» »

[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok...

[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok...

1
2
»

OwcA ::

Your bass boom isn't necessarily the fault of the speakers. Much more likely you are experiencing a room mode. For example, if your listening space is 4m long, you will have a bass hump at about 43 Hz which is particularly difficult as much modern music contains sustained notes around this frequency.

One approach to dealing with this is to fit the foam bungs into the Dyns so that they role off a bit earlier thus not energising the room mode so much. Then add a subwoofer which is capable of a roll-off such that it is silent by 40 Hz (RELs will do this. Not all others will as their cut-off can't be set low enough so check the specs carefully). With a little luck this will give you a relatively even response down to 20 Hz.

The formula for the worst room modes is as follows. If L is the length of the room in metres, then the frequencies to watch out for are:

170/L at the room boundaries
340/L at the room boundaries and in the centre
680/L at the room boundaries, centre and quarters.

To an extent they can all be avoided by placing the listening position at the one third point from the back wall. However, there will also be nulls in the response and these occur at the one third point, so some experimentation is usually required. The null frequenicies are centred between the peak frequencies. I've found the quarter position to be about the best compromise here.

Changing to floorstanders is, on its own, unlikely to fix the problem.

Vir.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

mashine ::

prav to se mi dogaja. KAj bi blo to ˝fit the foam bungs into the Dyns˝. Pa še nekaj me zanima kje bi lahko kupil materjal za obdelavo prostora, npr. piramidna pena. A ma kdo izkušnje s stem, npr, če je nujno obloži celotno steno ali so dovolj, posamezni pasovi.

neres ::

O tem sem že precej prebral na tujih forumih/straneh...

Zanima pa me predvsem kje dobiti določene materiale pri nas.

Najbolj me zanima za kameno volno. Vem da jo imajo v Merkurju, pa tudi na rockwool.si... Kje se jo lahko (še) dobi najbolj poceni in tako, da bo kar najbolj primerna za absorpcijo zvoka?

Potem pa me zanima, če se da kje dobiti take pisarniške pregrade:

Baje, da so zelo primerne za te stvari in da jih ljudje dostikrat mečejo stran.


Hvala!

glinik ::

Taki paneli so že OK, samo kaj bo rekla bolša polovica ne ne kepanele v sobi? Bolša alternativa so zavese z debele tkanine. Lepo so videt in odlično bodo opravljale svojo nalogo, "vpijale" zvok. Čudovita stvar za male prostore...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Marica ::

Kako naj postavim 2 zvočnika (stereo) v sobo L oblike, da se bo kar najbolje razširil po celem prostoru. Gre za čisto navaden stolp, ki bi ga rad kar najbolje slišal po vsej sobi. L krak ima dimenzije 4x4m, ostali del pa 12x4m. Strop je visok cca 3,5m.

Dankešen vsem za trud.

glinik ::

To imaš pa veliko sobo, stolpek niti v sanjah ne bo napolnil celotne sobe z zvokom. Raje se osredotoči na en del sobe, da bo vsaj tam zadeva zaigrala (kolko se pač da).

Stolpi so primerni za sobe 4x4m (ali manj), ne pa za sobane, kot je tvoja :)

Človek ti teško pove na pamet, kaj je najbolša rešitev. Najbolje bo, da povabiš na dom kolega ali znanca, ki se s tem ukvarja. Samo tako se pride do omembe vrednoh rezultatov.

"Gern geschen." :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Marica ::

Se čist zavedam, da je vse skup bol švoh. Pomembn je le tolk, da mal ropota, fajn bi pa blo, da ropota po celem prostoru čim bolj enakomerno, ne pa da se nekje pogovarjat ne da, nekje se pa nč ne sliš. Kam bi blo najboljš postavit zvočnike.

Drugače so pa to klubski prostori in je vse skup bolj podobno neki delavnici ... cekinov za kakšne prave zvočnike pa klub nima ... še dobr, da se nas je kdo s tem stolpom usmilu.

glinik ::

A tako je to... Potem je nabolše, da stolp oz. zvočnike postaviš v "glavni" kot sobe, da zvočnika oddajata zvok v oba krila sobe. Upam da me razumeš, ker jaz se nebi :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Dejancek ::

V tem primeru najboljša nastavitev zvočnikov je kot sem ti na hitro narisal na slikici ;)



Seveda te pa morem opozorit, da je tud odvisno od odmevanja sobe, kolk je prostorkso zasedena, ker potem taka postavitev zvočnikov ne bi bila najboljša.
S posluhom se takoj vidi, kaj je dobro ali ne. 8-)

Marica ::

Hvala obema. Mi je že vse jasno.

