» »

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)

Število mrtvih nemcev v drugi svetovni vojni (na slovenskem ozemlju)

««
7 / 20
»»

jype ::

I figure russians had better spies.

Kar pa je spet common knowledge. V tistih casih je bil komunizem blazno popularna ideologija in mnogi so si privoscili, da so sredstva opravicila cilj (tisto Sovjetsko zvezo iz reklame, kjer so vsi veseli in srecni in imajo rdece traktorje in zlato klasje in tako naprej).

No, kakor obrnes, niso vsa pricanja angleskih operativcev iz teh krajev kar takoj za odmet. Pravzaprav lahko precej natancno preveris, ce se njihova pricevanja ujemajo s pricevanji njihovih nemskih kolegov in v vecini primerov se (kar se meni ne zdi presenetljivo).

No, zdaj se mi zdi, da je treba samo se pocakat, da nekdo preveri usodo tistih par tisoc okupatorjevih vojakov, ki so padli pri nas, da bomo Thomasu spet lahko rekli, da je hrabro padel v besednem boju.

Ko bo razumel zgodovino 2. svetovne vojne, takrat pa le berite Thomasa! No, saj lahko ze zdaj, samo malo z rezervo je treba jemat tisto kar pove.

Daedalus ::

90+%.

Da se razume - to je osebna presoja Thomasa, za katero do sedaj ni podal enega verodostojnega dokaza.

p.s. - zakaj to pišem? Da ne bo slučajno kdo mislil, da je ta cifra kakorkoli utemeljna, ker ni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Trubadur ::

A št. 6000 pa je in kje so toliko našteli? (resno sprašujem)
Berite Thomasa!

Daedalus ::

Bojda eni zgodovinarji namigujejo na to cifro, vsaj tolko je razvidno iz postov tu gor. Jaz nisem zaenkrat dal še nobene cifre, ker čakam na podatke.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Trubadur> A št. 6000 pa je in kje so toliko našteli? (resno sprašujem)

Stepni Volk je te cifre nasel v clanku v Mladini, citirala jih je zgodovinarka na institutu novejse zgodovine Tadeja Tominsek - Rihtar. Glede na to da raziskovalka pise knjige, ki niso ravno v ponos medvojnim in povojnim prokomunisticnim oblastem bi rekel, da ji tezko pripises pristranskost zaradi komunisticne indoktriniranosti.

Nimam pojma, koliko nemskih vojakov je padlo tu med vojno, koliko med premikanjem proti severu in koliko po koncu spopadov. Gospa pa zagotovo ve, saj se s tem profesionalno ukvarja.

Stepni Volk ::

Dva zelo kredibilna vira navajata 6000+ mrtvih nemcev na slovenskem ozemlju v času 2 SV.
Inštituta za novejšo zgodovino
Volksbund Deutsche Kriegsgrãberfürsorge e.V.

In s tem se je Thomas že nerad strinjal:
Poslano: 05.05.2006 21:38:28
Lej. Jest verjamem - recimo. Verjamem, da so pobili 6000 Nemcev...


To je torej dejstvo. Tisto kar manjka je kronologija teh smrti. In ja, to bo malce trajalo (tudi Enigmo jim je uspelo dokončno dešifrirati šele sedaj s pomočjo sodobnih računal). A več kot 499 pred koncem druge svetovne vojne jih bo. Druga svetovna vojna se je namreč končala drugega septembra 1945.
A recimo, da je Thomas uporabljal napačno izrazoslovje in je s "koncem druge svetovne vojne" mislil, kapitulacijo Nemčije. A tudi tu ni enotnega datuma: 8 maj za zahodno fronto in 9 maj za vzhodno fornto.

Tako, da se verjetno strinjamo, da je 8 maj tisti datum predaje... kaj se je dogajalo potem, se ve:
In 2001 Slovenian sources reported as many as 296 mass graves on their territory, and an estimate of about 190,000 people killed immediately after the end of World War II (May 1945 and later), mostly Croats. Just in the region of Tezno woods Slovenian sources estimate about 60-80,000 killed. Many children's bones have been found among the victims' remains.

A zajetih nemcev niso "vračali". Sem so vrnili le tiste osumljenih vojnih zločinov. Npr. že omenjenega avstrijca: Friedrich Rainer - nacistični poveljnik Trsta, Gorice in Slovenije od kapitulacije Italije 43... naprej.

