» »

Večno življenje

BigWhale ::

> Kje potegneš linijo?

Pri vecnem zivljenju in nebesih. :)

nicnevem ::

@gzibret
> Pa sej veš - odprejo nek lokal, ki je špica in ful dober s fajno muziko in ženskami - skratka idealen.
> Ko boš šel noter stotič, ti bo prav bedno, čeprav so zamenjali DJ-a in kelnerje, ti pa si zamenjal družbo.

Razumem kaj hočeš povedati (vsaj mislim, no).
To "naveličanje" velja (najverjetneje) za vse današnje ljudi, s tem se popolnoma strinjam - vendar, bo držalo tudi za "naše naslednike"?

Kot si že rekel, teoretično bi se dalo to spremeniti, praktično pa...bomo IMHO relativno kmalu videli. Seveda tisti, ki si bodo(mo) tega želeli. Sililo se ne bo nikogar.

> Ne, tudi svet brez dojemanja kaže dualistične znake. Vsaka stvar ima nasprotni pol, ki bo slej kot prej prevladal
> nad tistim, ki je trenutno prisoten. Za to ne rabimo dojemanja. Npr. dež/suša, gneča/prosta cesta,...

Delno je ta problem povezan s tistim vprašanjem: če pade drevo v oddaljenem gozdu, kjer ni nikogar, ki bi to opazoval, se sliši kak zvok? (o tem bi vedel več povedati kdo, ki se spozna na filozofijo..)
No, js pa (zaenkrat) vztrajam pri tistem, da je ta delitev na pole povezana z našim dojemanjem. To velja tako za sušo in dež kot za ostale omenjene stvari. Glede na kaj lahko rečemo, da je gneča na cesti? IMO izključno glede na našo "teorijo", s katero opisujemo stanje ceste.
Preko čutil poteka "preslikava" zunanjega sveta v notranjega, tako da v naših glavah poteka nekakšna simulacija, kateri pripišemo določene lastnosti. Ta simulacija ni fizikalno natančna; recimo ko mečemo kamenče in pravimo kako daleč oz. blizu je letel. Tudi tukaj bi lahko rekli, da velja neka dualnost. Vendar je ta le posledica nenatančnega izračuna oziroma naše ocene...Če pretvorimo razdaljo v bolj korektne metre, izgubimo tista dva pojma..in s tem tudi pola.
Ne vem če je ta primerjava najbolj primerna, niti da tole "drži vodo", ker...navsezadnje je tudi ta "teorija" le posledica dojemanja...

Sicer pa tole razpravljanje IMO ni offtopic le v tem, da se ugotavlja če je res nujno to "menjavanje polov". Drugače pa bi bilo IMO bolje odpreti novo temo...

Glede sklepa treh sob. Z miselnim poskusom se je najprej razmišljalo o "no clone axiomu" (->moj klon sem jaz sam), nekako na način: kaj razlikuje mene od mojega klona? S tem ko so ugotovili, da jaz ni odvisen substrata na katerem teče, temveč je nek "vzorec", nek algoritem, ki se z zamenjavo le-tega ne spremeni (še vedno je jaz), so na podlagi tega sklepali, da so vsi ljudje (v smislu samozavedanja) le različne instance jaza, mene.
Boljš bi blo da bi en povzetek napisal Thomas (oz. kdo drug, ki je v tem bolj domač), ampak upam da je tole vsaj malo pomagalo...

Lp
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

WarpedGone ::

Zakaj me vso tole razmišljanje in obljubljanje bližajoče se tehnične singularnosti in uploadih in o tem kako je vse to nezibežno in že skoraj izvedljivo blazno spominja na napovedi izpred recimo 50 - 80 let o tem kolk bojo u roku 20 let obvladovali vreme?

Sam še malo jim je manjkalo, skor so ga že čist kapirali, sam par detajlov še niso mel poštelanih čist. Tisto še upedenajo in bo totalna kontrola nad vremenom tuki.

Kje je zdej ta kontrola? Rata jim napovedat za naslednji dan z recimo 80% uspeha. Za vsak naslednji dan se ta uspeh razpolovi. Več kot tri dni je pa čisto ugibanje.
Poanta? Hudič je v detajlih. Največji hudič pa v detajlih, ki jih še ne poznaš in niti ne pričakuješ.

