» »

PIZZA - recept oz. če ni skrivnost, kako jo pripravite?

PIZZA - recept oz. če ni skrivnost, kako jo pripravite?

«
1
2

ferdo ::

Tko, v eni temi se je omenila pizza, zato sem se odločil, ker tudi sam doskrat spečem pizzo, da to malo podebatiramo:

za 4 osebe:
500g moke ni važno tip "bela"
polovico zavitka kvasa
sol in sladkor + 2-3dl mlačne vode ali mleka po želji in narediš testo!
pol pa gor namečete kar želiš.

pizza garbage:
recept za testo poznate in dodatne sestavine:
-paradižnikova mezga
-koščki čajne klobase
-koščki paršuta
-koščki šunke
- 3 različne vrste sira po okusu/želji
- 7-9 oliv ali po želji

korenje_ver2 ::

a ti's pa s kmetije doma? namrec kle mamo picerije za to.

ferdo ::

a mislš, če znaš neki spečt, da si pol iz kmetije doma?:)
a Ti znaš posodo pomit?:D , ali pa svoji najboljši mami južno skuhat, da jo vsaj 1x na leto razbremeniš????:\

dej podri svoje stereotipe človek....

no, naj gre rasprava naprej:)

OldSkul ::

WTF, a zdaj če pice pečeš doma, si pa že s kmetije??
Dober recept, samo jaz preferiram kačap namest paradižnikove mezge. Zakaj? Zato ker paradižnikova m. nima takega močnega okusa ko kečap. Mislim, sej drugač mi je vseeen.

korenje_ver2 ::

itak da znam posodo pomit, sam mamo na sreco napravo za to.

korenje_ver2 ::

ketchup namest paradiznikove mezge? dej zresn se. kdo bo pa to jedu.
ketchup ima polno zacimb, lahko da sploh ni iz tapravega paradiznika.

Uros!no ::

Podobna tema že obstaja :) - Peka Pizze

Yohan del Sud ::

Pizza ala Yohan

Testo od pečjaka. :\

paradižnikova mezga (sveža)
standardna šunka
mozzarela (pol na začetku, pol proti koncu peke)
malenkost gorgonzole
rezani šampinjoni iz slanice
pet zelenih oliv
strok česna (proti koncu peke)
jajce (proti koncu peke)
origano, bazilika
www.strancar.com

Keyser Soze ::

Eh, tip je užaljen, ker gre na pico samo paradižnik - njegova konkurenca pa to.:D

Dobro testo za pico naredit je... nemogoče. Vsak ima svoj okus in za mojega je domača pica BZV - kruh z sirom, šunko in namazom. Ko sem v piceriji, kjer imajo najboljše pice, šefa vprašal, kako naredi takšno testo, mi je povedal, da zadevo dela v mašini. Kjer meša zadevščine uro ali še dlje. Skratka. Na roke mu še ni uspelo narediti tako dobrega testa.

Drugače pa, testo po ustaljeni praksi, potem pa paradižnikovo mezgo gor. Potem pa še tuno, sir par oliv, malo zelene paprike. In nimaš boljšega.

bzp ::

korenje_ver2: zakaj mate pa napravo za posodo pomivat? Ce itak v piceriji jes, al pa v restavraciji ...

Paradiznikova mezga ... a pod to mislite pelate al tist koncentrat? Pelati so zame ena glavnih stvari za dobro pico. Ketchup je pa prevec sladek, umeten, ...

Tomay ::

Če bi vedeli kaj vse zaide med hrano tudi v dobrih restavracijah, kaj šele v picerijah, bi raje doma kuhali.

Ne spomnim se kdaj sem nazadnje jedel boljšo pico, kot jo lahko sam naredim. Priznam, da mi testo ne uspe vedno ampak mi sestavin ne pripelje kombi, na katerem piše "vse za pico", temveč je vse bolj ali manj sveže in ni sir že naiban v vrečkah.

Pred kratkim sem bil v piceriji pri žusterni in sem šel malo okoli, ker je treba dooolgo čakat, pa grem mimo vhoda v kuhinjo, kjer vidim kuharja, kako si nos briše. Če si je umil roke nisem videl, ampak pica ni tako teknila kot bi morala.
Saj nimam nič proti kuharju, da si še nosa ne bi smel obrisat, samo pomisleke pa imam vseeno.

Recept za dobro pico pa pride s prakso in občutkom. Sestavine so bolj ali manj enake, le da jaz uporabljam več različnih mok in ne samo bele, ker nimam rad penastega testa.
Voodoo 4Ever

korenje_ver2 ::

BZP, sej si pismen. bos ze pogruntal na kaj sem odgovarjal.