Da je vseh 6'000 + nemcev padlo na področju Slovenije je dejstvo.. a to ne dokazuje, da o preminili pred kapitulacijo Nemčije, 8 maja 1945. A recimo samo teoretično, da so.
in že je tu naslednji "kavelj 22": S tem še ni dokazano, da so preminili zaradi slovenskih krogel. Lahko so jih ugnobile srbske, hrvašle, bosanske, italijanske, sovijetske, zavezniške krogle, bombe, eksplozivna telesa itd...

Večna tema torej. Rameses II se že hahlja v senci...

Thomas ::

Hja.

Kakšna je verjetnost, da najdeš za 10 znanih bojev po več neodvisnih referenc, za manjkajoče neznane stotine njih, pa nobene?

Mršava, trust me! Bolje rečeno, nikakršna.

Večina, se je zgodila samo v filmih.

---------

ALI PA:

Naštej 10 bitk s po več ali enako 20 mrtvih Nemcev ... jih boš pa že, sej to je samo majhen del od 6000 - 10*20=200. Te ne more pri tem ustaviti noben kaos v INZ.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Druga svetovna vojna se je namreč končala drugega septembra 1945.

Indirektno priznanje, da so bili Nemci večinoma pobiti po 9. maju 1945.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Stepni Volk> Druga svetovna vojna se je namreč končala drugega septembra 1945.
Thomas> Indirektno priznanje, da so bili Nemci večinoma pobiti po 9. maju 1945.

Ce je tole indirektno priznanje, potem v 2. svetovni vojni ni padel noben nemski vojak. Lepo te prosim, no.

Jaz bi zdaj rad pocakal, da nekdo najde stevilo mrtvih nemcev pred dnevom zmage 1945. Da vidimo, ce se je Thomas ustel za 100% ali za celo magnitudo, ali pa ima prav in so bili partizani resnicno taksni kot komandir Dane v "Ne joci, Peter": 'Partizan ma glavo da z njo misl, noge pa zato da se umakne. Strela sam ce je res treba!'

Thomas ::

Če imam prav, potem ne samo to, da imam prav. Še to, kako ste se vi motili in tudi indikacija, kako narobe imate v drugih (političnih) temah.

Kar vlecite konsekvence, v obeh primerih!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

Evo predlog :

1. Dražgoše : 27 mrtvih Germanov
2. Pokljuka (hotel) : ?
3. Cerkno : ?
4. Graška Gora :?
5. Osvajanje Trsta :?
6.Porezen :?
7. Prodor do Celovca:?
8. Prehod čez Dravo ( pred koncem vojne): ?
9. Huda Luknja:?
10. Zaustavitev Loehra v Topolšici ?
11. Prehod čez Sočo v Italijo ( pred koncem):?
12. Osankarica : ?
13. Kras :
....
.....
.....
....

--------------
kumulativa..................27 kosov


naslednji, ki ima doma kakšen ˝vir˝, .....v kumulativo

Lp. IgorGrozni


Mimogrede, poizkušajte najti za druge bitke v zgodovini ( ...Termopile, Bellum Galicum, Atila, križarji, Lepant, Napoleon, ( Moskva, Wagram, Slavkov, Rivoli, ...), šveda Gustava prodor v Srednjo Evropo, bitke Friederika Velikega, Turški prodor do Dunaja, Sombor, ..... , kjer se niso bojevale moderne vojske, število žrtev nasprotne strani, še posebej poražene strani težko najdeš.
Število, ki jih je preštela nasprotna stran. Redko najdeš.


Žrtve na svoji strani še nekako prešteješ, na nasprotni pa,... kdo bo štel, ko že sebe in svoje ranjene komaj odnašaš, kaj šele štetje nasprotnikov ...
Zmagali smo, .......vae victis......
Vojna je krvav in utrudljiv posel.
Šteti ˝sovražnike˝ :\ ....hja ali pričakujete, da so imeli posebej spočite uradnike z tintnimi svinčniki, ki so obračali ˝crkovino˝in beležili: ...en mrtev Nemec, dva mrtva Nemca, še eden mrtvi Nemec,.....