Kognitivne znanosti so komi na stopni lastne definicije. Trudijo se točno definirat kaj sploh je tisto kar bodo študirale in kako naj temu sploh prisopijo. Ubadajo se s tako osnovnimi vprašanji kot je to ali je objektivni pristop sploh primeren. Ali morda tak pristop v naprej morda ne izpusti prevelik del realnosti? Jurry is still out.

Tule pa gre debata kot da je človeški jaz in vse okol njega že totalno obvladano, definirano, poznano in razloženo. Pa vse skupaj še zdaleč ni niti na stopnji razumevanja vremena izpred stotih let.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Tachyon - hvala za pojasnilo glede 3 sob.
Vse je za neki dobr!

nicnevem ::

Ni problema. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Stepni Volk ::

Zanima me ali bo potrebno potem tudi virtuelen davek plačevati?
In na kaj?
Krogotok "misli" oz. "zavedanje"?

A. Smith ::

Hm. Zavest shraniš na disk in zbrišeš njen zlobni del.

To mi je slično, kakor če bi zapis iz gramofonske plošče pretvoril v mp3, tiste tahude base, ki bi sosede motili bi pa zbrisali...

/ sarcasm off

Ne, tole me zanima: Smisla je tam na pretek, kakor je rekel Thomas. Ampak koliko pa je smiseln smisel, ki ga lahko določaš z drsnikom ali nastavitvijo neke konstante int smisel :\

Vsaj tako sem jaz razumel Thomasovo trditev o smislu. Če sem se motil, me pa le popravite.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Keyser Soze ::

To, da je "program", ki se vrti v naših glavah bolj kot ne enak celotnemu človeštvu je tudi meni jasno. Samo še vedno ne razumem kako me bodo uploadali v računalo. To mi ni in ni jasno. Kako bodo moji originalni instanci zagotovili obstoj oz. kako jo bodo terminirali. V katerem trenutku, s katerim atomom?

Se pa strinjam z gzibertom glede teh polov. Tale pure pleasure se lahko kmalu sprevrže v pure pain, saj ne bo več reference na podlagi katere bomo vedeli kaj je ta pleasure.

Kako boš vedel, kako je če te ne boli glava če te le-ta še ni bolela? Kako boš vedel, kaj je počitek, če ne boš utrujen. Kako boš vedel, kaj je občutek varnosti, če ne boš pogledal kakšne grozljivke in ob njen občutil strah in grozo (se pravi pain)? Veliko stvari je za nekga pain, ki mu obenem nudi pleasure.

KAko bi pa to pretvoril v "metre" se mi pa sanja ne. PAIN-O-METER? Mogoče?

"Zdi se mi da me boli glava. Vendar pain-o-meter kaže 0. Hm, nekaj je izgleda narobe z mojim dojemanjem. Spet so šli občutki.dll po gobe.":\

nicnevem ::

@StepniVolk
Dvomim. Zakaj bi sploh potrebovali davek? Svet se ne bo spremenil samo v tem aspektu, da bo možno uploadanje plus še nekaj fancy tehnologij...many things will be different,..a wondeful new world - brez davkov. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

snow ::

> KAko bi pa to pretvoril v "metre" se mi pa sanja ne. PAIN-O-METER? Mogoče?

Ja.
koncentracija H+, K+, ADP, histamina... so mediatorji bolečine.
Naprej se pa to prevaja po nevronih...


Recimo kaj se dogaja kaj novega na področju možgan: http://www.physorg.com/news4321.html
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

gzibret ::

Končno eden, ki je skapiral, kaj sem mislil povedati.

Če te že od rojstva boli glava, sploh ne boš vedel, kaj je to glavobol. A ne? Odlično povedano!
Vse je za neki dobr!

nicnevem ::

@A.Smith
> Ne, tole me zanima: Smisla je tam na pretek, kakor je rekel Thomas. Ampak koliko pa je smiseln smisel,
> ki ga lahko določaš z drsnikom ali nastavitvijo neke konstante int smisel

Koliko pa je smiseln ta, ki ga določajo biokemične interakcije v naših možganih poleg inputa iz okolja, ki ga lahko smatramo v tem primeru kot tisti "int"? Zakaj je to boljše kot "brezvezno nastavljanje drsnika"?

