» »

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)

««
13 / 20
»»

Gavran ::

In koliko pripadnikov Wehrmachta je bilo Slovencev?

Thomas ::

Ene 8000 IMHO. Misliš od teh, ki so jih ubili partizani? Po moje da kar kakšen. Prišel domov na dopust in ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Tist Thomas IMHO je sfalil...

Pa sej smo že navajeni, pri ocenah prek palca brez poznavanja podatkov se to pač rado dogaja. V resnici je bilo slovenskih izgub (med vpoklicanimi) v nemško vojsko krepko čez 10.000. Če sem natančen, 10.336. Od tega nekaj čez 8k življenj tistih mobiliziranih na Štajerskem.

Vir: Slovenska novejša zgodovina, prva knjiga, razpredelnica na strani 792.

Glede mobiliziranih - bojda 28k - taka cifra se omenja tukaj. Skeptiki lahko z branjem knjige seveda preverijo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Falil število mobiliziranih? Možno, bila je ocena na hitro, napisal sem "IMHO".

Primoz ::

Daj Thomas ... čez 3 strani bo tvoj HO uradna teorija in boš zahteval da ti kdo najde nasprotni dokaz.

Sedaj trenutno nimam volje za pobrisat osebna obračunavanja višje na tej strani (verjetno jo bom zbral do večera), ampak če se ne bodo nehala, bo tema zaklenjena.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

WarpedGone ::

Zaklep tele teme bom smatral kot dokaz, da so nekatere teme še vedno TABU in da časi cenzure še niso mimo.
Če ti kakšen post ne paše, ga pač zbriši.
Daj jype-tu, deadalusu in še komu možnost da končno podajo še kakšno bitko za v seznam.
Zbogom in hvala za vse ribe

Absolutno, WarpedOne. To je tabu tema, ki se tukajle KOMAJ tolerira, drugje se pa ponavadi sploh ne.

"Pričakuje" se od tebe (Luka, Azraela, mene ...), da upognemo koleno in da v nasprotju s svojo pametjo "dopustimo in sprejmemo", da so filmski spektakli kot Sutjeska in Veliki transport nadresnica, o kateri že ne bomo razpravljali svobodno. Ne zahtevajo nič več in nič manj kot da UBOGAMO in se NE "norčujemo" iz enobeja.

Jest bi jih označil preprosto za kult. Imajo vse njegove glavne značilnosti. Trdijo nekaj, kar NE gre skupaj s pametjo "neposvečenih", kar je v očitnem nasprotju z dejstvi za vse "nevernike" - in kar je najpomembnejše - svobodna racionalna razprava ni dovoljena.

To, da jih kakšen nebivedu "žali" tako, da govori o 800 namesto 6000 žrtvah jih sploh ne zmoti. Ćeprav nebivedu NIMA nobenih dokazov za tako VISOKO številko, ga lepo ignorirajo, pa bi že ta morala biti katastrofalna za njihovo vero.

Nadvse zanimiva situacija.

Primoz ::

Zaklep te teme bo dokaz, da niste sposobni debatirat o tej temi brez da bi se spuščali na nivo osebnega obračunavanja. Upam, da do tega ne bo prišlo.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Daedalus ::

"Pričakuje" se od tebe (Luka, Azraela, mene ...), da upognemo koleno in da v nasprotju s svojo pametjo "dopustimo in sprejmemo", da so filmski spektakli kot Sutjeska in Veliki transport nadresnica, o kateri že ne bomo razpravljali svobodno. Ne zahtevajo nič več in nič manj kot da UBOGAMO in se NE "norčujemo" iz enobeja.

Ah, resn bod. Sej vsi vemo, kaki so partizanski filmi:

"Ej, Polde, pazi, metek!"

(Polde se mu izogne (metku), Matrica style)

Hvala, Joža!

Problem je bol v tem, da je edino, kar si do zdaj prispeval k debati, še večja megla od one, ki jo očitaš INZ-ju. Vse, kar si do zdaj podal, so "IMHO" ocene preko palca, od tega si vsaj eno (dokazano) falil za več ko trikrat. In ja...če kritiziraš delo nekoga, ga kritiziraj na nivoju. Edin očitek, ki ga gre s tvoje strani jemat resno je, da zakaj nemške smrti niso natačno razdelane in zakaj niso bolj natančno obrazložene. Kar smo eni tudi že priznali, da je čudno. Ampak...več ko tolk, pa nisi prispeval.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Tukaj si pridrzujem pravico vmesavanja v debato.

Polde in Joza sta bila v resnici Mirko in Slavko.

OT: Kako si lahko moderator dovoli takšnole smetenje teme? Namerno dvigovanje prahu in mešanje megle?