Tako da odsotnost številk lahko kvečjemu zamerimo zgodovinarjem.
In niti približno ne more biti odsotnost številk argument. (Razen za Thomasa ;) )

Zgodovina sprememb…

kixs ::

jype:

>Tvoj 1. je bolj slab argument. Se pravi ce nekdo, ki ga ne maras, presteje jabolka na mizi pred
>sabo, jih je pol manj, ne glede na to koliko jih lahko prestejes sam?
>
>Tvoj 2. je pa zgolj neobvescenost. na primorskem in na stajerskem partizanov "ni bilo" ?

Pod 1. : Nemci in prakticno celotna nemska nacija je bila kriva za 2.sv.vojno. Ko so bili vojasko, gospodarsko uniceni, je bilo potrebno prenesti krivdo na cel narod, da se bodo vsi Nemci spominjali grozodejstev in tako naredili nemski narod mali. T.i. kolektivna krivda, ki ostane v zavesti. In genocid v koncentracijskih taboriscih je prava rec! Ne pravim, da se ni zgodil, le v manjsem obsegu.

Zakaj pa mislim, da pretiravajo s stevilkami? Kot prvo, za vojno mashinerijo so potrebovali veliko delovno silo in so jo tudi dobili - zidi, slovani, poljaki... ! Se pravi, da je vecina zidov in ostalih prisilnih delovcev umrla v raznih tovarnah, poljih, rudnikih med delom. In ne kar takoj v logor in pod plin! Med drugim so nemski znanstveniki delali razne poizkuse na cloveku, da bi bolje spoznali delovanje cloveskega telesa... seveda so uporabili zide.

Pod 2. : Glej tistih nekaj osebkov, ki so se sli "partizane" pa res ne steje za nek organiziran odpor. Se vedno pravim, da je vecina ljudi sla v partizane ali pa vsaj v hosto proti koncu vojne. Na stajerskem je bilo veliko moskih prisilno mobiliziranih v nemsko vojsko in so se borili za nemce vecinoma na vzhodni fronti (Rusija). Alternativa, da bi sli med partizane ni bila sprejemljiva ker: jih ni bilo, ker: v primeru pobega, so celotno druzino izselili v taborisca. Le-ta se je na veliko izvajala le na Stajerskem. Zato tudi na teh podrocjih brez partizanov, ni bilo domobrancev!

Zanimivo se mi zdi pa naslednje:

Kaj bi bilo, ce ne bi bilo nobenega odpora (ceprav je to zelo tezko, saj je bil takrat komunizem na velikem pohodu in revolucije so bile popularne)? Kam bi nas potem porinili?

LP

Daedalus ::

Kix, to pa ja.

In praviš, da obstaja bistvena razlika med crkotom v tovarni/rudniku/na gradbišču bunkerja in onim v taborišču? No, pa povej, kje je ta razlika. Pa svoje domneve podpri z linki, ciframi, ipd...

Kaj bi bilo, ce ne bi bilo nobenega odpora (ceprav je to zelo tezko, saj je bil takrat komunizem na velikem pohodu in revolucije so bile popularne)? Kam bi nas potem porinili?

Skor zanesljivo si upam trdit, da bi meli mejo z Italijo na Postojni. Vsaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

Daedalus> Skor zanesljivo si upam trdit, da bi meli mejo z Italijo na Postojni. Vsaj.

Ja, mejo Sovjetske Zveze.

kixs97> Se vedno pravim, da je vecina ljudi sla v partizane ali pa vsaj v hosto proti koncu vojne.

To je tudi logicno.

kixs97> Na stajerskem je bilo veliko moskih prisilno mobiliziranih v nemsko vojsko in so se borili za nemce vecinoma na vzhodni fronti (Rusija). Alternativa, da bi sli med partizane ni bila sprejemljiva ker: jih ni bilo, ker: v primeru pobega, so celotno druzino izselili v taborisca. Le-ta se je na veliko izvajala le na Stajerskem. Zato tudi na teh podrocjih brez partizanov, ni bilo domobrancev!

No, to pa ni tolk logicno. Partizani ocitno so bili in so okupatorju prizadejali tudi dovolj skode, da je bil organiziran upor ociten. Zakaj bi sicer okupator poslal na obmocje nekaj svojih divizij, da bi unicil oborozen odpor? Ker niso imeli kam drugam z njimi?