Smisla ni, smisel damo.
(by Thomas...once upon a time...).
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

nevone ::

To da je bolečina nujna je za lase privlečeno. Bolečino mi moramo nekako vkomponirati v našo memetsko strukturo. In ker pač obstaja, se nekako tolažimo s tem, da je nujna, in ji hočemo dati nek globji pomen, ker potem mogoče manj boli, ker jo potem mogoče lažje sprejemamo.

Bi bil pa lahko kriterij za pleasure stopnja pleasurja. Ni treba da je nasprotni pol ravno bolečina. Malo manj pleasuerja proti malo več pleasureja sta tudi lahko dva pola. Ne vem kaj vam je toliko do te bolečine.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nicnevem ::

@Keyser Soze
> Tale pure pleasure se lahko kmalu sprevrže v pure pain, saj ne bo več reference na podlagi
> katere bomo vedeli kaj je ta pleasure.

Zakaj tega ne bi kar naenkrat več vedeli? Misliš, da bi pozabili? Kako je potem mogoče, da visim cel dan na plaži in uživam, brez da me vsakih pet minut neko "škripanje v križu" opomni na tisto bolečino, na katero imam umerjen svoj užitek?
Po kako dolgem intervalu bi pozabili kaj je to bolečina, in bi se nam zaradi tega "preference zmešale"...

> "Zdi se mi da me boli glava...."

Meni tudi. Se ti ne zdi, da bi blo fajn, ko bi lahko ta občutek že s samo mislijo nanj odpravil?
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

gzibret ::

> Ne vem kaj vam je toliko do te bolečine.

Saj lahko stvar impliciramo tudi na užitek. Če se rodiš tako, da nenehno doživljaš orgazme, pol sploh ne boš vedel(a), kaj je to.
Vse je za neki dobr!

nevone ::

> Če se rodiš tako, da nenehno doživljaš orgazme, pol sploh ne boš vedel(a), kaj je to.

Seveda da bom vedela, kaj je to. Vedela ne bom kvečjemu tega kako je, če ni orgazma.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Stepni Volk ::

nevone - bolečina se mi zdi nujna. Tako kot njeno nasprotje. To nas dela ljudi. Svet brez bolečin, je drugačen svet... a tisto bo pač Silicon Sapiens... naslednja vrsta.

username ::

To da je bolečina nujna je za lase privlečeno.
Hja, BILA je nujna, za živali. Kot alarmni sistem, da je nekaj narobe, in hkrati motivator ukrepov za ubežanje povzročitelju bolečine.

Do neke mere je tudi za človeka "nujna", bolje rečeno neizogibna. Ker jo je bilo mogoče 100% zanesljivo odpraviti le z izklopom živčevja ali smrtjo (no saj to je praktično isto). Zaenkrat.

Potem pa se v glavah ljudi vsidra prepričanje, da je to itak nekaj neizogibnega (se ne da zanesljivo odpraviti) in bo vedno tako. No saj s trenutno razpoložljivo tehnologijo je to pravzaprav celo res.

To zgoraj velja za fizično bolečino.
Potem pa še prenesejo to prepričanje na bolj splošni pojem bolečine.


Seveda, ko bo pa možno vplivati na to, pa ne bo nobene potrebe po bolečini več.

Tako kot pred 200 leti ljudje niso imeli veliko vpliva na to, da je pol otrok umrlo za raznimi boleznimi. Sedaj pa imamo kar nekaj vpliva na to.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Stepni Volk ::

username - se strinjam. Če primerjaš zdravniške posege pred 100 leti, so ti nedvomno vsebovali več bolečin in višji odstotek popolnega izklopa sistema.

Je pa hec... ko se nam fizična bolečina zmanjšuje (delovni pogoji, zdravila, mamila)... se nam vzdiguje duševna.
Povedno drugače, Freud ne bi imel kaj početi v srednjem veku :)

" Abre los ojos" je dober primer (v Hollywoodski izvedi sliš na ime Vanilla SkyVanila Sky).

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Bolečina, če bi že bila nujna, lahko obstaja v precej blažji obliki, kot se to sedaj dogaja. Samo kot opozorilo, če že. Samo v obliki zelo zmanjšanega pleasurja. Ne sme pa bolečina trajat in biti nek opevan občutek. To ni dobro.