Stepni Volk ::

Joze_K je v tej temi vspostavil specifičen problem: Ozvočitev 3 prostorov = ????? (kako priklopiti 3 pare zvočnikov (3x stereo)). Na kratko: Zanima me kakšno opremo je potrebno imeti, da bo vse laufalo (3x stereo) - po možnosti, da se bodo dali ločeno regulirati?

Da spraviš 3x stereo v tri ločene prostore je več rešitev. Malce manj v primeru, da jih želiš ločeno regulirati. Ena izmed tovrstnih rešitev je kombinacija:
1x receiver z ločeno pred in končno stopnjo ali vsaj tape out
2x integrirani ojačevalec
Z receiverjem se nadzoruje glasnost 1 para zvočnikov v enem prostoru, preko preostalih 2 ojačevalcev še glasnost v drugih dveh prostorih.

Druga možnost je multi-chanel reciver oz. integrirani ojačevalec, ki omogoča večkanalno regulacijo glasnosti oz. multi room rešitev.

Brez regulacije glasnosti je najcenejša rešitev SPEAKER SELECTOR. Sam posedujem Adcom GFS-6, ki si ga lahko na za zelo ugodno ceno omisliš na e-bay-u

Joze_K ::

Na eBayu nisem našel nič pod "multi-chanel receiver", od Adcoma pa tudi ne GFS-6 - zanima me ali daje ta SPEAKER SELECTOR zvok na vse tri pare zvočnikov (glede na odgovor po moje ja, vendar enakomerno), in ali bi se lahko tukaj eno potenciometrsko polje dogradilo na teh izhodih, za dušenje (dimmer stil) - regulacija zvoka je vsekakor potrebna po posameznem prostoru (ali to spustiti skozi ene vrste mischpult.... :\

J

Stepni Volk ::

Adcomi: KLIK.. če klikneš na "Selectors,Switches" dobiš še proizvode ostalih proizvajalcev.

Multi Channel receiverjev je še več, vprašanje le, če znajo predvajati poleg prostorskega in surround zvoka tudi multi room, ter nastavljanje po prostorih.
Tu je en model, ki to zna: Denon AVR-3806

filtr ::

To znajo tut harman kardoni...vsaj od modela avr 4550 naprej! Jaz imam 4550, pa me zanima kaj dejansko sploh je multiroom? Samo vem da to funkcijo ma:)

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Stepni Volk ::

Multi-room = več prostorov. Ker se v angleščini množina začne pri številu 2, smo lahko zato kmalu razočarani.
Multi room omogoča hkratno poslušanje različnega vira glasbe v različnih prostorih. Ponavadi to pomeni: CD v enem prostoru, radio v drugem.

filtr ::

Aha tko, poi jes lahko na to svojo precudovito napravico prklopm dvojne zvočnike, pa lahko tako rekoč tudi med njimi preklaplam, ter tudi poslusam glasbo v 2h prostorih? Se bom se mal poglobu v to:>

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Avian ::

samo eno opozorilo glede teh switchev. pazi da ne bos na 1 ojacevalec obesil prevelike moci ker mislim da ne bos zadovoljen da ko ti bo odletela koncna stopnja.

lp Avi

p.s. ker mam izkusnje iz drugih forumov da se glede dela adminov ne razpravlja vendar me vseeno moti ker se je vprasanje jozeta preselilo v to temo ker nekako nima nic z naslovom teme.

LordWorm ::

Trancedeejay pa skos sem ti govoru zakaj nic ne das na to glede na to kako opremo imas. Enostavno ti NE pomaga ce imas ful dober sistem, ki ti dolocene frekvence spila enkrat glasneje kot druge in dolocene enkrat tisje.
Tko da jst bi reku da je prostor ravno tako pomemben kot ojacevalec in zvocnik! In definativno bol kot kabel!!! V studijih imajo na aktivne monitorje priklpoljene kable ki stanejo 1000sit/meter.