Zakaj ni bilo domobrancev? Po moje zato, ker ni bilo antikomunistov. Pretezno so bili na oblasti nacisti, tako kot na primorskem fasisti, ki jih ljudje enostavno niso poslusali. V Ljubljani je cerkev zelo dobro izkoristila svojo propagandno moc in ljudi pozvala na boj proti komunistom, pri tem pa pozabila omeniti, da jo za tako reklamo placujejo okupatorji. Posledici sta bili fragmentiran odpor in kolaboracija, kar je okupatorju seveda nadvse ustrezalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Da ne bomo off topic! Za moraliziranje o (ne)upravičenosti kolaboracije ali odpora, imamo posebno temo.

> 1. Dražgoše : 27 mrtvih Germanov
> 2. Pokljuka (hotel) : ?
> 3. Cerkno : ?
> 4. Graška Gora :?
> 5. Osvajanje Trsta :?
> 6.Porezen :?
> 7. Prodor do Celovca:?
> 8. Prehod čez Dravo ( pred koncem vojne): ?
> 9. Huda Luknja:?
> 10. Zaustavitev Loehra v Topolšici ?
> 11. Prehod čez Sočo v Italijo ( pred koncem):?
> 12. Osankarica : ?
> 13. Kras :
> ....
> .....
> .....
> ....

Tavelke zadeve si torej napisal. Recimo, da jih je še 7. Torej 20.

Pa recimo še, da je 10 povprečno število padlih Germanov. Recimo, čeprav ni. To znese 200.

Sploh ne vem, kako bi se stvari morali zasukati, da jaz ne bi imel prav. INZ skriva podatke, kot kača noge. IMO, ker so "skromni".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

A "mojih" 19 si pa pozabo štet|O
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Camalotz ::

Ne vem če sem prav razumel link, ki ga je dal (mislim da) stepni, moja nemščina namreč
precej šepa. Ampak, če sem razumel prav, ima do danes tisti nemški inštitut VDK
(t.j. tisti, nekomunistični) za več kot 500 soldatov točen kraj, kjer so jih pripravli za vsadit.

Vsaj za te bi Thomas lahko verjel da so medvojni, saj verjetno "komunajzarji" niso
po vojni pisali v Berlin da "Smo pospravl Hansa Warburga pri Bleibergu..."

jype ::

Link govori o tem da je bilo med vojno na nemskem vojaskem pokopaliscu pri Ljubljani pokopanih 600 nemskih vojakov, v Kranju 1300 vojakov in 50 pripadnikov avstrijskih granicarjev, v Celju pa je pokopanih okoli 1000 nemskih vojakov.

Ker so ti vojaki bili pokopani na nemskih vojaskih pokopaliscih, v povojnih pobojih pa se ni nikomur kopalo grobov ali postavljalo spomenikov, lahko upraviceno domnevamo, da je velika vecina teh vojakov padla kot posledica oborozenega odpora med vojno. Masovna grobisca, ki so posledica povojnih pobojev vojaskih enot, ki so se umikale, zelo verjetno niso locena na "notranje" in "zunanje" sovraznike, saj so kot vojaske enote nosili enake uniforme.

Po drugi strani so povojni poboji tistih, ki so ze pobegnili v Avstrijo in so jih zavezniki transportirali nazaj, izvedeni drugje in na drugacen nacin.

Ampak saj to smo ze vse obdelali, samo Thomas je trmast, pa mu je treba se n-krat povedat.

Camalotz ::

Ja Thomas se je odloču, da če ni blo bitke in ne stoji tam en kamen, pol ni blo mrtvih.
Kar je podobno, če bi šteli mrtve amere v iraku na:

Velke bitke:
Abu Graib (Largest coordinated attack on US base since Vietnam) 2pcs
Fallujah 40 pcs + kasneje 92 pcs (Phantom Fury)
Nassiriyah 22 pcs
Penisula Strike 0 pcs (ja tudi bitke brez mrtvih so)

Pa recimo je bilo še 100 manjših bitk po 5 mrtvih amerov povprečno.