Se pa strinjam, da je bolečina zelo močan evolucijski vzvod. Samo človek je vedno bežal od bolečine. Vsaj tiste najhujše. Bolečina tudi je v ta namen. Alarm, da je nekaj treba narediti. Recimo. Zebe me. Nekaj moram storiti, sicer lahko zmrznem. In ko ukrepaš pravilno, si nagrajen s pleasurjem. Zato je bolečina tako opevana. Ker ti rešuje življenje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone ::

> Je pa hec... ko se nam fizična bolečina zmanjšuje (delovni pogoji, zdravila, mamila)... se nam vzdiguje duševna.

Imamo fizično bolečino in duševno bolečino. Fizična bolečina nastane mehansko, medtem ko duševna nastane informacijsko. Zdej fizično imamo že dokaj pod kontrolo, zato se je evolucijski pritisk prenesel na informacijsko. Ko bomo to shekali, kam se še lahko premakne. Po moje nikamor. Takrat bomo bolečino lahko ukinili. Lahko bomo po svoje definirali užitek. Ne bo več potrebno, da bi bolečina narekovala užitek. V bistvu nas sam evolucijski pritisk potiska v smer, da bolečino odstranimo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Stepni Volk ::

nevone - kaj bodo umetniki? Brez trpljenja in veselja ni umetnosti... tako pravijo.
Omejitev vseh čustev le na mizerno funkcioniranje človeškega bitja, je vsaj zame robotizacija populacije. Kar nenazadnje morda celo prispeva k temu, da bo na zemlji res red in mir :)

Invasion of the body snatchers je tak lep primer. Osebno mi je najbolj všeč ta (glej povezavo), drugi remake.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

> Omejitev vseh čustev le na mizerno funkcioniranje človeškega bitja, je vsaj zame robotizacija populacije.

Ne gre za omejitev čustev. Gre za favorizacijo čustev, ki povzročajo pleasure.

Tele znanstvene fantastike so en sam strah pred robotizacijo. V bistvu na zelo brutalen način skušajo dopovedat da robotizacija je bad. In potem to delajo tako, da prikazujejo v glavnem bad efekte. Samo so dobri učinki tudi. In na te se vse prevečkrat pozablja. Ljudje imajo še vedno prioriteto na vsak način preprečiti katastrofo, pa četudi gre na račun potencialnega užitka. Kar je nekako razumljivo. Samo mora pa obstajat, in tudi obstaja, določen procent populacije, ki ve, da gremo lahko tudi po lepši poti, ki ne vidjo v vsakem napredku samo strahove, in možnosti negativnih manipulacij z novo tehnologijo. In prav je, da to tudi povedo(mo).

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Keyser Soze ::

Nevone, nihče ne govori o neki hudi bolečini. Govorim o zmerni bolečini. Danes nisem utrujen, in zvečer ko bom legel v posteljo bo pač vse bolj tako tako. Jutri ko bom čez dan nekaj delal, telovadil in bodo zvečer noga, hrbet, roke, ipd rahlo razbolele bo leganje v posteljo skoraj "orgazmično" in ko se boš ulegel v posteljo se ti bo čez obraz razlezel en velik nasmešek. O tem govorim. Ne govorim o kroničnih migrenah, namakanju v vrelo olje, ipd.

Sterilno okolje nabito v + ni za mene. No way. In če ne bo simulirane bolečine, ne bo primernega užitka. Da ne rečem, da nekateri vidijo pure pleasure v bičanju, dušenju, zbadanju, prebadanju, ipd. Kar meni predstavlja neznosno bolečino.

Racimo samo tako, da bi moral iti drsnik povprečja bolečina/užitek za par 10% višje po lestvici in življenje bi bilo mnogo lepše. Če gre preveč je hudič, če gre dol je hudič.

P.S.: KAr se tiče pa strahu pred robotizacijo je pa to čisto OK. Vedno se najde par norcev, ki rinejo kot pujsi v buče in odnesejo najslabše, ker prehitevajo po desni. Tej "strahopetci" pa počakajo, da ideja dozori in se odpravijo napake ter nato odnesejo najboljše oz. prehitijo po levi. :D

nevone ::

> Nevone, nihče ne govori o neki hudi bolečini. Govorim o zmerni bolečini. Danes nisem utrujen, in zvečer ko bom legel v posteljo bo pač vse bolj tako tako. Jutri ko bom čez dan nekaj delal, telovadil in bodo zvečer noga, hrbet, roke, ipd rahlo razbolele bo leganje v posteljo skoraj "orgazmično" in ko se boš ulegel v posteljo se ti bo čez obraz razlezel en velik nasmešek. O tem govorim.

