» »

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)

««
16 / 20
»»

Gavran ::

c/p:
Posebna, polvojaška organizacija je bila na Spodnjem Štajerskem in na Gorenjskem
Wehrmannschaft, vermanšaft (bojno moštvo). Kakor je imela nacistina stranka v rajhu svojo
strankarsko vojsko SA (Sturmabteilung), napadalne oddelke, sta Štajerska domovinska zveza inKoroška ljudska zveza po njenem vzoru postavili vermanšaft. Njen namen je bil pospeševati
ponemevanje njenih lanov, a jih hkrati vojaško uriti. Do sredine 1942 so na Spodnjem Štajerskem
popisali v vermanšaft 84.700 moških, na Gorenjskem in v Mežiški dolini pa 28.068.39 Toda mnogi
med njimi so bili nato vpoklicani v državno delovno službo ali v redno vojsko, tako da se je število
vermanov zmanjšalo.Bili so združeni v enote po okrožjih, ki so se delila na kraje, celice in naselja.
Imeli so posebne uniforme. 1942. leta so Wehrmannschaft na Gorenjskem odpravili. Organizacijsko
ne posebno vrste ete so nacisti uporabljali v bojih proti partizanom. Postavili so celo vermanšaftski
polk Untersteiermark, ki se je 1944 v bojih proti partizanom skril tako, da so ga odstavili v
Volkssturm.

Vir:
http://www.zrss.si/pdf/ZGO_Zbornik%20o%...

Torej SO Slovenci v nemških uniformah delovali tudi na slovenskem ozemlju PROTI partizanom.

Thomas ::

Evo. Priznam da sem se motil. Gavran je imel prav, jaz narobe.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Gavran - daj prosim še malo pobrskaj po dokumentu, če so kje omenjene izgube (teritorialno) med vermani. Vsem tistim, ki pa štejete trupla (če jih še sploh kdo, razen mene), pa priporočam, da naj se, če so kje omenjeni vermani med žrtvami, to posebej označi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Če kdo ni opazil, moj poraz proti Gavranu je precej Pirov. Zaradi tega je moja začetna trditev o malenkostnih žrtvah ned Nemci, še toliko bolj pravilna.

Moram to povedat, čeprav je samoumevno, ampak mamo že kar grenke izkušnje. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Si boš (če sploh) ego boostal, ko bomo zaključili štetje>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Čist tko, a stojiš za nemškimi žrtvami iz knjige Milana Kostrevca? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Bom citiral samega sebe, ker eni očitno še zdaj ne razumejo:

Eni dajemo nam dosegljive podatke na preverjanje. Tako, lepo na javni forum, da jih lahko vsak vidi in se pol odloči, če se mu zdijo verjetni al ne. Lahko išče potrditve/zavrnitve pa vidite, na podlagi česa sklepamo naprej.

Takole bom rekel - ne jemljem jih kot dokončne sploh, ampak kot verjetne, manj v navedenem, kot manjšem obsegu. Ker sicer lahko predpostaviš, da so pretirane, ne zdi se mi pa preveč smiselno razmišljat, da so dogodki, opremljeni z datumi (one brez ne upoštevam) namišljeni. Ideja pa je zbrati čimveč po raznih virih raztresenih podatkov, pa da pol vidimo, kako se ujemajo s spornimi števili pa iskat navskrižne potrditve/zavrnitve resničnosti navedb dogodkov (kot kaže primer onih spornih "okoli 90"). Taka mala raziskavica pač. Da vidimo, če je INZ sploh mel kako osnovo za svoje trditve. Vmes pa se bom ob priliki še pomenil s kakim profesorjem s faksa, pa obiskal kak muzej (recimo celjski okoli tistik 2k pokopanih Nemcev) in tako naprej. Pa če ma še kdo voljo, se lahko loti tega na kakem drugem koncu Slovenije. Recimo, lahko bi kdo na to isto temo skočil v Muzej novejše zgodovine v Ljubljani.