Skupaj 650 mrtvih. Se pravi je 2.400 nesramna laž.
Če se ne strinjate, naštejte bitke v katerih so popadal. ;)

IgorGrozni ::

Osankarica : 19 kosov

kumulativa : 46

IgorGrozni ::

Manjša praska Pohorje - Klopni vrh 1941: 2 kosa Klopni vrh

kumulativa : 48

Zgodovina sprememb…

dmok ::

http://www.hervardi.com/pohorski.php

Pohorski bataljon, spopad na Skrivnem hribu: 3

Kumulativa: 51

d.

IgorGrozni ::

6 kos

kumulativa :57

Thomas ::

Evo. Na enem odstotku ste že.

Kar se pokopališč tiče, kdo ve od kod so bili pripeljani. Iz Italije? Niti, zakaj so umrli.

Partizanom jih lahko pripišeš le, če najdeš dogodek, ko so izgubili življenje. Dogodkov pa ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

3 kos

kumulativa : 60

IgorGrozni ::

1 kos

kumulativa : 61

Thomas ::

No, nekaj dogodkov vsekakor je. Takrat so bili Nemci baje prav prešteti. So tudi ovekovečeni, vsaj polovica na netu, zagotovo.

Tako da, tale kumulativa utegne biti čisto OK rezultat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

> Kar se pokopališč tiče, kdo ve od kod so bili pripeljani. Iz Italije?

Zdaj me pa že v smeh spravljaš. A mi lahko podaš en razumen predlog, zakaj bi kadavre vlačil par sto kilometrov daleč zagrebst?
Je v Italiji pretrda zemlja za kopat?

Kar se pa tiče Celja, se mi pa zdi, da je tam postavljen le spomenik v spomin padlim, ni jih dejansko 1000 tam.
Če se motim, naj me kdo popravi.

Thomas ::

Kaj jest vem zakaj. Mogoče zato, ker je bila tam fronta. Mogoče zato, ker jih niso mogli od tam vrniti domov v Rajh, ker je bil že pod ognjem.

Kaj jest vem, pa me tudi ne zanima. Nemec pokopan v Celju med ww2 je apriori ravno toliko partizanski, kot četniški, kot prometni, kot ... event.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

Trst je padel 2. maja. Ljubljana 9. Dvomim, da so nemci v tistem tednu prevažal kaj več kot najnujneše stvari.
Kar se posameznega Nemca, pokopanega v Celju, tiče, imaš seveda prav. Ampak statistično gledano je verjetno
več partizanskih kot prometnih eventov.

Thomas ::

> Ampak statistično gledano je verjetno več partizanskih kot prometnih eventov.

Nisem preveč prepričan. Sploh ko odšeteješ tistih 60+, ki smo jih doslej dali v kumulativo, so ostali še manj verjetno borbene žrtve s partizani.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Če bi ti dopustil takšno svobodo kakšnemu revežu, ki razpreda o vesoljcih in bogovih, bi se šteli ti za dokazane. Saj to veš, ne?

Če bi imeli inštitut za aliene, bi pričakovali, da jih prešteje.

SETI je tak inštitut in naštel jih je 0.

INZ pa naj prešteje mrtvece v WW2. Saj zato je plačan. Kar mi počnemo je to, da smo jih do sedaj uspeli našteti - mimo inštituta okoli 70. Morda bomo prišli celo na 200.

Kar moti podbevno je samo to, da bo to manj kot 10% namišljene številke.

> Tisti Nemci, ki se od tu niso vrnili, in celo mrtvi v zemlji pa niso "noben dokaz".

Sej niti ne vemo, da v zemlji so, v kakršnemkoli velikem številu. Kaj šele, da jih lahko pripišemo kar partizanom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

bojde 50

graška gora

kumulativa :111

IgorGrozni ::

zadnji stavek

Podatkov o drugih bojih se mi zaenkrat ne da iskati....naj še kdo doda iz knjig...

Po moji oceni ;) je na pajčevini do 5 % podatkov možno poiskat, več jih je potrebno poiskat v papinih virih...