Reanimated ::

Boljša pica je nareta doma. Sem šel enkrat v picerijo, pa naročim pico. No jaz tam sedim in gledam kako ta ženska to dela. Nato pa vidim ko gre tam ko streže še druge ljudi (pijača). Nat pa vidim kako prijema vse kljuke, umazane kozarce... Dvomim da si je umila roke! jaz imam tudi sam pomisleke glede tega :\
im freakZ

Bob Rock ::

Ce delam doma, nalozim na pico kar je pac trenutno v hladilniku, mal skombiniram kar se mi zdi, da bi slo skup.
Kar se tice pa pelatov al pa ketchupa....preden dam pect dam pelate, ker se mi zdi, da ketchup spremeni okus, ko se pece, pa vcasih ga celo zazge. Tak, da dam pelati, ko je pa pecena, pa po okusu ketvhup gor.

Sem šel enkrat v picerijo, pa naročim pico. No jaz tam sedim in gledam kako ta ženska to dela. Nato pa vidim ko gre tam ko streže še druge ljudi (pijača). Nat pa vidim kako prijema vse kljuke, umazane kozarce... Dvomim da si je umila roke! jaz imam tudi sam pomisleke glede tega


to jih lahka mas pol povsod. Pomisl ze sam na to, ko si kje npr. narocis juho. Pred tabo je tisto zlico mel u ustih par tisoc ljudi ze z raznoraznimi boleznimi. Umijejo pa tak vec al manj reda radi, da se ne vidi ce je umazano, da kdo inspekcije ne poklice. ;)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Keyser Soze ::

Zato pa hodiš jest tja, kjer poznaš zadeve. Bodisi lastnika, kuharja, nekoga, ki mu zaupaš. In veš kako se stvarem streže.

Paradižnikova mezga, pelati. Osebno ne vidim razlike. Ne maram celih pelatov in ponavadi jih prej zmiksam, tako da so isti kot paradižnikova mezga.

OldSkul ::

Mater ste eni smešni. Zdaj je že narobe, če imaš na pici kečap namest mezge?

Yohan del Sud ::

In makaronflajš namesto šunke?
www.strancar.com

Tarzan ::

Kečap ni nadomestek za mezgo pri pici. Lahko pa se ga da po vrhu, ko je pica že enkrat pečena, ampak... to je le stvar okusa, jaz kečapa ne uporabljam skoraj nič, nekateri pa ga dajo praktično na vse ;) .

Pizza narejena doma (lahko tudi na kmetiji>:D ) je ponavadi precej boljša od pice v piceriji, če tisi ki peče ve, kaj dela. Vsak ima namreč svoj okus in pri peki pice to upošteva. Imamo pa v sloveniji HUDO dobre pice v primerjavi s tujino. V Italiji naprimer v življenju še nisem jedel dobre pice.

OldSkul ::

Seveda, da je kečap substitut mezge, je pa res to stvar okusa. Kaj pa če dam namest šunke, ragu ali morske sadeže, a je to tud narobe, a to tud ni nadomestek?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

Tomay ::

Ne ni narpbe, ampak v osnovi so na pici pelati in ne kečap ali mezga. Pojdite malo v trgovino pa poglejte kaj vsebujejo posamezne rdeče stvari. V kečapu je dodan še kis, sladkor ... in kar se mene tiče je kečap nepotrebna iznajdba.

Kečap with everything. >:D
Voodoo 4Ever

IČA ::

pri nas je tako:
pelati
šunka
sir nariban
paprika
paradižnik
tuna
čebula
česen
olive
orgazem pa potrosimo samo po pol, jaz ga ne maram, origana namreč
veliko popra, tabaska, feferonov pač da fejst žge, si potem bolj žejn
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

OldSkul ::

IČA, kaj že delajo na pici paprika, česen, čebula?? Eni bi rekli, da to ni normalno, da to ne paše na "normalno" pico.>:D
Malo sarkazma ne škodi.:D
Da ne boste to eni preresno vzel, tako kot zadevo o kečapu. Chill!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

korenje_ver2 ::

in ce vse skupaj zmesas, dobis drek z vitamini in visoko kaloricno vrednostjo?

IČA ::

sadarj79:
probaj pa boš videl (oz. okusil), tudi jaz si nisem predstavljal pice s česnom in čebulo dokler nisem probal.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Keyser Soze ::

Tržaška omaka še gre, na pici z morskimi sadeži. Ampak čebula ali česen kar tako. Bljak.