KAJ NAJ NAREDIM?
Torej ne glede na velikost sobe naredite sledece: izdelajte svoje bass trape (cim vec) iz steklene ali kamnene volne, sirine 10cm ali vec. Potem si priskrbite ogledalo recmo 30x30cm in poklicite kolega. Vsedite se na mesto kjer boste poslusali musko in naj vas kolega po vseh stenah in stropih polaga ogledalo in tam kjer vidite kateregakoli od zvocnikov tam je prvi odboj zvoka in tam mora biti BASS TRAP, najbolsa zadeva za absorbcijo zvoka.
Kot ste ze omenili pa bass trape tudi vse kote in tam kjer strop in stena tvorita kot.

V manjsih sobah, recimo 12 kvadratov je se lazje priti do dobrega zvoka kot v velikih sobanah kjer zvok zamuja, tko da ne obupat ce imate malo sobo.

S studijskimi zvocniki je lazje ampak RAVNOTAKO rabijo sobno akustiko.

V dobro opremljeni sobi zna ze 17cm mid/bass reproducirat kick ki ga cutis v prsih...

VIR: http://www.realtraps.com/howto.htm
ni podatka

Makina ::

Lep pozdrav.
Stepni volk: jaz sm kupil kr logitechove z-5500 majo še kr nizek bas 33Hz. A se da to kaj še zbolšat. Soba je kvadrat 4x4 metre vse štiri kote mam prazne, mi lahko svetuješ kater kot za najnižji bas. A obstaja kaki program za izračunat odboj zvoka ?
Se v naprej zahvaljujem vsem za morebitne odgovore.
Trisixty s kombajnom bočno.

glinik ::

V kot z njim, boš pridobil največ željenega in neželjenega basa.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

Z nekim izdelkom ne moreš delati čudežev, lahko samo določene stvari pudariš. Postavitev v kot bo base prekleto poudarila, kot je že lepo omenil glinik. Druga možnost je položitev tapisona po vseh možnih površinah. Ta bo zadušil visoke tone in tako bodo basi še bolj poudarjeni.
Lahko tudi bas zvočnik postaviš na neko škatlo ali premično površino, ki bo prav tako poudarjala base... pač poskušaj različne prijeme in najdi tebi ustrezno. A pri tem vedi, da poudarjeni basi ne vplivajo ugodno na počutje in prebavo :)

mashine ::

Mene pa zanima kje na netu se da dobit tisio izolacisko peno v obliki piramid, ki jih vidiš v testnih sobah.

neres ::

Pri nas preko neta je bolj malo opcij, vsaj kolikor sem jaz videl. Lahko poizkusiš pri Merkurju ali pri Plama-pur. Pri slednjih sem je sam nekaj naročil in potem sem jo šel iskat v Podgrad.
Na tujih eBayih se gotovo kaj dobi.
Če ti denar ni ovira lahko pogledaš kake Real Traps.

Sicer pa tiste ta poceni pene niso bogve kaj po učinkovitosti. Bolj ko ne samo za absorbcijo visokih frekvenc. Kamena volna ima baje boljše lastnosti.
En forum na to temo.

mashine ::

Hvala za informacije. Sicer pa realtraps sem že čekiral, mogoče dobol informacijo celo tle, in dobil idejo za plošče, ki sem jih misli nardit iz kamene volne, da bi ublažil odboj basov, kar sem preprosteje sanirall s tem da sem jih postavil daleč proč od zadnje stene. Kljub temu da so stene obložene s pluto in papirnatimi rahlo nagubanimi tapetami mam probleme z visokimi toni, odkar inmam več visokih omar v prostoru. Recimo ko zaploskam, sleti kot nekakšen odmev visokih tonov. Predpostavljam pa da ni treba s tem obložiti vseh sten. Kakšna je pa cena?

neres ::

V Merkurju so tiste piramidaste precej drage. Mislim da čez 10k sit na m2. So pa baje negorljive.
Tiste v Plama-pur so cenejše, mislim da sem dal manj kot 2k na m2. Vzel sem pa tiste v obliki zglajenih piramid, debeline 7cm iz iprena. (Opis v pdf-ju na tej strani.) Mislim, da kar dobro absorbirajo visoke in srednje visoke tone. Je pa res, da sem dobil ene kose rahlo debelejše od drugih... če te slučajno moti estetski vidik. Ampak meni izgledajo v redu.

Sicer pa za "uredit" base je najbolj preprosta in najbolj učinkovita rešitev pravilna postavitev, tako zvočnikov kot poslušalca. Ker jakost teh frekvenc zelo variira po prostoru.