Thomas ::

Tudi papir jih ne vsebuje prida več. Kot papir ne vsebuje praktično nobene slovenske vasi, ki je net ne. Če je bila bitka med WW2 tam, se že kdo hvali s tem na home pagetu od občine ali krajevne skupnosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ta vera, da noben od nas ne pozna "bitke na motorni cesti Kranj - Ljubljana in X mrtvih tam", da nihče od nas še ni slišal zanjo, je pa "zagotovo bila, če pa ta ne, pa 100 drugih, primerljivih" ... je psihološki kuriozum.

Kako, da se ni ohranila nobena partizanska/nemška fotografija ubitih Nemcev? So se pa fotografije streljanja talcev? Partizani so se sicer večkrat slikali, kako korakajo in podobno. Zato ne rečt, da niso imeli aparata, tako kot ga očividci UFO nikoli nimajo.

Kako so ljudje lahko tako naivni?

Šercerjevci se hvalijo s "6 uničenih tunelov". Katerih pa, jebo ga ti? Koliko pa je tunelov v Sloveniji? In katere so oni uničili?

Imagine!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

Čist BTW, gor je omenjenih 50 avstrijskih graničarjev.
A bi to bili lahko tisti, ki naj bi jih Cankarjev pri Rovtah razbil?

Thomas ::

Maybe. Maybe not. A so že v kumulativi?

Počasi bom zmanjšal tisto mojo oceno iz 200 do 300, na 100 do 200. Ker mi je sumljiva cifra 50 in tudi tista 80, pri Dovcah.

No, ampak če zdržita kritiko, potem 300 mogoče je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

Na prometne ne pozabit :))

Uni gor najbrž niso v Kumulativi, ker edina taka cifra je tam okol Graške. Pa kaj je pa z Dovcami, sej jih ni noben omenjal?

Thomas ::

Primoz, OwcA, Stepni, podbevna, ... da jypeta ne štejem ... enostavno se jim prikazuje 6000 padlih Nemcev. Grozni je rekel, da jih je 111 naštel in da jih mora biti ene 20 krat toliko. Torej dobrih 2000. Na kolikor bi OwcA baje tudi popustil. Kar je 1/3 od uradne cifre, ampak skoraj nič bolj verjetno.

Dobro, pa bi še tudi to razumel. Nej imajo svojo sekto, če brez nje ne morejo. Ampak da potem mene in vse, ki samo zahtevano linke ... označujejo za tesla in še slabše ... je pa le sprevrženo in nizkotno. Mar ne? Da jype izjavi po vsem, da "itak večjih bitk ni bilo pred pomladjo 1944" - ne da bi vedel za 1 PO tistem - pa deluje zadrogirano - sorči!

WTF!??

Je čudno, a ni?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

Jaz se nič ne hecam, čist lepo verjamem, da je zarad 2SV pri nas končalo 6k nemcev.

Da jih je kar nekaj po 15. maju sem tudi pripravljen verjet. Konec koncev
se jo to dogajal po celotni evropi pa še po ameriki mal, sej so zato celo
poseben status dobil (tko k arabi u guantanamu)

Da pa se nasumira padle v par bitkah, potem pa se odšteje tiste, ki so ti "mau sumljive",
pa se dobi rezultat, da jih je pred majem '45 padlo vsega par deset (mislim da jih ima očiščena
Kumulativa trenutno 111-80(?)=31), tega pa nisem pripravljen verjet.

Martin Krpan ::

Tisto o nemških vojaških pokopališčih bi bilo potrebno preveriti ,saj je možno ,da gre tudi za padle v 1. sv. vojni (soška fronta).

Thomas ::

> Kumulativa trenutno 111-80(?)=31), tega pa nisem pripravljen verjet.

A jo množiva z 9, pa roka!?

OK?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Menda boste bentili nad virom, sam google pravi tako... link;)

107 mrtvih vojaških policistov. Od tega bojda 45 Avstrijcev, ki jih odštejem, torej 62 Nemcev v december 41 - jan 42. Seveda pa lahko z argumentom "rdečega govornika" spodbijte navadeno cifro (kar jo IMO tud boste).

kumulativa - 173
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Kot rečeno, treba bo vzet v roke knjige. Npr. v knjigi Najboljši so padli že samo partizani pod poveljstvom Staneta Semiča Dakija pobijejo več kot 1000 italijanskih vojakov. Seveda sem prepričan, da so številke pretirane, ampak, kar je bolj pomembno, zabeležene so razno razne praske z italijani in ostalimi. Morda bi našel 10% procentov teh prask na netu, morda manj.

