikalnih zagnancev, s katerimi se lahko potem skupaj pripravljate na fiziko).

Yacked2 ::

Prvič: nekateri udeleženci so verjetno že 4. letnik in jih prihodnje leto ne bo. Čez dve leti pa zagotovo ne bo nikogar več od letošnjih udeležencev (razen če je kdo po pomoti iz 2. letnika).

Verjetno so nekej tudi taki, ki tako kot OP vstopajo v 3. letnik pa se že eno leto pripravljajo na olimpijado.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Vitamin-B ::

Yacked2 je izjavil:

Verjetno so nekej tudi taki, ki tako kot OP vstopajo v 3. letnik pa se že eno leto pripravljajo na olimpijado.

So what. Na olimpijado greš ker si najboljši (na državnem nivoju). Zaradi mene lahko nekdo že od vrtca guli. Moj cilj je, da ga nesem tudi če ima on srečen dan jaz pa 40 vročine.

Veš približno kaka je konkurenca oz. kolko točk običajno zadostuje ter kake so naloge. Ciljaj na vrh. Ne se zanašati na slab dan drugih tekmovalcev ali pa upati na tisto 5. mesto, because most likely it ain't gonna happen.

Skratka: Če si dober, to dokaži. Če pa nisi in upaš, da se ti userje, pol pa si mogoče niti ne zaslužit it.

Še malo offtopica, ker sem ravno v navalu s psihološkimi nasveti :P
Boljši kot si, težje se ti zgodi slab dan oz. ima manj vpliva na rezultat. Da tistih bizarnih 'joj sem se zmotu, pa vedu sem nalogo, kaka nesreča' sploh ne omenjam - to ni nesreča, če si se zmotil pri računanju pač pomeni da se nisi dovolj potrudil/zverziral.

Jaz sem mel pri teoretičnem delu na ipho res slab dan (prebavne motnje, neprespana noč, med reševanjem se mi je 2x kri z nosa ulila). Skupaj s praktičnim delom je zneslo za bron. Če bi prišel nekoliko slabše pripravljen in bi se to s slabim dnem še ojačalo, bi ostal brez medalje (in pol bi mel tisti beden filing, da so te zastonj tja peljali). Če nebi imel slabega dne, bi najverjetneje še vedno ostal bron. Če bi imel super navdih (kot npr. ko sem doma odprl taiste naloge) bi lahko računal tudi na srebro. Za zlato je bil pa vložek mojega dela v pripravo hudo hudo premajhen. Za zlato bi po mojem mnenju moral snov iz vseh področij obvladati takorekoč v nulo ter dodelati karakter in spretnosti (večinoma z reševanjem nalog) do takega nivoja, da bi tudi na tak slab dan reševal s super navdihom.

Danes ni skrivnost da sem ciljal na zlato ali pa kar na zmago :P in vem, da to ni bilo realno. Vem pa tudi, da je bilo prav imeti visoke cilje. Tihi cilj mora biti postavljen višje od meje za neuspeh (v mojem primeru: da bi ostal brez medalje). Podobno, če ti je meja med uspehom in neuspehom uvrstitev na olimpijado, potem mora biti cilj zmaga na DT.

Še življenjski nasvet (pardon, I'm on fire): Če je cilj na meji z neuspehom, potem slej kot prej ostaneš razočaran, ker ti je vsaka malenkost lahko usodna - meni se je to zgodilo na faksu, ko sem imel naciljato točno želeno povprečje in je na zadnjem ustnem izpitu prof. imel poln mehur pa ni vredu sledil mojemu odgovoru pol je bla pa zmeda in vmes je odšel na WC, ko je prišel nazaj sve se ostala vprašanja fino pomenla, samo je pač zaradi prvga vprašanja naneslo 9 namesto računano 10. Pa je šlo povprečje hudiču v rit, ker je mel prof. poln mehur, ane? Tisti, ki se je prebil do sem, je verjetno že ugotovil, da ni glavni problem v prof. mehurju, ampak temu, da sem ciljal na mejo. Moral bi ciljati višje in si posledično pridelati nekaj rezerve. Hja, večkrat bi se moral poslušat :P
Ok, da se še malo navežem na citat: V tej rezervi med mejo za neuspeh in cilji je prostor za razne take bedne izjave, kot jih podaja Yacked2. Če imaš pa cilj na meji, pol ti pa take stvari lahko hitro pridejo do živega.