Pa še eno osebno pripombo si bom privoščil - zdi se mi pravzaprav smešno, kako tisti, ki ponavadi najbolj zahtevajo podatke in cifre, dejstva pa linke... tule pravzaprav debatirajo na podlagi nekih "domnev" in "logičnih sklepanj," osnove za katere pa nočejo (ne upajo?) pokazat. Edino kar zmorejo so ad hominem "argumenti" (oziroma, kako Thomas v enem stavku "odpravi" dva strkovnjaka, seveda brez ene preverjene informacije) in sklicevanje na lastno avtoriteto pa seveda napade na ostale v stilu "lej bedne rdečkarje, k kr neki bilivajo, pa še sami ne vejo kaj." Res, nivo, občudovanja vreden.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Primoz ::

Ta tema je itak brez veze, glede na to, da mamo tukaj nekoga, ki lahko podaja dejstva iz prve roke.

Kaj jest morem, če so moje domneve bolj razumne od tvojih podatkov?


Sedaj, ko smo ugotovili, da je bil Thomas osebno prisoten pri večini dogodkov v drugi svetovni vojni (ali pa se druga svetovna vojna v Sloveniji ni zgodila, tako kot američani niso pristali na luni, temveč je to le komunistična zarota), se lahko vprašamo, na kateri strani se je Thomas dve desetletji pred svojim rojstvom boril.

Lahko pa vsi skupaj začnemo navajati vire, ane?
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

WarpedGone ::

Ja, Primoz, vire hočemo. Hočemo vire za 6300 mrtvih Nemcev. Ampak ne kumulative. Ampak lepo po dogodkih. Datum, kraj, približno kdo, kakšna številka.

Maš kej, kar še nimamo? Še vedno smo na dobrih 500.
Zbogom in hvala za vse ribe

Gavran ::

c/p:
Poklicali so policijske čete iz Krškega, Slovenj Gradca, Šoštanja, Ljubnega in Celja, vojsko iz Laškega, Slovenske Bistrice, Radelj in Slovenj Gradca, vermanšaft iz Celja in Maribora. Naslednji dan je okupator zbral policijo, orožništvo, vojsko in vermanšaft v Mariboru ter v Poljčanah. Od tod je prepeljal enote na izhodiščne položaje v Ruše in v Oplotnico

vir:http://www.hervardi.com/pohorski.php

Pri uničenju Pohorskega bataljona so torej sodelovali tudi vermani.

c/p

Na nemški strani je bilo v boju pri Osankarici 19 mrtvih in 31 ranjenih.

Glede na sestavo lahko samo domnevamo, da je med padlimi tudi nekaj vermanov (vira za potrditev trenutno ni)

Thomas ::

Tako je. Iščemo vire za bitke in spopade, kjer naj bi padlo 6300 Nemcev.

Zdaj smo jih spravili skupaj za kvečjemu 500, pod pogojem, da se je Kozjanski bataljon dobro boril, ko ga po Enciklopediji Slovenije sploh ni bilo in tako naprej. Sicer ene 300.

Jaz recimo, pa sem dal link za Rimske toplice, ki so naenkrat gostile po 300 nemških ranjencev na okrevanju. Je moralo biti mirno v okoliških gmajnah, po moje. Sicer bi jih raje imeli kje v Avstriji. Nisem pa dal linka na Gotsko linijo v Italiji in bitke okoli nje. Verjemite, da jih je zlahka najti in da so kar kredibilni.

Gavran me je pa tudi sesul z enim linkom, ki dokazuje, da celo niso bili vsi v Nemških uniformah Nemci, pač pa tudi Slovenci. Na, ta je pa lepa!

Tako, da jaz res ne vem, kakšne linke naj dam? Za najmanj 5800 umrlih Nemcev manjkajo viri na bitke, kjer naj bi padli v bojih s partizani.

Thomas je tukaj še najmanjši problem, pa se ga stalno obravnava, kakšen domišljav kujon da je. Zguba časa, pomagajte Warpedu pri dopolnjevanju njegove Wiki strani, če lahko.

Če ne morete ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Tako je. Iščemo vire za bitke in spopade, kjer naj bi padlo 6300 Nemcev.