Ponavljam:

Vsi ste vljudno vabljeni in dobrodošli, da dopolnite seznam na Wiki

Ni treba prosit predhodnega dovoljenja.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Navajam zgolj dejstva. ;)

Kot je povedal Azrael, streljanje talcev za dosti manj kot za ubitega Nemca je bila praksa. Kaj iz tega sledi?

Da se INZ, ki trdi, da je bilo 3200 postreljenih talcev med vojno, pa 6000 ubitih Nemcev, pa tudi prizna streljanje talcev že za materialno škodo nanešeno Nemcem - kobaca v protislovju!

Tudi protislovje naj bi požrli dol?

jype ::

Thomas> Da se INZ, ki trdi, da je bilo 3200 postreljenih talcev med vojno, pa 6000 ubitih Nemcev, pa tudi prizna streljanje talcev že za materialno škodo nanešeno Nemcem - kobaca v protislovju!

Kaksen vir ne bi skodil. Sam nisem se nikoli videl nobene izjave, da so Nemci _vedno_ ustrelili toliko in toliko talcev za taksno in taksno skodo. Vcasih so, vcasih niso. Streljanje talcev, ko nimas "upper hand" na bojiscu je tolk bedasto, da sem preprican, da tega niso poceli vedno, temvec le takrat, ko jim je to ustrezalo.

INZ nic ni se povedal o tem, kako je bilo 6000 dokumentiranih ubitih nemskih vojakov dejansko ubitih, tako da je tvoje trabunjanje o protislovjih bolj malo vredno. Pravzaprav njihove stevilke sploh (se) niso v nasprotju s tvojo oceno. Bodo pa, ko se bo nekomu ljubilo izbrskat podrobnejse podatke.

Samo preleni so? To naj verjamem? :D

"Moja" ocena je bila zelo pravilna že od začetka debate. Tista Wiki stran je pa že precej nafilana. Kaj malo še manjka, lahko da je kje številka "rahlo" pretirana ... ampak to je to, v bistvu!

Bez po muke smo naredili seznam, ki ga INZ še ni uspel spacati in objaviti.

Podn, če mene vprašaš. Podn za pristojnega ministra, ki INZja še ni ukinil.

Backup Wikija, če (spet) "izgine":

1941 17. september Klopni vrh 2 mrtva, 2 ranjena 1 mrtev, 1 ranjen Partizansko pohorje
1941 18. september Rašica 3 mrtvi vir
1941 12. december Rovte na Gorenjskem 46 mrtvih [1]
1942 9.- 11. januar Dražgoše 27 9 partizanov, 41 vaščanov vir?
1942 september Kal, Hrastnik 4 mrtvi, 2 ranjena knjižica Pot spominov NOB občine Hrastnik
1942 3. december Skrivni hrib, Pohorje 3 mrtvi, 9 ranjenih 3 mrtvi Hervardi
1943 8. januar Osankarica 19 mrtvih, 31 ranjenih 69 mrtvih Partizansko pohorje
1943 21. oktober Prekopa pri Šentjerneju ? 32 mrtvih (Gubčeva brigada) Občina šentjernej
1944 2. februar Dovce na Krasu 87 mrtvih ? ???[2]
1944 21. - 26. februar Graška gora 50 mrtvih, 160 ranjenih 367 mrtvih, ujetih in pogrešanih Slovenske novice,
1944 4. april Cezanjevci, Ljutomer 6 mrtvih 4 mrtvi Janko Ribič
1944 23. december Čeče, Hrastnik 19 mrtvih 1 mrtev knjižica Pot spominov NOB občine Hrastnik
1945 12. februar Frankolovo 1 mrtev vir

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Thomas> Samo preleni so? To naj verjamem?

Ne, ti si (pre)len. To seveda ves, ni ti treba verjet. Zakaj bi ti pa kdo nosil na pladnju karkoli?

Vse, kar si do zdaj povedal, je bilo nakladanje in zdaj je treba INZ ukinit, ker se tebi ne ljubi brat njihovih publikacij.

perci: jype, malo brzdaj jezik - pa preberi si pravila

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Camalotz ::

Glede tistih v Dražgošah, ki se jih brez problema zgugla. Jest sem tut len, zgleda, tako da - Kje že?

Jah, jype, jaz sem že len in prelen. Vendar tudi vi niste tako pridni, da bi dali samo 5 imen krajev z datumi in približnim številom padlih Nemcev. INZ je za to celo plačan iz proračuna, pa ni toliko priden. Ti pa tudi nisi toliko prizadeven, da bi navrgel konkreten podatek, ali dva, ali pet iz tiste famozne knjige.

Nekaj mi pravi, da pridni bi bili že dovolj. Hitro! Samo višja sila je. Nimate od kod vzeti. :)

Gavran ::

Če torej prav razumem, je bil lep delež "Nemcev" pravzaprav Slovencev v uniformi nemške vojske (ki je seveda imena in priimke lepo ponemčevala). Pa smo spet bližje Thomasovi cifri - ali sem kaj spregledal?