Yacked2 ::

Vitamin-B je izjavil:

Yacked2 je izjavil:

Verjetno so nekej tudi taki, ki tako kot OP vstopajo v 3. letnik pa se že eno leto pripravljajo na olimpijado.

So what. Na olimpijado greš ker si najboljši (na državnem nivoju). Zaradi mene lahko nekdo že od vrtca guli. Moj cilj je, da ga nesem tudi če ima on srečen dan jaz pa 40 vročine.

Veš približno kaka je konkurenca oz. kolko točk običajno zadostuje ter kake so naloge. Ciljaj na vrh. Ne se zanašati na slab dan drugih tekmovalcev ali pa upati na tisto 5. mesto, because most likely it ain't gonna happen.

Skratka: Če si dober, to dokaži. Če pa nisi in upaš, da se ti userje, pol pa si mogoče niti ne zaslužit it.

Še malo offtopica, ker sem ravno v navalu s psihološkimi nasveti :P
Boljši kot si, težje se ti zgodi slab dan oz. ima manj vpliva na rezultat. Da tistih bizarnih 'joj sem se zmotu, pa vedu sem nalogo, kaka nesreča' sploh ne omenjam - to ni nesreča, če si se zmotil pri računanju pač pomeni da se nisi dovolj potrudil/zverziral.

Jaz sem mel pri teoretičnem delu na ipho res slab dan (prebavne motnje, neprespana noč, med reševanjem se mi je 2x kri z nosa ulila). Skupaj s praktičnim delom je zneslo za bron. Če bi prišel nekoliko slabše pripravljen in bi se to s slabim dnem še ojačalo, bi ostal brez medalje (in pol bi mel tisti beden filing, da so te zastonj tja peljali). Če nebi imel slabega dne, bi najverjetneje še vedno ostal bron. Če bi imel super navdih (kot npr. ko sem doma odprl taiste naloge) bi lahko računal tudi na srebro. Za zlato je bil pa vložek mojega dela v pripravo hudo hudo premajhen. Za zlato bi po mojem mnenju moral snov iz vseh področij obvladati takorekoč v nulo ter dodelati karakter in spretnosti (večinoma z reševanjem nalog) do takega nivoja, da bi tudi na tak slab dan reševal s super navdihom.

Danes ni skrivnost da sem ciljal na zlato ali pa kar na zmago :P in vem, da to ni bilo realno. Vem pa tudi, da je bilo prav imeti visoke cilje. Tihi cilj mora biti postavljen višje od meje za neuspeh (v mojem primeru: da bi ostal brez medalje). Podobno, če ti je meja med uspehom in neuspehom uvrstitev na olimpijado, potem mora biti cilj zmaga na DT.

Še življenjski nasvet (pardon, I'm on fire): Če je cilj na meji z neuspehom, potem slej kot prej ostaneš razočaran, ker ti je vsaka malenkost lahko usodna - meni se je to zgodilo na faksu, ko sem imel naciljato točno želeno povprečje in je na zadnjem ustnem izpitu prof. imel poln mehur pa ni vredu sledil mojemu odgovoru pol je bla pa zmeda in vmes je odšel na WC, ko je prišel nazaj sve se ostala vprašanja fino pomenla, samo je pač zaradi prvga vprašanja naneslo 9 namesto računano 10. Pa je šlo povprečje hudiču v rit, ker je mel prof. poln mehur, ane? Tisti, ki se je prebil do sem, je verjetno že ugotovil, da ni glavni problem v prof. mehurju, ampak temu, da sem ciljal na mejo. Moral bi ciljati višje in si posledično pridelati nekaj rezerve. Hja, večkrat bi se moral poslušat :P
Ok, da se še malo navežem na citat: V tej rezervi med mejo za neuspeh in cilji je prostor za razne take bedne izjave, kot jih podaja Yacked2. Če imaš pa cilj na meji, pol ti pa take stvari lahko hitro pridejo do živega.


Glede na tvoje pisanje že iščem prijavnico za tek na 400m za poletne OI, saj če že nebom zmagal bom pa vsaj državni rekord popravil. Lahko še kaj več o sebi poveš, v katerem letniku si dosegu brom, koliko časa si se pripravljal ? a je oče oz. mati doktor fizike ?
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

mojca ::

Yacked2 je izjavil:

Glede na tvoje pisanje že iščem prijavnico za tek na 400m za poletne OI, saj če že nebom zmagal bom pa vsaj državni rekord popravil.