Ja. Tako kot moonhoaxerji gledajo na luno in ker tam ni ne ruske ne ameriske zastave je jasno, da ni nihce pristal na luni.

Morda pa iscete na napacnem koncu? Knjiznico ste ze obiskali? Kaj pa arhive? Nemske in jugoslovanske arhive ste ze obdelali? Ne? Hja, potem vire iscete tako, da jih zagotovo ne boste nasli.

Morda pa virov nocete? Meni se ze tako zdi, glede na debato do zdaj.

WarpedGone ::

Skozi tole smo že šli. Parkrat.

Trdiš, da je logično, da obstajajo lahko dostopni viri, ki pojasnjujejo skozi katera vrata so tovorili knjige v zaklonišča in jih tako obvarvali pred sežigom. Hkrati pa, da so viri, ki podajajo vsaj 5000 mrtvih nemcev, pozabljeni v prašnih arhivih. Da se teh dogodkov ne slavi na nobeni proslavi, ne omenja v nobenem glasilu, na nobeni predstavitvi krajevne skupnosti. Kjer bi kak civil zvedel zanje.

William of Occam se obrača v grobu.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Naslednje število mrtvih Nemcev se nanaša na občino Ilirska Bistrica, dokument je bil najden leta 2004, naslov dokumenta je: Seznam grobov sovražnih vojakov padlih v času NOV. "Scan" dokumenta bom objavil v sredo/četrtek, ko dobim nazaj digitalni fotoaparat.

Vir:Ferenc, Mitja; Skrito in očem prikrito, Celje 2005.

Kumulativa mrtvih Nemcev, pokopanih na območju občine Ilirska Bistrica, prva stran (zapis vsebuje 120 prikritih grobov z nemškimi vojaki) znaša 464 nemških vojakov v 13 grobovih. Zapis je verjetno pripravila UDBA, datiran je v začetek maja 1945.

En zapis sem ignoriral, ker govori o "nad 40 nemških vojakov in belogardistov." Ostale številke so navedene direktno v stilu: Na tem kraju (naslov) je v (recimo jarek) pokopanih n nemških vojakov, grob je (stanje groba). Po navedbi knjige je petina lokacij preverjenih.

Nadalje se v knjigi na strani 62 omenja še nekaj dodatnih grobišč s številkami, kjer je tudi datiran prej naveden zapis. Tako se govori o grobišču v Krnicah v Gornjem Zemunu - 150 vojakov, tri grobišča v Mošnjah, Gorenjska - 300 vojakov. Sledi navedba, citiram: "Glede na status žrtev so nemška grobišča skoraj v celoti vojaška." Po navedbi knjige je pa največ lokacij z nemškimi vojaki v Ilirski Bistrici (okolica). Kumulativa? Mnenja?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

WarpedOne> Da se teh dogodkov ne slavi na nobeni proslavi

Je logicno. Tako kot ne proslavljamo Holmca, ker nimamo za kaj, ceprav je bila osvoboditev tistega prehoda velika zmaga za vojsko, ki nas je osvobajala. Niti Nemci niti zavezniki ne proslavljajo izida bitke v izboklini, ene najvecjih in z najvec zrtvami po izkrcanju v Normandiji. Sem in tja pride kdo, ki je tam izgubil sorodnika, polozit venec. Ce ve, kje ga je izgubil.

Zanimivo, da se ocita ideolosko indoktriniranost partizanom, hkrati se jim pa kar nekako zameri, ker ne proslavljajo cisto vsake bitke z okupatorjem.

Trubadur ::

jype a se ti resno norca delaš?
Praznujejo poboje talcev, velikih bitk pa. Pa kaka ti je to logika?!
Berite Thomasa!

Thomas ::

Link.

Daedalus ... preberi pa povej, če še misliš, da tisti Nemci pri Ilirski Bistrici niso bili pobiti PO vojni.

Pa ne samo tisti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Holmec?

Normandije da se ne spominja? Kam že naši partizani niso bili povabljeni?