IgorGrozni ::

Thomas: Podrobna razlaga tvojega ˝hudega argumenta˝No.1, ker je očitno potrebna :\ . Po tvojem seznamu(Wiki) , ki je bojda boljši od INZ, je v l. 1945 padel en sam, samcat Nemec v Slo.

In v prejšnjih letih, ko je bilo 10 x manj partizanov in so bili tudi slabše oboroženi, pa ˝tvojih˝ostalih 299.:\ 300:1

Če samo odlagaš ˝poraz˝ tvoje hipoteze na ta način, je to žalostno. Premalo integritete, da bi priznal zmoto.
Če pa verjameš, je pa škoda.

Mene ne bi prizadelo, če bi bila številka .....okoli,... cca, 300. In moji odgovori se niti ne ukvarjajo s tem.

Z takšnim šepavim zagovorom, sicer čisto zanimive hipoteze, da pa je bil NOB le ˝umišljena vojna˝ , žališ mene, sodelujoče na tem forumu in razum.

Če pa verjameš v ˝hude argumente˝ ki si jih doslej sproduciral, mi je pa žal zate. Fiksne ideje (INZ laže, NOB laže, vsi lažejo...le jaz imam pa prav), ki jih ni mogoče spremeniti in katerih zagovor je tako nerazumski, kot je tvoj....

.....niso posledica mitološkega popularnega izreka , ˝da je med genijem in norcem je le en korak˝
.....so posledica, pure and simple, pomanjkanja sive tvarine, celebralnih kapacitet...

Kateri si ti ?

> o tvojem seznamu(Wiki) , ki je bojda boljši od INZ, je v l. 1945 padel en sam, samcat Nemec v Slo.

Rekel sem, da če za katerega veš, povej!

Ker na Poreznu ni nobeden ... mogoče pa, da kje je.

Sprašujem kje.

> Če torej prav razumem, je bil lep delež "Nemcev" pravzaprav Slovencev v uniformi nemške vojske (ki je seveda imena in priimke lepo ponemčevala). Pa smo spet bližje Thomasovi cifri - ali sem kaj spregledal?

Ne tko. Slovence so kot vojake Nemci pošiljali drugam. Ampak če je kdo prišel nazaj na dopust, pa ni hotel v partizane, so mu naredili probleme.

Blizu moji cifri pa ne glede na to smo!

gzibret ::

Thomas> Ampak če je kdo prišel nazaj na dopust, pa ni hotel v partizane, so mu naredili probleme.

Tudi v zadnji bosanski vojni ni bilo drugače. Ali si dobil dobil puško ali metek v čelo. Prvoosebna pripoved.
Vse je za neki dobr!

Thomas> Nekaj mi pravi,

They are wrong.

Lepo bi bilo, ce bi tudi nasa drzava zahtevala, tako kot je to v navadi ZDA, da so drzavno financirana intelektualna dela prosto dostopna vsej javnosti. Potem bi INZ imel spletisce z vsemi materiali na voljo vsakomur. To bi seveda z veseljem podprl, tudi ce bi tam pisalo da je pri nas padlo samo 300 nemskih vojakov. Kr ene cifre vlacit sem in tja "ker nimate od kod vzeti" kredibilnih podatkov je pa malo mimo. Saj si dobil alternativo, naredi tisto raziskavo, pa obljubim, da se bom potrudil in ti serviral padle, razclenjene po vseh zivih kriterijih, v licnih in preglednih, no, preglednicah :)

Ampak ker je za dobro opravljeno delo treba v to vloziti ogromno casa, ki ga nimam(o), bos pac moral podatke poiskat sam.

Sej smo jih, poiskali podatke, nihče jim ne oporeka pretirano.

No, oporeka že pretirano, samo ne zna povedati boljših!

Očitno premalo iskali.

Noben ni še niti omenil Javorovice pri Šentjerneju, pa so tam
govori in spominske slovesnosti skoraj tako pogosto kot v Dražgošah.

Samo podatke o mrtvih sovragih še poiskat.

Edit: in o mrtvih partizanih uskladit >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Camalotz ()

0 je, najbrž, ane.

Ker?

Če je šlo 100+ partizanov, pa če vzameš res hudo slabo razmerje (npr. 1:50), bi morala bit vsaj 2.
Ni nujno, je pa verjetno. Ampak na teh linkih nič ne piše, tako da ne vem. Tako kot za Dražgoše ne.

Na teh linkih so precej natančno (vsaj zgleda tako) prešteti italjani pa domobranci. Kaki mrtvi nemci se ne omenjajo.

V enih spopadih je štetje precej natančno, v enih se omenja "hude izgube", v enih pa nič. Odvisno od spopada.