Napor, ki ga vlagaš v neko dejavnost, potem opravičiš z užitkom, ki mu sledi. To v tem življenju tako je. Samo ali bi rekel ne, če bi ti nekdo ponudil, da boš pri naporu prav tako užival, kot po opravljenem delu?

> Ne govorim o kroničnih migrenah, namakanju v vrelo olje, ipd.

Nikoli ne veš, kdaj te takšna bolečina lahko doleti. Temu se hočemo izognit.

> Sterilno okolje nabito v + ni za mene.

Okolje je sterilno, kadar imaš samo eno stopnjo užitka, kadar ni variacij. Tako okolje je verjetno precej dolgočasno in monotono. Samo ne pomeni, da rabiš ravno bolečino. Variacije na temo pleasure so čisto dovolj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Keyser Soze ::

Kaj je zate pain? Recimo vadba na mašini v fitnessu. Zame je to recimo pleasure. Čeprav se matram in nekaterim to ne gre v glavo. Ali pa kolesarjenje na dolge proge. Pain/pleasure se od posameznika do posameznika tako razlikuje, da je težko potegnit neke vzporednice. Nekaterim branje nudi neizmerne užitke. Meni jih niti ne. Vidim ga le kot nujno zlo v večini primerov. Takih primerov je še veliko.

Imaš pa prav, da je potrebno eliminirat vsakršno možnost za vrelo olje in kronične migrene. Vsaj zame.:D

nevone ::

>Kaj je zate pain? Recimo vadba na mašini v fitnessu. Zame je to recimo pleasure. Čeprav se matram in nekaterim to ne gre v glavo. Ali pa kolesarjenje na dolge proge.

Če je nek napor usmerjen v pleasure, ali pa v pleasure, ki mu sledi, potem to ni pain. Pain je tisto, kar boli. Bolečina je tisto, ki povzroči, da odleže, ko je ni več. Da si ne želimo njene ponovitve. Napor, ki prinese užitek ob ali po naporu, ni bolečina. Če poskusiš tako dojemat bolečino, in jo ne relativizirat, potem lahko razumeš, kaj bolečina je in kaj ni.

> Pain/pleasure se od posameznika do posameznika tako razlikuje, da je težko potegnit neke vzporednice. Nekaterim branje nudi neizmerne užitke.

Pleasure in pain v zdajšnjem življenju je res tako narejen, da lahko tisto, kar nekomu povzroča pleasure, drugemu lahko povzroča pain. Recimo. Moj mož bere. Pri tem neizmerno uživa. Jaz tudi rada berem. Samo ta trenutek bi rada nekaj drugega. Moževo branje, pri meni lahko povzroči pain. To je en tak psihološki pain, kateremu smo včasih podvrženi. Tak pain je največkrat prisoten v interakciji z drugimi. Kaj lahko naredim? Odvisno od posameznika. Če pa bi imeli nekje spravljene sekvence rešitev za določene situacije, in bi tisto rešitev lahko brez problema naložili v naše možgane, bi jaz v tistem trenutku nalovdala recimo pleasure ob branju knjige, vzela v roke knjigo in problem bi bil rešen. Ni to edina rešitev. To bi bila samo ena od možnih.

To je zdej opis enega takega mehkega prehoda od paina k pleaserju. Ko to enkrat zares deluje, ti po moje na misel več ne pride, da bi se s painom sploh še igral. Je na voljo prevelik spekter užitkov, ki bolečine sploh ne potrebujejo. Samo to je težko sprejet, da je možno. Vendar, če logično, in ne preveč emocionalno razmišljaš o teh stvareh ... ni druge.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

> Moževo branje, pri meni lahko povzroči pain.

Točno toliko, kot sama želiš. Nič več, nič manj. Pain je znotraj tebe, ne zunaj. Ti ga kontroliraš, ne mož.
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

Bolecina je nujna. Ce se pa komu zdi, da ne, pa naj jo izklopi in potem sedi na prizganem stedilniku ene tri ure.