Al kaj maš v mislih?
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Mogoče je krivo demoniziranje sovražnika v službi dodatnega utrjevanja legitimnosti povojnega režima? V stilu - poglejte, pred čemer smo vas rešili? Zato praktično do konca aktualno Smrt fašizmu, svoboda narodu? Bi mogo spet pogledat, kako je konstruiran mit...pa bi se verjetno dalo tud to "anomalijo" razložit. Spominjaš se pač dogodka z veliko simbolično vrednostjo, pri čemer pa ni nujno edino merilo, kolk Nemcev so ukokali v keri bitki. Zakaj so pol Dražgoše tako "popularne?" Ker poosebljajo krutost sovražnika.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Daedalus ::

Well Thomas, dober link. Sem IIRC tud sam v cobissu našel tale dokument, nisem ga pa uspel pridobit. Si bom dovolil v miru vzeti nekaj dni, da ga preštudiram, pol pa bom povedal, kaj si mislim.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

WarpedOne> Normandije da se ne spominja? Kam že naši partizani niso bili povabljeni?

Bitke v izboklini se ne proslavlja, ker so od nje ostali samo mrtvi, pa nobenega haska. Zato se pac ne. Ce ne bi igrali tepcev, bi se morda lahko delali, da veste, kaj je to simbol.

Holmec je imel pa letos prvo "drzavno komemoracijo".

Thomas ::

> Bitke v izboklini se ne proslavlja

Aha. Globoka trditev, kaj pomeni? :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hokuto ::

William of Occam se obrača v grobu.

Ko take pesnite se v grobu obracajo vsi, ki jim je kolikor toliko sluzila logika, skupaj z vsemi tistimi, ki so najbrz se zivi ka-li, samo zato, ker par mandeljcev ob povrsnem brskanju po internetu pac ne najde obelezja tocnega datuma in nacina njihove smrti. Cigar smrti se v Sloveniji ne proslavlja oz. cigar smrt ni na siroko popisana v povrsno prebrskanem delcku interneta, ta ocitno ni umrl :\. Res logika kateri ni kaj ocitati.

Tako kot seveda ni kaj ocitati dokumentu v katerem ze v uvodu pise
Slo je torej za aktivno domobransko kolaboracijo z nemskim okupatorjem. Toda namerni in neposredni povzrocitelji, s tem pa tudi glavni krivci drzavljanske vojne, tega nujnega pogoja komunisticne revolucije, so komunisti.

Se dobro, da so izdajalci (zlocin od nekdaj in povsod delezen najhujse obsodbe), le uboge zrtve okoliscin. :\
doke!

IgorGrozni ::

Battle of the Bulge = Bastogne, po protiofenzivi Nemške vojske čez Ardenski gozd.

˝Nuts˝ je bil edini odgovor ameriškega generala, ki je vodil obrambo, ko so mu Nemci predlagali predajo.

To ni Normandija !

Daedalus ::

He he, prav moram - uvodna poglavja so delo "zloglasnega" (by Thomas) INZ-ja:D Ne vem no, če bi temu verjel0:)

No, upam, da je zdaj vsaj jasen razlog za neraziskovanje teh zadev preko obdobja ene 50 let... oblasti nekak niso bile navdušene. Ker jim je sesuvalo njihove pravljice in mite.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

username ::

Da bi ranjence transportirali vec sto kilometrov dalec, zato da tam potem umrejo, je se bolj absurdno kot to da bi tako dalec vozili trupla.
Verjetno jih transportirajo daleč stran z namenom, da bi jih na varnem operirali in pozdravili, a ne. Ampak vsi pač ne preživijo, če še nisi vedel. Celo z današnjo medicino, kaj šele pred 60 leti.

Tako kot ne proslavljamo Holmca, ker nimamo za kaj, ceprav je bila osvoboditev tistega prehoda velika zmaga za vojsko, ki nas je osvobajala. Niti Nemci niti zavezniki ne proslavljajo izida bitke v izboklini, ene najvecjih in z najvec zrtvami po izkrcanju v Normandiji.
Ni bistvo, kaj kdo proslavlja. BIstvo je, da je v primeru Holmca in verjetno tudi battle of the bulge popisana vsaka podrobnost - vsak manever, vsak izgubljen tank, število porabljene municije, ter seveda vsak ubit ali ranjen vojak.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

dmok ::

Verjetno jih transportirajo daleč stran z namenom, da bi jih na varnem operirali in pozdravili, a ne. Ampak vsi pač ne preživijo, če še nisi vedel. Celo z današnjo medicino, kaj šele pred 60 leti.