Zdej mi je pa tolk pica zapasala, da bom šel kar eno iskat. 15km v eno stran.:D

spitavc ::

Testo:
500 moke
1 kocka kvasa
sol
olivno olje
zaliješ s pivom in pregneteš

matey19 ::

Folk najboljša pica je doma narejena. Trenutno delam v piceriji (driver) in vam lahko povem da peki kadijo pijejo pir si brišejo nosove itd. ter si potem ne umivajo rok in grejo delat testo za pico. Da ne govorim za druge stvari kake solate tip pomiva posodo pol si pa sam roke obriše v predpasnik in gre delat solato8-O 8-O . Jejte doma bo bolje.

Nejc Pintar ::

@matey19: to se itak vse ve:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

Širajzl ::

Pica je najboljša doma, najboj je važno testo in omaka (pelati), drugo po okusu.
Še v nobeni piceriji nisem jedel tako dobre pice ko jo pripravim sam.
Testo:
Moka
Sol
Olje
Kvas (lahko tudi suhi DIGO)
Sladkor
Mleko
Omaka:
Paradižnik v tubi
Ketcup (malo)
Majoneza
Senf (malo)
Šetraj (najboljš iz domačega vrta)
Olje (dve kapljici)
Voda
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

hamax ::

pečjakovo testo,
paradajz v tetrapaku
tuna
koruza
sir(kerkol, sam da ga je velik)
origano
mal popra
jajc(proti koncu)

Soniux ::

Vedno vrzem na kupljeno testo pelate, sir in prsut, olive in vso zelenjavo ki imam doma. Dodam se mal origana, bazilike, sol poper seveda in v pecico!

iggy ::

Mene samo zanima potek kako naredite testo, ne samo sestavine, ki jih uporabite.
Hey, you're fat!

Looney ::

Ja sestavine zmečeš skupaj, pa premesiš... kaj je to taka umetnost? Poleg tega je ta tema kr' neki. Čist brezveze pisat kako pico naredit, če je pa vedno enako narejena z manjšimi varijacijami... kot je npr. vrsta paradižnikove mezge in sira....:\
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

iggy ::

// Offtopic: Looney bomo zate drugič napisal da je tema brezvezna, da ti ne bo potrebno zapravljati časa z nepotrebnim klikanjem ;)
Hey, you're fat!

Saladin ::

Čist brezveze pisat kako pico naredit, če je pa vedno enako narejena z manjšimi varijacijam

Točno tako.
Idealna pica mora bit najmanj 4 cm debela, z hrustljavo zapečenim testom. Masivne količine sira in omake so obvezne. In ta omaka mora biti brezhibna - je srce pice.
In dodatki:
Gobice, špeh, tuna, klobase, šunka, paprika, feferoni, čebula in kumarce.
Za pogumne gre večina omenjeno nad sir, za vse boječe pa skrito pod njega ;)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Looney ::

Pardon... sem malo tečna danes... jaz ponavadi kar tople sendviče delam... v bistvu isto kot pica, samo, da namesto testa uporabiš kar že spečene žemljice... pa pride bolj hrustljavo pa dobro...
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Širajzl ::

v bistvu isto kot pica - topli sendvič
pol je tud renstan krompir v bistvu isto kot čips,
krompir je že, samo je velika razlika!
Looney raje napiš, da se ti ne da speči pice, ker predolgo traja ali pa jo ne znaš.
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Looney ::

Česa ne znam? Kupit testa tako kot vi ostali? In potem nametat v bistvu istih sestavin gor? Pic ne pečem, ker grem lahko na boljšo pico v picerijo, tople sendviče pa delam, ker so mi boljši kot pica...
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Looney ::

Bi te rada vidla, če znaš kruh speč!>:D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Širajzl ::

Brez skrbi punči, kakršnega si želiš!
To ti je prvo kar morš v kuhinji znat spečt.
Če "baba" ne zna spečt kruha je pimpek use skup!
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Nejc Pintar ::

Testo za kruh in za pico je doma kul.
Lahko je biti prvi, če si edini!

gzibret ::

Looney - poglej slike v temi Peka Pizze (link je dal Uros!no). Takoj ti bo vse jasno :D
Vse je za neki dobr!