Utopično je razmišljanje Thomasa, da bo vsak padli nemec pred 60 leti dobil mesto na internetu.
Mislim, kje je tukaj zdrava logika??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

> Utopično je razmišljanje Thomasa, da bo vsak padli nemec pred 60 leti dobil mesto na internetu.

Nemec ne. Pač pa dogodek, v katerem je bil ubit. Junaštvo partizanske strani. Ali pa talci vsaj, ubiti v povračilo.

Če je dobil požgan tovornjak, 60 let nazaj, svoje mesto na netu, bi ga na tak način tudi Nemec. Utopično bi bilo misliti obratno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Camalotz ::

>A jo množiva z 9, pa roka!?
Smešen patron si, Thomas, takole s smrtjo trgovat :\ :))

Ah, pa tistih 45 nikol ni blo štetih v kumulativo, tako da je potem okrog 220.
Pa kaj je z Dovcami, Thomas? Al jih bo pol že preveč?

jype ::

Thomas> Če je dobil požgan tovornjak, 60 let nazaj, svoje mesto na netu, bi ga na tak način tudi Nemec. Utopično bi bilo misliti obratno.

Pravzaprav ne, utopicno je tvoje razmisljanje. Ce se nisi potrudil dat tega "na net", potem je popolnoma nesmiselno predvidevat, da je to na netu.

Ker tudi v knjigah, razen v avtobiografskih, tega ni. Nobena gverila do zdaj se ni natancno zapisovala sovraznikovih zrtev, so pa vse vedno imele "tisoce mrtvih sovraznikov", ker je taka propaganda obicajno smiselna.

Ampak ce nemci recejo, da jim manjka 6000 vojakov, od tega jih je 2200 padlo med vojno in imajo njihova imena in priimke, potem je pa to ze kar kredibilen vir.

Ce to zdruzimo s stevilkami INZ, ki ugotavlja, da je med in po vojni kumulativa 6000, je verjetnost, da jih je med vojno zagotovo padlo vec kot 2000 ze precejsnja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

IgorGrozni ::

Thomas, jaz sem v eni uri našel toliko. Za nekatere boje, za katere vem, koliko je bilo mrtvih Nemcev , nisem našel podatkov na netu.

In to je to okoli kumulative. Zaenkrat nič boljše in ne slabše kot prej. Še vedno so relevantne številke okoli 6000.

Na netu preprosto ni vseh podatkov. Mene le firbec, koliko jih lahko naštejemo na netu mi tukaj. Če bi kdo pomagal bi ˝tvojo˝številko po moji oceni nabrali.

Katera je že tvoja številka ? Še veš ?



Heh, če bo špičasto bodo vile, če bo ploščato bo pa lopata, anede ?
Ali bo ˝saj nisem trdil, da je toliko, ali pa : nekredibilen vir, pa ideološko obremenjen, pa uvoženi Nemci, pa kočevski nemci, pa preoblečeni nemci, pa lažni nemci, pa neoboroženi nemci, pa od kapi umrli nemci ˝mein gott˝, pa hermafroditi, pa simulantski nemci, pa avstrijski nemci, pa samomorilni nemci, pa brezimni nemci, pa ne-na-netu-ni pol-pa ni nemci , ....samo, da boš v tvojem samoljubju lahko zapisal abotnost, kot je tale :
>>>>Če imam prav, potem ne samo to, da imam prav. Še to, kako ste se vi motili in tudi indikacija, kako narobe imate v drugih (političnih) temah.

Kar vlecite konsekvence, v obeh primerih!



No ja, konsekvence sem vsaj jaz že potegnil :\

BigW: Plavuti stran :|

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Tule se omenja do 1200 mrtvih nemških vojakov...domneve. Spadajo pa cifre verjetno v osvobajanje Trsta, tako da mislim, da so veljavne za sem not.

Kumulativa?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
««
7 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rdeča zvezda in narodnoosvobodilni boj (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48442009 (28812) kajtimara

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531138 (24656) Primoz
»

logistika (partizanske) vojske

Oddelek: Problemi človeštva
305045 (4244) Tear_DR0P

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
71532793 (19215) IgorGrozni

Več podobnih tem