Neon Dei ::

Še z moje strani eno vprašanje za strokovnjake: Zaradi delne prostorske stiske bi rad zvočnike namontiral na strop, tako kot imajo razni lokali - ampak me je tega malo strah. Poleg tega, da so ti zvočniki precej težki stvori (B&W DM602S3), me skrbi tudi kako bo to vplivalo na akustiko. Mogoče kakšne izkušnje, kakšen link, kam se naj obrnem (tudi za način montaže)?

edit: napake.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Neon Dei ()

neres ::

Pomoje je škoda take zvočnike stavit na strop. Že sicer je priporočeno naj bi bli zvočniki vsaj ene 50cm proč od zidov...
No, če pa moraš pač dej. Se dobi razna stojala za zvočnike.
Lahko pogledaš na uni forum, ki sem ga omenil tri poste nazaj. Čeprav je tam bolj za studio.

glinik ::

Tukaj ni kaj dosti razmišljanja, če bodo zvočniki ob sten, se poslovi od dobrega zvoka. To je čisto na kratko ...

Če jih misliš imeti ob steni, si nabavi manjše zvočnike - monitorske, ki tudi ne bodo blesteli (predvidevam da tole ni opcija) :D ?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

AndrewSmith ::

@LordWorm

A lahko prosim bolj detajlno objasnis ta
postopek z ogledalom?
V kleti sem si naredu nekak "studio" v katerem
rolam na gramofone.Soba ima 3x4m...majhno,vem..
ampak za zdaj dovolj.
No..vse stene sem izoliral tako...premaz za vlago,
stiropor,steklena volna ter na koncu vse z gips
ploscami postimal.
V njej spilajo 2 aktivna monitorja Proel z 15"basom
in 1"horn driver,vsakpo 250W RMS+pasivni sub B&C 15"
za 750W RMS na koncni stopnji z 400W RMS.
Monitorji so na mizi 120x300cm v visini uses,sub pa
pod mizo pomaknjen rahlo levo od centra.
Problem je namrec ta da se sub zelo slabo cuje ko sem
izza konzole,pa ceprav db-li so,saj se vse luci notri
tresejo in zgoraj v hisi tudi vse trese>:D,ampak za
konzolo pa se tega ne cuje....samo obcuti.
Ko se postavim v bilokateri kot za mano pa poka za umret.
Nekaj sem ze znance ki si lastijo studio spraseval
kako najceneje pridet do dobrih rezultatov(oni imajo
cisto po meri narjene take lesene panele z navpicnimi
"kanali"-drago k svina) in odgovori so bli predvsem
taki da po stropu in kotih postavit panele z piramidasto spuzvo.
Tu bi mi mogu kao nekdo ki obvlada akustiko vse pomerit,ter
nato izracunat kako velike panele za posamezni del sobe rabim,
ter kako jih postavit.
No...jst bi to sam naredu pa ne vem kako se lotit.
Poleg tega pa bi mogu nujno v desni in levi vogal za mojim hrbtom
postavit rolo "gommapiume" kar nimampojma kaj to je.
Prevedeno bi blo gumaspuzva.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

glinik ::

In ti tam noter poslušaš glasbo??!!:\

Kaj natančno te moti, kaj bi rad dosegel?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

AndrewSmith ::

Tam noter rolam glasbo.
Rad bi dosegu da se zvok
ne odbija in da se sub cuje
za konzolo kot je treba,da
ga ne gonimna max.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

neres ::

Lej najbolj enostavno je da se premakneš drugam oz. da premakneš sub drugam.
Ker če boš hotel z bass traps-i to urejat je preveč dela in tudi potem ne bo tako učinkovito, ker basi so zaj*bani. Sicer pa poglej na uni forum, ki sem ga podal nekaj postov nazaj.
Obstaja pa tudi varianta, da radikalno spremeniš prostor... da "nagneš" strop, preoblikuješ stene... ker "kvadratni" prostori niso prijazni za akustiko.

miko 55 ::

peno dobimo v terni na kolezijski v lj. nekaj imajo na zalogi ostalo po naročilu
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
21539582 (10690) Ales
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073303 (5266) MaStr
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187388 (52531) Janac
»

Zvočniki za zahtevnega audiofila (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8226117 (23146) podtalje
»

Hi-Fi sejem v Lj. (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
694557 (3493) cryptozaver

Več podobnih tem