Brez bolecine bi bilo to fatalno, bolj ali manj. Pleasure bi najbrz bil sicer vecji, ker bi lahko sedel kjerkoli bi se ti sprdnilo.... ;>

nevone ::

> Točno toliko, kot sama želiš. Nič več, nič manj. Pain je znotraj tebe, ne zunaj. Ti ga kontroliraš, ne mož.

Ja kolikor ga kontroliram. Včasih se občutki sprožijo tudi mimo zavesti. Bi bilo fino, da to ne bi bilo tako, samo pri veliko - da ne rečem pri vseh - ljudeh to tako je. Sicer ne bi bil nihče nikoli nesrečen. Ker bi lahko prosto upravljali s svojimi čustvi. Pa ni tako. Se strinjam, da je treba na svoje počutje čim bolj pozitivno vplivat. Samo to ne pomeni, da se absolutno vedno da. In nista ves pleasure in pain znotraj mene. Precej tega pride vame od zunaj. Že mogoče, da je sedaj del mene, samo ni bil vedno.

Sicer je bil pa tisti primer med mano in mojim možem samo en primer. Takih primerov je še sto. In eni bolj drugi manj "svobodno" odreagiramo v različnih situacijah.

gzibret, jest se strinjam, da je fino če imaš svojo (svobodno) voljo tako močno, da greš lahko preko vsega. Samo ali imaš res? Če imaš, dobr zate.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone ::

> Brez bolecine bi bilo to fatalno, bolj ali manj.

Ja. Zagotovo. Bolečina je alarm, da je organizem ogrožen in mu lahko sledi terminacija, če ne bo pravilno odreagiral. Samo za to filozofijo v "večnem" življenju ni prostora. Samo tukaj ti itak potegneš črto. Ta tema je pa o večnem življenju. Ali pa bi mogoče rad tisto črto nad/pod večnim življenjem potegnil preko njega?

> Pleasure bi najbrz bil sicer vecji, ker bi lahko sedel kjerkoli bi se ti sprdnilo.... ;>

Na vsak način hočeš dati večjemu pleaserju negativen prizvok. Ne razumem. V bistvu razumem, samo nočem razumeti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

Za izganjanje bolečine, tako telesne, kot čustvene, je zelo uporaben moj podpis. V dobesednem pomenu.
Vse je za neki dobr!

Stepni Volk ::

nevone - večno življenje se ne bo podrejalo tvoji vizij o njem. Bolj verjetno bo držala Terry Pratchet-ova (iz knjige Mort): vsakemu se po smrti zgodi tisto, kar verjame.
Tako je nekdo celo življenje dober, a verjame, da po smrti ni ničesar in želja se mu uresniči. Drug je ves čas zloben in hudoben, a verjame v nebesa in po smrti gre točno tja.
Ne zveni najbolj pravično, ane?

Enako zveni čudno v vaših glavah moje razmišljanje in obratno.

Povedano drugače, tvoj umetni svet, v katerem bi želela večno živeti, bo drugačen od naših. To je že sedaj. Na različne stvari drugače gledamo. Toda to je koristno, drugače bi samo čudni sorodniki ostalih opic, ki bi vsi imeli enak EPROM in razmišlajli popolno enako.
V enoumju je pa težko kaj novega izumiti. Kadar se nekdo ne strinja s tabo je to samo dokaz, da je še upanje za našo vrsto :)


Ljudje brez fizičnih bolečin obstajajo. Redke bolezni ali fizične poškodbe so jim skurile povezavo med živčevjem in možgani. Obstajajo zanimivi dokumentarci o njih, mislim, da je bil del objavljen znotraj BBC serije "Human brain".

Zgodovina sprememb…

nicnevem ::

> ...tvoj umetni svet, v katerem bi želela večno živeti, bo drugačen od naših.

Ne vidim razloga zakaj bi moral biti enak. Tudi meni je jasno, da ljudje uživajo v različnih stvareh, tako da je za dosego cilja (pleasureja za vse sentiente) menda najbolj smotrno, da si vsak nastavi svoje preference, pri katerih bo najbolj užival. Da pa "ne hodimo eden drugemu po prstih" imamo pa Protokol, oziroma nekaj temu podobnega. IMHO.

> Kadar se nekdo ne strinja s tabo je to samo dokaz, da je še upanje za našo vrsto :)

...in za nemonotono debato. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

BigWhale ::

> Na vsak način hočeš dati večjemu pleaserju negativen prizvok.
> Ne razumem. V bistvu razumem, samo nočem razumeti.