Hudih ranjencev najbrž niso vozili zelo daleč stran z namenom, da jih na varnem operirajo, a ne ? Če pa je nekdo preživel transport nekaj sto kilometrov daleč po takratnih cestah s takratnimi prevoznimi sredstvi, potem pa obstaja velika verjetnost, da je preživel tudi zdravljenje.

d.

username ::

Sicer pa, kje so dokumenti nemške vojske?

Sem 100% ziher, da so (vsaj do pomladi 1945) popisali vsako akcijo v vseh podrobnostih, od datuma in časa do kraja, katera enota je sodelovala, koliko sovražnikov je ubila/poškodovala/zajela in seveda koliko izgub so imeli na lastni strani, celo porabo streliva... Vsaka vojska dela tako, ker morajo sproti poročati (da poveljstvo vidi učinkovitost enot ter dobi informacije, ali je treba poslati okrepitve in nov material/strelivo..). Vse je zabeleženo in dokumentirano. Bi bilo logično torej poiskati tudi wehrmachtove dokumente in jih preučiti. Če bi bil jaz resen zgodovinar (in če bi hotel ugotoviti realno stanje), bi se nadvse potrudil poiskati tudi te dokumente, jih preštudirati in seveda navesti v virih svojega dela.

Čeprav bi pričakoval, da bi tudi partizani vestno popisali vsako akcijo. Četudi so bili bolj gverilske sorte vojska - en svinčnik pa kak list papirja je pa menda vseeno imel kdo v vsaki enoti??

In neverjetno : vojska, ki je menda imela svojo bolnišnico, izdajala partizanske časopise in menda celo partizanski denar - nekako nima zapisov o slavnih bitkah, kjer bi detajlirano popisali uničenje par tisoč nasprotnikovih vojakov?

Ampak saj pravim, zanimivo bi bilo pogledat zapisnike neške vojske.
Pa ne štet švabskih grobov, no. To je taka oslarija - razen če na vsakem nagrobniku piše, od česa je umrl, kar pa pomojem ne. Kdor res hoče ugotovit resnico, bo šel pogledat zanesljivejše vire.

disclaimer: moj dedek je bil partizan
in BTW, moj oče (dedek je umrl pred 30 leti) je enkrat omenil, da v 2-3 letih partizanščine dedek oz. njegova enota ni videla prav veliko kakih resnih spopadov..
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Četudi so bili bolj gverilske sorte vojska - en svinčnik pa kak list papirja je pa menda vseeno imel kdo v vsaki enoti??

Pricakoval bi, da so imeli tudi obutev in obleko, pa predvsem kaksno orozje. Pa ni bilo vedno tako.

username> In neverjetno : vojska, ki je menda imela svojo bolnišnico, izdajala partizanske časopise in menda celo partizanski denar - nekako nima zapisov o slavnih bitkah, kjer bi detajlirano popisali uničenje par tisoč nasprotnikovih vojakov?

Kaksna bitka bi pa to lahko bila? Kako lahko ubijes par tisoc pripadnikov izurjene redne vojske, ko imas sam na voljo par sto oborozenih kmetov, rudarjev in podobnih tipov, ki nimajo zaledja, s seboj tovorijo ranjence in vse orozje, ki ga lahko in se za razliko od sovraznika nimajo nadejat nobenih okrepitev? Pa brez tezke oborozitve so, medtem ko sovraznik razpolaga tudi z oklepnimi vozili in letali?

Pravzaprav je cudno samo to, da ne ves kaj pomeni beseda "gverila".

username> Ampak saj pravim, zanimivo bi bilo pogledat zapisnike neške vojske.

