» »

Programiranje avtomobilov

Programiranje avtomobilov

B-D_ ::

Vse bolj gremo v moderno računalniško-podprto dobo avtomobilov, kjer bo mehanika efektivno zamenjal pri večini "tweakov" računalnik. Mehanik bo zgolj tisti ki je pri računalniku hardweraš brez večjega znanja o softweru: tako kot pri računalniku zamenja en odslužen del z novim, priklopi kabel, morda sledi še nekaj navodilom za "inštalacijo" in zadeva deluje.

Tema pa je ciljana na to, v kolikšni meri smo že sedaj programerji lahko aktivni člen pri tweakanju delovanja avtomobila in kako bo s tem v prihodnosti, ko bodo prišle v igro zadeve kot so gps cestnine in kdo ve kakšne norije nam bo prihodnost še prinesla. Morda bomo programerji v neki točki v prihodnosti veliko večji "znalci" od mehanikov, glede na to da digitalna tehnologija vse bolj prevzema delovanje avtomobila.


p.s.: Shell skripta ko se vsedem v avto da mi glede na trenuten čas da meni všečno muziko in glede na zunanjo temperaturo odpira okna/prižiga gretje oz. že vnaprej ogreje avto (brez da bi za tako banalnost plačal nekemu fensi proizvajalcu četrt miljona) bi bila zelo zanimiva... pa počakajmo še nekaj let, shall we? ;)

BigWhale ::

Vse je odvisno od tega koliko bo avtomobilski software odprt. Bolj odprt bo, bolj se bo dalo programirat.

(... in potem imas avto z WiFi in pred semaforjem tistemu na desni strani malo pohekas vbrizg goriva, da spelje kot podivjani polz, da ga ti lazje prehitis... ;) )

A. Smith ::

Softver v atvih prinaša dobre in slabe strani. Naprimer vse več je primerov, da prideš na servis, ker je avto malce izgubil pospeške, morda včasih cuka ipd, pa ti naložijo gor nanovejše gonilnike:D. In glej ga hudiča, avto deluje spet dobro. To se je zgodilo znancu z oplom vectro.

Glede na to, da v avtomobile že vgrajujejo nekakšne sledilnike, ni več daleč čas, ki ga omenja BW. Zdaj si pa predstavljajte, da ste en večji gangster. Se pomenite s tistimi gonilniki na strežniku in odpeljete čez noč iz mesta 20 luksuznih avtomobilov, v katerih je med tatvino odpovedal varnostni sistem... možnosti so res raznolike!

Kako bodo v prihodnosti umaknili promet iz mestnih jeder? Jaz si predstavljam avtomobile, ki bodo zavijali iz smeri, možne so pa tudi varjante, da ti omogočijo prekršek, a domov pošljejo položnice...

Kar se pa tiče samega hekanja avtomobilo, pa je vprašanje, ali se ali se lažje nauči strojnik/električar programiranja, ali programer strojništva/elektrike. Znati je treba namreč oboje. Je pa dejstvo, da se je naučiti da. Spomnim se, da je nekaj let nazaj na srednješolskem tekmovanju mladih raziskovalcev zmagal poba, ki je svojem golfu1 vgradil regulacijo vrtljajev.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtomobili, zasebnost, prihodnost. (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
869467 (7933) jype
»

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9825360 (21232) xmetallic
»

Alternator ali akumulator? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9421562 (18890) krneki0001
»

Na internet ušla koda za izvedbo DDoS z napravami IoT

Oddelek: Novice / Varnost
3313455 (9874) plizzzzzz
»

Samovozeči avtomobili pogosteje udeleženi v nezgodah kot klasični, a nikoli krivi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12339775 (34167) St235

Več podobnih tem