» »

Popolna kontrola nad telesom ?

Popolna kontrola nad telesom ?

«
1
2

IceIceBaby ::

Torej. Ali obstaja možnost, da človek zavestno kontrolira vse funkcije svojega telesa ? Naprimer, ali bi se lahko naučili popolnoma izklopiti sluh ali vid. Ali se lahko naučimo kontrolirati samo 1, točno določeno mišico v telesu.

Pa še to. Ali bi lahko prišlo tako daleč, da bi zvok, ki ga zaznamo filtrirali tako dobro, da bi se lahko določili katere zvoke bomo poslušali drugih pa enostavno nebi slišali. Ali pa da bi iz slike, ki jo zaznavamo filtrirali modro barvo...

Kaj mislite o tem ? "Hardware" pomoje imamo. Če se udarimo in pademo v nezavest nam možgani avtomatično izklopijo določena čutila. Pa pri velikih pospeških v lovskih letalih pred blackoutom baje vidiš črnobelo sliko. Zakaj tega nebi mogli zavestno kontrolirat ?

OwcA ::

Vprašanje če je vse povezano dovolj povezano.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

WarpedGone ::

Možnost obstaja ampak ni enostavno :)

Glavni problem je neobčutljivost. Običajno lahko kontroliramo le dele telesa od katerih mamo kak direkten feedback. Če ni zaznave, kako neka stvar funkcionira pol ni kontrole nad njo.

Srčni utrip, temperatura kože in podobne stvari so načeloma tut brez direktnega feedbacka zato so ponavadi 'podzavestne'. Ampak to se da natrenirat in nanje lahk vplivaš. Naučiš se lahko tut vplivat na recimo prekrvavljenost dela možganov al pa na sam EEG, se prav električno aktivnost možganov. Ampak za to nucaš hardware da ti nadomesti pomanjkanje lastnih čutil.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Nekatere stvari so refleksne. Tisto bolj tezko nadziras. Precej stvari se pa da nauciti. Zvok ze filtriramo do neke mere.

Eschelon ::

kst: NE.0:)
Vedeti, razumeti, znati.

IceIceBaby ::

Kaj NE ? Maš kakšne argumente, lahko razložiš ?

Vem da do neke mere lahko filtriramo zvok. Enako je z bolečino in kakšnim srbenjem. Ampak vse skupaj je zelo omejeno. Bi se dalo to natrenirat do take meje, da nebi čutil bolečine ali da bi popolnoma izoliral 1 izvor zvoka ali svetlobe ?

Si predstavljate kolk kul bi bilo če bi lahko izbirali katere barve bomo gledali. Odločil bi se, da boš videl samo rdečo, pa bi imel takoj manj problemov pri iskanju avtomobila na parkirišču :)

BladE_ ::

ja mislm da so eni menihi al neki tazga k znajo kontrolerat srci utrip tko da jim srce utripne sam ene parkrat na minuto !!

Mislm da ma discovery to čez ?!
Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BladE_ ()

Highlag ::

Bolečine ne kontroliraš ampak jo tako kot zvok lahko le ignoriraš. Praktično je skoraj vse v samih možganih. Vplivaš lahko delno le na mišice. Na čutila ne moreš. Lahko jih le ignoriraš.
Never trust a computer you can't throw out a window

Širajzl ::

Ko imaš vse pod kontrolo združiš smrt in rojstvo ter postaneš nesmrten.

IceIceBaby ::

Highlag, ja sej mislil sem, da lahko bolečino igrnoriraš. Ampak zakaj nebi mogel igrnorirat do te meje, da sploh nebi čutil bolečine ?

Zakaj nebi mogli "napisati programa", ki bi prestrezal vse informacije iz določenega čutila in jih preprosto ignoriral. Ljudje ne znamo delat s svojimi možgani ali sploh nimamo tapravega "hardvera" za to ?