Ti zapisi (ce verjames Institutu za Novejso Zgodovino) pravijo, da je pri nas padlo nad 3000 moz, pogresanih in padlih skupaj je pa 6300.

username> in BTW, moj oče (dedek je umrl pred 30 leti) je enkrat omenil, da v 2-3 letih partizanščine dedek oz. njegova enota ni videla prav veliko kakih resnih spopadov..

Torej je imel sreco. Tudi moja dedka sta prezivela vojno predvsem zato, ker njuna odreda nikoli nista bila najdena in unicena, tako kot so bili stevilni drugi. Eden je bil primorski Slovenec in je bil do kapitulacije Italije v koncentracijskem taboriscu in ima precej za povedat o tem, kako je tam bilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

lufthammer ::

jype pravi - Kako lahko ubijes par tisoc pripadnikov izurjene redne vojske...

A pol jih le niso?

Ja res se jih ne bo dalo naštet 6ooo, še desetino tega ne, ima Thomas kar prav.

Daedalus ::

Pa ne štet švabskih grobov, no. To je taka oslarija - razen če na vsakem nagrobniku piše, od česa je umrl, kar pa pomojem ne. Kdor res hoče ugotovit resnico, bo šel pogledat zanesljivejše vire.

Ma nemoj. Komot lahko švabski grobovi pri nas služijo kot kontrolen podatek za navedbe INZ-ja. Kot je en tak podatek število pogrešanih/potrjeno padlih Nemcev s strani nemškega vira. Tako da nekaj je dokaj jasno - nemških žrtev pri nas je bilo okoli 6k. Zdaj pa je treba samo še ugotovit, kolko od teh je bilo ubitih v bojih, kolko pa ustreljenih po uradnem koncu vojne. Poleg tega ti so ti grobovi bolj "ad hoc" narave in niso označeni. Kar pomeni, da se je mudilo. Kam, je vprašanje...

Aha, sem še nekaj malega izbrskal.

Luftkladvo - dokazi? Al si eden izmed tistih, ki pravijo, da če že Thomas nekaj 100x ponovi, pol je to očitno resnica?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

lufthammer ::

Hodili so pa kar precej, ja, eni 310 km na Štajersko, drugi 200 km na Primorsko,.... na koncu poti (pohod XIVnpr.), ki smo jo morali znati v šoli na pamet, so bili pa še fajn tepeni in se zdaj že sme povedat, kako je bila taktika zgrešena.

Daedalus ::

Obstaja pa še ena manjša nelogičnost pri vsem skup - preko 28k mrtvih partizanov. Če vse izgube na Primorskem in Notrajnskem pripišemo Italjanom (pa vemo, da je to neumnost, glede na to, da rok trajanja Italije ni bil lih dolg), je drugod po Sloveniji padlo okoli 14k partizanskih enot. Če predpostavimo, kot eni pravijo - da ni bilo bitk, a je res pol logično domnevat, da so se pustili lovit ko zajci?

In da če privzamemo Thomasovo domnevo o 300 mrtvih Nemcev, pomeni da so meli pri srečanjih z nemško vojsko izgube v razmerju 1:45 (tak prek palca). In to na domačem terenu, ki pomeni konkretno taktično prednost, magari si slabše oborožen? Pa tud če še nekaj partizanov propišemo medsebojnim obračunom, nekaj pa domobrancem, še vedno IMO tega razmerja ne spravimo pod 1:30. Kolk verjetno je pa to? Da si rabil 30 mrtvih partizanov, da si ubil enega Nemca?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

lufthammer ::

Komot. Kaj boš s puško proti havbici? npr.

Pol so bili pa še taki felerji, kot tisti pri Ihanu. So malo preveč naglas proslavljali prihod novincev

in se je za vse nadobudneže slabo končalo, pa še za orožje niso dobro prijeli - bom poiskal vir.

Daedalus ::

Kaj ti pomeni havbica v bližinskem boju?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

lufthammer ::

Bližinski boj? Frontalnih bitk je bilo bolj malo. Iz zasede prej.

Daedalus ::

No slednje sem mislil...se opravičujem za nejasnost. Če recimo nekdo po tebi skoči iz zasede, kaj ti bo havbica?