Hm, kaj ti pomaga vecji pleasure, ce na koncu ostanes brez riti?

nicnevem ::

Če imaš "diamantno rit" mislim da ne bi smelo biti problema. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

nevone ::

>Za izganjanje bolečine, tako telesne, kot čustvene, je zelo uporaben moj podpis. V dobesednem pomenu.

Vse je za neki dobr!

Sej v normalnih okoliščinah je to res tako. Pa tvoj podpis zelo pomaga zlasti duševni/informacijski bolečini. Se zelo strinjam. Samo ali naj bi to pomenilo, da nam ni več treba manjšati paina in večati pleasureja še ne kakšne druge načine.

----

Sicer pa na splošno opažam, da nekaterim je bolečina in termination day after 100 years of life nujna stvar. Tega za nobeno stvar niste pripravljeni zamenjat. Samo to je zato, ker še ni na voljo. Ko bo, če bo, boste obrnili ploščo, zagotovo.

Se pa strinjam, da vzporedno z gradnjo "večnega življenja", sedanje življenje normalno teče. Z vsemi evolucijskimi forami, dobrimi in slabimi. Vključno z bolečino in termination day-om.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

> Samo ali naj bi to pomenilo, da nam ni več treba manjšati paina in večati pleasureja še ne kakšne druge načine.

To je le eden izmed številnih načinov.
Vse je za neki dobr!

nevone ::

>V enoumju je pa težko kaj novega izumiti. Kadar se nekdo ne strinja s tabo je to samo dokaz, da je še upanje za našo vrsto :)

Jest sem za to, da je "večno življenje" kar se da pestro. Samo očiščeno nepotrebnih problemov, ki so dandanes prisotni. Res je, da vse skupaj zveni precej fantazijsko, ampak kam pa pridemo brez domišljije.

@gzibret
>To je le eden izmed številnih načinov.

Res je.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tajo ::

Če se vrnem na temo o "UPLOADU" sta tukaj dve stvari, in za obe sem prepričan, da se bosta nikoli zgodili.
1- Ugotoviti do potankosti, kako delujejo človeški možgani - torej kaj se zgodi, če tretji nevron v določeni enoti izloči nevrotransmiter...
Ugotoviti, ali ob izuzemu vse ostalih možganskih delov (delov ki so tu zato, da deluje naše telo) sami možgani in zavest še lahko deluje. ... Link


2-Ugotovljena pravila sprogramirati in spraviti v programsko obliko - ob predpostavki, da le ta to omogoča

Glede na to, da se točki 1 nismo niti približno približali je težko govoriti, da bo točko 2 mogoče uporabljati že čez 20 let, mi pa se še vedno vozimo z avtomobili na notranje izgorevanje:) - Računalnik je pa le računalnik
Live is what you make it

perci ::

če ne bo paina, kako boš sploh vedel, da uživaš? Da lahko uživaš, moraš tut trpet.

nevone ::

Tajo. A lahko poveš zakaj si tak pesimist? A zato, ker še ne moreš takega izdelka "v roke" prijet. Ali pa samo ne maraš, da se šari po možganih?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

> če ne bo paina, kako boš sploh vedel, da uživaš? Da lahko uživaš, moraš tut trpet.

Problem se tudi nanaša na neko psihološko vprašanje: "Zakaj (ponavadi) ne čutimo obleke, ki jo nosimo?"
Vse je za neki dobr!

nevone ::

> če ne bo paina, kako boš sploh vedel, da uživaš? Da lahko uživaš, moraš tut trpet.

Madona ste bipolarni. Meni pa bolečina pomeni točno to kar je. Bolečino. Ne maram je. In ne rabim je zato, da bi vedela, da je nekaj užitek. Seveda govorim striktno o bolečini. Ne o nekem naporu za dosego užitka. Napor za dosego užitka, zame ni bolečina.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nicnevem ::

@Tajo
1. točka ostaja brez argumentacije.
Kateri mehanizem nam preprečuje da bi nam njihovo delovanje za vedno ostalo neznanka?

Si pogledal link, ki ga je dal malo višje snow?
Evo, še enega.

Take in temu podobne tehnologije bodo (in že) pripomogle k vedno podrobnejšemu poznavanju delovanja možgan. Kje (in kaj) je tisti neprebojni zid, ki nas bo zaustavil?