BigWhale ::

To bi bilo precej nevarno, ker bi ti na eni strani traktor peljal preko noge, ti bi se pa spraseval zakaj hudica si sploh padel... ;)

Ja, hardware je tko poskrbel. Nekatere reci bi lahko bile drugace 'zvezane', samo pac niso... :) Se ze ni pokazalo neke vecje potrebe po tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

IceIceBaby ::

Ja, sej bi verjetno lahko nadzoroval kdaj bi možgani avtomatično zaznavali bolečino kdaj bi pa prešel na manual control :) Recimo, da ti pelje traktor čez nogo. Te pač zaboli, pogledaš nogo, vidiš da je zlomljena. Ko si opozorjen na poškodbo pa ti bolečina ne koristi več. A nebi blo lepo, če bi jo lahko odklopil, da bi lažje prišel do bolnice.

Iz praktičnega stališča bi bila taka kontrola nad čutili dobra, ker bi lahko izpopolnili sluh, vid in druga čutila.

Kami ::

Jap samo pomislite kaj bi blo če bi že po "defaultu" morali sami vse upravljat.

Torej držat mišoco zaprto, da nam nebi urin ušel, krčit srčno mišico itd :P

nevone ::

Jest tkole vidim to zadevo.

Kontrola nad telesom je čisto možna, vsaj kontrola nad deli telesa, ki imajo kakršno koli povezavo z možgani. Problem nastane, če hočemo da gre vse preko zavesti. Zavest je počasna in ne more dovolj hitro odgovoriti na vse, kar je potrebno za normalno delovanje človeškega telesa. Celotno delovanje organizmov je zasnovano na avtomatiki brez zavesti. Zavest je novejša lastnost organizmov in še ni uspela zajeti v svoje območje delovanje celega telesa. Zavest ne more paralelno dovolj hitro upravljati toliko procesov kot jih zahteva funkcioniranje celotnega telesa, zato se večina stvari večino časa dogaja mimo nje. Je pa res, da se veliko stvari zavestno naučimo, vendar se potem to naučeno znanje večino časa izvaja potem mimo zavesti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Road Runner ::

kst: ampak če te noga nebi več bolela bi pomotoma stopil nanjo. in jo še bl razmrcvaru. bolečina more bit stalna da te opominja na nekaj :>

drugač pa mislm da bude znajo zlo dobr kontrolirat te zadeve. od srčnega utripa naprej. zdj lahko da so to samo zgodbe, ampak baje obstajajo tud taki mojstri ki grejo za par let v hibernacijo. če je vsaj del tega kar se govori o njih res, pol so oni definitivno bližje tej popolni kontroli kot smo mi ostali.

še neka podobna zadeva so pa vzhodno-azijske borilne veščine, ki temeljijo na tem da najdeš svoj notranji mir in iz tega pol izhajaš.

zdj al je za verjet vsem tem zadevam je odvisno od človeka do človeka. imho se vsako stvar da natrenirat do neke mere, če si vztrajen. pa če ni preveč v nasprotju z zakoni fizike ipd ;)
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Hypno ::

nevone, amen to that!
Great are mysteries of the mind ...

gzibret ::

> Torej. Ali obstaja možnost, da človek zavestno kontrolira vse funkcije svojega telesa ? Naprimer, ali bi se lahko naučili popolnoma izklopiti sluh ali vid. Ali se lahko naučimo kontrolirati samo 1, točno določeno mišico v telesu.

Čisto vseh funkcij IMO ne. Veliko več, kot to zmore povprečni zemljan, pa. Da se naučiš kontrolirat utrip srca (slow/fast mode) rabiš le nekaj dni vaje. Samo nobenemu se ne ljubi ukvarjat s tem. Vid in sluh IMO lahko zavestno izklopiš. Da bi pa filtriral barve.... Nisem še nikjer bral ali čul za to.
Vse je za neki dobr!

Hypno ::

Pri histerični slepoti recimo pride do izklopa vida (same registracije vidnih dražljajev na zavestnem nivoju), medtem, ko je fiziologija povsem ohranjena.