Sicer so Nemci obstreljevali območja, za katere so domnevali, da se tam skrivajo partizani...samo nekak dvomim v velik učinek takega početja. Eno je ropotanje po utrjenih položajih, drugo pa po manjših, mobilnih enotah.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

lufthammer ::

Pol pa v dir čez hrib...

username ::

Kako lahko ubijes par tisoc pripadnikov izurjene redne vojske, ko imas sam na voljo par sto oborozenih kmetov, rudarjev in podobnih tipov, ki nimajo zaledja, s seboj tovorijo ranjence
Ja ne vem. Ampak očitno se da, če so naši čez 6000 švabov popokal :D ali vsaj taka je uradna zgodba (zaenkrat še)
Ali si se premislil, sedaj jih pa ni par tisoč??

Pravzaprav je cudno samo to, da ne ves kaj pomeni beseda "gverila".
Ampak me nekaj zanima - a so naši imeli relativno dobro opremljeno bolnišnico (bolnica Franja) in izdajali partizanski tisk? (sem omenjal zgoraj, pa ni zaenkrat noben tukaj še zanikal ali potrdil) Al vsega tega ni bilo, je samo mit? Ker če je blo, pol to nekako ne gre čisto skupaj s stavkom "niso imeli niti obleke in obutve".

Ti zapisi (ce verjames Institutu za Novejso Zgodovino) pravijo, da je pri nas padlo nad 3000 moz, pogresanih in padlih skupaj je pa 6300.
Zakaj bi moral človek verjeti zgolj INZ? Že zdrava človeška firbčnost (zavest znanstvenika pa še bolj) narekuje, da bi si šel kdo pogledat zapise direkt, ne samo slepo zaupal posrednim akumuliranim zapisom...

moja dedka sta prezivela vojno predvsem zato, ker njuna odreda nikoli nista bila najdena in unicena
Me veseli da sta preživela.
Ampak kar si napisal "nikoli nista bila najdena " - to po drugi strani pomeni tudi, da sta se njihovi enoti predvsem skrivali - se pravi:
a) ni bilo veliko spopadov, ker jih švabi pač niso našli in napadli, hkrati pa
b) sami najbrž tudi švabov niso prav pogosto napadali (ne gre skupaj s pojmom stalnega skrivanja, a se ti ne zdi)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Danes sem na vlaku srečal neko gospo, ki je bila med WW2 otrok na Kozjanskem. Nisem mogel izvleči iz nje, da bi partizani kdaj pobili kaj veliko Nemcev. Pravila mi je vse sorte, o požigih vasi, raztrgancih, lačnih partizanih ... da bi pa kdaj kdo slišal ali povedal, kako so partizani ubili 10 ali več Nemcev ... tega pa ni ravno mogla zatrditi.

p.s.

BW, a Primožu ti kej pobrišeš kdaj? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Svašta. Na koncu bomo še ugotovili, da sploh ni res, da bi bilo prvo osvobojeno ozemlje v okupirani Evropi v bivši Jugoslaviji. In da sploh ni res, da bi imel okupator kakršnokoli ofenzivo zoper partizane.

Številke nekatere matrajo? Prav. Ampak takole v stilu gospa na vlaku mi je rekla, da se ne spomni mrtvih Nemcev na Kozjanskem je hočeš nočeš vendarle nekoliko manj zanesljivo, kot podatki, ki jih daje vn INZ.

Mislim, tale tema je žal ratala prav bedasta.

jype ::

Ja, precej. Ce bi Thomas samo rekel, da ga zanima, kje so padli tisoci, potem pa ne bi vsake tri poste ponavljal, da jih je ziher samo 300, ker on ni slisal za nobenega drugega, potem bi bila cisto ok.

Pa se glede "se ne da pobit par tisoc rednih vojakov". V eni bitki? Bodite no resni, no. Tega do leta 43 niso bili sposobne niti zavezniske redne vojske.

Seveda pa lahko postavljas zasede patruljam, slabsas zveze in pocnes vse, kar pac lahko. Da pri tem pocnes to tako, da najebejo tisti, ki te ne marajo, je samo dodaten plus (da to ni vljudno je menda jasno).