Alexius Heristalski ::

Glede na to, da je Šentjernej na Dolenjskem, dvomim, da je tam padlo veliko Nemcev. Logično, ne?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Nima vsako obhajališče ZZB že kar mrtvega Nemca v ozadju. Zato je toliko težje verjeti, da se ne obhaja, kjer naj bi bilo pa mnogo mrtvih Nemcev.

Zadeva je čedalje bolj jasna, a ni?

Kot da v štacuni nakupim za 6000 SIT, pa sem iz denarnice doslej napraskal par 100 SIT in se neizmerno razveselim, ko v kakšnem žepu pa še najdem 1 ali 2 SIT.

Brezupno!

In potem vzames daedalusov strokovni clanek od INZ, pogledas cifre in reces "kaj mate rajs, viso, mastercard al american express?"

Zato bi pa rad kakšen citat iz njega (strokovnega članka). Da vidim, če imajo kartice res kritje.

Ja, pejt ga iskat v knjiznico, sej ti je Daedalus dal link.

>Glede na to, da je Šentjernej na Dolenjskem, dvomim, da je tam padlo veliko Nemcev. Logično, ne?
Ne. Zadeva se je dogajala '44, tako da ne vem zakaj bi bilo to logično.

Sicer pa, veliko jih v nobenem primeru ni bilo, če ne bi se jih že kdo potrudil preštet.

>Nima vsako obhajališče ZZB že kar mrtvega Nemca v ozadju.
In nima vsak mrtev nemec obhajališča ZZB...

> In nima vsak mrtev nemec obhajališča ZZB...

Samo ene 90%, tistih med vojno. In 0% tistih po vojni.

> Ja, pejt ga iskat v knjiznico, sej ti je Daedalus dal link.

V tej knjigi NI nič novega. Bi že 100 krat kdo povedal, če bi bilo. Sej to vsi vemo, ane?

Camalotz, zakaj ne? Saj Dolenjska je bila pod italijansko zasedbo.

Pa ne v 1944.

Ups, slabo berem. Moja napača.

Anyway, Nemcev niso uspeli ustrelit?

Proslavljajo pa vseeno?

Nov mor frder kveščns, jor oner.

Za nemce sicer ne vem, ampak proslavljajo pa najbrž ni najprimernejša beseda. Mogoče se spominjajo, proslavljajo pa težko.

McWolf ::

8. Avgust 1941, Cankarjev bataljon: bitka na Rženovem hribu(Partizanski hrib) 32 mrtvih nemcev,
26. April 1944, Brigada Stanka Šlandra: Trnjava pri Lukovici: 2 tanka, okrog 50 mrtvih nemcev,
to sta 2 za slovenske razmere in velikost tedanjih enot('41) veliki bitki ena za dokaz da je OF že l.1941 mislila resno z oboroženo vstajo, druga pa zto k sta tanka zravn>:D. Bom napisu še kako k se mi bo dal poiskat.

nov frdr kveščns je drgač
Go tell it on the mountains!

Lahko navedeš še vir za tile bitki, saj ne da bi mislili, da si si jih zmislil, ampak taka je navada...

McWolf ::

vir za prvo je pričevanje borca Cankarjevga bataljona Antona Dežmana, za drugo pa Mirko Jerman, namestnik komandanta te brigade. Sta že mrtva in čist na dlani da spljuvate po njiju (kot virih). Zdej ne vem kok verodostojna sta, sam jes berem to iz knjige k je kar kompromitirana kar se tiče objektivnosti, naslov je pa Bitka kakor življenje dolga, vsebuje pa pričevanja borcev, aktivistov in političnih Aktivistov v NOB. Naj pa omenim, da ti pričevalci niso vsi komunisti in da partizanske žrtve niso opisane v nič manjšem obsegu kot so realni podatki, če to pomaga kej pri dvigu kredibilnosti.
Go tell it on the mountains!

Glede na to, da sta bila zraven, sta kot vira vsekakor bolj kredibilna kot mi,
ki za to pred parimi urami še vedeli nismo, tko da, men zadošča.;)

> men zadošča

Očitno bi zelo rad verjel. ;)

Hehe, nič bolj kot ti.
Ampak te številke mamo. Če je kdo preštel drugače,
bomo pač naredili oceno, kateremu viru je bolj za verjet.
Ne?

Je bil pa tale Cankarjev bataljon očitno sestavljen iz samih komandosov,
glede na to, da je skoraj vsak 3. do sedaj najden mrtev švabo njihov. :)
««
13 / 20
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rdeča zvezda in narodnoosvobodilni boj (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48469725 (56528) kajtimara

Preboj na Menini planini (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25434316 (29107) digitalcek

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63534493 (28011) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71535896 (22318) IgorGrozni

Več podobnih tem