Hipnoza - izklop možen:
-negativna halucinacija, ko ne registriraš ZAVESTNO nečesar kar je drugače prisotno v prostoru (vida, vonja, sluha, tipa, senzorike (bolečina, vročina, otip), motorike, skratka kateregakoli čutila)
-pozitivna halucinacija, ko je zate nekaj tam resnično kot da je fizično res tam (ravno tako vsa čutila)

Nekdo se lahko zaletava v sugerirano nevidno steno in se odbija od nje kot od fizično dejansko prisotne.

Linke poiščem, verjetno še danes.

V vseh zgoraj naštetih primerih gre za hetero- vzpostavljeno stanje in ne avto-. Globina stanja, ki omogoča zgoraj naštete zadeve je skoraj nedosegljiva z avto- tehnikami.
Great are mysteries of the mind ...

Grey ::

Seveda, da se da zavestno kontrolirati telo, ampak za to potrebuješ veliko vadbe.

OrkAA ::

Grey: Hvala da si nas razsvetlil. Kaj pa kakšni argumenti? :)

Grey ::

Ah ja saj res...argumenti. Nekdo je že prej navedel, da se da bolečino ignorirati(za moje pojme je to kontroliranje telesa). Če ne čutiš nečesa, potemtakem tudi ne deluje nate ane. Največ argumentov je ravno za bolečino. Namreč...obstajajo različne tehnike le tega. Npr. šaolinski menihi znajo prav gotovo ignorirati oz. nadzirati bolečino. Neki azijci, ki poznajo tehniko "železnih j*jc" lahko z njimi dvignejo več kot 50kg uteži. Nekateri lahko vlečejo tovornjak s kožo ali pa z vrvjo med zobmi.

Če si nekaj zelo močno vizualiziraš, se ti vid izključi in se vključi "možganski vid". Med tem ne vidiš, kaj se dogaja v okolici. Le tisto, kar si predstavljaš tisti hip v glavi. Ravno tako je pri sluhu. Če nekaj razmišljaš oz. se zelo močno koncentriraš na nekaj...se sluh izključi. Pri močni koncentraciji se izključita prav tako vid kot sluh(seveda samo v možganih - možgani nehajo obdelovati te podatke).

Dihalni refleks se da tudi ukrotiti. Nekateri so razvili to sposobnost, da upočasnijo metabolizem, ko grejo plavati brez opreme. Srce se da upočasniti s pravilno vadbo (to spada k upočasnjenju metabolizma).

nevone ::

Ko bo AI(Artificial Intelligence) dovolj napredovala sledi zlitje z HI(Human Intelligence). Takrat tudi sledi izbris bolečine iz sistema.

Zakaj bi imeli tako radi popolno kontrolo nad telesom? Zato, ker ne maramo bolečine. To je pomoje osnoven motiv. Znebiti se bolečine, kakršnekoli. No potem je tu še motiv vladati, ampak tega bomo upam uspeli ukrotiti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

sverde21 ::

sej bolečino lahk že zdej izklopš... sam par živcev si precvikaš >:D
<?php echo `w`; ?>

Eschelon ::

Kst: Iz koliko celic je ena mišica? Ali eno mišico oživčuje en živec? Kaj je živec, kaj živčno vlakno in kaj živčna celica? Kakšno pot mora opraviti signal, ki stimulira mišico?
Vedeti, razumeti, znati.

gzibret ::

Prva stopnja h kontroliranju telesa je umiritev uma. Ko je človek sposoben sedeti pri miru in "misliti na nič" poljubno dolgo časa, mu manjka le še droben korak do popolne kontrole. No, v bistvu ni treba sedeti pri miru, le težje je, če se gibaš.

Um je kot zelo globoko jezero, misli pa so valovi na tem jezeru. Če je površina razburkana, ne vidiš dna. Le razburkano površino. Ko uspeš "vodno gladino" ohraniti mirno ne glede na situacijo, je pravi čas za prakticiranje naprednejših tehnik.