Vitamin-B ima prav. O matematiki ne morem soditi, ker me je zanimala že od malih nog, ampak če smo že ravno pri teku ... Jaz sem bila vedno najbolj nerodna (do danes že pet zlomov) in zadnja v razredu, pri teku sem sopihala kot lokomotiva. Matematika me je zanimala, telovadba pa ne. Potem se pa lepega dne odločim, da bom dva tedna pred krosom malo tekala, ker me je bilo počasi že sram priti zadnja v cilj pred celo šolo. Puf. Zmagam na šoli. Puf. Zmagam na občinskem krosu. Grem na regijsko, pritečem prva v "cilj" in se ustavim. Šele nekaj sekund kasneje poštekam, da ne znam šteti krogov in da šele tretji prehod ciljne črte pomeni konec kilometrske proge (končala četrta in za las zgrešila državno – če se ne bi ustavila, bi šla brez problema naprej). Dvotedenske priprave bi bile verjetno glih en majčkeno premalo za zmago na OI, priti na državno pa je očitno "piece of cake" glede na nič truda, ki ga v priprave vlaga povprečen osnovnošolec (in verjetno tudi dijak).

Verjemi, da je na državnih tekmovanjih večina takih, ki so pač talenti in jim enostavno gre; le malo se jih zares trudi. Dobiti bron na olimpijadi v srednji šoli je povsem dosegljiv cilj. Seveda pa kapo dol pred tistimi z zlatom.

Yacked2 je izjavil:

a je oče oz. mati doktor fizike ?

Moj oče je ponavljal razred v OŠ. What's your point? Na olimpijado se ne uvrščajo izključno Einsteinovi potomci.

Yacked2 ::

Moj oče je ponavljal razred v OŠ. What's your point? Na olimpijado se ne uvrščajo izključno Einsteinovi potomci.


Pomaga pa, da te starši malo motivirajo, da se jim ne zdi reševanje dodatnih nalog preč vržen čas.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

primorcan ::

Vitamin-B --> Se povsem strinjam. Nekdo lahko celo življenje "guli" tisto snov pa ga lahko premagaš. Včasih se sploh ne zavedamo, kakšno dodano vrednost lahko predstavljata zagnanost in želja.

Mojca --> Glede staršev v akademskem svetu, se mi zdi da je vse skupaj samo foušija. Sicer se strinjam, da morda nekaj lahko prispevajo, vendar je treba najti nek izgovor, da lahko utemeljiš zakaj je nekdo boljši od tebe. Če malo obrnem Mojčine besede - tudi če si Einsteinov otrok, morda še diplome ne boš naredil.

Vitamin-B ::

Yacked2 je izjavil:

Glede na tvoje pisanje že iščem prijavnico za tek na 400m za poletne OI, saj če že nebom zmagal bom pa vsaj državni rekord popravil. Lahko še kaj več o sebi poveš, v katerem letniku si dosegu brom, koliko časa si se pripravljal ? a je oče oz. mati doktor fizike ?

Če veš da si sposoben (kar glede na tvoje pisanje močno dvomim) popraviti državni rekord in morda lahko upaš na izpolnitev olimpijske norme, potem go ahead, če ne, potem pa si poišči drug izziv.

V prvem mojem postu v tej temi pa najdeš odgovore na vsa vprašanja.

Zgodovina sprememb…

primorcan ::

Vitamin-B --> Te "Rešene naloge iz DP" so ubistvu zbirka.. A to si rešil samo eno knjigo, ali vse 4 (5. je izšla 2014)?? Mislim jaz bom poskušal rešit čim več, samo vprašam pač :)
"Be the change that you wish to see in the world."

Vitamin-B ::

Samo eno knjigo (3. del). Toplo priporočam, da rešiš 3. in 4. del.

primorcan ::

*Zmotil sem se... Trije deli so bili, 2014 pa je prišel četrti :)
"Be the change that you wish to see in the world."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103670 (2787) koyotee
»

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106870 (5738) mojca
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167959 (7156) mojca
»

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
108369 (6858) mojca
»

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
487607 (4293) noraguta

Več podobnih tem