SeTAr ::

Kako se naredi PRAVO pico:
testo:
lahko narediš sam doma ali dve varianti:
* v mercatorju pri kruhu prašaš za testo - 1/4 na osebo
* pečjak testo

sestavine:
* mercator paradižnikova mezga ali valfrutta 1/3 500g pakunge na osebo
* mozarella mercator - dve na osebo - druge mozarelle niso niti približno tako dobre

priprava je precej straightforward:
* na tanko razvaljaš testo in namažeš gor paradižnikovo mezgo - precej na debelo - razporediš jo enakomerno tako, da z vilico delaš spiralo iz sredine navzven
* daš v peč ogreto na 180 stopinj, za 10 minut (samo testo z mezgo - da ne bo na sredini ostalo surovo)
* debelejše kose mozarelle (približno polovico) daš na pico
* pečeš 5 minut
* dodaš ostalo mozarello
* pečeš še 5 minut
* dodaš na vrh še malo paradižnikove mezge - po okusu (nekaterim ni všeč).

še en pare nasvetekov:
* s paradižnikovo mezgo ne šparat - jo mora biti precej pod sirom, ter še malo dodaj ko je pica narejena.
* mozarello na tenko razrezat ali raztrgat po slojih.
* Pod pico seveda peki papir ne dat pice direkt na pekač, tudi direkt na krožniku ni kul (boli)
NE dodajat ničesar drugega na pico (vsaj prvič).

Jakka ::

Kako pa jaz naredim pizzo:
- 400g moke, žlica soli, recimo 1/4 kvasa zmešanega z vodo
- vse skupaj zmešam, pustim tam nekje 15 minut
- pekač namežem z oljem, da se ne prime ter da testo ostane sočno
- razvlečem testo po pladnju, da gleda čez rob
- na rob naložim na trakove narezano šunko in sir (polnjen rob je zakon), zavijem rob
- na testo ketchup >:D , se mi ne da zajebavat z raznimi pelati :D
- veliko bazilike in origana
- šunka, sir je najboljši že pripravljeni od Ljubljanskih mlekarn
- še kakšna oliva, suha salama, jajce,...
- peče se pa pri 250 tam 12 minut, lahko tudi dokler sir ne porjavi

Je pa ketchup čisto fajn zadeva, vsaj ni dodatnega dela s pelati ali čem drugim. Da nek specifičen okus, meni je všeč.

p.s.: Če delaš PRAVO pico, narediš testo sam. 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

Gandalfar ::

kako vam uspe razvlect testo ne da bi ga razvaljali z valarjem?

Jakka ::

Saj ni tako težko, meni testo, ki ga sam naredim vedno uspe lepo razvlečt. S kakšnimi kupljenimi bi pa lahko bil problem.
Dobro je, da je kepa testa suha povrh, ter da imaš suhe roke, da se testo ne lepi. Najprej ga v zraku sploščim, nato pa stiskam na robovih, pa kar narazen leze. Nastane bolj debela palačinka, ki jo dam na pladenj (gor je olje, pa lepo drsi). Potem pa testo raztegujem v vse smeri, ga primem na robu, pa vlečem. Ali pa ga proti sredini s prsti rineš narazen, z vsako roko v svojo smer. Pomembno je samo, da se ti testo nikamor ne lepi.

Lahko si pa ogledaš kakšnega picopeka kako on testo razvleče.

jetam ::

Ojoj. Mezga na pravo pico ...

universe_laughing@setar.com je izklopljen od takrat.

Le zakaj?
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

gkovac ::

Samo en dodatek (izboljšanje) vsem receptom: Vsem, ki delate testo sami (kar je edino pravilno) namesto vode uporabite radensko... testo je v tem primeru bolj rahlo in mehko. Probajte in ne bo vam žal.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

krneki0001 ::

Narediš testo, ga razvalaš in po njem namečeš čisto na drobno narezano čebulo. Čez daš potem pelate zmiksane skupaj s soljo in origanom. Čez to potem namečeš šunko, katero med prsti zdrobiš, da pridejo ven majhni koščki. Na to zmečeš eno piksno gobic, čez vse to pa naribaš sira tok, da se drugega nič ne vidi. Pa še en mal origana povrhu in pice je popedenana za v pečico.

skor vsak teden tole pečem in zarad čebule je pica orenk sočna, pa okusna, čeprav se čebule sploh ne čuti, ker jo narežem na manj kot mm na tanko kar z salamoreznco.

steev ::

SuLc: Probamo ;)
:|
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Peka pizze (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Loža
1341244108 (3957) alekskac
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
742150700 (1629) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22456935 (36808) bluefish
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25496133 (79223) korenje3
»

"Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5626791 (24539) Vajenc

Več podobnih tem