Je pa to težko, priznam. Sam sem rabil kar nekaj let vaje. Prvi korak pa je, da sebe projeciraš izven misli. Torej jih le "opazuješ" in se nanje ne odzivaš.
Vse je za neki dobr!

Grey ::

gzibret:
Meni se pa poraja vprašanje...ali je to sploh zdravo za naše možgane?

_n00b_ ::

Meni se pa poraja vprašanje...ali je to sploh zdravo za naše možgane?
Mozgani niso problem, mene bolj skrbi, da si v tem stanju kaj naredis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _n00b_ ()

gzibret ::

@Grey

Zdravo-nezdravo, nimam pojma. Vsekakor pa izkazuje poziivne učinke, vsaj kar se zmožnosti koncentracije tiče (delo, učenje...). Ima tudi pozitivne učinke pri gradnji osebnosti oziroma pri gradnji čustvene stabilnosti (da ne popiz*** ob vsaki najmanjši stvari, si bolje prilagodljiv, nisi vzkipljiv - oz. nimaš več takšnih ekstremov, kot je popolna evforija ali jeza).

IMO je to tudi zelo dober odganjalec stresa. Saj stresne situacije se še vedno pojavijo, samo tvoja reakcija na njih je popolnoma drugačna (bolj umirjena).
Vse je za neki dobr!

jRk0 ::

Z drogami, recimo marihuano, lahko zavedno prefiltiras zvoke. Ce poslusas glasbo pod vplivom marihuane, se lahko posebej osredotocis na vsak del glasbe in naenkrat v pesmi, ki si jo ze stokrat poslusal, slisi cist nekaj novega, na kar prej, ko si poslusal celoto, sploh nisi bil pozoren.

Tudi to je ena tehnika:)
You fuck up once, you loose two teeth.

Grey ::

Zanimivo...bo treba začet prakticirat meditacijo.

jRk0 ::

Bogve na kakih drogah so ti azijci ko meditirajo :P
You fuck up once, you loose two teeth.

IceIceBaby ::

Ja droge so kul :) Ampak verejtno se brez ganje tudi da podobno fokusirat.

Pa baje ima LSD zanimive učinke. Barve se spreminjajo, halucinacije itd. Sej bi probal, ampak nisem glih trden karakter kar se tega tiče pa se sigurno nebi dobro končalo :) Pa frendi so se včasih z neostikom zadevali pa so se pogovarjali s steno itd.

Verjetno droga ni vzrok za to, ampak samo spodbudi možgane da prikaže barve drugače kot v treznem stanju. Torej bi bilo možno zavestno priti do takega stanja ? Al je droga tukaj obvezna ?

ajin ::

Preberite si misticne moci jogijev, ki so dosegli kar nekaj zanimivh stvari, in v katerrem so znanstveniki sodelovali, pa jim ni bilo jasno .. teh knjig je ogromno ..
Ko clovek doseze z doloceno metod stopnjo zavesti , potem lahko dela marsikaj ,pravijo da se lahko pojavijo na vec mestih hkrati .. kar se vklaplja z nacelom v kvantni mehaniki, samo da tam gre za "delec" tukaj pa je pac zavest:)( sam so napredni:))

JAZ verjammm da lahko clovek telepatsko komunicira, ali v slikovni obliki, torej da vidi sliko ,,ali jasnoslisnost, da slisi glas, osebe, torej njegove misli.. Mozna je tudi telekineza..psihokineza.. Za telepatijo sem sto procenten in ni to samo na bazi vere....ampak kaj drugega .. SEM skeptik, in vcasih se podvomis v nekaj kar si dozivel , cudno a ne :)

snow ::

100% za telepatijo? bi mel miljon dolarjev? for free. sam pokažeš enemu stricu to tvojo telepatijo pa je. al ti ni do slave in denarja?