Glede uploda pa...daj, prosim bodi dober in vsaj malo preberi kar je napisal Thomas, nevone...pa še kdo. Ne gre nujno za matematični opis možganov, ki bi ga pretvorili v kodo, (čeprav bi tudi to šlo - sicer težje, vendar nikakor nemogoče), temveč bolj za recimo scan na molekularnem nivoju, prenos informacije, ki bi jo s tem dobili na nek supercomp, ter uporaba dobro znanih dif. enačb, ki opisujejo interakcije "down there" za simulacijo našega mozga. Ni pa to edina možnost - da ne bo pomote.

Btw, tale mem "Da lahko uživaš, moraš tut trpet." me precej spominja na srednjeveško razmišljanje...Just a thought...
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nicnevem ()

BigWhale ::

> Napor za dosego užitka, zame ni bolečina.

Ja hudimana, med hribolazenjem te krc trikrat v nogo zgrabi in tik nad tem si ze, da prides na vrh kuclja. Ko si gor, je pa to nekaj najlepsega. (No, tako pravijo hribolazci)

A tisti krc pa ni bil bolecina? Ja, seveda je bil!

In ce bi celo zivljenje zivela na najvisjem vrhu in imela celo zivljenje lepo vreme in razgled nad dolino in sonce, bi prvega hribolazca, ki bi iz doline prisel k tebi in rekel WOW, kak razgled, pogledala k tele v nova vrata. Ne ves, da je to dober razgled, 100x boljsi kot v dolini, ce je pa to vse kar vidis.

Rabis eno referencno tocko.

nevone ::

> A tisti krc pa ni bil bolecina? Ja, seveda je bil!

Je bil ja. Samo hribolazec ni šel v hrib zato, da ga bo krč zgrabu zato, da bo potem na vrhu sploh vedel, da tisto je pa užitek. Kvečjemu je to vzel v zakup. Bi bil ravno tako zadovljen, četudi ga krč ne bi zagrabu, pomoje. Če imate drugačne izkušnje, ok, potem naj vam bo.

> Rabis eno referencno tocko.

Sej sem rekla, da se lahko pogovarjamo o variacijah na temo pleasure. Samo pain ... tega je treba eliminirat.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Thomas ::

Moram poseči v diskusijo ravno zaradi tegale dihtomičnega razmišljanja, da je "bolečina ena, užitek pa druga plat kovanca, narazen pa ne gresta".

To ni res.

Predstavljaj si, da se eno celo minuto predajaš nekim užitkom, medtem te pa nič ne boli ali moti. Po koncu te minute, se film zaustavi in se požene spet od začetka. Reset na minuto nazaj torej - in jovo na novo!

Srečna minuta se ti (očitno) lupa, ne da bi jo karkoli skalilo.

Pripoznaš, da mogoče je, mar ne?

No, zdej se bomo pa pogajali samo še o tem, če je minuta zgornja meja. Morda je milijarda let?

:\

Tajo ::

NEVONE
Tajo. A lahko poveš zakaj si tak pesimist?

Tukaj je stvar čisto jasna, saj je kontra vprašanje, če mi ti lahko poveš zakaj si tak pesimist. Moje mnenje je, da obstaja meja, preko katere ne bomo nekoli prišli. Debate o tem potekajo (tudi o neskončnem vesolju in podobno). Vendar so samo deabte ali science fiction, seveda je to moje mnenje. V nasprotnem primeru, lahko trdiš da je vse mogoče.
Tudi tebe spremeniti v eno tele, z rekonstrukcijo tvojih molekul.
Live is what you make it

Thomas ::

> Tudi tebe spremeniti v eno tele, z rekonstrukcijo tvojih molekul.

Koliko molekul pa bi blo treba zamenjat, da Tajo postane tele?

Punk!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokojnina? Kdaj se splača delati dalje?

Oddelek: Loža
131986 (1058) FrRoSt
»

Bosch najslabši gospodinjski aparati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8323296 (20392) Nummy
»

število SLO igralcev video igric

Oddelek: Igre
343148 (2049) Jerry000
»

Najstarejši kos oblačila

Oddelek: Loža
222469 (1539) vasquez
»

Nova anketa: starost najstarejše komponente v vašem primarnem računalniku

Oddelek: Novice / Ankete
473065 (2262) gumby

Več podobnih tem