No, jaz sem na vlaku srecal gospoda, ki je znal na pamet nastet vseh 57000 od partizanov padlih nemcev (Hans, Fritz, Rudi, Klaus, ...). Povprecje mora torej biti nekje pri 28000, in zato ta stevilka se kar drzi, ne ? Neresnost pa taka.

Thomas ::

Hja ... današnji 70-80 letniki se praviloma ne spomnijo kakšnih velikih bitk in uspehov partizanov med vojno. Otroci ali mladina tistega časa, se ne spomni takih stvari. Eni pravijo, naj bi se take stvari dogajale, vendar da bi bili prav priča temu ... to pač ne.

Njihova pričevanja - oziroma neizpričevanja kakšne velike bitke - kaže precej na to, da jih praktično ni bilo.

To je čisto resno, precej bolj resno kot "kumulativa INZ".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Čudno, ne? Ona knjiga, ki sem jo prej navajal za vir pa vsebuje osebna pričanja ene par ljudi. Ampak, niso pomembna, ker ne kimaju Thomasu. Je pomebnejše mnenje ene (namišljene?) stare gospe z vlaka.:D

Zakaj bi moral človek verjeti zgolj INZ? Že zdrava človeška firbčnost (zavest znanstvenika pa še bolj) narekuje, da bi si šel kdo pogledat zapise direkt, ne samo slepo zaupal posrednim akumuliranim zapisom...

Ja izvoli, bemo. Zakopli se v zapise in DOKAŽI, da je INZ lagal. A je to tak težko:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

Povsem resno, ja. Velikih bitk ni bilo. Najvecje bitke so bile ranga nekaj sto mrtvih.

Kar vsekakor pomeni, da je bila velika vecina okupatorjevih vojakov ubitih v gverilskih nacinih spopadanja - zasede, sabotaze in napadi na postojanke, ki se niso zmogle braniti in do katerih okrepitve niso mogle priti pravocasno. Seveda so partizani delali napake, ki so jih drago stale, a ker niso bili profesionalne vojaske enote in ker so bili pogosto tudi slabo oborozeni, jim slabega "izkupicka" ne morem zameriti.

No, stetje padlih Nemcev se naj kar nadaljuje. Ko bom utegnil, se mu pridruzim.

lufthammer ::

tisoči pri nas definitivno niso padali. Berem v Kroniki XX stoletja na strani 85. poglavja V vrtincu bratomorne vojne o najuspešnejši akciji v letu 1942 - iz zasede so napadli avtokolono in ji, kot piše,

zadali velikanske izgube: 36 padlih in 82 ranjenih lahov !!!! (ne dat na Wiki). Kaj je bil pa pol Stalingrad? Bibličnih razsežnosti, al kaj? Pa to so resne knjige, kaj šele Kostrevc.

lufthammer ::

Daedalus, saj INZ ne laže, le nič konkretnega ne da od sebe - približno, več kot, okoli...

Thomas ::

Velikih bitk - 100+ mrtvih med Nemci - ni bilo. Niti noben resen ne trdi, da so bile.

Manjkajočih mejčkenih prask, kjer bi bil ubit Nemec ali dva, je pa tudi bilo dokaj malo. Da jih je bilo tisoče, ne trdi eksplicitno noben resen nikjer.

Aritmetika je neizprosna, 6300 je oslarija. Par 100, amen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

In to dokazuje kaj?

Thomas, pol je bilo število mrtvih partizanov na mrtvega Nemca 30:1? Se pravi, da je moje počez računanje zgoraj točno?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Thomas ::

> In to dokazuje kaj?

Kaj če dokazvat? Da je Warpedova Wiki precej popolna, kvečjemu "preoptimistična".

To je že mau jasno vsem, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
16 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rdeča zvezda in narodnoosvobodilni boj (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48442544 (29347) kajtimara

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531208 (24726) Primoz
»

logistika (partizanske) vojske

Oddelek: Problemi človeštva
305050 (4249) Tear_DR0P

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532882 (19304) IgorGrozni

Več podobnih tem