s kerim načelom kvantne mehanike to? mi napišeš matematično formulacijo?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

poluks ::

ko gledam televizijo ne slisim nic drugega kot kaj je na televiziji.

kaj se mene tice je to filtriranje zvoka! KAj ni? slisim tisto kar hocem 0:)

nevone ::

Popolen nadzor nad vklapljanjem in izklapljanjem zaznav in miselnih procesov bi bil zanimiv modul.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

snow ::

Popoln nadrzor nad spreminjanjem teh modulov bi bil šele luštna zadeva.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

GupeM ::

poluks, je le delno filtriranje zvoka. Dokler ti nekdo nekaj govori z normalnim glasom tega ne slišiš. Ko pa se bo nekdo zadrl boš pa takoj slišal.

poluks ::

to ze ampak to lahko vzames kot izhodisce!

VAJA DELA MOJSTRA

ripmork ::

zanimiva debata...

nekje sem bral da je recimo razlika ali bolečino čutiš in ali jo vidiš(da si jo predstavljaš)...
bilo pa je rečeno da je ob bolečini vedno bolje se osredotočit se na izvir bolečine in ga sprejeti kot naraven pojav...strah v vsakem primeru bolečino naredi še bolj neprijetno.

trden in osredotočen miselni vzorec ki ne pozna dvoma lahko bolečino,srbenje,hrup...ignorira do te mere da neprijetnost praktično izgine...obratno pa dvomljiv miselni vzorec ki bazira na strahu bolečio naredi praktično iz nič...

npr: če veš da nekoga boli grlo takoj pomisliš da bi tufi tebe lahko, in nenadoma postaneš pozoren na vsako občutek v predelu grla...in če si dovolj "vztrajen" in se zadosti sekiraš in premišljuješ o tem te dejansko začne boleti grlo...v glavi seveda:D

upam da sem napisal dost razumljivo...:)

Tr0n ::

Kontrola telesa pri .. khm .. seksu bi mene bolj zanimala. ;)

ReBi ::

enkrat sm gledu na discoveryju kako neki budistični menihi vsako zimo tekmujejo komu se bo zunaj pr minus dvajset prej posušila mokra rjuha, v katero so zaviti. svojo telesno temperaturo baje lahko zavestno dvignejo do 41 stopinj. in kar je najbolj zanimivo: pri tej temperaturi se počutijo odlično.

se mi zdi, da je možno "igranje" s svojimi čutili. v neke vrste stanje zamaknjenosti se morš spravt.

bi pa tud men prov fajn blo, če bi lahko izklopu sluh takrat ko mi tastari težijo:D

Avenger ::

Avtogeni trening.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

darian ::

@Tron: Imenuje se Tantra, literature je veliko.

nicnevem ::

@snow
> Popoln nadrzor nad spreminjanjem teh modulov bi bil šele luštna zadeva.

To bi blo nekaj! + še optimizacija samega spreminjanja. Sem kar mal fouš arhitekturi, kaj naj bi jo imel Seed! Ahja...0:)

Matematično-logično-programerski modul bi bil kot (kratek) tobogan do Singularnosti. Samo zgleda se bomo morali pomatrat kar s štorasto arhitekturo, ki je samo slučajno primerna (ne pa prilagojena) za programiranje in načrtovanje inteligentnih sistemov...

Hm...v kolikšni meri lahko s 24/7 ukvarjanjem z nekim področjem prilagodiš svoje možgane za določen problem? Nekega novega agenta pomojem ne moreš ustvariti, lahko pa pooptimiziraš obstoječe, da so primernejši za rokovanje s to množico problemov.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

GupeM ::

RIPMORK, tvoj primer ni dober. Grlo mene nč ne boli, bolj me bolijo jajca ko vidim da je ko koga zadel tja. :P

ripmork ::

GupeM...si predstavljam ja, to je dober primer:8) :( :D

sindrom "fake bolečega grla" je nekako bolj podoben namišljeni bolezni ko je nek osebek paranoičen, si o neki bolezni prebere veliko in potem postane neznansko občutljiv za kakršenkoli občutek v tistem predelu telesa kjer naj bi bolezen bila...in glej,kar naenkrat se res pojavljajo simptomi, ki jasno to niso ampak so le skrajno stopnjevan strah združen z non-stop čekiranjem tistega dela telesa ki naj bi bil obolel...

skratka živci naredijo veliko, ob dobri "natreniranosti" lahko omilijo ali celo odpravijo bolečino, v kombinaciji s strahom pa lahko naredijo cel cirkus iz nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

strictom ::

Ko sem bil star ene 8, 9 let sem bil po dnevnem redu pri zobozdravniku (problemi z zobmi). Im je pipali te mlečne zobe vun in je bole ko sv*nja. Samo sem se prepričal da je to kr neki. Bolečina. Še zdaj mi nekot to uspeva če hočem.

Isto se da delat z izjemno vročino. Greš se tušerat in daš da ti zelo vreča voda šprica po hrbtu. Začneš se prepričevati da ni vreča in da te ne žge in čez sekundo, dve je good.

:)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

pingec ::

Racer_D@kst: ampak če te noga nebi več bolela bi pomotoma stopil nanjo. in jo še bl razmrcvaru. bolečina more bit stalna da te opominja na nekaj :>r

Alpa bi si rekel: "Ah, sej jo bom drug mesec poflikal, k zej se mi mudi" :D
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Dax ::

Pravzaprav lahko rečemo tako:

Če bi človeku nadzorovanje avtonomnih funkcij (potem seveda ne bi imele takšnega imena) prineslo kakršnokoli prednost, bi to sposobnost tudi imel. Zadeva je precej fundamentalna in dvomim, da bi mati narava (evolucija) spregledala tako pomemben faktor.

Pravzaprav je ravno obratno. Izkaže se, da je nenadzorovanje teh funkcij dosti bolj ugodno za preživetje. Če začnete gledati na človeško telo kot na visoko sofisticirano napravo, vam bo hitro jasno zakaj. Dihanje, srčni utrip, prebava, krvožilni sistem, ledvica, vranica, imunski sistem... glejte na to kot na operacijski sistem. Nekaj, kar teče v ozadju in česar se povprečen uporabnik niti ne zaveda.

Zakaj? A je lažje klikniti z miško na MS Word in napisati nekaj, kot da bi vse to "ustvarjali" na nivoju strojne programske kode? Če je naš cilj napisati poročilo, je vsekakor bolje, da se mu vsebinsko povsem posvetimo in ne razmišljamo o detajlih, ki sploh niso bistveni v tistem trenutku.

Enako je pri organizmu. Če bi se možganska skorja ves čas ukvarjali z dihanjem, bitjem srca in podobnim... kdo bi pa uspel iti na lov, nabrat sadeže, seksat... Zato je bilo razvojno gledano najbolje nadzor teh funkcij premaknit nekam nižje - na nivo možganskega debla in hrbtenjače. Utripanje srca se je celo prestavilo v samo srčno mišico (mimogrede, pri transplantacijah srca le tega sploh ne povežejo z živčnim sistemom... samo nadzoruje svoje utripanje).


Kar se pa tiče raznoraznih menihov. 30 utripov na minuto mogoče... 1 utrip pa ne. Če kdo pozna vsaj malo človeške fiziologije bo videl, da to že zaradi porabe kisika in hranil enostavno ni mogoče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dax ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pod nožem prišel k zavesti, a kirurgi so rezali naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
698520 (6518) Pithlit
»

Zavest, svobodna volja, determinizem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
40428377 (21924) Matevžk
»

Telepatija

Oddelek: Znanost in tehnologija
473413 (2510) Saladin
»

Večno življenje (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
39320619 (14796) Thomas
»

Človeški BIOS

Oddelek: Znanost in tehnologija
391512 (924) Kryx

Več podobnih tem